Hoe en waar kun je het beste een foto bewaren kunt en hoe je al de (honderden/duizenden?) fotobestanden overzichtelijk kunt ordenen? Dat lees je in dit artikel.
Hoe ik eerst de foto’s organiseerde en waarom dit niet werkte
Toen ik startte met digitaal fotograferen in 2004 begon ik met foto’s ordenen in mappen op basis van categorie. De foto’s zette ik op de computer in een mapje waarin ik ze het beste vond passen. Zo had ik een map Landschappen, Natuur, Macro, Portretten, Steden, etcetera. Binnen deze mappen maakte ik vervolgens submappen, waarin ik dan de foto’s die bij elkaar hoorden plaatste. Was ik naar het strand geweest, dan maakte ik een submap onder Landschappen met bijvoorbeeld als naam Strand Egmond. Fotografeerde ik bloemen, dan kwam deze in het mapje Macro of Natuur. Maar al snel liep ik tegen de beperkingen van dit systeem aan. Ik had diverse mapjes in Macro die Bloemetjes heette en als ik schelpjes had gefotografeerd op het strand, moesten die dan in het mapje Landschap, Natuur of Macro?
Mapjes ordenen op datum
Ik besloot het systeem om te gooien en de foto’s te organiseren op in mappen op basis van datum. Per jaar maak ik één map met daarin mappen die beginnen met het jaartal, dan de maand en dag, gevolgd door een korte omschrijving.
Doordat ik de datum als het ware in omgekeerde volgorde plaats, staan de foto’s die ik aan het begin van het jaar maakte altijd bovenaan en de nieuwste foto’s onderaan. Of andersom natuurlijk als je een omgekeerde sortering gebruikt in Verkennen of Finder. Foto’s ordenen gaat dus eigenlijk vanzelf!
Ik maak de meeste foto’s voor mijn werk als kinderfotograaf of op vakantie. De korte beschrijving naast de datum is daarom eigenlijk altijd de naam van de klant of van mijn vakantiebestemming. Fotografeer ik iets anders, bijvoorbeeld op de Keukenhof, dan is de omschrijving het onderwerp of de locatie waar ik de foto’s maakte.
Onderscheid maken tussen werk en prive bij het organiseren van foto’s?
Ik maak geen onderscheid tussen foto’s die ik voor mijn werk of privé maak, ze komen allemaal in mappen onder het jaartal en in dezelfde Lightroom-catalogus te staan. Het kan handig zijn om hier wel onderscheid in te maken, bijvoorbeeld als je veel foto’s maakt van je eigen kinderen, naast de foto’s die je maakt voor je werk. Dan kun je de volgende organisatie overwegen:
Zelf vond ik het onderscheid niet nodig, vooral ook omdat de grens tussen werk of privé ook onhandig is. De foto’s die ik maakte in het bos, tijdens de zonsondergang of van de kerstverlichting gebruikte ik weer voor een artikel op deze website.
De enige uitzondering die ik qua scheiding maak, is voor mijn vakantiefoto’s. Deze plaats ik wel onder de map van het jaartal (maar je kunt natuurljk ook eerst een map ‘Op reis’ aanmaken) en daaronder de bestemmingen geordend naar jaartal (zoals 2012 New York). Elke vakantie heeft bovendien zijn eigen Lightroom-catalogus.
Submappen per fotosessie of gebeurtenis
Binnen elke map met foto’s van een fotosessie of gebeurtenis plaats ik alle betreffende fotobestanden, in mijn geval de RAW bestanden. Ik weet dat er fotografen zijn die een aparte submap aanmaken voor RAW en JPEG bestanden, maar ik vind dit niet handig werken. Lightroom laat je namelijk in de Bibliotheek module de naam van de map zien waarin de foto’s opgeslagen zijn. Er vanuitgaande dat je werkt met RAW en alle foto’s opslaat in submappen RAW, wordt het overzicht onmogelijk aangezien alle mappen dan dus RAW heten.
Ik werk dus niet met submappen met RAW en JPEG, maar heb wel submappen met de bewerkte foto’s opgeslagen als JPEG als ik deze bijvoorbeeld naar de klant wil toesturen. Bij de laatste bruiloft die ik fotografeerde had ik bijvoorbeeld een submap Slideshow en DVD. Je kunt hier ook de foto’s plaatsen in submappen als je die bijvoorbeeld in een blog of portfolio op je site wilt zetten. Ik deed dit eerst ook, maar ben inmiddels overgestapt naar het opslaan van de foto’s voor web in één centrale map. Op deze manier kan ik de foto’s het snelste vinden en kan ik de foto’s verwijderen nadat ik deze online heb gezet. Ik vind het namelijk zonde en onoverzichtelijk om een JPEG foto te bewaren als ik deze a) al online heb staan en ze niet snel opnieuw nodig heb en b) ik de bewerkte RAW’s nog heb. Als ik de foto’s opnieuw nodig zou hebben in JPEG, exporteer ik ze gewoon nog een keer.
Je kunt de bestandsnamen wijzigen in Lightroom maar dit is niet persé noodzakelijk wanneer je de mapjes een duidelijke naam geeft. Daarnaast kun je in Lightroom uiteraard trefwoorden toevoegen aan de specifieke foto’s om sneller een bepaalde foto terug te vinden.

Ik adviseer om foto’s niet op een DVD te bewaren. De levensduur van een DVD is beperkt en bovendien: wie zegt dat je over 5 of 10 jaar nog een DVD-speler in de computer hebt? Net als de floppydisk zullen deze echt gaan verdwijnen. Ik heb ze zelfs nu al niet meer in mijn apparaten in huis!
Externe harde schijf versus vaste (interne) harde schijf: waar kun je het beste foto’s bewaren?
Tenslotte de vraag: waar kun je het beste foto’s bewaren?
Ik doe dit op een aparte externe harde schijf (dus een losse, geen ingebouwde in mijn computer), en wel om de volgende reden:
- Ik heb verschillende werkplekken. Eerst had ik een kantoor en wilde ik de foto’s die ik daar bewerkte ook thuis kunnen openen. Nu werk ik regelmatig op een laptop en heb ik op mijn werkkamer een iMac staan. Doordat alles op één harde schrijf staat, inclusief de betreffende Lightroom-catalogus, kan ik overal met de foto’s aan de slag.
- Over het algemeen geldt dat hoe voller de harde schijf (HD) van een computer of laptop is, hoe langzamer deze wordt. Bovendien heeft de interne harde schijf van mijn Macbook ‘maar’ 250 GB aan schijfruimte. Als ik de foto’s vanaf mijn geheugenkaartje eerst op de vaste harde schijf zet, zal ik ze op een later moment toch moeten verplaatsen omdat deze snel vol is.
- Als de externe harde schijf vol is met foto’s die ik niet wil/kan weggooien, berg ik deze (nadat deze op minstens 2 plekken een backup gemaakt is) op en koop ik voor een paar tientjes een nieuwe en ga gewoon verder.
- Een belangrijke selectie (dus niet ál m’n foto’s) kan ik ten slotte ook online openen of downloaden via de cloud. Dropbox is daarbij onmisbaar voor mij en mijn fotografie. Ik hoef dan de externe harde schijf niet áltijd bij me te hebben.
Ik heb de voorkeur voor de kleine externe harde schijven zonder externe voeding (230V), maar enkel USB-aansluiting. Een externe voeding betekent namelijk dat ik ook altijd een stekker mee zou moeten nemen. Een 1 TB versie heb je al vanaf 50 euro.
Dus… hoe ga jij jouw foto’s ordenen?
Hoi, Laura
ik gebruik dit systeem al sinds 2000 met 3 submappen voor elke sessie. Orgineel, met de RAW versie onbewerkt. Dan WIP (Work In Proces), met de bewerkte foto’s in Affinity Photo formaat, waarvan ik elke bewerkingsstap kan terughalen en dan, Afgewerkt met meestal een submap voor volledige kwaliteit en een voor Facebook formaat en dan een derde voor Instagram formaat. Werkt perfect. Ook elk SD cardje uit de camera in orginele staat bewaren en elke week van de bibliotheek een back-Up maken. Fijn dat je dit eens goed belicht. Veel mensen hebben hier problemen mee of gebruiken de bib van LR of Luminar of zo. Bedankt.
Hoi Laura, Dank voor je uitleg! Gebruik jij macbook/ Apple of andere computer? Vraag me namelijk af waarom je dropbox gebruikt en geen Icloud drive (heeft zelfde betaalde opslag). en weet jij iets van de verschillen? Ik gebruikte voorheen Dropbox en ben net overgestapt naar Icloud drive.
Dank, grt Ine
Ik gebruik iCloud alleen voor mijn iPhone. Dropbox gebruik ik voor mijn computerbestanden. Waarom niet met iCloud? Het eerlijke antwoord is dat ik al zooooo lang (tevreden) met Dropbox werk dat ik geen zin heb om me er in te verdiepen wat de meerwaarde is van overstappen. Ook omdat dat ongetwijfeld gedoe is met zoveel bestanden.
Dankjewel, eindelijk kort en krachtig een paar goede tips bij elkaar!
Ha Laura, behalve met camera worden er natuurlijk ook veel foto’s gemaakt met iphone. Op je Mac komen deze in programma Foto’s in de iCloud-bibliotheek te staan. Ook foto,s van anderen, bijv. via mail ontvangen, komen hierin terecht. Bij het ‘slepen’ naar een mappen-structuur zoals jij voorstelt, gaan aanmaakdarum/tijd etc verloren. Heb jij daar misschien n oplossing voor ?
Hallo Laura,
Ik ben op dit moment bezig mijn foto’s te organiseren, ik heb ze op 3 vaste harde schijven in mijn laptop staan, op externe harde schijven, op een nas, op usbsticks enz. Kortom, het is een zooitje! :D Nu las ik ergens dat de enige manier om echt te organiseren is de hele boel op 1 externe harde schijf te zetten en dan meteen allemaal in mapjes van jaren, maanden, onderwerpen enz van daar uit backups te maken op andere harde schijven waarop dan dus ruimte vrijkomt. Ik vind het wel een risico om alles op 1 schijf te zetten, aan de andere kant, er is bij mij nog nooit een schijf kapot te gaan. Denk je dat het verstandig is om te doen? Ik ben benieuwd hoe jij hier over denkt. Dank je wel alvast!
Dat is alleen verstandig als je die ene externe HD ook weer back-upt op minimaal twee andere plaatsen. Zie het artikel over back-uppen.
Mag ik iets vragen
Heb heel veel foto’s
Bewaar op jaar
Maar hoe foto’s benoemen nu
eerst jaar maand dag en dan straat en dan nummer dus eigenlijk zo
2019-08-16 Achterslagen 0001.jpg
Of moet het anders.
Wie heeft ervaring hier mee
Hoor het wel vriendelijk dank Albert
Dit kan prima hoor Albert. Wat je kiest als ‘beschrijving’ in de bestandsnaam is natuurlijk geheel jouw keuze. Maar zo staan ze in ieder geval op chronologische volgorde.
Beste Laura.
Sinds kort heb ik een nieuwe computer, een prachtige Mac.
De foto’s daarop staan in de bibliotheek.
Nu probeer ik de foto’s dus in Lightroom te krijgen, maar het lijkt erop dat dat direct vanuit de bibliotheek niet lukt. Klopt dit denk jij?
En kan jij mij dan eventueel vertellen hoe ik dat dan wel moet doen?
Bij voorbaat al bedankt voor het lezen van deze vraag.
Hoi Laura, Ik zet mijn foto’s op twee harde schijven. Dit zijn meestal RAW bestanden. Hoe krijg ik het voor elkaar dat wijzigingen die ik op de ene hd maak ook op de andere doorgevoerd worden. Als ik b.v. foto’s bewerk in LR zou ik willen dat de bewerkingen op zowel de ene als de andere hd opgeslagen worden. Ook bij het uitzoeken van foto’s zou ik graag willen dat ze in één handeling op beide schijven gewist worden. Weet jij raad?
Ik exporteer altijd de fotos in jpeg als ik klaar ben met bewerken en deze bewaar ik dan in mapjes in externe harde schijven. Maar dat is dus helemaal niet goed, want dan bewaar ik de raw bestanden niet! (kom ik dus nu achter) hoe exporteer jij de raw bestanden dan? Of ze je eerst de bestanden van je camera op de schijf en open je dit daarna in Lightroom?
Ik open direct vanuit mijn sd kaartje bestanden in Lightroom bewerk deze en exporteer ze als jpeg, daarna leeg ik de camera. Dit is dus niet handig. Help
Oei wat zonde Stefanie. Ik zet eerst de RAW-bestanden op mijn computer. Die foto’s selecteer ik en bewerk ik. Foto’s die ik online wil zetten exporteer ik naar JPG. De RAW-foto’s houd ik in mijn Lightroom catalogus samen met de bewerking. Wil ik de foto’s voor een ander doeleinde gebruiken, dan exporteer ik ze opnieuw vanuit Lightroom.
Hallo Laura,
Nu heb ik de foto’s gescand en opgeborgen in verschillende mapjes.
Maar wat doe jij met de foto’s zelf. Ik barst van dozen vol met gescande foto’s en gearchiveerde.
Ik zet de foto’s om mijn website, hang ze aan de muur, plaats ze op Instagram, vulde er een boek mee. Genoeg dus. Maar bij mij is wel alles digitaal, ik heb nooit analoog gefotografeerd.
Hoi,
ik dacht te lezen hoe ik veilig mijn foto’s kan bewaren.
Want een laptop en externe harde schijven en DVD’s worden meegenomen door inbrekers.
Dus in de cloud is het veiligst, maar ja, welke?
De cloud is niet per se nodig. Om te zorgen dat je foto veilig zijn, moet je zorgen voor een goede backup. Lees daarover meer in het artikel over back-uppen.
Dag Astrid en Laura,
Ik heb al mijn foto’s op Flickr staan vanaf ca.2000, gelukkig wel want 2 externe harde schijven gecrasht. Nu is flickr in andere handen gekomen en moet er betaald worden als je meer dan 1000 foto’s daar wil bewaren zo niet worden de foto’s verwijderd. In december al mijn foto’s ingezipt gedownload en toch maar weer op 2 harde schijven bewaard. Ook bewaar ik ze door de geheugenkaart niet te legen maar te vervangen door een nieuwe
Hoi Laura,
Een vraagje: ik wil ook graag het programma Lightroom en mijn foto’s op een harde schrijf zetten. Anders ben ik zo gebonden aan één PC.
Welke grootte raad jij mij aan? Ik heb in een jaar 12 fotografiesessies gedaan met ongeveer 100 foto’s per keer (om jou een beetje inzicht te geven in de hoeveelheid foto’s die er op komen te staan.
Zie graag een reactie tegemoet.
Groetjes, Grietje
Het programma zelf kun je niet op een externe HD installeren, dat moet echt op je computer. Wel kun je met een licentie van Lightroom het programma op twee computers installeren. Het aantal foto’s dat je noemt is helemaal niet veel Grietje, met een 256 GB of 512 GB kun je lange tijd vooruit ;)
Hoi Laura, kan je mij vertellen hoe je je foto’s van je externe harde schijf naar Dropbox zet? Dat zou voor mij de ideale oplossing zijn en begrijp uit je stuk dat jij dat doet met een selectie van je foto’s op je externe harde schijf.
Bedankt alvast!
Rosie
Hoi Laura,
Duidelijke artikelen over back-uppen en opslag van foto’s. Vraagje m.b.t. je vakantiefoto’s: rangschik je de foto’s behalve in een map met het jaartal (2017 Londen), ook nog in submappen op dag (20171218 etc.) of plak je de complete set aan vakantiefoto’s gewoon in 1 map en doe je de rest in LR? Ik zie dat je voor het importeren van je foto’s naar de PC/Harde schijf kiest voor LVF_0001. Hernoem je de foto’s nog wanneer je ze in LR gaat importeren?
Groetjes Kim
Toen wij 3,5 maand op reis gingen, organiseerde ik het op datum. Maar ga ik een weekje naar Oostenrijk, dan knal ik al die foto’s in één mapje. De LVF_ heb ik op mijn camera ingesteld, zo worden de bestanden automatisch genoemd, dus dat gebeurt niet op de computer. Voor fotosessies voor klanten hernoemde ik de foto’s wel altijd, zodat de naam van de klant in de bestandsnaam stond. Voor mijn vakantiefoto’s zet ik meestal het land en het jaartal erin (Bijvoorbeeld oostenrijk-2017_0001.nef).
Dag Laura,
Zopas je site met interessante reacties en antwoorden ontdekt.
Mijn probleem’ export vanuit iPhoto/Aperture naar externe HD bewaart blijkbaar de ‘captions’ en ‘keywords’ niet. Alzo verlies ik blijkbaar al die honderden jarenlang zorgvuldig ingevoerde beschrijvingen… Hoe te verhelpen? Gebeurt dit ook bij Lightroom, CaptureOne en anderen?
Hoi Peter, ik heb nooit met iPhoto of Aperture gewerkt, dus ik zou het werkelijk niet weten… Het enige wat ik nu kan bedenken is of je ergens een optie kunt aanzetten om alle metagegevens (IPTC) te behouden…
Hoi Laura,
Goed artikel heb je geschreven! Ik heb een vraagje over het bewaren van de originele grootte van de foto.
Ik wil een aantal foto’s gaan laten uitprinten op Canvas, maar heb via Adobe Lightroom deze enigszins aangepast (contrast plus scherpte). Het lijkt er alleen op dat door dit te doen, automatisch ook de grootte van de foto wordt gewijzigd (van 5,9 MB origineel naar 2 MB na aanpassing met Lightroom).
Weet jij of het mogelijk is om ondanks deze kleine aanpassingen met Adobe het originele formaat van de foto te behouden?
Ik hoor graag van je.
Groetjes Ilse
Hoi Ilse, Lightroom past zeker niet het formaat van je foto aan. Dit heeft allemaal te maken met de instellingen bij het exporteren, dus kijk vooral daar eens goed naar.
Dag Laura, ik heb Picasa op de lap top,en die dupliceert krankzinnig veel.
Ik weet niet hoe de zaken te scheiden want na het verwijderen komen zew net zo hard weer terug.
Hoe nu verder? Ik heb er al zoveel duur betaalde krachten bij gehaald,maar niemand ken het echt oplossen.
Kun jij me helpen?
Met vriendelijke groet Thea Soetens.
Dit is de eerste keer dat ik je Mail.
Picasa is een programma dat ik nooit heb gebruikt. Naar mijn idee zijn Photoshop en Lightroom van Adobe dé programma’s voor fotobewerking, waarbij Lightroom je helpt met de organisatie van je foto’s. Google is bovendien ook gestopt met Picasa. Reden genoeg om over te stappen naar mijn idee, juist als je zoveel problemen ermee hebt! Misschien niet het antwoord wat je wilt horen Thea, maar als je al ‘duur betaalde krachten’ erbij hebt gehaald, dan had je dat geld gemakkelijk in Lightroom of Photoshop kunnen stoppen.
Hallo Laura,
Ik vroeg me af of je ook gebruik maakt van bridge van Adobe. Als ik al werk met Lightroom (wat tevens een database voor foto’s is) wat is dan nog het voordeel van Bridge?
Paul Geutjes.
Volgens mij is er dan geen voordeel meer. Maar ik moet eerlijk bekennen.. het is alweer een jaar of vijf geleden dat ik voor het laatst iets met Bridge heb gedaan. Alles doe ik nu in Lightroom!
Ik gebruik “Foto” van Apple. Daar staat alles mooi per datum en als je een locatie aan je foto’s hebt hangen dan neemt Foto dat automatisch over, bovendien kan je ook nog eens zelf mapjes maken.
Doordat Foto gesynchroniseerd staat over al mijn apparaten heb ik overal toegang. iCloud inschakelen en ik heb meteen ook een backup. Heel gemakkelijk!
Fijn dat het zo goed voor je werkt Tine! Voor mij is iCloud geen optie als backup omdat je gratis ‘maar’ 5GB krijgt. Dat schiet ik bij wijze van spreken in een uurtje vol (ik fotografeer in RAW) ;). En zelfs met m’n (betaalde) Dropbox account heb ik niet genoeg.. Mijn tip is daarom wel om goed in de gaten te houden hoeveel je verbruikt van je iCloud opslag, zodat je straks niet ineens zonder backup zit.
Hoi Laura,
Ik archiveer mijn bestanden op dezelfde wijze en heb i.v.m. meerdere ‘werk’ locaties sinds kort een Synology (NAS) gekocht met daarin 2 harde schijven (spiegelen) en externe harde schijf. Een pittige uitgave maar zeker de moeite waard.
Bedankt voor je tips & tricks.
Groetjes
Conny
Ik heb je opslag en back-up systeem al eens eerder doorgelezen en toen besloten dat ik het op eenzelfde wijze moest aanpakken. Vanaf dat moment ben ik ook mijn foto’s op jouw manier op gaan slaan. Toevallig ben ik op 1 januari begonnen om alles op te slaan op een externe harde schijf (goed voornemen 2016). Geeft me een rustig gevoel, de wetenschap dat een pc-crash geen ramp meer zal zijn voor mijn vele foto’s. En terugvinden blijkt redelijk eenvoudig door de jaartallen als eerste te zetten. Bedankt voor je artikel met goede tips!
Update juli 2016: En inmiddels heb ik alle foto’s die tot voor kort nog op een cd of memorystick stonden overgezet naar de externe harde schijf en op de juiste manier benoemd. Veel werk, maar wat een heerlijkheid om terug te zoeken. Ik kwam zelfs foto’s tegen waarvan ik het bestaan al was vergeten, leuk om eens in het archief te kijken. Bedankt voor de goede tips!
Heel interessant en in basic zoals ik het al een paar jaar doe. De toevoeging van het onderwerp aan de datum is een handige tip.
Waar ik wel nieuwsgierig naar ben is hoe en wat je opslaat.
Dit is mijn manier (en ik hoor graag of dat een goede manier is)
Bij aankomst thuis laad alles in de computer, gooi de mislukte foto’s meteen weg (ik doe dat nooit op de camera zelf) en maak vervolgens een map “mooi” en zet daar de kopie’s in van foto’s die heel mooi zijn geworden. Vervolgens gaat de gedownloade map naar de externe harde schijf, met de map “mooi” ga ik verder werken, editten en evt. publiceren. De camera maak ik pas leeg als ik zeker weet dat de foto’s op de externe harde schijf staan.
Ik werk niet met submapjes ‘mooi’, maar doe de selectie met vlaggetjes in Lightroom. Mijn methode hoe ik harde schijven gebruik heb ik uitgebreider in dit artikel over backuppen beschreven.
Dat klikt aardig zoals ik mijn foto’s backup. Al zou ik de externe backup vaker verversen.
Hallo
Het was een intersante uitleg over mappen.
Grt.
G.Osten
Leuk artikel ! Ik ben relatief laat met digitaal fotograferen begonnen omdat ik mijn hoofd jaren heb gebroken over het backup probleem. Pas toen ik een goede oplossing had gevonden met Time Machine durfde ik het aan om een digitale camera te kopen. Later heb ik Time Machine nog aangevuld met een off-site backup (Crashplan). En die service heb ik keihard nodig gehad: Mijn iMac’s hard disk is ooit gecrasht, en beschadigd precies op het deel waar de foto’s staan. Time Machine bleek toen al enkele maanden niet te hebben gelopen…. en was dus niet compleet. Een off-site backup die automatisch *alles* backupt is erg waardevol en biedt veel “peace of mind”.
Mijn foto’s organiseer ik in de nieuwe Photos.app van Apple. Het is jammer dat Aperture niet meer wordt ondersteund door Apple, maar voor de organisatie is het nieuwe Photos best goed. Ik heb er nu ongeveer 50.000 foto’s in zitten, waarvan een fink aantal in RAW formaat. Organisatie gaat per gebeurtenis, bijv. een map “Feesten en Partijen” met daaronder “Bruiloft X 2005”, “Verjaardag Y 2015” etc. Verder kun je keywords om “over” de organisatie heen foto’s te taggen, zoals bijv. “bloemen”, “strand”, “zwart-wit”, “portret”, “naam X” etc.
Het foto bewerkingsdeel van Aperture heb ik vervangen door CaptureOne. Dit is een goed RAW bewerkingsprogramma en kan ook foto’s organiseren (en zelfs Aperture bibliotheken inlezen) maar over de organisatie talenten van CaptureOne was ik wat minder enthousiast. Photos is makkelijker voor organisatie.
Ik gebruik voor al mijn foto's ook enkel en alleen een externe harde schijf zonder externe voeding. Is heel handig om overal mee te nemen en ben je ook zeker dat je foto's niet verloren gaan.
Sorry Ron, helaas kan ik je niet verder helpen. Ik heb ooit kort gewerkt met iPhoto maar kreeg zo snel ruzie met het programma als het ging om het organiseren van mijn foto’s dat ik het geen verdere kans heb gegeven. Mijn advies zou daarom ook werken in Lightroom zijn, maar daar heb je nu waarschijnlijk niets aan ;)
Goed idee. Maar ik weet niet hoe ik lightroom plus foto's van mijn HD naar een externe schijf kan kopiëren.
Niek, bedoel je de Catalog met instellingen/aanpassingen?
Je kunt de bronfoto’s gewoon naar een (ext) HDD kopiëren. Ook de catalog (“.lrcat”-bestandsextensie) is gewoon te kopiëren (incl. Preview en Smart Preview-directories).
Er zit zelfs een Exportfunctie onder “bestand” in Lightroom (als je bepaalde foto’s incl. Lightroombewerkingen wilt exporteren).
Tevens kun je bij het verlaten van Lightroom een backup van de Catalog laten maken (bijv. o.b.v. eenmalig, dagelijks, wekelijks, etc). De locatie van de backup-bestanden kun je dan ook nog aangeven :). Mogelijkheden genoeg, alleen nu nog doen!
Laura heeft helemaal gelijk dat we goed moeten back-uppen. Té vaak is er spijt achteraf. Zonde!
En je weet het… de kans op een HHD-crash wordt groter naarmate het langer geleden is dat er een backup gemaakt is ;)
En toevallig ben ik nu ook op zoek naar een nieuwe externe harde schijf voor de Mac. Welke gebruik jij?
Ik heb schijven van allerlei merken! Toevallig ligt hier nu naast me Western Digital en Samsung, maar ik weet dat ik ook nog schijven van andere merken heb waarvan ik nu niet op de naam kan komen (gekocht in het buitenland).
Misschien een beetje een late reactie, maar gooi je dan nooit foto's weg? Ik heb ook de bewerkte foto's in een submap staan, maar moet ik alle andere foto's met bv dichte ogen, bewogen etc bewaren? En kunnen de niet gebruikte foto's na bv 6 maanden verwijderd worden?
Tuurlijk gooi ik foto’s weg. Maar dat is iets wat je past doet nadat je de foto’s hebt bewaard, niet voordat je ze op de computer zet. Lees hier hoe je foto’s gemakkelijk verwijderd in Lightroom met sneltoets X. Je zou niet gebruikte foto’s ook in Lightroom kunnen zoeken en weggooien, maar dat doe ik zelf niet. Er zijn genoeg vakantiefoto’s die niet gebruikt zijn, maar die ik zeker niet weg wil doen.
Ik was benieuwd naar je systeem. Grappig dat ik dit systeem sinds 2001 al hanteer.
Back-uppen ben ik later gaan doen met een synchronisatieprogramma. Tegenwoordig Goodsync.
Ik werk vanwege een kleine SSD op een externe HD van 2TB en back-up alles naar 2 verschillende netwerkschijven van 1 en 2 TB
Voor de zekerheid heb ik nog een externe HD voor uitsluitend foto’s. Ik doe nl ook veel met muziek en teksten.
Die schijf zou ik buitenshuis moeten bewaren maar dat komt er niet van. Nog niet.
Ik maak eerst een map aan op schijf en kopieer dan van mijn geheugenkaartjes naar die schijf. Vandaar uit ga ik ze bewerken. JPG vaak met Live-Gallery van Microsoft. Dat gaat best goed al is het geen LR of PS. RAW/NEF met PS Elements.
Hoi Jaap, ik gebruik hetzelfde “Goodsync”, zowel de desktop als portable versie. Erg handig. En snel. Bovendien erg veel mogelijkheden om naar te schrijven (zoals Dropbox, SkyDrive, Office365) :)
Je kan altijd in de LR bibliotheek nog zoeken op trefwoorden :)
Als je een foto hebt als bijvoorbeeld een JPG, dan kun je hier niet naderhand nog een RAW van maken. Je kunt vanuit een RAW wel een nieuwe JPG maken.
als ik zeker weet dat ik bepaalde foto’s in raw wil bewaren sla ik ze op als slim object… voor ik ze verder bewerk al jpg. Op die manier heb ik dan zowel een jpg als de originele raw foto waar ik steeds naar terug kan.
Dit doe ik pas sinds kort, dus ken nog niet alle ins en outs van dit systeem, maar het lijkt vooralsnog te werken voor me.
Vanaf het eerste begin heb ik mijn foto’s op externe schijven gezet. Ik gebruik ook het jaar-maand-dag systeem. Daarnaast heb ik wat algemene mappen per jaar erbij waarin ik bvb bloemen zet (met submappen van het soort zoals huis/tuin/wild bloemen) en luchten. (waar ik graag in duik bij (reis)foto’s met witte luchten. Ik heb een aparte map met vakanties, met submappen, ook op jaar. en een aparte map familie met submappen.
Het enige probleem bij het terugvinden van een foto zit hem dan alleen in het feit dat ik me niet precies kan herinneren wanneer precies de foto gemaakt is…………. dan wordt het even zoeken ja. Gelukkig heb ik een goed geheugen en kom ik er eigenlijk altijd wel uit.
Ik gebruikte elements tot een jaar of 2 terug, nu werk ik met photoshop CC. LR vind ik echt te ingewikkeld als het over het ordenen gaat, ik zie daar door de bomen het bos niet meer. Ben er ooit enthousiast aan begonnen, en liep a snel vast. Was diverse mappen gewoon kwijt………… en nooit teruggevonden. of… had een complete map verkleind en kon de grote versies nergens meer ontdekken. Ook wil ik nog wel eens foto’s van plek wisselen.. uit een vakantie naar bloemen bvb. Als je dat in LR doet ga je geheid de mist in…………PS werkt prima voor me, gelukkig, dus waarom zou ik veranderen, al proberen veel mensen me te overtuigen dat wel te doen.
Fijn artikel wat je toch ook weer even aan het denken zet………….grtjs
Ingrid, als ik je verhaal zo lees, dan heb je denk ik wel iets aan de artikelen “4 dingen die je niet moet doen als je in Lightroom werkt” en “Foto’s terugvinden in Lightroom“. Misschien wordt dan duidelijker wat er de vorige keer mis ging ;)
Ga ik zeker doen dit, mijn mappen zijn echt een zooitje. Maar heb nog een vraagje kan je foto's al bewerkt alsnog in RAW opslaan?
Ja dit ga ik vanaf 2015 maar eens opstarten. Fijn artikel
Ja een fijn artikel kan 2015 goed opstarten. De beste wensen hoop weer veel op te steken van je artikels.
Sla mijn foto’s ook op een dergelijke manier op (jaartal-maand-dag).
Eventueel met meerdere sub-mappen en incl. een omschrijving.
Blij om te zien dat meerdere mensen dit zo doen en dat ik dus wel goed bezig ben.
Een backup staat nu op een externe HD-schijf.
Dvd’s waren niet meer “aan te slepen”……. ;-/
Laura dank voor je artikel over bewaren v foto’s.
Na een reis of feestelijk gebeuren verbeter ik foto’s en kies deze die ik zeker wil houden steek die in bijhorende map en maak dan een fotoboek en laat die dan thuis afleveren. Zo kan ik die dan ook vlug eens laten zien aan vrienden.
De rest van de reportage laad ik inderdaad op een externe harde schijf.Groetjes Leen.
Heel interessant,ga er werk van maken ik sorteer per jaar maar nog net niet voldoende …omgekeerde datum
Goede tip! ik orden ze ook in mappen met datum en omschrijving maar weer niet per jaar dus dat is wel handig!
Wat grappig! Ik orden precies op dezelfde manier! (alleen van die schijven is wel een goede tip ;) )
Mijn methode ging altijd prima. Maar nu ik een Imac het loopt alles in het 100. Ik ga jou methode proberen maar de map structuur van windows was toch echt handiger.
Ik probeer het wel zo te doen maar… Lukt niet altijd ;-)
Hoi Laura,
Goed verhaal. Ik lees onderstaande:
“Ik heb verschillende werkplekken. Thuis bewerk ik foto’s, maar ik wil met dezelfde bestanden aan de slag als ik op mijn kantoor ben. Doordat alles op één HD staat, inclusief de betreffende Lightroom catalogus, kan ik overal met de foto’s aan de slag”
Dit lees ik als volgt, jij werkt met LR op een externe schijf. En er staat niets op een interne HD van b.v. een mac of PC.
Hoe zit het dan met de performance, een HD met usb2 lijkt mij nogal traag?
Harry.
@Harry: Ik heb nooit echt problemen in snelheid met een USB2 ervaren, maar heb nu wel een USB3 :)
bij mij is het dus ook een chaos met alle foto’s die ik in de loop van jaren gemaakt heb(moet ook leren weggooien… )ik ga binnenkort met de tips uit dit artikel aan de slag :-)
@Jan Vernis Lightroom is in principe speciaal voor RAW formaat gemaakt, met raw formaat, kan je heel sterk uitvergroten, als je fototoestel geen RAW formaat genereert, is Lightroom minder zinvol!
Hi Laura, Ook ik werk al jaren met opslag (20131012 naam) ook met pdf files, geboren uit prof ervaring als data-base beheerder! en met duizenden documenten werkt dat perfect. Een waarschuwing is op zijn plaats, externe HD hebben niet het eeuwige leven, ze kunnen crashen. Gebruik een betrouwbaar merk, ik adviseer WD! Maar als de SSD HD met redelijke grootte uikomt, wie weet.
Back-up je ook op CD??
@Luky: Ik heb zelf ook allemaal HD’s van WD, vind ik een erg fijn merk. Backuppen op CD doe ik niet. In 2004 ben ik hier wel mee begonnen, maar toen waren de prijzen van externe HD’s ook veel hoger. Nu is het simpelweg niet bij te houden omdat ik teveel foto’s vaak. Zelfs op DVD is er geen beginnen aan. Bovendien hebben CD/DVD’s ook maar een beperkte ‘houdbaarheidsdatum’.
Voor mij was het leuk, om te zien dat ik mijn foto’s ook zo opsloeg.Kan dus rustig door gaan.
Maar het punt in welk jaar was het ook al weer, zal straks zeker een rol gaan spelen. Daar de hoeveelheid erg groot word.En je niet altijd meer weet wanneer je die foto’s gemaakt hebt.
Bedankt weer voor de leuke ideeen.
als ik foto heb gemaakt die ik wil bewaren en benoemen , dan klik ik op foto zodat die blauw wordt
dan klik ik de text onder de foto aan zodat die ook blauw wordt , dan kan ik de text veranderen, dan geef ik de
foto een volgnummer , met de text van het onderwerp , met de datum (voorbeeld: (foto)1 eindhoven boekenkraam op de markt, 7-3-2015) . (foto) 2 viskraam op de markt eindhoven 7-3-2015, enz enz.
zo kan ik de fotos van die dag rangschikken en op volgorde zetten, door gewoon het nummer te veranderen.
als ik mijn camera op mijn mac aansluit , dan start automatisch i-photo op, ik importeer die fotos in i-photo,
ik kijk wat ik kan bewerken, als ik daar mee klaar ben, sleep ik ze naar een fotomap die ik een naam gegeven heb, zoals “mijn fotos” of id, dan sluit ik i-photo af , en dan ga ik de text bewerken onder de foto zo heb ik alles op onderwerp, plaats en datum, heb je meerdere foto op de zelfde plaats gemaakt op de zelfde dag, dan kopieer je de text onder de foto en plakt hem onder de volgende foto, vergeet dan niet het nummer te veranderen. misschien voor sommige wat omslachtig , maar werkt perfect. als dat klaar is dan sleep ik die fotos naar een externe schijf van 2 terrabite, daar kunnen heel veel fotos op, word de schijf wat ouder , dan zet ik ze weer over op een nieuwe schijf. als je dat ooit moet doen doe dat dan s’nachts , terwijl je slaapt zet de computer ze over, en als s’morgens de gordijnen weer open gaan , staat alles op je nieuwe schijf die weer een paar jaar meegaat.
Hallo Laura,
Bij alle reacties van lezers vind ik wel wat terug wat betreft het organiseren van foto’s. Ik mis echter een zeer belangrijke mogelijkheid om een bepaalde foto terug te vinden. Op datum archiveren is wel leuk, maar weet je nog wanneer je waar een bepaalde foto (bijvoorbeeld van een molen in de winter in Lutjebroek) geschoten hebt? De levert heel veel zoekwerk op.
Via Bridge kun je o.a. trefwoorden aan foto’s toevoegen. Die trefwoorden kun je zelf invoeren (“molen”, “Lutjbroek”, “winter”,enz.) Door en dan het bepaalde trefwoord in te voeren, verschijnen de foto’s je je zoekt in één enkel moment. Zelf ben ik al een tijdje met deze methode bezig. Het vergt even werk om al je foto’s van trefwoorden te voorzien, maar als ik nu de foto’s wil terugvinden van één van mijn kleinkinderen hoef ik niet veel te zoeken en te verzamelen, maar enkel en het invoeren van de naam van een kleinkind levert de gevraagde foto’s op.
Hoi Frans, Het werken met zogenaamde keywoorden in Bridge of Lightroom is inderdaad ook een erg handige manier om je foto’s te organiseren en terug te vinden. Het is echter belangrijk om stil te staan bij hoeveel werk het geven van de keywords is t.o.v. de zoektijd zonder keywords. Ik kan meestal binnen een minuut een foto terug vinden, zonder keywords te gebruiken, terwijl het geven van keywords me in de regel meer tijd zou kosten. Om die reden heb ik in dit artikel gefocused op de basis wat in mijn ogen een duidelijke mappen structuur is. Toch bedankt voor je toevoeging!
Hoi Laura,
Wederom een leuk artikel (en goed beschreven)!
Succes en wellicht tot ziens in het nieuwe jaar!
Margriet
Een mooi en interessant artikel Laura, aangenaam om lezen en heel leerzaam.
Doch heb ik nog een vraagje voor jou; ik maak soortgelijke mappen aan maar wanneer ik nou bijvoorbeeld op vakantie ga voor een week dan maak ik voor iedere dag aparte mappen aan (bv. 2012-02-07, 2012-02-08, 2012-02-09, etc.)
Dat lijkt nogal erg onoverzichtelijk omdat alle foto’s op dezelfde locatie werden gemaakt en hetzelfde thema hebben (bv. wintersportvakantie).
Hoe tracht jij zulks op te lossen?
Een nieuw jaar, nieuwe kansen…
Leuk verhaal Laura!
Ik loop bij het archiveren van mijn foto’s tegen dezelfde problemen aan. Ik ga je werkmethode vanaf nu uitproberen.
Bedankt voor de tip!
Groet,
Alexander Adema
Interessante uitleg die zeker nuttig is. Ik vraag me nog het volgende af: al mijn foto’s staan op een externe harde schijf, maar hoe kan ik mijn catalogus nu ook naar die harde schijf verplaatsen, zodat de catalogus dan ook de foto’s op die externe harde schijf gebruikt? Nu verwijst mijn catalogus nog steeds naar de foto’s op mijn computer, maar ik heb dringend meer ruimte nodig op mijn computer, waardoor ik het een goed idee vind om alles op die externe harde schijf te beheren.
heel simpel, de map met fotos vastpakken en naar je externe hardeschijf slepen, , als je dat doet dan zie je een popup die de voortgang van het verplaatsen aangeeft, als dat klaar is dan staat de map met de fotos op de externeschijf, vergeet niet de map een naam of nummer te geven, zodat je hem terug kan vinden op de externe schijf, daarna kan je de fotos op je computer verwijderen, alles is nu op je externe schijf gezet
mooie en duidelijke uitleg gebruik zelf ook deze structuur. Voor het backuppen gebruik ik een synology NAS raid 1 waarop cloudstation in geïnstalleerd, Een soort van dropbox functionaliteit die bij mij thuis staat. Dus elk apparaat wat ik gebruik en waar ik ook zit gebruikt dezelfde lightroom library en foto’s. raid 1 betekend dat er 2 harde schijven inzitten. Dus crasht de 1ne harde schijf dan kan ik die snel vervangen en blijft mijn data op de andere bestaan. Tevens nogmaals een backup op een ext. harde schijf die niet bij mijn thuis ligt. want een brand en alles is weg.
Nieuw jaar, nieuwe kansen…
Bedankt voor dit artikel Laura! Ik sla ook altijd mijn foto’s in verschillende (sub)mappen op. En loop daarbij tegen hetzelfde probleem aan, als iets onder meerdere categorieën valt. Ik ga deze manier van foto’s opslaan vanaf 2013 ook toepassen…
Goede tips om je fotos te ordenen, erg bruikbaar! Zelf werk ik met een NAS, een harddisk die aan mijn netwerk is gekoppeld en die ik ook op afstand via inernet kan benaderen. Zo kun je altijd bij je bestanden en loop je geen risico je portable harddisk een keer kwijt te raken of ergens te laten liggen…
Hi Laura, ik volg ongeveer dezelfde manier van opslaan alleen geef ik de foto’s die ik afdruk, of laat afdrukken, een volledige beschrijving. Is gemakkelijk met terugzoeken. De rest laat ik in dezelfde map met alleen het nummer dat de foto meekrijgt vanuit de camera. Ook sorteer ik JPG en ARW, sony A77, apart. Ik sla alles extern op. 2 Tb met USB aansluiting.
Hoi Laura, je geeft goede tips. Met een beetje praktijkervaring blijk ik ongeveer dezelfde weg gevolgd te hebben. Er is echter een belangrijk verschil: binnen de “jaarmap” maak ik nog wel “categoriemappen” en daarbinnen de submappen op datum “gebeurtenis”. Op die manier kan ik altijd mijn foto’s makkelijk terug vinden. De bestandsnaam na exporteren uit Lightroom heb ik samengesteld “datum – volgnr – oorspronkelijke bestandsnaam”. De raw-bestanden die ik verder ontwikkel bewaar ik direct onder de “gebeurtenismap” en de jpg-bestanden in een “selectiemap”.
Kortom, een behoorlijk aantal mappen maar omdat mijn huisgenoten (vrouw en kinderen) ook wel eens willen kijken wat ik met fotografie doe, blijkt het wel een efficiënte indeling te zijn.
Verder bewaar ik een deel van mijn foto’s (vorig jaar en lopende jaar) wel op mijn computer. Mijn archief bestaat uit twee delen: een netwerkschijf (NAS) die zo is ingesteld dat er automatisch een backup gemaakt wordt en een externe harde schijf. Het was ooit mijn bedoeling om die externe schijf bij anderen in huis te bewaren, maar ik vergeet dat steeds te regelen. Daarom bewaar ik ‘m maar op een andere plek in huis… Verder heb ik een kleine selectie op Flickr en Zoom.nl
Laura, dank voor je uitleg. Ik ben nu 1 jaar aan het fotograferen met canon 60 D en een 15-85 mm en een macro 100 mm L 2.8 en heb nog geen bewerkingsprogramma. Wat is het verschil tussen elements cq lightroom. Voor de gewone hobbyist. Ik fotografeer intussen op M en stel dus zelf alles in alleen witbalans stel ik in op categorie. Groet Jan
Helaas kan ik niet 1-2-3 het verschil uitleggen in een reactie, maar dit jaar zal daar zeker een uitgebreid artikel over plaatsen :)
(Lees deze hier)
Duidelijk artikel. Ik hanteer hetzelfde systeem. Met Bridge herbenoem ik de foto’s ook nog jjjjmmdd__nr. Sinds kort zet ik mijn foto’s ook standaard op een externe HDD. Maar zit met LR, hoe krijg ik het zo dat ik op twee plaatsen met LR kan werken. Moet ik de catalogus exporteren? Waar moet ik die catalogus dan plaatsen? (Ik heb een notebook met LR en een PC.)
Wat is het .nef format eigenlijk? en waarom gebruik je die? Goed artikel verder :)
@Karina: .NEF is het RAW formaat dat Nikon uitgeeft. Voor Canon is dit .CR2. Het is dus niet iets wat je kunt kiezen.
Ik werk op dezelfde manier, externe harde schijven en 2x backup… De belangrijkste van mijn foto’s plaats ik ook, in hoge resolutie, op mijn Flickr Pro account. Crashed mijn eigen hardware, heb ik nog steeds mijn foto’s online staan.
Duidelijke en zeer geschikte archiefmethode. Gebruik ook z’n methode en kan het iedereen aanraden. Zeker ook het gebruik van een externe schijf is een goed gebruik.
Goed artikel.
Precies waar ik naar zocht! Ik heb altijd ruzie met mijn bestanden, vooral als ik werk met LR (waaar stonden ze ook alweer?). Nu vraag ik me eigenlijk af: wat is jouw LR workflow? Hoe importeer je en hoe sorteer je de bestanden en sla je ze op? :)
Mijn gehele LR workflow bespreek ik altijd tijdens mijn workshops. Die uitgebreide uitleg kan ik niet 1-2-3 in een reactie plaatsen ;)
Duidelijke en interessante uitleg.
Dag Laura,
Interessant artikel over de systematiek van het archiveren. Ik hanteer nagenoeg dezelfde methode met één aanvulling. Ik werk met twee DSLR camera’s en één point-and-shoot. Ik verwerkt de camera in de naam van het beeldbestand, als volgt
yymmdd_K5_ bestandsnummer van origineel
of
yymmdd_K10_bestandsnummer van origineel
of
yymmdd_TZ10_bestandsnummer van origineel.
Mijn opnamen komen dus allemaal in dezelfde map (mapnaam identiek aan jouw manier). Ik weet dat de camera ook staat vermeld in de metagegevens, maar ik vind het toch handig om direct te kunnen zien met welke camera de opname is gemaakt.
Overigens mijn complimenten voor jouw artikelen.
Met vriendelijke groet,
Henk
Bedankt voor de toevoeging!
Hallo Laura, ik ben sinds kort ook op deze manier begonnen met ordenen omdat je inderdaad al snel “door de foto’s het bos niet meer ziet”. Als je camera dan ook nog eens – by surprise – bij 10.000 opnieuw begint te nummeren gaat het al snel fout. Maak je ook backup’s van je foto’s vóórdat de schijf vol is? Ook externe HD’s kunnen defect raken en heel veel mensen hebben grenzeloos vertrouwen in hun hardware…