Dropbox is voor mijn fotografie en werk absoluut onmisbaar. In dit artikel vertel ik je over de zes manieren hoe je Dropbox kunt gebruiken voor jouw fotografie en hoe je extra gratis opslagruimte bij Dropbox verdiend.

Wat is Dropbox?

Dropbox is een gratis programma waarmee je gemakkelijk bestanden deelt op verschillende computers en mobiele apparaten. Na installatie plaatst Dropbox een speciale map op je harde schijf. Alles wat je in die map zet, wordt automatisch gesynchroniseerd met andere apparaten waarop je aangemeld bent op Dropbox. Zet je een foto in de Dropbox map op je computer, dan staat diezelfde foto daarna ook in de Dropbox map op je tablet of smartphone. En pas je een document in de Dropbox-map aan, dan heb je op de andere apparaten ook direct toegang tot het vernieuwde document.  Op deze manier heb je jouw foto’s, video’s of belangrijke documenten dus altijd en overal bij de hand!

Handig om te weten: Naast de automatische synchronisatie kun je ook bestanden via de browser uploaden. En met selectieve synchronisatie (onder Voorkeuren) geef je aan welke mappen Dropbox wel en niet op de harde schijf van jouw computer bewaard. De capaciteit van de harde schijf van mijn laptop is niet enorm groot en op die manier voorkom ik dat-ie helemaal volstaan met bestanden die ik niet nodig heb op mijn laptop.

Gratis opslagruimte van Dropbox

Dropbox is gratis te gebruiken en bij registratie krijg je standaard twee gigabyte ruimte (=2000 MB). Wil je gratis de opslagruimte vergroten? Daar heb ik verderop in dit artikel wat handige tips voor. Naast de gratis variant is er ook een betaalde versie van Dropbox. Voor slechts $ 10 per maand (of $ 100 per jaar) krijg je totaal 1 terabyte (1000 GB = 1 miljoen MB) aan opslagruimte in de cloud.

Hoe gebruik je het programma voor je fotografie? Hieronder de zes toepassingen!

1. Foto’s backuppen met Dropbox

Eerder heb ik al geschreven dat Dropbox een methode kan zijn om foto’s te backuppen. Weliswaar passen in de gratis versie niet ál je foto’s, maar wel kun je hier je belangrijkste foto’s opslaan. Deze foto’s die je in de Dropbox map plaatst worden automatisch ook online opgeslagen. Mocht je computer crashen, kapot gaan of gestolen worden, dan staan je bestanden nog steeds online. Of ze staan op een andere computer waar je met hetzelfde Dropbox account ingelogd bent.

Dropbox kun je ook gebruiken wanneer je op vakantie gaat door (een deel van) je foto’s al te laten uploaden naar Dropbox. Op vakantie gaat mijn laptop altijd mee, maar heb ik niet de vaste backupsystemen als thuis. Een deel van de foto’s plaats ik dan vast in de dropbox map, zodat ik weet dat die online bewaard zijn mocht er iets gebeuren met mijn apparatuur. Een goede internet verbinding is hierbij vanzelfsprekend wel noodzakelijk.

2. Foto’s delen met familie en vrienden

Met verschillende familieleden en vrienden heb ik een gedeelde Dropboxmap. Samen een dagje weg geweest? Dan zet iedereen de foto’s in de gedeelde map en worden deze bestanden automatisch opgeslagen op ieders account/computer. Geen gedoe meer met foto’s in losse mailtjes of WeTransfer.com die je vergeet te downloaden. Al jaren deelt mijn familie de wintersport foto’s zo met elkaar.

Kleine toevoeging: met klanten deel ik foto’s overigens niet via Dropbox. Lang niet iedereen is bekend met dit programma. Maar heeft de klant wel Dropbox en ik deel een mapje, dan kan dit verwarring geven als de klant in hetzelfde mapje andere foto’s gaat opslaan (die dan op mijn computer komen) of als ik de foto’s verwijder. Vergeet de klant de foto’s te kopiëren, en ik verwijder deze map, dan is de klant de foto’s ook kwijt. Daarom verstuur ik foto’s het liefst met WeTransfer.com.Ik weet dan ook zeker dat de klant de foto’s heeft ontvangen en ik vanaf dat moment niet meer verantwoordelijk ben voor de opslag van de foto’s. (Eerder brandde ik de foto’s op DVD, maar mijn Macs hebben al een tijdje geen DVD-speler meer)

3. Foto’s van je telefoon naar je computer zetten

Met de Dropbox app op je iPhone zorg ik er voor dat de foto’s die ik maak met mijn iPhone zonder gedoe geupload worden naar mijn Dropbox. Ze verschijnen hiermee automatisch op mijn computer en laptop. Het enige wat ik hiervoor hoef te doen is de app van Dropbox te openen, zodat hij de foto’s gaat uploaden . Je kunt hiervoor zelf instellen of de foto’s alleen geupload mogen worden wanneer er een wifi-verbinding is, of dat de app hiervoor ook je mobiele data bundel mag gebruiken.

Om te zorgen dat alle foto’s op mijn iPhone gebackupped zijn, hoef ik alleen maar af en toe de app te openen. En gezien de onmisbaarheid van het programma, is dat eigenlijk wel elke week. Mocht mijn telefoon gestolen worden, kwijt raken of crashen, dan ben ik dus nooit (veel) foto’s kwijt. Recent heb ik hier nog mee te maken gehad, toen mijn iPhone iets teveel zeewater over zich heen kreeg tijdens een boottocht…

Wist je trouwens dat er elke minuut 113 telefoons kwijtraken? Ik hoop dat dit aantal genoeg is om eens te overdenken wanneer jij jouw foto’s van je smartphone voor het laatst op de computer hebt gezet.

Deze foto heeft niets met Dropbox te maken, maar anders werd het artikel zo lang en kaal.

4. Foto’s van je computer naar je telefoon (of tablet)

Met Dropbox zet ik snel foto’s van mijn telefoon naar mijn computer, maar ook andersom. Wanneer ik een foto hebt gemaakt met een andere camera dan mijn iPhone, en ik wil deze uploaden naar mijn Instagram, dan zet ik deze foto in de Dropbox. Vanuit de Dropbox app sla ik deze foto op in de Filmrol van mijn telefoon, waarna ik deze foto op Instagram kan plaatsen (wat niet vanaf je desktop zelf kan). Uiteraard kun je dit ook toepassen als je foto’s voor andere doeleinden op je smartphone of tablet wilt zetten. (Lees welke methode ik nog handiger vind om foto’s via de computer op Instagram te zetten)

5. Synchroniseren van Lightroom bestanden

Ook heb ik de Lightroom presets en templates gesynchroniseerd met behulp van Dropbox en heb ik enkele catalogi van Lightroom in mijn Dropbox opgeslagen. Hierdoor hoef ik niet altijd een externe harde schijf aan te sluiten als ik toch aan de slag wil met het bewerken of organiseren van specifieke foto’s.

6. Belangrijke (niet foto) bestanden

Naast de foto’s heb ik ook een hoop andere bestanden in de Dropbox geplaatst. Op deze manier weet ik zeker dat ik altijd de nieuwste versie van het bestand op alle apparaten beschikbaar heb, zoals mijn prijslijst. Hiermee voorkom ik dat ik potentiële klanten bijvoorbeeld nog een oudere versie stuur, omdat ik deze vergeten ben te updaten. Maar ook belangrijke bestanden van de boekhouding, marketing en verzekering bewaar ik in Dropbox.

Tips om de gratis Dropbox opslagruimte te vergroten

Zoals beschreven krijg je bij aanmelding standaard 2 Gigabyte. Er zijn een aantal manieren die je kunt gebruiken om er een hoop  Gigabite gratis bij te krijgen. Zorg dat je ingelogd bent met Dropbox in je browser wanneer je onderstaande stappen uitvoert. Heb je nog geen Dropbox? Maak dan een account aan via deze link. Je krijgt dan direct 500MB extra! (Ik krijg ook iets extra’s; maar omdat ik een betaalde account heb, heb ik al meeeeeeer dan genoeg opslagruimte ;))

1. Volg de ‘Getting Started’ (+250 Mb)

Ga hiervoor naar www.dropbox.com/gs. Doorloop 5 van de 7 stappen (bijvoorbeeld door het volgen van een kleine tour, het installeren van het programma op je computer, etc) en verdien er in een paar minuutjes direct 250 Mb erbij.

2. Nodig vrienden uit om ook Dropbox te gebruiken (+500 MB, max 16 GB)

Ga naar www.dropbox.com/referrals. Hier vind je de mogelijkheid om vrienden per mail uit te nodigen of een speciale link om te kopiëren. Wanneer je deze link promoot bij vrienden en familie, en zij melden zich aan bij Dropbox én installeren het progamma op hun computer, dan krijg je 500MB per persoon gratis. Totaal kun je hiermee 16 GB opslagruimte verdienen. Je komt hier in de browser ook via: Dropbox > Settings > Account > Earn More Space. Deel met jouw referrallink ook gelijk even dit artikel, zodat ze meteen de handige toepassingen leren kennen.

3. Simpele taak (+125 MB)

Tenslotte zijn er nog een paar simpele taken om uit te voeren, waarmee je direct 125 MB extra verdient. Een van die taakjes is bijvoorbeeld om Dropbox op Twitter te volgen. Ga naar deze pagina om de taken te bekijken.