Hi, ik ben Laura Vink.

Je raadt het al, van Vink Academy.

Mijn hoofd zit meestal zó vol met zoveel ideeën dat ik vaak niet weet waar ik moet beginnen. Dat maakt het schrijven van deze over mij pagina best lastig, dat snap je wel. Daarom begin ik gewoon met iets makkelijks….

Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooie foto’s maken, met wat voor camera je ook fotografeert.

En het is mijn missie geworden om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen!

Het begin van Vink Academy

Ik werkte al paar jaar als fotograaf en kreeg steeds vaker de vraag:
“Laura, hoe doe je dat nou precies?”

In het begin verbaasde die vraag me. Tot ik me op een dag realiseerde dat ik helemaal geen Nederlandstalige site kende met gewoon goede uitleg hoe je mooie(re) foto’s maakt. De meeste fotografiesites schreven vooral camera-reviews, aankondigingen van nieuwe lenzen of ander cameraspul (gaaaap), inclusief een hoop bijbehorend technisch geneuzel.

Daarom lanceerde ik in 2012 – op mijn 25ste verjaardag – Vink Academy. Een website voor iedereen die graag mooiere foto’s wil maken. Hier vind je fotografie-informatie en inspiratie, geschreven in een heldere taal en met duidelijke fotovoorbeelden. En zonder het ingewikkelder te maken dan het is, want geloof me, dat is echt helemaal nergens voor nodig.

Inmiddels is Vink Academy uitgegroeid tot één van de grootste fotografiewebsites van Nederland en België, met ruim 37 duizend nieuwsbrieflezers en meer dan een miljoen unieke bezoekers per jaar.

Hoe ik fotograaf werd

Het liefst zou ik willen schrijven dat ik altijd al fotograaf wilde worden en vanaf jongs af aan met een (speelgoed)cameraatje de wereld vastlegde. Maar zo ging het niet.

Vroeger wilde ik dierenarts worden en later piloot. Maar ik ging uiteindelijk Bewegingswetenschappen studeren, om er in het derde jaar achter te komen dat onderzoek doen helemaal niets voor mij is. Ik rondde mijn master af als psychomotorisch therapeut en ging aan de slag in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Maar nog voor ik een half jaarsalaris als therapeut had verdiend, werd ik fulltime fotograaf. Met toch wel de lichte verbazing (en vrees!) van mijn ouders… ;)

Fotografie was pas een paar jaar daarvoor in mijn leven gekomen, toen ik op mijn 17e verjaardag een digitale compactcamera kreeg (3 megapixels, wow!). Ik maakte er vooraf veel selfies mee met m’n vriendinnen – ook al bestond het woord ‘selfie’ toen nog niet (smartphones ook niet trouwens, bedenk ik me opeens).

Na mijn eindexamen ging ik op reis en kwam thuis met een berg nietszeggende foto’s. Je kon totaal niet terugzien op wat voor prachtige plekken ik was geweest. Dat was het moment waarop ik besloot om me in de fotografie te verdiepen. De compactcamera werd ingewisseld voor een spiegelreflexcamera en voortaan waren reizen en fotografie onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Eigenlijk was het ook meer voor de fun dat ik me in 2009 inschreef bij de Kamer van Koophandel. Meer met het idee af en toe een fotosessie te doen en de BTW van mijn apparatuur te kunnen aftrekken. Maar al snel kreeg ik zoveel opdrachten dat ik, toen mijn contract in de psychiatrie niet verlengd werd, besloot me vol op de fotografie te richten. De beste keuze die ik ooit heb gemaakt!

Ontvang exclusieve downloads en fotografietips

Meld je net als 37 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy!

  

Van fotograferen in opdracht naar fotografieboeken schrijven…

Na mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel, nam ik allerlei fotoklussen aan. Zakelijke fotosessies, bruiloften, evenementen, je moet ergens beginnen toch? Maar al snel besloot ik mij te specialiseren in kinder- en gezinsfotografie op locatie. Geen statige studioportretten, maar lekker buiten en samen met de kids veel lol maken. Dat vond ik het allerleukste om te doen.

Of nouja… het allerállerleukste vond ik natuurlijk reisfotografie. En dus gingen Rabin en ik in 2015 voor ruim drie maanden de wereld over. Eenmaal weer thuis wist ik: ik wil een boek gaan schrijven. Over – jawel – reisfotografie. Omdat dat nogal een behoorlijke klus was, stopte ik met het fotograferen in opdracht. Dat voelde toen als een hele lastige keuze, maar het bleek zeker een goede beslissing. Vanaf dat moment had Vink Academy al mijn tijd en aandacht!

Tien maanden na de lange reis kwam Reisfotografie – explore discover capture uit. Inmiddels is daarvan nu de tweede druk te koop.

Overigens was dit niet het eerste fotografieboek dat ik schreef; ik had ook al het cursusboek Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen geschreven voor de gelijknamige cursus.

In 2019 verscheen mijn nieuwste boek: Iedereen FotoSMART.

Happy me tijdens de boekpresentatie van Reisfotografie (mei 2016)

Klik hier voor alle informatie over het boek Reisfotografie

Fotograferen = mijn hobby

Nog steeds fotografeer ik graag op reis, maar ook gewoon in Nederland. Geregeld sta ik voor dag en dauw om een zonsopkomst te fotograferen. Of ga ik met m’n camera op stap als het mistig is. Of lig ik op mijn buik in het gras om die ene mooie bloem te fotograferen.

Dat was wel anders toen ik nog in opdracht fotografeerde. Je hoort altijd “Maak van je hobby je werk, dan hoef je nooit meer een dag te werken“. Hoewel dat mooi klinkt, heb ik dat niet helemaal zo ervaren. Ik genoot echt van de fotosessies met kinderen en hun ouders, maar toch ging er thuis nooit meer op pad om in de natuur te fotograferen. Fotograferen was blijkbaar toch vooral ‘werk’ geworden, waardoor ik onbewust mijn hobby (en het plezier dat daarbij hoort) een beetje kwijt was geraakt.

Gelukkig heb ik die hobby weer helemaal terug sinds ik niet meer in opdracht fotografeer. “Maar je hebt voor Vink Academy toch ook foto’s nodig?!”. Klopt. Alleen het is niet zo dat ik daarvoor foto’s moet maken, dat ik foto’s voor anderen maak. Ik fotografeer voor mijzelf, voor mijn eigen plezier. Er is niemand die me zegt dat ik die en die foto moet maken, of dat ik dus vroeg m’n bed uit voor een zonsopkomst. Iedere foto die ik maak doe ik omdat ik er zelf blij van wordt. Net zoals iemand bij fotografie een hobby is dus. Met het enige verschil dat ik de foto’s die ik heb gemaakt, ook kan gebruiken bij mijn artikelen of in één van m’n boeken. Een win-win situatie.

In 2016 won ik de Marius van der Sandt Academy beurs voor talentvolle jonge natuurfotografen. Een jaar lang werkte ik onder begeleiding van Nederlandse topfotografen aan een fotoserie. Ik koos hiervoor als onderwerp de Loonse en Drunense Duinen. Die fotoserie werd in 2017 beloond met een publicatie in National Geographic.

Mijn fotoserie over de Brabantse Sahara in National Geographic, gefotorafeerd op bij Loonse en Drunense Duinen. :)

Nog meer over mij…

Oke, je leest nog steeds door… dat is super leuk. Dus hier nog wat meer weetjes over mij. :)

Ik ben een dertiger – die drie vond ik best wel een dingetje – al voel ik me nog een twintiger. Geboren in Amsterdam, maar ik woon nu alweer bijna de helft van mijn leven in Brabant (jup, import-Brabander!) samen met mijn vriend Rabin en onze hond JJ.

Mijn favoriete quotes zijn: “Old enough to know better, young to do it anyway” – want tja.. ik ben soms best wel een tikkeltje eigenwijs. Maar ook “Always standing in line to buy time”. Ik wil graag zóveel, maar heb bijna altijd te weinig tijd.

Ik ben gek op reizen (de teller van het aantal bezochte landen staat inmiddels op 45), al ben ik waarschijnlijk niet de persoon met wie je graag op vakantie gaat.

Verder houd ik van wandelen met mijn hond in het bos, het gefluit van de vogeltjes en de geur van vers gemaaid gras na een regenbui. Met zonnig weer ben ik veel in de tuin te vinden, want mijn nieuwste hobby is (moes)tuinieren. Ik drink graag thee en chai latte, ben dol op chocolade, leerde toen ik twintig was zweefvliegen en ik vind vrije tijd ongelooflijk belangrijk. 

Samen met Rabin

De lucht op deze bewolkte dag geeft een mooi lichtje in JJ's ogen.

Onze hond JJ

No Swimming Today

Ik heb ook ervaring als badjuf (echt waar!)

Confessions

Ook al is mijn achternaam een vogel, ik zing behoorlijk vals, maar daar trek ik me lekker niets van aan als ik in de auto keihard meezing met de radio. In de zomer ben ik verslaafd aan perenijsjes (drie per dag, tuurlijk, omdat het kan!). Maar zodra de ‘R’ in de maand zit, haal ik maar wat graag die zakken met chocolade-pepernoten in huis! Ik kan sowieso geen dag zonder chocolade…

Van cijfertjes word ik blij, ik kan niet werken zonder sneltoetsen – altijd één hand in de buurt van het toetsenbord – en vermaak me zonder problemen urenlang met CSS’en. Stiekem ben ik dus ook een beetje een nerd, al ben ik bovenal een workaholic. Er gaat geen dag voorbij dat ik met fotografie of Vink Academy bezig ben, maar daardoor ben ik natuurlijk wel een waardeloze huisvrouw (lange leve onze robotstofzuiger die ik Harvey heb genoemd).

In de jungle van Costa Rica

Waarom al die badeendjes?!

Bij het lanceren van Vink Academy schreef ik het eBook “Alles over Scherptediepte”. Om het begrip beter uit te leggen, had ik ‘iets’ nodig om te fotograferen. Dat hadden koffiekopjes kunnen zijn, de plantjes in de vensterbank, maar het werd een stel badeendjes die ik op mijn kantoor vond – geen idee waarom ik die ooit had gekocht en naar kantoor had gesjouwd.

De badeendjes bleken een schot in de roos en dat is uiteindelijk min of meer een eigen leven gaan leiden. Nu gebruik ik de badeendjes om verschillende onderwerpen in de fotografie uit te leggen. Je komt ze dan ook constant tegen bij mijn online fotografiecursus, maar ook gewoon voor de fun. Inmiddels heb ik er meer dan 140 stuks. Eén badeendje is favoriet, en dat is Ducky – heel originele naam, I know. Hij ging in mijn backpack mee toen ik ruim drie maanden op reis was.

Nieuwsgierig naar het eBook met de badeendjes? Meld je aan voor de nieuwsbrief en ik stuur ‘m je toe!

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 37 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

Geweldig, je hebt gewoon de hele pagina gelezen. Dankjewel! Tof dat je hier bent! :)

Logo National Geographic
Logo Flow Magazine