Hi, ik ben Laura Vink.

Je raadt het al, van Vink Academy.

Mijn hoofd zit meestal zó vol met zoveel ideeën dat ik vaak niet weet waar ik moet beginnen. Dat maakt het schrijven van deze over mij pagina best lastig, dat snap je wel. Daarom begin ik gewoon met iets makkelijks….

Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooie foto’s maken, met wat voor camera je ook fotografeert.

En het is mijn missie geworden om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen!

Het begin van Vink Academy

Ik werkte al paar jaar als fotograaf en kreeg steeds vaker de vraag:
“Laura, hoe doe je dat nou precies?”

In het begin verbaasde die vraag me. Tot ik me op een dag realiseerde dat ik helemaal geen Nederlandstalige site kende met gewoon goede uitleg hoe je mooie(re) foto’s maakt. De meeste fotografiesites schreven vooral camera-reviews, aankondigingen van nieuwe lenzen of ander cameraspul (gaaaap), inclusief een hoop bijbehorend technisch geneuzel.

Daarom lanceerde ik in 2012 – op mijn 25ste verjaardag – Vink Academy. Een website voor iedereen die graag mooiere foto’s wil maken. Hier vind je fotografie-informatie en inspiratie, geschreven in een heldere taal en met duidelijke fotovoorbeelden. En zonder het ingewikkelder te maken dan het is, want geloof me, dat is echt helemaal nergens voor nodig.

Inmiddels is Vink Academy uitgegroeid tot één van de grootste fotografiewebsites van Nederland en België, met ruim 40 duizend nieuwsbrieflezers en meer dan een miljoen unieke bezoekers per jaar.

Hoe ik fotograaf werd

Het liefst zou ik willen schrijven dat ik altijd al fotograaf wilde worden en vanaf jongs af aan met een (speelgoed)cameraatje de wereld vastlegde. Maar zo ging het niet.

Vroeger wilde ik dierenarts worden en later piloot. Maar ik ging uiteindelijk Bewegingswetenschappen studeren, om er in het derde jaar achter te komen dat onderzoek doen helemaal niets voor mij is. Ik rondde mijn master af als psychomotorisch therapeut en ging aan de slag in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Maar nog voor ik een half jaarsalaris als therapeut had verdiend, werd ik fulltime fotograaf. Met toch wel de lichte verbazing (en vrees!) van mijn ouders… ;)

Fotografie was pas een paar jaar daarvoor in mijn leven gekomen, toen ik op mijn 17e verjaardag een digitale compactcamera kreeg (3 megapixels, wow!). Ik maakte er vooraf veel selfies mee met m’n vriendinnen – ook al bestond het woord ‘selfie’ toen nog niet (smartphones ook niet trouwens, bedenk ik me opeens).

Na mijn eindexamen ging ik op reis en kwam thuis met een berg nietszeggende foto’s. Je kon totaal niet terugzien op wat voor prachtige plekken ik was geweest. Dat was het moment waarop ik besloot om me in de fotografie te verdiepen. De compactcamera werd ingewisseld voor een spiegelreflexcamera en voortaan waren reizen en fotografie onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Eigenlijk was het ook meer voor de fun dat ik me in 2009 inschreef bij de Kamer van Koophandel. Meer met het idee af en toe een fotosessie te doen en de BTW van mijn apparatuur te kunnen aftrekken. Maar al snel kreeg ik zoveel opdrachten dat ik, toen mijn contract in de psychiatrie niet verlengd werd, besloot me vol op de fotografie te richten. De beste keuze die ik ooit heb gemaakt!

Ontvang exclusieve downloads en fotografietips

Meld je net als 40 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy!

  

Van fotograferen in opdracht naar fotografieboeken schrijven…

Na mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel, nam ik allerlei fotoklussen aan. Zakelijke fotosessies, bruiloften, evenementen, je moet ergens beginnen toch? Maar al snel besloot ik mij te specialiseren in kinder- en gezinsfotografie op locatie. Geen statige studioportretten, maar lekker buiten en samen met de kids veel lol maken. Dat vond ik het allerleukste om te doen.

Of nouja… het allerállerleukste vond ik natuurlijk reisfotografie. En dus gingen Rabin en ik in 2015 voor ruim drie maanden de wereld over. Eenmaal weer thuis wist ik: ik wil een boek gaan schrijven. Over – jawel – reisfotografie. Omdat dat nogal een behoorlijke klus was, stopte ik met het fotograferen in opdracht. Dat voelde toen als een hele lastige keuze, maar het bleek zeker een goede beslissing. Vanaf dat moment had Vink Academy al mijn tijd en aandacht!

Tien maanden na de lange reis kwam Reisfotografie – explore discover capture uit. Inmiddels is daarvan nu de tweede druk te koop.

Overigens was dit niet het eerste fotografieboek dat ik schreef; ik had ook al het cursusboek Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen geschreven voor de gelijknamige cursus.

In 2019 verscheen mijn nieuwste boek: Iedereen FotoSMART.

Happy me tijdens de boekpresentatie van Reisfotografie (mei 2016)

Klik hier voor alle informatie over het boek Reisfotografie