Hi, ik ben Laura Vink

Je raadt het al: van Vink Academy.

Mijn hoofd zit meestal zó vol met zoveel ideeën dat ik vaak niet weet waar ik moet beginnen. Dat maakt het schrijven van deze over mij pagina best lastig, dat snap je wel. Daarom begin ik gewoon met iets makkelijks….

Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooie foto’s maken, met wat voor camera je ook fotografeert.

En het is mijn missie geworden om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen!

Het begin van Vink Academy

Ik werkte al paar jaar als fotograaf en kreeg steeds vaker de vraag:
“Laura, hoe doe je dat nou precies?”

In het begin verbaasde die vraag me. Tot ik me op een dag realiseerde dat ik helemaal geen Nederlandstalige site kende met gewoon goede uitleg hoe je mooie(re) foto’s maakt. De meeste fotografiesites schreven vooral camera-reviews, aankondigingen van nieuwe lenzen of ander cameraspul (gaaaap), inclusief een hoop bijbehorend technisch geneuzel.

Daarom lanceerde ik in 2012 – op mijn 25ste verjaardag – Vink Academy. Een website voor iedereen die graag mooiere foto’s wil maken. Hier vind je fotografie-informatie en inspiratie, geschreven in een heldere taal en met duidelijke fotovoorbeelden. En zonder het ingewikkelder te maken dan het is, want geloof me, dat is echt helemaal nergens voor nodig.

Inmiddels is Vink Academy uitgegroeid tot één van de grootste fotografiewebsites van Nederland en België, met ruim 36 duizend nieuwsbrieflezers en zo’n negenhonderdduizend (!) unieke bezoekers per jaar.

Weet je niet waar je moet beginnen om je fotografie te verbeteren? Gebruik dan hier de handige keuzehulp die ik hebt gemaakt!

Ontvang exclusieve downloads en fotografietips

Meld je net als 36 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy!

  

Hoe ik fotograaf werd

Het liefst zou ik willen schrijven dat ik altijd al fotograaf wilde worden en vanaf jongs af aan met een (speelgoed)cameraatje de wereld vastlegde. Maar zo ging het niet.

Vroeger wilde ik dierenarts worden en later piloot. Maar ik ging uiteindelijk Bewegingswetenschappen studeren, om er in het derde jaar achter te komen dat onderzoek doen helemaal niets voor mij is. Ik rondde mijn master af als psychomotorisch therapeut en ging aan de slag in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Maar nog voor ik een half jaarsalaris als therapeut had verdiend, werd ik fulltime fotograaf. Met toch wel de lichte verbazing (en vrees!) van mijn ouders… ;)

Fotografie was pas een paar jaar daarvoor in mijn leven gekomen, toen ik op mijn 17e verjaardag een digitale compactcamera kreeg (3 megapixels, wow!). Ik maakte er vooraf veel selfies mee met m’n vriendinnen – ook al bestond het woord ‘selfie’ toen nog niet (smartphones ook niet trouwens, bedenk ik me opeens).

Na mijn eindexamen ging ik op reis en kwam thuis met een berg nietszeggende foto’s. Je kon totaal niet terugzien op wat voor prachtige plekken ik was geweest. Dat was het moment waarop ik besloot om me in de fotografie te verdiepen. De compactcamera werd ingewisseld voor een spiegelreflexcamera en voortaan waren reizen en fotografie onlosmakelijk met elkaar verbonden. (Wie had toen gedacht dat ik ooit een boek over reisfotografie zou schrijven!)

Eigenlijk was het ook meer voor de fun dat ik me in 2009 inschreef bij de Kamer van Koophandel. Meer met het idee af en toe een fotosessie te doen en de BTW van mijn apparatuur te kunnen aftrekken. Maar al snel kreeg ik zoveel opdrachten dat ik, toen mijn contract in de psychiatrie niet verlengd werd, besloot me vol op de fotografie te richten. De beste keuze die ik ooit heb gemaakt!

Samen met Rabin

De lucht op deze bewolkte dag geeft een mooi lichtje in JJ's ogen.

Onze hond JJ

Aan het fotograferen

Nog meer over mij…

Oke, je leest nog steeds door… dat is super leuk. Dus hier nog wat meer weetjes over mij. :)

Ik ben een dertiger – die drie vond ik best wel een dingetje – al voel ik me nog een twintiger. Geboren in Amsterdam, maar ik woon nu alweer een aantal jaar in Rosmalen (jup, import-Brabander!) samen met mijn vriend Rabin en onze hond JJ.

Mijn favoriete quotes zijn: “Old enough to know better, young to do it anyway” – want tja.. ik ben soms best wel een tikkeltje eigenwijs. Maar ook “Always standing in line to buy time”. Ik wil graag zóveel, maar heb bijna altijd te weinig tijd.

Ik ben gek op reizen (de teller van het aantal bezochte landen staat inmiddels op 44), al ben ik waarschijnlijk niet de persoon met wie je graag op vakantie gaat.

Verder houd ik van wandelen met mijn hond in het bos, het gefluit van de vogeltjes en de geur van vers gemaaid gras na een regenbui. Ik drink graag thee en chai latte, een paar jaar geleden leerde ik zweefvliegen en ik vind vrije tijd ongelooflijk belangrijk.

Confessions

Ook al is mijn achternaam een vogel, ik zing behoorlijk vals, maar daar trek ik me lekker niets van aan als ik in de auto keihard meezing met de radio. In de zomer ben ik verslaafd aan perenijsjes (drie per dag, tuurlijk, omdat het kan!). Maar zodra de ‘R’ in de maand zit, haal ik maar wat graag die zakken met chocolade-pepernoten in huis! Ik kan sowieso geen dag zonder chocolade…

Van cijfertjes word ik blij, ik kan niet werken zonder sneltoetsen – altijd één hand in de buurt van het toetsenbord – en vermaak me zonder problemen urenlang met CSS’en. Stiekem ben ik dus ook een beetje een nerd, al ben ik bovenal een workaholic. Er gaat geen dag voorbij dat ik met fotografie of Vink Academy bezig ben, maar daardoor ben ik natuurlijk wel een waardeloze huisvrouw (lange leve onze robotstofzuiger die ik Harvey heb genoemd).

Bij het lanceren van Vink Academy schreef ik het eBook “Alles over Scherptediepte”. Om het begrip beter uit te leggen, had ik ‘iets’ nodig om te fotograferen. Dat hadden koffiekopjes kunnen zijn, de plantjes in de vensterbank, maar het werd een stel badeendjes die ik op mijn kantoor vond – geen idee waarom ik die ooit had gekocht en naar kantoor had gesjouwd.

De badeendjes bleken een schot in de roos en dat is uiteindelijk min of meer een eigen leven gaan leiden. Nu gebruik ik de badeendjes om verschillende onderwerpen in de fotografie uit te leggen. Je komt ze dan ook constant tegen bij mijn online fotografiecursus, maar ook gewoon voor de fun. Inmiddels heb ik er meer dan 120 stuks. Eén badeendje is favoriet, en dat is Ducky – heel originele naam, I know. Hij ging in mijn backpack mee toen ik ruim drie maanden op reis was.

Nieuwsgierig naar het eBook met de badeendjes? Meld je aan voor de nieuwsbrief en ik stuur ‘m je toe!

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 36 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

Geweldig, je hebt gewoon de hele pagina gelezen. Dankjewel! Tof dat je hier bent! :)