In een ander artikel schreef ik over het snel selecteren van foto’s in Lightroom met behulp van de vlaggetjes en het gebruik van de sneltoetsen P en U. In dit artikel vertel ik over de sneltoets X en het snel verwijderen van mislukte foto’s uit je Lightroom-catalogus of van je harde schijf.

Nadat de foto’s geïmporteerd zijn, is het tijd voor het maken van een selectie. Tijdens het selecteren van een foto kom ik ook foto’s tegen waarbij ik niet hoef te twijfelen tussen wel of geen selectie, maar waarbij ik direct weet: deze foto mag de prullenbak in! Vrijwel altijd is de foto dan een testfoto, een foto met een verkeerde belichting of een foto die onscherp is.

Foto’s verwijderen in Lightroom

Om een foto te verwijderen druk je op de backspace-knop Backspace. Lightroom vraagt je dan of je de foto wilt verwijderen van de schijf of de foto’s wilt verwijderen uit de LR catalogus. In het eerste geval wordt de betreffende foto dus in de prullenbak van de computer gestopt. De tweede optie betekent dat de foto wel verwijderd uit LR, maar niet van je harde schijf.

Foto's verwijderen met de sneltoets X

Voor mislukte foto’s kies ik altijd verwijderen van de harde schijf. Ze zijn immers mislukt, dus ik zie geen reden dat ik ze wil bewaren en dat ze daarmee onnodig schijfruimte in beslag nemen. Door ze te verwijderen weet ik bovendien zeker dat ik niet per ongeluk op een later moment deze foto alsnog in mijn selectie zal stoppen. Dit is vooral het geval wanneer de foto nét onscherp is en wanneer dit enkel te zien is als je de foto hebt ingezoomed naar 1:1 weergave.

Sneltoets voor het verwijderen van mislukte foto’s

Op het moment dat je per foto de backspace of delete knop gebruikt en vervolgens de keuze moet bevestigen, wordt het alsnog een tijdrovend klusje. Je versnelt het proces van verwijderen wanneer je tijdens het selecteren van de foto’s met de P (en eventueel U) ook de X gebruikt. De X staat voor een ‘geweigerde’ (rejected) foto. Nadat je op X heb gedrukt, wordt de foto in de filmstrip half grijs.

De foto is hiermee nog niet verwijderd, dat gebeurt pas nadat je in het menu kiest voor Foto > Geweigerde foto’s verwijderen of de combinatie van de sneltoetsen CTRL + X (windows) of CMD + X (mac) gebruikt.

Foto's verwijderen met de sneltoets X

Lightroom-x3

Een voordeel hierbij is dat je dus maar één keer hoeft te bevestigingen dat je de foto van je harde schijf of uit de LR-catalogus wilt verwijderen. En dus niet per foto. Ook kun je – voordat je de foto’s verwijderd – even controleren of je niet per ongeluk een foto weggooit die je niet wilt verwijderen. Kies hiervoor bij de filteropties voor het zwarte vlaggetje. Je krijgt dan alleen de foto’s te zien die je als geweigerd hebt gemarkeerd.

De sneltoets X werkt zowel in de bibliotheek als de ontwikkelmodule, behalve als je aan het bijsnijden bent met de croptool. Wanneer je een foto wilt bijsnijden en je gebruikt de X, dan verandert de uitsnede van een liggende foto naar een staande foto of andersom.