“He verdorie, het regent. Nu kan ik helemaal geen mooie foto’s maken…” Zeg eens eerlijk; heb jij dit wel eens gedacht? Think again, want regen kan juist ook heel fotogeniek zijn en je nieuwe of andere fotografische mogelijkheden geven. In dit artikel daarom 7x waarom je blij mag zijn als het regent.

Regenboog

Het gezegde is; na regen komt zonneschijn. Maar als je zonneschijn en regen tegelijkertijd hebt, dan kun je misschien wel een fantastische regenboog fotograferen. De zon moet dan achter je zijn en de regenbui voor je. Bij onderstaande foto zag ik de regenbui steeds dichterbij komen en werden de regenbogen steeds feller! Lees het artikel over het fotograferen van een regenboog voor een lading tips.

“Waasje”

Sta je inmiddels in de regen, maar zie je nog steeds de zon? Dan kun je de camera ook naar de zon richten. De combinatie van het tegenlicht en de druppels geeft vaak een prachtige sfeer omdat je de druppels (tegen een donkere achtergrond) goed ziet. Om de druppels geen streepjes te laten worden, fotografeer je met een korte sluitertijd. De regen geeft daarbij een soort ‘waas’ aan het landschap.

Deze foto lijkt haast een extra textuur te hebben in de lucht, doordat het regent.

Of je nu op vakantie gaat naar Terschelling,Tanzania,Tokio,Spanje.Schiermonnikoog,Slovenië,IJsland,Indonesië,

met deze masterclass leer je hoe je er prachtige foto's maakt.

Masterclass: Reisfoto’s met een WAUW-factor

Tips & inspiratie om adembenemende vakantiefoto’s te maken. Foto’s waar je jaloers op zou zijn, als je ze niet zelf had gemaakt. ;)

Paraplu’s

Paraplus zijn leuke onderwerpen om in je foto te verwerken. Ze hebben een duidelijke vorm als je ze fotografeert als silhouet, maar ze kunnen de foto ook kleur geven aan een grijze dag. Ga op een regenachtige dag daarom eens aan de slag met straatfotografie en geef de paraplu’s een hoofdrol.

 

Reflecties in regenplassen

Ik fotografeer graag reflecties en regenplassen zijn daar perfect voor. Met de reflectie kun je een extra laag aan je foto toevoegen. Kies je standpunt zorgvuldig om bijvoorbeeld een gebouw of straat in de regenplas te fotograferen. Of houd je camera heel laag bij de regenplas voor een foto met symmetrie. De reflecties kun je fotograferen op een grijze dag, maar ook als de zon weer is gaan schijnen. Lees ook het artikel over het fotograferen van reflecties voor meer tips.

Straatbeeld in Sevilla, gefotografeerd in een waterplas

Straatbeeld in Sevilla, gefotografeerd in een waterplas

Door het standpunt geeft de reflectie symmetrie aan de foto

Deze foto was niet mogelijk geweest zonder een regenbuitje.

Minder mensen op straat

Een voordeel van een regenachtige dag, is dat meer mensen binnen blijven. Niet overal natuurlijk, maar meestal is het minder druk op straat. Maak daar gebruik van als je een bepaalde locatie graag wilt fotograferen zonder teveel voorbijgangers of toeristen. Een momentje tussen de buien door is hier natuurlijk ook perfect voor.

Druppels

Ook leuk om je op te focussen: regendruppels. Bijvoorbeeld op het raam of in een regenplas. Of stel (handmatig) scherp op weer omhoog spatten van bijvoorbeeld de natte tuintafel of een reling.

Hier geven de regendruppels een leuk extra patroon aan de foto

Foto door Live Bruce

Avondfotografie

Maak je graag ’s avonds of ’s nachts foto’s in de stad? Fotografeer dan zeker ook eens op een regenachtige avond. Natte straten zorgen voor die extra glans en gloed, waardoor de kleuren van lantaarnpalen, verkeerslichten en reclameborden extra sprankelen. Dit maakt de avondfoto vaak sprekender en kleurrijker en geef je een heel ander resultaat dan op een droge avond.

Foto door: Filip Mroz

Natte straten geven mooie reflecties van de lichtjes.

Natte straten geven mooie reflecties van de lichtjes. Deze foto maakte ik tijdens een van de eerste edities van GLOW.

Dus… de volgende keer dat het regent: niet balen, maar zie de gave fotografiemogelijkheden!