Topmenu

8 tips voor het fotograferen van de herfst

De herfst is een prachtige periode om met je camera op stap te gaan. Langzaam veranderen de kleuren van de bomen en paddestoelen schieten uit de grond. In dit artikel geef ik je acht tips voor mooie herfstfoto’s.

1. Zorg dat je door de bomen het bos nog ziet!

Ik vind het heerlijk om door het bos te lopen en ik geniet dan van alle mooie kleuren en vormen om mij heen. Het is een valkuil om op dat moment zoveel mogelijk van de omgeving op de foto te willen zetten. Op die foto zie je meestal door de bomen het bos niet meer. De foto wordt erg druk door een chaos aan boomstammen, takken en bladeren, waardoor je ogen een duidelijk rustpunt in de foto missen. Ga daarom bij herfstfotografie op zoek naar een goede compositie met duidelijke vormen en lijnen om het beeld rustiger te maken. Een uitdaging die je echt niet moet onderschatten!

De foto is druk en onrustig.

De foto is druk en onrustig. Je ziet door de bomen het bos niet meer.

Kies je compositie bewust.

Kies je compositie bewust. Let op duidelijke lijnen en hoeken om de foto interessant (en niet te druk) te maken.

De kleur van de herfstbladeren komt goed naar voren tegen de blauwe lucht. Door te fotograferen met een kikkerperspectief, worden onrustige elementen buiten beeld gehouden.

De kleur van de herfstbladeren komt goed naar voren tegen de blauwe lucht. Door te fotograferen met een kikkerperspectief, worden onrustige elementen buiten beeld gehouden.

2. Verander de witbalans voor warme kleuren in de herfstfoto

De witbalans van een foto is belangrijk voor natuurgetrouwe kleuren. Verschillende lichtbronnen geven een andere ‘kleur’ licht. Zo heeft de zon een andere ‘kleur’ licht dan een gloeilamp of een tl-lamp. Daarnaast kan ook de kleur van het licht buiten gedurende de dag veranderen, omdat het eerst bewolkt is en later weer zonnig. Onze hersenen corrigeren het beeld van de wereld die wij zien constant, zodat wij overal de kleur wit ook als wit ervaren; als wij een wit papiertje buiten in de zon bekijken, is dit voor ons wit, maar ook als wij deze binnen bij tl-licht zien.

In de fotografie wordt de kleur van het licht gecorrigeerd door middel van de witbalans. Hoewel de camera er meestal goed in slaagt om de kleur van het licht in te schatten, heeft hij daar in het bos vaak veel moeite mee. De foto wordt daarom meestal wat groenig en koeler. Door de witbalans van je camera in te stellen op bijvoorbeeld bewolkt of flitslicht komen de warme kleuren weer terug in de herfstfoto’s. Door te fotograferen in RAW kun je de witbalans uiteraard ook aanpassen in de nabewerking in Lightroom of Photoshop.

De foto links is gemaakt met de automatische witbalans-instelling. De foto is een beetje blauw-groenig. De foto rechts is gemaakt met de witbalans op bewolkt. Het beeld is hierdoor warmer van kleur.

De foto links is gemaakt met de automatische witbalansinstelling. De foto is een beetje blauw-groenig. De foto rechts is gemaakt met de witbalans op bewolkt. Het beeld is hierdoor warmer van kleur.

3. Vergeet je statief niet mee te nemen bij herfstfotografie

In een redelijke begroeid bos is het op een bewolkte dag relatief ‘donker’, waardoor de sluitertijd al snel onder de grens van 1/60 komt. Het is dan heel lastig om uit de hand nog scherpe foto’s te maken. Met een statief hoef je niet je ISO-waarde te verhogen, krijg je minder ruis en is de kwaliteit van de foto dus beter.

ISO 1250, f/7.1, 1/60s. Als je een statief bij je hebt, hoef je niet zo'n hoge ISO-waarde te gebruiken.

ISO 1250, f/7.1, 1/60s op een bewolkte dag.
Als je een statief bij je hebt, hoef je niet zo’n hoge ISO-waarde te gebruiken.

4. Herfstfoto’s: fotografeer ook details

De kleuren van de herfst vind je vooral terug in de bladeren, maar ook kastanjes, beukennootjes, eikeltjes en paddestoelen zijn interessante details die je doen denken aan de herfst. Maak er voor jijzelf een leuke opdracht van: hoeveel verschillende soorten herfstdetails lukt het je om in één uur of middag te fotograferen?

EikelsRode besjes in de herfst

Detailfoto van de herfstbladeren

Detailfoto van de herfstbladeren

I love autumn!

I love autumn! Creatief met blaadjes.

De herfstbladeren vormen een mooi kleurenpalet van geel, oranje en rood in deze foto!

De herfstbladeren vormen een mooi kleurenpalet van geel, oranje en rood in deze foto!

Close-up van een herfstblad

Close-up van een herfstblad

De kleuren komen goed naar voren door het tegenlicht

De kleuren komen goed naar voren door het tegenlicht

5. Fotografeer paddenstoelen laag bij de grond en van dichtbij!

Het standpunt om één of meerdere paddenstoelen te fotograferen is erg belangrijk. Meestal werkt het fotograferen dicht bij de grond het best, ook wel kikkerperspectief genoemd. Kom vooral ook dichterbij en zoom in, zodat je de mooie vormen echt goed ziet. Hoe kleiner de scherptediepte is, des te groter ook de kans op mooie bokeh-bollen in de achtergrond.

Ook als is er gefotografeerd met een groot diafragma, door het gekozen standpunt is de foto erg druk. De paddestoelen vallen niet goed op.

Ook als is er gefotografeerd met een groot diafragma, door het gekozen standpunt is de foto erg druk. De paddestoelen vallen niet goed op.

Het lagere standpunt vergroot de afstand tussen de paddestoelen en de achtergrond. Bij hetzelfde diafragma wordt de achtergrond dan waziger.

Het lagere standpunt vergroot de afstand tussen de paddestoelen en de achtergrond. Bij hetzelfde diafragma wordt de achtergrond dan waziger.

Je ziet nu beter de vormen van de paddestoelen en de lamellen omdat je dichterbij bent.

Je ziet nu beter de vormen van de paddestoelen en de lamellen omdat je dichterbij bent.

Heb je een macro-objectief? Dan kun je de paddenstoelen nog gedetailleerder fotograferen! Lees vooral ook het artikel met meer tips voor het fotograferen van paddestoelen.

Met een macro-objectief kun je nóg dichterbij komen en de paddestoelen nog gedetailleerder fotograferen

Met een macro-objectief kun je nóg dichterbij komen en de paddestoelen nog gedetailleerder fotograferen

6. Neem een plastictas of vuilniszak mee als je gaat fotograferen

Houdt je broek schoon door een plastic tas of vuilniszak mee te nemen en deze op de grond te leggen. Vooral als je op zoek gaat naar de details en bijvoorbeeld de paddestoelen fotografeert, zul je vaak op de grond moeten zitten of knielen.

De koning onder de paddestoelen: rood-met-witte-stippen!

De koning onder de paddestoelen: rood-met-witte-stippen!

Maak het beeld abstracter door in te zoomen op de details

Maak het beeld abstracter door in te zoomen op de details

7. De herfst is overal, niet alleen in het bos.,

Hoewel de eerste tip in dit artikel over het bos gaat, hoef je echt niet naar het bos om de herfst te fotograferen. De mooie herfstkleuren vind je overal! Misschien wel de boom in je eigen straat… de plantjes in de tuin.. of misschien is de klimop van de buren wel mooi rood gekleurd?

Kijk in je direct omgeving waar je de herfstkleuren duidelijk ziet. Zoom in om storende elementen buiten beeld te houden en zo echt de aandacht te leggen op de herfstkleuren.

Kijk in je direct omgeving waar je de herfstkleuren duidelijk ziet. Zoom in om storende elementen buiten beeld te houden en zo echt de aandacht te leggen op de herfstkleuren. Deze foto maakte ik op honderd meter van mijn huis, midden in een woonwijk.

Rode klimop

8. Wacht niet te lang en gebruik het weer niet als excuus!

Een heel belangrijke laatste tip: ga er snel met je camera op uit en wacht niet tot alle blaadjes al van de bomen gewaaid zijn door een onverwachte herfststorm. Laat je ook niet door het weer tegenhouden! Ik moet bekennen dat ik mij daaraan nog wel eens schuldig heb gemaakt. Als het buiten grauw is, ga ik minder snel op pad met m’n camera. Maar elk weertype heeft zijn voor- en nadelen voor herfstfoto’s. De zon is mooi als je wilt spelen met tegenlicht bij details, maar kan tegelijkertijd ook zorgen dat er veel harde schaduwen in het bos zijn, waardoor de sfeer niet goed vastgelegd kan worden. Dan heb je soms juist liever een bewolkte dag. Als het zachtjes regent of met een dichte mist kun je ook prachtige foto’s maken.

Denk niet dat je de herfst alleen kunt fotograferen als het mooi weer is. Ook als het bewolkt of mistig is, kun je heel goed de herfst vastleggen.

Denk niet dat je de herfst alleen kunt fotograferen als het mooi weer is. Ook als het bewolkt of mistig is, kun je de herfst sfeervol vastleggen.

Meer tips voor het fotograferen van de herfst? Lees dan dit artikel waarin je leert hoe je de herfstkleuren het mooist in beeld brengt.

 

<div=”pinterestpins” style=”display:none;”>

Volg jij mij al op Instagram?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Lees hier lekker verder:

 

, , , ,

60 reacties op 8 tips voor het fotograferen van de herfst

 1. Karel Heyndrickx 16 oktober 2018 at 10:21 #

  Praktische en bruikbare tips die aanzetten om het echt eens te proberen.

 2. Cor Dullemond 11 maart 2017 at 11:47 #

  Ik heb al veel foto,s in bossen gemaakt maar met jou tips zie ik toch nog verbeteringen voor mij, ik leer iedere keer weer wat van je.
  Groetjes Cor.

 3. geert 29 oktober 2016 at 09:41 #

  bedankt voor deze goede tips het geeft mij extra moet om eens naar een bos te gaan.

 4. lisa 28 oktober 2016 at 20:10 #

  In de praktijk is het vaak veel lastiger dan in de theorie. Maar… Oefening baat kunst! ;)
  Bedank voor de vele tips!!

 5. Rozet Kindt 10 oktober 2015 at 15:36 #

  Wat een geweldige tips!!!!
  Ga
  er morgen meteen gebruik van maken

 6. Penny Blankendaal 1 oktober 2015 at 11:19 #

  Wat een leuke tips Laura,
  Komt heel goed uit ….sta op een camping in het bos!
  Bedankt.

 7. Hans Peeters 16 september 2014 at 10:27 #

  Goeije tips Laura…….dank . Ga er zeker mee aan de slag.

 8. Marga van den Brink 16 september 2014 at 09:05 #

  Helemaal blij met deze tips. Ik ben geen uitmuntende hobbyfotograaf maar ben super blij met de makkelijke manier van uitleg en voorbeelden. Morgen een dagje vrij, dus morgen lekker het bos in met mijn SRC…. Dank je wel Laura.

 9. Maya Urbiztondo 27 november 2013 at 20:13 #

  ik heb me zojuist vandaag ingeschreven voor de nieuwsbrief en ook voor het eerst op Laura haar facebook wezen kijken. Wat ik hier zag zijn veel mooie foto’s! Bedankt Laura dat jij je jouw kennis deelt met de mensen van dezelfde interesse.

 10. Viviane Berghmans 30 oktober 2013 at 18:33 #

  Deze tips gaan we zeker toepassen. Dank Laura

 11. Plien 3 oktober 2013 at 23:19 #

  Bos is voor mij de mooiste omgeving, herfst het beste seizoen…..
  Dank je wel voor de tips.

 12. Geeske Van Norden Veenstra 2 oktober 2013 at 09:05 #

  dat ziet er erg mooi uit.

 13. Gerda Rorije 2 oktober 2013 at 09:38 #

  wat heeft laura vink altijd goede en interessante artikelen op haar nieuwsbrief

 14. Barry den Ouden 2 oktober 2013 at 08:44 #

  Leuk artikel, ga het snel eens een keer testen in het bos hier.

 15. André Veenstra 1 oktober 2013 at 20:35 #

  Het is een feestje om je tips te lezen. Dank Laura!

 16. Edith Van Leeuwen-van Gorkum 9 april 2013 at 21:34 #

  Lees jouw artikelen altijd met heel veel plezier en interesse. Dank je wel dat jij jouw kennis met zo velen wil delen.

 17. rita noreilde 3 december 2012 at 14:26 #

  Hallo
  Dank u voor de vele goede tips, heel duidelijke uitleg.
  ik ben vooral geinteresseerd in uw macro opname, heel mooi.Ik ben van plan om een canon 100 f 2.8l of een 60mm macro lens te kopen , maar ik twijfel.Welke raad u aan?

  • Laura 16 oktober 2015 at 09:57 #

   Hoi Rita,
   ik zou je graag verder helpen maar helaas ben ik niet op de hoogte van de macrolenzen van Canon. Je kunt je ongetwijfeld het beste laten voorlichten bij een goede fotozaak. Succes!

  • Theo 6 oktober 2016 at 14:27 #

   Hoi Rita,
   Kies voor de 100 mm !
   Je kunt hier mee MEER afstand houden van je object (vooral bij beestjes erg belangrijk) EN de 100 mm is erg goed als portret lens te gebruiken (in mijn optiek iets beter dan de 60 mm)

 18. petra 11 november 2012 at 19:56 #

  dank voor je tips ik heb ze gedeeld met de leden van onze club

 19. willy 1 november 2012 at 12:59 #

  Mooie tips. Wat ik zelf nog wil opmerken, omdat ik foto’s heb gemaakt van paddenstoelen zag ik later toch iets waaraan ik me stoorde. Er zaten blaadjes en takjes tussen de prachtige kleine paddenstoelen. Ik bedacht me dat de foto’s mooier waren geweest als ik voorzichtig wat had weggehaald alvorens te fotograferen.

 20. Nathalie Peeters 25 oktober 2012 at 19:18 #

  Heel nuttig artikel voor mijn volgende ‘opdracht’. Dank je Laura !

 21. Drrrrkkk 25 oktober 2012 at 09:54 #

  Tsss, ik word gewoon het bos in gestuurd :-)
  Dank voor je handige en vooral bruikbare tips… veel fotobladen hanteren vaak een soort abracadabra, maar op de ene of andere manier zijn de tips en beschrijvingen voor mij vaak wél begrijpelijk en daardoor toepasbaar.

 22. dorien 24 oktober 2012 at 19:11 #

  Prachtige foto`s (zucht)
  Super tips, ik ga er mee aan de slag.
  Groetjes Dorien

 23. Willem Dingler 24 oktober 2012 at 17:43 #

  bedankt voor de goede tips Laura ik ga nu ook het bos in

 24. Peter Rozé 24 oktober 2012 at 15:55 #

  duidelijk en goede tips thx

 25. Marco Zandvliet 22 oktober 2012 at 18:17 #

  dit vind ik echt super ben gelijk op pad gegaan, en je tips ter hart genomen bedankt

 26. Christine Bolleke 22 oktober 2012 at 07:06 #

  yep…super hoor…thanks…helpt me een heel stuk vooruit…en nu de bossen in…i love it..

 27. Ron Hendriks 21 oktober 2012 at 22:45 #

  Leuk het artikel te lezen. Heel leuk om je zo spontaan in “mijn” bos tegen te komen.

 28. Rik Claus 21 oktober 2012 at 20:05 #

  Ik kwam toevallig op jouw site terecht maar volg sedertdien je tips.
  Inderdaad wel leuk mocht je evtl de exif kennen van de geplaatste foto’s.
  Vooral niet stoppen met de tips. Bedankt.

 29. hillie 21 oktober 2012 at 18:25 #

  mooie foto’s en een duidelijke uitleg. Lees altijd met plezier fotografielessen.

 30. Sonia vanparrys 21 oktober 2012 at 09:28 #

  Zeer handige tips. Kan die altijd gebruiken . Wil ook nog bijleren betrefde trekken van mooie foto’s. Dank U

 31. Aaltje 20 oktober 2012 at 20:57 #

  Kort en duidelijke weer gegeven waar je zoal aan moeten denken om
  te proberen zo tot een mooi foto moment te komen.
  Bedankt.

 32. connie 20 oktober 2012 at 19:52 #

  Eigelijk jammer dat er geen exif bijstaat.
  Daar heb je toch een beetje houvast aan.

 33. Elisabeth Helder-Keijer 20 oktober 2012 at 15:49 #

  Tips toegepast en inderdaad; vooral de witbalans op bewolkt geeft direct een mooie herfstsfeer!!!!

 34. carin 20 oktober 2012 at 15:24 #

  bedankt voor de mooie tips maar vooral voor de mooie foto’s die U deelt met iedereen…chappooo gr carin

 35. connie 20 oktober 2012 at 14:23 #

  Blij dat ik op jouw site geabonneerd ben.
  Iedere keer iets bijleren.

 36. Bert Kamerman 20 oktober 2012 at 13:45 #

  Bedankt voor deze geweldige tips.
  Bert Kamerman

 37. roger 20 oktober 2012 at 12:23 #

  Leuke en handige tips.
  Mooi toegelicht.

 38. Jan kraakman 20 oktober 2012 at 12:05 #

  Dank je Laura voor de goede en bruikbare tips.

 39. Ooks Doggenaar 20 oktober 2012 at 11:37 #

  Weer handige tips Laura bedankt. Zelf kies ik liever voor flits dan voor bewolkt als witbalans.

 40. Ben Messchaert 20 oktober 2012 at 11:35 #

  Laura, wat ben je toch goed! Duidelijk en helder toegelicht met prima voorbeelden. Bedankt.

 41. Pieter Groenewegen 20 oktober 2012 at 11:10 #

  Idd allemaal goede tips! Dank je wel Laura!;)

 42. Diana Weideman 20 oktober 2012 at 11:06 #

  Daar heb ik wat aan!! Super.

 43. Jos van der Blij 20 oktober 2012 at 10:46 #

  Goed artikel, veel bruikbare tips!

 44. Dini Bruinsma 20 oktober 2012 at 10:29 #

  dank je wel, -weer- heel duidelijk uitgelegd!

 45. Dirk Joyce Manders 20 oktober 2012 at 09:53 #

  erg bruikbare tips beankt!!!!

 46. Bob van den Berg 20 oktober 2012 at 09:34 #

  Ik word altijd erg “onrustig” deze periode, de kleuren zijn fantastisch, en je wilt niets missen.. probeer ruim van te vormen al te bepalen waar je naar toe wilt, geeft ook rust in je hoofd en het voorkomt teleurstellingen ( zo, dat was mijn tip ;-)) altijd leuk om weer wat nieuws te lezen, zometeen eens even kijken bij Andre ;-)
  kijk ook op http://www.flickr.com/photos/zino2009

 47. Lilian Wielenga-Hillebrand 20 oktober 2012 at 09:28 #

  gaaf dank je wel voor de tips!!!

 48. Gert Klay 20 oktober 2012 at 09:02 #

  Dank je Laura, leuke tips en goed gebundeld hier! De leden zullen er weer blij mee zijn!

 49. Johan Eleveld 20 oktober 2012 at 08:55 #

  Dank je

 50. Inge Allaerts 20 oktober 2012 at 08:50 #

  Leuke foto’s, bruikbare tips. Ik wil snel zelf gaan experimenteren!

 51. Tessa 20 oktober 2012 at 08:41 #

  Handige tips! Bedankt :-)

 52. Jannie Holwerda-Buijs 20 oktober 2012 at 08:36 #

  Geweldige foto s.
  Bedankt voor de tips

 53. Guido van der Burg 20 oktober 2012 at 08:06 #

  Dank je wel voor de bruikbare tips!

Geef een reactie

X