In juli 2012 stapte ik in het vliegtuig naar New York. Wat nam ik deze reis mee in mijn cameratas, om thuis te kunnen komen met de mooiste foto’s? En waarom? In dit artikel lees je er alles over, uiteraard inclusief een lading foto’s uit deze wereldstad!
1. Camera & objectieven
Het eerste wat ik inpak na mijn paspoort is mijn camera en de bijbehorende objectieven. Het is belangrijk om de keuze voor de camera en objectieven (of eigenlijk, de verschillende brandpuntsafstanden) te laten aansluiten bij de vakantiebestemming en het type foto’s dat je daar wilt maken. Ik ben verliefd op mijn groothoeklens en in een stad vol wolkenkrabbers, met een prachtige skyline en waar op elke hoek van de straat iets gebeurd, moest deze reis mijn groothoeklens uiteraard mee.
Daarnaast zaten in mijn cameratas ook de standaardzoom Nikon 24-70mm (f/2.8) en de telezoom Tamron 70-300mm (f/4-5.6 VC). De combinatie van deze drie objectieven zorgde ervoor dat ik kon fotograferen van een heel wijds stadslandschap tot ver ingezoomd. Ik hoefde dus niets te missen!
Onder het mom van ‘je weet nooit wat je tegen zal komen’ én het plan om een gezinsfotosessie in Central Park te doen kon ik het als fotograaf niet laten om naast de zoomlenzen nog een drietal primes (lenzen met vast brandpuntsafstanden mee te nemen) mee te nemen; de Nikon 35mm (f/2.0), Nikon 50mm (f/1.4) en de Nikon 85mm (f/1.8). De ervaring heeft me echter (weer) geleerd dat ik deze lenzen tijdens het reizen toch amper gebruik, omdat het relatief veel tijd kost om telkens te moeten wisselen qua lenzen.
Tenslotte nam ik naast de spiegelreflexcamera ook nog een compactcamera mee, de Leica D-Lux 5. You know, just in case. Handig voor het avondje dat we een Broadwayshow bezochten en de zware tas thuis wilde laten, maar niet zonder camera op stap wilden.
Of je nu op vakantie gaat naar Terschelling,Tanzania,Tokio,Spanje.Schiermonnikoog,Slovenië,IJsland,Indonesië,
met deze masterclass leer je hoe je er prachtige foto's maakt.
Masterclass: Reisfoto’s met een WAUW-factor
Tips & inspiratie om adembenemende reisfoto’s te maken. Foto’s waar je jaloers op zou zijn, als je ze niet zelf had gemaakt.
2. Geheugenkaartjes
Mijn motto wat betreft geheugenkaartjes is dat je er nooit genoeg van kan hebben. En dus ging ik op pad met diverse verschillende kaartjes met voldoende Gigabytes. Zo weet ik zeker dat ik nooit te kort zal hebben aan geheugen; ik hoef niet elke avond foto’s op de computer ete zetten en ook in geval van nood kom ik niet tekort. Tijdens de vakantie bleek één van mijn SD-kaartjes intern beschadigd toen ik – waarschijnlijk, domdomdom – de camera uitzette terwijl deze nog een foto aan het maken was. Het kaartje kon hierdoor niet meer gelezen worden door mijn laptop of cardreader.
Gelukkig wist ik dit te herstellen met een speciaal recovery programma en raakte geen van de foto’s verloren. Had ik maar één geheugenkaartje bij me gehad, dan had ik de volgende dag hiervoor eerst naar de winkel gemoeten. In New York geen probleem, maar wel als je ergens in de jungle zit. De geheugenkaartjes houd ik bij elkaar in een klein tasje van Tamrac, zodat ik nooit hoef te zoeken waar ik dat kleine dingetje heb gelaten. (Maar een simpel OV-kaarthoesje is ook geschikt hiervoor)
3. Camerariem
Een spiegelreflexcamera wordt eigenlijk altijd geleverd met een standaard camerariem. Deze riem zit met lussen aan de linker- en rechterkant van de camera vast waarbij je hem om je nek draagt. Dat werkt prima, maar het is wel wat onhandig en vooral pijnlijk voor je nek en schouders als je – net als ik – heel de dag met je camera om loopt.
Al vrij snel ben ik overgestapt van de standaard camerariem naar de zogenaamde ‘Black Rapid‘. Deze camerariem draag je over één schouder. De ‘band’ bevestig je met een schroef vast aan de onderkant van je camera op de plek waar je ook het plaatje van je statief vast zet. Je draagt de band schuin en in plaats van dat de camera om je nek bungelt bij het wandelen, draag je de camera nu een stuk stabieler waarbij het gewicht rust op je heup. Een absolute aanrader, ook bij fotosessies kan ik niet meer zonder!
4. Statief
Voor het maken van avond- en nachtfoto’s in New York is een statief een absolute must. Het statief dat ik thuis had was alleen relatief groot en zwaar. Onhandig als je naast het fotograferen ’s avonds ook nog andere dingen wilt ondernemen. Om die reden koos ik deze reis voor een simpel, lichtgewicht en merkloos statiefje. Ik kon duidelijk merken en voelen dat deze van mindere kwaliteit is (minder hoog, minder stabiel, minder duurzaam), maar voor het doel van deze vakantie prima geschikt.
Heb je (te) weinig ruimte in je koffer voor een statief? Overweeg dan of je op de plaats van bestemming een statief kan kopen. Het statief wat ik deze vakantie gebruikt heb, heb ik in Nederland bestelt bij de BestBuy. Eenmaal in New York hoefde ik maar 4 blokken te wandelen vanaf het hotel en kon ik het statief ophalen. Easy as that!
5. Afstandsbediening
Bij het maken van avondopnames werk ik bovendien graag met een (infrarood) afstandbediening, de Nikon ML-L3. Hoewel het in de regel geen probleem geeft als je op de ontspanknop drukt terwijl je camera op statief staat, kan dit toch nog een kleine beweging veroorzaken waardoor de foto onscherp wordt. Die kans is uiteraard groter als je een minder stabiel en robuust statief gebruikt. Deze kleine bewegingsonscherpte voorkom je door een afstandbediening of draadontspanner te gebruiken, maar het is uiteraard ook mogelijk om de camera op zelfontspanner van één of twee seconden zetten. Lees ook over de andere situaties waarin een afstandsbediening of draadontspanner handig is om te gebruiken bij het fotograferen.
Meer dan 400 pagina’s vol tips!
Het boek Reisfotografie is het dikste Nederlandstalige boek over reisfotografie.
6. GPS
Met de Kaart-module in Lightroom leek het me ontzettend gaaf om de foto’s die ik in New York maakte op de exacte plek op de wereldkaart terug te zien. Ik kocht hiervoor de Nikon GP-1, omdat deze zowel om mijn D700 als D90 te gebruiken was. Het apparaatje, schuif je op het flitsschoentje van je camera. Met een kabeltje connect je ‘m aan de camera. Bij het fotograferen slaat hij de exacte locatie van de foto op in de EXIF informatie. Ik had het GPS niet in Nederland getest en helaas bleek de GPS-poort van mijn D90 kapot te zijn; iets wat heel vaak voorkomt bij de D90 las ik later bij thuiskomst. Lesson learned: test de apparatuur voordat je op reis gaat en lees de reviews wat uitgebreider! ;)
7. Opladers
Met een volle batterijlading kan ik ongeveer 1000 á 1500 foto’s maken. Tegen de tijd dat ik dit aantal foto’s gemaakt heb en mijn batterij leeg is, heb ik voldoende mogelijkheden gehad om deze een moment aan de oplader te hangen. Tenzij je een aantal dagen in de rimboe, woestijn of op een onbewoond eiland verblijft zonder electriciteit, dan is het in mijn ogen niet nodig om een extra batterij mee te nemen, al kan het natuurlijk wel handig zijn.
8. Laptop
De foto’s kopieer ik van mijn geheugenkaartje naar de harde schijf van mijn laptop. Zo kan ik de geheugenkaartjes daarna weer gemakkelijk in de camera formatteren. Maar ook bekijk ik ’s avonds in Lightroom gelijk even het ‘resultaat van de dag’.
Maak je niet zoveel foto’s en/of fotografeer je in JPEG? En heb je ook nog eens een (snelle) internet verbinding tot je beschikking? Gebruik dan eventueel Dropbox om je foto’s direct te back-uppen. Lees hier meer over hoe je Dropbox voor je fotografie kunt gebruiken.
9. Externe HD
Nadat de foto’s zijn opgeslagen op mijn laptop, maak ik nog een kopie van deze foto’s naar een kleine externe harde schijf. Deze externe harde schijf draag ik altijd bij mij in mijn fototas, wanneer mijn laptop (in een afgesloten koffer) op de hotelkamer blijft. Op deze manier heb ik een veilig backup voor als mijn laptop gestolen zou worden of onverwacht crasht! In het artikel over het ordenen van foto’s lees je hoe ik o.a. reisfoto’s in mappen opsla op een harde schijf.
10. Cardreader
In principe overbodig omdat mijn laptop ook een sleuf heeft voor SD-kaartjes, maar omdat ik normaal met mijn D700 fotografeer en deze CF kaartjes heeft, gaat de cardreader eigenlijk altijd automatisch de rugtas in. Als jij ook fotografeert met CF-kaartjes, dan is de cardreader iets wat je niet moet vergeten.
11. Wereldstekker
Er zijn genoeg landen met andere stopcontacten dan in Nederland, zo ook in de Verenigde Staten. De wereldstekker ging mee.ok deze gaat in mijn handbagage, zodat ik mijn camera/laptop/ipad/iphone kan opladen op het vliegveld bij het wachten tot het boarden of tijdens de transfer. In sommige landen heb je in de trein ook stopcontacten! Ik wacht nog op het moment dat er ook stopcontacten in het vliegtuig zitten ;)
Controleer voorafgaand aan de reis of je voldoende hebt aan een verloopstekker, of dat je een omvormer nodig heb vanwege een ander voltage of frequentie op jouw bestemming. Lees hierover meer.
12. Cameratas
Op het moment dat ik een vliegtuig in stap, wil ik dat ál mijn apparatuur in mijn handbagage past. Apparatuur in de koffer stoppen is geen optie. Niet alleen omdat ik bang ben dat mijn koffer dan ‘per ongeluk’ kwijtraakt, maar vooral omdat ik heb gezien hoe er met koffers gesmeten wordt als deze uit het vliegtuig worden geladen. (En omdat ik dan kan fotograferen vanuit het vliegtuig natuurlijk)
Mijn cameratas woog deze reis ruim 9.5kg. Dat is net onder het maximale toegestane gewicht van de handbagage (bij Transavia en Ryanair is dat 10 kilo, bij KLM 12) Ik heb zelf echter nog niet meegemaakt dat mijn cameratas werd gewogen (of is dat toeval?). Mijn theorie hierover, en zoals ook door EasyJet wordt verwoord op hun website, is dat het gewicht van de handbagage bij een rugtas niet uitmaakt, zolang je deze maar zelf boven je hoofd kan tillen om in ‘overhead compartments’ te plaatsen.
Wat zat er niet in mijn cameratas maar had er wel in gemogen?
Een polarisatiefilter! Ik had deze niet meegenomen omdat ik tijdens deze reis deze niet bezat in de juiste filtermaat. Het polarisatiefilter had van meerwaarde kunnen zijn bij het wegfilteren van storende reflecties. Lees in het artikel over polarisatiefilters wanneer je deze gebruikt en waarom.
Bij andere reizen gaat er nu ook altijd een PacSafe mee. Lees het artikel over deze mobiele kluis met meer tips hoe je je apparatuur op reis veilig houdt.
En dan hieronder het resultaat, een kleine selectie van de vele foto’s die ik in New York maakte. Laat je een reactie achter wat je er van vindt? :) Wil je trouwens meer tips over het fotograferen in een wereldstad als New-York? Bestel dan mijn boek Reisfotografie!
P.S. – Ik vond NYC zó gaaf, dat het op mijn ‘bucketlist‘ staat om er aantal maanden te gaan wonen. Ken jij nog iemand die daar werkt en een fotograaf of fotografiedocent kan gebruiken, dan houd ik me aanbevolen! ;)
Leuke bruikbare tips. Alleen wel handig om artikelen te dateren zodat je de techniek die beschreven wordt kunt plaatsen. Zo is de de GPS Unit van Nikon peperduur (€ 300) en nieuw niet meer leverbaar. Dit kun je echter prima oplossen met de gratis app voor iOS en Android genaamd Geotec Photo’s.
Hoi Laura! Beetje een vreemde vraag, maar welk merk is je camera tas? Ben al langere tijd op zoek en deze ziet er erg goed uit!
Dit jaar ben ik naar Jordanie geweest voor een intensieve rondreis. Omdat we veel onderweg waren, had ik veel van mijn fotospullen thuis gelaten. Het enige wat ik bij me had was een Pentax K-3 II, 21 mm en een 50 mm lens. Dat is prima bevallen! Ik heb de foto’s kunnen maken, die ik wou maken (zoomen doe je gewoon door dichter/verder af te gaan staan (al kan dat soms niet). Eigenlijk heb ik de meeste foto’s met de 21 mm lens gemaakt, de 50 mm heb ik alleen voor een paar portretten gebruikt.
Alleen had ik geen statief bij me, om in Wadi Rum (woestijn, bleek niet zo donker als ik had gehoopt) mooie sterren foto’s te maken (de K-3 II heeft een ingebouwde astrotracer). Dus de volgende reis gaan dezelfde foto spullen mee. Misschien dan nog een klein goedkoop statiefje
Laura,
Leuke foto’s! Ik reis heel vaak en ik ben journalist daarom heb ik bijna altijd een goede camera nodig. En ik heb altijd over een cardreader vergeten hoewel het bijna altijd nodig is :) Nou, ik denk dat ik ook een speciale case of zoiets voor mijn camera moet kopen om mijn camera veilig te transporteren.
Welk statief heb jij meegenomen?
Ik had geen statief meegenomen, ik heb daar een (simpel, goedkoop) statief gekocht! :)
Hoi Laura, omdat ik veel reacties zie van medefotografen en enthousiastelingen met reisplannen dacht ik het volgende te melden: in november jl. met Transavia van Cyprus naar Amsterdam geen enkel probleem. De terugreis echter grote problemen met mijn camerabagage. Exact de toegestane kilos en rugkofferafmetingen, een hoop gedoe en uiteindelijk toch het label met de smalende mededeling: ‘aan de gate gaat het lekker toch niet lukken’. ’tuurlijk wel:-) zeker wanneer het een 50% bezet vliegtuig blijkt te zijn.
Omdat ik je fotos, uitleg en tips altijd met plezier bekijk, lees en in de praktijk breng, bestel ik zo dadelijk je boek.
Canon 5DMarkIII-Canon50D en een rits lenzen:-)
Met veel interesse je artikel gelezen, m.b.t. GPS ik heb ook diverse ervaring met GPS op de camera, maar na diverse teleurstellingen heb ik de tip gekregen om een App. te kopen in mijn Iphone!
Ik heb GeoTagr, die erg goed en zeker erg nauwkeurig werkt, maar veel van je batterij van je mobiel vergt en daarom de laatste reis de GeotagPhotos aangeschaft, werkt bijzonder prettig samen met Dropbox en natuurlijk met Lightroom.
Wie weet heeft iemand hier iets aan.
Dag Laura,
Kan je me even laten weten welk type rugzak je gebruikt? Ik lees dat het een Crumpler is, maar hoe groot? Mijn tas is te klein aan het worden, en ik overweeg een nieuwe aan te schaffen. Op de groei, want er staat nog één lens op mijn verlangenlijstje.
Bedankt.
Hoi Heide, ik heb de rugzak al enkele jaren, dus deze is niet meer verkrijgbaar. Ik kan het nummer/naam van dit type daarom ook meer terug niet vinden. De camera is in ieder geval ongeveer 44cm hoog en 33cm breed.
Ben pas in bezit van een Nikon D90. Zoek de instelling voor zwart-wit opnames.
Hoi Bouke, de D90 heeft niet een optie waarbij je in 1x in zwart-wit kan fotograferen volgens mij. Wel kun je de foto naderhand omzetten in zwart-wit via de camera, maar nog beter zou zijn als je dit doet in de nabewerking in bijvoorbeeld Lightroom, voor een beter resultaat. Er zijn namelijk vele manieren om een foto om te zetten in zwart-wit, en welke manier het beste is hangt af van de type foto.
Hoi Bauke en Laura,
Je kunt bij de D90 WEL meteen in zwart-wit fotograferen. Ga naar opnamemenu> dan beeldinstelling instellen > kies monochroom> voilà je zwart-wit opname
Als je bij beeldinstellingen zwart-wit selecteerd en in raw schiet blijf je alle info houden. Alléén de jpeg achter op je scherm is dan in zw-w. Je kunt inschatten wat het kan worden en de echte omzetting doen in de nabewerking zoals Luara aangeeft. Je hebt dan immers alle info nog.
@Yvonne: Ah weer wat geleerd, dankjewel voor je toevoeging Yvonne. Ik zou het echter nooit aanbevelen om hierin te fotograferen, omdat je zoveel verschillende manieren van zwart-wit omzetting hebt. Je kunt een zwart-wit foto bovendien nooit meer in kleur omzetten, andersom wel :)
Hallo Laura,
zojuist je foto’s van NYC bekeken. Prachtige opnamen! Ook ik ben een groothoekliefhebber en gebruik de 12-24 van Nikon. Hoop deze lens ook eens in New York te kunnen gebruiken. Je foto’s en uitleg zijn erg inspirerend.
heb zeer veel aan jou tips.
Wauw mooie foto's ben er zelf ook geweest en heb daar ook enorm genoten wbt de inhoud van je cameratas hadden we wel samen kunnen gaan :-))als je naar zo'n stad gaat zeker een full-frame meenemen. Optie voor als ik weer ga dan wil ik zeker gaan filmen heb daarom als kleine extra camera een samsung NX aangeschaft heel fijn goeie kwaliteit en niet zo heavy. ik vind het hardstikke leuk om te volgen.
Wauw mooie foto’s ben er zelf ook geweest en heb daar ook enorm genoten wbt de inhoud van je cameratas hadden we wel samen kunnen gaan :-))als je naar zo’n stad gaat zeker een full-frame meenemen. Optie voor als ik weer ga dan wil ik zeker gaan filmen heb daarom als kleine extra camera een samsung NX aangeschaft heel fijn goeie kwaliteit en niet zo heavy. ik vind het hardstikke leuk om te volgen.
Grappig om te zien hoe anderen naar een onderwerp kijken. Voorbeeld is de foto van het Vrijheidsbeeld. Niet in het midden, maar rechts op de foto. Zou hem zelf waarschijnlijk wel in het midden genomen hebben.
Volg je pas sinds een paar dagen; een (te?) late ontdekking zullen we maar zeggen. Ben nu al onder de indruk van je teachers- talent. Steek nu al veel op van je artikelen.
Ben ook geboeid geraakt door je beelden van NY. Straatfotografie: hoe mooi en humoristisch kan het zijn.
Zelf moet ik o.a. nog meer opsteken van het werken met lagen in Photoshop. Heb je daarvoor toevallig wat tips.
Ik gebruik Lightroom 5 voor het “gewone” werk.
Sluit me aan bij Dave.
Maar heb met name ook oog voor de humoristische noten die je weet te vangen.
Hallo Laura,
leuk om te lezen wat andere mee op vakantie nemen aan equipment.
zit daar ook vaak mee wat neem ik mee en inderdaad vaak weer te veel…
Heb je de tamron lenzen allang…
heb een sigma zoom maar kwaliteit beeld scherpte valt me tegen….
en gemerkt dat bij nikon lenzen dit wel goed bevalt
maar ja de prijzen..pfff wel verschil zeg
hoe bevalt je de D700 fullframe.
zit er ook aan te denken een keer fullframe ivm hogere iso kunnen gebruiken en beter foto..
heb je deze ooit gebruikt met de cropmode…
merk je dat in de foto
verder is het altijd leuk om je artikelen te lezen…
erg leuk
Hoi Laura.
ontzettend mooie foto’s vooral je zwart wit foto’s van het central station :) en wat een aardig gevulde rugzak! :) ik ben zelf een beginner en heb mij ingeschreven voor een van je cursussen. en heel handig je uitleg over je apparatuur en waarom je wat thuislaat.
groetjes Debbie
Het artikel is interessant om te lezen. Altijd makkelijk om zo wat meen te nemen van iemand die ervaring heeft met fotografie op locatie. Ik kwam het tegen bij zoeken naar tips voor NYC.
Heb je misschien nog tips voor nachtfotografie, Laura?
De foto’s zien er schitterend uit.
(ben al eens in NYC geweest en volgens jaar ga ik weer)
Leuk verhaal met zinvolle tips!
Aan sommige eenvoudige oplossingen denk je soms niet, terwijl het eigenlijk best voor de hand liggend is. Zo backup ik mijn foto’s tijdens vakantie ook altijd op een laptop, maar heb er eigenlijk nooit aan gedacht om een extra externe schijf mee te nemen als extra backup en die in je fototas te stoppen. Dus dat ga ik komende vakantie meteen toepassen. :)
Ook de BlackRapid was een goede tip. Ik kende wel die complete tuigjes die je aan moet trekken, maar was nog niet bekend met deze oplossing. Je had commissie moeten vragen, want ik ben de RS-7 zojuist wezen halen. ;)
Ik gebruikte hiervoor al jaren de OP/Tech classic strap die op zich ook prima bevalt. Die hangt wat prettiger om je nek door het elastische zachte neopreen. Maar na een lange dag met een zware camera en lens ga je het op een gegeven moment toch voelen.
Oh, maar dat was al besloten voor ik je blog gelezen had; de GPS gaat dit jaar ook voor het eerst mee. Omdat de GPS module van Canon mijn 5DII niet ondersteunt, heb ik afgelopen week de i-GotU 800 Pro gekocht. Niet alleen handig bij fotograferen, maar ook bij fietsen en wandelen/sporten.
Dus dank voor je tips en je mooie foto’s!
In je artikel spreek je van de sunsniper camerariem. Past deze op de Nikon D90? Op internet vind ik terug dat hij van Sony is. Wel merkelijk goedkoper dan de black rapid. Welke raad jij aan?
Een sunsniper en black rapid worden allebei bevestigd aan de onderkant van je camera waar je ook het statief op aan draait. Ze passen dus op de D90!
Leuk artikel Laura. Goed om te lezen wat je allemaal meeneemt. En dat je zo dol bent op je groothoeklens. Ik heb die lens ook helemaal ontdekt op mijn reis naar Afrika!
Ik heb misschien nog wel een leuke aanvulling. Ik lees dat je je laptop in een afgesloten koffer op je hotelkamer achterlaat. Ik heb zelf nog niet zo lang geleden een pacsafe (http://www.reisartikelen.nl/p94915-pacsafe-55l-backpack-&-bag-protector.html) aangeschaft. Dit is een soort stalen net dat je om een rugzak kunt doen. En dan kan je deze vastmaken aan iets wat vast zit in je hotelkamer; bv een verwarmingsbuis of iets dergelijks. Op die manier kunnen je spullen niet gestolen worden. Ik kreeg dit als tip van mijn verzekeraar.
Bij Ryanair met de terug vlucht vanuit Bari (Italie) in september vorig jaar ook extra handbagage controle. En alles moet bij hun in een tas/rugzak, inc fototoestel en laptop. Dus als het op de heenweg geen probleem is kan dat voor de terug vlucht wel een probleem zijn! Mijn advies is dan ook niet boven het toegestane gewicht en afmetingen te gaan. Bagage weger kopen dus. Ga zo door met de informatieve site en de mooie foto’s.
Klopt, maar is wel afhankelijk van je vliegtuigmaatschappij. Prijsvechter RyanAir is heel streng in het één stuks bagage beleid, maar bij KLM en IcelandAir kon ik zonder problemen nog een klein tasje meenemen waar flesje water, portemonnee en boek in zit.
Wat een ontzettend interessant artikel. Toevallig was ik laatst ook aan het bedenken wat ik allemaal mee wil nemen op vakantie en vooral hoe ik het daar allemaal wil gaan doen. Fijne tips, bedankt daarvoor. Erg gave foto’s ook, vorig jaar ben ik in New York geweest en de stad is natuurlijk erg fotogeniek, maar met de juiste kennis wordt dat alleen maar meer, bewijs jij! Erg leuk om dit te lezen, vanaf nu zal ik je blog zeker vaker gaan volgen!
Ik ben ook fan van groothoeklenzen, gebruik nu alleen een Sigma 17-50 2.8, en zou er graag een groothoek prime (Nikon DX) willen hebben. Volgens mij kom je dan op een fisheye 10mm uit, maar ik zou het liefst een 14mm prime aanschaffen. Weet jij of die er zijn?
mooie foto’s inderdaad wordt duidelijk dat groothoek je favoriet is. die mis ik nog en is op de verlanglijst gestegen. Tegenwoordig zijn er ook al maatschappijen waar je maar 1 stuks handbagage mee mag nemen. Naast m’n camera met toebehoren heb ik ook altijd nog andere handbagage. Het maken van een keuze wat er allemaal mee moet wordt daardoor nog moeilijker.
Heel interessant artikel en prachtige foto’s.
Hallo Laura,
Dank voor het leuke en instructieve artikel, want ik denk dat iedereen wel eens zit met de vraag wat wel of niet meenemen op een fototocht.
Ik ben vooral verbaasd over je motivatie om voor de D90 te kiezen boven de D700, die toch kwalitatief een stuk hoger staat zoals je zelf aangeeft. Je D700 heeft toch een instelling in het Opnamemenu bij Beeldgebied waar je kan kiezen voor “Automatische DX-uitsnede”. Dan kan je, volgens mij toch, DX en FX-objectieven door elkaar gebruiken, of vergis ik me?
Veel dank en groetjes,
@Stefan Dat zou inderdaad kunnen kloppen. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit uitgebreid naar gekeken. Een tweede motivatie om mijn D700 thuis te laten is echter dat ik afhankelijk ben van deze ‘werkcamera’. Als deze gestolen zou worden o.i.d., dan zou ik een flink probleem hebben bij thuiskomt. Een extra stukje zekerheid dus.