Topmenu

Tips voor kinderfotografie: 6 belangrijke do’s en don’ts

Het fotograferen van kinderen vereist vaak een speciale aanpak; het is op verschillende vlakken heel anders dan het fotograferen van volwassenen en ook ieder kind kan zijn eigen ‘aanpak’ nodig hebben. Hieronder geef ik je tips voor kinderfotografie met 6 belangrijke do’s en don’ts.

#1

Do: Plezier maken

Don’t: Zeg eens ‘Cheeeeeese!’

Ik ben gek op lachende kinderen. Vooral van die schaterlachjes. Fotografeer je kinderen ook het liefst lachend? Zorg dan dat ze écht lachen. Maak plezier, doe gek, vertel een grapje of maak er een spelletje van. Het resultaat zijn prachtige echte glimlachen én het kind heeft het ook echt naar zijn of haar zin.

Overigens hoef je natuurlijk een kind niet altijd te laten lachen, ook andere gezichtsuitdrukking zijn de moeite waard om vast te leggen (lees hierover meer in het artikel: 12 manieren om te variëren bij (kinder)portretten). Een glimlach is dus geen must, maar plezier is wel noodzakelijk als je het kind vaker wilt fotograferen. Als iets niet leuk is, doe ik het immers liever ook niet vaker. ;)

Als het kind niet lacht, zeg dan vooral niet Zeg eens Cheese of Lach eens naar de camera. Hoewel er kinderen zijn die een hele mooie glimlach op kunnen zetten, geeft het merendeel van de kinderen je een glimlach alsof ze hun tanden aan de tandarts laten zien. Deze cheesy smile wil je ten alle tijden voorkomen; ze geven je geen mooie foto’s, maar ook denkt het kind dat deze nepglimlach van hem of haar verwacht wordt. Grote kans dat je elke keer als de camera verschijnt deze nepglimlach zult krijgen.

Het meisje op deze foto heeft een nepglimlach; ze laat haar tanden zien alsof ze naar de tandarts gaat

DON’T: “Zeg eens cheese”.
Voorkom een nepglimlach / cheesy smile / tandartslach.

Het meisje op deze foto heeft een spontane glimlach, ze kijkt net niet naar de camera

DO: Maak écht plezier voor échte glimlachen.

#2

Do: Belonen

Don’t: Chanteren

Beloon het kind als het goed luistert en meewerkt bij het maken de foto’s. Een beloning kan zijn in de vorm van een snoepje of een cadeautje, maar het hoeft niet perse iets lekkers of materieels te zijn. Een compliment, ‘high five’ of het kind de volgende setting voor de foto laten bepalen, werken vaak ook heel goed en zorgen er bovendien voor dat het kind een goed gevoel en meer zelfvertrouwen krijgt.

Een absolute don’t is om te chanteren als het kind bijvoorbeeld niet wilt blijven zitten of lachen naar de camera. Met chantage zoals: “Als je nu niet lacht, dan krijg je straks geen frietjes/cadeautje/snoepjes/vul-in-wat-het-kind-graag-wilt” (en geloof me, er zijn ouders/fotografen die dit soort dingen zeggen), kunnen er twee dingen gebeuren. Of je krijgt gejammer/gehuil/heibel of het kind zet zijn nepglimlach op en haalt die niet meer van zijn of haar gezicht. In beide gevallen krijg je niet de leuke foto’s waar je op hoopt…

Kinderen niet chanteren met bijvoorbeeld een lolly, want die krijg je dan ongetwijfeld op de foto

DON’T:
Chanteer een kind niet met een lolly of iets lekkers.

#3

Do: Camera binnen handbereik & klaar voor gebruik

Don’t: “Doe dat nog eens, mama/papa had de camera nog niet klaar”

Om spontane momenten vast te kunnen leggen, is het een vereiste dat je je camera binnen handbereik hebt en je snel voor de juiste instellingen kunt zorgen. Zijn je kinderen lief aan het spelen? Anticipeer op de situatie, zet je camera alvast op het juiste diafragma, sluitertijd of ISO-waarde en probeer de juiste positie en compositie te bepalen, daardoor zorg je dat je de foto kunt maken zodra de mooie spontane momenten zich voordoen.

Heb je een mooi moment gemist? Niets is zo vervelend als een leuk moment dat in scene opnieuw uitgevoerd moet worden, omdat papa of mama de camera niet bij de hand hadden. De spontaniteit is weg, het plezier vaak ook, waardoor de kans op zo’n nepglimlach weer een stuk groter wordt.

Online Fotografie Cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Leren welke instellingen je nodig hebt in welke situatie?

Dat is precies wat je leert in de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 

Meer informatie

#4

Do: Sluit aan bij de belevingswereld van het kind.

Don’t: Een kind als volwassene behandelen

Om een kind van anderhalf aan het lachen te maken zeg je niet “Rara, het is groen en het kan skiën, wat is het?” (Antwoord: Skiwi). Voor het maken van plezier moet je je aansluiten bij de belevingswereld van het kind. Een kind van anderhalf maak je eerder aan het lachen door het zingen van liedjes of bijvoorbeeld gekke geluidjes te maken.

Ga het kind daarbij ook zeker niet behandelen als een volwassene. Opnieuw is dat afhankelijk van de leeftijd, maar houdt in gedachten dat kinderen nou eenmaal kinderen zijn en dat de dingen soms nu eenmaal niet zullen gaan zoals je in gedachten heb. Aansluiten bij de belevingswereld van het kind kan ook al beginnen bij het voorstellen van jezelf. In plaats om staande een hand te geven, ga ik bij peuters en kleuters liever door mijn knieën en zeg ik “Ik ben Laura, wil je mij jouw naam vertellen”? Ik kom zo niet heel erg intimiderend over en kom er bovendien gelijk achter hoe het kind op mij reageert.

#5

Do: Neem de tijd

Don’t: Forceren, ongeduldig of gehaast zijn.

Sommige kinderen zullen de fotograaf meteen zien als een nieuw leuk vriendje, maar meestal hebben de kinderen even de tijd nodig om te wennen aan de vreemde persoon met die grote camera. Geef kinderen de tijd om aan je te wennen, fotografeer bijvoorbeeld eerst even de oudere broer of zus, zodat ze kunnen zien wat er van ze verwacht wordt en hoe leuk het is om op de foto te gaan. Omdat elk kind anders is, plan ik graag voldoende tijd in voor elke fotosessie. Voor ouders kan deze ‘Do‘ iets anders gelezen worden: namelijk wees geduldig als het kind in een periode zit waarin het echt niet op de foto wilt.

Bij de meeste fotosessies die ik doe, komt er een soort natuurlijk einde aan de foto’s. Ga niet eeuwig door, vooral als het kind geen zin heeft en ook niet als je nog niet de voldoende foto’s hebt gemaakt. Als fotograaf heb ik meerdere keren fotosessies halverwege afgebroken om op een andere dag te hervatten, simpelweg omdat het er op dat moment ‘niet in zat’. Soms omdat het kind moe is, het te koud/te warm heeft en soms voor onbekende redenen.

Als fotograferende ouder is deze regel extra belangrijk; hoe meer je de foto’s gaat forceren, hoe meer afkeer zal het kind krijgen van de camera, ook tot op latere leeftijd.
Wanneer je als fotograaf ongeduldig of gehaast aan het werk gaat, geef je dit gevoel vaak ook door aan het kind of op zijn minst aan de ouders, wat van invloed kan zijn op het eindresultaat.

Wat als een kind geen zin heeft? Het jongetje op deze foto heeft duidelijk geen zin en kijkt boos

DON’T: Forceren, gehaast zijn of ongeduldig zijn. Kinderen zou nou eenmaal kinderen, soms willen ze echt niet. Als het kind echt geen zin heeft, maak dan de foto’s op een andere dag of moment.

Het jongetje op deze foto heeft duidelijk plezier

DO: Neem de tijd, accepteer dat het kind soms niet doet wat jij het liefste wilt. Deze en bovenstaande foto zijn op twee verschillende dagen gemaakt.

#6

Do: Snoeten poetsen

Don’t: “Dat photoshoppen we wel even weg”

Voor de fotosessie, maar ook tijdens de fotosessie, is het aan te raden te controleren of het gezicht van het kind schoon is. Denk hierbij aan snottebellen, kwijl of stukjes koek tussen de tanden. Het is immers zonde als juist je net die éne foto vanwege de blik/licht/compositie groot aan de muur zou willen ophangen, maar je telkens wordt afgeleid door dat kleine viezigheidje. Uitzonderingen zijn er hierbij natuurlijk ook; soms kan een gezichtje dat niet helemaal schoon is toch weer heel schattig zijn, zoals dit jongetje op het strand. Het tijdens de fotosessie weghalen van een snottebel kan je daarmee vele onnodige uren in nabewerking achter de computer schelen. Tenzij photoshoppen je grootste hobby is en je jezelf wilt specialiseren in ‘digitaal-snot-en-kwijl-verwijderaar’ natuurlijk. ;)

Snoeten poetsen bij kinderfotografie voorkomt dat je lang bezig bent in de nabewerking

Soms zijn vieze gezichtjes wel snoezig natuurlijk ;)

Online Fotografie Cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Meer leren over je camera-instellingen?

In de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen leer je precies welke instellingen je nodig hebt in welke situatie. Of je nu fotografeert met veel beweging, weinig licht of dat je snel moet reageren, aan het einde van de cursus draai jij je hand er niet meer voor om. 

Meer informatie

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

10 reacties op Tips voor kinderfotografie: 6 belangrijke do’s en don’ts

 1. Gustavo Gonzalez 2 november 2017 at 00:10 #

  Ik heb me geïdentificeerd met alle punten. Wanneer je begint in de wereld van kinderfotografie, leert je door fouten te maken en vermijden ze in de volgende fotoshoot.
  Voor mij is het belangrijkst geduld hebben en natuurlijk de snoten poetsen ?

 2. Tim van Loon 8 april 2016 at 22:49 #

  Al een aantal jaren fotograaf geweest bij grootschalige activiteiten met kinderen waar je in een keer een aantal honderd kinderen hebt als onderwerp. Morgen neem ik een nieuwe stap en heb ik een paar eerste fotoshoots van kinderen. De meeste dingen waren al bekend, maar waren toch fijn om nog even te lezen en te bevestigen dat ik het goed doe. Nog een extra tip voor diegeen die dit helemaal heeft gelezen: Wees absoluut niet bang om op de gornd te gaan liggen, door je knieen te gaan enz. Kinderen zijn meestal kleiner dan jijzelf en als je niet op hun ooghoogte fotografeert krijg je een soort vogel-zicht bij foto’s wat vaak niet zo heel mooi is. Ook ben ik iemand die snel in no time in de grond lig met mijn camera omdat ik dat moment zie, vaak schrikken dan mensen omdat ik ineens op de grond lig! Toch geweldig, dit vak!

 3. Jantje 13 januari 2016 at 10:58 #

  Kinderen zijn echt zo leuk om te fotograferen. Mijn kleindochter kan ik alleen maar op de foto zetten als ze aan het spelen is, want als ik wil dat ze even poseert voor de camera, dan draait ze zich de andere kant op. Dus het blijft nog steeds een uitdaging om haar samen met haar pasgeboren broertje op de foto te krijgen. Een bijna onmogelijke taak.

  • Marc 5 februari 2016 at 19:05 #

   Zeg tegen haar dat je foto’s gaat maken van haar broertje alleen! Laat haar zorgen dat hij er goed op staat. Ongetwijfeld wil ze er dan ook op staan..

 4. Marieke 5 februari 2014 at 10:53 #

  Leuke, handige tips! Ik vind het leuk fotograferen van een kind echt een vak apart!!

  Moet zeggen dat de functie van ‘digitaal-snot-en-kwijl-verwijderaar’ wel erg grappig klinkt, haha.

 5. Gijama Ammers 4 mei 2013 at 08:35 #

  we willen graag komen!!

 6. Karen Mulders 26 april 2013 at 11:12 #

  Ik hoop dat je nog een keertje on tour gaat richting het hoge noorden. Ik wil graag een workshop kinder/portretfotografie bij je volgen. Zelf fotografeer ik vooral landschappen en flora. Momenteel ben ik hard aan het sparen voor een spiegelreflex (heb nu een systeemcamera). Misschien heb je tips omtrent camera’s die je goed bevallen zijn?

 7. Danielle van den Tillaard 19 april 2013 at 21:07 #

  Onlangs dit grappige dingetje gezien, als variatie op “kijk eens naar het vogeltje” http://www.happybirdie.com, misschien voor de hele kleintjes toch wel interessant om de aandacht op te vestigen :)

 8. Bjorn 3 april 2013 at 12:07 #

  Leuk om te lezen en soms ook wel herkenbaar. Volgens mij staat alleen de foto van “Chanteren” niet op de juiste plek.

 9. Joyce Boeren 3 april 2013 at 10:47 #

  Ik heb zeer recent deze workshop gevolgd en het is een echte aanrader!! Joyce Jansen-Boeren

Geef een reactie

X