Hoe en waar kun  je het beste een foto bewaren kunt en hoe je al de (honderden/duizenden?) fotobestanden overzichtelijk kunt ordenen? Dat lees je in dit artikel.

Hoe ik eerst de foto’s organiseerde en waarom dit niet werkte

Toen ik startte met digitaal fotograferen in 2004 begon ik met foto’s ordenen in mappen op basis van categorie. De foto’s zette ik op de computer in een mapje waarin ik ze het beste vond passen. Zo had ik een map Landschappen, Natuur, Macro, Portretten, Steden, etcetera. Binnen deze mappen maakte ik vervolgens submappen, waarin ik dan de foto’s die bij elkaar hoorden plaatste. Was ik naar het strand geweest, dan maakte ik een submap onder Landschappen met bijvoorbeeld als naam Strand Egmond. Fotografeerde ik bloemen, dan kwam deze in het mapje Macro of Natuur. Maar al snel liep ik tegen de beperkingen van dit systeem aan. Ik had diverse mapjes in Macro die Bloemetjes heette en als ik schelpjes had gefotografeerd op het strand, moesten die dan in het mapje Landschap, Natuur of Macro?

Mapjes ordenen op datum

Ik besloot het systeem om te gooien en de foto’s te organiseren op in mappen op basis van datum. Per jaar maak ik één map met daarin mappen die beginnen met het jaartal, dan de maand en dag, gevolgd door een korte omschrijving.

Doordat ik de datum als het ware in omgekeerde volgorde plaats, staan de foto’s die ik aan het begin van het jaar maakte altijd bovenaan en de nieuwste foto’s onderaan. Of andersom natuurlijk als je een omgekeerde sortering gebruikt in Verkennen of Finder. Foto’s ordenen gaat dus eigenlijk vanzelf!

Ik maak de meeste foto’s voor mijn werk als kinderfotograaf of op vakantie. De korte beschrijving naast de datum is daarom eigenlijk altijd de naam van de klant of van mijn vakantiebestemming. Fotografeer ik iets anders, bijvoorbeeld op de Keukenhof, dan is de omschrijving het onderwerp of de locatie waar ik de foto’s maakte.

Onderscheid maken tussen werk en prive bij het organiseren van foto’s?

Ik maak geen onderscheid tussen foto’s die ik voor mijn werk of privé maak, ze komen allemaal in mappen onder het jaartal en in dezelfde Lightroom-catalogus te staan. Het kan handig zijn om hier wel onderscheid in te maken, bijvoorbeeld als je veel foto’s maakt van je eigen kinderen, naast de foto’s die je maakt voor je werk. Dan kun je de volgende organisatie overwegen:

Zelf vond ik het onderscheid niet nodig, vooral ook omdat de grens tussen werk of privé ook onhandig is. De foto’s die ik maakte in het bos, tijdens de zonsondergang of van de kerstverlichting gebruikte ik weer voor een artikel op deze website.

De enige uitzondering die ik qua scheiding maak, is voor mijn vakantiefoto’s. Deze plaats ik wel onder de map van het jaartal (maar je kunt natuurljk ook eerst een map ‘Op reis’ aanmaken) en daaronder de bestemmingen geordend naar jaartal (zoals 2012 New York). Elke vakantie heeft bovendien zijn eigen Lightroom-catalogus.

Submappen per fotosessie of gebeurtenis

Binnen elke map met foto’s van een fotosessie of gebeurtenis plaats ik alle betreffende fotobestanden, in mijn geval de RAW bestanden. Ik weet dat er fotografen zijn die een aparte submap aanmaken voor RAW en JPEG bestanden, maar ik vind dit niet handig werken. Lightroom laat je namelijk in de Bibliotheek module de naam van de map zien waarin de foto’s opgeslagen zijn. Er vanuitgaande dat je werkt met RAW en alle foto’s opslaat in submappen RAW, wordt het overzicht onmogelijk aangezien alle mappen dan dus RAW heten.

Ik werk dus niet met submappen met RAW en JPEG, maar heb wel submappen met de bewerkte foto’s opgeslagen als JPEG als ik deze bijvoorbeeld naar de klant wil toesturen. Bij de laatste bruiloft die ik fotografeerde had ik bijvoorbeeld een submap Slideshow en DVD. Je kunt hier ook de foto’s plaatsen in submappen als je die bijvoorbeeld in een blog of portfolio op je site wilt zetten. Ik deed dit eerst ook, maar ben inmiddels overgestapt naar het opslaan van de foto’s voor web in één centrale map. Op deze manier kan ik de foto’s het snelste vinden en kan ik de foto’s verwijderen nadat ik deze online heb gezet. Ik vind het namelijk zonde en onoverzichtelijk om een JPEG foto te bewaren als ik deze a) al online heb staan en ze niet snel opnieuw nodig heb en b) ik de bewerkte RAW’s nog heb. Als ik de foto’s opnieuw nodig zou hebben in JPEG, exporteer ik ze gewoon nog een keer.

Je kunt de bestandsnamen wijzigen in Lightroom maar dit is niet persé noodzakelijk wanneer je de mapjes een duidelijke naam geeft. Daarnaast kun je in Lightroom uiteraard trefwoorden toevoegen aan de specifieke foto’s om sneller een bepaalde foto terug te vinden.

Foto's backuppen

Ik adviseer om foto’s niet op een DVD te bewaren. De levensduur van een DVD is beperkt en bovendien: wie zegt dat je over 5 of 10 jaar nog een DVD-speler in de computer hebt? Net als de floppydisk zullen deze echt gaan verdwijnen. Ik heb ze zelfs nu al niet meer in mijn apparaten in huis!

Externe harde schijf versus vaste (interne) harde schijf: waar kun je het beste foto’s bewaren?

Tenslotte de vraag: waar kun je het beste foto’s bewaren?

Ik doe dit op een aparte externe harde schijf (dus een losse, geen ingebouwde in mijn computer), en wel om de volgende reden:

  • Ik heb verschillende werkplekken. Eerst had ik een kantoor en wilde ik de foto’s die ik daar bewerkte ook thuis kunnen openen. Nu werk ik regelmatig op een laptop en heb ik op mijn werkkamer een iMac staan. Doordat alles op één harde schrijf staat, inclusief de betreffende Lightroom-catalogus, kan ik overal met de foto’s aan de slag.
  • Over het algemeen geldt dat hoe voller de harde schijf (HD) van een computer of laptop is, hoe langzamer deze wordt. Bovendien heeft de interne harde schijf van mijn Macbook ‘maar’ 250 GB aan schijfruimte. Als ik de foto’s vanaf mijn geheugenkaartje eerst op de vaste harde schijf zet, zal ik ze op een later moment toch moeten verplaatsen omdat deze snel vol is.
  • Als de externe harde schijf vol is met foto’s die ik niet wil/kan weggooien, berg ik deze (nadat deze op minstens 2 plekken een backup gemaakt is) op en koop ik voor een paar tientjes een nieuwe en ga gewoon verder.
  • Een belangrijke selectie (dus niet ál m’n foto’s) kan ik ten slotte ook online openen of downloaden via de cloud. Dropbox is daarbij onmisbaar voor mij en mijn fotografie. Ik hoef dan de externe harde schijf niet áltijd bij me te hebben.

Ik heb de voorkeur voor de kleine externe harde schijven zonder externe voeding (230V), maar enkel USB-aansluiting. Een externe voeding betekent namelijk dat ik ook altijd een stekker mee zou moeten nemen. Een 1 TB versie heb je al vanaf 50 euro.

Dus… hoe ga jij jouw foto’s ordenen?