Topmenu

Foto’s backuppen: zorg vandaag nog voor een goed backupsysteem

Op 31 maart is het World Backup Day. Een mooi moment om stil te staan het backuppen van je foto’s. Zijn jouw foto’s veilig bij een computercrash, diefstal, brand of een andere ramp? In dit artikel lees je de mogelijkheden voor het backuppen van je foto’s. Is dit bij jou nog niet in orde? Stel het niet langer uit en ga direct aan de slag!

Waarom je foto’s backuppen?

Voor veel mensen zijn de foto’s die ze hebben gemaakt ontzettend waardevol. Foto’s van je kinderen, reisfoto’s, mooie plekken die je hebt bezocht, bijzondere momenten die zijn gefotografeerd. Foto’s zijn een manier om de herinneringen levendig te houden.

Dat foto’s zo waardevol zijn, bewijst ook wel wat de meeste mensen antwoorden als ze gevraagd wordt “Wat neem je als eerste mee als je huis in brand zou staan?” Ik weet zeker dat in de top 5 antwoorden bijna altijd de foto’s genoemd worden. De camera zelf zal niet direct gered worden. Logisch; want een camera kun je nieuw kopen, maar foto’s van mooie herinneringen maak je niet zomaar opnieuw. Toch verbaas ik me er elke keer over hoe weinig mensen de backup van hun foto’s echt goed geregeld hebben!

Mijn ervaringen met backup’s maken

De waarde van een goede backup leerde ik al op snel. Ik kan niet op één hand tellen hoe vaak ik als tiener huilend (of vloekend) achter mijn computer zat omdat een schijf was gecrasht waarbij ik weer eens belangrijke bestanden was verloren. Mijn vader was de computer expert in huis en moest mij tot bedaren brengen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral als hij vroeg “Maar je hebt toch wel een backup gemaakt?’. Als bij Murphy’s law was ik altijd nét van plan die backup te maken, toen de crash gebeurde. (Ja, echt waar!).

Inmiddels kan ik met een gerust hard zeggen dat mijn digitale foto’s veilig zijn, ook tegen diefstal, crash of wanneer mijn huis zou afbranden, overstromen of er een andere ramp zou gebeuren. De backups worden automatisch gemaakt, zodat ik nooit meer bang hoef te zijn dat de foto’s kwijtraken als ik net van plan was die week een backup te maken. Gelukkig heb ik er de afgelopen jaren ook weinig mee te maken gehad, maar toch is het echt niet iets wat je niet uit het oog moet verliezen.

Foto's backuppen

De 3-2-1 backup regel bij het backuppen van foto’s

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en vanzelfsprekend zal ik niet alle mogelijke backup methodes en strategieën uitschrijven. Ik hoop vooral dat het je wakker schudt en weet dat er enkele (veelal) simpele mogelijkheden zijn waarbij het backuppen zichzelf regelt. Stel jezelf daarom de kritische vraag; “Weet ik zeker dat mijn backup-systeem goed geregeld is?” Als je hierover twijfelt, lees dan vooral verder. Maar houd het niet alleen bij lezen, pas het ook zo snel mogelijk toe!

Het belangrijkste van een backupsysteem is dat deze voldoet aan de 3-2-1 regel. Onbewust had ik deze regel al toegepast in mijn backup systeem voordat ik deze leerde kennen. De regel schrijft voor;

“Zorg dat een bestand altijd (minimaal) op 3 plekken opgeslagen is, waarvan op minstens 2 verschillende schijven, waarvan je er minstens 1 op een andere locatie bewaard.”

De twee verschillende harde schijven zijn voor een backup nodig omdat bij een computercrash de kans erg groot is dat beide bestanden kwijt bent als je deze op dezelfde schijf hebt opgeslagen. Op die manier zou je niets aan de kopie hebben. De kans dat twee verschillende harde schijven (zoals die in je laptop en een externe harde schijf) tegelijkertijd crashen, is al een stuk kleiner. Maar het verlies van bestanden op twee verschillende bestanden is zeker niet onmogelijk. Beide schijven kunnen gestolen worden bij een inbraak, of verloren gaan bij een brand. Je wilt er natuurlijk liever niet aan denken, maar toch bestaat de kans dat het ook jou overkomt.

Om die reden schrijft de de 3-2-1 regel voor dat één kopie op een andere locatie bewaard moet worden. Dit zou een extra externe harde schijf zijn die je bewaard op je werk, bij familie of vrienden of een backup in de cloud.Drie-twee-een-regel voor foto's backuppen

Automatisering bij backup’s

Een persoonlijke toevoeging aan de 3-2-1 backup regel is dat ik er naar streef om het backupsysteem zoveel mogelijk automatisch te laten verlopen. Wanneer het systeem afhankelijk is van een actie van jou, is er altijd de kans dat je deze handeling niet doet of uitstelt. Met het gevolg dat een backup te laat of te lang geleden is gemaakt. Houd dit goed in je achterhoofd bij het opzetten van je backupsysteem.

Opslaglocatie 1

Hoe ik het doe;

Van het geheugenkaartje van de camera zet ik de foto’s op de computer. De eerste locatie waar ik de foto’s bewaar in mapjes op datum is op een externe harde schijf. Het is een bewuste keuze om de foto’s niet op de harde schijf van mijn desktop of laptop op te slaan. Met alle foto’s die ik maak, zou dit er voor zorgen dat de vaste harde schijf snel vol zit. Vooral voor mijn laptop, want die heeft niet veel interne opslag capaciteit. Bovendien maakt dit het werken op verschillende computers (zoals de ene keer een desktop en de andere keer een laptop) ook lastiger.

Door de foto’s direct op een externe harde schijf te zetten kan ik overal aan de slag met mijn bestanden en voorkom ik dat ik elke maand mijn computer moet opruimen of foto’s moet weggooien. Vooral dat laatste is iets wat ik heel moeilijk vind ;) Zit een externe harde schijf vol? Geen probleem, dan koop ik voor een paar tientjes een nieuwe en kan ik weer een tijd vooruit.

Andere opties;

Je kunt de foto’s natuurlijk wel opslaan op je harde schijf van je desktop of laptop. Er zijn immers situaties waarin het onhandig is om een externe harde schijf mee te nemen. Opslaan van foto’s op DVD of CD zou ik persoonlijk afraden; de capaciteit van een DVD is maar 4.7 GB (voor echt veel foto’s moet je dan veel DVD’s branden), maar ook is de levensduur van een gebrande CD of DVD korter dan die van een externe harde schijf. Bovendien hebben tegenwoordig steeds minder apparaten nog een ingebouwde CD/DVD speler.

Opslaglocatie twee:

Hoe ik het doe;

De tweede locatie van dezelfde fotobestanden maak ik via een automatische backup via TimeMachine. Dit programma zit standaard op elke Apple computer. Het programma controleert elk uur of er wijzigingen zijn gemaakt op je computer. Een nieuwe foto wordt daarmee gekopieerd naar de speciale backup schijf. Maar ook als je bijvoorbeeld een foto hebt bewerkt in Photoshop, wordt van de nieuwste versie een backup gemaakt. Door te kijken naar de wijzigingen maakt de computer niet elk uur een kopie van de hele computer, maar alleen van de bestanden die nieuw zijn of zijn gewijzigd. Het maken van de backup hoeft daardoor niet lang te duren.

Foto's backuppen met Crashplan

Foto’s backuppen met Timemachine

Andere opties;

TimeMachine werkt zoals beschreven standaard op Apple. Voor Windows zijn er soortgelijke programma’s. Ik kan je er niet specifiek één aanbevelen, omdat ik er geen ervaring mee heb. In plaats van een backup via TimeMachine of een soortgelijk programma kun je ook werken met een RAID opstelling. Hierin zitten meerdere fysieke harde schijven, waarbij alle bestanden op de ene schijf direct gekopieerd worden naar de tweede harde schijf.

Opslaglocatie drie:

Hoe ik het doe;

De derde locatie van een bestand heb ik via een online backupsysteem genaamd Crashplan van Code42. Voor een bedrag van $5,- per maand kan ik een onbeperkt aantal harde schijf online laten backuppen. De eerste keer dat je een backup maakt via een online backup service moet je, afhankelijk van het aantal foto’s en de uploadsnelheid van je internet verbinding, er op rekenen dat de computer eerst een lange tijd aan het uploaden is. Misschien zelfs wel enkele weken. Gelukkig is dit iets wat op de achtergrond gebeurt en waar je niet veel last van hebt. Mocht je merken dat je computer hierdoor trager wordt, dan kun je het backuppen een tijdje pauzeren. Hierna gaat het dan automatisch weer verder.

Foto's backuppen met Crashplan

Foto’s backuppen met Crashplan

Andere opties;

In plaats van Crashplan kun je ook een deel van je foto’s uploaden naar Dropbox. Met de gratis versie van Dropbox kunnen dat niet al je foto’s zijn, maar je kunt dan wel een selectie van de belangrijkste foto’s backuppen. Je kunt Dropbox gratis gebruiken waarbij je 2 GB aan opslagruimte krijgt. Meld je hier aan bij Dropbox, dan krijg je daar bovenop nog 500MB gratis. (Zelf krijg ik dan ook extra opslagruimte, maar omdat ik de betaalde versie van Dropbox gebruik heb ik al voldoende opslagruimte, dus daar doe ik het niet voor.). Met de betaalde versie van Dropbox krijg je voor een ongeveer 10 euro per maand een terabyte aan opslagruimte (dat is 1000 GB).

Een online backup locatie is overigens geen must. In sommige situaties is het wellicht niet handig of niet haalbaar vanwege de vereiste internetverbinding, de uploadsnelheid of de hoeveelheid foto’s.

Toen ik nog een eigen kantoor had, zorgde ik dat ik op kantoor ook een extra backup schijf had staan. Ik nam mijn eerste externe harde schijf met foto’s mee van huis en sloot deze aan op de laptop. Een andere TimeMachine backup zorgde er dan voor dat nieuwe foto’s ook weer omgezet werden naar dus uiteindelijk de derde locatie.

Wat ik als nadeel ervaar aan een fysieke backup die je bewaart op een andere locatie is dat het organisatorisch soms lastig is. Als je de nieuwe backup niet direct op de andere tweede locatie kunt maken (omdat het bijvoorbeeld een backup is van je desktop), moet je deze backupschijf eerst ophalen, dan de backup maken, en dan weer terugbrengen naar de locatie waar deze lag. Als er een lange tijd zit tussen het ophalen en het terugbrengen, kan er nog steeds veel misgaan.

En nu… aan de slag!

Valt er iets te verbeteren aan je backup systeem? Ga dan zo snel mogelijk aan de slag. Wacht niet tot het onheil zich aandient, dan ben je echt te laat.. Been there, done that. Je foto’s verliezen is niet leuk. Maar goed.. dat weet je waarschijnlijk zelf ook.

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, ,

27 reacties op Foto’s backuppen: zorg vandaag nog voor een goed backupsysteem

 1. Regina 7 februari 2016 at 09:41 #

  Hoi laura, bedankt voor de fijne uitleg, ik heb wel een vraagje. Ik heb een mcbook die zo goed als vol is, mijn vriend wilde mij helpen en heeft mn laptop aangesloten op een ext. Harde schijf, maar als ik nu op mijn laptop in iphoto ga en op een mapje klik, zie ik ik wel al de miniaturen , maar als ik de foto aanklik, geeft ie een zwarte melding (rond met streep er door) wat kan er gebeurt zijn? Vind het heel erg, het zijn zoveel foto’s , moet ik die nu 1 voor 1 teruzoeken? Of is daar een manier voor? Groetjes Regina

  • Laura 7 februari 2016 at 09:43 #

   Hoi Regina, ik ben niet bekend met iPhoto, dus helaas kan ik je niet verder helpen. Ik hoop niet dat je toevallig iets van iPhoto hebt gewist of verplaatst waar in feite de foto’s opgeslagen waren. Als dat zo is, dan raakt iPhoto natuurlijk in de war. Gezien het artikel waarop je reageert vermoed ik niet dat je al een oudere backup hebt in TimeMachine, zodat je gemakkelijk even terug in de tijd kan gaan?

 2. Michel 21 januari 2016 at 18:44 #

  Leuk artikel, ik heb een opmerking bij de externe harde schrijf. Toen ik met fotografie begon stond ik voor dezelfde keuze. Bij LightRoom is het hebben van een snelle toegang tot de foto’s belangrijk en USB 2.0 is voor grote collecties niet snel genoeg. De externe harde schijf was een Drobo via het snellere FireWire, een externe kast waar ik meerdere harde schijven in kon prikken die in een RAID (redundant array of independent disks) opstelling stonden. Het probleem van harde schijven is namelijk dat ze op een gegeven moment kapot gaan. En dan is het heel jammer als je in 1 klap 1, 2 of meer TB aan data kwijt bent. Met een redundante oplossing (bijvoorbeeld RAID 1 of RAID 5) blijft de data bewaard als er een harde schrijf kapot gaat. Een ander probleem met harde schijven is een fenomeen dat heet “bitrot”, waarbij de data spontaan corrupt kan raken. Dit is het probleem wat ik met de Drobo had: prachtige redundante opslag maar de data was spontaan corrupt geraakt. Daarom heb ik een een fileserver (NAS) staan die op FreeNAS draait. Het mooie van dit besturingssysteem is dat het beschikt over ZFS (zettabyte file system). En nog mooier is dat ZFS tegen corruptie kan beschermen doordat het zichzelf kan herstellen.

  Hoe werkt dit praktisch: ik heb op mijn werkkamer een computer staan met daarin vijf 2TB Western Digital Red harde schijven. Via FreeNAS (gratis software) heb staan deze schijven in RAID-Z2 waarmee ik effectief 5,5TB opslagruimte heb. De server is aangesloten op een gigabit netwerk zodat ik snel bij de foto’s kan. Zelfs als er twee harde schijven tegelijkertijd kapot gaan is de data veilig.

 3. Marlène 19 januari 2016 at 17:22 #

  Hoi Laura,

  Dank voor je inspirerende blog! Ik vroeg me af na het lezen van de backup-info waarnaar je de Timemachine laat backuppen? doe je dit op een HDD, dropbox, icloud of ook naar de online backup/ code42?

  • Laura 19 januari 2016 at 17:51 #

   Dat staat in de tekst, de TimeMachine backup gaat naar een harde schijf die daarvoor speciaal gereserveerd is.

 4. Frederike 10 januari 2016 at 11:31 #

  hoi Laura,

  Ik wil mijn foto’s op een externe schijf opslaan. Echter staat er op mijn mac dat ik dan mijn hele schijf moet verwijderen en vervolgens pas kan back-uppen en kan ik dan nog wel bij mijn foto’s daarna?

  • Laura 10 januari 2016 at 11:48 #

   Als je een externe schijf als TimeMachine wilt gebruiken op je Mac heeft deze een speciale sctructuur nodig (Mac OS uitgebreid Journaled). Deze structuur krijg je alleen als je eerst de hele schijf wist. Alles van die schijf wordt dan vanzelfsprekend ook echt verwijderd. Ik heb één lege HD gekocht en deze geformatteerd op de juiste manier en die gebruik ik alleen voor de backup. Als je backupped op dezelfde schijf als waar je foto’s opslaat, dan mis je de 3-2-1-regel.

 5. Kim 5 januari 2016 at 13:59 #

  Hoi Laura,

  Interessant artikel. Is er een speciale reden dat je voor Code42 hebt gekozen? Ik zie bij Online Backup vergelijker LiveDrive op nummer 1 staan. Hoe meer ik lees, hoe groter de keuze en hoe meer twijfels :-)
  Daarom ben ik benieuwd naar jouw afwegingen voor Code42.

  Grtjs Kim

  • Laura 6 januari 2016 at 13:06 #

   De afgelopen jaren is het aanbod in Online Backup steeds groter geworden. Toen ik hier mee starte kwam CrashPlan van Code42 hoog uit de testen. Misschien is er nu iets ‘beter’ (afhankelijk natuurlijk wat je wensen zijn), maar even overstappen zit er niet bij als je al terrabyes online gebackupped hebt. Ik ben en blijf nog steeds tevreden met wat ik nu heb.

   • Erika 23 augustus 2018 at 17:35 #

    Hoi Laura,
    Ik zie dat Crashplan alleen nog een optie heeft voor Small buisiness. Gebruik jij deze? Of biedt Code42 een andere oplossing? Ik kan dat niet helemaal opmaken uit hun website.
    Groetjes Erika

   • Laura 5 september 2018 at 14:09 #

    Ik ben inderdaad overgestapt op Crash plan voor small businesses.

 6. Joost 11 juli 2015 at 14:10 #

  Interessant verhaal. Ik zelf ben nog maar een beginnend fotograaf. Een zou voorlopig voouit kunnen met een opslag in de cloud (dropbox of Google drive). Heeft iemand ervaring met het feit dat er toch iets schorte aan de beveiliging. Ik denk met name aan foto’s van mijn kleindochter. Je hoort regelmatig dat er foto’s circuleren binnen pedofielen netwerken

  • Laura 11 juli 2015 at 14:20 #

   Ik zelf ben er van overtuigd dat Dropbox de bestanden beter heeft beveiligd dan dat de meeste mensen hun computer zelf hebben beveiligd. Oftwel; dat de bestanden veiliger zijn bij Dropbox op een server dan op je eigen computer. Dat is natuurlijk een aanname. Dit is wat Dropbox zelf over hun beveiliging schrijft: klik.

 7. Wim 27 juni 2015 at 14:56 #

  Hallo Laura,
  ik heb weer met veel interesse je laatste nieuwsbrief gelezen.
  Via deze nieuwsbrief kwam ik terecht op je artikel “foto’s backuppen,…”.
  Er rezen bij mij twee vragen:
  1. gebruik je altijd je FX-instelling (groot bestand) of kies je in bepaalde gevallen (wanneer?) ook voor het DX-formaat (kleiner bestand)?
  2. maak je ook gebruik van encryptie voor Dropbox, bijv. BoxCryptor? Waarom wel/niet?

  Alvast bedankt voor je reactie.

 8. Kirsten De Laet 17 april 2015 at 00:28 #

  Hoi Laura,

  Erg leuk en vooral interessant artikel, heb weer wat nieuws bijgeleerd en dat vindt ik telkens erg leuk.
  Maar ik heb toch nog een vraagje; je vermeld dat de eerste locatie waar je foto’s bewaard in mapjes op naam op een externe HDD is ?
  Hoe krijg je het voor elkaar om tijdens het importeren foto’s in Lightroom meteen op een externe HDD te zetten?
  Heb zonet eens uitgeprobeerd; foto’s van vandaag van geheugenkaart via Lightroom importeren op externe HDD. Ik wil nu een foto bewerken maar Lightroom geeft volgende melding “kan de map niet vinden” ?!!
  Weet jij hiermee raad of kan je mij een beetje bijsturen want blijkbaar gaat er iets fout.

  Alvast bedankt !
  Liefs, Kirsten

  • Laura 5 november 2015 at 16:31 #

   Waarschijnlijk heb je iets verkeerd gedaan bij het importeren. In dit artikel lees je hoe je foutmelding “kan map niet vinden” kan oplossen.

 9. Alexander 12 april 2015 at 16:13 #

  Heb je al eens naar een NAS gekeken (waar Bas hierboven ook al over schrijft) i.p.v. losse harddisks? Dit biedt veel meer mogelijkheden dan jongleren met losse disken:
  – veel schijfruimte/mapstructuren op één plek
  – toegang te regelen via accounts (wie mag waarbij)
  – meerdere schijven in één apparaat waardoor één schrijfcrash geen probleem is
  Persoonlijk heb ik een Synology NAS, maar Qnap schijnt ook goed te zijn. Backups moet je nog steeds maken, via cloud, losse disken en/of een andere NAS. Wat dat betreft is je verhaal hierboven perfect!

  En ik heb al eens een losse harddisk gesloopt door per ongeluk de verkeerde voeding (van één van de andere disken) ervoor te gebruiken, dat is een mogelijk risico van losse disken. Gelukkig had ik ook al de 3-2-1 strategie en was ik niets kwijt.
  Maar in jouw geval, waar je veel data hebt (ruim 2Tb zie ik in het plaatje) en komende jaren nog veel meer data zult gaan produceren, is een NAS echt een super apparaat.

  • Laura 5 november 2015 at 16:28 #

   Ik zou zelf niet zo snel kiezen voor een NAS, omdat ik ook veel onderweg ben en dan mijn bestanden niet bij me heb. Of dat ik ze alleen via het internet kan benaderen. Dat lijkt me niet ideaal, maar met een kleine externe HD heb ik altijd mijn laatste foto’s en belangrijke bestanden. Heb je een vaste computer thuis en werk je alleen daar achter, dan is het een ander verhaal en kan een NAS zeker een optie zijn.

 10. Jeanette 11 april 2015 at 09:11 #

  Je slaat je foto’s in eerste instantie op op een externe harde schijf, en de tweede kopie gaat via een back up met Time Machine. Maakt Time Machine ook een backup van die externe harde schijf?

  • Laura 5 november 2015 at 16:28 #

   Ja, dat doet-ie automatisch. Tenzij je bij de instellingen een bepaalde harde schijf uitsluit.

 11. Bas 10 april 2015 at 19:19 #

  Via Lightroom importeer ik direct op een NAS, Network Attached Storage. Ik tel dit als twee locaties, omdat dit handige apparaat de data ‘verdeeld’ over verschillende schijven (RAID 5 voor geïnteresseerden). Daarnaast heb ik een schijf op een andere locatie staan, waar de NAS elke dag een backup naar toe kopieert. In principe hoef ik mij na het downloaden geen zorgen meer te maken.

 12. Ad van der Minnen 1 april 2015 at 20:36 #

  ik heb een mac. mijn foto’s worden automatisch opgeslagen in iphoto. Dit vind ik een lastig programma. Daarnaast worden er meerder kopieer van de foto’s opgeslagen. Weet iemand een goed programma dat ik kan gebruiken voor het beheren van mijn foto’s

 13. Yvonne ter Stal 1 april 2015 at 08:39 #

  vraagje: de 2e Back-up via Time Machine waar sla je die dan op ? Dit moet dan een andere locatie zijn dan je 1e Back-up

  • Laura 5 november 2015 at 16:30 #

   Hiervoor gebruik ik een andere (externe) harde schijf.

 14. m(i)e 27 maart 2015 at 12:40 #

  Ik gebruik ookw el een beetje facebook en mijn blog als back up. Nu niet dat ik daar al mijn foto’s op zet, maar toch wel de belangirjkste ( toch die zonder mensen er op :)

  • Laura 5 november 2015 at 16:30 #

   Het is alleen jammer dat Facebook je foto’s comprimeert. Mocht je de foto’s zelf kwijtraken en je wilt deze downloaden van Facebook, dan is dit altijd een mindere kwaliteit. Daarom zou ik daar niet teveel op vertrouwen..

Geef een reactie

X