Waarvoor is een disclaimer eigenlijk? Tja, goede vraag. Ik heb besloten ik met deze disclaimer het één en ander duidelijk wil maken over hoe ik op deze site werk. Wellicht zijn er vragen rondom informatie die ik geef en ik hoop met onderstaande disclaimer dit op te helderen.

Sponsoring

Krijg je betaald om over bepaalde producten of merken te schrijven?

Het antwoord is nee. Ik word niet betaald om te schrijven over bepaalde merken, producten of bedrijven. Ik krijg dus niet betaald door bijvoorbeeld Adobe om te schrijven over Lightroom. Of door Nikon om te vertellen dat ik met een D780 fotografeer en ook een Sony systeemcamera gehad. Ik ben nog nooit betaald voor een artikel op de site en ik heb geen plannen om dit te veranderen. Zou dat wel zo zijn, dan zou ik daar transparant in zijn. Het is namelijk in de de wet geregeld dat je verplicht bent om eerlijk te zijn over reclame. Boven een reclame in een tijdschrift, waarbij de pagina opgemaakt is alsof deze van het tijdschrift zelf is, zie je daarom ook altijd advertentie of advertorial staan. Ook voor blogs en websites geldt dit en ik zou mijn lezers hierin absoluut niet willen misleiden.

Gratis producten

Een enkele keer krijg ik een product (gratis of inbruikleen) om te gebruiken bij het schrijven van een artikel. In dat geval staat het ook in het artikel zelf.  Zoals de polarisatiefilters die ik door Transcontinenta beschikbaar gesteld werden bij het schrijven over de werking van het polarisatiefilter, of de onderwatercompactcamera die ik te leen kreeg van Olympus (en daarna dus weer teruggaf!).

Ik krijg veel aanvragen voor het ‘reviewen’ van producten, maar daar doe ik niet aan op Vink Academy. Ik vind het gewoonweg niet passen op de site. Teksten en blogs die ‘kant-en-klaar’ worden aangeleverd door bedrijven (die daarbij uiteraard hun eigen product ook noemen) vind je ook absoluut niet op deze site. Om de kwaliteit op de site te bewaken en de inhoud relevant te houden, schrijf ik alle artikelen met fotografietips zelf.

Winactie

Bij een winactie worden de producten meestal ter beschikking gesteld door een bedrijf of merk. In dat geval is er duidelijke sprake van sponsoring, maar enkel voor het product of de producten die ik weggeef. Bij een winactie staat er dus bij dat ik namens een bedrijf een product mag weggeven. Ik ben nooit betaald voor het organiseren van een winactie. Mijn insteek is altijd om mijn lezers iets te kunnen geven (ik bedoel, dat is toch tof?!), maar ik hoef er zelf echt niet beter van te worden. Ik ben erg kritisch met welke partijen ik wel of geen winactie organiseer. Ik moet achter het product zelf staan, maar ook moet het goed passen bij de doelgroep en de lezers.

Affiliate & referral links

Op de website staan enkele zogenaamde affiliate- en referallinks. Dit betekent dat ik een (kleine) vergoeding krijg op het moment dat iemand via die link zich aanmeld of iets koopt. Een aantal links op deze site gaan bijvoorbeeld naar bol.com, waarbij ik via het partnerprogramma een klein percentage krijg van de bestelling die hierna geplaatst wordt.

Het kan ook zijn dat ik beloond wordt met extra mogelijkheden. Zo krijg ik bij een aanmelding voor Dropbox extra opslagruimte (maar ik heb een betaald account, dus eigenlijk al opslag ruimte genoeg) en mag ik bij een aanmelding voor Later per maand extra foto’s (gratis) uploaden via dit programma naar Instagram (altijd meegenomen, toch?). Dat ik een beloning krijg bij aanmelding via een specifieke link, staat ook vermeld in het artikel.

Ik zal nooit een affiliate- of referallink plaatsen wanneer ik niet achter het product of de dienst sta. Is het niet goed, dan vermeld ik of dat het niet goed is, of vind je het product hier niet eens genoemd. De vergoeding die ik ontvang is absoluut nooit de motivatie voor het noemen van het product. Maar omdat het jou niets extra’s kost en alle beetjes helpen, zie ik niet in waarom ik deze affiliate- of referalmogelijkheden niet zou gebruiken.

Reacties

Bij de artikelen mag je een reactie achter laten. Dit gebeurt onder vermelding van je naam. Je emailadres wordt niet gepubliceerd, maar wel ‘achter de schermen’ opgeslagen. Hetzelfde gebeurt met jouw IP-adres.

Reacties op de blog worden na goedkeuring (moderatie) geplaatst. Als eigenaar van de site ben ik verantwoordelijk voor de inhoud van de site en behoud ik het recht om een reactie (zonder opgave van reden) te verwijderen. Dit gebeurt dan ook bij ondere andere reacties met spam, met aanstootgevende inhoud of die agressief of vervelend overkomen. Maar ook als je anoniem reageert (waarbij je als naam anoniem, iemand of andere ongein invult) wordt dit mogelijk verwijderd.

Ik vind het geen probleem als je bij de URL een link naar jouw (portfolio)website plaatst, maar andere externe links kunnen verwijderd worden. Bijvoorbeeld als de link geen verband houdt met het artikel of wanneer er gelinkt wordt naar webshops of (concurrerende) websites.

Ten slotte behoud ik het recht om reacties niet te verwijderen of niet te publiceren, bijvoorbeeld omdat de reageerder iets schrijft wat niet waar is. Of als de reactie de informatie van mijn artikel in mijn ogen onnodig ingewikkeld of complex maakt. Ik vertik het juist om ingewikkeld te doen over fotografie en om verwarring bij mijn lezers te voorkomen, worden sommige reacties niet gepubliceerd.

Notice & Take Down

Deelnemers van de fotografiechallenge worden gevraagd om bij het insturen te verklaren dat zij de maker van de foto zijn. In de voorwaarden waarmee zij akkoord gaan staat bovendien dat wanneer er een persoon op de foto staat, dat de deelnemer verklaart toestemming te hebben van de persoon om de foto in te sturen naar deze site.

Deelnemers kunnen een foto pas insturen wanneer zij het betreffende vakje ‘aangevinkt’ hebben. Vink Academy is daarmee niet verantwoordelijk voor foto’s die onder valse voorwendselen zijn ingestuurd.  Mocht je hier jouw foto tegenkomen onder de naam van een andere fotograaf? Stuur me dan hierover een bericht. Wanneer er overduidelijk sprake is van een auteursrechtenschending, dan zal de betreffende foto uiteraard zo snel mogelijk offline gehaald worden.

Sta jij op de foto maar heb je hier geen toestemming voor gegeven? Laat het dan ook weten!

Wanneer er twijfel ontstaat over het auteursrecht of het portretrecht, dan zal ik hierin een onderzoek starten. Hierbij vraag ik bijvoorbeeld naar een kopie van het origineel of de EXIF gegevens. Bij zo’n onderzoek kan het enige tijd duren voordat er uitsluitsel wordt gegeven over het wel of niet offline halen van de foto.

Bij de inspiratie artikelen worden anderen fotografen in de spotlight gezet. Hierbij vermeld ik de naam van de fotograaf en plaats ik waar mogelijk een link naar de website.

Aansprakelijkheid

Op deze site vind je talloze tips en tricks om jouw fotografie te verbeteren. Uiteindelijk ben je natuurlijk zelf de persoon die het in de praktijk moet toepassen. Ik ben niet verantwoordelijk als een foto mislukt (ondanks al mijn informatie) of dat je op een andere manier hierover niet tevreden bent. Ook niet als je foto’s kwijt raakt op je computer wanneer je verkeerd omgaat met de software. Of omdat je jouw camera laat vallen omdat je die ene bijzondere foto wilde maken voor de fotografiechallenge. En ik ben ook niet verantwoordelijk voor een teleurstelling als een foto niet de Hall of Fame haalt of je bij het zien van mijn foto’s denkt “Dat wil ik ook, maar waarom lukt het nou niet?!”. You get the point, right?