Lightroom kan je niet alleen gebruiken om foto’s te bewerken, maar ook om foto’s te organiseren. Het is een super handig programma, maar toch kan het soms voorkomen dat jij of het programma (per ongeluk) een foto ‘kwijt’ raakt. Dit kan komen omdat je niet meer weet waar de foto staat of omdat de locatie of bestandsnaam is gewijzigd. In dit artikel lees je hoe je in beide situaties de foto’s die je kwijt bent in Lightroom weer terug kan vinden!

Situatie #1. Jij bent een foto kwijt in Lightroom

Je zoekt een bepaalde foto in Lightroom en weet zeker dat deze is geïmporteerd in de catalogus, maar je kunt hem niet meer vinden. Let dan op de volgende zaken bij het terugvinden:

  • Controleer of je de foto (of map) nog een keer kunt importeren. Zet hierbij bij het importeren ‘Mogelijke dubbele foto’s niet importeren’ aan. Als je de foto’s dan toch kunt importeren, dan betekent het dat ze helaas niet (meer) in de catalogus staan. Controleer in dat geval of je de juiste catalogus wel hebt geopend. Zijn de foto’s voor een deel grijs en niet (opnieuw) te importeren?  Ga dan verder met zoeken;
  • Zorg dat je bij de bibliotheek module aan de rechterkant de juiste map hebt aangeklikt. Als je niet meer weet in welke map de foto zou moeten zitten, klik dan bij de balk Catalogus (links in beeld, onder Navigator) ‘Alle foto’s’ aan of scroll dan de hele lijst af met de rasterweergave (sneltoets G)
  • Zorg dat er geen filters aanstaan waardoor er foto’s verborgen zijn, bijvoorbeeld omdat je alleen de foto’s met vlaggetjes ziet.

Foto's kwijt in Lightroom: controleer of er geen filter aan staat

Kun je de foto dan nog steeds niet vinden of is de lijst met foto’s welke je moet aflopen te groot?

Gebruik dan de zoekfunctie (sneltoets \) in de rasterweergave. Met ‘tekst’ kun je de bestandsnaam opzoeken (alleen handig als je deze precies weet of er kenmerkende woorden in de bestandsnaam staan), maar ook zoeken in bijvoorbeeld de eventueel gekoppelde trefwoorden. Handiger is wellicht om te zoeken met de meta-gegevens, waarbij je in o.a. de EXIF-gegevens op bijvoorbeeld een specifieke periode of misschien wel een specifieke camera kan zoeken.

Foto kwijt in Lightroom: zoeken op basis van tekst

Foto's kwijt in Lightroom: zoeken op basis van metagegevens

gratis webinar

Masterclass: Reflecties in beeld

Ontdek nieuwe invalshoeken en leer hoe je weerkaatsing en
spiegeling gebruikt voor foto’s met een boeiende compositie

Situatie #2. Lightroom is een foto ‘kwijt’ die jij nog wel kunt vinden


Jij ziet een bepaalde foto nog wel binnen de Lightroom catalogus, maar je kunt er niets meer mee doen. Lightroom geeft hierbij aan dat het oorspronkelijke bestand niet is gevonden. Dit komt voor op het moment dat de opslaglocatie van de foto of de bestandsnaam is aangepast.
Lightroom zet in de catalogus de informatie waar een foto opgeslagen is op de computer en met welke naam. Op het moment dat een foto (of de map waarin deze staat) buiten Lightroom verplaatst of hernoemd wordt, dan raakt Lightroom in de war. De informatie met de opslaglocatie die in de catalogus stond klopt niet meer en de betreffende foto lijkt ‘kwijt’. Logisch. Je kunt de foto vaak nog wel bekijken (vanwege de voorvertoning), maar je kunt geen bewerkingen meer uitvoeren of de foto exporteren.

Bij de foto die Lightroom ‘kwijt’ is, staat nu een uitroeptekentje in o.a. de filmstrip en de rasterweergave. Als je hierop klikt, zal Lightroom je vertellen wat de vorige locatie van de foto was en vragen om samen naar de nieuwe foto te zoeken. Boven in het diagloogvenster wat dan verschijnt zie je de laatst bekende bestandsnaam. Als alleen de locatie is veranderd, zoek je de nieuwe locatie op. Als de bestandsnaam is veranderd, klik je op de nieuwe bestandsnaam. Controleer hierbij allereerst of de harde schrijf waarop de foto is opgeslagen is, aangesloten is op de computer.

Een foto die kwijt is wordt aangegeven met een tekentje

Heb je geen idee waar je de foto naar toe hebt verhuisd? Het kan dan handig zijn om met de zoekfunctie van Finder (Mac) of Verkenner (Windows) de bestandsnaam te zoeken om zo achter de nieuwe locatie te komen.

Ben je meerdere foto’s kwijt? Zorg dan dat ‘Zoeken naar foto’s binnen bereik’ aangevinkt is. Op die manier zal Lightroom andere foto’s die zijn verhuisd naar de andere locatie, ook automatisch weer goed koppelen in de Lightroom catalogus. Deze functie om foto’s binnen het bereik te zoeken werkt helaas niet altijd als het om een aangepaste bestandsnaam gaat.

Ben je een hele map ‘kwijt’ omdat deze is verplaatst of hernoemd? Dan zul je bij de bibliotheek module aan de linkerkant onder ‘mappen’ een vraagteken bij de map zien staan. Klik met de rechtermuisknop en kies dan ‘Ontbrekende map zoeken’. Simple as that.

Foto's kwijt in Lightroom: ontbrekende map zoeken

Het is overigens erg gemakkelijk om te voorkomen dat Lightroom mappen kwijt raakt door deze binnen Lightroom een andere naam te geven (en niet in Finder of Verkennen). Dit doe je door met de rechtermuisknop op de mapnaam te klikken en te kiezen voor ‘Naam wijzigen’. Op die manier past Lightroom direct in de catalogus de nieuwe naam van de map aan en zal hij deze ook niet meer missen.

Dus.. heb jij nu weer gevonden wat je zocht?