Topmenu

Foto’s kwijt in Lightroom? Zo vind je (vergeten en ontbrekende) foto’s weer terug!

Lightroom kan je niet alleen gebruiken om foto’s te bewerken, maar ook om foto’s te organiseren. Het is een super handig programma, maar toch kan het soms voorkomen dat jij of het programma (per ongeluk) een foto ‘kwijt’ raakt. Dit kan komen omdat je niet meer weet waar de foto staat of omdat de locatie of bestandsnaam is gewijzigd. In dit artikel lees je hoe je in beide situaties de foto’s die je kwijt bent in Lightroom weer terug kan vinden!

Situatie #1. Jij bent een foto kwijt in Lightroom

Je zoekt een bepaalde foto in Lightroom en weet zeker dat deze is geïmporteerd in de catalogus, maar je kunt hem niet meer vinden. Let dan op de volgende zaken bij het terugvinden:

 • Controleer of je de foto (of map) nog een keer kunt importeren. Zet hierbij bij het importeren ‘Mogelijke dubbele foto’s niet importeren’ aan. Als je de foto’s dan toch kunt importeren, dan betekent het dat ze helaas niet (meer) in de catalogus staan. Controleer in dat geval of je de juiste catalogus wel hebt geopend. Zijn de foto’s voor een deel grijs en niet (opnieuw) te importeren?  Ga dan verder met zoeken;
 • Zorg dat je bij de bibliotheek module aan de rechterkant de juiste map hebt aangeklikt. Als je niet meer weet in welke map de foto zou moeten zitten, klik dan bij de balk Catalogus (links in beeld, onder Navigator) ‘Alle foto’s’ aan of scroll dan de hele lijst af met de rasterweergave (sneltoets G)
 • Zorg dat er geen filters aanstaan waardoor er foto’s verborgen zijn, bijvoorbeeld omdat je alleen de foto’s met vlaggetjes ziet.

Foto's kwijt in Lightroom: controleer of er geen filter aan staat

Kun je de foto dan nog steeds niet vinden of is de lijst met foto’s welke je moet aflopen te groot?

Gebruik dan de zoekfunctie (sneltoets \) in de rasterweergave. Met ‘tekst’ kun je de bestandsnaam opzoeken (alleen handig als je deze precies weet of er kenmerkende woorden in de bestandsnaam staan), maar ook zoeken in bijvoorbeeld de eventueel gekoppelde trefwoorden. Handiger is wellicht om te zoeken met de meta-gegevens, waarbij je in o.a. de EXIF-gegevens op bijvoorbeeld een specifieke periode of misschien wel een specifieke camera kan zoeken.

Foto kwijt in Lightroom: zoeken op basis van tekst

Foto's kwijt in Lightroom: zoeken op basis van metagegevens

Situatie #2. Lightroom is een foto ‘kwijt’ die jij nog wel kunt vinden


Jij ziet een bepaalde foto nog wel binnen de Lightroom catalogus, maar je kunt er niets meer mee doen. Lightroom geeft hierbij aan dat het oorspronkelijke bestand niet is gevonden. Dit komt voor op het moment dat de opslaglocatie van de foto of de bestandsnaam is aangepast.
Lightroom zet in de catalogus de informatie waar een foto opgeslagen is op de computer en met welke naam. Op het moment dat een foto (of de map waarin deze staat) buiten Lightroom verplaatst of hernoemd wordt, dan raakt Lightroom in de war. De informatie met de opslaglocatie die in de catalogus stond klopt niet meer en de betreffende foto lijkt ‘kwijt’. Logisch. Je kunt de foto vaak nog wel bekijken (vanwege de voorvertoning), maar je kunt geen bewerkingen meer uitvoeren of de foto exporteren.

Bij de foto die Lightroom ‘kwijt’ is, staat nu een uitroeptekentje in o.a. de filmstrip en de rasterweergave. Als je hierop klikt, zal Lightroom je vertellen wat de vorige locatie van de foto was en vragen om samen naar de nieuwe foto te zoeken. Boven in het diagloogvenster wat dan verschijnt zie je de laatst bekende bestandsnaam. Als alleen de locatie is veranderd, zoek je de nieuwe locatie op. Als de bestandsnaam is veranderd, klik je op de nieuwe bestandsnaam. Controleer hierbij allereerst of de harde schrijf waarop de foto is opgeslagen is, aangesloten is op de computer.

Een foto die kwijt is wordt aangegeven met een tekentje

Heb je geen idee waar je de foto naar toe hebt verhuisd? Het kan dan handig zijn om met de zoekfunctie van Finder (Mac) of Verkenner (Windows) de bestandsnaam te zoeken om zo achter de nieuwe locatie te komen.

Ben je meerdere foto’s kwijt? Zorg dan dat ‘Zoeken naar foto’s binnen bereik’ aangevinkt is. Op die manier zal Lightroom andere foto’s die zijn verhuisd naar de andere locatie, ook automatisch weer goed koppelen in de Lightroom catalogus. Deze functie om foto’s binnen het bereik te zoeken werkt helaas niet altijd als het om een aangepaste bestandsnaam gaat.

Ben je een hele map ‘kwijt’ omdat deze is verplaatst of hernoemd? Dan zul je bij de bibliotheek module aan de linkerkant onder ‘mappen’ een vraagteken bij de map zien staan. Klik met de rechtermuisknop en kies dan ‘Ontbrekende map zoeken’. Simple as that.

Foto's kwijt in Lightroom: ontbrekende map zoeken

Het is overigens erg gemakkelijk om te voorkomen dat Lightroom mappen kwijt raakt door deze binnen Lightroom een andere naam te geven (en niet in Finder of Verkennen). Dit doe je door met de rechtermuisknop op de mapnaam te klikken en te kiezen voor ‘Naam wijzigen’. Op die manier past Lightroom direct in de catalogus de nieuwe naam van de map aan en zal hij deze ook niet meer missen.

Dus.. heb jij nu weer gevonden wat je zocht?

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

,

44 reacties op Foto’s kwijt in Lightroom? Zo vind je (vergeten en ontbrekende) foto’s weer terug!

 1. Theo 13 januari 2019 at 19:55 #

  3 vragen svp:
  a. na het exporteren van een map met foto’s zijn bij enkele foto’s de key words verdwenen en staat er: tijdelijk…
  b. ik heb meerdere foto’s waar door LR rechtsonder met grote letters AF in is gezet

  c. wat moet ik doen als ik een back up van de catalogus en de rest heb en op een andere schijf dan oorspronkelijk alle originele foto’s, hoe moet ik LR als het ware naar die schijf laten kijken

  bvd

 2. Roos 28 september 2018 at 11:37 #

  Hi Laura,

  Ik heb ook een uitroepteken bij mijn foto staan omdat ik (buiten LR om) mijn foto’s in een andere map heb gezet. Ik had bepaalde foto’s en ster gegeven en bewerkingen maar juist bij die foto’s kan ik niet meer komen.

  Als ik ze wil koppelen door het bestand op te zoeken krijg ik telkens de melding: Het bestand “…” is gekoppeld aan een andere foto in de catalogus. Elk bestand kan slechts aan één bestand gekoppeld worden. (terwijl ik hem precies met de juiste naam koppel). Dit is de enige oplossing die ik online of zelf kan vinden maar die werkt dus niet…

  Ben ik nu mijn bewerkte selectie kwijt en moet ik alles op nieuw doen of is er nog hoop om ze terug te vinden?

  Ik kan dus nu mijn bewerkte foto’s niet meer exporteren en/of vinden.

  • Laura 28 september 2018 at 12:09 #

   Zoek even goed in de catalogus, het lijkt erop alsof de foto die jij wilt koppelen er toch al in zit. Die moet je er dan uithalen (verwijderen alleen uit de catalogus), daarna kun je ’t koppelen opnieuw proberen.

 3. Piet Huisman 3 augustus 2018 at 16:17 #

  Hallo Laura
  Ik heb foto’s gemaakt van de bloedmaan, deze waar nodig opgepimpt en alles ok.
  Deze zitten in een map.heb in Finder de foto’s bekeken en bij de map staat alleen de datum.ik dacht, laat ik er “bloedmaan” bij zetten is gemakkelijk voor opzoeken.
  Stom, krijg nu op Lichtroom melding “kan bestand niet vinden” .
  Heb aanduiding “bloedmaan” weer verwijderd, maar LR kan evengoed bestand niet vinden.
  Is hier een oplossing voor, e.v. opnieuw importeren??
  Kan je mij helpen met jouw uitgebreide kennis? (zijn wel geen badeendjes, maar toch)
  Hartelijk dank

 4. Erica 21 november 2017 at 21:20 #

  Hoi Laura,

  onlangs LR6 aangeschaft, en nu aan het uitdokteren hoe het werkt. Ik wil een HDR maken, echter geeft LR aan: Kan de foto’s niet samenvoegen. Annuleer en controleer wat u hebt geselecteerd. Ik hoop dat je me verder kunt helpen.

  Groetjes,
  Erica

  • Laura 21 november 2017 at 22:54 #

   Het klinkt alsof de foto’s teveel van elkaar verschillen om een HDR-beeld te maken.

 5. Melvin Jonker 24 september 2017 at 11:58 #

  Hoi Laura,

  Ik heb een vraag. Ook ik heb al mijn bestanden van 2016 en 2017 overgezet van Windows naar Mac. Lightroom heeft de bestanden “gevonden” alleen de mappen zijn nu niet zichtbaar. De foto’s staan wel bij het kopje “alle foto’s” maar niet bij de mappen. Er stond een C schrijf (oude Comp) waar de mappen onder stonden maar die zijn nu weg. De enige schijf die nu zichtbaar is is “macintosh”. Heb je enig idee waar ik die mappen weer kan vinden en terug kan halen? Alvast bedankt!

  Vriendelijke groet Melvin

  • Laura 25 september 2017 at 08:33 #

   Hoi Melvin, volgens mij is de oplossing vrij simpel. Heb je al eens geklikt op Macintosch schijf? Een Mac heeft geen C-schijf en aangezien de bestanden verplaatst zijn, is het logisch dat er dus ook geen mappen meer onder C staan. Maar als je op Macintosch schijf klikt en die ‘uitvouwt’, dan zouden daar alle andere mappen moeten staan. (Er vanuit gaande dat je de mappen goed hebt overgezet)

 6. Francoise 23 september 2017 at 08:29 #

  Beste,

  Hoe krijg ik mijn originele Lightroom met alle foto’s terug op mijn PC?
  Opeens bij de verwerkingen kreeg ik de melding dat LR de foto’s niet vond, alhoewel ik pertinent wist dat ze der waren. Toen heb ik de PC afgesloten en opnieuw opgestart. Toen kreeg ik de melding dat LR niet kon geopend worden. Heb dan nieuwe catalogus geopend maar geen enkele foto teruggevonden.
  Moet ik LR annuleren en mijn originele versie er terug opzetten ?
  Alvast bedankt voor je hulp

  • Laura 25 september 2017 at 08:31 #

   Hoi Francoise, de index van je foto’s en de bewerkingen ervan staan opgeslagen in de catalogus. Als jij een nieuwe catalogus opent, is het logisch dat je er niets ziet staan. Wat je dus moet doen is de catalogus die je eerst gebruikte weer openen. Tip: zoek op je computer naar een bestand met de extensie .lrcat als je niet weet waar die catalogus staat.

 7. Petra Brouwer 16 augustus 2017 at 14:32 #

  Hoi Laura,

  Ik heb een vraagje. Mijn laptop is behoorlijk vol, dus heb ik wat afbeeldingen verplaatst naar mijn externe harde schijf (die ik er af en toe aan koppel als het nodig is). Het zijn bestanden van vorig jaar 2016. Ik weet dat in Lightroom mijn bestanden nog vaag zijn en een vraagteken hebben. Ik weet ook dat ik op dat vraagteken moet klikken en dan ontbrekende map zoeken. En die zoek ik dan op mijn externe schijf. Dat lukt allemaal en hij vindt de foto’s dan ook. Maar dan is ineens mijn map in mijn linker rijtje van lightroom (catalogus) weg. Hoe kan dit? Weet jij dat?

  • Laura 16 augustus 2017 at 14:51 #

   Dat komt omdat de mappen aan de linkerkant georganiseerd zijn per harde schijf. Omdat de foto’s nu op een andere harde schijf staan, is het mapje links verdwenen. Klik daarvoor eerst op de andere harde schijf (een klein pijltje omlaag als ik het goed zeg uit mijn hoofd) om daarna de map weer aan te klikken.

 8. Lia 14 augustus 2017 at 16:05 #

  Oh wauw! Wat een held ben je!!

  Ik zat hem te stressen toen hij dit aangaf..
  Ik heb zoveel aan je tips! :)

  Groetjes,
  Jorieke

 9. Tim 13 juli 2017 at 21:00 #

  Laura,

  Ik heb een map eerder geselecteerd in Lightroom.Ondertussen moest ik een andere foto bewerken maar nu wordt de eerder geïmporteerde map “wazig” weergegeven.
  Hoe kan ik nu deze map helder maken zodat ik deze verder kan importeren?

  groetjes,

  Tim

  • Laura 18 juli 2017 at 11:38 #

   Dat de eerder geïmporteerde map wazig wordt, betekent dat Lightroom ‘m niet kan vinden. Misschien is de harde schijf waar deze map op stond niet meer aangesloten? Verplaatst? Of een andere bestandsnaam. Als je de stappen volgt met ‘Ontbrekende map zoeken’, dan maak je ‘m weer helder/gewon.

 10. kristof de plecker 1 juni 2017 at 17:50 #

  hallo Laura,
  ik heb een probleem,
  mijn instelling op lightroom stond per ongeluk op verplaatsen, plaats van op kopieren als dng , met gevolg dat al mijn originele foto’s verdwenen zijn uit hun originele mappen

  heb jij soms een idee hoe ik moet beginnen, als het al mogelijk is, om mijn originele foto’s terug in hun originele bestemming te krijgen

  alvast bedankt

  Kristof

 11. Chris 4 mei 2017 at 22:50 #

  Dag Laura,
  Ik zit een beetje te klooien.
  Heb iets fout gedaan zie mijn foto’s van 2017 niet.
  Wel van 2016 2015 enz?

  • Laura 4 mei 2017 at 23:06 #

   Tja.. je moet natuurlijk ook niet gaan zitten klooien Chris. Het klinkt als een situatie 1 verhaal; zorg dat je ‘alle foto’s bij Catalogus (zoals plaatje 2) hebt aangevinkt en dat er geen filter aanstaat. Als je dan de foto’s op datum selecteert, dan moet je alle foto’s zien, dus ook die van 2017.

 12. Eddy Blokhuis 29 december 2016 at 12:06 #

  Hoi Laura,

  Even dacht ik dat mijn hele fotoboek verloren was gegaan na het craschen van mijn harde schijf. Uiteraard had ik een back-up van de fotobestanden. Met jouw hulp was het echter appeltje-eitje.

  Erg bedankt voor de duidelijke uitleg!

  Eddy Blokhuis

 13. Johan Winter 3 oktober 2016 at 16:44 #

  Dag Laura,

  Ik heb een probleem met Lightroom. Ik had mijn C schijf op de pc te vol staan. Nu heb ik deze geleegd op mijn I schijf. Maar daar zat de map waarin Lightroom zat ook bij. Wanneer ik nu Lightroom open is deze helemaal leeg. Geen verwijzingen niets. Kun jij mij alsjeblieft helpen dit te herstellen.

  Gr Johan

  • Laura 3 oktober 2016 at 17:28 #

   Als je de Lightroom catalogus ook mee hebt gekopieerd naar je I schijf, dan vind je die daar ook terug. Het makkelijkste is om te zoeken naar de extensie .lrcat. Hopelijk vind je ‘m zo terug!

   • Johan Winter 3 oktober 2016 at 18:47 #

    Dag Laura,

    Maar hoe krijg ik dit weer in Lightroon

   • Laura 4 oktober 2016 at 08:40 #

    Als je het .lrcat bestand hebt gevonden, dan hoef je die alleen te openen :) Als je die niet terugvindt, dan hoop ik dat je nog een backup hebt van je C-schijf.

 14. Regina Pas 30 juli 2016 at 18:05 #

  Hi Laura, ik heb mijn map met foto’s van 2015 verplaatst )ik dacht in Lightroom,maar blijkbaar heb ik toch iets fout gedaan. Alle foto’s zijn terug te vinden, ik ben alleen al mijn bewerkingen en keywords kwijt, enig idee hoe ik dat terug kan krijgen? Als ik in de develop modus zit en kijk bij history staat daar: ‘import’ met de datum en tijd van de dag dat ik de wijziging heb gemaakt.
  Ik kom er helaas nu pas achter en heb wel een back-up van LR catalogus, maar in de tussentijd veel veranderingen doorgevoerd in andere mappen en nieuwe foto’s er bijgekregen. Dus dat ben ik denk ik allemaal kwijt als ik de back-up plaats?? Ik hoop dat je een goed idee hebt hiervoor.

 15. Noor van der Schoot 3 juli 2016 at 10:04 #

  Hallo Laura , waar stel ik een vraag?
  Ik werk al lang met Lightroom maar inneens herkend het programma de camera niet bij het importeren? Heel kort flitst er een fractie van een beeldscherm maar dan is het weg.
  Heb jij hints en tips

  Noor

  • Laura 3 juli 2016 at 17:51 #

   Hoi Noor! Probeer het eens zonder de camera maar met het geheugenkaartje in de kaartlezer zou ik zeggen.

 16. Ben 28 juni 2016 at 23:27 #

  Beste Laura,

  Bij het openen van LR 5 zie ik wel al mijn foto’s in de Catalogus maar in de Biblkiotheek ‘onderliggende mappen’ zie ik maar enkele foto’s terugkomen. Als ik in de Catalogus een foto aanvink met daarbij de zoekfunctie ‘ga naar map in bibliotheek’ dan komen de foto’s wel weer tevoorschijn. Echter dit is geen doen voor meer dan 30.000 foto’s

  Een back-up terugzetten van de LR catalogus helpt ook niet omdat LR de foto’s al kent.

  Weet jij een oplossing?

  • Laura 29 juni 2016 at 08:25 #

   Hoi Ben, ik begrijp helaas je probleem niet helemaal. Zoals je het nu omschrijft zitten je foto’s wel gewoon al in de bibliotheek namelijk maar zie je ze niet. Wat je kunt proberen is in Bibliotheek aan de zijkant de klikken op het plusje dat staat bij ‘Mappen’. En daar klikken op ‘Foto’s in submappen tonen’. Ik hoop dat het daarmee opgelost is!

   • Ben 29 juni 2016 at 18:01 #

    Hoi Laura,
    Het is gelukt ! Hartelijk dank jouw advies heeft het gewenste resultaat.
    Hartelijk dank

 17. kleijberg 13 april 2016 at 17:11 #

  Ik kan geen foto,s meer importeren in LR5
  heb wat zitten rommelen(weg gooien) en nu wil het programma niet meer importeren .
  is dit te herstellen?

  • Laura 13 april 2016 at 17:13 #

   Oei, krijg je een foutmelding? Zeker wete dat je zelf niet iets fout doet? Of de catalogus ‘op slot zit’? Anders misschien een nieuwe installatie proberen.

   • Joep Meijer 7 januari 2017 at 12:43 #

    Het kan zijn dat de poster het al opgelost heeft, maar ik kwam er bij mij achter dat Lightroom niet wilde importeren omdat mijn mobiele telefoon aangesloten was op de computer. Na het losnemen van de telefoon kon ik gewoon weer importeren.

 18. Frank de Neling 4 maart 2016 at 15:10 #

  Dag Laura,

  Ik heb zoals altijd mijn foto’s geïmporteerd in LR.
  Daarna via Bibliotheek > Naam van foto wijzigen, de hele serie hernoemd.
  Datum-Onderwerp-org.nummer

  Het gebeurd dan wel eens dat één of meer foto’s niet kunnen worden hernoemd
  Omdat ze zouden ontbreken of tegen schrijven beveiligd zijn.
  Ze ontbreken echt niet en qua beveiliging heb ik voor deze foto’s ook niets anders gedaan.

  Meestal kunnen ze dan wel “los” hernoemd worden, maar deze keer niet.

  Heb jij enig idee?

  • Kleijberg 13 april 2016 at 19:26 #

   Het punt is ik heb het prog gedownload bij Adobe en dus geen installatie schijf of data

 19. Gerrit Plasman 1 januari 2016 at 12:31 #

  Hoi Laura,
  Dank je voor deze super-tip. Ik heb mijn 70.000 fotobestanden op een andere harde schijf gezet via Windows en had Lightroom daarna opnieuw laten synchroniseren. Dit duurde een aantal uren en ik was mijn bewerkingen kwijt (tenminste, dat verwacht ik, heb ik niet gecontroleerd).

  Met jouw hulp heb ik de catalogus van voor de fotoverhuizing weer actief gemaakt en alle mappen in Lightroom naar hun nieuwe locatie gewezen. In enkele minuten klaar!

 20. Ienske 29 september 2015 at 16:12 #

  Hoi Laura,
  Wat een fijne tips op je website! Ik werk sinds kort met Lightroom, en tot voorkort geen problemen ondervonden. Nu heb ik een hele map (circa 450 fotos) bewerkt en deze wil ik exporteren. Maar als hij bezig is met exporteren geeft hij aan dat Lightroom de foto’s niet kan vinden :(
  Ik weet niet wat ik nu kan doen. Heb jij misschien tips?

  • Laura 30 september 2015 at 08:09 #

   Ik heb ook wel eens zo’n waarschuwing gehad tijdens het exporteren Lenske. Meestal was ik dan veel foto’s tegelijkertijd aan het exporteren en ook nog eens in meerdere formaten. Dan kreeg ik de melding ‘ie een paar foto’s niet vinden. Als ik het exporteren dan opnieuw deed, in een kleinere batch, dan was het bij mij altijd opgelost.

 21. Sandra Stokmans 1 januari 2014 at 17:40 #

  Beste Laura,
  Ik ben naar nieuwe versie van LR overgegaan en nieuw besturingssysteem (van Windows naar MAC) gisteren en ben aan het wennen. De connectie met al mijn mappen is hierdoor “kwijtgeraakt”. Rechtermuisknop heeft MAC volgens mij niet… weet jij hoe ik dit voor alle mappen in een keer handig kan doen ipv alle foto’s af te gaan, beetje veel :(.

  Alvast dank, groetjes, Sandra

  • Laura 5 november 2015 at 16:36 #

   Hoi Sandra, de rechtermuisknop bij de Mac is er wel degelijk, maar dit moet je wel instellen bij de systeem voorkeuren van de muis. Standaard staat deze ingesteld dat je de rechtermuisknop krijgt als je cntr ingedrukt houd, en dan gewoon klikt. Succes ermee!

 22. hannah Vroegop 20 september 2013 at 18:56 #

  Ik open zoals altijd Lightroom. Ik weet niet of er een automatische upgrade heeft plaatsgevonden, maar ik ben al mijn bestanden/foto’s kwijt. Als ik zoek in Catalogus geeft deze ook alleen maar de datum van vandaag aan. Terwijl ik keurig iedere keer na gebruik een backup maakte. Ik heb wel backup van fotos. Maar al mijn selecties/filters, evt. bewerkingen zijn weg.
  Als ik een beroep wil doen via Adobe wordt ik gek van al dat Engels. Ik wil gewoon hulp in Nederlands. Het gaat niet om slechts een paar foto’s maar een paar duizend.
  HELP …

 23. Liesbeth van Asselt 6 september 2013 at 07:48 #

  Ha Laura, de spijker op z’n kop, het kwijtraken van foto’s in de catalogus van Lightroom door b.v. iets in de verkenner te wijzigen, is gewoon ontzettend onhandig. Dus gebruik ik Photoshop CS ;-).

 24. Ingrid Merkelbag 27 augustus 2013 at 11:56 #

  Johan Hennige; moet je zeker doen, is echt waar voor je geld! Ben ook echt heel blij ermee!

 25. Johan Hennige 26 augustus 2013 at 15:59 #

  Dank zij jouw enthousiasme voor Lightroom overweeg ik het me ook aan te schaffen.

Geef een reactie

X