Lightroom is een ontzettend handig programma. Niet alleen voor het bewerken van foto’s, maar ook voor het organiseren van je foto’s is Lightroom een must have voor de digitale fotograaf. Maar er zijn een paar dingen die je NIET moet doen als je met Lightroom werkt. Wat? Dat lees je in dit artikel!
1. Mappen verplaatsten of hernoemen in Finder/Verkenner
Op het moment dat je een map verplaatst buiten Lightroom, dan raakt Lightroom Classic in de war. In de catalogus van Lightroom staat genoteerd op welke locatie op de harde schijf hij een bepaalde foto moet zoeken. Maar op het moment dat jij de locatie van een map (en daarmee dus ook van de foto’s erin) verplaatst buiten Lightroom om (bijvoorbeeld in Finder of Verkenner), dan kan Lightroom de foto’s niet meer terugvinden.
Vergelijk dit maar met het parkeren van je auto. Als jij jouw auto parkeert op de tweede verdieping van de parkeergarage in vak B1, maar iemand anders verzet je auto (zonder dat jij dit weet) en rijdt deze naar de derde verdieping in vak G4, dan ben jij ook in de war!
Wanneer je een foto of een map wilt verplaatsen, doe dit dan dus niet in Finder of Verkenner maar juist in Lightroom Classic zelf. Dit kan gewoon door simpelweg mappen te slepen. Lightroom verplaatst de mappen (dus ook zichtbaar in Finder /Verkenner), maar noteert gelijktijdig deze wijziging ook in de catalogus.
Heb je een map toch van locatie veranderd en kun je de foto’s niet meer vinden? Dan is er gelukkig nog een manier om Lightroom de foto’s die kwijt zijn alsnog terug te laten vinden.
2. Bestanden hernoemen buiten Lightroom
Om dezelfde reden dat je geen mappen moet verplaatsen, mag je ook de bestandsnaam ook niet zomaar veranderen. Als je dit wilt doen, gebruik je ook de ingebouwde functie van Lightroom. Dit kan zowel tijdens het importeren, maar ook als de foto’s al op je computer staan. Ga hiervoor in de Bibliotheekmodule naar het tab Metagegevens.
3. Geëxporteerde JPG ook foto’s toevoegen aan Lightroom
Wanneer je een foto hebt bewerkt en je wilt hier iets mee doen (bijvoorbeeld afdrukken of op internet plaatsen) dan is het nodig om de foto te exporteren. Het nieuwe bestand (vaak een JPG) mag je niet nogmaals in Lightroom importeren, want dat geeft veel verwarring.
Met twee keer hetzelfde bestand in Lightroom is het vaak onduidelijk wat de bewerkte versie is. Daardoor bestaat de kans dat je het geëxporteerde bestand opnieuw wilt gaan bewerken, terwijl je dit beter kunt doen vanuit de bewerking van het originele bestand (meestal het RAW-fotobestand).
Dus geexporteerde foto’s laat je altijd buiten Lightroom.
4. In de mapnaam alleen de datum noemen
Ik organiseer mijn foto’s op basis van de datum. Maar een mapnaam met alleen de datum is uiteindelijk erg onhandig. Want weet jij nog wat je een jaar geleden op 4 april of 8 oktober hebt gefotografeerd? Vast niet! Zorg daarom dat je naast de datum voorin de maand (om de mappen chronologisch te organiseren) ook een korte omschrijving noteert. Bijvoorbeeld de naam van wie je hebt gefotografeerd of de locatie. Denk hierbij aan punt 1 en verander de naam in Lightroom zelf!
Vraagje: De ruisonderdrukking heeft met de nieuwe versie LR heeft ook een AI modus. Bij een van mij foto’s werkte die fantastisch.
Bij andere RAW foto’s krijg ik de melding:
de geselecteerde foto wordt niet ondersteund door deze functie
Hebben jullie een idee waar dit mee te maken heeft?
Hoi Laura
ik heb een nieuwe catalogus gemaakt van een schijf waar al mijn foto’s op staan .klopt het dat hij dan ook alles importeert? lijkt geen einde aan te komen en zit inmiddels op 15000 ..wel zie ik in het linker rijtje de namen van de mappen staan.
Hoi Jordie, als jij bij het importeren de gehele schijf hebt geselecteerd, dat gaat-ie inderdaad alle foto’s importeren die op de schijf staan.
Hoi Laura,
Als ik probeer om foto’s te importeren vanuit mijn harde schijf, krijg ik iedere keer de melding
(kan bestand niet naar doelmap kopiëren omdat deze niet beschrijfbaar is)
De doelmap is lezen en schrijven, daar kan toch eigenlijk niet het probleem liggen.
Heeft u misschien een idee wat het kan wezen.
Dank voor u hulp.
Groeten,
Marco
Hallo Laura,
Ik heb Lightroom 6, echter na aanschaf nieuwe camera Nikon 7500 kan ik geen foto’s meer in RAW bewerken.
Updaten schijnt ook niet meer mogelijk te zijn. Heb jij een advies?
Hoi Astrid, lees even het artikel over upgraden en updaten van Lightroom.
Hi Laura,
Ik heb een vraag over Lightroom categories:
Kan je beter alle foto’s van bv 2020 in ‘Lcat.2020’ beheren en binnen deze Lcat 2020 alle mappen/beelden bewaren of maak je voor bv van 1 klus of onderwerp een aparte Lcat? Wat is hierin wijsheid? Hoor het graag. Dankjewel.
Grt Ine
Ik maak een Lightroom catalogus per jaar aan. En daarnaast doe ik nog een (grote) reis in een aparte LR catalogus. Wat wijsheid is, dat hangt af van je wensen. Ik wil niet teveel moeten wisselen tussen de catalogussen, want dat kost tijd.
Dag Laura,
Een vraagje, ik werk momenteel via iemand anders zijn adobe pakket. Ik ga nu overschakelen naar mijn eigen pakket. Maar al mijn mappen staan nu in Lightroom van de huidige persoon. Worden deze overgenomen wanneer ik inlog met mijn nieuwe adobe account? Ik vermoed van niet. Hoe zou ik dit kunnen oplossen?
Alvast bedankt voor je reactie.
Dat hangt er vanaf. Werk je met Lightroom CC of Lightroom Classic CC? Bij Lightroom Classic CC staat de catalogus met foto’s op je eigen computer. Dan veranderd er dus niets. Staan jouw foto’s in the cloud van Lightroom CC, dan weet ik het eerlijk gezegd niet.
Hallo Laura
Als ik foto’s (RAW en JPG) importeer met ‘verplaatsen’; verplaatst LR alles wel fysiek naar de nieuwe map, maar niet allemaal naar de LR bibliotheek. Als ik bijv 340 foto’s zo importeer, zie ik er 170 (de helft) in de bibliotheek, nl. de RAW versies, maar de JPEGs niet. Stel ik iets niet goed in? Gr. Peter
Hoi Peter,
Omdat in een RAW-bestand meer informatie zit en deze beter is om te gebruiken bij het bewerken, laadt hij deze altijd in de catalogus in. Anders moet je per foto gaan kijken of je met de RAW of JPEG werkt. Op zich dus een logische stap van LR. Wil je liever toch de RAW en JPEG naast elkaar hebben staan, dan kan je dat aangeven bij de instellingen. Bestand > Voorkeuren > Algemeen. Daar vink je aan JPEG-bestanden naast RAW als aparte foto’s behandelen. (Lightroom CC Classic).
Hallo Laura,
Ik heb een probleem met Lightroom. Als ik een aantal foto’s selecteer voor een contactafdruk zie ik onder Afdrukken geen instelmogelijkheden meer staan voor een lay outstijl. Voorheen had ik daar geen probleem mee maar weet nu niet waar ik het probleem / oplossing moet zoeken. Ook in de pagina instelling zie ik geen gekke dingen, alleen als ik daar “Microsoft Print to PDF” invul veranderd de “invoer” hier in een grijs balkje waar ik niets kan selecteren.
Ik hoop dat je me op weg kunt helpen met dit probleem.
Hoi Piet, als het goed is staat er een sjabloon voor een contactafdruk wanneer je bij de module Afdrukken aan de linkerkant het tab Sjabloonbrowser opent. Zorg dat je daar Lightroom sjablonen uitklapt (door op het driehoekje ernaast te klikken). Bij mij staan daaronder opties voor een contactafdruk.
Hallo Laura,
Dank je voor je snelle reactie.
Ik heb jouw antwoord in Lightroom gevonden maar de mogelijkheid om zelf een aantal rijen en kolommen te maken voor een x aantal geselecteerde foto’s vind ik hier niet terug. Ik zou je evt. enkele instructie bladen kunnen doorsturen welke ik gekregen heb bij een fotografiecursus waarmee we dit zouden kunnen maken.
Dit zou een aanvulling kunnen zijn om mijn probleem te verduidelijken.
dan had ik graag een mail adres ( of iets anders) waar ik deze naar toe zou kunnen sturen.
Je kunt me evt. ook bereiken op onderstaande mail adres.
Alvast dank voor je reactie.
Sorry Piet, maar ik ben geen helpdesk die iedereen persoonlijk kan helpen (deze site trekt meer dan 2000 bezoekers per dag). Als je dit als opdracht hebt gekregen bij een fotografiecursus, dan zou ik het aan je docent vragen.
Hoi Laura, een vraagje. Ik gebruik LR in de cloud. Ik lees een RAW bestand in. Die wordt ergens opge