Topmenu

4 dingen die je NIET moet doen als je met Lightroom werkt

Lightroom is een ontzettend handig programma. Niet alleen voor het bewerken van foto’s, maar ook voor het organiseren van je foto’s is Lightroom een must have voor de digitale fotograaf. Maar er zijn een paar dingen die je NIET moet doen als je met Lightroom werkt. Wat? Dat lees je in dit artikel!

1. Mappen verplaatsten of hernoemen in Finder/Verkenner

Op het moment dat je een map verplaatst buiten Lightroom, dan raakt Lightroom in de war. In de catalogus van Lightroom staat opgeslagen op welke locatie op de harde schijf hij een bepaalde foto moet zoeken. Maar op het moment dat jij de locatie van een map (en daarmee dus ook van de foto’s erin) verplaatst buiten Lightroom om (bijvoorbeeld in Finder of Verkenner), dan kan Lightroom de foto’s niet meer terugvinden.

Vergelijk dit maar met het parkeren van je auto. Als jij je auto parkeert op de tweede verdieping van de parkeergarage in vak B1, maar iemand anders zet je auto, zonder dat jij dit weet, op de derde verdieping in vak G4, dan ben jij ook in de war.

Wanneer je een foto of een map wilt verplaatsen, doe dit dan dus niet in Finder of Verkenner, maar juist in Lightroom zelf. Dit kan gewoon door mappen te slepen. Lightroom verplaatst de mappen dan (dus ook zichtbaar in Finder /Verkenner), maar noteert deze wijziging ook in de catalogus, zodat de foto’s in het systeem behouden blijven.

Heb je een map toch veranderd en kan je de foto’s niet meer vinden? Dan is er gelukkig nog een manier om Lightroom de foto’s die kwijt zijn alsnog terug te laten vinden.

2. Bestanden hernoemen buiten Lightroom

Om dezelfde reden dat je geen mappen moet verplaatsen, moet je ook de bestandsnaam niet veranderen. Ook dit kun je gemakkelijk in Lightroom zelf doen (zowel tijdens het importeren als nadat de foto’s geïmporteerd zijn)!

3. Geëxporteerde JPG ook foto’s toevoegen aan Lightroom

Wanneer je een foto hebt bewerkt en je wilt hier iets mee doen (bijvoorbeeld afdrukken of op internet plaatsen) dan is het nodig om de foto te exporteren. Dit nieuwe bestand (vaak een JPG) dat hierbij ontstaat, moet je niet nogmaals in Lightroom importeren, want dat geeft verwarring. Met twee keer hetzelfde bestand in Lightroom wordt het namelijk onoverzichtelijk in de organisatie van je foto’s, maar ook bestaat de kans dat je het geëxporteerde bestand opnieuw wilt gaat bewerken, terwijl je dit beter kunt doen vanuit de bewerking van het originele bestand (meestal het RAW-fotobestand).

4. In de mapnaam alleen de datum noemen

Ik organiseer mijn foto’s op basis van de datum. Maar een mapnaam met alleen de datum is uiteindelijk erg onhandig. Want weet jij nog wat je een jaar geleden op 4 april of 8 oktober hebt gefotografeerd? Vast niet! Zorg daarom dat je naast de datum voorin de maand (om de mappen chronologisch te organiseren) ook een korte omschrijving noteert, bijvoorbeeld de naam van wie je hebt gefotografeerd of de locatie. Denk hierbij aan punt 1 en verander de naam in Lightroom zelf!

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

51 reacties op 4 dingen die je NIET moet doen als je met Lightroom werkt

 1. Aranka 17 april 2019 at 09:23 #

  Hoi Laura vraagje ik bewerkt mijn foto’s eerst een klein beetje in Lightroom daarna naar photoshop dan wil ik weer terug opslaan cmd s naar Lightroom nu geeft die aan bewerkt xx psd bestand dit heeft hij nooit gedaan ook slaat hij de foto’s al op vanaf photoshop ivp van via Lightroom

  • Laura 17 april 2019 at 18:04 #

   Kun je je vraag iets duidelijker beschrijven Aranka? Wat is nu precies het probleem? Wil hij niet opslaan in Photoshop? Zie je de bewerking niet terug in Lightroom?

 2. brigitte mostien 12 april 2019 at 17:04 #

  hallo laura,
  ik heb ook een probleem,
  ik heb een externe harde schijf met foto’s en een cataloog van Lightroom erop, ik wil deze gebruiken op 2 pc’s; 1 thuis en 1 in de fotoclub, waar we geen internet hebben,
  deze 2 pc’s geven deze externe schijf steeds een andere letter (ingang) waardoor de foto’s steeds onvindbaar zijn, ik kan ze steeds wel terugvinden, maar het is een gedoe, ik heb ook al geprobeerd in het configuratiescherm de schijf een andere letter toe te wijzen maar het probleem blijft…
  aub iemand een oplossing??

 3. Bianca Moulton 12 maart 2019 at 13:39 #

  Handige info dankjewel.
  Ik heb ineens een apart probleem met lightroom misschien weet jij wat het kan zijn…. na bewerken exporteer i ze altijd. Als ik dan wat met de foto’s wil doen zoals afdrukken etc. Veranderen de kleuren ineens weer en is de hele bewerking weg.

  Ik hoor het graag.

  Groetjes Bianca

 4. Aljo van Baarsen 9 oktober 2018 at 12:56 #

  Hoi laura, Na een behoorlijk lange zoektocht en uittesten van oplossingen nog niet de oplossing gevonden van mijn probleem.
  Misschien wil jij mij helpen.
  Voorheen had ik op LR Classic de foto’s op een externe schijf staan. Maar besloot toch om dit terug te draaien en op de interne schijf te plaatsen. Alles werkt en is gevonden maar steeds als ik LR aan het werk zet gaat de externe schijf draaien. De Mac wacht dan steeds en ik krijg de draaiende strandbal.
  Ik gebruik de laatste updates van systeem als LR.

  Weet jij wat het kan zijn?
  Groetjes
  Aljo van Baarsen

  • Laura 10 oktober 2018 at 08:24 #

   Staat de Lightroom Catalogus niet opgeslagen op de externe HD? Dit kun je gemakkelijk testen door de externe schijf af te koppelen en dan Lightroom proberen op te starten. Lukt dit niet? Dan staat de catalogus op de externe schijf en moet je die ook even naar de interne schijf verplaatsen.

 5. Ruud 1 september 2018 at 11:43 #

  Beste Laura,

  Ik heb ineens een probleempje. Mijn bestanden in LR staan hetzelfde als in de Verkenner.
  Ik heb een Map X
  Daarin zitten de submappen a, b, c en d
  Nu heb ik één nagekomen foto geïmporteerd. Daarna is de mappenstructuur gewijzigd. Map X bestaat niet meer en de submappen staan nu als zelfstandige mappen tussen de andere mappen in.
  Wat heb ik verkeerd gedaan en hoe is dit op te lossen?

  • Aljo 14 oktober 2018 at 20:36 #

   Nee LRstaat zowel de catalogus als de mappen op de HD van de iMac. Toch gaat de externe schijf regelmatig draaien.

 6. John Hulst 13 augustus 2018 at 08:29 #

  Hallo Laura,

  Ik werk al een tijdje met LR. Tot voor kort zonder problemen. Ik fotografeer alleen in RAW en krijg dan een bestand van ong 24 mb. Wanneer ik dit bestand in LR bewerk (niet croppen oid), houd ik sinds kort een jpeg bestand van ongeveer 330 tot 500 kb over. Ik heb geen idee hoe dit komt, laat staan hoe ik dit moet verhelpen. Heb jij een oplossing hiervoor.

  Met vriendelijke groet

  John

  • Laura 15 augustus 2018 at 22:23 #

   Ik gok dat je de kwaliteit van je exports te laag hebt staan.

 7. yasmine 7 augustus 2018 at 18:21 #

  Hi Laura,

  Wat een fijne site heb jij!

  Misschien kun jij me helpen..

  Ik wil gebruik maken van slimme voorvertoning, zodat ik mijn harde schijf niet hoef te gebruiken – waar de catalogus normaal wordt opgeslagen- maar als ik Lightroom zonder die harde schijf op wil starten dan krijg ik steeds de melding: ‘kan catalogus niet vinden, start standaard catalogus op of kies nieuwe’. Als ik voor standaard catalogus kies, dan opent er een hele nieuwe Lightroom zonder enige foto. Hoe kan ik nu Lightroom opstarten zonder harde schijf gebruik, maar wel met previews.

  Hoop dat je me kunt helpen :)

  Groetjes,
  Yasmine

  • Laura 15 augustus 2018 at 22:25 #

   De catalogus van je foto’s moet je op de harde schijf van je computer zetten. Waarschijnlijk staat die nu op de externe harde schijf. Als die niet aangesloten is, kan ie de catalogus logischerwijs ook niet vinden.

   • Rianne Megens 13 januari 2019 at 09:57 #

    Hoi Laura
    Wat hier al meerdere keren wordt gezegd: wat een fijne site heb je. Toch kom ik er met de genoemde oplossingen niet uit en hoop ik dat je voor mij ook een oplossing hebt of mij hierbij kan helpen.

    Al enige tijd werk ik in Lightroom, waar ik inmiddels verslaafd aan ben. Maar sinds kort begint hij sloom te worden. Als ik wil retoucheren of penseelstreek wil gebruiken duurt het paar seconden voordat ‘ie de correctie aanbrengt en soms omdat ik al verder ben gegaan, corrigeert hij plekken verkeerd of penseelstreken op plekken waar het niet moet. Zandlopertje is volop bij mij aan het werk.

    Ik dacht eerst aan teveel bestanden in Lightroom, heb daarom een aantal bestanden gewist. Daarnaast heb ik voorvertoning aangeklikt. Mijn oud lerares van fotovakschool vertelde mij dat je dan de bestanden die je op externe harde schijf hebt staan, je harde schijf kan loskoppelen, bewerken in lightroom en wanneer je ze dan exporteert de externe harde schijf weer aankoppelt om ze op te slaan.

    Ik heb dus Lightroom op mijn interne harde schijf staan, mijn foto’s in RAW geschoten allemaal op de externe harde schijf staan. Mij is verteld wanneer je de foto’s in lightroom importeert (met voorvertoning) dat je dan zonder externe harde schijf in Lightroom kan werken. Omdat mijn externe harde schijf vol staat met RAW foto’s en JPEGs zou dit van invloed kunnen zijn op snelheid van Lightroom als deze is aangekoppeld. Echter hij blijft zeggen dat hij bestand dan niet kan openen/vinden.

    Wat doe ik verkeerd? Of kan je zo horen wat het probleem is van mijn trage Lightroom?

    Alvast super bedankt.
    Groet Rianne

   • Laura 13 januari 2019 at 12:53 #

    Lightroom kan alleen met een bestand werken die niet aan de computer gekoppeld is als het een SLIMME voorvertoning is. Bij een gewone voorvertoning is dat niet zo.

 8. Bart 4 juli 2018 at 15:00 #

  Kun je me vertellen hoe ik mijn master catalogus die op een USB staat kan verplaatsen naar een nieuwe SSD externe harde schijf. Zodat mijn catalogus die foto`s nog kan vinden. Mijn foto`s staan ergens anders op een harde schijf.

 9. maria 24 mei 2018 at 11:10 #

  Beste Laura,
  Gister heb ik een studioshoot gedaan. RAW geschoten via Thetering op Mn laptop… totaal niet opgelet (vorige keren ging het ook goed), zijn ze in jpg in LR beland zag ik savonds … dus ook in de folder.
  Ik kom er maar niet achter hoe dat kan. Alles stond goed ingesteld, net als de vorige keren!
  Ik hoop dat je het weet.
  Groeten Maria

  • Laura 24 mei 2018 at 11:16 #

   Sorry, maar helaas kan ik je hier niet bij helpen zonder zelf de instellingen te zien. Balen!

 10. Bonnie Veerkamp 23 november 2017 at 23:04 #

  Ik heb een vraag en ben mij net kapot geschrokken
  Ik heb voor een vriendin 3 fotoshoots mogen maken en die bewerkt in Lr en Ps
  Nou deelt net iemand deze foto’s en de kleur is heel anders dan ik ze op de computer heb staan….begrijp er echt helemaal niks van en ben er kapot van
  Bij het afdrukken zijn ze ook heel anders van kleur heb ik gehoord.
  zou je mij kunnen helpen…waar gaat het fout en zijn nu alle foto’s verpest
  Ik heb er namelijk al zo veel van mijn eigen kinderen bewerkt, maar nog niks mee gedaan zoals afdrukken etc. Ik ben zo bang dat die ook allemaal verkeerd zijn. Op mijn computer zien ze er zo mooi uit

  • Laura 23 november 2017 at 23:52 #

   Is er misschien iets fout gegaan met de kleurruimte? Je leest er alles over in dit artikel. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw beeldscherm de kleuren verkeerd fout weergeeft.

 11. Esther 9 oktober 2017 at 10:51 #

  Beste Laura,

  Wat fijn dat ik deze site tegenkom. Ik heb problemen met lightroom en kom er zelf niet meer uit. Sinds een tijdje kan ik geen foto’s meer uploaden.
  Iedere keer als ik dit wil doen staat er kan een bestand niet naar de doelmap kopieren omdat deze niet beschrijfbaar is. Via sd kaart kan ik geen foto’s meer uploaden maar ook niet via de harde schijf. Ik kan lightroom nu helemaal niet gebruiken. Heb jij misschien een idee? Alvast bedankt.

  Groetjes, Esther Keunen

  • Laura 9 oktober 2017 at 14:34 #

   Dit probleem lijkt mij te liggen aan de harde schijf waar je naar probeert te kopiëren en niet aan Lightroom zelf. Daar heb ik helaas geen kant en klare oplossing op, maar ik zou eens kijken wat er gebeurt als je een nieuwe LR catalogus opent en een andere harde schijf gebruikt.

 12. manon 27 september 2017 at 13:14 #

  Hoi Laura,
  Ben plots mijn bestanden kwijt in lightroom, ik had mijn archief beschikbaar onder mappen en catalogus, maar nu zie ik nog maar 30 foto’s in de map op mijn harde schijf in het programma van lightroom..

  Enig idee, hoe ik er weer voor zorg dat al mijn foto’s in lightroom zichtbaar worden? of ben ik mijn archief in lightroom kwijt..
  Dat zou ik heeeeel erg vinden…
  dank alvast!

 13. Jan Brand 15 juli 2017 at 21:21 #

  Foto’s van pc naar mac.
  Foto’s via LR op externe schijf, catalogus en previews ook ( en presets ook en laatste backups). Lightroom (4) geinstalleerd op mac. Catalogus en previews van externe hd naar mac, o.k. Vervolgens ( lukte niet in een keer) map voor map in LR opnieuw gekoppeld. Nu vindt de catalogus op de mac de foto’s prima op de externe hd. So far, so good.
  Nu wil ik de foto’s van de externe hd via LR naar de hd van de mac verplaatsen. En dat vertikt hij. Ook als ik het per map probeer, en zelfs per foto. Onbekende fout.
  Wat doe ik niet goed?

  • Laura 17 juli 2017 at 12:28 #

   Hoi Jan, heb je ook geprobeerd om de foto’s via Finder naar de andere schijf over te zetten? Dat zou ik eerst proberen. Als je daarna de externe HD afkoppelt, dan is Lightroom de map weer ‘kwijt’. Die kun je dan opnieuw koppelen aan de map op de externe HD van de Mac.

 14. Corry de Jong-van Sandwijk 12 mei 2017 at 13:21 #

  Hoi Laura, ik heb mn Raw bestanden in een aparte map staan in de map met jpeg. Nu importeert LR de jpeg en Raw bestanden. Kan ik dit ergens zo aanvinken dat alleen de Raw bestanden worden geimporteert.
  Ik kan het niet vinden en het is zo onhandig dat zowel de jpg als Raw naast elkaar in LR staan bij het bewerken.

  • Laura 12 mei 2017 at 13:29 #

   Waarom zet je de RAW-bestanden dan in een aparte map? Als je de RAWs en JPGs in dezelfde map hebt staan, importeert Lightroom alleen de RAWs en ‘negeert’ de JPGs. Omdat het programma begrijpt dat het dezelfde foto’s zijn. De oplossing is dus vrij simpel; niet meer de RAWs apart zetten.

 15. rogier 20 januari 2017 at 04:37 #

  Hallo Laura!

  Hopelijk kan jij me helpen…

  Ik probeer mijn foto’s in Lightroom te importeren en dat lukt prima.
  Maar……
  Hij ziet alleen de JPEG bestanden en de RAW bestanden geeft hij aan dat een voorvertoning niet beschikbaar is?
  Ik heb bij Bewerken > Voorkeuren > JPEG bestanden naast Raw bestanden als aparte foto’s behandelen aangevinkt.
  Helaas blijft hij alleen de de JPEG bestanden geven….:(

  Kan jij me helpen?

  Alvast vriendelijk bedankt!

  Rogier Broertjes

  • Laura 20 januari 2017 at 13:55 #

   Hoi Rogier, heb je de nieuwste versie van Lightroom? En de laatste update gedownload? Het klinkt namelijk alsof je een nieuwe camera hebt waarvan de RAW’s nog niet ondersteund worden. Daarnaast: ik snap eerlijk gezegd niet waarom je de JPG’s zou willen zien of bewerken… maar wellicht is dat omdat de RAW’s nu niet lukken.

 16. Evelien Vugs 17 januari 2017 at 11:00 #

  Hoi Laura,

  Ik heb nog een vraag. Ik maak in Lightroom verzamelingen met daarin bijv alleen mijn TOP-foto’s en foto’s met 3 sterren. Ik wil nu graag mijn foto’s op gaan ruimen en wil alleen mijn TOP-foto’s bewaren in RAW. Deze staan echter wel apart in een verzameling maar op mijn harde schijf staan ze gewoon tussen de andere RAW-foto’s. Hoe kan ik die in een aparte map zetten op mijn harde schijf zodat ik de andere RAW-foto’s weg kan gooien?

  Groetjes Evelien Vugs

 17. Vincent 9 januari 2017 at 14:37 #

  Hey,

  Nadat ik raw bestanden heb bewerkt en geëxporteerd naar jpeg. En alles in apparte mapjes heb opgeslagen, zoals map met raw. Bestanden en map met jpeg. En enkele maanden later wil ik een raw bestand opnieuw bewerken of die map opnieuw inporteren, dan kreeg ik de foto’s te zien maar kon ze niet selecteren om te bewerken. De mappen zijn niet veranderd van naam noch verplaats. Hoe kan dit en wat doe ik fout? Het moet toch mogelijk zijn deze opnieuw te bewerken. De jpeg files kan ik wel openen en bewerken.

  • Laura 10 januari 2017 at 01:24 #

   Natuurlijk kun je de bestanden opnieuw bewerken. Opnieuw importeren kan alleen niet, omdat het RAW bestand al in de catalogus staat. Die moet je dus eerst opzoeken. Als je het bestand hebt gevonden maar de foto kan niet bewerkt worden in Lightroom, dan gok ik dat de harde schijf met het RAW-bestand niet aangesloten is?!

 18. Gerard Saat 23 augustus 2016 at 17:55 #

  Hallo Laura,

  Weet jij misschien als je je foto’s hebt bewerkt in LR5 je ze kan openen en bewerken LR6CC en omgekeerd

  groetjes Gerard

 19. Peggy Gillis 29 juni 2016 at 17:26 #

  Beste Laura,
  Ik heb volgend probleem aan de hand in LR5 ……. mijn foto’s zijn plots niet meer zichtbaar. Ik krijg wel alle informatie in beeld maar geen foto. Ik zie enkel genummerde, grijze vlakken met de metagegevens.
  Heb jij enig idee wat er aan de hand kan zijn en hoe ik dit moet oplossen ?
  Alvast bedankt voor de moeite
  gr
  Peggy

 20. Marianne 16 juni 2016 at 10:04 #

  Hallo Laura,
  Ik heb mijn foto’s in de map afbeeldingen op mijn mac laptop opgeslagen , maar wil ( ivm verbruik geheugen ) gaarne de totale map afbeeldingen op een externe harde schijf overzetten, heeft dit gevolgen voor lightroom ?Dus zodra de volledige afbeeldingen map op een externe harde schijf staat, kan ik de map afbeeldingen dan veilig verwijderen van mijn harde schijf en kan lightroom deze dan nog vinden ?

  Groetjes,

  Marianne

  • Laura 16 juni 2016 at 21:28 #

   Hoi Marianne. Het beste volg je dit stappenplan.
   1. Kopieer de gehele map naar de externe harde schijf
   2. Hernoem de map Afbeeldingen die op je Mac staat
   3. Lightroom geeft nu een vraagtekentje bij de map aan
   4. Klik op dit vraagteken en dan op ‘Ontbrekende map’ zoeken (staat ook hier uitgelegd)
   5. Selecteer nu de map Afbeeldingen op je externe harde schijf.
   6. Je kunt nu de map van je Mac verwijderen.
   Stap 2 mag je ook overslaan, maar zo kun je beter controleren of alles na stap 5 weer goed is. Zo nee, dan heb je de foto’s tenminste nog niet ‘echt’ weggegooid.

 21. Peter Pellikaan 12 juni 2016 at 14:53 #

  Beste Laura, al een paar keer tegenaan gelopen en vooral bij de sportfotografie die ik deed was dat een ramp, veel van mijn geschoten plaatjes konden na de wedstrijd de prullenbak in. Als oplossing heb ik gekozen voor Paintshop pro X7 (Corel tegenwoordig ook al versie 8) die gewoon de verkenner root weergeeft zodra ik deze opstart. Qua fotobewerking doet het programma zeker niet onder voor Lightroom. Er zit een zeer goede Batchverwerking in. Dus dit is mijn oplossing wat overigens ook in Photoshop een crime was.
  Vriendelijke groet,

 22. John Melsen 4 mei 2016 at 11:57 #

  Beste Laura,
  Allereerst dank voor je kennis en het delen ervan, ben ik blij mee!!
  Sinds kort heb ik een probleem dat ik eerder in lightroom (LR) niet had, ik hoop dat je mij hier ook mee kunt helpen.
  Ik laad en bewaar mijn foto’s buiten LR, in een fotoprogramma dat ik veel eerder had dan LR: Faststone Image Vieuwer (FIV). Als ik mijn RAW-bestanden ga bewerken, laad ik ze dus vanuit FIV in LR. En na bewerken sla ik ze weer in FIV op met een nieuwe naam. Er staat/stond in FIV dan dus én het RAW-bestand én het bewerkte JPEG-bestenad. Zo kon ik voor (na)bewerkingen altijd het RAW-bestand weer laden. Maar sinds kort – dat was eerder dus nooit zo – blijken na het laden uit FIV in LR in de FIV-map de originele RAW-bestanden uit de FIV-map verdwenen. Ik weet niet hoe dat komt, heb wel gezocht. Heb ik ergens per ongeluk een verkeerd vinkje gezet? Kun jij me aub verder helpen? Bij voorbaat dank!!

  • Laura 4 mei 2016 at 23:17 #

   Hoi John. Ik denk dat de fout zit bij het importeren en dat je niet hebt gekozen voor ‘toevoegen’, maar voor ‘verplaatsen’. Hopelijk verklaard dit het probleem. Wel wil ik even kwijt dat ik je keuze voor een workflow an sich niet zo begrijp. Voor mijn gevoel maak je het jezelf onnodig ingewikkeld, want ook in Lightroom kun je foto’s selecteren en het voor/na verschil zien. Ik daag je uit om eens met een kritische blik te kijken naar waarom je dit het doet (En zeggen.. omdat ik het altijd al zo deed is geen goed antwoord ;))

 23. Nicky 6 november 2015 at 16:48 #

  Hoi Laura,

  Dank voor jouw artikel! Ik heb een vraag waar jij hopelijk het antwoord op weet: ik heb sommige foto’s zowel in JPEG als RAW geschoten. Bij het importeren zet ie zonder problemen de JPEG erin, maar voor alle RAW foto’s krijg ik de foutmelding: ‘De bestanden gebruiken een niet-ondersteunde kleurmodus’. Deze foto’s importeert ie dan ook niet. Weet jij hoe dit kan en wat ik kan doen om ze toch in Lightroom te krijgen? Juist deze foto’s wil ik bewerken in Lightroom.. :(.

  Alvast bedankt voor het meedenken!!

  Groeten,
  Nicky

  • Laura 6 november 2015 at 17:13 #

   Hoi Nicky, heb je de Lightroom geupdate naar de nieuwste versie? Het lijkt erop dat het RAW-bestand niet ondersteund wordt, bijvoorbeeld omdat het een nieuw cameramodel is. Lightroom geeft daarom regelmatig updates, maar die moet je dan wel gedownload hebben. Ga daarvoor naar Lightroom > Help > Updates.

 24. Laura 18 februari 2015 at 12:10 #

  Hoi Ron, de twee bekendste fotobewerkingsprogramma’s zijn Photoshop en Lightroom. Lees over het verschil tussen Photoshop en Lightroom op te beslissen wat het beste bij jou en jouw fotografie past. Zelf adviseer ik altijd Lightroom.

 25. De Letter fotografie 3 februari 2015 at 21:22 #

  Hoi Laura,

  Zou je mij kunnen vertellen hoe ik mijn foto's moet opslaan via lightroom.. Ze staan helemaal bewerkt klaar. alleen ik kan nergens het knopje opslaan vinden.. Groetjes Melanie

  • Laura 4 februari 2015 at 08:45 #

   Volgens mij mis je een belangrijk aspect over Lightroom; je hoeft de foto’s namelijk niet op te slaan. Dat gebeurt automatisch. Om de bewerkte foto’s ergens anders te gebruiken moet je ze exporteren. Lees ook even dit artikel over Lightroom om er mee over te weten te komen.

 26. Annick De Decker 26 november 2014 at 19:22 #

  Zo juist, heb die ellende ook doorgemaakt !!!!!!
  Thanks voor de tips

 27. phd 26 november 2014 at 17:11 #

  Hallo Jan,

  Met defragmenteren ben je uiteraard niet de link kwijt naar je foto. Het defragmenteren is iets wat je systeem doen en deze zal netjes je index aanpassen zodat de applicatie er niets van merkt.

 28. Jan Jaap 24 november 2014 at 23:18 #

  Hoi Laura, prima tips! lightroom wordt er duidelijker door voor me. nog een vraagje, zou je eigenijk alleen maar je rawfoto’s in Lightroom moeten importeren en juist geen enkele jpeg?

  • Laura 27 november 2014 at 22:39 #

   Als je alleen een JPG foto hebt, dan importeer je die gewoon. Heb je een RAW + JPG en staan die in dezelfde map, dan zal LR automatische alleen de RAW foto pakken (omdat hij deze herkent als de betere van de twee)

 29. Michiel Felten 24 november 2014 at 19:25 #

  Yep. Been there, done that.
  Alle vier op de moeilijke manier achtergekomen. Nuttige tips! Had ik ze maar eerder gehad :-)

 30. Jan Hissink 24 november 2014 at 16:15 #

  Hallo Laura,

  Dank je voor de goeie tips. Ook nu weer voor Lightroom.
  Vraagje: ik heb het nog niet gedaan, maar wat gebeurt er met de plaats van de bestandsnamen als je de harde schijf gaat défragmenteren? Kan Lightroom ze dan nog wel terugvinden?

  Groeten,

  Jan Hissink

Geef een reactie

X