Een digitale camera zonder geheugenkaart is als een auto zonder wielen; je hebt er niets aan. Een geheugenkaartje is cruciaal voor het opslaan van de gemaakte foto’s. In dit artikel leer je over de soorten geheugenkaarten, de verschillen in capaciteit en type, waar je op moet letten bij het kopen van een geheugenkaart en een aantal onmisbare tips, zoals wat je moet doen als het geheugenkaartje ineens onleesbaar is geworden.
Lees het hele artikel door of gebruik de index om direct naar bepaalde informatie te gaan;
- Opslagcapaciteit van een geheugenkaart
- Soorten geheugenkaarten
- Snelheid van een geheugenkaart
- Snelheid van een geheugenkaart
- Geheugenkaarten met wifi
- Foto’s verwijderen van een geheugenkaart
- Blokkeren / beveiligen van een geheugenkaart
- Help! Mijn geheugenkaartje is onleesbaar!
Opslagcapaciteit van geheugenkaartjes
Geheugenkaartjes zijn er in verschillende opslagcapaciteit. Tegenwoordig kun je een geheugenkaartje kopen met bijvoorbeeld 2 Gigabyte, maar ook van 64 GB of zelfs groter. Om uit te rekenen hoeveel foto’s op het geheugenkaartje opgeslagen kunnen worden deel je het aantal Megabytes van het geheugenkaartje (bijvoorbeeld 8 GB = 8 000 MB) door het aantal megabytes van een gemaakte foto (bijvoorbeeld gemiddeld 20 MB). In zo’n situatie kun je ongeveer 400 foto’s op één geheugenkaartje bewaren. Bij het fotograferen in RAW heb je een grote opslagcapaciteit nodig dan wanneer je enkel de foto’s bewaard als JPG.
De afgelopen jaren is de opslagcapaciteit steeds verder gegroeid. Ik denk met een glimlach terug aan de tijd dat ik voor 70 gulden (!) een geheugenkaartje van 128 MB (ja, MB!) kocht voor mijn mp3-speler. Toen had ik nooit gedacht dat je voor hetzelfde bedrag (omgerekend naar euro’s) nu 50x zoveel koopt!
Is het beter om één geheugenkaart te kopen met hoge opslag of meerdere geheugenkaarten met ieder minder capaciteit?
Het is van verschillende keuzes afhankelijk of het beter is dat je één geheugenkaart met veel opslagcapaciteit (bijvoorbeeld 64GB) koopt of dat het handiger is als je meerdere kaartjes hebt (bijvoorbeeld 4x 16 GB). Zelf houd ik altijd in gedachten dat als er iets gebeurt met een kaartje waardoor deze (zomaar ineens?) onleesbaar is, ik liever heb dat dit dan op een 16 GB kaartje gebeurt dan op een 64 GB kaart, simpelweg omdat ik dan in theorie minder foto’s kan ‘verliezen’. Hetzelfde als mijn camera gestolen zou worden met het geheugenkaartje er nog in. Daarom bewaar ik meerdere geheugenkaartjes in een handig mapje.
Aan de andere kant betekent het fotograferen met kleinere geheugenkaarten wel dat je bijvoorbeeld tijdens het fotograferen van een bruiloft of het fotograferen van een lang evenement tussendoor de geheugenkaartjes moet wisselen als deze vol is. Dit is niet altijd even gemakkelijk of praktisch. Ga je bijvoorbeeld onderwaterfotografie doen, dan is het heel onhandig om tussen twee duiken de camera uit het onderwaterhuis te halen om het geheugenkaartje van de camera te wisselen. In zo’n situatie is een SD of CF kaartje met een hoge opslag een betere keuze.
Soorten geheugenkaarten
Geheugenkaarten verschillen niet alleen in opslagcapaciteit, ook zijn ze in formaat en vorm anders. Zo heb je CF-kaartjes en SD-kaartjes. CF staat voor Compact Flash; de kaartjes hebben een formaat 43x36mm. Voor het overzetten van foto’s naar de computer vanaf een CF-geheugenkaart heb je vaak een speciale kaartlezer nodig. SD staat voor Secure Digital. Dit is het bekendste type geheugenkaart, ter grootte van ongeveer een postzegel. De meeste digitale camera’s gebruiken SD-geheugenkaarten voor het opslaan van de foto’s, maar ook wordt SD gebruikt voor videocamera’s, actioncam’s, scanners, mp3-spelers, etc.
In veel laptops zit standaard een kaartlezer voor SD. SD-geheugenkaartjes bestaan in vijf verschillende soorten. De eerste drie zijn gelijk in vorm (32 × 24mm), de laatste twee zijn een stuk kleiner. Het verschil tussen deze varianten van SD is als volgt;
- SD: Secure Digital; de ‘gewone’ versie met een opslagcapaciteit tot 2 GB. Je kunt deze gebruiken in elk apparaat met een SD-sleuf.
- SDHC: Secure Digitale High Capacity; de opslagcapaciteit ligt hierbij tussen de 4 en 32 GB. Een camera moet specifiek geschikt zijn voor dit soort geheugenkaartjes. Mijn oude Nikon D50 accepteert deze geheugenkaartjes bijvoorbeeld niet.
- SDXC: Secure Digital Extended Capacity; de opslagcapaciteit is hierbij nog hoger, van 64 GB tot 2 TB. Ook hierbij moet je camera specifiek geschikt zijn om kaartjes met die capaciteit te kunnen gebruiken.
- mini SD: Het formaat van dit SD kaartje is 20 × 21,5mm. Dit SD kaartje wordt gebruikt bij apparaten waar het standaardformaat een probleem geeft, zoals bijvoorbeeld bij mobiele telefoons.
- micro SD: Dit is het kleinste kaartje uit de familie, namelijk: 15 × 11mm.
Snelheid van een geheugenkaartje van je camera
Een geheugenkaartje heeft een leessnelheid en een schrijfsnelheid. Met de snelheid wordt aangegeven hoe snel digitale informatie overgebracht wordt. De schrijfsnelheid is voor het opslaan van de foto’s; de leessnelheid is voor het bekijken van de foto’s op de camera zelf of het overzetten van de foto’s op de computer. De snelheid wordt vaak weergegeven met een bepaald aantal MB’s per seconde en staat meestal ook vermeld op het geheugenkaartje zelf.
Schrijfsnelheid
De schrijfsnelheid van de camera is belangrijk als je fotografeert met grote bestanden en/of veel foto’s achter elkaar maakt, zoals bij sportfotografie. Is de schrijfsnelheid te laag en het buffer van de camera vol, dan kun je even geen foto’s maken totdat een eerdere foto is opgeslagen.
Leessnelheid
De leessnelheid is de snelheid waarmee de gegevens van de geheugenkaart gelezen kunnen worden. Dit is slechts één van de factoren die daarmee bepaald hoe snel de foto’s op de computer gezet worden. De (maximale) snelheid van de USB-poort of geheugenkaartlezer is hierbij ook van invloed. Zelf vind ik de leessnelheid minder belangrijk van een geheugenkaartje dan de schrijfsnelheid. Ik vind het niet erg als het een minuut of twee langer duurt om de foto’s op de computer te zetten.
Hoe snel is snel?
De schrijfsnelheid wordt niet altijd beschreven in aantal MB’s per seconden. Er zijn leveranciers die het doen op basis van een honderdgetal, bijvoorbeeld 300x. Om de snelheid in MB’s per seconde uit te rekenen deel je het getal door 10 en doe je dan keer 1.5. Een snelheid van 300x komt dan ongeveer overeen met (300/10 * 1,5 =) 45 MB’s.
Op SDHC-kaartjes wordt de snelheid ook aangegeven met een bepaalde class, zoals class 2, class 6, class 10. Om het getal van de class staat dan een klein rondje. Het gaat hierbij om de minimale gegarandeerde overdrachtssnelheid. Wanneer er gelijktijdig iets wordt opgeslagen én/of wordt gelezen op een class 10 geheugenkaart, wordt er dus nog steeds een bepaalde snelheid bereikt. Bij een class 10 is dit bijvoorbeeld minmaal 10 Mb per seconde. Staat er geen rondje om de class, maar een soort U vorm eromheen, dan gaat het om Ultra High Speed (UHS); je doet het getal dan maal tien. USH-3 heeft een minimale dataoverdracht van 30MB per seconde.
Welke snelheid heb ik nodig?
Het is lastig om een specifiek advies te geven welke snelheid je nodig hebt, omdat dit afhankelijk is van de bestandsgrootte en het type fotografie. Hoe meer megapixels, hoe groter het fotobestand immers zal zijn. En fotografeer je in RAW dan zijn de bestanden nog groter. Heb je een 20 Megapixel camera en fotografeer je in RAW, dan adviseer ik je een kaartje met minstens 40 of 45 MB/s (300x, class 4). Maar een geheugenkaartje met een schrijfsnelheid van 60 MB/s (400x, class 6) is waarschijnlijk nog beter als je meerdere foto’s snel achter elkaar maakt.
Zelf heb ik een D750 en zijn de RAW bestanden zo’n 30-40MB per stuk. In mijn camera zit een 600x geheugenkaartje (90MB/s) en ervaar ik totaal geen beperkingen in de snelheid bij wegschrijven van de bestanden. Maar wellicht was dit met een iets langzamer geheugenkaartje ook niet het geval geweest.
Zijn jouw bestanden een stuk kleiner dan 30 MB per stuk, omdat je in JPG fotografeert of minder megapixels hebt? Dan kun je waarschijnlijk prima werken met bijvoorbeeld een 100x/200x of class 2 kaartje.
Bij een videocamera is een gegarandeerde overdrachtssnelheid overigens belangrijker dan bij een fotocamera, omdat tijdens het filmen constant informatie opgeslagen moet worden, vooral als je filmt op 1080 of 4K. Bij foto’s zijn het telkens ‘stukjes’ data en loop je dus minder snel tegen de beperkingen op, ook omdat het niet erg is als het opslaan ietsje langer duurt. Sommige videocamera’s zullen daarom ook aangeven dat voor de beste prestaties een bepaald type vereist is. Bij de GoPro Hero4 actiecamera (video + fotocamera) is bijvoorbeeld minimaal een class 10 kaartje vereist als je in de beste kwaliteit wilt filmen.
Geheugenkaartje met wifi
Er zijn ook SD-geheugenkaartjes met ingebouwde wifi module, zoals van het merk EyeFi. Het geheugenkaartje in de camera creëert hierbij een eigen (beveiligd) wifi-netwerk. Door andere apparaten aan te sluiten op hetzelfde wifi-netwerk, kunnen gemaakte foto’s met een speciale app (smartphone/tablet) of programma (computer) direct overgezet worden.
Zelf heb ik eerder eens handig gebruik gemaakt van een EyeFi kaartje toen ik foto’s maakte op een beurs. Bij mijn stand fotografeerde ik kinderen, waarna ze direct een geprinte foto meer naar huis kregen. Door het wifi-signaal werden foto’s tijdens het fotograferen al automatisch overgezet naar een nabije laptop, waar iemand anders de printopdracht kon geven van een geselecteerde foto. Op die manier hadden de ouders binnen een paar minuten de afdruk al in hun handen. Het jaar ervoor duurde dit een stuk langer; toen moest ik voor het inladen van de foto’s telkens na het fotograferen van één of twee kinderen het geheugenkaartje van mijn camera afgeven aan de persoon bij de laptop.
Geheugenkaartje kopen; wat is de beste geheugenkaart?
Er is niet maar één geheugenkaart welke het best is en die ik je aanbeveel om te kopen. Wanneer je een geheugenkaartje wilt kopen, dan hoop ik dat bovenstaande informatie je helpt met het maken van een afweging hoeveel opslagcapaciteit en snelheid de geheugenkaart nodig heeft en of je een geheugenkaart koopt met of zonder wifi. Er zijn verschillende merken geheugenkaartjes te koop, zoals Lexar, Transcend, SanDisk en EyeFi. Ik ben zelf niet erg ‘merkvast’ in dit geval, noch heb ik een voorkeur voor één van deze merken. Van alle vier deze merken heb ik twee of meer geheugenkaarten gekocht.
Je hoeft ook niet één specifiek merk geheugenkaart te kopen voor Canon, Samsung, Sony, Olympus, Nikon, etc. Elke type camera kan in principe overweg met elk merk geheugenkaartje, zolang je het juiste formaat koopt (een CF-kaartje past vanzelfsprekend niet in een SD-slot) en je rekening houdt of jouw camera om kan gaan met de high capacity kaartjes (SDHC en SDHX) met extra grote opslag.
Foto’s verwijderen: geheugenkaart in de camera formatteren of foto’s wissen?
Is het geheugenkaartje van je camera vol? En heb je de foto’s op de computer gezet? Je kunt de foto’s dan op meerdere manieren wissen. Zo kun je de foto’s op je computer wissen, op je camera wissen of het gehele geheugenkaartje formatteren. De adviezen die je hierover krijgt wat het ‘beste zou zijn’ voor het geheugenkaartje zijn wisselend.
Vaak wordt beschreven dat het verwijderen van foto’s door de geheugenkaart te formatteren in plaats van te verwijderen via de computer beter is voor de structuur waarin de bestanden opgeslagen worden. Hierdoor heb je minder kans op fouten bij het opslaan of onbruikbaar worden van het geheugenkaartje. Anderen spreken dit weer tegen. Ikzelf kies in ieder geval er altijd voor om het kaartje te formatteren.
Heb je trouwens foto’s verwijderd van je geheugenkaartje maar stonden de bestanden toch nog niet op je computer opgeslagen? Dan kun je ze (meestal) nog terughalen met speciale software. Lees het artikel hoe je gewiste foto’s terugtovert met Recuva.
Geheugenkaart blokkeren / beveiligen
Aan de zijkant van een SD kaartje zit meestal een heel klein schuifje. Wist je dat je dit schuifje kunt gebruiken om het geheugenkaartje ‘op slot’ te zetten? Wanneer het schijfje naar de ‘slotkant’ staat, kun je geen foto’s meer opslaan of verwijderen. In feite beveilig je zo het geheugenkaartje. Handig om te voorkomen dat je het schijfje per ongeluk formatteert. Minder handig is dat dit ook het enige ‘beweegbare’ onderdeel is van het geheugenkaartje. Ik heb eens meegemaakt dat het schijfje was (afgebroken? beschadigd?) verdwenen, maar helaas wel in de ‘slot’ stand. Soms schijn je dit probleem dan alsnog te kunnen verhelpen door een plakbandje, maar helaas werkte dit in mijn geval niet meer.
SD-Geheugenkaartje niet meer te lezen? Help!
Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je geheugenkaartje in je camera ineens niet meer leesbaar is. Toch kan het gebeuren. Zelf heb ik ooit meegemaakt dat ik een foto aan het maken was met een lange sluitertijd, maar ik toen per ongeluk de camera uit zette. Hierdoor kon de laatste foto niet goed opgeslagen worden en werd het hele geheugenkaartje onleesbaar. Ik kon geen foto’s meer op de camera bekijken, maar ook geen foto’s meer overzetten op mijn computer. Gelukkig was dit nog op te lossen met speciale software. In de beschreven situatie heb ik de foto’s teruggehaald met SanDisk Pro Recovery (download hier Windows versie, download hier Mac versie). Dit programma kost een paar tientjes, maar ik had een kortingscode ontvangen bij aanschaf van een SanDisk geheugenkaart. Je kunt het programma wel gratis proberen om te zien of er op het kaartje sowieso nog foto’s gevonden worden. Er zijn ook andere programma’s zoals Recuva (gratis, windows).
Over dat laatste programma schreef ik een artikel met het stappenplan hoe je verwijderde foto’s kunt terughalen van je geheugenkaartje. Als je die bijvoorbeeld per ongeluk al hebt geformatteerd, voordat je de foto’s op je computer had gezet!
Wat ik mis in dit artikel is het gegeven dat geheugenkaartjes uiteindelijk verbruikt worden. De toegepaste technologie staat een (beperkt) aantal schrijfacties toe per geheugencel. Voor consumerkaartjes is dit ongeveer 5000 schrijfacties. De kaart zelf zal problemen zoveel mogelijk oplossen door defecte cellen te “vervangen” en zal slijtage vertragen door de schrijfacties over zoveel mogelijk cellen uit te smeren (Bad block management en Wear leveling), maar uiteindelijk vallen ze uit. Kaarten met een grote capaciteit gaan langer mee omdat er meer cellen beschikbaar zijn.
Best goed artikel hoor.
Het zal voor heel wat beginnende (of zelfs gevorderde) fotografen heel wat licht in de duisternis scheppen.
Kleine opmerking bij de SD kaartjes “Hoe snel is snel”.
De uitleg klopt volledig, maar er kan verwarring ontstaan bij het gebruik van de omrekeningsformule.
300/10*1,5 is namelijk 300/15 en dus 20 (voorrang van een vermenigvuldiging op een deling).
Als je 300*1,5/10 gebruikt, krijg je 45 en klopt het volledig.
Nogmaals, dit is wat vitten voor wiskundefreaks.
Zoals we van Laura gewoon zijn is het artikel top!
He Paul, thanks voor je reactie! Maareh… ik ga toch even terugvitten op je wiskundige opmerking. ;) Vermenigvuldigen heeft geen voorrang op delen. Tenminste, niet meer sinds het “Meneer Van Dale Wacht Op Antwoord” ezelsbruggetje dat sinds 1992 anders werkt. Nu moet je bij vermenigvuldigen en delen gewoon van links naar rechts werken. Kijk maar hier. Weer wat geleerd he?! ;)
Hallo Laura
Ik fotografeer al een aantal jaren met een Canon 60D. Ik heb daar een aantal 16gb kaarten bij en standaard zit er een 32gb kaart in. Prima capaciteit samen voor een 4 weekse vakantie. In de vakantie kopieer ik bovendien iedere dag de foto’s naar mijn laptop.
Ik heb nu een nieuwe laptop met microsd kaart lezer. Ik denk er nu aan om een micro sdhx 10x kaart te kopen. Die kaart in de adapter in de camera te plaatsen. Dan kan ik nog steeds aan het eind van de dag de foto’s naar de laptop kopiëren.
Heb jij hier ervaring mee? Ik vraag me af of dat goed gaat werken tegenover een normale sd kaart zoals Canon het bedoeld heeft.
groeten
Hans Baars
Is het niet makkelijker om gewoon een goedkope/simpele kaartlezer te kopen die je via USB aan de laptop verbindt? Dan hoef je je huidige geheugenkaartjes niet te vervangen. Zelf heb ik geen ervaring met micro SDHX.
Hoi laura, ik meng me hier even in. ik zie dat reacties nog vrij recent zijn. en zit met een probleem, online kan ik er nergens iets over vinden. en weet dan ook niet zo goed hoe ik dit probleem goed kan googlen. Ik heb nu een half jaartje terug de Sony cybershot DSC-HX60 aangeschaft. samen met een (micro) SD kaart met adapter uiteraard met een geheugen van 128GB. lekker veel fotos maken dacht ik. ik ging aan de slag, en maakte foto na foto. opeens tijdens mijn vakantie gaf het beeldscherm aan bij het aanzetten iets in de trant ‘ memory space unable to read’ ik moest het formateren, dus al mijn fotos weg.. balen! deze melding blijf ik erg regelmatig krijgen. of ik nu veel of weinig fotos maak. toch zeker elke maand/ 2 maanden dat ik deze melding weer op mijn schermpje krijg en ik de hele boel weer kan formateren. Ik doe iets fout, maar wat? kan iemand mij helpen? te hoog geheugen kaartje? verkeerd instellingen? i dont know. ik ben hierdoor al dierbare fotos kwijt van mijn pasgeboren dochtertje die ook niet met software allemaal terug zijn gekomen. ik neem nu maar mijn iphone bij het maken van fotos.. en dat is eigenlijk niet wat ik voor ogen had bij het aanschaffen van mijn cybershot. degene die mij het verlossende antwoord kan geven ben ik eeuwig dankbaar! haha.
Groetjes Danique
Hoi Danique, het lijkt erop dat er een fout zit in het geheugenkaartje waardoor ie telkens de fout in gaat. Geen risico meer nemen en een nieuwe kopen (van een ander merk). Als het bij een ander kaartje weer gebeurt, dan zit de fout in je camera. Maar ik gok dat het in het kaartje zit.
Dankjewel! ik bedacht me ook dat ik hem via bol.com heb aangeschaft. Ben vaker op forums tegen gekomen dat daar veel namaak wordt aangeboden. geen idee? maar bedankt! ik had hier zelf nog niet aan gedacht. dus dat gaan we inderdaad proberen ipv risico lopen! Dankjewel!!
Het zit hem soms ook in de combinatie fototoestel – geheugenkaart.
De Nikon D500 had aanvankelijk ook een probleem met bepaalde (merken van) geheugenkaartjes.
Na een softwareupdate van Nikon waren de problemen opgelost.
Het ligt dus niet altijd louter aan de geheugenkaartjes.
Misschien beter eerst de geheugenkaartjes thuis even uittesten alvorens een onvergetelijke reis aan te vatten met geheugenkaartjes waarvan je geen zicht hebt op de betrouwbaarheid.
Goede toevoeging, dankjewel Paul!
Hallo Laura.
Mijn canon 1100d leest het geheugen kaart niet.hoe is dat op te lossen .m.v.g R v d Weide
Ik vermoed dat het geheugenkaartje teveel opslagcapaciteit heeft. De nieuwste SD-kaartjes met bijvoorbeeld 64GB worden niet herkend door oudere modellencamera’s. De oplossing is denk ik dus simpel: een geheugenkaartje gebruiken met minder geheugen.
hey laura
ik heb een 64 gb scandisk extreme geheugenkaartje type cf maar de pc ziet m niet of opend m niet
mijn canera een nikon D 800 ziet m wel en er staan ook fotos op. ik heb geen idee hoe de pc alsnog het cf kaartje zou kunnen zien.
groetjes joel
Probeer eens een andere kaartlezer, misschien dat het daar fout gaat met het lezen.
Hallo Laura! Allereerst mijn complimenten voor al het goede werk wat je doet! Ik heb nu een situatie die je wonderlijk genoeg nog niet beschreven hebt maar kennelijk wel reëel is. Laatst wilde ik foto’s van mijn CF kaart overzetten op mijn laptop en tot mijn verassing stonden er geen foto’s op terwijl ik die dag nog foto’s had gemaakt! Toen ik probeerde foto’s te maken en op het scherm keek (normaal gebruik ik de zoeker) zag ik de melding ‘Geen geheugenkaart in camera’. Deze zat er uiteraard wel degelijk in en ik fotografeer daar al zo’n 5 jaar mee. Ook functioneert dit kaartje prima in mijn laptop. Kennelijk maakt één of meerdere contacten geen aansluiting in de camera. Opnieuw formatteren heeft niet geholpen. Een ander kaartje functioneert weer prima in de camera! Schiet mij maar lek… Voor de volledigheid vermeld ik nog dat mijn camera een Pentax K-x en de geheugenkaart een SanDisk Ultra 8GB is.
Hoi Laura,
Kun je op je camera ook zien hoeveel geheugen er nog over is op de geheugenkaart? Dan kun je in de gaten houden wanneer de kaart vol is.
Ik hoor het graag
Groeten,
Chantal
Ja, dat staat bij veel camera’s vaak bovenop de camera aangegeven.
waar kan ik nog een id kaart kopen
dag Laura,
Hoe kan ik mijn CF-kaart formateren? Ik krijg steeds te lezen: CF-kaart fout (4gb)
Is het op een oude camera toevallig? Soms kunnen die niet omgaan met geheugenkaarten van meer dan een paar Gb.
Hallo Laura,
Ik snap weinig van filmen zonder geheugenkaart is als een auto zonder wielen.
Ik film al jaren en neem na afloop alles over op mijn computer en verwijder daarna alles op de camera.
Wat is daar mis mee?
Hoi Harm, scroll even naar boven, want ik heb hier precies een hele alinea over geschreven. De adviezen hierover wisselen sterk.
Daar is niets mis mee. Maar je hebt wel die geheugenkaart nodig OM te kunnen filmen. Net zoals je de wielen nodig hebt om te kunnen rijden in een auto.
Hoi Laura,
Ik ben aan het backpacken en mijn al in Nederland gekochte SD kaartjes waren bijna allemaal vol, dus heb ik hier (Filipijnen) 3 nieuwe micro SD kaartjes gekocht(inclusief adapter zodat ze in mijn Actiecamera en systeemcamera kunnen) nou heb ik er al 2 uitgeprobeerd (1 in de Actiecamera en 1 in de systeemcamera) maar er worden een aantal foto’s en video’s wel goed gedaan maar na een tijdje/aantal fotos/videos wilde ik terug kijken en toen stond er ineens bij veel bestanden beeldfout bij beide type camera’s, ligt dit aan de kaartjes of doe ik iets fout het zijn gewoon officiële sandisk kaartjes.
En denk je dat het zou helpen om die recuva te gebruiken?
Alvast bedankt!
Helaas komt het voor dat er (goedkope) SD kaartjes verkocht worden waar minder op kan dan wat de camera / computer aangeeft. Ik heb ooit een aantal 64GB geheugenkaartjes getest en teruggestuurd. Na pakweg 2 of 3 GB werd er niets meer opgeslagen maar de camera dacht dat er nog genoeg ruimte was. De enigste manier op te testen is om zo’n voor ingebruikname vol te schrijven; kijken of er ook echt alles oppast. Bij de A merken loop je dit risico niet maar ook hier is het mogelijk dat je een imitatie koopt. Dit risico is verwaarloosbaar klein als je zo’n kaart bij b.v. de fotograaf of grote keten als Media Markt etc. koopt.
Hallo Laura,
Mijn dochter zit op dit moment in Zuid afrika en ik ben heel internet voor haar aan het afstruinen over het volgende probleem, misschien weet jij een oplossing ?
Okki heeft in Zuid Afrika 700 foto’s gemaakt met een Nikon camera. In de Nikon camera zit een eyefi mobiPRO WiFi card. Hiermee zet ze de foto’s van haar camera naar de app keenai op haar mobiel. De foto’s zijn dan van de card af. Nu hebben deze foto’s in de app gestaan maar zijn nu verdwenen ? Op een stuk of 20 foto’s na. Weet iemand hoe die foto’s terug te halen zijn naar de app ??? Ik heb zelf al forums bekeken en mails enz gestuurd maar tot nu toe nog geen bruikbare tip gevonden ! Voor de tipgever eeuwige roem !!!
Groetjes Nens
hoi Laura,ik fotografeer al vier jaar met het zelfde geheugen kaartje van Sandisk 16gb, ik formateer steeds na het opslagen van mijn foto’s op mijn computer, is het mogelijk dat dit kaartje nu te oud is? ik heb pas een nieuw toestel gekocht en krijg er geen enkele scherpe foto mee getrokken
Je schrijft dat je er geen scherpe foto mee gemaakt krijgt. Dat lijkt me niet te liggen aan het geheugenkaartje, maar aan de instellingen van de camera zelf. Als de foto’s gewoon opgeslagen worden op het geheugenkaartje, dan worden die niet door het kaartje zelf ‘aangepast’.
Ik heb per ongeluk alle foto’s op mijn geheugenkaart gewist. Dit is een Lexar professional 16 GB.( 1000x) Deze heb ik gekocht omdat, in de camera gewiste foto’s, hiermee terug gehaald kunnen worden. Dit is al eerder prima gelukt. Nu weet ik niet meer hoe dit werkt. De winkel waar ik deze heb gekocht is failliet en daar kan ik dus niet meer informeren. Weet u dit.
Gr Lin
Hoe dat met Laxar werkt weet ik niet Lin! Maar toevallig heb ik net een artikel geschreven hoe je de verwijderde foto’s terughaalt met het gratis programma Recuva.
Dank je Laura,
Ik heb het geprobeerd, maar helaas werkte het niet.
Vriendelijke groet, Lin
Hoi Laura!
Redder in ‘nood’. Bedankt voor dit artikel (de rest van je site heb ik nog niet bekeken)! Ik ben zelf al even bezig met het uitzoeken van een nieuwe systeemcamera (mijn allereerste fotocamera) en daarbij komen ook geheugenkaarten kijken natuurlijk.
Wat ik dus zocht was een goede en duidelijk uitleg wat nou precies de punten zijn waar je op moet letten bij die kaartjes, ook hoe het werkt en kreten als ‘lees snelheid’ etc. Nou kom je al gauw in een wirwar en overload aan informatie die vaak langdradig is, gesponsord of gewoonweg tè diep.
Maaaar hier is jou pagina! Echt precies wat ik zocht. Fijn, duidelijk en niet langdradig geschreven. In het kort: BEDANKT!
Groetjes, Roland
Kijk, dat is nou leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie Roland!
Hallo Laura,
Ik heb foto’s gemaakt met mijn Samsung camera en de foto’s opgeslagen op een sdkaart (ScanDisk Ultra 16Gb).De foto’s heb ik gekopieerd (niet verplaatst) naar mijn tablet. (sdkaart in tablet geplaatst). Als ik de sdkaart terug in de camera plaats kan hij de foto’s niet meer teruglezen. Waar kan ik de foto’s vinden?
Groetjes Conny
Als je het goed hebt gedaan, staan de foto’s dus op je tablet, daar heb je ze naar toe gezet. Waar de foto’s op je SD-kaart gebleven zijn begrijp ik ook niet, het lijkt er toch op dat ze verplaatst of verwijderd zijn.
kaarje geformateerd op computer v canon ixus 700 nu geeft de camera memory card error? wat kan ik doen??
Zoals in de tekst al staat, is het algemene heersende advies dat het beter is om je geheugenkaartje te formatteren in je camera zelf in plaats van op de computer. Heb je ook al geprobeerd om ‘m nog een keer in je camera te formatteren Cor? Dat lijkt mij nu de beste oplossing.
Beste Laura,
Ik ben van plan om de volgende camera te kopen:
Sony Alpha A5000 + 16-50mm systeem camera
Ik ben vooral van plan om hiermee video’s te maken.
Wat voor kaartje kan ik hier het best voor nemen?
Alvast bedankt.
Laat je even goed informeren bij de fotowinkel waar je de camera gaat kopen Anne. Ik ken niet alle specificaties van elke camera… (Vind ik ook niet interessant ;)). Het geheugenkaartje moet in ieder geval niet te klein zijn. Ik zou sowieso voor 16 of 32 GB gaan.
Laura,
Ik heb een Sony 8GB SDHC geheugenkaart en het toestel Nikon D90 geeft aan dat de kaart reeds na 24 foto’s (soms ook 22 foto’s) “full” is.
Ik heb het kaartje ook al geformateerd.
Enig idee wat ik kan doen ?
Met dank,
Guy
Oei geen idee! Na het formatteren zou ik zeggen dat dit opgelost moet zijn…
beste Laura,
ik ben op zoek naar antwoorden over het SDHC kaartje van mijn camera.
alle gemaakte foto’s zet ik altijd in (div) mapjes op mijn laptop. als ik het sd krtje in de laptop doe zie ik onder SDHC de optie DCIM en dáár verschijnen de mapjes met 100 PANA, 101 PANA enz. tot nu 106 PANA, deze mapjes zijn inmiddels leeg!! want geen foto’s meer in.
kan ik die lege PANA mapjes verwijderen? moet dit via de laptop of via mijn camera?
hoop dat je het nog snapt allemaal.
met vr.gr. Willie van der Kooij
Hoi Willie, de mapjes die je noemt zijn waarschijnlijk aangemaakt toen je een panoramafoto maakte of de panoramafunctie gebruikte. Als de mapjes leeg zijn, dan kun je ze ook gewoon verwijderen. Bij een nieuwe panorama maakt je camera ook een nieuwe map aan. Je kunt ze op de computer verwijderen, maar ook het geheugenkaartje in je camera formatteren. Dan haalt-ie álles er vanaf, dus zorg wel dat je alle foto’s ook hebt overgezet.
Hi Laura, dank je wel, maar ik maak nooit foto’s in de panorama-stand. mijn toestel staat altijd op iA, dat is ‘inteligentie’ of ‘automatisch’.
inmiddels heb ik wel de keuze ‘formatteren’ gevonden op mijn toestel en de handeling uitgevoerd.
daarna controle met het SD kaartje in de laptop en inderdaad, de genoemde ‘mapjes’ zijn weg. uiteraard had ik alle foto’s eraf gehaald, zodat er niets verloren ging.
hartelijk dank voor je info.
ik ga zéker vaker gebruik maken van cq kijken op je mooie site met goede tips en weetjes betreft fotografie. super leuk!
sinds kort ‘zit’ ik op facebook en wellicht kan ik je dáár ook volgend of via een nieuwsbrief?
groet&goeds Willie
Dankzij het programma van San Disk, zijn mijn RAW foto’s toch nog boven water gekomen. Ik had diverse andere programma’s geprobeerd, maar tevergeefs.
Mijn camera was gestolen en weer terug gevonden (klein wondertje) maar mijn foto’s waren gewist. Het bleek dat de kaart al 2 x geformatteerd was. Dankzij San Disk toch terug weten te halen, dit was de overige programma;s niet gelukt. Die konden de foto’s van 1 x formatteren terug halen.
Bedankt Laura voor de tip!
Ik heb mijn foto’s overgezet naar de pc
maar nu staan ze er niet gelijk op en ze zijn wel weg van mijn telefoon
Kan ik ze nog ergens terug halen?
Het klinkt alsof je ze toch niet goed hebt overgezet Camilia. Misschien staan er tips over het terughalen van je foto’s in dit artikel.
Beste Laura, kan een volle sd kaart automatisch oude video’s overschrijven als je nieuwe materiaal filmt op dezelfde kaart?
Zover ik weet niet! Vol is vol, de camera hoort dan een error te geven…
Beste
Heb een D40 en een D50van Nikon.
Het probleem is, heb nieuwe SD kaartjes gekocht van 1 en 2 gb en wanneer ik deze gebruik op de D40 werken ze en op die d50 werken ze niet en krijg op de display waar het aantal foto’s staan CHA die knippert.
In de hand leiding staat dat je moet formateren maar dat heeft geen resultaat.
Kan iemand mij helpen
mvg Georges
Hoi Georges, de CHA error betekent dat de SD-kaart niet geschikt is voor jouw camera. Het is goed dat je hebt geprobeerd om ‘m te formatteren, maar als dat nog steeds niet werkt, dan is de SD-kaart mogelijk te groot. Ik dacht alleen dat dit pas vanaf 2 GB of meer was bij de Nikon D50. Weet je zeker dat het 1 en 2 GB is op de kaartjes en niet meer? En het slotje staat niet ‘aan’ op het kaartje?
Beste
Het zijn zeker kaartjes van 1 en 2 GB, de slotjes staan open.
Heb 2 kaartjes van 1 GB en 2 kaartjes van 2 GB gekocht.
Het eigenaardige is dat er 1 kaartje werkt en 3 niet.
Zou er iets mis kunnen zijn met mijn toestel?
mvg Georges
Dat is vreemd ja. Of er iets mis is met je camera durf ik niet te zeggen. De Nikon D50 is natuurlijk ook wel een oud toestel…