Topmenu

Geheugenkaart voor je camera: alles wat je hierover moet weten

Een digitale camera zonder geheugenkaart is als een auto zonder wielen; je hebt er niets aan. Een geheugenkaartje is cruciaal voor het opslaan van de gemaakte foto’s. In dit artikel leer je over de soorten geheugenkaarten, de verschillen in capaciteit en type, waar je op moet letten bij het kopen van een geheugenkaart en een aantal onmisbare tips, zoals wat je moet doen als het geheugenkaartje ineens onleesbaar is geworden.

Lees het hele artikel door of gebruik de index om direct naar bepaalde informatie te gaan;

Geheugenkaartjes voor je camera

Opslagcapaciteit van geheugenkaartjes

Geheugenkaartjes zijn er in verschillende opslagcapaciteit. Tegenwoordig kun je een geheugenkaartje kopen met bijvoorbeeld 2 Gigabyte, maar ook van 64 GB of zelfs groter. Om uit te rekenen hoeveel foto’s op het geheugenkaartje opgeslagen kunnen worden deel je het aantal Megabytes van het geheugenkaartje (bijvoorbeeld 8 GB = 8 000 MB) door het aantal megabytes van een gemaakte foto (bijvoorbeeld gemiddeld 20 MB). In zo’n situatie kun je ongeveer 400 foto’s op één geheugenkaartje bewaren. Bij het fotograferen in RAW heb je een grote opslagcapaciteit nodig dan wanneer je enkel de foto’s bewaard als JPG.

De afgelopen jaren is de opslagcapaciteit steeds verder gegroeid. Ik denk met een glimlach terug aan de tijd dat ik voor 70 gulden (!) een geheugenkaartje van 128 MB (ja, MB!) kocht voor mijn mp3-speler. Toen had ik nooit gedacht dat je voor hetzelfde bedrag (omgerekend naar euro’s) nu 50x zoveel koopt!

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 

Is het beter om één geheugenkaart te kopen met hoge opslag of meerdere geheugenkaarten met ieder minder capaciteit?

Het is van verschillende keuzes afhankelijk of het beter is dat je één geheugenkaart met veel opslagcapaciteit (bijvoorbeeld 64GB) koopt of dat het handiger is als je meerdere kaartjes hebt (bijvoorbeeld 4x 16 GB). Zelf houd ik altijd in gedachten dat als er iets gebeurt met een kaartje waardoor deze (zomaar ineens?) onleesbaar is, ik liever heb dat dit dan op een 16 GB kaartje gebeurt dan op een 64 GB kaart, simpelweg omdat ik dan in theorie minder foto’s kan ‘verliezen’. Hetzelfde als mijn camera gestolen zou worden met het geheugenkaartje er nog in. Daarom bewaar ik meerdere geheugenkaartjes in een handig mapje.

Aan de andere kant betekent het fotograferen met kleinere geheugenkaarten wel dat je bijvoorbeeld tijdens het fotograferen van een bruiloft of het fotograferen van een lang evenement tussendoor de geheugenkaartjes moet wisselen als deze vol is. Dit is niet altijd even gemakkelijk of praktisch. Ga je bijvoorbeeld onderwaterfotografie doen, dan is het heel onhandig om tussen twee duiken de camera uit het onderwaterhuis te halen om het geheugenkaartje van de camera te wisselen. In zo’n situatie is een SD of CF kaartje met een hoge opslag een betere keuze.

Soorten geheugenkaarten

Geheugenkaarten verschillen niet alleen in opslagcapaciteit, ook zijn ze in formaat en vorm anders. Zo heb je CF-kaartjes en SD-kaartjes. CF staat voor Compact Flash; de kaartjes hebben een formaat 43x36mm. Voor het overzetten van foto’s naar de computer vanaf een CF-geheugenkaart heb je vaak een speciale kaartlezer nodig. SD staat voor Secure Digital. Dit is het bekendste type geheugenkaart, ter grootte van ongeveer een postzegel. De meeste digitale camera’s gebruiken SD-geheugenkaarten voor het opslaan van de foto’s, maar ook wordt SD gebruikt voor videocamera’s, actioncam’s, scanners, mp3-spelers, etc.

In veel laptops zit standaard een kaartlezer voor SD. SD-geheugenkaartjes bestaan in vijf verschillende soorten. De eerste drie zijn gelijk in vorm (32 × 24mm), de laatste twee zijn een stuk kleiner. Het verschil tussen deze varianten van SD is als volgt;

 • SD: Secure Digital; de ‘gewone’ versie met een opslagcapaciteit tot 2 GB. Je kunt deze gebruiken in elk apparaat met een SD-sleuf.
 • SDHC: Secure Digitale High Capacity; de opslagcapaciteit ligt hierbij tussen de 4 en 32 GB. Een camera moet specifiek geschikt zijn voor dit soort geheugenkaartjes. Mijn oude Nikon D50 accepteert deze geheugenkaartjes bijvoorbeeld niet.
 • SDXC: Secure Digital Extended Capacity; de opslagcapaciteit is hierbij nog hoger, van 64 GB tot 2 TB. Ook hierbij moet je camera specifiek geschikt zijn om kaartjes met die capaciteit te kunnen gebruiken.
 • mini SD: Het formaat van dit SD kaartje is 20 × 21,5mm. Dit SD kaartje wordt gebruikt bij apparaten waar het standaardformaat een probleem geeft, zoals bijvoorbeeld bij mobiele telefoons.
 • micro SD: Dit is het kleinste kaartje uit de familie, namelijk: 15 × 11mm.

Geheugenkaart camera

Snelheid van een geheugenkaartje van je camera

Een geheugenkaartje heeft een leessnelheid en een schrijfsnelheid. Met de snelheid wordt aangegeven hoe snel digitale informatie overgebracht wordt. De schrijfsnelheid is voor het opslaan van de foto’s; de leessnelheid is voor het bekijken van de foto’s op de camera zelf of het overzetten van de foto’s op de computer. De snelheid wordt vaak weergegeven met een bepaald aantal MB’s per seconde en staat meestal ook vermeld op het geheugenkaartje zelf.

Schrijfsnelheid

De schrijfsnelheid van de camera is belangrijk als je fotografeert met grote bestanden en/of veel foto’s achter elkaar maakt, zoals bij sportfotografie. Is de schrijfsnelheid te laag en het buffer van de camera vol, dan kun je even geen foto’s maken totdat een eerdere foto is opgeslagen.

Leessnelheid

De leessnelheid is de snelheid waarmee de gegevens van de geheugenkaart gelezen kunnen worden. Dit is slechts één van de factoren die daarmee bepaald hoe snel de foto’s op de computer gezet worden. De (maximale) snelheid van de USB-poort of geheugenkaartlezer is hierbij ook van invloed. Zelf vind ik de leessnelheid minder belangrijk van een geheugenkaartje dan de schrijfsnelheid. Ik vind het niet erg als het een minuut of twee langer duurt om de foto’s op de computer te zetten.

Hoe snel is snel?

De schrijfsnelheid wordt niet altijd beschreven in aantal MB’s per seconden. Er zijn leveranciers die het doen op basis van een honderdgetal, bijvoorbeeld 300x. Om de snelheid in MB’s per seconde uit te rekenen deel je het getal door 10 en doe je dan keer 1.5. Een snelheid van 300x komt dan ongeveer overeen met (300/10 * 1,5 =) 45 MB’s.

Op SDHC-kaartjes wordt de snelheid ook aangegeven met een bepaalde class, zoals class 2, class 6, class 10. Om het getal van de class staat dan een klein rondje. Het gaat hierbij om de minimale gegarandeerde overdrachtssnelheid. Wanneer er gelijktijdig iets wordt opgeslagen én/of wordt gelezen op een class 10 geheugenkaart, wordt er dus nog steeds een bepaalde snelheid bereikt. Bij een class 10 is dit bijvoorbeeld minmaal 10 Mb per seconde. Staat er geen rondje om de class, maar een soort U vorm eromheen, dan gaat het om Ultra High Speed (UHS); je doet het getal dan maal tien. USH-3 heeft een minimale dataoverdracht van 30MB per seconde.

Welke snelheid heb ik nodig?

Het is lastig om een specifiek advies te geven welke snelheid je nodig hebt, omdat dit afhankelijk is van de bestandsgrootte en het type fotografie. Hoe meer megapixels, hoe groter het fotobestand immers zal zijn. En fotografeer je in RAW dan zijn de bestanden nog groter. Heb je een 20 Megapixel camera en fotografeer je in RAW, dan adviseer ik je een kaartje met minstens 40 of 45 MB/s (300x, class 4). Maar een geheugenkaartje met een schrijfsnelheid van 60 MB/s (400x, class 6) is waarschijnlijk nog beter als je meerdere foto’s snel achter elkaar maakt.

Zelf heb ik een D750 en zijn de RAW bestanden zo’n 30-40MB per stuk. In mijn camera zit een 600x geheugenkaartje (90MB/s) en ervaar ik totaal geen beperkingen in de snelheid bij wegschrijven van de bestanden. Maar wellicht was dit met een iets langzamer geheugenkaartje ook niet het geval geweest.

Zijn jouw bestanden een stuk kleiner dan 30 MB per stuk, omdat je in JPG fotografeert of minder megapixels hebt? Dan kun je waarschijnlijk prima werken met bijvoorbeeld een 100x/200x of class 2 kaartje.

Bij een videocamera is een gegarandeerde overdrachtssnelheid overigens belangrijker dan bij een fotocamera, omdat tijdens het filmen constant informatie opgeslagen moet worden, vooral als je filmt op 1080 of 4K. Bij foto’s zijn het telkens ‘stukjes’ data en loop je dus minder snel tegen de beperkingen op, ook omdat het niet erg is als het opslaan ietsje langer duurt. Sommige videocamera’s zullen daarom ook aangeven dat voor de beste prestaties een bepaald type vereist is. Bij de GoPro Hero4 actiecamera (video + fotocamera) is bijvoorbeeld minimaal een class 10 kaartje vereist als je in de beste kwaliteit wilt filmen.

Geheugenkaartje met wifi

Er zijn ook SD-geheugenkaartjes met ingebouwde wifi module, zoals van het merk EyeFi. Het geheugenkaartje in de camera creëert hierbij een eigen (beveiligd) wifi-netwerk. Door andere apparaten aan te sluiten op hetzelfde wifi-netwerk, kunnen gemaakte foto’s met een speciale app (smartphone/tablet) of programma (computer) direct overgezet worden.

Zelf heb ik eerder eens handig gebruik gemaakt van een EyeFi kaartje toen ik foto’s maakte op een beurs. Bij mijn stand fotografeerde ik kinderen, waarna ze direct een geprinte foto meer naar huis kregen. Door het wifi-signaal werden foto’s tijdens het fotograferen al automatisch overgezet naar een nabije laptop, waar iemand anders de printopdracht kon geven van een geselecteerde foto. Op die manier hadden de ouders binnen een paar minuten de afdruk al in hun handen. Het jaar ervoor duurde dit een stuk langer; toen moest ik voor het inladen van de foto’s telkens na het fotograferen van één of twee kinderen het geheugenkaartje van mijn camera afgeven aan de persoon bij de laptop.

Geheugenkaartje kopen; wat is de beste geheugenkaart?

Er is niet maar één geheugenkaart welke het best is en die ik je aanbeveel om te kopen. Wanneer je een geheugenkaartje wilt kopen, dan hoop ik dat bovenstaande informatie je helpt met het maken van een afweging hoeveel opslagcapaciteit en snelheid de geheugenkaart nodig heeft en of je een geheugenkaart koopt met of zonder wifi. Er zijn verschillende merken geheugenkaartjes te koop, zoals Lexar, Transcend, SanDisk en EyeFi. Ik ben zelf niet erg ‘merkvast’ in dit geval, noch heb ik een voorkeur voor één van deze merken. Van alle vier deze merken heb ik twee of meer geheugenkaarten gekocht.

Je hoeft ook niet één specifiek merk geheugenkaart te kopen voor Canon, Samsung, Sony, Olympus, Nikon, etc. Elke type camera kan in principe overweg met elk merk geheugenkaartje, zolang je het juiste formaat koopt (een CF-kaartje past vanzelfsprekend niet in een SD-slot) en je rekening houdt of jouw camera om kan gaan met de high capacity kaartjes (SDHC en SDHX) met extra grote opslag.

Foto’s verwijderen: geheugenkaart in de camera formatteren of foto’s wissen?

Is het geheugenkaartje van je camera vol? En heb je de foto’s op de computer gezet? Je kunt de foto’s dan op meerdere manieren wissen. Zo kun je de foto’s op je computer wissen, op je camera wissen of het gehele geheugenkaartje formatteren. De adviezen die je hierover krijgt wat het ‘beste zou zijn’ voor het geheugenkaartje zijn wisselend.

Vaak wordt beschreven dat het verwijderen van foto’s door de geheugenkaart te formatteren in plaats van te verwijderen via de computer beter is voor de structuur waarin de bestanden opgeslagen worden. Hierdoor heb je minder kans op fouten bij het opslaan of onbruikbaar worden van het geheugenkaartje. Anderen spreken dit weer tegen. Ikzelf kies in ieder geval er altijd voor om het kaartje te formatteren.

Heb je trouwens foto’s verwijderd van je geheugenkaartje maar stonden de bestanden toch nog niet op je computer opgeslagen? Dan kun je ze (meestal) nog terughalen met speciale software. Lees het artikel hoe je gewiste foto’s terugtovert met Recuva.

Geheugenkaart blokkeren / beveiligen

Aan de zijkant van een SD kaartje zit meestal een heel klein schuifje. Wist je dat je dit schuifje kunt gebruiken om het geheugenkaartje ‘op slot’ te zetten? Wanneer het schijfje naar de ‘slotkant’ staat, kun je geen foto’s meer opslaan of verwijderen. In feite beveilig je zo het geheugenkaartje. Handig om te voorkomen dat je het schijfje per ongeluk formatteert. Minder handig is dat dit ook het enige ‘beweegbare’ onderdeel is van het geheugenkaartje. Ik heb eens meegemaakt dat het schijfje was (afgebroken? beschadigd?) verdwenen, maar helaas wel in de ‘slot’ stand. Soms schijn je dit probleem dan alsnog te kunnen verhelpen door een plakbandje, maar helaas werkte dit in mijn geval niet meer.

SD-Geheugenkaartje niet meer te lezen? Help!

Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je geheugenkaartje in je camera ineens niet meer leesbaar is. Toch kan het gebeuren. Zelf heb ik ooit meegemaakt dat ik een foto aan het maken was met een lange sluitertijd, maar ik toen per ongeluk de camera uit zette. Hierdoor kon de laatste foto niet goed opgeslagen worden en werd het hele geheugenkaartje onleesbaar. Ik kon geen foto’s meer op de camera bekijken, maar ook geen foto’s meer overzetten op mijn computer. Gelukkig was dit nog op te lossen met speciale software. In de beschreven situatie heb ik de foto’s teruggehaald met SanDisk Pro Recovery (download hier Windows versie, download hier Mac versie). Dit programma kost een paar tientjes, maar ik had een kortingscode ontvangen bij aanschaf van een SanDisk geheugenkaart. Je kunt het programma wel gratis proberen om te zien of er op het kaartje sowieso nog foto’s gevonden worden. Er zijn ook andere programma’s zoals Recuva (gratis, windows).

Over dat laatste programma schreef ik een artikel met het stappenplan hoe je verwijderde foto’s kunt terughalen van je geheugenkaartje. Als je die bijvoorbeeld per ongeluk al hebt geformatteerd, voordat je de foto’s op je computer had gezet!

Geheugenkaartjes kiezen en kopen voor je cameraGeheugenkaartjes kiezen en kopen voor je camera

SD kaartjes, compact flash kaart; dit moet je weten over geheugenkaarten voor je camera

SD kaartjes, compact flash kaart; dit moet je weten over geheugenkaarten voor je camera

SD kaartjes, compact flash kaart; dit moet je weten over geheugenkaarten voor je camera

SD kaartjes, compact flash kaart; dit moet je weten over geheugenkaarten voor je camera

Geheugenkaartjes kiezen en kopen voor je camera

Geheugenkaartjes kiezen en kopen voor je camera

Geheugenkaartjes kiezen en kopen voor je camera

SD kaartjes, compact flash kaart; dit moet je weten over geheugenkaarten voor je camera

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, ,

43 reacties op Geheugenkaart voor je camera: alles wat je hierover moet weten

 1. Carol-Wilhelm Epke 17 november 2018 at 14:13 #

  dag Laura,

  Hoe kan ik mijn CF-kaart formateren? Ik krijg steeds te lezen: CF-kaart fout (4gb)

  • Laura 17 november 2018 at 15:10 #

   Is het op een oude camera toevallig? Soms kunnen die niet omgaan met geheugenkaarten van meer dan een paar Gb.

 2. Harm Cannegieter 22 augustus 2018 at 15:57 #

  Hallo Laura,
  Ik snap weinig van filmen zonder geheugenkaart is als een auto zonder wielen.
  Ik film al jaren en neem na afloop alles over op mijn computer en verwijder daarna alles op de camera.
  Wat is daar mis mee?

  • Laura 23 augustus 2018 at 06:55 #

   Hoi Harm, scroll even naar boven, want ik heb hier precies een hele alinea over geschreven. De adviezen hierover wisselen sterk.

  • Laura 5 september 2018 at 14:10 #

   Daar is niets mis mee. Maar je hebt wel die geheugenkaart nodig OM te kunnen filmen. Net zoals je de wielen nodig hebt om te kunnen rijden in een auto.

 3. Evita 18 juli 2018 at 01:20 #

  Hoi Laura,

  Ik ben aan het backpacken en mijn al in Nederland gekochte SD kaartjes waren bijna allemaal vol, dus heb ik hier (Filipijnen) 3 nieuwe micro SD kaartjes gekocht(inclusief adapter zodat ze in mijn Actiecamera en systeemcamera kunnen) nou heb ik er al 2 uitgeprobeerd (1 in de Actiecamera en 1 in de systeemcamera) maar er worden een aantal foto’s en video’s wel goed gedaan maar na een tijdje/aantal fotos/videos wilde ik terug kijken en toen stond er ineens bij veel bestanden beeldfout bij beide type camera’s, ligt dit aan de kaartjes of doe ik iets fout het zijn gewoon officiële sandisk kaartjes.

  En denk je dat het zou helpen om die recuva te gebruiken?

  Alvast bedankt!

 4. Nens 22 januari 2018 at 14:11 #

  Hallo Laura,

  Mijn dochter zit op dit moment in Zuid afrika en ik ben heel internet voor haar aan het afstruinen over het volgende probleem, misschien weet jij een oplossing ?

  Okki heeft in Zuid Afrika 700 foto’s gemaakt met een Nikon camera. In de Nikon camera zit een eyefi mobiPRO WiFi card. Hiermee zet ze de foto’s van haar camera naar de app keenai op haar mobiel. De foto’s zijn dan van de card af. Nu hebben deze foto’s in de app gestaan maar zijn nu verdwenen ? Op een stuk of 20 foto’s na. Weet iemand hoe die foto’s terug te halen zijn naar de app ??? Ik heb zelf al forums bekeken en mails enz gestuurd maar tot nu toe nog geen bruikbare tip gevonden ! Voor de tipgever eeuwige roem !!!

  Groetjes Nens

 5. laenen patrick 1 oktober 2017 at 03:51 #

  hoi Laura,ik fotografeer al vier jaar met het zelfde geheugen kaartje van Sandisk 16gb, ik formateer steeds na het opslagen van mijn foto’s op mijn computer, is het mogelijk dat dit kaartje nu te oud is? ik heb pas een nieuw toestel gekocht en krijg er geen enkele scherpe foto mee getrokken

  • Laura 1 oktober 2017 at 08:36 #

   Je schrijft dat je er geen scherpe foto mee gemaakt krijgt. Dat lijkt me niet te liggen aan het geheugenkaartje, maar aan de instellingen van de camera zelf. Als de foto’s gewoon opgeslagen worden op het geheugenkaartje, dan worden die niet door het kaartje zelf ‘aangepast’.

 6. Lin 12 juli 2017 at 12:01 #

  Ik heb per ongeluk alle foto’s op mijn geheugenkaart gewist. Dit is een Lexar professional 16 GB.( 1000x) Deze heb ik gekocht omdat, in de camera gewiste foto’s, hiermee terug gehaald kunnen worden. Dit is al eerder prima gelukt. Nu weet ik niet meer hoe dit werkt. De winkel waar ik deze heb gekocht is failliet en daar kan ik dus niet meer informeren. Weet u dit.

  Gr Lin

 7. Roland 23 juni 2017 at 15:46 #

  Hoi Laura!
  Redder in ‘nood’. Bedankt voor dit artikel (de rest van je site heb ik nog niet bekeken)! Ik ben zelf al even bezig met het uitzoeken van een nieuwe systeemcamera (mijn allereerste fotocamera) en daarbij komen ook geheugenkaarten kijken natuurlijk.

  Wat ik dus zocht was een goede en duidelijk uitleg wat nou precies de punten zijn waar je op moet letten bij die kaartjes, ook hoe het werkt en kreten als ‘lees snelheid’ etc. Nou kom je al gauw in een wirwar en overload aan informatie die vaak langdradig is, gesponsord of gewoonweg tè diep.

  Maaaar hier is jou pagina! Echt precies wat ik zocht. Fijn, duidelijk en niet langdradig geschreven. In het kort: BEDANKT!
  Groetjes, Roland

  • Laura 23 juni 2017 at 17:37 #

   Kijk, dat is nou leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie Roland!

 8. Conny 21 april 2017 at 10:56 #

  Hallo Laura,
  Ik heb foto’s gemaakt met mijn Samsung camera en de foto’s opgeslagen op een sdkaart (ScanDisk Ultra 16Gb).De foto’s heb ik gekopieerd (niet verplaatst) naar mijn tablet. (sdkaart in tablet geplaatst). Als ik de sdkaart terug in de camera plaats kan hij de foto’s niet meer teruglezen. Waar kan ik de foto’s vinden?
  Groetjes Conny

  • Laura 21 april 2017 at 14:17 #

   Als je het goed hebt gedaan, staan de foto’s dus op je tablet, daar heb je ze naar toe gezet. Waar de foto’s op je SD-kaart gebleven zijn begrijp ik ook niet, het lijkt er toch op dat ze verplaatst of verwijderd zijn.

 9. cor dol 17 februari 2017 at 14:14 #

  kaarje geformateerd op computer v canon ixus 700 nu geeft de camera memory card error? wat kan ik doen??

  • Laura 17 februari 2017 at 15:22 #

   Zoals in de tekst al staat, is het algemene heersende advies dat het beter is om je geheugenkaartje te formatteren in je camera zelf in plaats van op de computer. Heb je ook al geprobeerd om ‘m nog een keer in je camera te formatteren Cor? Dat lijkt mij nu de beste oplossing.

 10. Anne 20 januari 2017 at 00:01 #

  Beste Laura,

  Ik ben van plan om de volgende camera te kopen:
  Sony Alpha A5000 + 16-50mm systeem camera

  Ik ben vooral van plan om hiermee video’s te maken.
  Wat voor kaartje kan ik hier het best voor nemen?

  Alvast bedankt.

  • Laura 20 januari 2017 at 01:09 #

   Laat je even goed informeren bij de fotowinkel waar je de camera gaat kopen Anne. Ik ken niet alle specificaties van elke camera… (Vind ik ook niet interessant ;)). Het geheugenkaartje moet in ieder geval niet te klein zijn. Ik zou sowieso voor 16 of 32 GB gaan.

 11. Guy 31 december 2016 at 11:51 #

  Laura,
  Ik heb een Sony 8GB SDHC geheugenkaart en het toestel Nikon D90 geeft aan dat de kaart reeds na 24 foto’s (soms ook 22 foto’s) “full” is.
  Ik heb het kaartje ook al geformateerd.
  Enig idee wat ik kan doen ?
  Met dank,
  Guy

  • Laura 4 januari 2017 at 00:40 #

   Oei geen idee! Na het formatteren zou ik zeggen dat dit opgelost moet zijn…

 12. Willie van der Kooij 17 oktober 2016 at 17:24 #

  beste Laura,
  ik ben op zoek naar antwoorden over het SDHC kaartje van mijn camera.
  alle gemaakte foto’s zet ik altijd in (div) mapjes op mijn laptop. als ik het sd krtje in de laptop doe zie ik onder SDHC de optie DCIM en dáár verschijnen de mapjes met 100 PANA, 101 PANA enz. tot nu 106 PANA, deze mapjes zijn inmiddels leeg!! want geen foto’s meer in.
  kan ik die lege PANA mapjes verwijderen? moet dit via de laptop of via mijn camera?
  hoop dat je het nog snapt allemaal.
  met vr.gr. Willie van der Kooij

  • Laura 18 oktober 2016 at 09:37 #

   Hoi Willie, de mapjes die je noemt zijn waarschijnlijk aangemaakt toen je een panoramafoto maakte of de panoramafunctie gebruikte. Als de mapjes leeg zijn, dan kun je ze ook gewoon verwijderen. Bij een nieuwe panorama maakt je camera ook een nieuwe map aan. Je kunt ze op de computer verwijderen, maar ook het geheugenkaartje in je camera formatteren. Dan haalt-ie álles er vanaf, dus zorg wel dat je alle foto’s ook hebt overgezet.

   • Willie van der Kooij 19 oktober 2016 at 19:13 #

    Hi Laura, dank je wel, maar ik maak nooit foto’s in de panorama-stand. mijn toestel staat altijd op iA, dat is ‘inteligentie’ of ‘automatisch’.
    inmiddels heb ik wel de keuze ‘formatteren’ gevonden op mijn toestel en de handeling uitgevoerd.
    daarna controle met het SD kaartje in de laptop en inderdaad, de genoemde ‘mapjes’ zijn weg. uiteraard had ik alle foto’s eraf gehaald, zodat er niets verloren ging.
    hartelijk dank voor je info.
    ik ga zéker vaker gebruik maken van cq kijken op je mooie site met goede tips en weetjes betreft fotografie. super leuk!
    sinds kort ‘zit’ ik op facebook en wellicht kan ik je dáár ook volgend of via een nieuwsbrief?
    groet&goeds Willie

 13. Marije 4 oktober 2016 at 14:46 #

  Dankzij het programma van San Disk, zijn mijn RAW foto’s toch nog boven water gekomen. Ik had diverse andere programma’s geprobeerd, maar tevergeefs.
  Mijn camera was gestolen en weer terug gevonden (klein wondertje) maar mijn foto’s waren gewist. Het bleek dat de kaart al 2 x geformatteerd was. Dankzij San Disk toch terug weten te halen, dit was de overige programma;s niet gelukt. Die konden de foto’s van 1 x formatteren terug halen.
  Bedankt Laura voor de tip!

 14. Camila van Horssen 30 september 2016 at 14:18 #

  Ik heb mijn foto’s overgezet naar de pc
  maar nu staan ze er niet gelijk op en ze zijn wel weg van mijn telefoon
  Kan ik ze nog ergens terug halen?

  • Laura 30 september 2016 at 17:46 #

   Het klinkt alsof je ze toch niet goed hebt overgezet Camilia. Misschien staan er tips over het terughalen van je foto’s in dit artikel.

 15. Vivian 29 september 2016 at 22:18 #

  Beste Laura, kan een volle sd kaart automatisch oude video’s overschrijven als je nieuwe materiaal filmt op dezelfde kaart?

  • Laura 30 september 2016 at 06:52 #

   Zover ik weet niet! Vol is vol, de camera hoort dan een error te geven…

 16. Turpyn Georges 14 september 2016 at 09:48 #

  Beste

  Heb een D40 en een D50van Nikon.
  Het probleem is, heb nieuwe SD kaartjes gekocht van 1 en 2 gb en wanneer ik deze gebruik op de D40 werken ze en op die d50 werken ze niet en krijg op de display waar het aantal foto’s staan CHA die knippert.
  In de hand leiding staat dat je moet formateren maar dat heeft geen resultaat.

  Kan iemand mij helpen

  mvg Georges

  • Laura 14 september 2016 at 09:52 #

   Hoi Georges, de CHA error betekent dat de SD-kaart niet geschikt is voor jouw camera. Het is goed dat je hebt geprobeerd om ‘m te formatteren, maar als dat nog steeds niet werkt, dan is de SD-kaart mogelijk te groot. Ik dacht alleen dat dit pas vanaf 2 GB of meer was bij de Nikon D50. Weet je zeker dat het 1 en 2 GB is op de kaartjes en niet meer? En het slotje staat niet ‘aan’ op het kaartje?

   • Turpyn Georges 16 september 2016 at 17:42 #

    Beste

    Het zijn zeker kaartjes van 1 en 2 GB, de slotjes staan open.
    Heb 2 kaartjes van 1 GB en 2 kaartjes van 2 GB gekocht.
    Het eigenaardige is dat er 1 kaartje werkt en 3 niet.
    Zou er iets mis kunnen zijn met mijn toestel?

    mvg Georges

   • Laura 17 september 2016 at 09:10 #

    Dat is vreemd ja. Of er iets mis is met je camera durf ik niet te zeggen. De Nikon D50 is natuurlijk ook wel een oud toestel…

 17. Bekker 28 mei 2016 at 19:15 #

  Word de kwaliteit van de geheugen kaart door intensief gebruik.

  • Laura 30 mei 2016 at 08:46 #

   Goede vraag! Ik denk het eigenlijk niet, zolang je ze af en toe formatteerd en er ‘schoon’ begint. Sommige van mijn geheugenkaarten heb ik wel 5 jaar veel gebruikt, maar niet gemerkt dat ze ‘minder goed’ werden.

 18. Vin 4 april 2016 at 08:10 #

  Ik heb een geheugenkaart van SanDisk. 4GB. Echter krijg ik steeds bericht dat mijn kaart vol is. Nu dus ook. Maar er staan 52 foto’s op van 1,5 MB. Zou ik dan misschien een keer moeten formatteren?

  • Laura 4 april 2016 at 23:30 #

   Als je zeker weet dat er geen foto’s in een ander mapje staan (die je nog niet hebt overgezet naar de computer), dan kun je formatteren proberen.

 19. Michel 26 november 2015 at 01:05 #

  Hoi Laura,
  Ik heb eergisteren de D750 gekocht en wil graag de geheugenkaart Scandisk SDXC UHS-I van 512 GB gebruiken, omdat ik ook veel zal filmen. Heb jij ervaring met deze geheugenkaart in de D750, of ken jij iemand die dit heeft geprobeerd?
  Nikon heeft zelf de Scandisk maximaal 128 GB en Lexar Media Professional maximaal 256 GB getest en goedgekeurd.
  Bedank al vast voor je antwoord.
  MvrGr Michel

  • Laura 26 november 2015 at 08:46 #

   Hier heb ik geen ervaring mee. In mijn camera zit maximaal 64Gb. Met het argument dat ik bij veel fotograferen niet al mijn foto’s kwijt ben. De Nikno 750 heeft natuurlijk twee SD-slots, dus je kunt ook 2x 256GB doen als je persé 512GB wilt.

 20. rita 10 juli 2015 at 18:51 #

  beste ,ik wil een nieuw sd kaart in mijn foto aparaat steken ,maar hij zegt uw kaart is niet geformateert wat moet ik doen ,alvast bedankt grtj rita

  • Laura 11 juli 2015 at 08:26 #

   In dat geval moet je de camera dus formatteren. Dit kan gewoon op de camera en de optie vind je meestal terug in het menu.

 21. lisa 15 mei 2015 at 17:49 #

  goed artikel Laura.
  wb geheugenkaartje: het gaat om het formatteren (opnieuw “inrichten” van een kaartje) , niet om het wissen/deleten (=index op 0 zetten). een PC formattering kan schrijf problemen geven in een camera. Dus kaartje vol en fotos overgezet? Dan kaartje formatteren met de camera geeft de minste kans op problemen.
  wb class van het kaartje: SLT cameras halen al 12 fotos per seconde, dus ik gebruik class 10

Geef een reactie

X