Beweging fotograferen is soms een behoorlijke uitdaging. Wist je dat er maar liefst zeven manieren zijn om een bewegend onderwerp in beeld te brengen? In dit artikel zet ik ze voor je op een rijtje.
1. Beweging bevriezen
Met een korte sluitertijd bevries je de beweging. Het bewegende onderwerp lijkt stil te staan op de foto. Dit is extra gaaf als je ziet dat het bewegende onderwerp ‘normaal’ niet zo gefotografeerd kan worden. Bijvoorbeeld omdat het nu ineens in de lucht ‘zweeft’.
2. Beweging fotograferen met bewegingsonscherpte
Bij bewegingsonscherpte is het bewegende onderwerp, zoals de term eigenlijk al zegt, onscherp. Het verandert in een veeg of waas. Dit geeft de foto vaak een dynamisch effect, of maakt de foto rustiger.
3. Beweging meetrekken (panning)
Je fotografeert met een redelijk lange sluitertijd en beweegt de camera met dezelfde snelheid als het onderwerp. Door de meetrekkende beweging wordt alles wat stilstaat juist onscherp, maar het bewegende onderwerp juist scherp. Lees meer over panning en hoe je dit doet.
4. Onzichtbare beweging fotograferen
Dit is heel eigenlijk heel cool. Je fotografeert beweging, maar je ziet het bewegende onderwerp zelf niet! Cool toch? Een bekend voorbeeld hiervan is als je ’s avonds of ’s nachts verkeersstrepen fotografeert.
Maar ook hier is de voorbijlopende dame verdwenen, behalve haar voeten!
Leren welke instellingen je nodig hebt in welke situatie?
Dat is precies wat je leert in de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen.
5. Hele foto is bewogen
Niet altijd geslaagd, maar ook niet altijd mislukt: een foto die helemaal onscherp is. Soms gebeurt het per ongeluk, soms is het een effect dat je express kiest.
6. Beweging fotograferen door meerdere foto’s te combineren
De sterren bewegen. Of eigenlijk: de aarde draait, waardoor het lijkt dat de sterren bewegen. Door meerdere sterrenfoto’s achter elkaar te maken en deze digitaal samen te voegen, krijg je een zogenaamde startrail. (Het is natuurlijk ook een optie om een mega lange sluitertijd in te stellen, maar dan krijg je sneller en meer ruis in de foto)
7. Beweging vastleggen met een timelapse
Bij een timelapse maak je meerdere foto’s met enige tijd ertussen. Door de foto’s vervolgens achter elkaar te monteren, krijg je een mini-filmpje waarin de bewegingen zichtbaar zijn. Ook de ‘bewegingen’ die je ‘gewoon’ niet ziet, zoals de veranderingen van schaduwen. Met een timelapse laat je ook vorderingen goed zien; zoals het bouwen van een huis of het bloeien van een bloem.
Wel wel wel, dan heb ik interesse in dat gratis e-book, geef ik mijn gegevens en dan krijg ik te zien dat deze actie niet meer actief is. Als deze niet actief is, gelieve er dan ook geen reclame voor te maken. Belofte maakt schuld…
Hoi Guy, ik snap niet zo goed wat je bedoelt. De gratis eBooks zijn nog steeds gratis te downloaden, dat is geen actie die verloopt. Er zijn soms acties voor betaalde producten (waaronder eBooks), die acties lopen natuurlijk niet eeuwig door (want anders is het geen actie). Maar wat nu gratis is op deze site, is morgen ook nog gratis hoor :)
Hoi laura
Ik fotografeer vogels op de A stand
Met mijn D800 body met daar op een nikkor af-s 500 mm f 4.0
De foto’s vind ik kwalitatief goed
Maar wat is de beste stand hier voor en instellingen
Wat de beste stand en instellingen zijn in iedere situatie leer je in mijn online fotografiecursus