Topmenu

10x cliché vakantiefoto’s (en waarom je ze toch mag maken!)

Het is voor de meeste mensen ondenkbaar om op vakantie te gaan zonder de camera mee te nemen. Ongetwijfeld kom jij ook na de vakantie thuis met een berg foto’s. Opvallend vaak zitten daar een of meerdere van de volgende cliché vakantiefoto’s bij. Misschien zijn deze foto’s niet zo origineel, maar dat is geen reden om de foto’s niet te maken. Juist deze cliché vakantiefoto’s kunnen het vakantiegevoel namelijk goed overbrengen.

Nieuwsgierig naar wat ik bedoel? Kijk dan snel verder naar de 10 meeste gemaakt cliché vakantiefoto’s (in willekeurige volgorde).

Zonsondergang

Ik ken denk ik niemand die zegt “He bah, weer zo’n een fotogenieke zonsondergang”. De zomer is -met z’n lange avonden en vaak lekkere weer- dé tijd dat vakantiegangers een zonsondergang fotograferen. Op het strand of aan het water is een zonsondergang vaak favoriet. Een zonsondergang is bovendien ook nooit hetzelfde en daarmee heb je gelijk de reden om iedere keer je camera er weer bij mag pakken.

Cliche vakantiefoto's: Zonsondergang Cliche vakantiefoto's: Zonsondergang Cliche vakantiefoto's: Zonsondergang

Het lekkere drankje

Of het nu een smoothie, cocktail, glas wijn, biertje of cappuccino is… Op je vakantiebestemming maakt dat drankje smaakt nu nóg lekkerder en verdiénd een foto!

Cliche vakantiefoto's: lekker drankje

Palmbomen op het strand

Een mooi strand en palmbomen. Wat wil je nou nog meer? Iedereen die op zo’n bestemming zal z’n camera erbij pakken, want palmbomen staan nu eenmaal vaak gelijk staan als een paradijsje. Bonuspunten krijg je als er een hangmatje tussen de palmbomen hangt.

Cliche vakantiefoto's: palmbomenCliche vakantiefoto's: palmbomenCliche vakantiefoto's: palmbomen

Onder het parasolletje

Uit de categorie: “Kijk eens omhoog“. Wie wil hier nou niet onder liggen? :)

Cliche vakantiefoto's: rieten parasol

The Jump

Een mooie locatie op reis geeft je vaak een geweldig gevoel. Een gevoel van vrijheid en geluk. Maar hoe kun je dat gevoel overbrengen in de foto? Nou.. onder andere met een coole JUMP!

Zo’n springfoto kun je in verschillende variaties doen. Zo heb je o.a. de “met-armen-en-benen gespreid-sprong”, de “benen-naar-achter-sprong“, de “zijwaarste -sprong” en de “met-je-hakken-tegen-elkaar-klikken-sprong“. Wat is jouw favoriet? Het maken van de springfoto gaat het makkelijkste als één persoon aftelt, en de fotograaf veel foto’s achter elkaar maakt. Herhaal de sprong indien nodig.

Cliche vakantiefoto's: jump! Cliche vakantiefoto's: jump!Cliche vakantiefoto's: jump!

Reflectie in de zonnebril

Cliche vakantiefoto's: reflectie in zonnebril

Reflectie fotograferen in een zonnebril

Het zonnetje schijnt en dus zet je een zonnebril op. Niet alleen ziet de wereld er door een zonnebril er mooier uit, ook zie je jezelf terug in de reflecterende zonnebril van een ander. Tijd voor een zelfportretje/selfie!

Kijk mijn voeten eens hier zijn!

De “Kijk-mijn-voeten-eens-foto” kan zowel staand (#fromwhereistand) als liggend gemaakt worden. In het laatste geval laat het meer van de omgeving zien, wat het jaloersmakende effect kan vergroten. Gelakte nagels in een zomers kleurtje kunnen de foto net dat beetje extra geven… Blote voeten zijn overigens geen vereiste, je favorieten schoenen mogen natuurlijk ook!

Cliche vakantiefoto's: Kijk mijn voeten hier eens Cliche vakantiefoto's: Kijk mijn voeten hier eens Cliche vakantiefoto's: Kijk mijn voeten hier eens

Selfie

Getuige de enorme populariteit van de selfiestick, is één van de meeste cliché vakantiefoto’s de “Ik-was-er-ook-selfie“! Ik heb het idee dat sommige toeristen zelfs alleen maar thuiskomen met foto’s waar ze zelf op staan. Dat gaat mij iets te ver en vind ik wat overdreven, maar een selfie op tijd is natuurlijk hartstikke leuk. Al moet ik wel toegeven dat ik hier iets minder goed in ben.

Cliche vakantiefoto's: selfie

Cliche vakantiefoto's: selfie

Geen selfie maar een sealfie!

De toren-van-Pisa methode

De toren-van-Pisa-methode vereist de nodige samenwerking tussen de fotograaf en de persoon op de foto. De persoon neemt de “Kijk-ik-houd-….. vast/tegen-positie” in en mag hierbij handen, voeten, rug, billen en andere lichaamsdelen gebruiken. De fotograaf zoek vervolgens het juiste standpunt en perspectief om de foto te laten kloppen. Zelf vind ik dit een van de minst leuke cliché foto’s. Maar ach.. dat ik het niet (meer) leuk vind betekent niet dat jij ’t niet mag doen. Ook kinderen zijn hier geloof ik dol op!Cliche vakantiefoto's: toren van PISA

Schrijven in het zand

Waarom zou je een tekst in de foto “Photoshoppen” als je het ook gewoon in het zand kunt schrijven, toch?! Een foto als deze kun je vaak ook mooi gebruiken als voorkant van je vakantiealbum.

Cliche vakantiefoto's: Schrijven in het zand

Wat vind je de grootste cliché vakantiefoto? En welke foto’s heb jij allemaal al eens gemaakt?

P.s. Meer weten over reisfotografie en hoe je juist thuiskomst met niet-cliché-foto’s? Bestel dan mijn boek Reisfotografie – explore discover capture.

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

,

12 reacties op 10x cliché vakantiefoto’s (en waarom je ze toch mag maken!)

 1. Eduard 12 juli 2018 at 02:37 #

  Hoi Laura,

  Het blijft oefenen maar soms moet je ook geluk hebben met het maken van je vakantiefoto’s.
  Een halfbewolkte sunset in de Grandcanyon was zo’n lucky day.
  En of ze dan helemaal perfect zijn? De herinnering blijft.

 2. Mia 9 maart 2018 at 16:04 #

  Een leuke site is dit. Ik herken mezelf in een paar foto’s… Superleuk dat u ook uw eigen mening erbij zet!

 3. Tonnie Schenk 15 augustus 2016 at 21:52 #

  Hoi Laura ik zie in dit bericht een zonsondergang van de pancake rock’s in New Zealand, ik ben daar ook geweest prachtige plek maar mijn vraag is als ik zo’n zonsondergang maak is bij mij altijd de voorkant,hier de pancake rock’s, donker. Hoe heb jij die zo mooi belicht gekregen?
  Vr gr Tonnie Schenk

  • Leon 17 augustus 2016 at 16:08 #

   Dag Tonnie,

   De juiste instellingen óf nabewerken met Adobe Lightroom. Met dit programma kun je heel gemakkelijk schaduwen uit je foto’s halen.

  • Laura 19 augustus 2016 at 08:07 #

   Hoi Tonnie,
   zie de reactie van Leon. De instellingen zijn ontzettend belangrijk. Wat kan helpen is een gradueel grijsfilter, wat ik ook kort noem in het artikel over het fotograferen van de zonsopkomst/zonsondergang. Als je meer over filter wilt lezen; die uitleg staat in mijn boek Reisfotografie.

 4. Kenneth Che 22 juli 2015 at 12:47 #

  Heel mooi foto's laura, ik krijg er geen genoeg van .

 5. Steven Huls 16 juli 2015 at 20:55 #

  Toch onbewust 5 van de 10 clichés meegepakt op Mallorca, maar cliché of niet; een drankje, zonsondergang of palmboom straalt nou eenmaal vakantie uit!

 6. Kim 16 juli 2015 at 22:48 #

  Haha ik heb ze allemaal wel eens gemaakt en vind het vaak de leukste foto’s. Ze geven de vakantiesfeer perfect weer.

 7. Herman Hartsink 16 juli 2015 at 20:37 #

  Ik vind het geen clichè foto's hoor, kan geen genoeg krijgen van de mooie wolkenlucht hier
  Elke foto is elke x weer anders
  Ik wordt nu wel beter in gelijk weggooien wat ik niet wil houden of echt mislukt is

 8. Senna 10 juli 2015 at 14:06 #

  Haha, ja heel herkenbaar dit. Maar ook gewoon leuk. Van spring-foto’s maken wordt je gewoon vrolijk!

 9. Marjolijn de Jongh 10 juli 2015 at 11:30 #

  voeten in het water/zand, zonsondergang, drankje (niks spannends: hele grote mok-zeg maar bloemenvaas- thee in Zweden).. palmbomen en bootjes… maar de meeste, op die palmboom na dan, foto's maak ik hier.. veel en ver reizen zit er nog niet echt in op het moment.. gelukkig woon ik in een mooi stukje Nederland.. met de zon heb je zó een vakantiegevoel :-)

 10. Vivian De Langhe 10 juli 2015 at 10:07 #

  grappig, ik moet meer cliché foto's maken ;-) Tot nu toe enkel het drankje (en dan is 't nog meest een koffie of een mineraal watertje…) en 1 echte zonsondergang op mijn lijstje. In september gaan we naar Noord Frankrijk, ik ga m'n best doen het lijstje aan te vullen. Die palmbomen, dat zal daar niet lukken vrees ik

Geef een reactie

X