Vandaag, precies vier jaar geleden, liep ik door de Wadi Rum woestijn in Jordanië. Ik maakte samen met Rabin een reis van de hoofdstad Amman naar het zuidelijkere Akaba, aan de rode zee. Het was een onvergetelijke reis die ik zó weer zou maken. Hoogtepunten waren natuurlijk de Wadi Rum woestijn en Petra, de verborgen stad in de rotsen. Als je me vraagt naar mijn top drie aan reisbestemmingen, dan kan ik waarschijnlijk geen keuze maken. Maar dat Jordanië in deze lijst staat, dat weet ik wel zeker! (Net zoals Lapland trouwens) In deze blog een fotoverslag van onze reis in Jordanië, in omgekeerde volgorde – zodat ik je de mooiste plaatsen als eerst kan laten zien. :)

Wadi Rum woestijn

Wie aan de woestijn denkt, denkt waarschijnlijk aan een immense zandbak zover als het oog reikt. Dat is ook hoe de Sahara er grotendeels uitziet. Maar er zijn veel verschillende soorten woestijnen. Zo is de Wadi Rum woestijn in Jordanië niet alleen maar zand, maar zie je er ook veel rotsformaties. Toen we de woestijn inreden naar ons kamp, was er net een belangrijke kamelenrace gaande. Hadden we dat toch maar mooi ook even gezien!

jordanie-laura-vink-7057

De kamelenrace is net afgelopen

De kampioen!

De kampioen!

In de middag maakten we met een jeep een tocht door het prachtige en uitgestrekte landschap. Vanaf een van de rotsen zagen we de prachtige zonsondergang, waarvoor het zand nog meer oranje leek door het gouden uurtje.

Met de jeep door de woestijn

Met de jeep door de woestijn

Wadi Rum

Vlak voor zonsondergang

Door het gouden uurtje lijkt het zand nog meer oranje

Door het gouden uurtje lijkt het zand nog meer oranje

Kop thee

Voor we terug gingen naar het kamp kregen we eerst nog een kop thee.

Wandeltocht door de wadi rum woestijn met onze gids

Wandeltocht door de Wadi Rum woestijn met onze gids

De volgende dag vertrokken we voor een tweedaagse wandeltocht door de woestijn. Onze gids was Ali. Hij sprak amper Engels, wij spraken geen Arabisch. Maar toch hadden we de grootste lol samen. De bevolking van Jordanië is sowieso ontzettend vriendelijk, oprecht en gastvrij.

jordanie-laura-vink-7579

Kampvuurtje voor het slapengaan.

Kampvuurtje.

We sliepen in de open lucht in de woestijn.

We sliepen in de open lucht in de woestijn. <3

De volgende ochtend: dit is toch een geweldig uitzicht om bij wakker te worden?! [timelapse]

Rotswand in Wadi Rum woestijn

Een rotswand in Wadi Rum woestijn

Wadi Rum in Jordanie

Petra, de verborgen stad in de rotsen

Je moet ruim anderhalve kilometer door een canyon met hoge muren lopen. Bij elke bocht denk je.. zijn we er al?! En dan ineens is-ie daar: de beroemde ‘Al Kahznel’. Vertaald betekent dit schatkamer en het is het bekendste bouwwerk in Petra. Het is een plaatje die ik voor de reis al tientallen keren had gezien, maar zelf voor het grootse bouwwerk staan (veertig meter hoog, vijfentwintig meter breed!) was nog steeds erg bijzonder.

Als je meer over deze plaats wilt weten, dan kan ik je het boek ‘Ik woonde in een grot‘ (aff) aanraden, geschreven door Marguerite van Geldermalsen. Twee dagen wandelden we door de bijzondere stad, waarvan één keer ook ’s avonds. Een bijzondere plek die terecht op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Kloof

Wandelen door de kloof om bij Petra te komen

Petra

Al Kazneh

jordanie-laura-vink-6873-petra

De schatkamer! ’s Middags stonden hier héél veel toeristen, maar ’s ochtends vroeg waren we gelukkig (bijna) de enige.

Een andere tempel, waarvoor we een behoorlijke klim moesten maken.

Een andere tempel, waarvoor we een behoorlijke klim moesten maken.

jordanie-laura-vink-6586-petra

Grotwoningen

jordanie-laura-vink-7024-petra

jordanie-laura-vink-6541-petra

laura-vink-jordanie-6643 laura-vink-jordanie-6748

jordanie-laura-vink-6768-petra

(Ook leuk.. omdat een GPS gebruikte tijdens het fotograferen kon ik in de kaartmodule van Lightroom precies zien waar ik deze foto’s had gemaakt)

Boek Reisfotografie - Explore Discover Capture

Meer dan 400 pagina’s vol tips!

Het boek Reisfotografie is het dikste Nederlandstalige boek over reisfotografie. 

Meer informatie

Dana National Park

In Dana National Park staat de Feynan Ecolodge. Dit is één van de mooiste plekken waar ik ooit geslapen heb. In the middle of nowhere (nadat we de huurauto geparkeerd hadden, werden we opgepikt door een 4WD en moesten toen nog een half uur over een hobbelweg), zonder stopcontacten (je eet dus heel romantisch bij kaarslicht), met verrukkelijk vegetarisch eten (bereid door de lokale berbers) en een grandioos uitzicht op de sterrenhemel vanaf het dak. Wie naar Jordanië gaat, mag deze plek echt niet overslaan.

Feynan Ecolodge. Must visit!

Feynan Ecolodge. Must visit!

De sterrenhemel is adembenemend!

De sterrenhemel is adembenemend! Op het dak van de ecolodge liggen matrasjes, zodat je optimaal van de sterren kunt genieten.

Het landschap van Jordanië is vooral dor en droog, maar in Dana is het opvallend groen! Wij maakten een heerlijke wandeling langs het water.

laura-vink-jordanie-6240

Wat!? Kom je ineens een agressieve krab tegen in het stroompje…

jordanie-laura-vink-5994jordanie-laura-vink-6039
laura-vink-jordanie-6275
laura-vink-jordanie-6202

Dana National Parc

Dana National Park

laura-vink-jordanie

De dode zee, Kerak & Mount Nebo

De dode zee was fotografisch gezien niet het meest interessant, maar ik had het ook niet willen missen. Het is gewoon bizar om zo in het water te blijven drijven. Hoewel het ook best lastig is om kopje onder te gaan, is het ook niet aan te raden. Het water is zó zout, dat prikt als een gek in je ogen.

Rabin dobbert in de dode zee

Rabin dobbert in de dode zee

Je ziet de zoutlaag om de rotsen

Je ziet de zoutlaag om de rotsen

jordanie-laura-vink-5769-kerak

Bij Kerak

Samen op de fot

Samen op de foto met beveiliger Amer bij Mount Nebo.

laura-vink-jordanie-5723

Lekkere kronkelweg he?

Amman &  Jerash

De hoofdstad Amman is gebouwd op zeven heuvels. Vanaf de citadel hadden we een mooi overzicht over de stad tijdens de zonsondergang. Vanuit Amman reden we naar het noorden waar we de oude stad Jerash bezochten. Dat dit lukte vonden we eigenlijk best een prestatie. We hadden geen TomTom, de borden waren vooral in het Arabisch (dus ik moest onthouden hoe je Jerash in het Arabisch schrijft) en op een driebaans weg rijden gewoon vier auto’s naast elkaar.Wie het hardst toetert heeft voorrang. In Amman namen we ’s avonds maar een taxi. ;)

Uitzicht over Amman vanaf de citadel

Uitzicht over Amman vanaf de citadel

Citadel Amman

Citadel Amman

jordanie-laura-vink-5528-jerash

Jerash was ooit een van de belangrijkste Grieks-Romeinse steden in het Midden-Oosten

Jerash

Jerash

 

Ongeveer de helft van bovenstaande foto’s staat ook in mijn boek Reisfotografie, inclusief EXIF informatie en soms ook meer achtergrond informatie.

Staat Jordanië ook op je verlanglijstje om te bezoeken? Of ben je ook in Jordanië geweest? Vertel dan in de reacties gerust waarom jij deze bestemming aanbeveelt!