Wie Vink Academy een tijdje volgt, weet dat ik gek ben op badeendjes. Het was dus ook geen verrassing dat er speciale kerstbadeendjes stonden op de kerstkaart die ik vorig jaar verstuurde. In dit artikel laat ik je zien hoe deze foto tot stand kwam en welke stappen en beslissingen ik daarbij maakte. In plaats van badeendjes kunt je ook andere poppetjes/accessoires gebruiken voor jouw unieke kerstkaart met bokeh-bollen!

De foto die ik in gedachten had voor de kerstkaart was er eentje met gekleurde bokeh-bollen op de achtergrond. Om dit te realiseren gooide ik (op mijn zolder/werkkamer) zwart plaid over een kastje. Hiervoor hing ik snoer met gekleurde kerstlichtjes. Deze setting zag er (uiteindelijk) als volgt uit.

Behind the scenes voor de kerstkaartfoto

Behind the scenes voor de kerstkaartfoto

Bovenstaande foto maakt ik achteraf. Toen ik net begon stonden er maar twee badeendjes en lagen er minder vellen papier op de grond.De eerste test-shot die ik maakte zag er zo uit:

Eerste testfoto kerstkaart

Ik vind de bokeh-bollen nog te klein.

 

Het objectief waarmee ik fotografeerde was een 85mm f/1.4 lens. Een mooi objectief met een vaste brandpuntsafstand en een groot diafragma. Mijn geliefde 50mm lens heb ik even overwogen, maar ik koos toch voor deze lens vanwege de langere brandpuntsafstand. Dit maakte (samen met het grote diafragma) de scherptediepte nog kleiner. De ISO-waarde zette ik zo laag mogelijk om ruis te voorkomen. De camera lag op de grond (ik ook), dus over een te lange sluitertijd hoefde ik me geen zorgen te maken. Bij de foto hierboven had ik een diafragma van f/4.5 ingesteld. Je ziet hierbij nog duidelijk de vorm van snoer. De bokeh-bollen waren bovendien nog erg klein. Ik besloot daarom drie dingen te veranderen. De badeendjes haalde ik naar voren, ik vergrootte het diafragma naar f/2.8 en hing de lampjes iets hoger.

De bokeh-bollen zijn nu groter (maar mag nog groter). Ik vind ze nog te hoog in beeld

De bokeh-bollen zijn nu groter (maar mag nog groter). Ik vind ze nog te hoog in beeld.

De bokeh-bollen kwamen nu een stukje groter in beeld, maar het zijn nog wel bokeh-veelhoeken in plaats van bollen. Ze mogen van mij nog wel groter en ook lager in beeld. Ik haalde de lichtjes omlaag en het diafragma vergrootte ik verder naar f/2.

De bokeh-bollen hebben het juiste formaat, maar zijn te laag. Ik mis nog iets in de foto.

De bokeh-bollen hebben het juiste formaat, maar zijn te laag en de reflectie is too much. Ik mis ook nog iets in de foto.

Bij de volgende foto besluit ik om een derde badeendje toe te voegen. Het was super belangrijk dat ik de badeendjes neerzette op dezelfde lijn ten opzichte van de camera. Als één van de badeendjes meer naar voren of achteren stond, dan zou deze al buiten het scherptedieptegebied vallen. De reflectie van de lampjes op de grond tussen de badeendjes en de achtergrond stoorde me trouwens nog wel een beetje. Daarom plaatste ik nog een extra vel papier om de grond.

Ik ben blij met het derde badeendje in beeld. In het midden is er nog iets teveel lege ruimte.

Ik ben blij met het derde badeendje in beeld en hoe het papier de reflectie op de grond blokkeert. In het midden is er nog iets teveel lege ruimte.

De reflectie was door het extra papier verdwenen, maar over de locatie van de bokeh-bollen was ik nog steeds niet 100% tevreden. Het blijft altijd lastig inschatten als je niet door de camera ziet wat je precies doet, dus rommelde ik er nog wat aan. Daarnaast vroeg ik me af of het mooier was als ik een extra lichtje zou toevoegen op de badeendjes. Hiervoor pakte ik een simpel bureaulampje welke ik van links richtte op de badeendjes. Vervolgens maakte ik twee versies (met en zonder het extra lampje aan) om goed te vergelijken.

De lampjes hangen goed, niets meer aan doen. Hoe zou het zijn als ik een extra lichtje op de badeendjes schijn?

De lampjes hangen goed, niets meer aan doen. Hoe zou het zijn als ik een extra lichtje op de badeendjes schijn?

Het extra lichtje haalt naar mijn idee iets van de sfeer weg. Ook stoor ik me aan de (sterkere) reflectie op het de 'ketting' en het oogje van het badeendje rechts.

Het extra lichtje haalt naar mijn idee iets van de sfeer weg. Ook stoor ik me aan de (sterkere) reflectie op het de ‘ketting’ en het oogje van het badeendje rechts.

De bokeh-bollen vind ik nu precies goed ‘hangen’. Ik vind ’t mooi dat ze niet de badeendjes ‘raken’ en tegelijkertijd niet te veel lege ruimte open laten. De versie met het extra lichtje beviel me niet. Hoewel het de badeendjes wat duidelijker maakt, stoor ik me erg aan de reflecties die vooral het badeendje rechts laat zien. Het bureaulampje schuif ik dus aan de kant.

Omdat de foto in de buurt komt van dat wat ik vooraf in gedachten had (altijd fijn!), is het tijd om naar de kleinste details te kijken. De onderkant van de foto (met de reflecties op de vloer) besluit ik in de bewerking van de foto af te knippen. Een jaar na dato weet het niet meer zeker, maar volgens mij kon ik niet dichterbij komen omdat de camera dan niet meer kon scherpstellen. Maar als het wel nog mogelijk was, dan had een verandering in scherpstelafstand ook gezorgd voor een andere positie van de bokeh. En daar was ik nu net zo blij mee! Achteraf croppen lijkt me een beter optie.

Wanneer ik de foto in Lightroom in dezelfde beeldverhouding (3:2) wil behouden, dan moet er ook van de zijkant iets af. Aan de linkerkant van de foto zie je nog vrij duidelijk de grens van het papier met de grond. Ik gokte dat deze ondanks het croppen nog steeds zichtbaar zou zijn. Deze lijn zou ik dan wel kunnen verbergen door te gaan klonen in Lightroom, maar het was een stuk makkelijker om gewoon nog een extra vel papier neer te leggen. Dit deed ik zowel aan de linker als rechterkant.

Het papier op de grond loopt nu mooi door tot de achtergrond. Ik ben tevreden!

Het papier op de grond loopt nu mooi door tot de achtergrond. Ik ben tevreden!

Ja, ik ben tevreden! Ik zette de foto op de computer en opende deze in de ontwikkelmodule van Lightroom. Veel hoefde er niet te gebeuren met deze RAW-foto. Ik maakte de witbalans ietsiepietsie koeler, versterkte de kleuren met de levendigheid en verhoogde het contrast. En de foto wordt zoals ik had bedacht iets uitgesneden. Het resultaat:

Tada, het resultaat!

Tada, het resultaat!

Goed, de foto is klaar voor de kerstkaart. Je kunt de foto afdrukken op fotopapier, verwerken voor drukwerk of digitaal versturen. Uiteraard kun je eerst ook nog een tekst toevoegen in Photoshop of InDesign. Zelf wilde ik er nog een regel tekst bij en een bijpassende achterkant, voordat het geheel naar de drukker gestuurd werd.

Het resultaat van de kerstkaart

Het resultaat van de kerstkaart

 

Klik voor meer inspiratie voor het maken van een kerstkaart met eigen foto.