Levendigheid en verzadiging; het zijn twee functies die in Lightroom en Photoshop die veel op elkaar lijken, want zowel levendigheid als verzadiging maken de kleuren feller. Toch zit er een duidelijk verschil tussen levendigheid en verzadiging en is het belangrijk om te weten wat dit verschil is. Vooral bij portretfotografie is dit belangrijk, want voor je het weet krijgt de persoon op de foto de kleur van een wortel!
Gebruik je de Nederlandse versie van Lightroom of Photoshop, dan herken je de termen levendigheid en verzadiging waarschijnlijk. Maar misschien werk jij liever met de Engelse versie. In dat geval gaat het over vibrance en saturation.
In Lightroom staan deze twee functies in de Ontwikkelmodule onderaan bij het tab Standaard (onder de functie helderheid), net zoals in de RAW-editor van Photoshop. Als je niet met RAW-foto’s werkt, dan staat in Photoshop ook bij Afbeelding > Aanpassing > Levendigheid.
Het verschil tussen levendigheid en verzadiging
Om je te laten zien wat het verschil is tussen levendigheid en verzadiging staan hieronder drie foto’s. Ik heb gekozen voor een foto van mijzelf, omdat ik het niet over mijn hart kon krijgen hier een foto van iemand anders te plaatsen in deze extreme bewerkingen. ;)
Bij de eerst foto is er geen kleurcorrectie toegepast. Levendigheid en verzadiging staan op allebei op nul. Bij de twee foto is de levendigheid in Lightroom naar 100 (maximaal) gezet en bij de derde foto is dit juist gedaan met de verzadiging. Zoals je ziet, knallen de kleuren in beide gevallen meer van de foto, maar er is ook een verschil.

Zonder levendigheid of verzadiging

Levendigheid op 100 (maximaal)

Verzadiging op 100 (maximaal). IK LIJK WEL EEN WORTEL, zo oranje ben ik!
Waar mijn huidskleur bij foto twee enkel wat ‘gebruinder’ is geworden, heb ik in foto drie de kleur van een wortel gekregen! Way too much!
Met levendigheid en verzadiging maak je kleuren feller, maar met levendigheid blijven huidtinten het langst onbewerkt. Levendigheid is daarom geschikter bij het werken van portretfoto’s dan verzadiging.
Vergelijk hier de foto’s nog maar een keertje:
Levendig en verzadiging; het verschil per kleur
Ik wil nog iets dieper ingaan op het verschil tussen levendigheid en verzadiging. Met de functie levendigheid maak je kleuren net als verzadiging feller. Maar kleuren die juist al ‘verzadigd’ zijn, laat de functie met rust. Hoe ziet dat er uit in de praktijk? Daarvoor heb ik onderstaande foto omgezet in kleurblokjes.

Dit is Jay
Dat ziet er dan zó uit;

De foto is nu omgezet in blokjes
In deze foto zie je dat de kleur van de huid opgebouwd is uit lichte tinten van geel, oranje of misschien zelfs rood. Op de achtergrond zie je nog andere kleuren; zoals groen, blauw, paars, etcetera.
Als ik nu de levendigheid en verzadiging weer op maximaal zet, dan krijg je de volgende resultaten.

Maximale levendigheid

Maximale verzadiging
Als we de kleuren per stuk gaan analyseren, dan zie je dat bij de maximale levendigheid de kleuren roze/paars (magenta) en blauw het felst zijn. Bij de maximale verzadiging knallen de kleuren oranje, geel, rood en groen meer. Nu je weet dat een huidskleur vaak een combinatie is van licht geel en oranje, dan snap je wel waarom je met maximale verzadiging snel de kleur van een wortel krijgt. Overigens hoeft het niet per foto zo te zijn dat bij levendigheid roze, paars en blauw het meest aangepakt worden. Het hangt dus wel af van hoeveel die kleur al verzadigd is. Anders gezegd: als iemand op de portretfoto er al uitziet alsof hij/zij drie dagen in de zon heeft gelegen op het strand, dan krijg je sowieso een wortelfoto.
Gebruik het schuifje om het verschil te zien in de kleuren tussen maximale levendigheid (vibrance) en maximale verzadiging (saturation).
Wat een duidelijke uitleg, dank je wel! Helpt mij zeker bij de eerste ontdekkingen van lightroom.
Hoi Laura,
Bedankt voor je uitleg, ben Lightroom aan het ontdekken en dit helpt zeker! Heb je een voorbeeld van hoe je de foto van jezelf zou bewerken zodat hij het mooist zou worden met deze 2 functies (met de instellingen erbij natuurlijk)?
Er is niet één recept qua instellingen. Bij de ene foto kan je de levendigheid op +25 zetten, bij de andere wil je echt niet verder dan +12. Dus gewoon wel spelen met de schuifjes en kijken wat voor resultaat dat geeft Paméla.
Dit is zeer interessante kennis die die écht verklaart wat het effect van deze twee instellingen is.
Precies wat ik even nodig had aan informatie!
klaar en duidelijk, Laura!
Weer wat geleerd! Zit altijd op gevoel te 'schuiven'… Thx!
Knappe uitleg Laura
Kijk, dit wist ik nou net niet, weer wat geleerd vandaag thx Laura.
Dank je wel voor de uitleg Laura
top! bedankt hoor
Eindelijk snap ik het verschil !
Dank u voor de uitleg. Ik gebruikte altijd “temperatuur”. Wat is het verschil dan ? Groetjes. Lili
Hoi Lili, de temperatuur gaat om de witbalans. Zie hiervoor dit artikel.
dank je wel voor de duidelijke uitleg.
heel duidelijke uitleg, hartelijk dank hiervoor
Hoi Laura, dank je voor de duidelijke uitleg :-)
Kun je me vertellen hoe je een foto in blokjes omzet?
Hoi Marjon, dat heb ik in Photoshop gedaan. Uit mijn hoofd heette dat filter geloof ik Pixellate.
Dank je wel voor deze tips. Ik wist niet wat deze functies precies inhielden in Lightroom, nu weet ik het iets beter en zal er zeker mijn voordeel mee doen.
Handig, ik was er altijd mee aan het rommelen en stoeien. Nu begrijp ik er weer wat meer van!
Weer een Top -Tip simpel uitgelegd, bedankt Laura!
Hallo Laura,
dank je wel voor deze nieuwsbrief. Voor mij als beginneling met een spiegelreflex een welkom extraatje. Je e-book met veel interesse gelezen en ga er zeker mee aan de slag ga zo door en misschien tot ziens tijdens een workshop als ik dat ding goed onder de knie heb schrijf ik zeker een keer in.
dag Laura
Wt heb je een mooie site en fijne tips.
jammer genoeg woon je te ver weg ,anders kwam ik zeker voor een workshop naar je toe
dank voor alle info
groet marion
Hoi Laura, leuke en duidelijke uitleg bij al je artikelen! Super!
Inderdaad super duidelijk uitgelegd aan de hand van de illustraties (blokjes). Verheug me al weer op het volgende item.
Ha Laura, bedankt voor het delen en wat leg je het super goed uit!Je onthoud het veel beter als je het waarom erachter kent. Thx!
Laatst ook mee zitten spelen..
Leuk dat mijn conclusie in dit stukje bevestigd wordt!
Weer helder en duidelijk. Ik wist in dit geval wel dat de ene bewerking beter uit komt op een foto dan een andere, maar waarom heb ik nooit over nagedacht. Dat is nu wel duidelijk :-) Ga ik niet meer vergeten.
Hoi Laura, dank voor de duidelijke uitleg. Weer wat geleerd vandaag.