Dit artikel kwam online toen Nederland voor het eerst in lock down zat vanwege COVID. Gelukkig hoeven we niet meer verplicht thuis te zitten, maar dat betekent niet dat dit artikel nutteloos is geworden. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar fotografie-inspiratie maar heb je geen zin om naar buiten te gaan, omdat het bijvoorbeeld slecht weer is? Dan vind je hieronder 14 foto’s / fotoprojecten om te doen vanuit huis. Je kunt zo beginnen!
1. Maak een regenboogcollage
Een collage is een verzameling foto’s. Een regenboogcollage is een verzameling waarbij je de foto’s georganiseerd hebt naar de kleuren van de regenboog. Het maken van een regenboogcollage kun je op verschillende manieren aanpakken. Zo kun je alle kleuren van de regenboog in huis fotograferen. Hang daar eventueel nog een thema aan, zoals fruit of speelgoed. Of duik in je fotoarchief en zoek er de foto’s van verschillende kleuren bij elkaar, waarna je de collage maakt. In dit artikel staan meer voorbeelden.
gratis webinar
Masterclass: Reflecties in beeld
Ontdek nieuwe invalshoeken en leer hoe je weerkaatsing en
spiegeling gebruikt voor foto’s met een boeiende compositie
2. Foodfotografie
Eten moet je iedere dag, dus waarom pak je niet eens uit en zet je het gerecht ook op de foto. Al vereist het wel wat aandacht om een gerecht smakelijk op de foto te zetten. Let op het licht (bij voorkeur diffuus daglicht) en natuurlijk de presentatie. Kijk maar eens naar de foto hieronder. Door de blauwe rand van de soepkom knalt de oranjegekleurde soep er nog beter uit. De verse takjes peterselie zorgen voor een fijn kleuraccent. En de gestrooide pompoenpitten en besjes zorgen ervoor dat het geheel niet te ‘gemaakt’ lijkt.
3. Abstracte fotografie met keukengerei
Ben je niet zo’n keukenprins(es)? Leef je dan uit met het fotograferen van je keukengerei. Messen, vorken, lepels of een garde lenen zich perfect voor abstracte fotografie. Speel met licht en schaduwen, let goed op de lijnen, vormen en herhalingen. En zet de foto’s eventueel om in zwart-wit om het abstracte te benadrukken. Bekijk dit Pinterest-board voor meer foto’s ter inspiratie. (In Laura’s Library download je de gratis zwart-wit-presets voor Lightroom)
4. Figuurtjesbokeh
Bokeh-bollen, maar dan niet bol. Met een speciale houder verander je de bokehbollen van lichtjes naar een hartje, smiley of ander figuur. Hoe tof is dat? Haal daarom snel de kerstverlichting van zolder en volg het stappenplan om de bokeh-kit te knutselen.
5. Bestel een (nieuwe) foto voor aan de muur
Misschien staat het al een tijd op je to-do-lijstje om een foto uit te zoeken om groot boven de bank te hangen. Of bij de eettafel. Maar tja, welke? Je hebt zoveel mooie foto’s om te kiezen. En juist omdat je het kiezen moeilijk vindt, kies je niet. Waardoor er nog steeds geen foto aan de muur hangt.
Herkenbaar?
Geef jezelf dan nu de opdracht om daar verandering in te brengen. Gebruik eventueel het volgende stappenplan:
- Bepaal eerst het formaat van de foto. Boven de bank wil je misschien een liggende foto van 150cm breed hangen, bij de eettafel past misschien beter een staande foto van max 60cm breed. Door eerst na te denken over het formaat en de oriëntatie (staand of liggend) maak je makkelijker een eerste selectie.
- De selectie is stap 2. Blader door je digitale foto’s en markeer of kopieer de foto’s die in aanmerking komen voor een plek aan de muur. Het is niet erg als je nu twintig of meer foto’s selecteert.
- Elimineer nu stap voor stap de foto’s. Van welke foto word je keer op keer blij? Wat voor sfeer wil je dat de foto aan de muur heeft? Stapje voor stapje laat je foto’s afvallen. Welke past er mooi in het interieur? Als je een beetje handig bent met Photoshop, dan plak je de genomineerde foto voor aan de muur in een foto van je interieur. Dit geeft je een aardig idee hoe de foto straks komt te hangen.
- Kies uiteindelijk één foto, al dan niet samen met je huisgenoten – zij moeten er immers ook tegenaan kijken. Is de keuze gemaakt? Bestel de foto dan gelijk, want anders blijft dit klusje vast nog langer liggen.
Natuurlijk kun je eenzelfde stappenplan ook gebruiken als je een foto aan de muur of in een lijstje wilt vervangen.
6. Doe een voorjaarsschoonmaak voor je fotografie
Vind je het ook zo fijn om in het voorjaar even extra goed te poetsen in huis? De ramen en deuren lekker open, glazen gewassen, de bank stofzuigen of de vloer eens extra grondig soppen. Deze tijd van het jaar is eveneens een mooi moment voor een voorjaarsschoonmaak voor je fotografie, zowel je apparatuur als digitaal.
7. “Cookie Splash”
Ruim tien jaar geleden veroorzaakte de Nederlandse fotograaf Siebe Warmoeskerken een heuse trend op Flickr. Hij fotografeerde koffiekopjes waar de koffie uit splasht. Naast het koffiekopje ligt telkens netjes een koekje (lekker Nederlands) en zo kreeg de serie de naam Cookie Splash. Alsof het koekje de uitbarsting van de koffie veroorzaakte.
Helaas is de site van Siebe niet meer online, maar heb ik hier nog wel een aantal van zijn foto’s gevonden. Wil je ook zoiets proberen? Bekijk dan dit Flickr-album vol met dit soort foto’s. De truc van de splashfoto is niet om een koekje in de koffie te laten vallen, maar juist iets groots en zwaars, zoals een (hardgekookt) ei. Als je het koffiekopje tot de rand vult en je laat dan het ei erin vallen, dan is een splash gegarandeerd. Extra tip: houd schoonmaakdoekjes bij de hand. En test het geheel misschien eerst even buiten in de tuin. ;)
8. Maak dat fotoalbum van de vakantie
Tijdens de vakantie neem je je altijd voor om later een mooi fotoalbum te maken. Maar eenmaal thuis van de reis gaat het ‘gewone leven’ weer door en ben je te druk met andere dingen. Het uitzoeken van de foto’s en het opmaken van het album schiet er dan snel bij in. Als je nu verplicht thuis zit, is het een goed moment om de schade in te halen. Als je er elke dag een (half) uurtje voor inplant, dan is dat album snel genoeg af.
9. Olie en water
Omdat olie en water niet mengen, geeft dit hele gave en fotogenieke patronen. Helemaal als je dit ook nog eens van onderaf belicht.
Wat heb je nodig voor dit soort foto’s? Een glazen ovenschaal, een glazen salon tafel (of iets waardoor je ruimte onder de ovenschaal creëert), een lamp, olie, water en eventueel wat keukenrol. Deze video bevat een goede uitleg hoe je de foto’s maakt. De video is Engelstalig, maar je kunt de Nederlandse ondertiteling aanzetten. De fotograaf gebruikt in deze video een lamp met verschillende kleuren onder de bak met water, maar je kunt ook gekleurd papier of kleding over een lamp leggen om de ondergrond te creëren.
10. Fotografeer hetzelfde object op tien verschillende plekken in huis
Kies één object uit en fotografeer die op tien verschillende plekken in huis. Bijvoorbeeld een plant, een badeendje, een ananas, een beeldje, een bosje bloemen, de knuffelbeer van je zoon of dochter, noem maar op. Probeer ook echt verschillende foto’s te maken. Je stimuleert zo niet alleen je creativiteit, ook leer je omgaan met wisselend licht. In de badkamer heb je waarschijnlijk heel ander licht dan in de woonkamer. Hoe ga je daar mee om? En wat is de invloed op het beeld?
11. Volg een online fotografiecursus
Wil je je fotografie naar een hoger niveau tillen, maar heb je geen zin of tijd om iedere week de deur uit te moeten om naar de les te gaan? Volg dan de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen vanuit huis. Bepaal je eigen tempo en doe de lessen wanneer het jou uitkomt. Je leert alles over het instellen van je camera.
Leren welke instellingen je nodig hebt in welke situatie?
Dat is precies wat je leert in de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen.
12. Low key-foto
Een lowkeyfoto is een foto met veel zwart. Bijna de heel foto is donker, ook het onderwerp van de foto. Hieronder zie je een low key-foto van mijn hond JJ.
Fotografeer je een persoon, dan is bij een low-keyfoto de belichting zo gekozen dat iemands gezicht of lichaam voor een groot deel in e schaduw is. Maar ook een beeldje of plant kun je low key fotograferen. Het sturen van het licht is hierbij het belangrijkst. Op Pinterest vind je veel voorbeelden van low key foto’s.
Werk je met flitsers? Plaats een flitser zo, dat aan één kant van het object een donkere schaduw ontstaat. Die schaduw loopt dan uiteindelijk mooi over in het zwart van de achtergrond. Maar ook zonder flitsers kun je low key-foto’s maken. Fotografeer bijvoorbeeld in de slaapkamer en trek verduisterende gordijnen zo dicht totdat je één streep aan licht overhoudt. Om het mooiste schaduwverloop en contrast te vinden, experimenteer je met de afstand tussen het onderwerp en de lichtbron. Wordt de achtergrond niet helemaal zwart op de foto? Plaats het object dan dichterbij de lichtbron of verhoog de lichtintensiteit.
13. Flatlay
Bij een flat lay-foto maak je het beeld recht van boven. Op tafel of op de vloer leg je verschillende objecten. Deze objecten rangschik en positioneer je heel bewust, zodat er een mooi geheel ontstaat. Fotografisch is een dergelijke foto niet echt een uitdaging, zolang er maar voldoende licht is. De compositie en styling is een stuk lastiger. Je wilt dat de foto niet te leeg is, maar ook niet te vol of te rommelig is.
Op zoek naar inspiratie hiervoor? Kijk dan op Instagram, dat is dé plek waar flat lays floreren.
14. Huisdieren
Je huisdier wil vast wel fotomodel voor je staan. Of nouja, als je maar genoeg lekkers en geduld hebt. Hoewel ik denk dat je honden beter buiten kunt fotograferen (onder andere vanwege de ruimte en het licht), fotografeer je een kat eerder binnenshuis. Houd de camera in de aanslag, zou ik zeggen! Lees vooral ook de tips voor het fotograferen van honden en katten.
Ook interessant om te lezen: 14 ideeën voor een fotoproject of serie en zo digitaliseer je negatieven met je smartphone.
Heb jij nog suggesties voor leuke foto-projecten om in huis te doen? Laat dan zeker een reactie achter!