Topmenu

Het verschil tussen klonen en retoucheren

Een stofje op de sensor die een vlekje geeft op de foto? Een pukkeltje of oneffenheid op de huid wegwerken? Of iets anders in het beeld eruit halen wat je er liever niet op de foto had gehad? Vaak kun je een ongewenst ‘object’ gemakkelijk verwijderen door deze weg te klonen. In Lightroom en Photoshop zijn er twee functies waarmee dat kan: klonen en retoucheren. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen klonen en retoucheren? Dat lees je in dit artikel!

Klonen en retoucheren in LightroomDe functies klonen en retoucheren hebben feitelijk hetzelfde doel; het weghalen van iets op de foto en dit vervangen door een ander deel van de foto. Zo kun je vlekjes in je foto (veroorzaakt door stofjes op de sensor van je camera) wegpoetsen, evenals pukkeltjes of oneffenheden op de huid. Maar ook grotere objecten kun je vaak laten verdwijnen, zoals een persoon op de achtergrond of een in de weg staande prullenbak of verkeersbord. Noem maar op.

“Het doel van de functies van klonen en retoucheren is vaak hetzelfde, maar de werking is wel anders”

Het doel van de functies klonen en retoucheren is dus vaak hetzelfde: iets uit de foto verwijderen. Toch werken beide functies net iets anders. Klonen kun je zien als een soort stempelfunctie. Je maakt als het ware een stempel van één deel van de foto en je stempelt dit vervolgens over het deel wat je weg wilt hebben. Dit wordt dus vervangen door een ander deel van de foto. Het is dan een 1-op-1 kopie van het ene deel op het andere.

Bij retoucheren wordt de basis ook gekopieerd, maar in plaats van een exacte kopie, wordt gekeken naar de helderheid en kleurinformatie van het gebied er om heen. De stempel wordt daardoor dusdanig aangepast dat deze het beste past in de stempelomgeving (dat wat je weg wilt hebben). Dit zorgt vaak voor een beter en onopvallender resultaat. Vanwege het proberen te matchen in kleur en helderheid, noem ik deze functies ook wel de slimme kloonfunctie. Met mijn lieftallige badeendjes als assistenten, laat ik je het hieronder zien. Gebruik de handige vergelijkingssliders om het verschil in resultaat te zien of het ‘gereedschap’ te tonen in Lightroom.

1. Retoucheren houdt rekening met de helderheid, klonen niet

Als voorbeeld wordt bij het blauwe badeendje het oogje weggehaald. Als vervanging wordt een ander blauw deel gekozen. Bij klonen zie je dat de kleur blauw nog een duidelijke rand achterlaat omdat er een verschil in helderheid is, waar bij retoucheren er (nauwelijks) een rand te bekennen is.

Er wordt een ronde stempel gemaakt van het lijfje van de badeend en die over z’n oog geplakt.

Klonen in Lightroom Retoucheren in Lightroom

Het resultaat: bekijk met de vergelijkingsslide het verschil tussen klonen en retoucheren. Bij klonen blijf je duidelijk de rand zien, terwijl het resultaat bij retoucheren een stuk mooier en netter is.

2. Retoucheren past kleuren aan, klonen niet.

Ik kies nu in plaats van een blauwe ‘stempel’ een stukje van het gele badeendje. Bij het eindresultaat zie je dat bij retoucheren de kleur toch aangepast wordt op het bestempelde gebied. Het klopt qua helderheid. Bij klonen blijft het een 1-op-1 kopie.

Een stukje van het hoofd van het gele badeendje wordt over het oog van het blauwe badeendje geplakt

Een stukje van het hoofd van het gele badeendje wordt over het oog van het blauwe badeendje geplakt

Klonen in Lightroom Retoucheren in Lightroom

Het verschil tussen klonen en retoucheren, nu de stempel van het gele badeendje afkomt. Bij retoucheren houd de software rekening met de plek waar de stempel komt en wordt de helderheid en kleur aangepast.

3. Bij retoucheren moeten de kleuren en helderheid voor het beste resultaat niet te veel verschillen

Het is erg belangrijk dat de kleuren en helderheid niet te ver uit elkaar liggen bij het retoucheren. Wanneer in plaats van een blauwe of gele stempel een stempel gemaakt wordt van de zwarte ondergrond, dan zie je dit terug met een korrelig resultaat als gevolg.

De stempel voor het klonen/retoucheren wordt nu gemaakt van het zwart van de ondergrond.

De stempel voor het klonen/retoucheren wordt nu gemaakt van het zwart van de ondergrond.

Retoucheren in Lightroom

Als er een groot verschil in helderheid zit tussen de stempel en het te bestempelen gebied, krijg je veel ruis/korrel bij het blauwe badeendje. Je vergelijkt hier het verschil in eindresultaat als er bij het retoucheren een zwarte stempel werd gebruikt of een stempel met dezelfde helderheid.

Ook moet de omgeving rondom het onderwerp niet te veel verschillen tussen de stempel en het stempelgebied bij retoucheren. Wanneer we een deel van het witte vlak rechts willen vervangen door het gele badeendje in het zwart, dan geeft dit bij retoucheren een lelijk resultaat.

Klonen met LightroomRetoucheren met Lightroom

Klonen geeft het resultaat zoals je verwacht. Maar retoucheren werkt nu niet mooier, omdat het verschil tussen het zwart van de stempel en de witte ondergrond van het te bestempelen gebied te groot is.

4. Klonen werkt vaak beter als iets weggepoetst moet worden langs een harde rand

Wanneer je iets wilt wegwerken dat langs of achter een ander onderwerp staat, dan is dat voor de retoucheerfunctie erg lastig. In dat geval is vaak de kloonfunctie geschikter, omdat je dan een duidelijke rand kunt wegwerken. Je ziet dat hieronder

bij hartje op de achtergrond (gemaakt met de Do It Yourself Bokeh Kit) op de achtergrond beter weggepoetst wordt met de kloonfunctie dan met het retoucheren.

Soms werkt het klonen (clone) beter dan het retoucheren (healing)

Om deze foto gaat het.

Ik probeer één van de hartjes-bokeh achter het badeendje te verwijderen en in plaats hiervan de zwarte achtergrond te zetten.

Resultaat met klonen in Lightroom Resultaat met retoucheren in Lightroom

Omdat het hartje deels achter het gele badeendje is, is er sprake van een duidelijke rand. In dit geval werkt de kloonfunctie beter dan het retoucheren. Bij retoucheren blijft er nog een soort ‘gloed’ over omdat deze functie de rand probeert te mixen qua kleur en helderheid.

Het verschil tussen klonen en retoucheren samengevat

Met klonen en retoucheren kun je delen van de foto wegwerken, waarbij klonen een stempel met exacte kopie geeft en retoucheren de stempel probeert te mixen met de omgeving van het stempelgebied qua kleur en helderheid, al is dit bij grote kleurverschillen en harde randen niet altijd mogelijk.

Klonen en retoucheren in Photoshop

Cloning & healing in PhotoshopHet icoontje van klonen in Photoshop ziet eruit als een stempel. Het retoucheren heet in de Engelstalige Photoshop ‘Healing brush’ en vind je onder het pleistertje.

Volg jij mij al op Instagram?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Lees hier lekker verder:

 

, , ,

16 reacties op Het verschil tussen klonen en retoucheren

 1. Chris 22 maart 2018 at 10:36 #

  De eerste keer dat ik dit helder en duidelijk uitgelegd zie! Dankjewel!

 2. theo Temmerman 12 oktober 2016 at 23:30 #

  Zo simpel kan het zijn iets uitleggen.Echt aangenaam om van jou wat te leren ,doe zo voort !!!
  Groetjes van een trouwe leergierige fan

 3. Ine Tesser 12 oktober 2016 at 16:50 #

  Complimenten voor de duidelijke uitleg!

 4. ilse 26 november 2015 at 11:49 #

  dank je! zat er al een tijdje mee te klooien (klonen) lol!

 5. Roos Moerman 6 mei 2014 at 03:42 #

  Dank LAURA, uitgelegd in een eenvoudige taal.

 6. Frank Kalf 26 december 2013 at 22:55 #

  Open Source en gratis bewerkingsoftware als de GIMP kent dezelfde functies : “Cloning” of “Healing”

 7. Paul D. Van de Velde 20 december 2013 at 11:57 #

  Werk al weer een tijdje met Photoshop CS6 heeft heel erg veel mogelijkheden.
  Je hebt het mooi compleet uitgelegd. Ook het “harde rand” probleem.
  Overigens kan je bij CS6 in het kloonstempel mooi zien wat je meeneemt en hoe je het weer plakt.
  Je kan heel nauwkeurig werken. Handig met richeltjes en randjes.

 8. Jean-Pierre van der Zanden 18 december 2013 at 13:48 #

  Elements is wat mij betreft om te editten, Lightroom om te ontwikkelen…

 9. Tom Kok 17 december 2013 at 23:31 #

  Leerzaam en goed uitgelegd, thanks!

 10. Jan Bruijns 17 december 2013 at 15:46 #

  Wat kun je met Lightroom wat je niet met Elements kan?

 11. Marijke 17 december 2013 at 14:40 #

  Heel goed artikel. Dit is precies wat ik nodig heb bij mijn “fotoreparaties”. Dankjewel.

 12. Fokko van der Leest 17 december 2013 at 12:57 #

  Heel duidelijk uitgelegd, bedankt!

 13. Hans Donker 17 december 2013 at 10:48 #

  Laura bedankt, het was weer zeer duidelijk uitgelegd. Nogmaals dank.

 14. Leona Zwaenepoel 17 december 2013 at 10:29 #

  dank voor die uitleg zal het eens proberen

 15. jaap kloppenburg 16 december 2013 at 22:25 #

  Top! Dank je wel voor deze duidelijke uitleg. Ik ga dat s even uitproberen!

 16. Anja Smulders 16 december 2013 at 19:34 #

  Dank voor deze uitleg, heel duidelijk waar ik in de toekomst weer mee verder kan, heel duidelijk uitgelegd, dank je wel.

Geef een reactie

X