Topmenu

8 redenen waarom elke fotograaf een 50mm lens moet hebben

Voor veel fotografen is een 50mm lens hun favoriete objectief en bij mij is dat niet anders. Ik ben er ook van overtuigd dat elke fotograaf deze in z’n fototas moet hebben. Niet alleen vanwege de eigenschappen van een 50mm lens, maar ook omdat door te fotograferen met dit objectief je jouw fotografische vaardigheden verder kunt ontwikkelen. Mijn argumenten voor het gebruik van deze lens, ook wel eens de ‘plastic fantastic’ of ‘nifty fifty’ genoemd, vind je hieronder. En weet je niet wat te fotograferen met een 50mm lens? Dat lees je in het inspiratie eBook.

1. 50mm lens is een lichtsterk objectief

Een 50mm is een lichtsterk objectief. Dit betekent dat het een groot maximaal diafragma heeft, meestal f/1.8, soms f/1.4 of zelfs f/1.2. Lichtsterk betekent dat in situaties waarin weinig licht is, je toch nog goed kunt blijven fotograferen vanwege deze grote opening. Hierdoor kan de sluitertijd korter blijven of hoeft de ISO-waarde minder hoog gezet te worden, wat ruis in de foto’s voorkomt.

De 50mam 1.8 lens wordt ook wel eens 'plastic fantastic' genoemd

De 50mam 1.8 lens wordt ook wel eens ‘plastic fantastic’ genoemd

2. Mooie scherptediepte

Vanwege het grote diafragma geeft de 50mm vaak ook een mooie scherptediepte; één deel van de foto is scherp en een ander deel wordt wazig. De onderwerpen op de achtergrond (of voorgrond) vervagen dus en lichtpuntjes geven een mooi bokeh effect.

3. Zoomen met je voeten maakt creatief

Een 50mm is een lens met een vaste brandpuntsafstand, ook wel prime genoemd. Dat betekent dat je niet kan inzoomen. Wil je meer in beeld, dan moet je naar achteren lopen. Wil je minder in beeld, dan loop je naar voren. In- en uitzoomen met je voeten dus! Het zoeken naar het juiste beeld maakt je op die manier creatiever.

4. Goede leerschool voor scherptediepte

Niet alleen het diafragma is van invloed op de scherptediepte, ook de afstand tot het onderwerp en hoeveel je hebt ingezoomd spelen een rol. (Hierover lees je alles in mijn eBook ‘Alles over scherptediepte’). Voor de beginnende (en zelfs gevorderde) fotograaf kan het lastig zijn om goed te leren welke variabele nu welke invloed heeft. Bij een 50mm lens is dit makkelijk, omdat je er niet simpelweg niet mee kan zoomen. Je hebt dus alleen te maken met diafragma en de scherpstelafstand. Hierdoor leer je sneller en makkelijker de rol van je instellingen op de scherptediepte.

Een mooie kleine scherptediepte door het grote diafragma en omdat ik het meisje van dichtbij fotografeer

5. Licht en klein

In tegenstelling tot vele andere objectieven, is de 50mm klein en lichtgewicht. Het is een verademing om mee te fotograferen als je altijd zware objectieven gewend bent. Omdat het objectief klein is en niet veel weegt, is er geen reden waarom deze niet altijd in je cameratas zou moeten zitten, toch? Dit objectief gaat daarom ook altijd mee op reis.

6. Scherp

Zoomlenzen zijn meestal minder scherp dan primelensen. Dit is heel simpel te verklaren; bij een zoomlens moeten de lens-elementen voor verschillende brandpuntsafstanden op elkaar afgestemd worden, bij een prime lens is dat maar voor één afstand. Dit kan dus optimaal gebeuren, wat ten goede komt aan de scherpte van de lens. Een 50mm is een erg scherpe lens, alhoewel dit op de grootst mogelijke diafragma (net als bij andere lenzen) wel iets minder is.

7. Veelzijdig gebruik

Wat fotograferen met een 50mm lens? Nou… een heleboel hoor! Een 50mm lens wordt vaak genoemd als de ideale portretlens. Maar het biedt nog meer mogelijkheden dan het fotograferen van portretten (of kinderfotografie), zoals straatfotografie, reisfotografie, productfotografie, foodfotografie, dierenfotografie en meer. Dit geldt ook zo als je geen fullframecamera hebt, maar een cropfactor van bijvoorbeeld 1.5.

Deze kat fotografeerde ik met een 50mm lens.

Deze kat fotografeerde ik met een 50mm lens. Door het grote diafragma en omdat ik dichtbij ben, krijg je een mooie kleine scherptediepte.

8. Relatief goedkoop

Objectieven variëren erg in prijs. Sommige objectieven kosten duizenden euro’s. De 50mm 1.8mm voor Canon koop je voor ongeveer € 120-€140 (zoals hier, hierhier of hier), voor Nikon ben je voor het objectief ongeveer € 135-145 (zoals hier, hier). Voor Sony betaal je ongeveer € 150 voor de 50mm 1.8 lens (zoals hierhier en hier), en de Pentax 50mm 1.8 zit ongeveer ook zo rond die prijs (zoals hier, hier en hier).

Wanneer je een 50mm 1.8 voor Nikon wilt kopen, let dan op dat er twee versies zijn. De Nikon versie 50mm 1.8 AF-D is alleen geschikt voor camera’s met een ingebouwde scherpstelmotor (nodig voor de autofocus). Heeft jouw camera geen scherpstelmotor in de body, dan heb je de 50mm 1.8 AF-S versie nodig. Deze kost zo ongeveer € 225-250 voor Nikon (te koop hierhier of hier), dus wel een stuk duurder dan de versie zonder scherpstelmotor.

Als je twijfelt of jouw camera een scherpstelmotor heeft of niet, vraag dit dan na bij de camerawinkel bij aanschaf van de 50mm lens. Voor de lenzen van Canon, Sony en Pentax – waar ik hierboven naar heb gelinkt – maakt het niet uit, die hebben een scherpstelmotor in het objectief.

Links staat de 50mm 1.4 voor Nikon. In het midden staat de 50mm 1.8 voor Nikon.

Links staat de 50mm 1.4 voor Nikon. In het midden staat de 50mm 1.8 voor Nikon.

Veelgestelde vraag: Moet ik de 1.8 versie kopen of is de 1.4 versie?

De 1.4 versie heeft net een iets groter diafragma, is net iets beter gebouwd en net iets scherper. Maar een wereld van verschil? Niet per se. Bedenk dus goed of je daar een extra € 150 (of meer) voor wilt betalen. Persoonlijk denk ik dat dit voor een beginnende fotograaf zonde is. Laat je bij twijfel adviseren door een fotowinkel en/of vraag of je beide objectieven even mag uitproberen. Lees ook meer advies over deze te maken keuze in het artikel Welke lens moet ik kopen?

Veelgestelde vraag: 50mm of 35mm?

Zelf ben ik het meest voorstander van de 50mm (getuige de titel van dit artikel), zowel op een fullframecamera als een cropcamera. Op deze pagina bereken je de cropfactor. Maar de keuze hangt natuurlijk ook vanaf wat je fotografeert.

Wil je meer weten over de cropfactor, hoe dit precies zit en en welke brandpuntsafstanden wanneer het handigst zijn? Dat leer je in de online fotografie cursus.

Gratis download

Nieuwsgierig naar wat de veelzijdigheid van een 50mm lens? Download het gratis inspiratie eBook met 25 foto’s gemaakt met een 50mm objectief!

 

Ik wil de inspiratie PDF ontvangen!

Inspiratie eBook: 25 foto's gemaakt met 50mm lens

 

 

* Dit artikel is geüpdatet in november 2018; toen zijn de prijzen bijgewerkt. Aan genoemde prijzen kunnen natuurlijk geen rechten ontleend worden. Controleer ook altijd of de lens geschikt is voor jouw camera voor je deze aanschaft. Het artikel bevat affiliatelinks, maar dit is niet de reden waarom dit artikel geschreven is. In de reacties lees je dat ik niet de enige ben die fan is van deze lens.

Dit is waarom iedere fotograaf een 50mm lens moet hebben

 

Dit is waarom iedere fotograaf een 50mm lens moet hebben Dit is waarom iedere fotograaf een 50mm lens moet hebben

8 redenen waarom je een 50mm lens moet hebben.

 

8 redenen waarom je een 50mm lens wilt hebben 8 redenen waarom je een 50mm lens wilt hebben

Dit is waarom iedere fotograaf een 50mm lens moet hebben

8 redenen waarom je een 50mm lens moet hebben.

Dit is waarom iedere fotograaf een 50mm lens moet hebben

50mm

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, , ,

145 reacties op 8 redenen waarom elke fotograaf een 50mm lens moet hebben

 1. Jos Sparreboom 8 februari 2019 at 16:44 #

  Ja hoor, ik ook. Ik heb ook een 50 mm gekocht en dat is nu ook mijn lievelingslens geworden.
  Bedankt Laura voor de tip van een jaartje of wat geleden!

 2. Janine Bronneberg 4 januari 2019 at 11:34 #

  Hoi Laura, nav jou artikel over de 50 mm lens heb ik deze vorig jaar gekocht en ik kan oprecht zeggen dat het mijn lievelingslens is. Nu overweeg ik een ringflitser te kopen, maar ik zie op de 50 mm geen schroefdraad zitten om de ring erop te schroeven, heb jij hier ervaring mee? Dankjewel alvast en groeten

 3. Villasappho 26 december 2018 at 16:44 #

  Lang gewerkt met de 60mm maar die heeft het gewoon net niet. De 50 mm is zo’n praktisch ding die je gewoon in je tas hebt zitten, weegt niks, werkt prima. Lekker spelen met scherptediepte. Ideaal voor foto’s van bovenaf (flatlay’s), fijn voor huisdieren en extra fijn qua prijs.

 4. Iris 20 augustus 2018 at 13:03 #

  Wat een handige artikelen op je blog! Ik heb gisteren de canon 50mm lens aangeschaft en meteen in een restaurant getest. Het is daar natuurlijk best wel donker. In het begin van de avond ging dit goed, maar aan het einde van de avond kon de autofocus bijna niet meer focussen. Hoort dit? En kan ik dan beter overgaan naar manuele focus? Of heb je tips?

 5. Cyntia 7 juni 2018 at 22:07 #

  Ook ik heb een 50mm lens op mijn canoncamera. Moet er nog wel wat mee oefenen. Ik loop steeds tegen 1 probleem aan.. Als ik buiten fotografeer moet je zo ver weg gaan staan wil ik alles op de foto krijgen. Voorbeeld: mijn zoontje zat op een grote tractor en ik moest echt een flink eind terug lopen om alles erop te krijgen. Dan schakel ik dus uit gemak terug naar mijn standaard 18-55mm lens. Zonde, want eenmaal binnen heb ik juist mijn 50mm lens nodig qua lichtsterkte. Doe ik iets fout of zijn er lenzen die dit probleem voorkomen?

  • Laura 7 juni 2018 at 22:44 #

   Dit is simpelweg de beperking van een 50mm lens Cynthia. Als je merkt dat je vaak liever meer op de foto wilt, dan kun je natuurlijk ook kijken naar een 35mm bijvoorbeeld.

 6. Floor 12 februari 2018 at 16:23 #

  Hoi Laura,

  Voor mijn systeemcamera heb ik een 25mm f/1.7 objectief. Ik lees op verschillende sites dat dit gelijk staat aan 50 mm kleinbeeldequivalent. Wordt daarmee bedoeld dat het gelijk staat aan de lens waar jij het in dit artikel over hebt?

 7. C 16 december 2017 at 10:30 #

  Ook ik heb al enige tijd een 50mm lens op mijn full-frame camera. Mijn dochter wilde mij beslist bij haar bevalling hebben om foto’s te maken van haar komende dochter.
  In het ziekenhuis was de bevallingsruimte nogal donker. Toch zijn alle foto’s, zonder uitzondering schitterend en scherp. Dat alles dankzij de 50mm lens.

 8. Neil Huwae 20 juli 2017 at 23:51 #

  Is Sigma 50 mm 1.4 Art beter dan Sigma 85 mm voor Full Frame Nikon D810

  • Laura 21 juli 2017 at 09:01 #

   Goede vraag Neil. Maar wel een die ik alleen kan beantwoorden als ik ze allebei zou hebben en dat is niet het geval. Met deze vraag kun je dus het beste naar een fotozaak toe en vraag of ze je ze eventueel zelf mag testen.

   • Gerko Feenstra 17 juni 2018 at 17:02 #

    Ik heb de Sigma 50mm 14 art op mijn Nikon D810. Is beter dan de Nikor 50mm 1.8 die ik eerst had. De Sigma 85mm 1.4 art is de beste portretlens die er te koop is volgens DxOMark. Ik ben er, ondanks zijn gewicht van 1135 gram, erg tevreden over.

 9. Rinald 16 juli 2017 at 13:13 #

  met een crop camera werkt een 50 mm lens natuurlijk anders (>70 mm?)

 10. Jose 13 juni 2017 at 15:47 #

  Na het lezen van jou verhaal over een 50 mm lens heb ik er een gekocht. Ben er super blij mee. Het is inderdaad fotograferen met je voeten. Had ik eerst nog wel eens had ik geen ander of beter standpunt moeten nemen, moet ik dit nu wel doen met deze lens. Maak er prachtige foto,s mee, mooie scherpte diepte. Weet zeker dat ik hier heel veel plezier aan ga beleven.

 11. Mike Nuijs 29 mei 2017 at 13:01 #

  Hoi Laura,

  Ik hoor vaak dat iedereen een 50mm objectief moet hebben. Van een aantal professionele fotografen krijg ik de opmerking dat ik juist een 90mm objectief moet aanschaffen. Zeker voor macrofotografie. Hoe sta jij tegenover de 90mm ivm de 50mm?

  Groet Mike

  • Laura 29 mei 2017 at 14:27 #

   Die twee lenzen zijn totaaaaaaaaal niet te vergelijken. Wil je macrofotografie doen, dan zeg ik zonder twijfel een 90mm (macro!) objectief (of een 105mm) want dat kan niet met een 50mm. Maar veel van bovenstaande punten in dit artikel gaan dan natuurlijk niet op (want: appels met peren vergelijken ;))

 12. Sammy 5 april 2017 at 15:04 #

  Beste Laura,

  Kreeg in de winkel als advies dat de 50 mm lens voor mijn Nikon D5500 niet kon ontbreken bij het fotograferen van een bruiloft. Heb me laten overhalen door de verkoper. Moet zeggen dat ik helaas geen tijd meer had om de lens te testen voor de bruiloft.

  Nu heb ik daarna wel geëxperimenteerd met de lens maar kreeg ik veelal onscherpe foto’s. Ik begrijp nogsteeds niet helemaal hoe dat zit met de instellingen, ik denk ook dat daarom de foto’s mislukken. Weet jij wat ik verkeerd doe? Welke instellingen zou jou gebruiken voor binnen en welke voor buiten?

  Moet ik misschien deze lens alleen gebruiken met mijn camera op statief? Ik kreeg te horen dat het nadeel van de wat goedkopere 50 mm lens (die van mij ongeveer 110 euro) is dat deze gauw bewegingsonscherpte hebben. Ik fotografeer natuurlijk het liefst uit de losse hand… Misschien ook een instelling?

  Binnenkort een portret fotograferen en dan zou ik nou eindelijk deze lens goed willen benutten.
  Misschien kan je mij op weg helpen?

  • Laura 5 april 2017 at 18:46 #

   Dat een lens van zo’n 110 euro snel bewegingsonscherpte geeft is onzin. Bewegingsonscherpte heeft alles te maken met de instellingen waarmee je fotografeert. Als dat iets is wat je lastig vind, dan raad ik je de online fotografiecursus aan.

   • wim 8 september 2017 at 14:44 #

    Voor 110 euro heb je hoogstwaarschijnlijk een AF-D lens, dus handmatig scherpstellen, en geen AF–S lens met automatische scherpstelling.
    Denk dat dit het probleem is. Kijk foto’s maar eens na: is het bewegingsonscherpte of niet goed scherp gestelt

 13. Berber 12 maart 2017 at 11:22 #

  Hoi Laura, superleuk artikel! Ik heb zelf geen spiegelreflex maar een systeemcamera van Nikon, de Nikon 1 J4. Past een dergelijke lens hier ook op? Alvast dank voor je reactie!

 14. Joep Meijer 23 februari 2017 at 21:59 #

  Ik heb sinds kort een 50mm/1.8 en wilde het inspiratie e-book downloaden, alleen gaat er iets mis. Ik wordt omgeleid naar een pagina waarop mij aan kan melden voor de nieuwsbrief, maar daar ben ik al op aangemeld.

  • Laura 24 februari 2017 at 13:39 #

   Als het goed is staat er bij de foutmelding wat je in zo’n geval moet doen Joep. Omdat je al aangemeld bent, werkt het aanmeldformulier niet. Open daarvoor een eerder gestuurde nieuwsbrief, klik onderaan op de link ‘wat wil je leren’. Beantwoord de drie vragen en op de pagina erna krijg je dan toegang tot deze download (en meer).

 15. Mirjam 6 januari 2017 at 21:33 #

  Hey Laura,
  Complimenten voor je site. Ik maar er dankbaar gebruik van, ben druk bezig mijn Nikon D3300 goed onder de knie te krijgen.
  Ik heb er een 18-105 mm objectief bij en wil er graag een tweede bij en ik dacht, helemaal na het lezen van dit artikel, aan de 50 mm.
  Nu duizelt het mij…
  Ik lees regelmatig dat op een D een 50 mm geen echte 50 mm is maar eigenlijk 75 mm (ivm cropfactor).
  Betekent dit dat ik niet voor de 50 mm moet gaan maar voor de 35 mm?
  Graag jouw reactie hierop en bedankt alvast.

  • Rim 8 januari 2017 at 18:18 #

   Hoi Laura,
   Ook ik vind je site heel fijn én ben benieuwd naar je antwoord.
   Groet Rim

  • Laura 10 januari 2017 at 01:34 #

   Ik ben altijd fan geweest van de 50mm, zowel op de cropcamera als een fullframe camera. Daarom ook de titel van dit artikel. :) Kan een 35mm ook? Jazeker. Maar niet al het bovenstaande is dan van toepassing, zoals de prijs. Als het je blijft duizelen, hoe het precies zit met de cropfactor en welke lens je het beste gebruikt in welke situatie lees en zie je uitgebreid in m’n online fotocursus.

 16. Iris 9 december 2016 at 18:32 #

  In 2005 een Nikkon D90 gekocht om snelle kiekjes van rondrennende pupjes te maken. Af en toe een fotocursus gevolgd. Afgelopen najaar basiscursus. Daar kwam de 50mm ter sprake. Onverwacht kwam ik een occasion F1.4 tegen. Die heb ik mezelf cadeau gedaan. En hiermee wil ik een jaar fotograferen om de lens en D90 beter willen kennen.
  En dan vind ik jouw website en al die blogjes. Wat een schat aan informatie. Zo helder verwoord.
  Laura, dank je wel hiervoor. Ben er erg blij mee.

 17. Natas 3 november 2016 at 14:07 #

  Hoi.
  Leuk artikel!
  Is de 50mm ook geschikt voor het noorderlicht?? Qua diafragma perfect. Maar ik maak me zorgen over het feit dat ik de focus niet op oneindig lan zetten (zit r niet op) Canon D100

  • Laura 3 november 2016 at 14:39 #

   Je kunt de focus wel op oneindig zetten, dat kan elke lens. Je bedoelt waarschijnlijk dat je geen display hebt waarop de scherpstelafstand staat? Toch kan je de lens hiervoor gewoon gebruiken hoor!

   • Ynze 19 januari 2018 at 12:32 #

    Voor het Noorderlicht is een lichtsterke (ultra) groothoek lens wellicht fijner. Met een 50mm (zeker op een cropsensor) zul je slechts een fragment van het spektakel kunnen vastleggen.

 18. Neil Huwae 3 november 2016 at 10:44 #

  Hallo Laura Vink
  Wat is beter Sigma 50mm 1.4 ART op een Nikon FX full frame of een Nikon DX D7100
  Licht op FX beter dan DX

  • Laura 3 november 2016 at 13:21 #

   Test het even in de winkel uit zou ik zeggen :)

 19. anne 2 oktober 2016 at 09:33 #

  Hoi!

  je geeft aan dat de lens voor de nikon paar tientjes duurder is dan die voor de canon (die 100,-) is, maar ik kan de lens eigenlijk nergens voor die prijs vinden. Ik zoek hem voor iemand die een nikon d60 heeft (zonder scherpstelmotor geloof ik) dus aangewezen op de AF-S. Kan jij me heel toevallig een link bieden waar ik dan de juiste lens kan vinden?

  Alvast super bedankt!

  • Laura 3 oktober 2016 at 08:53 #

   Het verschil tussen de Nikon en Canon is inderdaad maar een paar tientjes, maar dat geldt niet voor de AF-S versie. Die is echt een stukje duurder… Ik heb de linkjes en prijzen in het artikel zojuist geüpdatet.

 20. Erci 27 juni 2016 at 11:58 #

  Echt een leuke artikel. Vervolgens heb ik “25 fotos gemaakt met 50mm” gedownload. Prachtig, vol met adembenemende foto’s. Wellicht overbodig voor een ervaren fotograaf, maar ik zou als beginnend fotograaf ook instellingen (iso, sluitertijd etc) willen zien.

 21. Ingrid 11 april 2016 at 10:56 #

  Hoi Laura (en anderen),

  Zelf heb ik een Nikon 5000, met een 18-105 lens en wil ik graag een primer kopen die lang meegaat.

  Ik overweeg de 35 en de 50 variant: in welke gevallen kies ik beter voor een 35 en wanneer voor een 50?

  En als ik deze lens mee zou nemen naar een mogelijk toekomstige full frame: wat gebeurt er dan met de lenzen? Dit snap ik niet helemaal: wordt de 50 dan niet meer een 35 of is het juist andersom?

  Groeten,
  – Ingrid

 22. Berber 26 maart 2016 at 13:40 #

  Past deze dan ook op een systeemcamera van Nikon? (heb zelf Nikon 1 J4)

 23. Onno 15 maart 2016 at 23:39 #

  Hallo Laura!

  duidelijk stukje, ik heb een vraagje; ik wil graag de 50mm aanschaffen maar ik zie ook allemaal `lagere`lenzen bijvoorbeeld 35 mm (lager dan 50mm bedoel ik ) wat is daarmee het verschil: dat je eigenlijk nog dichter op je project moet staan? of dat het een grotere hoek betreft? is een `kortere`dan niet beter dan een 50mm?

  alvast dank voor je reactie ;-)

 24. Eric 15 maart 2016 at 08:57 #

  Bij de Nikon is de 1.8 zelfs scherper dan de 1.4. Bij Nikon kun je dus heel erg goed voor de 1.8 gaan.
  Het verschil qua licht en/of scherptediepte tussen 1.4 en 1.8 is erg klein.

  • Laura 15 maart 2016 at 12:45 #

   Ik weet niet of ik het met je eens bent of de 1.8 scherper is dan de 1.4. Maar je kunt zeker goed voor de f/1.8 gaan ja…

 25. Chris 5 maart 2016 at 11:25 #

  Hoi Laura,

  Ik heb de nikon d7000 en de lensen 16-85 en 55-3000 van nikon. Is de 50 mm /1.8 lens dan ook een goede lens om aan te schaffen of volstaat de 16-85 in deze al.

  • Laura 5 maart 2016 at 12:27 #

   Dat hangt er natuurlijk vanaf of de 16-85mm ook f/1.8 is. Ik gok van niet. Daarnaast is een prima vaak scherper dan een zoomlens.

  • Eric 15 maart 2016 at 09:02 #

   Hallo Chris,
   De 50mm is qua lens veel beter gebouwd. Het oplossend vermogen en de scherpte zijn veel beter dan die van je 16-85. Daarnaast ga je naar een vaste f1.8 in plaats van een lens die begint bij f3.5 en op 50mm waarschijnlijk al op een f4,5 zit.
   Dat is een groot verschil in lichtopbrengst en in de mogelijke scherpte diepte.

   Op een crop camera als de D7000 heb je door de cropfactor al minder speelruimte in de scherpte diepte. Dit is inherent aan het ontwerp van elke crop spiegelreflexcamera.
   De 1.8 geeft je daarmee geweldige mogelijkheden.

   Nog een tip, koop geen DX versie, maar een AF-S50mm 1.5 G. Deze is namelijk voor zowel de cropcamera als de full frame geschikt.
   Als je ooit overstapt naar een full frame, dan hoef je geen nieuwe lenzen te kopen.

 26. Leonard 1 februari 2016 at 15:28 #

  Wanneer je mag kiezen voor 35mm of 50mm welke zou je dan kiezen en waarom?

  • Laura 1 februari 2016 at 17:08 #

   Volgens mij zegt de titel van dit artikel genoeg… ;)

   • Leonard 1 februari 2016 at 19:16 #

    Ja dat klopt ;), maar dat zegt niets over de 35mm. Als ik de 8 punten naga zijn ze toch allemaal ook van toepassing op de 35 mm?

   • Laura 1 februari 2016 at 21:57 #

    Bij Nikon is het prijsverschil tussen een 35mm f/1.8 en een 50mm f/1.8 niet zo groot. Maar bij Canon heb ik nog 35mm 1.8 gevonden in hetzelfde prijssegment. Dus nee, de punten zijn niet altijd overal gelijk.. Of een 35mm of 50mm de betere keuze is voor jou, hangt o.a. van wat je graag fotografeert. Welke brandpuntsafstand je het beste wanneer gebruikt, bespreek ik in uitgebreid in de online cursus.

 27. Leonard 2 januari 2016 at 13:55 #

  Wat is het verschil tussen een 50mm en een macro lens. Wanneer koop je de ene en wanneer de ander?

  • Laura 2 januari 2016 at 15:45 #

   Een macro-lens kan vaak tot op een paar centimeter scherpstellen op een object, bij een 50mm is deze afstand groter. Daarom is een macro geschikter voor het fotograferen van kleine dingen (zoals insecten)

 28. Susan Vergooszen 1 januari 2016 at 18:20 #

  Pas aangeschaft, daar is de foto van Kenyi in de kerstbal mee gemaakt die van Laura een eervolle vermelding kreeg op haar pagina.! Ik ben er erg blij mee! Is anders fotograferen, nieuwe uitdaging, erg leuk!

 29. Jeffrey 1 januari 2016 at 15:47 #

  Duidelijk artikel over de prachtige lens, door dit artikel heb ik dan ook de 50mm aangeschaft.
  Nog geen seconde spijt van gehad, erge lichte lens (en lichtsterke haha) voor maar een kleine prijs!

 30. Danielle Everts 1 januari 2016 at 14:26 #

  Afgelopen week heb ik de 50mm 1.8 objectief besteld en binnen gekregen..
  Ik ben nog een beginner dus zoek echt nog alles op om voor uit te kunnen gaan.
  Zo kwam ik ook via google op deze pagina terecht.. Super info en heeft mij
  dat zetje gegeven om de objectief te gaan bestellen!
  Ik heb er absoluut geen spijt van.. Ik maak vooral portret foto’s en daar is
  deze lens super geschikt voor!

 31. Jose van Veen 1 januari 2016 at 14:21 #

  Ik heb dit artikel ongeveer een jaar geleden gelezen. Ik was van plan mijn Nikon D5100 in te ruilen voor een D7100. Die laatste heb ik gekocht, maar de D5100 heb ik gehouden en daarvoor een 50mm lens aangeschaft, gewoon om zelf te ervaren hoe leuk dat is, zoals Laura aangaf. En dat klopt helemaal! Toplens, leuk om te gebruiken!!

  • Els 25 september 2017 at 18:18 #

   Hoi! Ik heb de D7100, met 50mm lens aangeschaft.. Alleen werkt diafragma alleen op stand 22. Geeft dan F EE aan. Herken jij dit ook zo? of wat kan ik hier aan doen?
   Groetjes

   • Laura 25 september 2017 at 18:36 #

    Hoi Els, ik denk dat ik weet wat je bedoelt. Er zit als het goed is een klein schuifje bij de diafragmaring, met een oranje puntje. Die moet je vastklikken. Dan kan de camera het diafragma zelf weer instellen! :)

 32. J.Bezuijen 31 december 2015 at 16:47 #

  Leuk stuk, met aandacht gelezen.
  Heb net gisteren de Nikon 50 mm 1.8 voor mijn 5500 gekocht.

 33. Sigfried Jardel 31 december 2015 at 13:32 #

  Ik heb zelf een Nikkor 50 mm F/1.4 en ik ben daar zeer content mee. Geen moment spijt gehad van de aanschaf van dit objectief. En nu is het mijn meest gebruikte objectief.

 34. Téjo NP Ligtvoet 28 juli 2015 at 19:42 #

  Goed verhaal, ga er zeker over denken.

 35. Henk DE Bitter 27 juli 2015 at 12:36 #

  Ik heb een Nikkor Micro 60mm 1:2.8 lens.
  Geld dit interessante artikel over de 50mm lens ook voor deze lens.
  Mijn Nikon D80 gebruik ik voor deze lens

 36. Iwan Bronkhorst 25 juli 2015 at 17:53 #

  Voor de Sigma 50mm Art lens gaat punt 5 niet op

  • Laura 26 juli 2015 at 10:20 #

   Ja, dat is zeker waar! Hetzelfde voor de Canon 50mm 1.2 geloof ik…

 37. Dolf Bolten 24 juli 2015 at 17:49 #

  Laura, leuk aandacht voor de 50mm.
  De Nikon 3100 heeft geen scherpstelmotor in de camera, dus je bent aangewezen op de AF-S 50 mm 1:1.8 of 1:1.4G Dit objectief heeft de scherpstelmotor. De G betekend dat het objectief geen diafragmaring meer heeft, je diafragmeert op het toestel. Verder adviseer ik iedereen die Nikon fotografeert en nog een 50 mm wil kopen om de te gaan voor deze AF-S 50mmG. Die heeft een heel stille scherpstelmotor en is dus geschikt voor elke Nikon spiegelreflex.

 38. Karin Jongeneel-Hendriks 22 mei 2015 at 16:33 #

  Super leuk verhaal (y)

 39. Debora Van Maanen 12 mei 2015 at 06:39 #

  Ik heb moeite met de 50mm lens als ik meer van een model er op wil zetten dan alleen het gezicht (dus van top tot teen). De scherpte valt dan ineens enorm tegen. Doe ik wat verkeerd? Of is de 50mm daar gewoon niet geschikt voor?

  • Laura 5 november 2015 at 15:47 #

   @Deborah: Bedoel je de scherpte of scherptediepte? In geval van de scherpte; misschien heeft de camera last van front/back focus. In geval van scherptediepte; dit komt omdat je verder weg bent. Ik heb hierover geschreven in het gratis eBook “Alles over scherptediepte”

 40. Lore van Dun 23 maart 2015 at 17:32 #

  Ik heb al een tijdje een 50mm lens. Ik weet enkel niet goed wanner ik deze best kan gebruiken en in welke situaties deze handig is. Bijgevolg heb ik hem nog nooit gebruikt, heb je tips?

  • Laura 5 november 2015 at 15:47 #

   Niet teveel nadenken maar gewoon heel veel doen ;) Kom je er het beste achter wat je allemaal wel (en niet) kunt met deze lens :)

 41. Cor Iliohan 2 februari 2015 at 11:12 #

  Bedankt er zit geen scherpstelmoter in dus moet ik af-s nemen

 42. Cor Iliohan 1 februari 2015 at 21:12 #

  Welke kan ik het beste kopen de nikon 50mm 1.8 af-s of de 50 1.8afd
  Ik heb een nikon 3100

  • Laura 2 februari 2015 at 11:18 #

   Ik weet niet of een D3100 een scherpstelmotor ingebouwd heeft of niet. Het beste kun je dit even navragen bij een fotowinkel…

   • Duik 16 september 2015 at 20:00 #

    D3100 heeft geen ingebouwde scherpstelmotor.

 43. Wim Kleijn 31 december 2014 at 13:46 #

  Voor de olympus e systeem is de 50mm f2 lens dan een goede keus

 44. Gijs 2 december 2014 at 08:31 #

  Hoe doet deze lens het binnenshuis op een crop camera? Met een cropfactor van 1.6 bij Canon zou je dan op 80mm uitkomen. Dit lijkt mij teveel afstand worden of niet? Wat is het alternatief binnenshuis?

 45. Albert Grit 16 juli 2014 at 06:32 #

  Mijn camera heeft een crop factor van 2. Heeft dat invloed op de lenskeuze? Is het dan nog steeds een 50mm lens die in mijn tas zou moeten zitten?
  (Ga je het begrip 'cropfactor' ook uitleggen in je cursus?

  • Laura 5 november 2015 at 15:48 #

   Het stukje cropfactor wordt zeker besproken worden in de online cursus. Zelf denk ik dat een 50mm vanwege de eigenschappen dan nog steeds een goede keuze is voor in je cameratas, maar het hangt daarbij wel af van wat je graag fotografeert natuurlijk…

 46. William van den Elsen 1 juli 2014 at 17:15 #

  Vandaag mijn nieuwe Canon 70D ontvangen en twijfelde of ik deze lens zou kopen. Je enthousiasmerend artikel inclusief de reacties van overige trekken me over de streep. Morgen toch maar even gaan shoppen ;)

  • Laura 30 september 2015 at 10:58 #

   Super! Ik hoor graag of de lens je verwachting waarmaakt (of overtreft ;)) In ieder geval ook veel plezier toegewenst met je nieuwe 70D!

 47. Bianca Eisema 27 mei 2014 at 10:02 #

  Hoe zit het eigenlijk met kwetsbaarheid? Het schijnt dat de af ring van canon vaak stuk gaan of haperen. Dat je vanaf het begin een zonnekap op je 50mm moet zetten en deze er niet meer afhalen om dit probleem te voorkomen..

  • Laura 5 november 2015 at 15:48 #

   Als Nikon gebruiker durf ik hier niets over te zeggen. Ik denk ook niet dat je dit over een merk als algemeen kan zeggen, maar dat het echt per objectief afhankelijk is…

 48. Peter May 26 mei 2014 at 16:57 #

  Goed artikel. Maar lees ik over de cropfactor heen of ga je ervan uit dat ieder met een full-frame op stap gaat?
  Ik heb een 50mm 1.8 en denk eraan om een 35mm prime er bij te kopen.
  En zoals je zei het gewicht is leuk meegenomen ten opzichte van een zoom.

  • Laura 5 november 2015 at 15:49 #

   Je leest niet over de cropfactor heen, maar ik ga ook niet vanuit dat je met een fulframe werkt. Bij beide camera’s is het geweldig objectief, en bij 7 van de 8 redenen waarom ik een 50mm aanbeveel is de eventuele cropfactor niet van belang. Alleen bij nr 7 is het bij een cropfactor misschien iets minder veelzijdig.

 49. Anton Verbeek 13 mei 2014 at 20:10 #

  Ik heb een 50mm prime lens F1.7 van Minolta op aan Sony camera. Alle foto's onder normale omstandigheden zijn flink overbelicht. Een snelle sluitertijd (1/2000 en meer) is soms een oplossing, maar dit lijkt me niet gewoon. Gespeeld met sluitertijd, diafragma, ISO, niets helpt. Wat doe ik niet goed?

  • Laura 27 mei 2014 at 12:57 #

   Hoi Anton, dit probleem heeft denk ik niets met het objectief te maken, maar met je instellingen. Probeer er eens een andere lens op te zetten. Is het probleem er dan nog steeds? Dan komt het door je instellingen. Helaas kan ik je hiermee niet verder helpen, daarvoor zou ik echt even de camera vast moeten hebben..

   • Bert Hermans 24 juli 2015 at 10:13 #

    Controleer in dit geval bij de oudere lenzen of je diafragma-bladen niet vuil zijn en aan elkaar blijven plakken.
    Dit kan met het blote oog en met het pinnetje onder aan de lens kun je controleren of het diafragma snel open en dicht gaat.

 50. René 4 mei 2014 at 16:19 #

  Met de verschillende formaten beeldsensors die we tegenwoordig hebben is het niet meer voldoende om over een bepaalde brandpuntsafstand -in dit geval 50mm – te praten. Ik heb nu zelf een micro 4/3 systeem camera en daar werkt een 50mm als een 100mm (kleinbeeld equivalent). Met APS-C is het 80mm (dacht ik) en met full frame gewoon 50mm. Met een Hasselblad zou het zelfs een groothoeklens worden.

  Mag ik aannemen, dat het artikel zich toespitst op de APS-C’ers onder ons, aangezien het merendeel van ons waarschijnlijk wel met Canon of Nikon DSLRs rondloopt?

  Zo ja, dan moet ik het voor mijn m4/3 dus vertalen naar een 40mm prime. Moe’k daarvoor dus gaan sparen.

 51. Brigitte Peeters 28 december 2013 at 17:10 #

  Allereerst Laura mijn complimenten wat een werk om steeds alle tips op papier te zetten en zo iedereen te laten delen in jouw passie!
  Hmmm natuurlijk om de 8 redenen zou ik deze lens al graag willen hebben :-)
  Nu wil ik om van Olympus naar Canon of Nikon…en dan is ie dus dubbel welkom :-)

 52. Jappie Pander 25 december 2013 at 13:29 #

  Hij ontbreekt nog in mijn tas , maar heb nog wel een plaatsje.
  Lijkt me geweldig zo’n lens en kan hem goed gebruiken.

 53. Anneke Hooijer 17 december 2013 at 13:36 #

  Hallo Laura,
  Jouw artikel bracht me op het idee om de 50mm lens weer eens na een lange tijd te gebruiken. Afgelopen zaterdag was ik op het Dickens Festijn in Deventer en heb heel veel prachtige foto’s gemaakt met die lens op mijn toestel. Bedankt voor je inspiratie.
  Anneke

 54. Tonny Van de Vondervoort 16 december 2013 at 21:14 #

  Ik heb de 50mm lens nog niet, reden 9 om mij te laten winnen lijkt me geweldig

 55. Gustaaf De Brandt 16 december 2013 at 18:55 #

  Als beginnende hobby fotograaf zou ik héél graag over zo’n lichtsterke lens beschikken. Ik heb een canon 650 D toestel en de bijhorende kit-lenzen.Om mijn kindjes in alle licht-
  omstandigheden te fotografen,is een snelle lens wel nodig, want het is wel moeilijk die kleine mannen blijven geen second stil Als de kerstman bestaat, misschien een mooi geschenk.

  Hoop doet leven, bij leven en welzijn,

  Gustaaf

 56. Rob Kaan 12 december 2013 at 14:55 #

  Hoi Laura, ik ben erg benieuwd naar de 50mm en het “zoomen” met mijn voeten zoals je dat zo leuk omschrijft. Ben dit jaar begonnen met fotografie en ik snap niet dat ik al die jaren hiervoor andere dingen heb gedaan, zo leuk vind ik het om te doen.

 57. Cleo Frieser 11 december 2013 at 22:47 #

  Wow 10.000 lezers in zo’n korte tijd? Well done lady!! Proficiat!!

  Die 50mm lens zou een fantastisch kerstcadeautje zijn en handig voor newborn/babyshoots!

  Groeten Cleo

 58. Janet 11 december 2013 at 19:42 #

  Hallo Laura,
  Je zult het wel druk hebben met al de reacties.
  Toch even de felicitaties van mij.
  Ik heb gister een lezing bijgewoond van Ralph Gibson, voor mij een uniek moment. Hij vertelde ons dat de meest succesvolle foto’s gemaakt worden met een 50 mm lens.
  Een mooi moment dat je met dit artikel komt.
  Groet Janet

 59. Kati van Helden-Juhos 11 december 2013 at 10:52 #

  Laura, van harte gefeliciteerrd met je mijlpaal…verder, heb ik een vraagje…ik heb een 60mm micro van nilkkor, is dan de 50mm niet overbodig?

 60. Tamara 11 december 2013 at 06:26 #

  Dag Laura
  2 jaar na aanschaf van m’n reflexcamera, ben ik toch echt een cursus fotografie beginnen te volgen om eens alle knopjes te leren gebruiken .
  Ondertussen heb ik helemaal de smaak te pakken van de scherpte diepte foto’s , en merk dat lichtinval soms best moeilijk is, vandaar dat ik stilletjes ook op deze prijs hoop natuurlijk,
  In januari begin ik aan het tweede deel van de cursus en hopelijk met 1 a 2 nieuwe lenzen ( de kerstman vroeg een suggestie , en die had ik genoeg dus …)
  Fijne feestdagen allemaal,Gr Tamara

 61. Dennis 10 december 2013 at 21:46 #

  Ik zou het helemaal geweldig vinden om deze lens te winnen al tijdje aan kijken voor een 50mm lens maar het komt er niet echt van omdat ik dan weer andere dingen moet hebben. Met deze lens zou ik eindelijk mijn fotografie werk nog beter kunnen maken en verbeteren. Hopelijk wie weet zal die binnenkort met de post komen als ik win. En wat een gaaf en cool idee laura zeker met zoveel mensen die je steunen en jou leuke nieuwtjes altijd lezen top top top! ga zo door… Gr Dennis

 62. Filip 10 december 2013 at 19:49 #

  Hoi Laura,

  Waarom zou ik de 50mm wensen? Wel ik heb de 35 mm op een crop wat overeenkomt met 52,5mm. Ik twijfelde toen tussen de 35 en 50 mm en denk dat ik slecht gekozen heb…

  Misschien met wat geluk heb ik ze dan beide!! en kan ik het verschil toelichten…

  Doe zo voort met je fantastische site.

  Groeten Filip

 63. Lyda 10 december 2013 at 18:09 #

  Van harte gefeliciteerd met dit bereikte mijlpaal! Dit is echt een onwijs gave actie! Zou het zo geweldig vinden om eindelijk met een goede lens als trotse tante het mooie gezichtje van mijn kleine neefje vast te leggen.. Ik zeg altijd: ‘to take photos is the best way to capture beautiful moments’!

 64. Kristel 10 december 2013 at 17:44 #

  Ik zou zo graag deze lens willen winnen. Weer een stap dichterbij. Fotografie is mijn hobby, maar zou graag mijn werk er van willen maken. Spaar al lang voor zo’n lens. Maar ben er nog lang niet! Ik vind scherptediepte prachtig om mee te werken, ook porrtetfotografie doe ik het liefst. En daar is deze lens erg geschikt voor!

 65. ben ahmed 10 december 2013 at 17:07 #

  Ik heb geen argumenten, mijn D5200 vind gewoon dat deze lens bij haar hoort, oftewel graag naar Den Helder deze lens!

 66. Hans van Dijke 10 december 2013 at 13:23 #

  Hallo een 50 mm objectief zou mij als armlastige amateur goed uitkomen.
  Ben helemaal weg van portret fotografie en zou met zo een prachtige lens heel veel mooie mensen kunnen fotograferen.
  Heb altijd gedacht dat een 85 mm de juiste lens zou zijn voor dit werk.
  Groetjes en succes met je werk Laura.

  Hans van Dijke.

 67. Cornelia Jonkhof Aarts 10 december 2013 at 12:28 #

  Ik wil ook heel graag meedoen om deze Canon 50mm te winnen. Zelf vind ik het heerlijk om mooie plaatjes te maken van water en de luchten en van mensen… maar….eigenlijkheel stiekum vind ik alles leuk om vast te leggen.

 68. Jennie Voorthuis Pors 10 december 2013 at 11:04 #

  Ja wat zal ik zeggen ben op 13 dec jarig en heb al voor mijn verjaardag een leuk kado gekregen van mijn mannetje
  een photo illusion lite green screen set en daar zou een 50mm nikon lensje best bij passen can you make me happy..!!??.Yes yes yes…

 69. Karin Voermans 10 december 2013 at 11:53 #

  Hoi Laura.
  Van harte gefeliciteerd met je 10.000.
  Erg bedankt voor de goeie uitleg, ben ik heel blij mee.
  Ben een beginner en wil graag veel leren en uitproberen.
  Ook de 50mm lens (mooi om te winnen)
  Goeie tip ook over het “voeten zoomen”
  Groetjes Karin

 70. Jamaa 10 december 2013 at 11:47 #

  Proficiat met deze mijlpaal! Je doet het ook echt super!

  Mijn Canon lens 50mm was een van mijn favoriete lenzen ever!! Daar heb ik super veel ervaring mee opgedaan en lekker mee kunnen experimenteren. Nadat deze lens stuk is gegaan en mijn Canon camera ook niet meer functioneerde heb ik een Nikon camera gekocht. Helemaal blij mee alleen mis ik de 50mm lens heel erg!! Ik hoop dat ik met deze actie weer kan genieten van de Nikon lens en mooie foto’s kan maken.

  Ik kan niet wachten!

 71. Jeanette Kiers 10 december 2013 at 11:30 #

  Ik vind het ook erg verassend wat ik er mee kan. Gebruik hem zelfs in de sporthal om handballers te fotograferen. Geen dag spijt gehad van de aankoop.

 72. Arianne Beks 10 december 2013 at 11:25 #

  Diepgaand in scherpte, licht in gevoel. Vriendelijk voor de portemonee, kerstman blij. Breed in gebied, je moet lopen. Goed voor de conditie, en educatief bovendien.Wat heb ik toch een fijne hobby!

 73. Max Jongkoen 10 december 2013 at 11:08 #

  De 50mm is ook leuk om portretjes van je huisdieren te maken. Dit was een van mijn eerste foto’s met deze lens. http://www.flickr.com/photos/sjorssie/9915466313/in/photostream/

 74. Jennie Voorthuis Pors 10 december 2013 at 11:04 #

  Ja wat zal ik zeggen ben op 13 dec jarig en heb al voor mijn verjaardag een leuk kado gekregen van mijn mannetje
  een photo illusion lite green screen set en daar zou een 50mm nikon lensje best bij passen can you make me happy..!!??.Yes yes yes…

 75. Brenda Batstra-Weel 10 december 2013 at 10:31 #

  Fotografie is mijn hobby, die ik stukje bij beetje aan het uitbreiden ben. Een 50mm lens heb ik nog niet in mijn bezit. Maar lees dat ik wel 8 redenen heb om er eentje in mijn bezit te hebben! Dus daarom om nog beter te kunnen fotograveren hoop ik dit juweeltje te winnen!!!!!

 76. Johan Vet Alpe D'huzes 10 december 2013 at 10:28 #

  Ik kan hem goed gebruiken voor mijn actie Johan Vet Alpe D’huzes Gefeliciteerd en succes!!

 77. Marianne W. 9 december 2013 at 20:43 #

  Hallo Laura,

  Van harte gefeliciteerd met je 10.000 nieuwsbrief ontvangers. Knap gedaan in zo’n korte tijd.
  Met belangstelling heb ik je artikel gelezen over de 50 mm. lens. Aangezien ik tot voor kort eigenlijk alleen maar vogels, libellen en vlinders fotografeerde ben ik in het bezit van een telelens en een 150 mm. macrolens (en een 15-85 kitlens). Sinds kort heb ik de architectuur/avond- en nachtfotografie ontdekt. Een lichtsterke lens zou daar uiteraard bij helpen. Ik zoek naar oude, leegstaande panden waar ik me kan uitleven. De 50 mm. lens zou daar een perfecte uitkomst voor zijn.

  Veel succes verder met je werk!

  Marianne

 78. Mieke Schuwirth 9 december 2013 at 13:05 #

  Had hem al maar ben er nu nog blijer mee…..

 79. Antoon van der Veer 9 december 2013 at 12:27 #

  Zeker weten is een mooie lichtsterkte lens.

 80. Henny Klein Klouwenberg 9 december 2013 at 13:00 #

  Wow zoveel foto enthousiastelingen hier bijelkaar, als die allemaal zo graag een 50mm lens willen hebben dan moet het wel iets bijzonders zijn.

 81. Jonny Slechten 9 december 2013 at 11:42 #

  Prima lens. Jaren plezier van gehad. Ik heb de mijne nog van mijn eerste pentax. Dus ongeveer 30 jaar oud. Vroeger wist je niet beter.

 82. Elly van Veen 9 december 2013 at 10:48 #

  Gefeliciteerd, ik lees altijd met plezier je berichten, de 50 mm is idd geweldig en zit bij mij standaard op het 2e toestel. Ik hoop dat het lensje bij een enthousiasteling terecht komt, want het is echt zo fijn om er mee te werken

 83. Willem Pothoven 9 december 2013 at 10:22 #

  Schitterende lens helaas niet in mijn bezit.

 84. Martin Hokke 9 december 2013 at 09:37 #

  Hoi Laura,

  Mooi artikel. Ben het helemaal met je eens. Je creativiteit word echt geprikkeld doordat je met je voeten moet zoomen. Op een fullframe is 50mm ook ongeveer wat je met je eigen ogen ziet.
  Gefeliciteerd met je mijlpaal!

 85. Daniel Maissan 9 december 2013 at 05:29 #

  Samen met een 35mm 2.0 is de 50mm 2.0 een vaste lens in mijn tas… Iets minder licht sterk, maar dat is dan ook meestal niet nodig in mijn geval ;-)

 86. Egon 8 december 2013 at 22:11 #

  Hallo Laura, proficiat met de bereikte mijlpaal! Well done and keep up the good work.
  Volgens mij was ook de 105mm lens altijd de beste portretlens bij de analoge spiegelreflexen. Eventueel een 85mm.

  Een lichtsterke 50mm blijft natuurlijk ook een topper!!

  Met vriendelijke groeten,
  Egon

 87. Johan Swaneveld 8 december 2013 at 21:02 #

  de 50 mm is op een APS-c toch meer tele. een 35 mm is meer de vervanging…

 88. Ester Dammers 8 december 2013 at 21:58 #

  Ik heb er ook één en ben groot fan! Ik heb overigens ook de 50mm macrolens, die gebruik ik wel iets minder maar maakt ook mooie foto’s alhoewel hij weer ietsje minder lichtsterk is.

 89. Johan Swaneveld 8 december 2013 at 21:02 #

  de 50 mm is op een APS-c toch meer tele. een 35 mm is meer de vervanging…

 90. Liliane Van Uytven 8 december 2013 at 19:42 #

  Voor onder de kerstboom ? ;-)

 91. Jet 8 december 2013 at 19:39 #

  Eind dit jaar ga ik eindelijk het Noorderlicht zien. Wat zou ik dat mooi kunnen vastleggen met een 50 mm!

 92. Johan Hennige 8 december 2013 at 16:37 #

  Dank voor voor het artikel.Had bovenstaand afgebeelde 50mm Nikkor lens aangeschaft,ga dus nu meer met mijn voeten ´zoomen ´en de gegeven tips worden dan zeer ter harte genomen,nogmaals: Baie dankie.! Johan Hennige

 93. ton Grimmius 8 december 2013 at 17:28 #

  Dit artikel komt voor mij net op het goede moment. Na lange tijd te hebben gefotografeerd met een kit.lens, was ik toe aan een lichtsterke lens, mede ingegeven door de fotocursus die ik heb gedaan. De docent had het altijd over een lichtsterkte van 1.8 of 1.4. Hij is wel van mening dat 1.8 of 1.4 nog erg veel van elkaar verschillen. ” kun je het missen, koop dan een 1.4″.
  Wat vind jij?

  Vriendelijke groet,

  Ton Grimmius – Groningen

 94. Gerrit Halfman 8 december 2013 at 16:16 #

  Ik heb ook een 50 mm lens ik heb hem gebruikt voor portetten en geprobeerd om landschap te foto graveren. IK Heb er ook dieren mee gefotgrafeerd een schilderij hangt bij ons in de woonkamer.

 95. Jean-Pierre 8 december 2013 at 17:04 #

  Ik merk dat ik meestal mijn Tamron 90mm 2.8 macrolens gebruik voor portretten.
  Mijn Canon 50mm 1.8 is ook mooi scherp, maar de Tamron geeft me het mooiste resultaat. Beide zou ik echter niet willen missen, en gaan dus mee op reis…
  En dat wordt Vietnam over twee maanden:-)

 96. Ingrid Bisback 8 december 2013 at 15:53 #

  goede lens mooie resultaten

 97. Willeke Bijker 8 december 2013 at 16:41 #

  Hallo, allereerst proficiat met het behalen van dit resultaat. Ik heb je artikel gelezen over de 50 mm lens en ik zou graag in aanmerking willen komen voor de 50 mm lens omdat het smaakt naar meer.

 98. Petra van der Wal 8 december 2013 at 16:39 #

  ondergeschoven kindje, dank voor je info

 99. Etienne Michel 8 december 2013 at 16:29 #

  Ik heb geen argumenten, mijn D7100 vind gewoon dat deze lens bij haar hoort, oftewel graag naar Bussum deze lens!

 100. wilza 8 december 2013 at 16:29 #

  Hoi,

  Ja, ik ben het helemaal eens met de info over het 50mm objectief..! Ik heb vele objectieven gehad en gebruikt. Mijn voorkeur gaat toch uit naar mijn zoom-lens van 18-135 mm. Reden: alle voorkeur-brandpunten snel en altijd bij de hand. De kleine min-punten t.o.v. de vaste 50mm zijn verwaarloosbaar. De moderne beeldchips met hun grote gevoeligheid en weinig ruis, compenseren de mindere lichtsterkte van de 50mm. De 50 mm 1.4 blijft het wel winnen met zijn schitterend bespeelbare scherptediepte. Dat mis ik wel eens.

 101. Liliane Van Waes 8 december 2013 at 15:27 #

  Prima lens die in geen enkele fototas mag ontbreken.

 102. Gerrit Halfman 8 december 2013 at 16:16 #

  Ik heb ook een 50 mm lens ik heb hem gebruikt voor portetten en geprobeerd om landschap te foto graveren. IK Heb er ook dieren mee gefotgrafeerd een schilderij hangt bij ons in de woonkamer.

 103. Ben Kuiperbak 8 december 2013 at 16:13 #

  Ha Laura, Ik dacht dat een portretlens rond 105 mm was voor full-frame, voor het DX format omgerekend 70 mm. Als licht sterk objectief voor mijn DX heb ik gekozen voor 30mm F1.4 of was dit een foute keuze. Groet Ben

 104. André Snijder 8 december 2013 at 15:04 #

  Goed artikel en is voor mij zeer leerzaam

 105. Ingrid Bisback 8 december 2013 at 15:53 #

  goede lens mooie resultaten

 106. Liliane Van Waes 8 december 2013 at 15:27 #

  Prima lens die in geen enkele fototas mag ontbreken.

 107. Jef Gees 8 december 2013 at 14:55 #

  Schitterend artikel over een bijna “forgotten friend (=50 mm)”.

 108. Carine Van Lancker 8 december 2013 at 14:25 #

  ik volg fotografie les en met dit objectief zou ik fantastisch blij zijn en mooiere resultaten behalen

Geef een reactie

X