Het versturen van een kerst- of nieuwjaarskaart hoort bij de decembermaand. Of je het nu per post verstuurt of digitaal, het versturen van een persoonlijke, unieke kerstkaart vind ik het allerleukst. Wil jij ook zelf een unieke kerstkaart met eigen foto maken? Hieronder 10x inspiratie voor de foto’s die je daarvoor kunt gebruiken! :)

1. Iets met winter of sneeuw

Een winters tafereel doet het altijd goed op kerstkaarten. Of het nu een landschap is of iets anders met sneeuw (of ijs), het past perfect bij de tijd van het jaar (ook al is een witte Kerst in Nederland vrij zeldzaam).

Kerstkaart met winters landschap. Dit is een van de zes gratis kerstkaart-templates van Vink Academy.

Inspiratie voor unieke kerstkaarten

In dit artikel zie je een aantal keer een foto gecombineerd met tekst en illustraties. Dit zijn de gratis kerstkaart-templates van Vink Academy. Gebruik de templates om jouw foto’s in te zetten, zo heb je in een handomdraai een prachtig en professioneel resultaat. 

2. Kerstbomen

Natuurlijk is de kerstboom (naast de kerstman) hét symbool van de kerstdagen. Zet de kerstboom extra vroeg neer dit jaar, versier ‘m met de mooiste ballen, fotografeer de kerstboom en gebruik dit beeld als kerstkaart voor familie en vrienden. Of fotografeer een andere mooie kerstboom, zoals die hieronder die ik fotografeerde in Parijs.

fotokerstkaart-maken-lafayette

Zelf kerstballen met foto's maken

Kersthangers met je eigen foto’s. Lees hier de DIY tutorial hoe je deze kersthangers maakt.

3. Kerstmannen, kerststallen, kerstfiguurtjes, kerstaccessoires

Ook kerstballen, kerststallen en andere figuurtjes kun je goed gebruiken in je kerstkaarten.


Kerstman: eigen kerstkerst maken

 

4. Lichtjes

December is de maand dat het buiten snel donker is. Om die reden vind je ook overal extra lichtjes terug…. Kaarsjes, kerstlampjes, extra straatverlichting buiten… je kunt het allemaal gebruiken in je foto. De (kerst)lichtjes komen natuurlijk extra goed tot hun recht wanneer je in de avond of nacht fotografeert.

Unieke kerstkaarten maken

Kerstlichtjes

Weten wat die bollen zijn? Lees dan over wat bokeh is en hoe je het bokeh effect in de foto krijgt.

5. Bokehbollen en bokeh figuurtjes

De lichtjes van de kerstboom kun je ook heel goed gebruiken om te spelen met bokeh-bollen en bokeh figuurtjes. Net als de vorige foto zorg je dat de focus in de foto ontbreekt, waardoor lichtpuntjes veranderen in mooie bollen. Van deze bollen kun je vervolgens weer figuurtjes maken. Hiervoor heb je een speciale Bokeh houder nodig die je zelf makkelijk kunt maken. Hoe je dit doet en hoe je de houder maakt, lees je in de Do It Yourself Bokeh Kit houder handleiding.

Kerstkaart met figuurtjes bokeh

Kerstkaart met figuurtjes bokeh

Lees verder hoe de onderstaande kerstkaartfoto tot stand kwam met bokeh-bollen van kerstverlichting op de achtergrond. 

6. Vuurwerk & sterretjes

Het einde van het jaar wordt traditiegetrouw gevierd met vuurwerk. Heb jij vorig jaar tijdens oud- en nieuw vuurwerkfoto’s gemaakt? Of misschien wel tijdens een vuurwerkfestival? Dan kun je deze vuurwerkfoto’s voor de nieuwjaarskaart van dit jaar gebruiken. Geldt er voor jouw woonplaats een vuurwerkverbod, dan kun je natuurlijk ook sterretjes gebruiken!

Vuurwerk

7. Je gezin, familie, liefde, dierbaren

Het kan een foto zijn die je speciaal voor de kerst hebt gemaakt (bijvoorbeeld met kerstmutsen op, met kerstversiering om of in de sneeuw), maar een mooie foto die een tijdje geleden is gemaakt (bijvoorbeeld op vakantie) kan natuurlijk ook.

 

8. Huisdieren

Huisdieren zijn een geliefd onderwerp om te fotograferen en het is dus niet raar dat je ze vaak op kerstkaarten voorbij ziet komen. Het hangt natuurlijk van je huisdier af, maar sommige huisdieren vinden het geen probleem om met een kerstmuts, rendier-oren of iets anders geks op hun kop op de foto te gaan! :) Lees ook de tips voor het fotograferen van honden en katten als je hiermee aan de slag wilt.

 

9. Kerstkaart met foto van de ontvanger(s)

Natuurlijk kun je in de kerstkaart ook een foto gebruiken van de ontvanger(s) van de foto. Wanneer je als fotograaf werkt, is dit extra leuk en bijzonder om aan je klanten cadeau te doen. En natuurlijk een goede promotie voor jou, want ik weet zeker dat deze kerstkaart netjes neergezet wordt en door een hoop mensen gezien zal worden! :)

10. Jouw mooiste foto(’s) van dit jaar

Natuurlijk hoeft de foto die je op de kerstkaart zet niet per se iets met winter/kerst/oud- en nieuw te maken te hebben. Wat dacht je van een collage van je favoriete (vakantie)foto’s? Een fotoproject waar je dit jaar aan gewerkt hebt? Of gewoon jouw mooiste foto’s van dit jaar. De mogelijkheden zijn eindeloos!