De beeldverhouding van de meeste spiegelreflex- en systeemcamera’s is 2:3. Wanneer je in de nabewerking nog een uitsnede wilt maken van een foto (het zogenaamde ‘croppen‘) dan is het aan te raden om dit te doen met een vaste beeldverhouding. Op die manier worden foto’s ook afgedrukt in de normale fotoformaten en passen foto’s mooi in fotolijsten. Gelukkig behoud je heel makkelijk de standaard beeldverhouding in Lightroom tijdens het croppen. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Uitsnede maken in Lightroom

Voor het maken van een uitsnede ga je in Lightroom naar de Ontwikkelmodule (sneltoets R) en klik je op het meest linkse icoontje onder het histogram. Er verschijnen nu randen om de foto en door hieraan te trekken en de foto te slepen kun je de uitsnede aanpassen. Bij dubbel klikken op de uitsnede of wanneer je de Gereed-knop onderin beeld gebruikt, wordt deze uitsnede gemaakt.

Lightroom Croppen in Ontwikkelmodule

Een groot voordeel is dat je de uitsnede ten alle tijden nog kunt aanpassen! Je gooit dus niets echt weg. Je kunt altijd terug naar de cropfunctie om dit weer aan te passen.

Of je nu op vakantie gaat naar Terschelling,Tanzania,Tokio,Spanje.Schiermonnikoog,Slovenië,IJsland,Indonesië,

met deze masterclass leer je hoe je er prachtige foto's maakt.

Masterclass: Reisfoto’s met een WAUW-factor

Tips & inspiratie om adembenemende vakantiefoto’s te maken. Foto’s waar je jaloers op zou zijn, als je ze niet zelf had gemaakt. ;)

Vrije uitsnede maken

Op het moment dat het slotje wat bij de cropmodule links open staat, kun je een vrije uitsnede maken. Dit geeft dan een afwijkend beeldformaat en kan problemen geven als je de foto later wilt afdrukken voor in een lijstje, omdat de foto ook kleiner afgedrukt wordt.

Uitsnede maken met vaste beeldverhouding

Voor het maken van een uitsnede met een vaste beeldverhouding, zorg je dat het slotje dat ernaast staat gesloten is. De crop die je maakt zal dan altijd in die ingestelde beeldverhouding zijn. Naast het slotje staat eerst altijd Origineel staan. Dit is de dus de originele beeldverhouding van je camera.

Als je een vrije uitsnede maakt, dan veranderd Origineel in Aangepast. Door te klikken op Origineel of Aangepast, kun je in het uitklapmenu kiezen voor een vaste beeldverhoudingen. Zoals 2:3 (dit staat er dan als 2 x 3) of vierkant (1 x 1).

Lightroom Crop met aangepaste beeldverhouding

Lightroom Croppen in originele beeldverhouding

Lightroom: Crop vierkant maken

Is de originele beeldverhouding hetzelfde als 2:3?

Nee, soms is Origineel nét niet hetzelfde als 2:3.

Even een rekenvoorbeeld: mijn Nikon D700 komen foto’s van 4256 pixels breed en 2832 pixels hoog. Bij een exacte 2:3 beeldverhouding, zou de breedte 2832 : 2 * 3 = 4248 pixels moeten zijn. Dat betekent dat op dit formaat er eigenlijk 8 pixels teveel zijn voor een precieze 2:3 fotoafdruk. Deze 8 pixels worden dus niet afgedrukt. Gelukkig zijn deze 8 pixels slechts 0,2% van de gehele lengte en daarmee verwaarloosbaar. Het valt absoluut niet op dat er aan elke kant 4 pixels missen tenzij je de foto héél krap kadert. Om die reden is het dus ook geen probleem als je in Lightroom het slotje op Origineel laat staan.

Heeft jouw camera een andere standaardbeeldverhouding (bijvoorbeeld 3:4) of heb je de uitsnede toch heel krap gekaderd, dan kun je overwegen de uitsnede aan te passen naar 2:3. Het krap kaderen van een foto adviseer sowieso nooit als je deze afdrukt. Want als je de foto inlijst of achter een passe-partout plaatst, dan verlies je altijd enkele millimeters aan de rand van het beeld.

Crop kantelen om horizon recht te zetten

Je kunt een foto tot 45 graden kantelen in Lightroom door in de cropmodule met je muis net buiten de foto te staan. De muisaanwijzer verandert nu in een boogje met aan weerszijde twee pijltjes. Houdt je muis vervolgens ingedrukt en draai de foto. Tijdens het kantelen verschijnt er ook een raster boven de foto welke erg handig is als je bijvoorbeeld foto’s met een scheve horizon wilt rechtzetten.

Lightroom: crop kantelen

Van een liggende foto een staande foto maken en andersom.

Het kantelen van de foto kan maar tot 45 graden en deze functie kun je dus niet gebruiken om van een liggende (landscape) foto een staande uitsnede (portrait) te maken. Wanneer je dat wilt doen, gebruik je de sneltoets Xof klik je op Uitsnijdkader gereedschap en trek je vervolgens over de foto de gewenste (staande) uitsnede. Simple as that!

Lightroom Crop Staand maken