En alweeeer een jaar voorbij. Tijd voor een terugblik op 2017 aan de hand van mijn Instagram foto’s.

Over hét hoogtepunt van dit jaar hoef ik niet lang na te denken. Dat was toch wel de publicatie van mijn foto’s in National Geographic. In 2016 won ik de beurs van de Marius van der Sandt Academy en tot en met juni werkte ik hiervoor aan een fotoserie. Het onderwerp dat ik hiervoor had gekozen waren de Loonse en Drunense Duinen, ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Ik bracht er veel uren door met m’n camera, stond er vaak vroeg voor op en kwam er mijzelf ook wel een paar keer tegen. Maar het resultaat werd beloond! Uit de drie series (die van mij, maar ook van de andere winnaars Jeffrey van Houten en Mark Oomens) werd die van mij gekozen om in het septembernummer van National Geographic te plaatsen. Acht pagina’s met mijn foto’s en eigen tekst, trotser kon ik niet zijn!

De fotoserie bleef niet onopgemerkt en er kwam ook media-aandacht voor. Als eerste bij het Brabants Dagblad en Omroep Brabant. Het kwam in verschillende kranten en ik werd door Omroep Brabant uitgenodigd tijdens de live-uitzending op radio en tv te komen praten over het project. En een week later ging ik op stap met een cameraploeg van omroep Max voor een korte reportage in het programma Hallo Nederland. Supervet!

Instagram #bestnine2017

De #bestnine2017 zijn de negen foto’s die de meeste likes (hartjes) kregen op mijn Instagram account. Als ik naar de bestnine kijk, dan is het ook niet gek dat je vier foto’s van de Loonse en Drunense Duinen terugziet; Foto 1, 2, 6 en 7. Bij de tweede foto was ik er ’s nachts, voor foto zes stond ik vroeg op (en die foto gaf me de inspiratie voor dit artikel over mijn ochtendritueel bij een zonsopkomst fotograferen). Het is grappig dat foto één en zeven allebei van een stel paarden in de Brabantse Sahara zijn. Beide foto’s zijn gemaakt met een drone, maar toch zijn de beelden niet van hetzelfde moment. Foto 1 is geregisseerd , foto 6 gebeurde op een andere dag ’toevallig’.

Dronefotografie

Die drone is trouwens nieuw dit jaar, in maart kocht ik een DJI Mavic Pro [affl]. Ik heb er al flink wat vlieguurtjes opzitten en ook al veel toffe beelden geschoten. Maar Laura, waarom hebben we die dan nog niet gezien?!? Jaa….. goede vraag. Ik zal het uitleggen.

Er zitten aan dronefotografie verschillende regels. Logisch ook. Eén van die regels is dat je voor commercieel gebruik van dronefoto’s een licentie moet hebben. Nu heb ik niet betaald gekregen om deze dronefoto’s te maken, maar als ik ze ergens deel met een link naar Vink Academy, is het dan ook commercieel!? Dit is nogal een grijs gebied en om die reden ben ik er voorzichtig mee geweest. Maar in 2018 ga ik mijn ROC-licentie halen en als dat geregeld is, is het plan ook om uitgebreid te schrijven over dronefotografie. Want dat is zooo gaaf!

Herfstfoto’s
Terug naar de best nine. Foto drie, vier en vijf maakte ik op dezelfde ochtend op de Nulandse Heide, niet ver van mijn huis. Ik had gehoopt op dikke mist in het bos, alleen toen ik onderweg was zag ik al; die is er niet. Dat was toch niet erg, want door de nachtvorst zat er een prachtig kristallaagje om de herfstbladeren. En toen de zon twee uur later doorkwam en de grondvorst langzaam oploste, werd ik getrakteerd op prachtige zonneharpen.

Foto acht maakte ik tijdens een wisselvallige middag in het Speulderbos, een locatie die ik al een paar jaar op een lijstje had staan om daar eens met mooie herfstkleuren te fotograferen. Zo blij dat ik dat dit jaar gedaan heb. :)

Reisfotografie

Alleen foto negen van mijn bestnine is niet in Nederland gemaakt, maar in het Eiffelgebied in Duitsland. Ook voor die foto stond ik weer vroeg op.

Bij het zien van deze bestnine zou je haast denken dat deze reisfotografe dit jaar niet weg is geweest, maar niets is minder waar. In 2017 ging ik ook Panama, Costa Rica, Nicaragua, IJsland, Oostenrijk, Gardameer (Italië), Luxemburg, Kopenhagen en Valencia. Maaaaaar waar zijn die foto’s dan Laura?! Jaja.. I know!

In de terugblik van 2016 schreef ik dat het mijn goede voornemen was om in 2017 iets regelmatiger te posten op Instagram. Nou… dat is niet helemaal gelukt. Poste ik vorig jaar 96 foto’s, nu waren het er maar 31. Oei! Waar ging het mis? Ik denk dat het vooral komt omdat ik te perfectionistisch ben. Ik wil mijn beste foto’s laten zien en dat mijn Instagramfeed er perfect uitziet. Daarvoor moet ik er echt even goed voor gaan zitten. Maar met nog een enorme stapel aan te gekke foto’s (van al de bestemmingen die ik hierboven noemde) weet ik tegelijkertijd niet zo goed waar ik moet beginnen. En dus komt het er niet van. Is dit ook herkenbaar voor anderen? Maar ik ga daar straks echt echt echt verandering in brengen.

Instagram Stories

Waar het op mijn Instagramfeed soms angstvallig stil was, des te drukker was het op Instagram Stories. Hier geef ik je een kijkje in mijn leven en alles wat ik doe en meemaak. Omdat de foto’s na 24 uur automatisch weer verdwijnen, kan ik daar mijn perfectionisme opzij gooien. Ik schreef dan wel een artikel wat ik stom vind aan Instagram Stories , eigenlijk baal ik er zelfs van dat ik Instagram Stories zo leuk vind. Met de dilemma’s op dinsdag die ik iedere week als Instagram Poll erin gooi heb ik eigenlijk gewoon heel veel lol ;). Volg jij mij al op Instagram? Dan zie je snel wat ik bedoel!

Wat gebeurde er nog meer in 2017

In 2017 gebeurde er nog iets groots. Of nou… ik weet niet of jij het als groots ervaarde, maar ik zeker wel. Vink Academy kreeg een nieuw logo. Na 5 jaar vond ik het tijd voor vernieuwing, waarbij het allemaal wel wat strakker en volwassener mocht. Het vinkje kreeg een metamorfose en met het nieuwe logo veranderde ook de huisstijl en de looks van deze website. Lees hier alles over het hele proces; het was maanden werk. Met al deze veranderingen voegde ik ook een aantal functies en pagina’s toe, zoals de handige keuzehulp naar fotografietips, laura’s library met alle gratis downloads en het vergrootglasje (links bovenin de site); voor iedereen die graag de letters ietsje groter heeft.

Webinars

Met ontzettend veel plezier heb ik dit jaar weer een flink aantal webinars over reisfotografie gegeven. En ook het nieuwe webinar over herfstfotografie was een succes. Voor 2018 heb ik diverse ideeën voor webinars met een ander onderwerp/thema. Het liefst zou ik alles uitwerken, maar het nadeel van een webinar is dat het ontzettend veel werk in de voorbereiding is (omdat ik ook wil dat het een goed webinar wordt!). Ik ga in ieder geval mijn best doen! :)

Natuurlijk ging de verkoop van mijn boek Reisfotografie ook dit jaar vrolijk door. Voor iedere vijf verkochte boeken (of online cursussen) doneer ik één boom aan stichting Trees For All, die zij planten in Bolivia. Op 24 december heb ik voor dit jaar vast de balans opgemaakt en de teller met het totaal aantal bomen names Vink Academy geplant is, staat nu op 241. Dat begint toch een klein bos te worden he!? :)

Nog meer gave dingen in 2017

En omdat er nog meer toffe dingen gebeurde in 2017, sluit ik deze blog af met een opsomming.

  • Ik gaf een cursus fotografie bij de Kustwacht – inclusief praktijkgedeelte om te fotograferen vanuit het vliegtuig. Voor iemand die vroeger piloot wilde worden, is dat natuurlijk te gék. Ik maakte deze foto boven onze Noordzee:

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

  • Tijdens de Fotofair én tijdens een evenement van reisbureau Riskja stond ik meerdere keren voor een stampvolle zaal om een lezing over reisfotografie te geven. Zo leuk om te vertellen over dat waar mijn hart ligt!
  • Bij de uitreiking van de fotowestrijd van National Geographic mocht ik kort op het podium staan om iets te vertellen over mijn fotoserie. Weer een volle zaal en stiekem vond ik dit best spannend, maar ik kreeg alleen maar positieve reacties!
  • Mijn foto van de rennende schapen (gemaakt bij de Loonse en Drunense Duinen) zat in de top 10 bij de fotowedstrijd van het Wereld Natuurfonds. Ik ging helaas niet met de hoofdprijs naar huis, maar vond het al een hele eer dat mijn foto uit zoveel inzendingen gekozen was!

Dat was het. Wat was jouw (fotografische) hoogtepunt van 2017? Ik kijk in ieder geval met veel plezier uit naar 2018!