HOERA! Vink Academy heeft een nieuw logo, een nieuwe huisstijl en een vernieuwde website. In deze blog vertel ik je wat er allemaal nieuw is (een hele hoop!) en hoe het allemaal tot stand is gekomen.

Het nieuwe logo

Laat ik beginnen met het nieuwe logo. Vink Academy bestaat dit jaar 5 jaar en ik vond het tijd worden voor tja… vernieuwing. Het mocht allemaal wel ietsje volwassener en moderner.

Eén van de voorwaarden was dat het logo wel herkenbaar moest blijven. Oftewel; het vogeltje blijft. Het ontwerpen van het nieuwe logo was uiteindelijk een lang proces (daarover vertel ik hieronder meer), maar het is gelukt! Ik ben superrrrrrrblij met dit logo en ik hoop natuurlijk dat jij ‘m net zo mooi vind. :)

Het nieuwe logo
Tadaaaa: de transformatie van het logo :)

Je ziet… Een strakker jasje voor het vogeltje, meer aandacht naar de camera, een ander lettertype en een nieuw fris kleurtje!

Met een nieuw logo was het natuurlijk ook tijd voor een nieuwe huisstijl. Bij een huisstijlontwerp draait het om kleuren, vormen en de gebruikte lettertypes. Bij het blauwgroene van het logo komt nu het vrolijke oranjegeel. En je zult vaak driehoeken voorbij zien komen. Dit is inmiddels bijna overal doorgevoerd, van de facturen en emails tot de gratis eBooks en facebookberichten.

De vernieuwde website

En dan komen we aan bij de vernieuwde website, waar je deze blog nu leest. Als je een regelmatige bezoeker van de site bent, dan valt je vast direct op dat er andere kleurtjes zijn (van de huisstijl dus), het menu uitgebreid is (er zijn nu eigenlijk twee menu’s) en ook is de sidebar bij de blogs verdwenen.

Zo was de website al tijden responsive – dat wil zeggen; de website past zich aan aan het formaat van het beeldscherm – maar ik heb in het proces de website nog meer tablet- en mobielvriendelijk gemaakt. Hoe kleiner het scherm is waarop je de website bekijkt, hoe groter de letters van deze tekst bijvoorbeeld. Behalve de koppen, die worden juist weer kleiner.

Fancy keuzehulp

Waar ik bijvoorbeeld erg trots op ben is de Beter fotograferen? Start hier! pagina. Voor die pagina heb ik een fancy keuzehulp gemaakt. Op het moment van schrijven staan er 159 artikelen (!) met fotografietips en inspiratie op de site. Een gigantische waslijst en ik kan me goed voorstellen dat een nieuwe bezoeker door de bomen het bos niet meer ziet. Waar moet je beginnen met lezen? Daarom geef ik op de start-pagina na het beantwoorden van een paar vragen drie tot vijf leessuggesties, zodat je direct op pad bent! Handig he?!

Laura’s Library

Ook nieuw is Laura’s Library. De afgelopen jaren heb ik vele gratis eBooks/PDF’s gemaakt en die heb ik nu allemaal op één plek samengebracht. Als je je op de pagina van Laura’s Library aanmeldt voor de nieuwsbrief en daarbij gelijk drie korte vragen beantwoord, krijg je per mail toegang tot alle downloads in deze bibliotheek. Cool toch?!

Sta je al ingeschreven voor de nieuwsbrief, dan werkt het aanmeldformulier op die pagina niet. Op zich ook wel logisch natuurlijk, want het is een aanmeldformulier. Om te zorgen dat ook de trouwe nieuwsbrieflezers gemakkelijk bij alle downloads in de bieb kunnen komen, heb ik het volgende bedacht:

 1. Open een eerder gestuurde nieuwsbrief en scroll even helemaal omlaag. Daar klik je op de tekst ‘wat wil je leren’ of ‘laura’s library’.
 2. Er opent een pagina in je browser. Controleer daar even je gegevens, staat je voornaam bijvoorbeeld ingevuld?
 3. Beantwoord vervolgens de drie korte vragen eronder en klik op knop versturen.
 4. Je wordt doorgestuurd naar een nieuwe pagina en daar vind je alle PDF’s bij elkaar.

eBook: Alles over Scherptediepte
PDF: Checklist voor het kopen van een polarisatiefilter
Inspiratie eBook: 25 foto's gemaakt met 50mm lens
PDF: 6 Must have fotografie accessoires

De meeste PDF’s zijn omgezet naar de nieuwe huisstijl, maar nog niet allemaal. Daar ga ik komende week verder mee.

En verder is aangepast op de website:

 • De Over-Laura-pagina is geheel herschreven. Voor als je nog meer van mij wilt weten! :)
 • De zoekfunctie is verbeterd. Als je begint met typen, krijg je direct suggesties en zoekresultaten te zien.
 • De index bij de het fotografietipsoverzicht is verbeterd.
 • Er zijn nieuwe ideeën toegevoegd aan de foto-ideeën-generator (onder handige tools in het menu)
 • De FAQ-pagina is vernieuwd en uitgebreid. Heb je een vraag? Grote kans dat je antwoord daar al bij staat!
 • In de shop zijn nieuwe betalingsmogelijkheden toegevoegd, waaronder de optie om te betalen per creditcard.
 • Een nieuw certificaat voor de cursisten die slagen voor de online cursus, plus de mogelijkheid om die vanaf nu per post te ontvangen.

De website hebben we natuurlijk uitvoerig getest, maar mocht je toch nog iets tegenkomen dat niet helemaal lekker werkt (kan altijd natuurlijk), laat het met dan alsjeblieft even weten in een mailtje. Thanks!

Wie hebben er aan gewerkt?

De hele make-over heb ik natuurlijk niet alleen gedaan. Allereerst wil ik de verdiende credits geven aan Sandra Batelaan van Baatsontwerp.nl. Sandra ontwierp het nieuwe logo, de nieuwe huisstijl én de looks van de site.

Het is altijd mega fijn om met Sandra samen te werken en nieuwe dingen te creëren. Ik vind het zo knap hoe Sandra altijd precies weet te maken wat ik wil, zelfs als ik eigenlijk ook nog niet wist hoe ik het wilde. Niet voor niets maakte Sandra ook de allereerste layout van de site (ruim 5 jaar geleden!), ontwierp ze het eBook Alles over scherptediepte (die nu ook weer een nieuwe layout heeft gekregen), zorgde voor de vormgeving van het boek ‘Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen’ (dat hoort bij de gelijknamige online cursus) en ontwierp zij de (basis)layout van mijn boek Reisfotografie.

Het nieuwe logo

Na al die eerdere samenwerkingen kent Sandra mij (en Vink Academy) ontzettend goed. Toch ging het ontwerpen van het nieuwe logo niet over één nacht ijs. Het heeft – zonder te overdrijven! – ruim zeven maanden geduurd van de eerste meeting over het nieuwe logo tot de definitieve versie. En dat kwam niet omdat Sandra traag werkte, geloof me. It was all me.

In die tijd was ik zes keer in het buitenland (Oostenrijk, Spanje, Myanmar, Costa Rica, Panama, Nicaragua en nog een keer Oostenrijk), waardoor het af en toe stil lag. Maar ook heb ik in die tijd eenmaal alle ideeën van tafel geveegd en de hele briefing omgegooid (geen grap). Noem het voortschrijdend inzicht ofzo. Gelukkig is Sandra altijd erg geduldig met me. :)

Het nieuwe logo was de grootste bevalling, want toen die er eenmaal was, was de huisstijl er zo bijgemaakt.

De nieuwe website

Hierna was het tijd om aan de slag te gaan met de looks van de website. Ook daarvoor kreeg ik van Sandra een layout, eigenlijk zo’n beetje de layout die je hier nu ziet. Met deze layout ging ik vervolgens aan de slag met CSS. Met CSS zorg je voor de opmaak van een webpagina.

Er zitten onwijs veel uren in – af en toe tot diep in de nacht – , maar man oh man, wat vond ik dat leuk om te doen! Tegelijkertijd was het vaak ook een flinke uitdaging. Sandra was (met mijn toestemming) helemaal los gegaan in het ontwerp en ik moest dan uitzoeken of zoiets überhaupt mogelijk was. Of liep dan tegen technische (on)mogelijkheden aan binnen WordPress. Maar dit zorgde uiteindelijk juist voor een tof resultaat.

Nu is er natuurlijk een grens aan mijn WordPress en CSS-kunde. Gelukkig heb ik daarvoor Kees van Lamper Design. Hij verzorgt al enige tijd het onderhoud aan de website en regelt allerhande zaken die ik niet kan. Als ik ergens niet uitkom, dan kan ik Kees om 10 uur ’s avonds nog een berichtje sturen en reageert of regelt hij het meestal nog diezelfde avond. Geweldig!

Een paar keer had ik een gave functionaliteit in gedachten die Kees niet 1-2-3 kon maken, waarvoor hij weer zijn goede vriend Herbert van Haha! inschakelde. Deze twee mannen zijn samen een gouden combinatie en onmisbaar geweest voor de realisatie van de vernieuwde site.

Tenslotte werkte ik weer heel fijn samen met mijn dorpgenoot Pascal Viskil. Pascal’s naam ken je misschien al uit het dankwoord van mijn boek Reisfotografie. Hij is de man die er voor zorgde dat er in het boek geen Cookielanden kwam te staan, maar gewoon Cookeilanden. Voor de nieuwe website schreef, redigeerde en controleerde hij verschillende webpagina’s en emailteksten. Zodat de teksten overal (weer) lekker lopen! (Zover teksten kunnen lopen natuurlijk ;))

Ohja.. en niet te vergeten: de vrolijke foto bovenaan dit blogje, maar ook andere foto’s voor die gele achtergrond, maakte mijn goede vriend Nic Limper! :)

Is alles helemaal af?

Ehm, nee. Ik denk ook nooit. :) Er is altijd wel wat te verbeteren. Zo heb ik nu nog verschillende ideeën over hoe ik meerdere foto’s bij elkaar zet, wil ik nog een paar blogs updaten en zoals ik hierboven al schreef, ik zal ook de laatste PDF’s omzetten naar de nieuwe huisstijl. Genoeg te doen dus, maar dat is niet erg, want ik vind het allemaal leuk.

Laat je me weten wat je van al het nieuws vind? Ik ben benieuwd!