Prachtige kleuren in de lucht. Een mistlaagje boven de velden. Alleen zijn in de natuur. Wat is het toch heerlijk om een zonsopkomst te fotograferen. En dat zeg ik terwijl ik eigenlijk helemaal niet graag vroeg opsta! Wil jij ook een keer vroeg uit de veren om dit te beleven? In dit artikel vertel ik je over mijn ochtendroutine en tips hoe jij ook gemakkelijk op tijd op pad gaat!

De avond van te voren

De titel van dit artikel is een beetje misleidend, dat geef ik gelijk toe. Een deel van mijn ochtendritueel begint al de avond van te voren. Om ’s ochtends zo lang mogelijk in bed te kunnen blijven, pak ik ’s avonds alvast mijn cameratas in. Ik bedenk welke lenzen ik mee wil nemen, controleer of de batterijen opgeladen zijn, kijk of het geheugenkaartje leeg is en zet mijn statief klaar. Ik heb met mijn slaperige hoofd echt geen zin om ’s ochtends vroeg nog op zoek te moeten gaan naar het statiefplaatje of erachter te komen dat ik eerst nog foto’s op de computer moet zetten. Een goede voorbereiding is dus het halve werk.

Ook kleding leg ik de avond van te voren al klaar. Als ik op reis ben en het is koud, bijvoorbeeld bij het kamperen, dan ligt mijn kleding zelfs binnen handbereik van mijn bed of slaapzak. Onder de warme dekens vandaan de kou in gaan vind ik het allerlastigste van het vroege opstaan. ;)

De wekker

Tja, hoe laat zet je de wekker? Dat hangt af van vier dingen;

  • hoeveel tijd je nodig hebt om ’s ochtends de deur uit te gaan (aankleden/eten/etcetera)
  • hoe lang het rijden/fietsen/lopen is naar de plaats waar je wilt fotograferen
  • op welk tijdstip komt de zon op (logisch!)
  • hoe vroeg je er voor zonsopkomst wilt zijn

Meestal ben ik met vijftien á twintig minuten ’s ochtends ready to go. Ik zoek het tijdstip van de zonsopkomst op en reken uit hoe lang ik onderweg ben.

Als je nog niet eerder was op de plek waar je wilt fotograferen, houd dan ook rekening met de tijd voor het vinden van een parkeerplaats of een buffer voor het verkeerd rijden.

Omdat de mooiste kleuren in de lucht vaak juist zichtbaar zijn vóórdat de zon boven de horizon uitsteekt, probeer ik zeker twintig minuten voor zonsopkomst om de plaats van bestemming te zijn. Liefst nog eerder, maar dat lukt me heel eerlijk gezegd niet altijd ;).

Toen mijn wekker laatst om 4:45 ging, zat ik om 5:00 in de auto. Precies een half uur later parkeerde ik mijn auto, moest ik nog vijf minuten lopen en om 5 voor zes kwam de zon op. Perfecte timing!

Zonsopkomst

Om deze zonsopkomst vast te leggen stond ik om 4:45uur op. Je snapt; daar heb ik geen spijt van gekregen!

No snooze!

Dit is een hele belangrijke tip. Als ’s ochtends de wekker gaat, ga dan niet snoozen. De kans dat je daardoor denkt ‘Ach.. ik blijf toch liever slapen‘ en je jezelf vervolgens weer omdraait, wordt zo wel heel groot. (Bij mij tenminste!)

Nu heb ik de luxe dat ik zelden een wekker hoef te zetten. Niet dat ik elke dag tot in de middag uitslaap, zeker niet. Zonder wekker word ik meestal tussen half 8 en acht uur wakker. En soms omdat Rabin naar zijn werk gaat of JJ begint te piepen.

Maarja, als je een zonsopkomst wilt fotograferen dan ben je op dat uur alleen in de winter nog op tijd. Zodra de wekker gaat, ga ik dus direct mijn bed uit. Geen gesnooze, niet even-lekker-rustig-wakker worden. Dat laatste heb ik wel een keer gedaan, maar toen viel ik weer gewoon in slaap….

Aankleden

Omdat mijn kleding al klaarligt ben ik binnen no time aangekleed. Douchen sla ik over, opnieuw om tijd te besparen. Dat doe ik wel als ik terug ben van mijn vroege uitstapje.

Omdat ik kou echt verafschuw, trek ik vaak onder mijn gewone kleding ook nog thermisch ondergoed aan. Zou ik alleen een klein rondje met m’n hond gaan lopen, dan is het een beetje overdreven. Maar als je ruim drie uur buiten bent terwijl het kwik niet boven de vijf graden uitkomt, dan ben je er blij mee!

Ontbijt

Voor zeven uur ’s ochtends maak je me eigenlijk niet blij met een uitgebreid ontbijt. In de winter eet ik voor ik vertrek nog wel eens een bakje yoghurt met muesli, wat ik gewoonlijk ook eet. Maar als ik in het voorjaar of de zomer vroeg op sta, dan neem ik m’n ontbijt meestal mee.

Sowieso is het aan te raden om altijd iets te eten mee te nemen, ook als je al hebt ontbeten. Vooral als je lang in de kou staat, vraagt je lichaam meer energie (om je lichaamstemperatuur op peil te houden). Het is belangrijk dat je op tijd en voldoende eet. In mijn tas zitten daarom meestal twee boterhammen, iets van een energiereep of een stuk fruit.

Sinds kort neem ik voor de koude ochtenden ook altijd een thermosfles met thee mee. Vraag me niet waarom, ik vond het om één of andere reden altijd een beetje suf om zoiets mee te zeulen. Maar nu vind ik het echt heerlijk om – als ik het veld sta – even te genieten van een lekker kopje thee en daarbij eventjes op te warmen. Vervang de thee gerust voor koffie natuurlijk, als je dat liever hebt! (Ik vind koffie heerlijk om te ruiken, maar vreselijk om te drinken, haha! ;))

Nog snel even checken: het weerbericht

Voor ik in de auto stap check ik nog even snel op mijn telefoon of laptop het laatste weerbericht. Wordt het niet te bewolkt? En is er kans op mist? Omdat ik weet dat het weerbericht het toch niet altijd juist heeft ga ik ook bij een veranderd weerbericht gewoon op pad. Ik ben toch al wakker. Tenzij het echt uren rijden zou zijn…

Onderweg

De ene keer zit ik in de auto, de andere keer ga ik fietsen of lopend op pad. Het langst wat ik heb gereden om een zonsopkomst te fotograferen is ruim twee uur. (En toen zat ik ook nog eens compleet in de mist, niet waar ik op gehoopt had!) Maar soms overnacht ik dicht bij de plaats waar ik wil fotograferen en heb ik maar een paar minuten nodig om er te komen.

Het grote voordeel van dichtbij: als de zon zich niet laat zien en de omstandigheden vallen erg tegen, dan lig je met een paar minuten ook weer gewoon zo in je bed.

Om hier te komen hoefde ik vanaf mijn bed nog geen tweehonderd meter te lopen. Ideaal!

Fotograferen en genieten

Eenmaal aangekomen, dan komt de camera natuurlijk snel uit de tas. De specifieke tips voor het fotograferen van een zonsopkomst heb ik in een ander artikel al beschreven, dus die ga ik niet herhalen. Wat ik wel nog wil toevoegen; vergeet niet te genieten.

Er zijn zo veel ochtenden geweest dat ik – meestal midden in de natuur – realiseerde hoe fijn het was om daar te staan. Het mooie uitzicht, de vogeltjes die fluiten, de kleuren in de lucht die mij altijd blijven verbazen of de bijzondere omstandigheden. Sta daar ook even bij stil en geniet! Zelfs als ik niet thuis kom met de foto’s waar ik op hoopte, ben ik eigenlijk altijd blij dat ik er vroeg voor mijn bed uit ben gegaan.

Weer thuis

Zodra het licht niet meer mooi (genoeg) is, ik het (te) koud heb gekregen of gewoon door moet naar een afspraak, pak ik mijn spullen weer in en ga ik terug naar huis. Een warme douche, een (uitgebreid) ontbijt en natuurlijk even de foto’s inladen en back-uppen.

En… ga jij ook eens vroeg opstaan om een zonsopkomst te fotograferen? Of doe je het al vaker en komt jouw ochtendroutine overeen? ik ben benieuwd!