In dit artikel lees je over drie handige apps om met je smartphone planten, bomen, paddestoelen, dieren, vogels, vlinders, locaties en meer te herkennen.

Stel: je hebt een vlinderfoto gemaakt en bent nieuwsgierig welk vlindersoort het is. Je kunt dan Google de zoekopdracht geven met “oranje vlinder met zwarte stip”. Bij de afbeeldingen van de zoekresultaten kijk je of daar dezelfde vlinder staat. Ja, dat is een optie. Maar de kans is groot dat je veel verschillende oranje vlinders in de resultaten ziet. Het is dan moeilijk te achterhalen welk soort jij fotografeerde. Gelukkig kan dit allemaal veel sneller, makkelijker en nauwkeuriger met diverse apps voor je smartphone. Of je nu vlinders wilt herkennen, vogels, planten, paddestoelen of iets anders. Hoe het werkt lees je in dit artikel.

1. ObsIdentify

De app ObsIdentify is voor het observeren (Obs) en identificeren (Identify) van wilde planten, dieren en paddestoelen in Nederland en België. Je neemt een foto en de app vertelt wat het is. Simpeler kan niet. De app herkent maar liefst 22 duizend (!) wilde dieren of planten.

Bij het openen van de app klik je op het camera-icoontje om een foto te maken. Het is niet erg als je niet voldoende kunt inzoomen met je smartphone, in het tweede scherm maak je eventueel een uitsnede door op het crop-icoontje te klikken. Vervolgens klik je onderin op de blauwe knop ObsIdentify.

Startscherm app ObsIdentify

Dit is het startscherm van de app ObsIdentify. Maak een keuze of je een nieuwe foto wilt maken of een foto van je telefoon wilt selecteren.

Fotoselectie: zet het onderwerp goed in het midden van de foto.

Maak de foto en zorg dat het te identificeren object groot in beeld staat. Klik op het crop-icoontje om de foto nog aan te passen.

De app verwerkt jouw foto en vertelt vervolgens wat er op staat. Bij 100% score weet de app het zeker. Bij een lagere score (bijvoorbeeld 80%) is de identificatie onzeker. Je kunt dan eventueel extra foto’s toevoegen voor een nauwkeuriger resultaat. Klik dan onderin op Pas Aan. De tweede foto maak je bijvoorbeeld vanuit een iets andere hoek. Per identificatie kun je maximaal vier foto’s uploaden.

Het resultaat: volgens de app is dit een Oranje zandoogje

De app herkent de gefotografeerde vlinder. Deze oranje vlinder met zwarte stip is een oranje zandoogje. De zekerheid staat op 100%, volgens de app is er dus geen twijfel over mogelijk.

Onzekere herkenning van een lieveheersbeestje.

De herkenning van dit lieveheersbeestje is niet 100% zeker. Klik op Pas Aan om extra foto’s toe te voegen.

Extra foto's toevoegen om de zekerheid van herkenning te vergroten

Je kunt maximaal vier foto’s toevoegen. Probeer het object vanuit een iets andere hoek te fotograferen. Bij planten fotografeer je bijvoorbeeld ook het blad of de stengel.

Voorbeeld van app ObsIdentify

De app geeft je ook extra informatie over het soort dat je hebt gespot. En als je een account hebt en locatievoorzieningen aan, kun je ook badges verdienen!

Onderdeel van waarneming.nl

De fotoherkenningsapp ObsIdentify hoort bij de website waarneming.nl van Stichting Observation International. Iedereen kan op dit platform waarnemingen doorgeven. Van een ‘gewone’ paardenbloem tot een bijzonder plantje als de kleine zonnedauw. Van een roodborstje tot een steenarend. Alle duizenden waarnemingen worden verzameld en gedeeld. Het geheel vormt een waardevolle dataset die geraadpleegd kan worden voor onderzoek, natuurbehoud, beleidsbepalingen, educatie en meer.

Account & locatie

De app ObsIdentify is gratis en reclamevrij te gebruiken. Je hoeft niet verplicht een account aan te maken. Doe je dat wel? Dan kun je jouw waarnemingen opslaan, delen en later terugkijken. De app vraagt je hierbij wel om je locatiegegevens te delen, zodat de exacte locatie doorgestuurd wordt naar het platform. Bij het bovenstaande voorbeeld van de identificatie van het vlindertje, zie je daarom ook een gele waarschuwing bovenaan het scherm. Het is niet mogelijk om die waarneming op te slaan.

Wil je niet je locatie doorgeven op je telefoon of een foto uploaden via je computer? Via waarneming.nl kun je met hetzelfde account inloggen en ook de waarneming doorgeven. Ook hierbij identificeert de site het gefotografeerde en geeft je een bepaalde zekerheidsmarge bij de identificatie.

Overzicht van de waarnemingen in jouw account in de app ObsIdentify

Met een account worden jouw waarnemingen bewaard. Zo kun je makkelijk terugzien wat je al een keer eerder gespot hebt of checken: hoe heette die plant/vlinder/paddestoel/vogel ook alweer?

Voorbeeld van een waarneming van een oranje zandoogje vlinder op de site waarneming.nl

Jouw waarnemingen zijn met een account ook terug te zien op waarneming.nl

Aanrader, maar…

Ik vind de app ontzettend handig en zeer gebruiksvriendelijk. En ik geloof graag dat mijn bescheiden identificatie bijdraagt aan een groter geheel van waardevolle data. Een nadeel van ObsIdentify is dat je alleen planten, dieren en paddestoelen kunt identificeren die van nature in Nederland en België voorkomen. Je huisdier of kamerplant herkent de app hoogstwaarschijnlijk niet, evenals de exotische vlinders gefotografeerd in een vlindertuin of op reis. In zo’n geval biedt Google Lens een uitkomst, daarover lees je hieronder meer.

2. Google Lens

Download op je smartphone de Google app. In de zoekbalk in de app staat een icoontje van een camera.

Het camera-icoontje staat rechts in de zoekbalk in de Google-app.

Het camera-icoontje staat rechts in de zoekbalk in de Google-app.

Als je klikt op het icoontje, wordt de camerafunctie ingeschakeld. Je kunt vervolgens een foto maken van de plant, het dier, de vogel of wat je dan ook voor je ziet. Voordat je op de knop onderin klikt, zie je waarschijnlijk één of meerdere stipjes in beeld komen. De lens van Google kijkt direct met je mee en probeert uit te lichten wat je visueel wilt zoeken. Zodra de foto gemaakt is, snijdt Google het onderwerp uit en laat-ie de bijbehorende zoekresultaten zien. Heeft Google niet het juiste deel van de foto uitgesneden om naar te zoeken? Dan kun je deze selectie nog aanpassen.

Google Lens met camera aan op paarse bloem gericht

Google Lens schakelt de camera in. Klik op de ronde knop met het vergrootglas om de foto te maken en visueel te zoeken. Je kunt met het icoontje ernaast ook een foto inladen die al op je smartphone staat.

Zoekresultaat door Google Lens: de paarse bloem is geselecteerd: het is een Dahlia

Nadat de foto is gemaakt, laat Google je het visuele zoekresultaat zien. In dit geval heeft-ie de dahlia herkent. Swipe het resultaat omhoog om meer van de zoekresultaten te zien.

Voor- en nadelen van Google Lens

Het is zowel een voordeel als een nadeel dat je bij Google Lens in feite alles visueel kunt zoeken. Juist omdat alles mogelijk is, zijn de zoekresultaten soms niet helemaal goed. In het voorbeeld hieronder herkent Google de vlinder als het oranje zandoogje. Correct!

Maar voor de plant waar-ie op zat, gaf Google als eerste zoekresultaat Eupatorium fortunei. Dit is een plant die in Azië zeldzaam in het wild is. Het tweede zoekresultaat was het juiste antwoord: Koninginnekruid. Dit is plan van dezelfde familie (Eupatorium cannabinum), alleen deze komt wél van nature in Nederland voor. In tegenstelling tot de app ObsIdentify houdt Google dus geen rekening met jouw huidige locatie. Dat vereist meer alertheid van jou.

Google lens herkent het oranje zandoogje goed

Google lens herkent het oranje zandoogje goed

Google lens herkent de plant (niet altijd) goed

Google Lens houdt geen rekening met de locatie. Het eerste zoekresultaat is ook niet het juiste, het vlindertje zit namelijk op het Koninginnekruid (zoekresultaat twee).

Locaties herkennen met Google Lens

Het voordeel van Google Lens is daarentegen dat-ie ook andere zaken goed visueel kan zoeken, zoals locaties. De foto’s die ik uploadde via de app hadden geen locatiegegevens opgeslagen en toch herkende Google precies waar de foto gemaakt was.

Google lens is ook goed in het herkennen van locaties

Google Lens is ook goed in het herkennen van locaties

Lünersee in Oostenrijk.

De geuploadde foto had geen GPS-gegevens opgeslagen (locatievoorziening stond uit bij het maken van de foto). Toch herkent Google dat dit het mooiste meer van Oostenrijk is: de Lünersee.

Visueel zoeken in de browser

Je kunt een vergelijkbare zoekfunctie ook op je computer gebruiken, gewoon in je browser. Ga hiervoor naar google.nl en klik op Afbeeldingen (menu rechts bovenin). In de zoekbalk klik je op het camera-icoon. In het venster dat verschijnt kun je vervolgens de URL van een foto delen of een foto vanaf je computer uploaden. Je kunt alleen geen delen van de foto specificeren of croppen. Google kijkt dus altijd naar de gehele foto bij het zoeken. Op deze manier is het trouwens ook mogelijk om copycats op te sporen.

Google Afbeeldingen > Visueel zoeken

Je kunt ook visueel zoeken op de computer. Sleep bij Google Afbeeldingen een foto in het browserscherm.

3. Plantnet

PlantNet is een app specifiek voor het herkennen van… jawel… planten. In het beginscherm heb je de optie om de camera te openen of een foto van je telefoon te uploaden. Voordat je de foto maakt, selecteer je bovenin project op basis van je locatie. Kies West-Europa als je planten in Nederland gaat fotograferen.

Startscherm PlantNet app

Dit is het startscherm van de app PlantNet.

Projecten selecteren in de app

Selecteer van te voren het juiste ‘project’ op basis van jouw locatie. Je wilt geen tropische planten verwarren met de Nederlandse planten, toch?

Na het maken van de foto, vraagt de app welk plantonderdeel er op de foto te zien is. Een bloem? De (herfst)bladeren van een boom? De vrucht? De schors? Je klikt één van deze categorieën aan. In het volgende scherm geeft de app je het resultaat van de identificatie, inclusief de zekerheidsmarge. Net als bij de app ObsIdentify betekent 100% dat de app zeker is, bij een lagere score kan de app er nog wel eens naast zitten.

De app PlantNet vraagt je welke plantonderdeel er op de foto te zien is. Klik dit aan.

De app PlantNet vraagt je welk plantonderdeel er op de foto te zien is. Klik dit aan.

Chinese anemoon is herkent door PlantNet app

De app geeft met een bepaalde zekerheid informatie over de herkende plant.

Als de app de plant niet 100% herkent, dan kun je klikken op de letter i voor meer informatie. Waar je bij ObsIdentify veel tekst krijgt, zijn het hier vooral linkjes. Maar wat wel weer handig is als je twijfelt over de herkenning: je kunt ook jouw foto vergelijken met die van andere gebruikers. Ideaal als je een plant bijvoorbeeld in een ander seizoen fotografeert.

Informatie over de plantnaam en linkjes voor meer uitleg.

Informatie over de plantnaam en linkjes voor meer uitleg.

Handig: vergelijk jouw waarneming met die van andere gebruikers in PlantNet app.

Handig: vergelijk jouw waarneming met die van andere gebruikers in de PlantNet app.

Ik vind de PlantNet app niet zo gebruiksvriendelijk als ObsIdentify (een beetje rommelig ofzo), maar de app heeft natuurlijk wel het voordeel dat-ie planten over de gehele wereld herkent. De app is gratis en je hebt geen account nodig.

Heb jij nog tips voor het herkennen van planten, dieren of iets anders aan de hand van foto’s? Laat het dan vooral weten in de reacties!