In dit artikel lees je over drie handige apps om met je smartphone planten, bomen, paddestoelen, dieren, vogels, vlinders, locaties en meer te herkennen.
Stel: je hebt een vlinderfoto gemaakt en bent nieuwsgierig welk vlindersoort het is. Je kunt dan Google de zoekopdracht geven met “oranje vlinder met zwarte stip”. Bij de afbeeldingen van de zoekresultaten kijk je of daar dezelfde vlinder staat. Ja, dat is een optie. Maar de kans is groot dat je veel verschillende oranje vlinders in de resultaten ziet. Het is dan moeilijk te achterhalen welk soort jij fotografeerde. Gelukkig kan dit allemaal veel sneller, makkelijker en nauwkeuriger met diverse apps voor je smartphone. Of je nu vlinders wilt herkennen, vogels, planten, paddestoelen of iets anders. Hoe het werkt lees je in dit artikel.
gratis webinar
Masterclass: Reflecties in beeld
Ontdek nieuwe invalshoeken en leer hoe je weerkaatsing en
spiegeling gebruikt voor foto’s met een boeiende compositie
1. ObsIdentify
De app ObsIdentify is voor het observeren (Obs) en identificeren (Identify) van wilde planten, dieren en paddestoelen in Nederland en België. Je neemt een foto en de app vertelt wat het is. Simpeler kan niet. De app herkent maar liefst 22 duizend (!) wilde dieren of planten.
Bij het openen van de app klik je op het camera-icoontje om een foto te maken. Het is niet erg als je niet voldoende kunt inzoomen met je smartphone, in het tweede scherm maak je eventueel een uitsnede door op het crop-icoontje te klikken. Vervolgens klik je onderin op de blauwe knop ObsIdentify.
De app verwerkt jouw foto en vertelt vervolgens wat er op staat. Bij 100% score weet de app het zeker. Bij een lagere score (bijvoorbeeld 80%) is de identificatie onzeker. Je kunt dan eventueel extra foto’s toevoegen voor een nauwkeuriger resultaat. Klik dan onderin op Pas Aan. De tweede foto maak je bijvoorbeeld vanuit een iets andere hoek. Per identificatie kun je maximaal vier foto’s uploaden.
Onderdeel van waarneming.nl
De fotoherkenningsapp ObsIdentify hoort bij de website waarneming.nl van Stichting Observation International. Iedereen kan op dit platform waarnemingen doorgeven. Van een ‘gewone’ paardenbloem tot een bijzonder plantje als de kleine zonnedauw. Van een roodborstje tot een steenarend. Alle duizenden waarnemingen worden verzameld en gedeeld. Het geheel vormt een waardevolle dataset die geraadpleegd kan worden voor onderzoek, natuurbehoud, beleidsbepalingen, educatie en meer.
Account & locatie
De app ObsIdentify is gratis en reclamevrij te gebruiken. Je hoeft niet verplicht een account aan te maken. Doe je dat wel? Dan kun je jouw waarnemingen opslaan, delen en later terugkijken. De app vraagt je hierbij wel om je locatiegegevens te delen, zodat de exacte locatie doorgestuurd wordt naar het platform. Bij het bovenstaande voorbeeld van de identificatie van het vlindertje, zie je daarom ook een gele waarschuwing bovenaan het scherm. Het is niet mogelijk om die waarneming op te slaan.
Wil je niet je locatie doorgeven op je telefoon of een foto uploaden via je computer? Via waarneming.nl kun je met hetzelfde account inloggen en ook de waarneming doorgeven. Ook hierbij identificeert de site het gefotografeerde en geeft je een bepaalde zekerheidsmarge bij de identificatie.
Aanrader, maar…
Ik vind de app ontzettend handig en zeer gebruiksvriendelijk. En ik geloof graag dat mijn bescheiden identificatie bijdraagt aan een groter geheel van waardevolle data. Een nadeel van ObsIdentify is dat je alleen planten, dieren en paddestoelen kunt identificeren die van nature in Nederland en België voorkomen. Je huisdier of kamerplant herkent de app hoogstwaarschijnlijk niet, evenals de exotische vlinders gefotografeerd in een vlindertuin of op reis. In zo’n geval biedt Google Lens een uitkomst, daarover lees je hieronder meer.
2. Google Lens
Download op je smartphone de Google app. In de zoekbalk in de app staat een icoontje van een camera.
Als je klikt op het icoontje, wordt de camerafunctie ingeschakeld. Je kunt vervolgens een foto maken van de plant, het dier, de vogel of wat je dan ook voor je ziet. Voordat je op de knop onderin klikt, zie je waarschijnlijk één of meerdere stipjes in beeld komen. De lens van Google kijkt direct met je mee en probeert uit te lichten wat je visueel wilt zoeken. Zodra de foto gemaakt is, snijdt Google het onderwerp uit en laat-ie de bijbehorende zoekresultaten zien. Heeft Google niet het juiste deel van de foto uitgesneden om naar te zoeken? Dan kun je deze selectie nog aanpassen.
Voor- en nadelen van Google Lens
Het is zowel een voordeel als een nadeel dat je bij Google Lens in feite alles visueel kunt zoeken. Juist omdat alles mogelijk is, zijn de zoekresultaten soms niet helemaal goed. In het voorbeeld hieronder herkent Google de vlinder als het oranje zandoogje. Correct!
Maar voor de plant waar-ie op zat, gaf Google als eerste zoekresultaat Eupatorium fortunei. Dit is een plant die in Azië zeldzaam in het wild is. Het tweede zoekresultaat was het juiste antwoord: Koninginnekruid. Dit is plan van dezelfde familie (Eupatorium cannabinum), alleen deze komt wél van nature in Nederland voor. In tegenstelling tot de app ObsIdentify houdt Google dus geen rekening met jouw huidige locatie. Dat vereist meer alertheid van jou.
Locaties herkennen met Google Lens
Het voordeel van Google Lens is daarentegen dat-ie ook andere zaken goed visueel kan zoeken, zoals locaties. De foto’s die ik uploadde via de app hadden geen locatiegegevens opgeslagen en toch herkende Google precies waar de foto gemaakt was.
Visueel zoeken in de browser
Je kunt een vergelijkbare zoekfunctie ook op je computer gebruiken, gewoon in je browser. Ga hiervoor naar google.nl en klik op Afbeeldingen (menu rechts bovenin). In de zoekbalk klik je op het camera-icoon. In het venster dat verschijnt kun je vervolgens de URL van een foto delen of een foto vanaf je computer uploaden. Je kunt alleen geen delen van de foto specificeren of croppen. Google kijkt dus altijd naar de gehele foto bij het zoeken. Op deze manier is het trouwens ook mogelijk om copycats op te sporen.
3. Plantnet
PlantNet is een app specifiek voor het herkennen van… jawel… planten. In het beginscherm heb je de optie om de camera te openen of een foto van je telefoon te uploaden. Voordat je de foto maakt, selecteer je bovenin project op basis van je locatie. Kies West-Europa als je planten in Nederland gaat fotograferen.
Na het maken van de foto, vraagt de app welk plantonderdeel er op de foto te zien is. Een bloem? De (herfst)bladeren van een boom? De vrucht? De schors? Je klikt één van deze categorieën aan. In het volgende scherm geeft de app je het resultaat van de identificatie, inclusief de zekerheidsmarge. Net als bij de app ObsIdentify betekent 100% dat de app zeker is, bij een lagere score kan de app er nog wel eens naast zitten.
Als de app de plant niet 100% herkent, dan kun je klikken op de letter i voor meer informatie. Waar je bij ObsIdentify veel tekst krijgt, zijn het hier vooral linkjes. Maar wat wel weer handig is als je twijfelt over de herkenning: je kunt ook jouw foto vergelijken met die van andere gebruikers. Ideaal als je een plant bijvoorbeeld in een ander seizoen fotografeert.