Instagram Stories is afgekeken van Snapchat. Je deelt foto’s of korte video’s die slechts een beperkte periode online staan, waarna ze automatisch weer verwijderd worden. De foto’s kun je opleuken met emoticons, tekst of een tekeningetje. Toen Instagram Stories net nieuw was, schreef ik er dit artikel over, waarbij ik het de plek noemde voor je “niet-perfecte foto’s”. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder. Hoe gebruik ik Instagram Stories nu? En wat is er zo stom aan?

Oke, laat ik beginnen met een excuus voor de clickbait in de titel van het artikel. Ik vind een paar dingen aan Instagram Stories stom, maar ik vind het bovenal leuk. Jup, ik geef het toe! Terwijl iedereen anderhalf jaar geleden helemaal enthousiast was over Snapchat, hield ik de boot nog af. “Wat is daar nou leuk aan joh, telkens kijken naar wat iemand doet/eet/uitspookt?”. En “Daar heb ik helemaal geen tijd voor joh…”

Bovendien had ik geen zin in nog een social medium op mijn telefoon. Maar Instagram gebruikte ik al wel en dus was het een kleine stap om Instagram Stories te gaan gebruiken. En inmiddels is het langzaamaan in mijn leven geslopen…. ;)

Winactie: maak kans op de online cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen
Tell me more!

Iedere dag bekijk ik toch wel een paar keer de Stories van bekenden en onbekende personen. En plaats uiteraard zelf ook geregeld wat. Een foto als ik ’s ochtends heel vroeg een zonsopkomst sta te fotograferen, in de middag wanneer ik een lekkere lange wandeling maak door het bos met mijn hond JJ, als ik met een kopje thee of chai latte geniet in het zonnetje. Maar ook soms een random selfie (hello, this is me!), als ik een nieuw artikel heb geschreven voor deze blog, ik geniet van het uitzicht over een mooi landschap of als m’n maaltijd er toevallig fotogeniek uitziet (al gebeurt dat laatste wel weinig, haha!).

Instagram Stories: zonsopkomst bij de Loonse en Drunense Duinen
Instagram Stories: zonsopkomst bij de Loonse en Drunense Duinen
Instagram Stories: zonsopkomst bij de Loonse en Drunense Duinen
Winactie: maak kans op de online cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen
Tell me more!

1. Ik vind het STOM dat ik het LEUK vind

Inmiddels kan ik dus niet anders dan schoorvoetend toegeven dat ik Instagram Stories echt wél leuk vind, terwijl ik eerst zo uit de hoogte deed tegenover iedereen die aan het Snapchatten was. Nu geef ik mijzelf niet graag ongelijk en dus vind ik het stom dat ik het leuk vind ;) Daarnaast vind ik dat er ik eigenlijk ook ‘helemaal geen tijd’ voor heb. Maar ja… ik gebruik het dus wel en vind zo’n kijkje in iemands leven stiekem best leuk ;)

Instagram Stories: met hond JJ
Instagram Stories: met hond JJ
Samen met onze hond JJ

2. Ik maak meer staande foto’s en video’s met mijn mobiel

De foto’s en video’s bij Instagram Stories zijn altijd staand. Logisch ook, omdat zo nou eenmaal de oriëntatie is van het beeldscherm van een smartphone. Door Instagram Stories maak ik nu alleen ook vaker staande beelden, terwijl niet iedere situatie zich daarvoor ook goed leent. Anders gezegd; vaak zou de foto er beter uitzien als ik ‘m liggend maak, maar toch maak ik ‘m staand. Zodat ik ‘m daarna kan uploaden naar Instagram Stories.

Omdat het niet elk moment uitkomt een foto of video direct in de app te uploaden, maak ik vaak beelden met de ‘gewone’ camera app. Nu probeer ik het op te lossen door een foto soms staand én liggend te maken. Maarja.. voor een video kan dat niet altijd. En dan maak ik ze toch staand, zodat ze goed overkomen op Instagram. Maar staande video’s zijn sowieso stom…

Toevoeging: Gelukkig kun je nu ook makkelijker liggende foto’s uploaden naar je verhalen, waarbij Instagram zelf dan een bijpassende achtergrond kleur maakt. Jeej! Al moet ik bekennen dat ik nog steeds vaak de foto’s staand maak speciaal voor Instagram Stories.

Instagram Stories
Instagram Stories voorbeeld
Instagram Stories: liggend of staand?

3. Statistieken verdwijnen ook na 24 uur

Onderaan je eigen Instagram Stories zie je door hoeveel mensen het bekeken is. Als je er op klikt, zie je ook door wie het bekeken is (Anoniem spieken zit er niet bij ;)). Maar omdat de foto’s na 24 uur automatisch verdwijnen, verdwijnen ook de statistieken. Dat vind ik soms wel jammer, ik denk er niet altijd aan 23,5 uur na het plaatsen nog te kijken hoeveel views het had. 

[Toevoeging] Yes, je kunt inmiddels ook gewoon de statistieken van oudere verhalen/stories terugzien bij ‘Archief‘. Lees ook: 9 trucs of handigheidjes die je waarschijnlijk nog niet kent op Instagram.

Instagram Stories: In de zon in de tuin
Instagram Stories: In de zon in de tuin
Instagram Stories: In de zon in de tuin

4. Geen linkjes toevoegen voor swipe up / meer weergeven.

Een functie die er nog niet heel lang is, is de mogelijkheid om een link te koppelen aan een foto of video. Helaas is deze functie (nog?) niet voor iedereen beschikbaar. Bij het plaatsen van het beeld krijg je dan de mogelijkheid om er een linkje aan te koppelen. Als iemand de foto of video bekijkt en omhoog swiped, word je doorgestuurd naar de webpagina die eraan gekoppeld is.

Ik heb al opgezocht hoe het moet – er verschijnt dan naast het icoontje om tekst toe te voegen een icoontje met een link. Volgens Instagram zelf is deze functie alleen nog maar voor geverifieerde accounts mogelijk. Je weet wel.. die accounts van beroemdheden of personen met heeeeeeeeel veeel volgers die dan zo’n blauw vinkje achter hun naam hebben. En jammer genoeg is het niet mogelijk om tegen Instagram te zeggen… “Joehoe… ik wil graag zo’n blauw vinkje!” Maar ik heb ook niet-geverifieerde accounts gezien die nu links kunnen toevoegen. Hmmmmmm. Dat vind ik dus stom. :/ Hopelijk wordt dit binnenkort uitgerold voor iedereen.

Nieuwe blog aan het schrijven voor Vink Academy
Dit heb ik vandaag gedaan
Werkoverleg met mijzelf

5. Niet-perfect is niet 100% de waarheid

Ook al is Instagram Stories voor je niet perfecte foto’s, dat betekent nog steeds niet dat alles wat je ziet ook echt is. Er blijft steeds bepaalde censuur op zitten. Er is altijd nog iets wat je niet ziet. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Instagram Stories, maar ook voor andere sociale media zoals Facebook en Twitter. Maar juist omdat Instagram niet draait om de gelikte foto’s, zou je dus sneller kunnen denken dat allemaal ‘echter’ is. Ben ik nog een beetje te volgen?

Wat ik bedoel: als ik een foto plaats van mijn TO-DO-lijstje met de opmerking ‘productieve ochtend’, dan vertel ik je niet dat ik de middag ervoor niet vooruit te branden was.

Zet ik een selfie online dat ik ‘fris en fruitig’ een zonsopkomst aan het fotograferen ben, dan ben ik blij dat de mascara van de dag ervoor nog een beetje fatsoenlijk zit, heb ik waarschijnlijk mijn haar toch even iets ‘netter’ gedaan en de foto zelf wel 6x opnieuw heb gemaakt voor ik vond dat ie ‘ermeedoor kon’.

Ik kan zelfs een rotdag hebben – die hebben wel allemaal toch wel eens? – , maar dat hoef je niet te zien als ik zeg ‘ohh wat een mooie wolken’ met een smiley met hartjes in z’n ogen.

Kortom: geloof niet alles wat je ziet, want je ziet niet alles. Niet bij mij en niet bij anderen. ;)

Instagram Stories Selfie
Niet alles is picture perfect op Instagram Stories
Selfie op Instagram Stories

Waarom moet je mij NIET op Instagram Stories volgen?

Waar ik in het begin nog zoekende was wat ik op Instagram Stories ‘moest’ plaatsen, heb ik inmiddels denk ik wel gevonden wat mij aanspreekt om te delen. Een paar voorbeelden heb ik ook al gedeeld. Volg jij mij al op Instagram Stories? Zo nee.. hieronder nog een laatste lijstje waarom/wanneer je dat vooral NIET moet doen.

  • Als je niet van honden houdt. Of eigenlijk: foto’s van mijn hond stom vindt. Op één of andere manier plaats ik vaak een berichtje als ik weer een leuke wandeling maak met mijn hond. ;) Houd je wel van huisdieren? Check dan ook mijn artikel met tips voor het fotograferen van honden en katten.
  • Als je selfies stom vindt. Niet dat ik een selfie-koningin ben hoor. Maar ik vind selfies niet op mijn ‘gewone Instagram’ passen. En volgens mij vinden anderen/jullie het best leuk om te zien welk gezicht er bij hoort. En stiekem vind ik het ook gewoon steeds leuker worden. Laten we het er op houden dat ik laatbloeier ben :P
  • Als je het stom vindt om de sullige kant van mij te zien. Dat ik soms onhandig ben, ik weer eens faal als keukenprinses of dat ik alwéér een poging doe om hardlopen op te pakken. Ik heb best wel een portie zelfspot ;)
  • Als je verwacht dat het altijd over mijn werk als fotograaf gaat. Ik sta nou eenmaal niet elke dag op een mooie locatie te fotograferen.
  • Als je verwacht dat het NIET over mijn werk gaat. Vink Academy is zo’n belangrijk onderdeel van mijn leven, dat het regelmatig voorbij komt. Omdat ik of pakketjes naar het postkantoor breng, je graag vertel over een nieuw artikel dat online staat of je laat weten dat er weer een webinar aan komt.
  • Als je dilemma’s op dinsdag stom vind. Ik zet ze graag in een Instagram Poll namelijk ;)

Oke, dat was mijn eerlijke mening over de Instagram Stories. Herken jij je in mijn punten? Of denk je er anders over? Laat het weten in de reacties.

Selfie op Instagram Stories
Instagram Stories Selfie
Instagram Stories Selfie

In de Instagramgids lees je meer uitleg over Instagram Stories.