Time flies when you’re having fun. Nou… dat kun je ook wel weer van 2016 zeggen. Want wat is dit jaar toch weer snel voorbij gevlógen. In deze blog kijk ik terug op het afgelopen jaar en heb ik het over mijn #2016bestnine: mijn negen foto’s op met Instagram met de meeste likes!

Boeken

Eén van de hoogtepunten van dit jaar is natuurlijk zonder twijfel het verschijnen van mijn boek Reisfotografie. Wat een avontuur was dat. Schrijven, foto’s bij elkaar zoeken uit meer dan 10 jaar archief reisfotografie en dit vervolgens weer samen in de layout gieten. Ik ben werkelijk maanden met het boek bezig geweest. Op 14 mei was dan eindelijk de boekpresentatie in Eindhoven. De hele dag liep ik met een grote glimlach op m’n gezicht.

Ik ben nog steeds super trots op het eindresultaat en gelukkig heeft het boek ook heel veel lovende reviews ontvangen. En dat was niet eens het enige boek waar ik aan werkte. Ook mijn boek “Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen”, dat onderdeel is van de gelijknamige cursus, werd geheel herschreven (inclusief extra pagina’s en foto’s) en kwam uit als alweer de derde druk.

Reizen

Op het gebied van reizen (en reisfotografie) kijk ik ook terug op een mooi jaar, waarin ik een aantal nieuwe bestemmingen bezocht. In het voorjaar ging ik naar Gambia en Senegal en in het najaar bezocht ik Sevilla en Tarifa. Ik was in 2016 twee keer in Frankrijk (onder andere voor het zweefvliegen) en ook ging ik twee keer naar mijn geliefde Oostenrijk. Eerst in de winter om te snowboarden en in de zomer om te kamperen met het tentje. Ik denk niet dat Oostenrijk me ooit gaat vervelen, want ook bij het zoveelste bezoek aan mijn favoriete meer de Lünersee bleef ik maar fotograferen. En in november vertrok ik samen met vriendin Veronie naar Myanmar, met vooraf een tussenstop in Dubai. Een geweldig reis, daarover later meer!

Instagram

Laten we eerlijk zijn, mijn Instagram @lauravink krijgt niet altijd evenveel aandacht. De ene maand plaats ik meer foto’s dan de andere. Vaak moet ik er echt even voor gaan zitten om foto’s te selecteren en in te plannen. Toch hoop ik dat het de moeite waard is om te volgen! ;) Het is in ieder geval mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar om iets regelmatiger te posten, want ik heb nog veel gave beelden – al zeg ik het zelf – om te delen.

Hieronder staan mijn #2016bestnine. De negen foto’s die van jullie de meeste likes kregen. Je hoeft hiervoor niet zelf te gaan tellen gelukkig, via deze website maak je dit overzicht super snel.

Foto 1 – Bagan, Myanmar. De foto die er met kop en schouders bovenuit steekt qua aantal likes is de foto die ik maakte in Bagan; een bijzondere plaats met duizenden tempels. Hier ga ik nog een keer een apart blogje van maken,  ik moet alleen nog even héél veel foto’s uitzoeken – want tja.. veel tempels, veel foto’s.

Foto 2 – Klaproos. De tweede foto van de klaproos maakte ik tijdens mijn zelfbedachte uitdaging  7-days-of-shooting. Voor dit plaatje moest ik wat hekken over springen, maar het was het waard. :)

Foto 3 – Paddestoelen – Twee schattige paddestoelen op een dennenappel. Wat je net niet ziet, is dat ik de dennenappel vast heb en zo de compositie precies kon bepalen. Die foto deelde ik wel via Instagram Stories; daar zet ik vaker ‘behind-the-scenes’ foto’s op.

Foto 4, 5, 6 Aan de Maas – Het is super grappig dat alle drie de foto’s op de tweede rij gemaakt zijn op dezelfde plaats aan de Maas. Ik ‘ontdekte’ dit stukje vlakbij huis in de zomer. Samen met JJ wandel ik hier graag, waarbij zij altijd lekker het water in duikt. Als het heel warm weer is, dan genieten we aan het einde van de werkdag met een picknick en wat te drinken op het mini-strandje.

Voor foto 4 ging ik snel nog even naar deze plek voor de prachtige herfstkleuren, voordat de bladeren uit de boom gewaaid waren.

Bij foto 5 kijk je naar de druppels in een spinnenweb.

En bij foto 6 (op dezelfde ochtend gemaakt als foto 5) zag ik tijdens de zonsopkomst dit magische mistlaagje boven het water.

Foto 7 – Moerputtenbrug – Opnieuw dicht bij huis. Dit is de Moerputtenbrug in Den Bosch. Wees gerust, er rijdt geen trein meer overheen hoor. Toen ik ’s ochtends naar buiten keek en zag hoeveel mist er was, ging ik hier snel naar toe voor deze foto van JJ en mij samen.

Foto 8 – Sevilla – Ik was al gek op Barcelona (en het werk van Gaudí in die stad), maar ben nu stiekem ook een beetje verliefd geworden op Sevilla. Rabin en ik hebben er genoten! Deze reflectiefoto gaven jullie de meeste likes.

Foto 9 Inle meer, Myanmar – Toevallig nog een reflectie, nu op het Inle Meer in Myanmar. Zowel deze als de vorige foto staan dan ook in het artikel met tips voor het fotograferen van reflecties.

Hieronder zie je trouwens mijn bestnine uit 2015. Grappig dat het toch wel een ander soort serie is, toch?! Dat ik vorig jaar veel meer foto’s op Instagram plaatste, kwam vooral omdat we toen meer dan 3 maanden op reis waren. (Zie ook mijn terugblik op 2015)

2017

Wat het nieuwe jaar precies gaat brengen, dat weet je natuurlijk nooit. Maar er staan wel een hoop mooie en gave dingen op de planning. Daarover kan ik nu nog niets verklappen (oke, toch wel.. het heeft iets met een vogel te maken… hihi).

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief (die wordt niet voor niets gelezen door meer dan 30 duizend, volg Vink Academy op Facebook en vergeet natuurlijk mijn Instagram niet (ik beloof in 2017 nog meer foto’s!).