Heb jij al een keer foto’s ingestuurd voor de fotografie challenge maar haalden jouw beelden niet de Hall of Fame? Lees dan zeker verder! In dit artikel vertel ik je meer over het selectieproces en geef ik je tips zodat jij een volgende keer  wel die plek in de Hall of Fame verovert!

Voor wie nog niet bekend is met de fotografie challenge; iedere maand organiseer ik die hier op Vink Academy. Ik kies één thema en daag jou uit om met je camera op pad te gaan en een foto te maken die bij dit onderwerp past. Ik geloof er heel erg in dat je beter leert fotograferen door te doen. De fotografie challenge kan dan net het duwtje in de rug zijn om iets nieuws te proberen. Maar natuurlijk is het ook leuk als het eindresultaat gedeeld wordt. Daarom kun je jouw mooiste foto(‘s) vervolgens via de site uploaden. Uit deze inzendingen kies ik aan het eind van de maand twaalf foto’s, die hier (en op Facebook) een plekje krijgen in de zogenaamde Hall of Fame. Een ereplek dus, uiteraard onder vermelding van jouw naam.

1. Niet insturen

De titel van dit artikel is natuurlijk een beetje click bait. Als je wilt weten waarom jouw foto’s niet in de Hall of Fame staan, dan is de meest voor de hand liggende reden omdat je de foto’s niet ingestuurd hebt. Jup, een open deur, I know. Toch hoor ik het nog (te) vaak, inclusief excuus. “Mijn foto’s zijn nog niet goed genoeg“. “Ik fotografeer niet met een spiegelreflexcamera“. “Ik durf niet in te sturen“.

Kijk, ergens snap ik de onzekerheid wel. Als je nog niet zo lang fotografeert, dan heb je waarschijnlijk het gevoel dat je nog heel veel moet leren. Maar tegelijkertijd is het zonde. Ik ken namelijk ook de andere kant; lezers die net waren begonnen met fotografie, hun foto instuurden waar ze eigenlijk nog over twijfelden, maar wel hun foto in de Hall of Fame terug zagen (en daar erg trots op waren).

Wat zijn jouw onzekerheden waarom je nog geen foto ingestuurd hebt? Als ik ergens een beetje bang voor ben, dan denk ik vaak ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’. In deze situatie is er werkelijk nooit een man overboord. Het ergste is dat je foto niet geplaatst wordt. Maaaaar… je bent dan wél een uitdaging aangegaan. En hoe meer je fotografeert, hoe beter je wordt. Zelfs als je foto niet gekozen wordt, is het dus nooit een verspilde moeite. Sowieso is de kans dat je foto wel in de Hall of Fame komt waarschijnlijk een stuk hoger dan je denkt (maar daarover later meer in dit artikel).

Natuurlijk kan tijdgebrek ook een reden zijn waarom je niet hebt meegedaan. Lees in dat geval mijn artikel met strategieën om meer tijd vrij te maken voor je fotografie.

2. Te laat met insturen

Met enige regelmaat krijg ik de opmerking of een mail met; “Hé, de maand is nog niet voorbij Laura. Waarom kan ik niet meer insturen?“. Als je net Vink Academy volgt, dan snap ik absoluut dat dit verwarring geeft. Het zit zo; insturen kan altijd sowieso tot en met de 26ste van de maand.

Waarom niet de 31ste? Omdat ik graag de foto’s van de Hall of Fame geselecteerd en online wil hebben, voordat ik de nieuwe challenge online zet op de eerste dag van de volgende maand. Door de 26ste van de maand als deadline aan te houden, geeft mij dit nog vier of vijf dagen om even rustig door de stapel foto’s te gaan.

Soms blijft het uploadformulier een paar dagen langer openstaan, omdat ik bijvoorbeeld weet dat ik de 29ste pas tijd heb om de foto’s te selecteren. Maar dit is eerder een uitzondering dan regel, dus houd voor jezelf altijd de 26ste van de maand aan. Wil je zeker zijn dat je de instuurdatum niet vergeet? Schrijf het dan in je agenda of zet een herinnering in je telefoon!

3. Slordigheidjes

De kwaliteit van de inzendingen is over het algemeen erg hoog. Dat zeg ik je niet om je te ontmoedigen, zeker niet. Maar dat betekent wel dat je foto moet concurreren met andere toppers. En dan kunnen de kleinste slordigheidjes net het verschil tussen wel/niet in de Hall of Fame betekenen.

Bij de fotografie challenge van het strand, had ongeveer een derde van de foto’s een scheve horizon.En dan niet een ienieminie beetje, maar een kanteling van een paar graden. Auw, dat deed toch wel een beetje pijn aan m’n fotografen hart. Vooral omdat het corrigeren van een scheve horizon zo gemakkelijk is. Nu maakte het de selectie voor mij wel een stuk makkelijker, maar nog veel liever heb ik dat je het me juist heel moeilijk maakt. Controleer je foto daarom altijd even goed voor je ‘m instuurt. Is de horizon recht? Zaten er geen stofvlekjes op de lens die voor stippen zorg in de lucht? Is de foto niet net mooier als je dat ene randje eraf cropt.

4. Foto technisch niet in orde

De techniek van fotograferen is echt niet het belangrijkste, maar het is wel belangrijk dat de basis goed is. Ik verwacht van een foto dat hij goed belicht en scherp is. Je hoeft echt niet de “perfecte instellingen” gebruikt te hebben. Misschien heb je per ongeluk je ISO iets te hoog gezet en daardoor iets meer ruis dan nodig, maar ach.. als je het artikel ‘Waarom je niet bang hoeft te zijn voor een hoge ISO-waarde‘ hebt gelezen, dan weet je ook dat dat niet het einde van de wereld is. En het maakt me ook écht niet uit dat je op de automatische stand hebt gefotografeerd als het eindresultaat gewoon goed is.

Maar foto’s waarbij het hoofdonderwerp onscherp is of die veeeeel te donker of te licht zijn, tja.. die horen in mijn ogen niet thuis in de Hall of Fame. Het instellen van de camera kan in het begin best lastig zijn, je moet op veel dingen letten. Maar geloof me; het instellen van je camera HOEFT niet ingewikkeld te zijn. In mijn online fotografie cursus leer je aan de hand van een handig stappenplan precies welke instellingen je nodig hebt in welke situatie. 

5. Variatie & originaliteit

Ik bekijk eerst alle ingezonden foto’s stuk voor stuk. Daarna maak ik een grove selectie, meestal houd ik zo’n derde deel over. En hiervan maak ik weer de selectie van twaalf foto’s. Bij de foto’s vind ik variatie belangrijk. Als het thema Bloemen is en bijna iedereen stuurt een vrijwel identieke foto van een rode roos in, tja… dan wordt het nogal een eentonig resultaat in de Hall of Fame. Dat wil ik voorkomen.

De consequentie hiervan is wel dat ik soms hele goede foto’s niet kies, omdat ze teveel op elkaar lijken of gewoonweg met elkaar concurreren. Ik denk dat het veel inspirerender is om te zien hoe iedereen een andere draai heeft gegeven aan hetzelfde thema. Een goed argument om bij het maken van je foto’s dus origineel en creatief te zijn! Wees ook niet bang om een vrije interpretatie van het thema te maken. Als het thema “Bloemen” is, dan ligt het voor de hand om een bos bloemen te fotograferen. Maar een interieur met een hysterisch bloemetjes behang mag dan ook! Bij de challenge boeken fotografeerde iemand een lege boekenkast met hierin alleen een eReader. Geen boek op de foto te zien, maar toch heel erg passend bij het thema!

6. Watermerk te groot of storend (of lelijk)

Met een watermerk zet je jouw naam, website of logo in de foto. Tot mijn grote spijt zie ik regelmatig foto’s voorbijkomen waarbij het watermerk zó groot in beeld is geplaatst, dat dit – tja ehmmm – gewoon lelijk is. En de foto in mijn ogen verpest. Je mag echt zelf bepalen of je een watermerk in de foto zet of niet, maar als je jouw kansen op een plek in de Hall of Fame niet wilt vergooien, doe dit dan met een subtiel en netjes watermerk. Lees daarom ook even over de veelgemaakte fouten bij een watermerk in de foto. Overigens goed om te weten: bij de foto’s die ik in de Hall of Fame kies, staat ALTIJD jouw naam!

Ohja! Foto’s waar een kader omheen zit (dus een witte of zwarte rand om de foto), worden sowieso niet gepubliceerd. Dit staat ook bij het uploadformulier, maar blijkbaar leest niet iedereen dit. ;)

7. Fotoformaat te klein

Helaas komt het nog steeds voor dat ik een te gekke foto zie, maar de foto teveel verkleind is. Om te zorgen dat we niet met z’n allen naar postzegels gaan staren, vraag ik een minimaal formaat van 1080 pixels aan de lange zijde. Optimaal formaat is 1500 pixels aan de lange zijde. Groter uploaden mag overigens ook als je niet weet hoe je foto’s verkleint in Lightroom of Photoshop, dan regel ik dit voor je.

8. Foto is “te oud”

Misschien heb jij in jouw archief een foto zitten die echt PERFECT bij het thema van deze maand past. Toch zeg ik; stuur ‘m niet in als-ie ouder dan zes maanden is. Het eerste doel van de fotografie challenge is namelijk wel dat je er op uit gaat met je camera. Het is geen wedstrijd wie zijn mooiste archieffoto selecteert. Omdat het natuurlijk wel een beetje zuur is als je een recente foto niet mag insturen, ligt de grens nu op zes maanden. Is de foto ouder dan zes maanden, probeer dan een nóg gavere versie van dat beeld te maken.

Hall of Fame

9. Smaken verschillen nou eenmaal

Voor het selecteren schakel ik meestal een hulplijn in, bijvoorbeeld mijn vriend of mijn assistente Sofie. Meestal is er wel een kleine discussie, en die zou ongeveer zo kunnen gaan:

“Oké, deze foto moet écht in de Hall of Fame!”
“Die? Vind je? Ik vind die echt niet de beste hoor”.
“Niet? Jaawellll. Kijk dan! Zo’n mooie foto”.
“Oke, prima, die mag in de Hall of Fame. Maar de andere foto die jij had gekozen, lijkt er wel erg op. Dan moeten we daar een andere voor kiezen”.
“Ja, ja.. ik zie het. Zullen we dan die doen?”

Keer op keer blijkt maar weer dat smaken verschillen. Door er samen naar te kijken komen we toch altijd op een andere selectie uit, zodat het niet altijd maar ‘mijn’ smaak is. Maar goed.. het kan natuurlijk nog steeds zijn dat jouw stijl of type bewerking ons niet aanspreekt, terwijl jijzelf of een ander er wel enthousiast over is.

10. Laat je niet ontmoedigen, blijf meedoen

Zoals ik al eerder schreef; dit artikel heb ik niet geschreven om je te ontmoedigen. Juist niet! Ik hoop dat je foto’s blijft insturen of daar mee gaat beginnen. Zie het als een uitdaging waar je altijd van leert. En schat je kansen bovendien ook niet te laag in.

Zo helpt het denk ik om te weten dat niet bij ieder thema het aantal inzendingen even hoog is. Soms worden er slechts 90 foto’s ingestuurd, soms meer dan 400 zoals bij de challenge paddestoelen en de challenge tulpen. Het absolute record staat op 832 ingezonden foto’s bij de fotografie challenge “Winter”. Hoe meer inzendingen, hoe kleiner de kans op een Hall of Fame plekje, dat spreekt voor zich. Maar dat werkt dus ook andersom; hoe minder inzendingen, hoe groter de kans is dat je de Hall of Fame bereikt.

Kansberekening

Hoe groot is de kans precies? Goed.. even een klein rekensommetje. Stel je voor dat er honderdtwintig foto’s ingestuurd worden voor een challenge en daarvan zijn er drie van jou. Bij een Hall of Fame selectie van slechts één foto, dan is de kans 3 op 120 als ik random zou kiezen. Oftewel 1:40 (2,5%).

Alleen ik kies niet één foto, maar twaalf. De simpele berekening is dat je dan twaalf keer 2,5% kans hebt, dus 30%. Maar voor het geval een purist meeleest, I know.. dat klopt niet helemaal. Ik zal je de exacte ingewikkelde berekening besparen, maar de werkelijke kans ligt op zo’n 27%. Waarschijnlijk een stuk hoger dan je had gedacht, of niet? Anders gezegd; doe zoveel mogelijk mee met de fotografie challenge, zéker die met een wat lastiger onderwerp! ;)