Topmenu

Foto verkleinen in Photoshop

Er zijn verschillende redenen waarom je een foto zou willen verkleinen. Bijvoorbeeld omdat je de foto online wilt zetten en niet wilt dat anderen toegang hebben tot het bestand in hoge resolutie, of omdat de foto een kleiner formaat (en bestandsgrootte) moet hebben om deze te kunnen versturen via de mail. Hoe je een foto kleiner maakt in Photoshop Elements of Photoshop Creative Suite, lees je in dit artikel!

Een foto verkleinen in Photoshop doe je door de afbeeldingsgrootte aan te passen. Zorg dat je eerst de foto hebt bewerkt, en ga daarna naar de instelling van de afbeeldingsgrootte toe.
In Photoshop Element doe je dit bij Afbeelding > Vergroten/verkleinen > Afbeeldingsgrootte (Engels: Image > Resize > Image Size)
In Photoshop Creative Suite doe je dit bij Afbeelding > Afbeeldingsgrootte (Engels: Image > Image Size)

Er verschijnt een nieuw dialoogvenster. Hier vul je het nieuwe formaat in pixels in. Let op dat Verhoudingen behouden (Engels: Contrain Proportions) aanstaat, zodat de beeldverhouding van de foto gelijk blijft. Je hoeft de lengte van maar één zijde in te vullen. Is de verhouding 3:2 en kies je bij de langste zijde 1200pixels, dan zie je dat de andere zijde automatisch 800px komt te staan. Is het een vierkante foto, dan wordt de foto 1200 bij 1200pixels. Zou je verhoudingen behouden uit hebben staan, dan krijg je een opgerekte foto.

Foto’s verkleinen in Photoshop CC17

Foto verkleinen met Photoshop Elements

Naar welk formaat in pixels moet ik de foto verkleinen?

Om je een indruk te geven van de maat; het blokje hieronder is 100px hoog en 100px breed. Welk formaat je kiest, is afhankelijk van waarvoor je de foto wilt gebruiken en/of waar je de foto wilt plaatsen.

De foto’s in de artikelen zijn bijna altijd 700pixels breed, tenzij je de pagina op een smartphone bekijkt. Dan worden de foto’s verkleind om te passen op het smallere beeldscherm.

Fotografie challenge

Wanneer je de foto wilt insturen voor de fotografie challenge van Vink Academy, dan is het minimum formaat 960 pixels aan de lange zijde en het optimale formaat is 1200 pixels.

Sla vervolgens de foto op met de functie ‘opslaan als’ of ‘opslaan als voor web’. Kies daarbij altijd een andere locatie en/of een andere naam. Wanneer je dit vergeet, dan bestaat de kans dat je de bewerkte foto in hoge resolutie overschrijft met de verkleinde foto, en dat wil je niet! De kwaliteit van een foto wordt aangegeven in een getal van 1 (laagst) tot 12 (hoogst). Voor een foto op internet kies ik meestal een getal tussen de 9 of 10. Klik hierna op OK.

Fotokwaliteit opslaan JPG in Photoshop

12 is de maximale kwaliteit. Met het vinkje ‘voorvertoning’ aan zie je direct wat de bestandsgrootte wordt bij een bepaalde kwaliteit.

De foto’s is nu verkleind!

Heb je geen Photoshop maar wel Lightroom? Lees dan het artikel voor over het verkleinen van een foto in Lightroom.

Volg jij mij al op Instagram?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Lees hier lekker verder:

 

,

11 reacties op Foto verkleinen in Photoshop

 1. Karin 27 december 2014 at 15:48 #

  Graag zou ik wat foto’s van mezelf op een fotowebsite als Ipernity willen zetten, maar eerst wil ik de resolutie verlagen om de kans op diefstal te minimaliseren. Naar hoeveel pixels kan ik een foto dan het beste zetten?
  Groetjes, Karin

 2. Victor Deshommes 25 juli 2014 at 14:09 #

  vond het wel heel indersant hoor bedankt voor de tips

 3. Stephanie 27 maart 2014 at 15:05 #

  Mijn issue ligt wat ingewikkelder.

  Ik zou namelijk het pixel formaat willen behouden maar het aantal kb’s van de foto verkleinen.
  Nu weet ik dat ik d.m.v. opslaan voor web en dan schuiven met het kwaliteit % het aantal kb’s kleiner kan krijgen. Mijn probleem is dat de foto zo groot is in aantal kb’s dat hij te pixelig en onscherp wordt als ik de kwaliteit zet op het aantal kb’s waar ik hem graag zou hebben.

  Iemand bekend met dit probleem? Ik ben al lange tijd aan het speuren naar een oplossing maar ik krijg het niet gevonden.

  • Laura 28 maart 2014 at 11:58 #

   Hoi Stephanie, wat je beschrijft is geen probleem, maar juist heel logisch in mijn ogen. Als je de kwaliteit omlaag doet, wordt deze minder Mb’s/Kb’s. Hierdoor wordt de foto pixeliger, omdat er minder informatie opgeslagen wordt. Het is niet mogelijk om het formaat in pixels gelijk te houden, de beste kwaliteit te hebben, maar wel de minste MB’s. Ik zou er dan voor kiezen om het formaat toch te verkleinen.

  • Alfred 20 april 2016 at 00:18 #

   Dag Stephanie, Open en sla vervolgens de fotobestanden dan eens op met een ander programma. Dit kan wel eens meer dan de helft aan bestandsgrootte schelen, in vergelijking met een geavanceerd bewerkingsprogramma als Photoshop. Om dat te proberen zou je goed IrfanView kunnen gebruiken. Dit bekende gratis programma biedt de mogelijkheid voor verwerking van meerdere bestanden tegelijk in een batch. Zelf gebruik ik voor het beste resultaat Lviewpro maar er zijn talloze programma’s die de bestandsgrootte klein houden.

   Met IrfanView heb je bovendien controle over hoe het bestand opgeslagen wordt en bij het toch willen verkleinen (of vergroten) van de afmetingen van een afbeelding wordt resamplen toegepast. Door deze interpolatie van pixels blijft dat wat er te zien is precies het zelfde.

 4. Gerrit van der Horst 27 januari 2014 at 10:34 #

  Dag Laura,
  De windows applicatie die ik gebruik heet "Image Resizer for Windows" makkelijk te vinden via Google en gratis te downloaden. Het heeft diverse 'standaard' opties, zoals Small, Medium, Large en zelfs Mobile, maar ook een optie 'Custom' daarmee kun je zelf instellen op pixels, mm's en cm's in hoogte en breedte. Voor mjn gevoel is het een ideale aanvulling. Snel en makkelijk.

 5. Gerrit van der Horst 26 januari 2014 at 14:56 #

  Even een opmerking: Het komt regelmatig voor dat ik 1 of meer foto's Wil plaatsen op Twitter en/of Facebook of mijn eigen website, maar ook dat ik ze stuur naar mensen die ze graag willen hebben/ toevoegen op hun eigen internet/PC-pagina's. Ik doe dat meestal door binnen Windows en via Windows Verkenner op MijnComputer de foto's aan te klikken en dan naar 'resize pictures' te gaan. (Dit is een optie van Windows, die je indien niet aanwezig bij Windows kunt downloaden). Je kunt hiermee in één klap hele series foto's verkleinen, zodat anderen er minder mee kunnen. Wel snel en effectief. En je kunt nooit het oorspronkelike bestand verspelen. Is hier (technisch) iets op tegen?

  • Laura 30 september 2015 at 11:04 #

   Ik ben hier niet mee bekend Gerrit. Het hangt helemaal af van hoeveel invloed je hebt op de instellingen. Ik vind het belangrijk dat je zelf een formaat kan aangeven, evt bestandsnaam gelijk kan aanpassen, maar ook dat je controle hebt over de verscherping na het verkleinen en de mate van compressie van de JPEG. Als je hierin invloed heb, dan lijkt het me prima. Maar is het een one-click-oplossing dan zou ik hier zelf absoluut niet mee beginnen.

 6. Peter 26 januari 2014 at 10:41 #

  Wat kun je het beste kiezen in het laatste veld “Bibubic……..”
  en wat is het verschil tussen de verschillende opties?

  groetjes,

  Peter

  • Laura 26 januari 2014 at 21:04 #

   Hoi Peter, ik laat deze altijd staan op de instelling zoals hierboven. Het heeft te maken met de manier van verkleinen / vergroten. Voor het verschil zou ik zeggen: probeer het gewoon eens uit!

 7. edwin 26 januari 2014 at 10:03 #

  Goed bezig. Altijd genieten van je artikelen en foto’s.
  Een kleine aanvulling. Met foto-winkel heb je een batch-verwerking mogelijkheid waarmee je (veel) meer foto’s kunt aanpassen aan vooraf gedefineerde instellingen. Dus ook bijvoorbeeld omzetten naar sepia of kleiner maken etc.in elements heet het geloof ik meerdere bestanden verwerken…ik kijk uit naar de volgende challenge

Geef een reactie

X