Er zijn verschillende redenen waarom je een foto zou willen verkleinen. Bijvoorbeeld omdat je de foto online wilt zetten en niet wilt dat anderen toegang hebben tot het bestand in hoge resolutie, of omdat de foto een kleiner formaat (en bestandsgrootte) moet hebben om deze te kunnen versturen via de mail. Hoe je een foto kleiner maakt in Photoshop Elements of Photoshop Creative Suite, lees je in dit artikel!

Een foto verkleinen in Photoshop doe je door de afbeeldingsgrootte aan te passen. Zorg dat je eerst de foto hebt bewerkt, en ga daarna naar de instelling van de afbeeldingsgrootte toe.
In Photoshop Element doe je dit bij Afbeelding > Vergroten/verkleinen > Afbeeldingsgrootte (Engels: Image > Resize > Image Size)
In Photoshop Creative Suite doe je dit bij Afbeelding > Afbeeldingsgrootte (Engels: Image > Image Size)

Er verschijnt een nieuw dialoogvenster. Hier vul je het nieuwe formaat in pixels in. Let op dat Verhoudingen behouden (Engels: Contrain Proportions) aanstaat, zodat de beeldverhouding van de foto gelijk blijft. Je hoeft de lengte van maar één zijde in te vullen. Is de verhouding 3:2 en kies je bij de langste zijde 1200pixels, dan zie je dat de andere zijde automatisch 800px komt te staan. Is het een vierkante foto, dan wordt de foto 1200 bij 1200pixels. Zou je verhoudingen behouden uit hebben staan, dan krijg je een opgerekte foto.

Foto’s verkleinen in Photoshop CC17

Foto verkleinen met Photoshop Elements

Naar welk formaat in pixels moet ik de foto verkleinen?

Om je een indruk te geven van de maat; het blokje hieronder is 100px hoog en 100px breed. Welk formaat je kiest, is afhankelijk van waarvoor je de foto wilt gebruiken en/of waar je de foto wilt plaatsen.

De foto’s in de artikelen zijn bijna altijd 700pixels breed, tenzij je de pagina op een smartphone bekijkt. Dan worden de foto’s verkleind om te passen op het smallere beeldscherm.

Fotografie challenge

Wanneer je de foto wilt insturen voor de fotografie challenge van Vink Academy, dan is het minimum formaat 960 pixels aan de lange zijde en het optimale formaat is 1200 pixels.

Sla vervolgens de foto op met de functie ‘opslaan als’ of ‘opslaan als voor web’. Kies daarbij altijd een andere locatie en/of een andere naam. Wanneer je dit vergeet, dan bestaat de kans dat je de bewerkte foto in hoge resolutie overschrijft met de verkleinde foto, en dat wil je niet! De kwaliteit van een foto wordt aangegeven in een getal van 1 (laagst) tot 12 (hoogst). Voor een foto op internet kies ik meestal een getal tussen de 9 of 10. Klik hierna op OK.

Fotokwaliteit opslaan JPG in Photoshop

12 is de maximale kwaliteit. Met het vinkje ‘voorvertoning’ aan zie je direct wat de bestandsgrootte wordt bij een bepaalde kwaliteit.

De foto’s is nu verkleind!

Heb je geen Photoshop maar wel Lightroom? Lees dan het artikel voor over het verkleinen van een foto in Lightroom.