We leven in een drukke tijd. Gezin, werk, sociale verplichtingen. Het uitoefenen van een hobby, zoals fotografie, schiet er dan al gauw bij in. Voor je het weet ligt die mooie camera weer stof te happen tot de volgende vakantie? Als dit voor jou herkenbaar is, lees dan vooral de vijf strategieën om gemakkelijk meer tijd voor fotografie vrij te maken.

Op Facebook vroeg ik een keer:

Waar of niet waar voor jou?
“Ik zou eigenlijk vaker tijd moeten maken om met de camera op pad te gaan” 

De reacties waren vrijwel unaniem: WAAR.

Slechts een paar mensen gaven aan dat ze misschien vaker gingen fotograferen dan familie en vrienden van hen zouden willen, maar meer dan 95% gaf juist aan dat ze eigenlijk liever vaker op pad zouden gaan.

Zelf heb ik die van tijd tot tijd ook. Dan ga ik niet zo vaak op pad met m’n camera als ik zou willen, omdat ik druk ben met andere zaken. En dat is zonde, want fotograferen is zo fijn.

Een rust momentje, je gedachten ergens anders.
Lekker buiten (ok, dat is wel afhankelijk van je fotografie).
Je laten inspireren door het moois wat je ziet.
Even iets doen voor je zelf.

Tijd is schaars. Er zit nou eenmaal niet meer dan 24 uur in een dag. Meer tijd kun je niet maken (al zou ik dat wel heel graag willen!). Maar meer tijd VRIJ maken om meer met fotografie te doen, dat kun je wel. Heel gemakkelijk zelfs, als je de juiste strategieën kent.

Hoe dan?
Zo!

1. Maak een afspraak met je camera.

Ja, je leest het goed, een date met je camera! Pak je agenda erbij en zoek een momentje dat jullie samen zouden kunnen. Ik betwijfel of je camera andere plannen heeft, waarschijnlijk is-ie aardig flexibel. Zet de afspraak in de agenda, als is het maar een half uurtje. En het toffe is, jij mag bepalen wat jullie gaan doen. :)

Nog beter is het zelfs om een dubbeldate te organiseren! Iets lastiger plannen wellicht, maar misschien wil een vriend of vriendin, collega, familielid ook graag op date met de camera? Samen fotograferen is nog veel leuker!

Zet het in je agenda: de date met je camera

2. Neem de camera mee naar je werk.

Ken je dat? Dat je onderweg bent naar je werk of een afspraak, en dat je dan langs een landschap rijdt met práchtig licht? Of een mistlandschap dat je graag fotografeert? Of dat je iets anders prachtigs ziet om vast te leggen? Ja? Frustrerend hè!

Zorg daarom dat je de camera mee naar je werk neemt. Niet om op je werk zelf te fotograferen, maar daarvoor/tussendoor/daarna.. Als het ’s ochtends heel erg mooi is, vertrek dan ietsje eerder, zodat je onderweg even kunt stoppen.

Zelf reed ik vorige week naar Hattem. Vanuit Rosmalen toch een ruime vijf kwartier rijden. Ik vertrok bewust ruim om tijd, ook omdat er mist voorspeld was en ik zo niet hoefde te stressen bij een eventuele file. De files kwamen niet, maar de mist wel. En toen het zonnetje ook nog een doorbrak, gaf dit prachtige lichtstralen. Omdat ik te vroeg op mijn bestemming zou aankomen, had ik de tijd om snel nog even deze foto te maken (voordat de mist weer oploste)!

Lichtstralen in het bos

Is er niets moois in de ochtend om te fotograferen? Snoep de minuten die je te vroeg bent begonnen weer bij je middagpauze. Je hoeft echt niet ver weg voor mooie foto’s. Er is vast wel iets in de buurt waar jij je kunt uitleven! Een parkje, een stukje natuur. Zelfs een industrieterrein geeft je veel gave beelden! Je moet er alleen bewust naar zoeken.

En lukt de lunchpauze niet? Een andere optie is om op de terugweg van je werk eventjes om te rijden. Langs dat mooie natuurgebied. Of in dat leuk dorpje. In de winter is het bovendien misschien het perfect moment om die sprekende zonsondergang te fotograferen. Misschien ontwijk je door eerst nog even te fotograferen zelfs de files, waardoor je uiteindeljk op hetzelfde tijdstip thuis komt!

3. Combineer jouw fotografie met andere afspraken en verplichtingen

Breng je de kids iedere week naar de zwemles of voetbal training? Of iets anders? Blijf tussen het chauffeur spelen niet hangen in het warme zwembad of in de stoffige sportkantine, maar maak een wandelingetje in de buurt. Want zeg nou zelf.. zo boeiend is de zwemles of voetbaltraining elke week toch niet? (Of je moet graag de zwemles/voetbaltraining willen vastleggen?)

Er is vast iets in de buurt om vast te leggen met je camera. Op deze manier is het prima te combineren. Uiteraard kun je het ook met andere afspraken of verplichtingen combineren (zoals het uitlaten van de hond), of ga mee met de plannen van iemand anders.

Toen mijn vriend vorige week zondagochtend vroeg wilde gaan fietsen met de buurman bij de Loonse en Drunense duinen, besloot ik mee te gaan. Zonder fiets weliswaar, maar met camera. Terwijl zij door de bossen aan het crossen waren, ging ik op zoek naar mooie plaatjes van de ochtenddauw en druppels in spinnenwebben. In mijn eentje was ik waarschijnlijk a) niet zo vroeg op gestaan op zondagochtend b) niet een half uur hiervoor gaan rijden, maar nu was het juist de perfecte combinatie!

Ochtenddauw op een spinnenweb

(Bekijk hier de tips voor het fotograferen van dauwdruppels in een spinnenweb)

4. Zet de televsie eens uit

Misschien is het jouw gewoonte om iedere avond het journaal te kijken, je favoriete soap of de nieuwste Netflix-serie. Maar je kunt vast wel een aflevering missen, toch? Heb je zomaar een half uur tot een uur gewonnen! Tijd die je aan de fotografie kunt besteden.

Als het al donker buiten is en je wil niet fotograferen in de avond of de nacht? Ruil dan een klusje wat je in de middag zou doen (bijvoorbeeld de was opvouwen, thuiswerken) naar de avond, zodat je in de middag even kunt fotograferen!

Kijk je lineaire televisie en wil je een aflevering echt niet missen? Neem de aflevering dan op en bekijk deze later. Door de reclames door te spoelen, scheelt het ook nog een hoop tijd!

(Deze tip kun je natuurlijk ook heel makkelijk op andere aspecten in je leven toepassen. Ik zet de televisie nog maar zelden aan, en áls ik tv kijk dan zet ik deze bewust aan voor iets wat ik ook echt wil zien, in plaats van dat ik doelloos zit te zappen.)

5. Regel een andere stok achter de deur

Doe mee met een fotografiechallenge, word lid van een fotoclub, bedenk een fotoserie die je wilt maken, doe een fotocursus, etc. Door ergens aan deel te nemen ga je een verplichting aan en creëer je voor jezelf een stok achter de deur. Het tijd vrijmaken voor fotografie krijgt daardoor meer prioriteit, en gaat ineens een stuk makkelijker. Klikt simpel, is simpel én werkt.

En weet je wat het leukst is…

Wanneer je het stof weer van je camera hebt geblazen, en je hebt mooie foto’s gemaakt, komt de inspiratie en motivatie om wéér met de camera op pad te gaan vanzelf! Dat bewijzen onderstaande foto’s die ik de afgelopen dagen maakte.

Extra tip

Naast bovenstaande vijf strategieën nog even een extra tip hoe je tijd bespaart als je achter de computer zit. Met Lightroom doe je dat bijvoorbeeld door te werken met presets en templates. In dit artikel lees je er mee over.

En doe je veel type-werk? Hetzelfde soort mailtjes typen of invullen van gegevens? Bespaar dan tijd door te werken met TextExpander! En met deze tips typ je sneller op Instagram.

 

En… hoe maak jij meer tijd vrij voor je fotografie?