Topmenu

5 strategieën om meer tijd vrij te maken voor fotografie

We leven in een drukke tijd. Gezin, werk, sociale verplichtingen. Het uitoefenen van een hobby, zoals fotografie, schiet er dan al gauw bij in. Voor je het weet ligt die mooie camera weer stof te happen tot de volgende vakantie? Zonde! Herken je dat? In dit artikel 5 strategieën om gemakkelijk meer tijd voor fotografie vrij te maken!

Op Facebook vroeg ik:

Waar of niet waar voor jou?
“Ik zou eigenlijk vaker tijd moeten maken om met de camera op pad te gaan” 

De reacties waren vrijwel unaniem: WAAR.

Slechts een paar mensen gaven aan dat ze misschien vaker gingen fotograferen dan familie en vrienden van hen zouden willen, maar meer dan 95% gaf juist aan dat ze eigenlijk liever vaker op pad zouden gaan.

Zelf herken ik dit ook. Ondanks dat ik van mijn hobby m’n werk heb kunnen maken, ga ik niet zo vaak op pad met de camera als ik zou willen. Zonde, want fotografie kan juist zo fijn zijn.

Een rust momentje, je gedachten ergens anders.
Lekker buiten (ok, afhankelijk van je fotografie).
Je laten inspireren door het moois wat je ziet.
Even iets doen voor je zelf.

Tijd is schaars. Er zit nou eenmaal niet meer dan 24 uur in een dag. Meer tijd kun je niet maken (al zou ik dat wel heel graag willen!). Maar meer tijd VRIJ maken om meer met fotografie te doen, dat kun je wel. Heel gemakkelijk zelfs, als je de juiste strategieën kent ;)

Hoe dan?
Zo!

1. Maak een afspraak met je camera.

Ja, je leest het goed, een date met je camera! Pak je agenda erbij en zoek een momentje dat jullie samen zouden kunnen. Ik betwijfel of je camera andere plannen heeft, waarschijnlijk is ie dus aardig flexibel. Zet de afspraak in de agenda, als is het maar een half uurtje. En het toffe is, jij mag bepalen wat jullie gaan doen. :)

Nog beter is het zelfs om een dubbeldate te organiseren! Iets lastiger plannen wellicht, maar misschien wil een leuke vriend of vriendin, collega, familielid ook graag op date gaan met zijn of haar camera? Samen fotograferen is natuurlijk nog veel leuker!

Date met je camera

2. Neem de camera mee naar je werk.

Ken je dat? Dat je onderweg bent naar je werk of een afspraak, en dat je dan langs een landschap rijdt met práchtig licht? Of een mistlandschap dat je graag fotografeert? Of dat je iets anders prachtigs ziet om vast te leggen? Ja? Frustrerend hè!

Zorg daarom dat je de camera mee naar je werk neemt. Niet om op je werk zelf te fotograferen, maar daarvoor/tussendoor/daarna.. Als het ’s ochtends heel erg mooi is, vertrek dan ietsje eerder, zodat je onderweg even kunt stoppen. Zelf reed ik vorige week naar Hattem. Vanuit Rosmalen toch een ruime 5 kwartier rijden. Ik vertrok bewust ruim om tijd, ook omdat er mist voorspeld was en ik zo niet hoefde te stressen bij een eventuele file. De files kwamen niet, maar de mist wel. En toen het zonnetje ook nog een doorbrak, gaf dit prachtige lichtstralen. Omdat ik te vroeg op mijn bestemming zou aankomen, had ik de tijd om snel nog even deze foto te maken (voordat de mist weer oploste)!

Lichtstralen in het bos

Is er niets mooi’s in de ochtend om te fotograferen? Snoep de minuten die je te vroeg bent begonnen weer bij je middagpauze. Je hoeft echt niet ver weg voor mooie foto’s. Er is vast wel iets in de buurt waar jij je kunt uitleven! Een parkje, een stukje natuur. Zelfs een industrieterrein geeft je veel gave beelden! Je moet er alleen bewust naar zoeken… ;)

Lukt de lunchpauze niet? Een andere optie is om op de terugweg van je werk eventjes om te rijden. Langs dat mooie natuurgebied. Of in dat leuk dorpje. In de winter is het bovendien misschien het perfect moment om die sprekende zonsondergang te fotograferen. Misschien ontwijk je door eerst nog even te fotograferen zelfs de files, waardoor je uiteindeljk op hetzelfde tijdstip thuis komt!

3. Combineer jouw fotografie met andere afspraken en verplichtingen

Breng je de kids iedere week naar de zwemles of voetbal training? Of iets anders?
Blijf tussen het chauffeur spelen niet hangen in het warme zwembad of in de stoffige sportkantine, maar maak een wandelingetje in de buurt. Want zeg nou zelf.. zo boeiend is de zwemles of voetbaltraining elke week toch niet? (Of je moet graag de zwemles/voetbaltraining willen vastleggen?) Er is vast iets in de buurt om vast te leggen met je camera. Op deze manier is het prima te combineren. Uiteraard kun je het ook met andere afspraken of verplichtingen combineren (zoals het uitlaten van de hond), of ga mee met de plannen van iemand anders.

Toen vriendlief vorige week zondagochtend vroeg wilde gaan fietsen met de buurman bij de Loonse en Drunense duinen, besloot ik mee te gaan. Zonder fiets weliswaar, maar met camera. Terwijl zij door de bossen aan het crossen waren, ging ik op zoek naar mooie plaatjes van de ochtenddauw en druppels in spinnenwebben. In mijn eentje was ik waarschijnlijk a) niet zo vroeg op gestaan op zondagochtend b) niet een half uur hiervoor gaan rijden, maar nu was het juist de perfecte combi!

Ochtenddauw op een spinnenweb

(Bekijk hier de tips voor het fotograferen van dauwdruppels in een spinnenweb)

Ochtenddauw op het gras

4. Zet de tv eens uit

Kijk je elke avond het nieuws? Goede tijden, slechte tijden? RTL Late Night? The Voice?
Je kunt vast wel een aflevering missen, toch? Heb je zomaar een half uur tot een uur gewonnen! Tijd die je aan de fotografie kunt besteden.

Als het al donker buiten is en je wil niet fotograferen in de avond of de nacht? Ruil dan een klusje wat je in de middag zou doen (bijvoorbeeld de was opvouwen, thuis werken, etc) naar de avond, zodat je in de middag even kunt fotograferen! Wil je een aflevering echt niet missen? Neem de aflevering dan op en bekijk deze later. Door de reclames door te spoelen, scheelt het ook nog een hoop tijd!

(Deze tip kun je natuurlijk ook heel makkelijk op andere aspecten in je leven toepassen. Dat doe ik al enige tijd, en het is heerlijk om minder tv te kijken. Ik zet de tv nog maar zelden aan, en áls ik tv kijk dan zet ik deze bewust aan voor iets wat ik ook echt wil zien, in plaats van dat ik doelloos zit te zappen ;))

5. Regel een andere stok achter de deur

Doe mee met een fotografie challenge, word lid van een fotoclub, bedenk een fotoserie die je wilt maken, doe een fotocursus, etc. Door ergens aan deel te nemen ga je een verplichting aan en creëer je voor jezelf een stok achter de deur. Het tijd vrijmaken voor fotografie krijgt daardoor meer prioriteit, en gaat ineens een stuk makkelijker.

Goed, dat waren 5 strategieën!
Klinkt niet zo moeilijk toch?

En weet je wat het leukst is…

Wanneer je het stof weer van je camera hebt geblazen, en je hebt mooie foto’s gemaakt, komt de inspiratie en motivatie om wéér met de camera op pad te gaan vanzelf! Dat bewijzen onderstaande foto’s die ik de afgelopen dagen maakte.

Volg jij mij al op Instagram?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Lees hier lekker verder:

 

,

21 reacties op 5 strategieën om meer tijd vrij te maken voor fotografie

 1. Nicole 8 november 2016 at 14:38 #

  Goed om dit even te lezen Laura! Ben er vandeweek op uit geweest op zoek naar paddestoelen. Voordat ik er erg in had was ik twee uur weg! Heerlijk me myself and my camera!

 2. Casanova56 28 juli 2016 at 10:33 #

  Hier een goede tip.
  Kijk eens op Facebook, daar zijn genoeg fotosite’s waar je je kan aanmelden.
  Dan kan je ook eens kijken op de website van de Nikon Club Nederland en Pentax Forum, daar is een tabblad met heel veel info van plaatsen om te kunnen fotograferen.
  Ga eens naar een dierentuin, Openlucht museum en dergelijke.

 3. @rendo 24 februari 2016 at 16:43 #

  Na een periode van weinig-geen fotografie, maak ik ook weer meer tijd voor mijn grote hobby. En de resultaten inspireren en motiveren tot meer! Ik ga je adviezen opvolgen, Laura. Bedankt!

 4. Jan 19 december 2015 at 11:17 #

  Leuke tips! En die foto’s zijn inspirerend! Ik ben vooral onder de indruk van die spinragmacro, waar een draadje in focus is… jaloers op de ideeën!

 5. Jan-Willem 30 oktober 2015 at 16:10 #

  En je heb zo gelijk om dit te doen. Met de familie er omheen is het niets, maar tussendoor zou het toch moeten lukken.

 6. Henk de Klerk 29 oktober 2015 at 20:10 #

  Hallo Laura,

  ondanks het feit dat ik gepensioneerd ben heb ik soms weinig vrije tijd. Dit komt door allerlei vrijwilligerswerk. Toch neem ik regelmatig een dag vrij om lekker het bos in te gaan en rustig te fotograferen. Raakt mijn hoofd heerlijk leeg en heb ’s avonds het genoegen om alle foto’s nog eens te bekijken.

 7. Vivian 25 april 2015 at 11:56 #

  leuke tips! Ga ik mee aan de slag :-)

 8. rozet kindt 10 oktober 2014 at 19:24 #

  Alle nieuwsbrieven sla ik op en bekijk ze regelmatig.
  Dank je wel , doe er veel ideetjes mee op

 9. Pieternel Cremers 8 oktober 2014 at 16:27 #

  Zo herkenbaar en goede tips, ik ga mijn best weer doen :-) dankjewel!

 10. Marjolijn de Jongh 8 oktober 2014 at 14:11 #

  je hoeft niet met een "georganiseerde" fotochallenge mee te doen om bezig te zijn/blijven.. je kan ook een eigen challenge verzinnen: ik heb bv.een potje met alle letters van het alfabet en trek daar elke week een briefje uit en probeer dan onderwerpen die beginnen met die letter op de foto te zetten.. kan je een heel jaar en langer mee vooruit :-)

  • Vivian 25 april 2015 at 11:55 #

   Wat een goed idee Marjolijn! Ga ik uitproberen!

 11. Marijke Delfgaauw 8 oktober 2014 at 11:12 #

  Wat een fantastische foto's. Wat een inspiratie!!! Dank je wel daarvoor.

 12. Marleen Mout 8 oktober 2014 at 10:36 #

  Ik ben zo blij met Laura, alles wordt bewaard en ik kijk regelmatig terug naar de tips. Echt tp! Dsnk je wek Laura!

 13. Joop Schuitemaker 8 oktober 2014 at 08:39 #

  M(i)e,
  Probeer eens wat meer tijd te besteden aan het maken van de foto!
  Als de foto meteen goed is, is er minder (of geen) tijd nodig voor het bewerken.
  Vóór het digitale tijdperk was er eigenlijk geen sprake van bewerken (retoucheren van een negatief was een heidens karwei) en werden er toch echt heel mooie foto’s gepubliceerd.
  Tenzij je natuurlijk juist het bewerken leuk vind.

 14. Fred Noomen 7 oktober 2014 at 22:18 #

  Je bent en blijft met deze ideeën een kanjer Laura.

 15. Lili Derycke 7 oktober 2014 at 20:31 #

  Ik probeer tijd te maken o.a.cursus fotografie maar ……………….niet met zulke resultaten !!!! :-) :-) .Dank u voor de tips.

 16. Erik Boer 7 oktober 2014 at 20:27 #

  leuk artikel zo eenvoudig is het !

 17. 'm(i)e' 7 oktober 2014 at 17:15 #

  awel, ik heb dat nuniet sé : ik heb altijd mijn fototoestel bij ( soms tot ergernis van mijn omgeving ) en maak zowat dagelijks foto’s. En soms trek ik er bewust op uit om te fotograferen. ik heb een ander probleem : gebrek aan tijd om al die foto’s te bewerken en er mee te bloggen en zo want ik maak eigenlijk wel heel erg veel foto’s…

  • Laura 7 oktober 2014 at 17:17 #

   In dat geval kun je de tips (voor nummer 4?) misschien gebruiken om tijd vrij te maken voor het bewerken? ;)

   • 'm(i)e' 11 oktober 2014 at 01:08 #

    yep ! da’s waar!

Geef een reactie