Wanneer je binnenkort op vakantie gaat, dan kun je waarschijnlijk niet wachten om te vertrekken. Maar vergeet in de voorpret van je vakantie niet even de volgende belangrijke zaken te controleren, zodat je tijdens de vakantie niet voor vervelende verrassingen komt te staan als het gaat om jouw fotografie.


1. Wereldstekker nodig?

Controleer voordat je vertrekt welke stekkers er nodig zijn op de bestemming. Het type-C stekker past wel in Nederland in een stopcontact, maar niet buiten Europa. Bekijk daarom hier de wereldkaart om te zien of je een adapter of wereldstekker nodig hebt.

Niet alleen de vorm van het stopcontact kan op reis anders zijn dan in Nederland, ook het voltage en de frequentie zijn niet altijd gelijk. Het voltage gaat om de elektrische spanning. In Nederland komt er 230 V uit het stopcontact. Ter vergelijking: de USB-poort van je computer levert 5 V en een gewone AA batterij levert nog minder spanning met  slechts 1,2 V. Ook is de richting van de elektriciteit uit het stopcontact anders dan bij een gewone AA batterij. Een batterij heeft namelijk een duidelijke plus en min kant (positief en negatief), maar uit het stopcontact komt zogenaamde ‘wisselstroom’. Dit betekent dat de stroom per seconde een vast aantal keer van richting verandert van positief naar negatief en weer terug. Voor het Nederlandse lichtnet is deze wisseling 50x per seconde en dit wordt weergegeven met 50 Hz (Herz). Maar in Amerika geldt er een voltage van 120 V en een frequentie van 60 Hz.

Ga je op reis, dan is het belangrijk om te controleren of het stopcontact past, maar ook of de opladers om kunnen gaan met een andere voltage en frequentie. Je kunt dit controleren door de stekker of oplader van je camera of laptop er zelf bij te pakken. Op de oplader van mijn Nikon D750 staat 100-240V, 50-60Hz. Dit betekent dat ik de stekker kan gebruiken op elke bestemming waar een voltage tussen de 100 en 240 geldt, en een frequentie tussen de 50 en 60 Hz zit. Voor een bestemming als Nieuw Zeeland of USA heb ik in dit geval dus alleen een verloopstekker nodig die er voor zorgt dat de stekker in het stopcontact past. Heb je een oplader die niet te gebruiken is bij een ander voltage of frequentie, dan heb je een verlengstuk nodig die dit ook omzet. Dit wordt een omvormer genoemd.

Welke wereldstekkers heb je nodig op vakantie?

Welke verloopstekkers of wereldstekkers heb je nodig op reis?

2. Wat verwacht je te fotografen? (En dus… wat neem je mee?)

Als je nog geen onderzoek hebt gedaan naar je vakantiebestemming voordat je deze reis hebt geboekt, dan is het zeker verstandig om hier voor vertrek toch nog even aandacht aan te besteden. Wat voor een bestemming is het? Wat ga je zien? Wat kun je allemaal doen? Op basis hiervan kun je namelijk een inschatting maken welke apparatuur je mee op reis neemt.

Er zijn genoeg vakanties waarbij ik bijvoorbeeld geen telezoom objectief meeneem (bijvoorbeeld met een brandpunstafstand van 70-200mm). Maar toen ik hoorde dat het walvissenseizoen in Hawaii op z’n hoogtepunt zou zijn in de periode dat ik daar was, wist ik dat deze echt mijn tas in moest. Een tropisch eiland met witte stranden en helder blauw water? Vergeet dan het polarisatiefilter niet. En is er een kans dat je kunt genieten van een mooie onderwaterwereld? Dan wil je wellicht ook je waterdichte camera meenemen of onderwaterhuis inpakken. Tenslotte is het belangrijk om te controleren of alles in je cameratas past.

3. Camerasensor schoon?

Het is ook aan te raden om voor vertrek te controleren of de sensor van de camera stofvrij is. Het zou heel vervelend zijn als je er na de vakantie achter komt dat je op elke foto een stipje in beeld hebt (tenzij je het natuurlijk niet erg vindt om uren kwijt te zijn aan het klonen en retoucheren in Lightroom of Photoshop).

Vooral omdat stofjes op de sensor extra opvallen bij een blauwe lucht. Hoe je een stofreferentiefoto maakt, lees je in het artikel over hoe je in 4 stappen de camerasensor controleert op stofjes. en welke mogelijkheden je hebt voor het (laten) reinigen van de sensor.

Stofjes op de sensor

Deze camera heeft duidelijk stofjes op de sensor en is toe aan een schoonmaakbeurt!

4. Zijn de geheugenkaartjes leeg?

Op vakantie wil je er vast niet achter komen dat er nog foto’s op het geheugenkaartje staan die je nog niet op de computer had gezet. Vooral wanneer je geen laptop mee hebt, is dit vervelend. Zorg daarom dat je alle foto’s op de computer gezet hebt en de geheugenkaartjes daarna formatteert. Zo weet je zeker dat je de maximale ruimte hebt om zoveel mogelijk foto’s op vakantie te maken.

5. Verzekering: de juiste dekking?

Het is waarschijnlijk de grootste nachtmerrie van een fotograaf op reis; je apparatuur wordt gestolen. Dan wil je er niet achter komen dat je verzekering niet toereikend is!

Ik ga er voor het gemak even van uit dat je een reisverzekering hebt. Voor je vertrek is het belangrijk om te kijken of de waarde van jouw apparatuur meeverzekerd is en of jouw apparatuur niet meer waard is. Het wisselt natuurlijk per reisverzekering, maar bij de meeste verzekeringsmaatschappijen zal het bedrag van elektronische apparatuur rond de € 1500 liggen. Heb jij een semi-professionele camera en enkele goede lenzen, dan zal de waarde van je apparatuur snel boven dit bedrag uitkomen. Ter illustratie; een 24-70mm 2.8 objectief is al snel 700 á 1400 euro, en dan is de camerabody (of je smartphone) nog niet mee gerekend. Dit betekent dat de apparatuur niet volledig verzekerd is op reis. In dat geval is een aparte apparatuurverzekering te overwegen.

Heb je al een aparte verzekering, kijk dan of jouw vakantiebestemming binnen het dekkingsgebied valt. Heb je een Europa dekking, dan is het prima als je in Parijs mooie foto’s wilt maken. Maar je ga op vakantie naar New York, dan moet je deze dekking voor vertrek aanpassen naar Wereld.

P.s.

Meer weten over de voorbereiding bij reisfotografie? Of wat je mee moet nemen? Dat lees je allemaal in het boek Reisfotografie – explore discover capture.