Wanneer je binnenkort op vakantie gaat, dan kun je waarschijnlijk niet wachten om te vertrekken. Maar vergeet in de voorpret van je vakantie niet even de volgende belangrijke zaken te controleren, zodat je tijdens de vakantie niet voor vervelende verrassingen komt te staan als het gaat om jouw fotografie.

1. Wat verwacht je te fotografen? (En dus… wat neem je mee?)

Als je nog geen onderzoek hebt gedaan naar je vakantiebestemming voordat je deze reis hebt geboekt, dan is het zeker verstandig om hier voor vertrek toch nog even aandacht aan te besteden. Wat voor een bestemming is het? Wat ga je zien? Wat kun je allemaal doen? Op basis hiervan kun je namelijk een inschatting maken welke apparatuur je mee op reis neemt.

Er zijn genoeg vakanties waarbij ik bijvoorbeeld geen telezoom objectief meeneem (bijvoorbeeld met een brandpunstafstand van 70-200mm). Maar toen ik hoorde dat het walvissenseizoen in Hawaii op z’n hoogtepunt zou zijn in de periode dat ik daar was, wist ik dat deze echt mijn tas in moest. Een tropisch eiland met witte stranden en helder blauw water? Vergeet dan het polarisatiefilter niet. En is er een kans dat je kunt genieten van een mooie onderwaterwereld? Dan wil je wellicht ook je waterdichte camera meenemen of onderwaterhuis inpakken. Tenslotte is het belangrijk om te controleren of alles in je cameratas past.

2. Wereldstekker nodig?

Controleer voordat je vertrekt welke stekkers er nodig zijn op de bestemming en welke voltage/frequentie de stroom er heeft. Op basis daarvan controleer je of je nog verloopstekkers/adapters of wereldstekkers moet kopen of inpakken. Dit is misschien niet nodig als je slechts een weekendje weg gaat en daarbij alleen een reserve batterij nodig hebt, maar het is zeker aan te raden als je langer weg gaat.

“Voorkom de vervelende situaties waarbij er je er op jouw bestemming achter komt dat je de batterijen niet kunt opladen”

Niet alleen de vorm van het stopcontact kan op reis anders zijn dan in Nederland, ook het voltage en de frequentie zijn niet altijd gelijk. Het voltage gaat om de elektrische spanning. In Nederland komt er 230 V uit het stopcontact. Ter vergelijking: de USB-poort van je computer levert 5 V en een gewone AA batterij levert nog minder spanning met  slechts 1,2 V. Ook is de richting van de elektriciteit uit het stopcontact anders dan bij een gewone AA batterij. Een batterij heeft namelijk een duidelijke plus en min kant (positief en negatief), maar uit het stopcontact komt zogenaamde ‘wisselstroom’. Dit betekent dat de stroom per seconde een vast aantal keer van richting verandert van positief naar negatief en weer terug. Voor het Nederlandse lichtnet is deze wisseling 50x per seconde en dit wordt weergegeven met 50 Hz (Herz). Maar in Amerika geldt er een voltage van 120 V en een frequentie van 60 Hz.

Ga je op reis, dan is het belangrijk om te controleren of het stopcontact past, maar ook of de opladers om kunnen gaan met een andere voltage en frequentie. Je kunt dit controleren door de stekker of oplader van je camera of laptop er zelf bij te pakken. Op de oplader van mijn Nikon D750 staat 100-240V, 50-60Hz. Dit betekent dat ik de stekker kan gebruiken op elke bestemming waar een voltage tussen de 100 en 240 geldt, en een frequentie tussen de 50 en 60 Hz zit. Voor een bestemming als Nieuw Zeeland of USA heb ik in dit geval dus alleen een verloopstekker nodig die er voor zorgt dat de stekker in het stopcontact past. Heb je een oplader die niet te gebruiken is bij een ander voltage of frequentie, dan heb je een verlengstuk nodig die dit ook omzet. Dit wordt een omvormer genoemd.

Welke wereldstekkers heb je nodig op vakantie?

Welke verloopstekkers of wereldstekkers heb je nodig op reis?

Meer weten over de voorbereiding bij reisfotografie? Of wat je mee moet nemen? Dat lees je allemaal in het boek Reisfotografie – explore discover capture.

3. Hoe laat is de zonsopkomst en zonsondergang?

De tijden van de zonsopkomst en zonsondergang zijn belangrijk voor iedereen die van landschapsfotografie houdt. Het tijdstip zelf is niet alleen om te weten hoe laat het licht wordt en je klaar moet staan voor het fotograferen van de zonsondergang en zonsopkomst, maar ook kun je op basis hiervan een inschatting maken van het gouden uurtje en het blauwe uurtje.

Ik heb meerdere keren de fout gemaakt om naar een nieuwe bestemming te vliegen zonder dat ik wist wat de zonsopkomst- en zonsondergang tijden waren. Als je dan geen internet tot je beschikking hebt, kan dit lastig zijn. Op een bestemming vroeg ik het aan een local ‘Heb je enig idee hoe laat de zon ongeveer op komt?” Ze keek nogal moeilijk en het was overduidelijk een gok toen ze half 6 antwoordde. Ik vertrouwde het niet, want als de zon zo vroeg op gaat, begint het leven ook ‘vroeg’. Maar het ontbijt was pas vanaf 8 uur. Zonder internet kon ik de tijd niet opzoeken, maar een smsje van het thuisfront bevestigde mijn gevoel; de zon zou om 6:55 opkomen. Gelukkig was ik niet veel te vroeg mijn bed uit. ;)

4. Camerasensor schoon?

Het is ook aan te raden om voor vertrek te controleren of de sensor van de camera stofvrij is. Het zou immers heel vervelend zijn als je er na de vakantie achter komt dat je op elke foto een stipje in beeld hebt. Om te controleren of er stof op de sensor zit, maar je een stofreferentie foto.

Dit doe je als volgt.

 1. Zet je camera op de manuele stand.
 2. Kies een zo klein mogelijk diafragma, bijvoorbeeld f/22.
  Door een klein diafragma worden de stofjes op de sensor sneller zichtbaar dan bijvoorbeeld f/2.8.
 3. Kies een zo laag mogelijke ISO-waarde, bijvoorbeeld ISO 100. Doordat deze stand de minste ruis geeft, kunnen we stofjes straks het beste onderscheiden.
 4. Richt de camera naar een effen vlak, bijvoorbeeld een lichte muur of blauw papiertje. Op blauw zijn de stofjes beter zichtbaar t.o.v. grijs/wit. (Je hebt vast wel eens gezien dat stofjes je vooral opvallen in de foto bij een blauwe lucht). Ook geldt: hoe egaler het vlak is, hoe beter de stofjes zichtbaar zijn.
 5. Kies terwijl je door de camera kijkt een passende sluitertijd voor een goed belichte foto. Als je niet weet hoe, kies dan in optie 1 voor de diafragmavoorkeursstand. (En als je niet weet hoe dat moet, dan is het waarschijnlijk hoog tijd dat je de online fotografie cursus volgt –(De online cursus is trouwens nu compleet vernieuwd én te bestellen met een hele toffe actie!))
 6. Zet de camera op manuele focus en zorg de camera niet gefocust is op de muur (zet de autofocus uit).
  Door de ontbrekende focus zullen de stofjes nog beter zichtbaar worden.
 7. Maak de foto. Als de sluitertijd onder 1/60ste van een seconde is, beweeg dan de camera een beetje (bijvoorbeeld met de beweging van een rondje). Net als de onscherpe focus zorgt ook dit truucje ervoor dat stofjes beter opvallen. Vanwege de beweging kan een stofje niet aangezien worden voor een vlekje op het oppervlak dat je fotografeert.
 8. Bekijk nu de foto in detail.
  Het beste is om de foto op de computer te zetten en daar de foto flink in te zoomen. Ga stukje voor stukje de foto af op zoek naar donkerdere vlekjes. Dit zijn de stofjes op de sensor.

Stofjes? Dan is het aan te raden om voor vakantie de sensor te (laten) reinigen. Tenzij je het natuurlijk niet erg vindt om uren kwijt te zijn aan het klonen en retoucheren in Lightroom of Photoshop. (In een ander artikel zal ik uitgebreid ingaan op het schoonmaken van je sensor).

Stofjes op de sensor

Deze camera heeft duidelijk stofjes op de sensor en is toe aan een schoonmaakbeurt!

5. Verzekering: de juiste dekking?

Het is waarschijnlijk de grootste nachtmerrie van een fotograaf op reis; je apparatuur wordt gestolen. Dan wil je er niet achter komen dat je verzekering niet toereikend is!

Ik ga er voor het gemak even van uit dat je een reisverzekering hebt. Voor je vertrek is het belangrijk om te kijken of de waarde van jouw apparatuur meeverzekerd is en of jouw apparatuur niet meer waard is. Het wisselt natuurlijk per reisverzekering, maar bij de meeste verzekeringsmaatschappijen zal het bedrag van elektronische apparatuur rond de € 1500 liggen. Heb jij een semi-professionele camera en enkele goede lenzen, dan zal de waarde van je apparatuur snel boven dit bedrag uitkomen. Ter illustratie; een 24-70mm 2.8 objectief is al snel 700 á 1400 euro, en dan is de camerabody (of je smartphone) nog niet mee gerekend. Dit betekent dat de apparatuur niet volledig verzekerd is op reis. In dat geval is een aparte apparatuurverzekering te overwegen.

Heb je al een aparte verzekering, kijk dan of jouw vakantiebestemming binnen het dekkingsgebied valt. Heb je een Europa dekking, dan is het prima als je in Parijs mooie foto’s wilt maken. Maar je ga op vakantie naar New York, dan moet je deze dekking voor vertrek aanpassen naar Wereld.

6. Zijn de geheugenkaartjes leeg?

Op vakantie wil je er vast niet achter komen dat er nog foto’s op het geheugenkaartje staan die je nog niet op de computer had gezet. Vooral wanneer je geen laptop mee hebt, is dit vervelend. Je wilt immers niet met te weinig opslagcapaciteit komen te zitten, waardoor je misschien bepaalde foto’s niet kunt maken. Zorg daarom dat je alle foto’s op de computer gezet hebt en de geheugenkaartjes daarna formatteert en zo alle foto’s wist.

7. (Bonus): Boeken

Heb je het boek Reisfotografie doorgenomen en ingepakt? ;)