Oeps, een scheve horizon! Het zal iedere fotograaf wel eens overkomen. Omdat het per ongeluk gebeurt, of omdat het soms simpelweg heel lastig kan zijn om een rechte lijn (zoals die van de zee) helemaal loodrecht op de foto te krijgen. Gelukkig is een scheve horizon in de nabewerking vrij gemakkelijk te corrigeren. Toch is het belangrijk om een scheve horizon tijdens het fotograferen zoveel mogelijk te voorkomen, omdat je een deel van je beeld verliest als je deze (veel) moet draaien in Lightroom of Photoshop. Daarom in dit artikel 6 tips hoe je een scheve horizon voorkomt én 6 manieren hoe je deze corrigeert indien dit nodig blijkt te zijn!

6 manieren om een scheve horizon te voorkomen

1. Stevig staan

Allereerst is het belangrijk dat je stevig gaat staan en je camera ook goed vast hebt met beide handen. Eén hand heb je daarbij aan de zijkant van je camera met je vinger op de ontspanknop, de andere hand leg je onder het objectief. Hiermee voorkom je dat je bij het indrukken van de ontspanknop de camera iets naar rechts kantelt. Vooral bij lichte (compact) camera’s gebeurt dit vaak. Houd de camera ook dicht bij je gezicht.

2. Aandacht op horizontale én verticale lijnen

Richt je aandacht niet alleen op horizontale lijnen, want soms is de horizon niet te zien. Kijk dan of er verticale lijnen zijn die je houvast kunnen bieden.

Als een horizontale lijn in de verte wegloopt, bijvoorbeeld een hek langs een weg, let er dan op dat deze schuin is en je deze niet als richtlijn gebruikt voor de foto.

FOUT: Laat je niet verleiden om een lijn die schuin wegloopt de verte in, als referentie te gebruiken voor de horizon.

FOUT: Laat je niet verleiden om een lijn die schuin wegloopt de verte in, als referentie te gebruiken voor de horizon.

GOED: Richt je aandacht bij het ontbreken van een duidelijke horizontale lijn, juist op verticale lijnen in beeld.

GOED: Richt je aandacht bij het ontbreken van een duidelijke horizontale lijn, juist op verticale lijnen in beeld.

3. Rasterweergave

In sommige camera’s kun je een zogenaamd raster met lijnen aanzetten. Soms in de zoeker, meestal alleen in LiveView (het bekijken van de situatie op het LCD scherm op de achterkant van de camera). De rasters zijn ook een mooi een hulpmiddel voor de regel van derden. Gebruik deze lijnen van het rasterview als hulpmiddel om de foto recht te maken.

Het raster van bijvoorbeeld LiveView kun je goed als hulpmiddel gebruiken om je camera recht te houden.

Het raster van bijvoorbeeld LiveView kun je goed als hulpmiddel gebruiken om je camera recht te houden.

4. Focuspunten

Heb je geen raster of alleen in Live View en kijk je liever door de zoeker? Gebruik dan de scherpstelpunten in beeld, waarbij je een denkbeeldige lijn tussen het meest rechtse en meest linkse scherpstelpunt trekt, of van onder naar boven!

Trek denkbeeldige lijnen lans de scherpstelpunt om tot een rechte horizon te komen.

Trek denkbeeldige lijnen lans de scherpstelpunt om tot een rechte horizon te komen.

5. Statief & waterpas gebruiken

Door het gebruik van een statief staat niet alleen je camera stevig, ook dwingt het je als het ware om beter de compositie te bepalen. Hierdoor ga je rustiger te werk en kun je ook nauwkeuriger zijn. Het andere voordeel van een statief is dat deze vaak één of meerdere waterpassen heeft welke je als hulpmiddel kunt gebruiken voor het rechtzetten. Ook zou je (in plaats van het waterpas op je statief) een klein waterpasje op het flitsschoentje van je camera kunnen plaatsen om er zeker van te zijn dat de foto waterpas is!

6. Digitale waterpas

Veel camera’s hebben tegenwoordig een digitale waterpas in het systeem, die je in de zoeker en/of in Live View kunt aanzetten.

Een digitale waterpas vertelt je hoe schuin de camera staat.

Een digitale waterpas vertelt je hoe schuin de camera staat.

Scheve horizon rechtzetten: 6 manieren

…in  Lightroom

Voor het corrigeren van een scheve horizon in Lightroom heb je vier methodes, waarvan drie bij het croppen van de foto is en één bij de Transformaties.

1. De eerste methode is dat je de foto kantelt ‘op gevoel’. Ga naar het crop tool en zet de cursor aan de zijkant van het kader, waarbij de cursor verandert in een halve cirkel met twee pijltje. Door te klikken zie je een raster over de foto verschijnen, draai nu de foto zo ‘op gevoel’ goed.

Scheve horizon corrigeren in Lightroom door foto te roteren

2. Klik bij het crop tool op het liniaaltje om vervolgens een lijn over de foto te trekken. Dit mag zowel een horizontale lijn als een verticale lijn zijn. Lightroom zal automatisch de foto’s rechtzetten.

Scheve horizon corrigeren in Lightroom met lineaal

3. Of je schuift aan het balkje ‘hoek’ om de foto te kantelen.

Scheve horizon corrigeren in Lightroom met hoek

4. Ga naar Transformatie en klik op ‘Niveau’. (Let op: Deze functie vind je alleen in LR5) Lightroom zal nu op zoek gaan naar duidelijke horizontale of verticale lijnen om je foto recht te zetten. Wanneer deze ontbreken, geeft dit logischerwijs een onbetrouwbaar resultaat.

Scheve horizon corrigeren in Lightroom met lenscorrecties

…in Photoshop

5. Bij de toolsbar vind je het liniaaltje. Trek deze over een horizontale lijn heen. Ga vervolgens naar Afbeelding > Roteren >  Willekeurig. Photoshop heeft de hoek berekend van de lijn die je getrokken hebt en kantelt de foto nu met die hoek. (Er zijn overigens meer methodes voor het roteren van een foto in PS, maar die laat ik graag buiten dit artikel)

Scheve horizon corrigeren in Photoshop

… met de schaar

6. Wellicht de meest omslachtige methode, maar wel de snelste als je geen digitaal beeld hebt maar een afdruk. Maak een kader, plaats de foto erin met een rechte horizon, teken de randen af en knippen maar!