Topmenu

6 tips om een scheve horizon te voorkomen en te corrigeren

Oeps, een scheve horizon! Het zal iedere fotograaf wel eens overkomen. Omdat het per ongeluk gebeurt, of omdat het soms simpelweg heel lastig kan zijn om een rechte lijn (zoals die van de zee) helemaal loodrecht op de foto te krijgen. Gelukkig is een scheve horizon in de nabewerking vrij gemakkelijk te corrigeren. Toch is het belangrijk om een scheve horizon tijdens het fotograferen zoveel mogelijk te voorkomen, omdat je een deel van je beeld verliest als je deze (veel) moet draaien in Lightroom of Photoshop. Daarom in dit artikel 6 tips hoe je een scheve horizon voorkomt én 6 manieren hoe je deze corrigeert indien dit nodig blijkt te zijn!

6 manieren om een scheve horizon te voorkomen

1. Stevig staan

Allereerst is het belangrijk dat je stevig gaat staan en je camera ook goed vast hebt met beide handen. Eén hand heb je daarbij aan de zijkant van je camera met je vinger op de ontspanknop, de andere hand leg je onder het objectief. Hiermee voorkom je dat je bij het indrukken van de ontspanknop de camera iets naar rechts kantelt. Vooral bij lichte (compact) camera’s gebeurt dit vaak. Houd de camera ook dicht bij je gezicht.

2. Aandacht op horizontale én verticale lijnen

Richt je aandacht niet alleen op horizontale lijnen, want soms is de horizon niet te zien. Kijk dan of er verticale lijnen zijn die je houvast kunnen bieden.

Als een horizontale lijn in de verte wegloopt, bijvoorbeeld een hek langs een weg, let er dan op dat deze schuin is en je deze niet als richtlijn gebruikt voor de foto.

FOUT: Laat je niet verleiden om een lijn die schuin wegloopt de verte in, als referentie te gebruiken voor de horizon.

FOUT: Laat je niet verleiden om een lijn die schuin wegloopt de verte in, als referentie te gebruiken voor de horizon.

GOED: Richt je aandacht bij het ontbreken van een duidelijke horizontale lijn, juist op verticale lijnen in beeld.

GOED: Richt je aandacht bij het ontbreken van een duidelijke horizontale lijn, juist op verticale lijnen in beeld.

3. Rasterweergave

In sommige camera’s kun je een zogenaamd raster met lijnen aanzetten. Soms in de zoeker, meestal alleen in LiveView (het bekijken van de situatie op het LCD scherm op de achterkant van de camera). De rasters zijn ook een mooi een hulpmiddel voor de regel van derden. Gebruik deze lijnen van het rasterview als hulpmiddel om de foto recht te maken.

Het raster van bijvoorbeeld LiveView kun je goed als hulpmiddel gebruiken om je camera recht te houden.

Het raster van bijvoorbeeld LiveView kun je goed als hulpmiddel gebruiken om je camera recht te houden.

4. Focuspunten

Heb je geen raster of alleen in Live View en kijk je liever door de zoeker? Gebruik dan de scherpstelpunten in beeld, waarbij je een denkbeeldige lijn tussen het meest rechtse en meest linkse scherpstelpunt trekt, of van onder naar boven!

Trek denkbeeldige lijnen lans de scherpstelpunt om tot een rechte horizon te komen.

Trek denkbeeldige lijnen lans de scherpstelpunt om tot een rechte horizon te komen.

5. Statief & waterpas gebruiken

Door het gebruik van een statief staat niet alleen je camera stevig, ook dwingt het je als het ware om beter de compositie te bepalen. Hierdoor ga je rustiger te werk en kun je ook nauwkeuriger zijn. Het andere voordeel van een statief is dat deze vaak één of meerdere waterpassen heeft welke je als hulpmiddel kunt gebruiken voor het rechtzetten. Ook zou je (in plaats van het waterpas op je statief) een klein waterpasje op het flitsschoentje van je camera kunnen plaatsen om er zeker van te zijn dat de foto waterpas is!

6. Digitale waterpas

Veel camera’s hebben tegenwoordig een digitale waterpas in het systeem, die je in de zoeker en/of in Live View kunt aanzetten.

Een digitale waterpas vertelt je hoe schuin de camera staat.

Een digitale waterpas vertelt je hoe schuin de camera staat.

Scheve horizon rechtzetten: 6 manieren

…in  Lightroom

Voor het corrigeren van een scheve horizon in Lightroom heb je vier methodes, waarvan drie bij het croppen van de foto is en één bij de Transformaties.

1. De eerste methode is dat je de foto kantelt ‘op gevoel’. Ga naar het crop tool en zet de cursor aan de zijkant van het kader, waarbij de cursor verandert in een halve cirkel met twee pijltje. Door te klikken zie je een raster over de foto verschijnen, draai nu de foto zo ‘op gevoel’ goed.

Scheve horizon corrigeren in Lightroom door foto te roteren

2. Klik bij het crop tool op het liniaaltje om vervolgens een lijn over de foto te trekken. Dit mag zowel een horizontale lijn als een verticale lijn zijn. Lightroom zal automatisch de foto’s rechtzetten.

Scheve horizon corrigeren in Lightroom met lineaal

3. Of je schuift aan het balkje ‘hoek’ om de foto te kantelen.

Scheve horizon corrigeren in Lightroom met hoek

4. Ga naar Transformatie en klik op ‘Niveau’. (Let op: Deze functie vind je alleen in LR5) Lightroom zal nu op zoek gaan naar duidelijke horizontale of verticale lijnen om je foto recht te zetten. Wanneer deze ontbreken, geeft dit logischerwijs een onbetrouwbaar resultaat.

Scheve horizon corrigeren in Lightroom met lenscorrecties

…in Photoshop

5. Bij de toolsbar vind je het liniaaltje. Trek deze over een horizontale lijn heen. Ga vervolgens naar Afbeelding > Roteren >  Willekeurig. Photoshop heeft de hoek berekend van de lijn die je getrokken hebt en kantelt de foto nu met die hoek. (Er zijn overigens meer methodes voor het roteren van een foto in PS, maar die laat ik graag buiten dit artikel)

Scheve horizon corrigeren in Photoshop

… met de schaar

6. Wellicht de meest omslachtige methode, maar wel de snelste als je geen digitaal beeld hebt maar een afdruk. Maak een kader, plaats de foto erin met een rechte horizon, teken de randen af en knippen maar!

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, , , ,

20 reacties op 6 tips om een scheve horizon te voorkomen en te corrigeren

 1. Gerrit Halfman 24 november 2017 at 12:18 #

  Hallo Laura.
  Scheve horizon recht trekken kan ook prima met picasa die is gratis te downloaden . zie mijn foto’s op mijn website. Maar een waterpas op je camera of statief is een handig hulpmiddel. Ik fotografeer sinds een jaar met de canon eos 70d en gebruik ook de water pas.

  Gerrit Halfman

 2. Nico Nooij 3 oktober 2017 at 11:13 #

  In PS zijn nog meer mogelijkheden tot rechtzetten:
  1 In RAW kan het automatisch, maar werkt niet altijd naar wens
  2 In jpeg kan het simpel: selecteer uitsnijden, met de cursor naar een van de hoeken, je ziet dan een gebogen pijltje. Daarmee kun de foto stap voor draaien. Als je daarbij kiest voor “behoud pixels” raak je van de foto in principe niets kwijt. Soms vult PS het niet helemaal naar wens in, in dat geval moet je een uitsnede maken.

 3. Linda | travellersoftheworld 18 mei 2016 at 23:59 #

  Wat een super handige tips! Ik merkte na mijn eerste stedentrip met spiegelreflex dat ik een aantal keren een scheve horizon had, wat de foto echt een stuk minder mooi maakt. Ik denk dat dit me wel heel goed kan helpen :) Duidelijke uitleg ook!

 4. Rob 29 april 2015 at 22:00 #

  Hoi Laura,

  bedankt voor de tips.
  Wat de photoshop arbitrary betreft:
  als ik een horizontale lijn trek en dan naar de functie ga krijg ik een
  popup hoeveel graden ik hem CW of CCW wil draaien, niet zoals
  in je artikel.
  Hier misschien een tip over?

  Groet,

  Rob

  • Laura 4 mei 2015 at 04:12 #

   @Rob: Klopt! Als het goed is, is daar ook al een getal ingevuld. Dit getal is berekend op basis van de lijn die je hebt getrokken. Je hoeft dan dus alleen nog maar OK te drukken.

 5. Ben 28 mei 2014 at 08:45 #

  Mijn Sony Alfa77 heeft ook een digitale waterpas, dus niet alleen Canon en Nikon!

  • Laura 28 mei 2014 at 14:13 #

   Volgens mij heb ik ook nooit gezegd dat Sony dit niet heeft en alleen Nikon en Canon, ik gaf gewoon een voorbeeld van twee camera’s die het wel hebben ;)

 6. Jennifer 2 oktober 2013 at 11:03 #

  Wow grappig, ik heb die liniaal nog nooit in de werkbalk gezien! Ik gebruik altijd Lens correction, ga die liniaal ook eens uitproberen :) Thanks voor de tip!

 7. Johan Hennige 2 oktober 2013 at 08:39 #

  Dank voor je adviezen.

 8. Peter Stuut 2 oktober 2013 at 06:45 #

  Goede tip bedankt. gr peter

 9. Johan Hennige 2 oktober 2013 at 08:39 #

  Dank voor je adviezen.

 10. Francky Vuylsteke 2 oktober 2013 at 06:23 #

  Bedankt Laura voor de handige tips en duidelijke uitleg.

 11. Peter Stuut 2 oktober 2013 at 06:45 #

  Goede tip bedankt. gr peter

 12. Guyke Claes 2 oktober 2013 at 06:28 #

  Hallo Laura,
  als beginnend amateurtje lees ik met genoegen je tips, die, zeer leesbaar en begrijpbaar zijn voor een leek.
  Vraagje? Kunnen je tips niet als een pdf-je beschikbaar gesteld worden?
  Mvg
  Guyke

  • Laura 11 april 2014 at 20:33 #

   Op dit moment is dat niet mogelijk, maar ik ben de mogelijkheden aan het onderzoeken hoe ik dat op een mooie manier kan doen in de toekomst. Tot die tijd gewoon de website bij je favorieten zetten ;)

 13. Francky Vuylsteke 2 oktober 2013 at 06:23 #

  Bedankt Laura voor de handige tips en duidelijke uitleg.

 14. Roland Haegeman 1 oktober 2013 at 18:01 #

  Hallo laura,
  Altijd positief om dit eens op te frissen.
  mvg.Roland

 15. Haegeman Roland 1 oktober 2013 at 16:03 #

  Hallo Laura,
  Altijd leuk om dit eens opnieuw op te frissen
  mvg.Roland

 16. Roland Jacobs 1 oktober 2013 at 15:59 #

  Allemaal klaar en duidelijk bedankt

 17. Chantal Van Kerckhove 1 oktober 2013 at 14:22 #

  Hoi Laura,

  Altijd leuk om het allemaal eens opnieuw netjes op een rij (!) te kunnen lezen … lief dat je dit met ons allemaal wil delen.

  Groetjes,
  Chantal

Geef een reactie

X