Er zijn verschillende redenen waarom je een foto zou willen verkleinen. Bijvoorbeeld omdat je de foto online wilt zetten en niet wilt dat anderen toegang hebben tot het bestand in hoge resolutie, of omdat de foto een kleiner formaat (en bestandsgrootte) moet hebben om deze te kunnen versturen via de mail. Hoe je een foto kleiner maakt in Lightroom, lees je in dit artikel!

Een foto verkleinen doe je in Lightroom bij het exporteren. Nadat je de foto volledig hebt bewerkt, ga je in Lightroom naar Bestand > Exporteren. Er verschijnt een nieuw dialoogvenster. Kies als eerste de locatie waar je de foto wilt opslaan, en of je de bestandsnaam wilt aanpassen.

Bij bestandsinstellingen kies je voor een JPEG, en kleurruimte sRGB. De kwaliteit van een foto wordt aangegeven in een getal van 1 (laagst) tot 100 (hoogst). Voor een foto op internet kies ik meestal een getal tussen de 65-85.

Tenslotte ga je naar afbeeldingsgrootte, dit is het belangrijkste onderdeel om een foto te verkleinen in Lightroom. Vink passend maken aan en kies uit het balkje Lange zijde. Geef nu een formaat aan in pixels van de langste zijde. De andere zijde berekent Lightroom automatisch op basis van de verhouding van de foto. Is de verhouding 3:2 en kies je als langste zijde 1200 pixels, dan wordt de foto verkleind naar 1200 bij 800 pixels. Is het een vierkante foto, dan wordt de foto 1200 x 1200 pixels.

Foto verkleinen in Lightroom

Naar welk formaat in pixels moet ik de foto verkleinen?

Om je een indruk te geven van de maat; het blokje hieronder is 100px hoog en 100px breed. Welk formaat je kiest, is afhankelijk van waarvoor je de foto wilt gebruiken en/of waar je de foto wilt plaatsen.

De foto’s in de artikelen zijn bijna altijd 700pixels breed, tenzij je de pagina op een smartphone bekijkt. Dan worden de foto’s verkleind om te passen op het smallere beeldscherm.

Fotografie challenge

Wanneer je de foto wilt insturen voor de fotografie challenge van Vink Academy, dan is het minimum formaat 960 pixels aan de lange zijde en het optimale formaat is 1200 pixels. Door de foto te verkleinen weet je zeker dat je geen foutmelding krijgt, dat de bestandsgrootte (in MB’s, dus wat anders dan de afbeeldingsgrootte) te groot is.

Nadat je dit alles heb ingesteld, klik je tenslotte op Exporteren. De foto is nu verkleind! Selecteer je meerdere foto’s, dan kun je bovendien tegelijkertijd deze foto’s verkleinen in Lightroom. Heel handig en ook nog tijdbesparend!

Heb je geen Lightroom maar wel Photoshop? Lees dan het artikel voor het verkleinen van een foto in Photoshop.