Topmenu

Foto verkleinen in Lightroom

Er zijn verschillende redenen waarom je een foto zou willen verkleinen. Bijvoorbeeld omdat je de foto online wilt zetten en niet wilt dat anderen toegang hebben tot het bestand in hoge resolutie, of omdat de foto een kleiner formaat (en bestandsgrootte) moet hebben om deze te kunnen versturen via de mail. Hoe je een foto kleiner maakt in Lightroom, lees je in dit artikel!

Een foto verkleinen doe je in Lightroom bij het exporteren. Nadat je de foto volledig hebt bewerkt, ga je in Lightroom naar Bestand > Exporteren. Er verschijnt een nieuw dialoogvenster. Kies als eerste de locatie waar je de foto wilt opslaan, en of je de bestandsnaam wilt aanpassen.

Bij bestandsinstellingen kies je voor een JPEG, en kleurruimte sRGB. De kwaliteit van een foto wordt aangegeven in een getal van 1 (laagst) tot 100 (hoogst). Voor een foto op internet kies ik meestal een getal tussen de 65-85.

Tenslotte ga je naar afbeeldingsgrootte, dit is het belangrijkste onderdeel om een foto te verkleinen in Lightroom. Vink passend maken aan en kies uit het balkje Lange zijde. Geef nu een formaat aan in pixels van de langste zijde. De andere zijde berekent Lightroom automatisch op basis van de verhouding van de foto. Is de verhouding 3:2 en kies je als langste zijde 1200 pixels, dan wordt de foto verkleind naar 1200 bij 800 pixels. Is het een vierkante foto, dan wordt de foto 1200 x 1200 pixels.

Foto verkleinen in Lightroom

Naar welk formaat in pixels moet ik de foto verkleinen?

Om je een indruk te geven van de maat; het blokje hieronder is 100px hoog en 100px breed. Welk formaat je kiest, is afhankelijk van waarvoor je de foto wilt gebruiken en/of waar je de foto wilt plaatsen.

De foto’s in de artikelen zijn bijna altijd 700pixels breed, tenzij je de pagina op een smartphone bekijkt. Dan worden de foto’s verkleind om te passen op het smallere beeldscherm.

Fotografie challenge

Wanneer je de foto wilt insturen voor de fotografie challenge van Vink Academy, dan is het minimum formaat 960 pixels aan de lange zijde en het optimale formaat is 1200 pixels. Door de foto te verkleinen weet je zeker dat je geen foutmelding krijgt, dat de bestandsgrootte (in MB’s, dus wat anders dan de afbeeldingsgrootte) te groot is.

Nadat je dit alles heb ingesteld, klik je tenslotte op Exporteren. De foto is nu verkleind! Selecteer je meerdere foto’s, dan kun je bovendien tegelijkertijd deze foto’s verkleinen in Lightroom. Heel handig en ook nog tijdbesparend!

Heb je geen Lightroom maar wel Photoshop? Lees dan het artikel voor het verkleinen van een foto in Photoshop.

Volg jij mij al op Instagram?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Lees hier lekker verder:

 

,

26 reacties op Foto verkleinen in Lightroom

 1. Lisette | Travellust.nl 7 maart 2019 at 11:19 #

  Ha Laura,

  Handig, deze uitleg! Toch vind ik mijn foto’s nog zo groot als ik ze verklein. Ik sla ze altijd op als 77%, met de lange rand op 1024 pixels. Sommige bestanden zijn dan alsnog meer dan 500kb. Dit is vervelend voor mijn website, want hoe kleiner hoe beter. Heb jij tips om dit kleiner te krijgen, zonder nog meer van de kwaliteit weg te nemen?

 2. Piet 16 oktober 2017 at 21:41 #

  Ik gebruik Lightroom voornamelijk voor Instagram. Hoe moet ik een foto exporteren om de beste kwaliteit op Instagram te zetten?
  Ik heb al het e.e.a. geprobeerd maar iedere keer verlies ik kwaliteit.
  Tips?

 3. Lucienne de Brabander 31 augustus 2017 at 16:44 #

  hoi Laura,
  voor een school moet ik de foto’s aanleveren in 2000 x 500 ivm de website, hoe doe ik dat dan?
  groeten Lucienne

 4. Menno 7 juni 2017 at 07:44 #

  Hallo Laura,
  Wanneer ik klaar ben met bewerken van de foto’s zie ik, als ze zijn verkleind en geëxporteerd, dat er scherpteverlies is opgetreden. Dus in Lightroom zie ik ze scherper dan na het exporteren. Heeft dit met eventuele instellingen te maken bij het verkleinen?
  Groet Menno

  • Laura 7 juni 2017 at 08:25 #

   Hoi Menno, dat klopt. Kijk even goed naar de kwaliteit waarmee je de foto’s exporteert. Ook kun je ze bij het exporteren zelf nog iets verscherper.

 5. jacqueline 31 mei 2016 at 13:30 #

  Hoi, op hoeveel dpi zet je hem als je een foto af wil laten drukken? alvast bedankt..

 6. Stef 18 januari 2016 at 12:06 #

  Hoi Laura,
  Ik exporteer mijn RAW’s naar JPG’s en ik vraag om te exporteren naar “vaste schijf” met als locatie: “zelfde map als origineel” met “aangepaste naam – nummer origineel”. Verder vraag ik “passend maken, Lange Rand 1200, Resolutie 72” met uitvoer naar scherm. Uiteindelijk stel ik als nabewerking “Tonen in Verkenner” in. In verkenner zie ik pictograms van de DNG’s gevolgd door miniatuur afbeeldingen van de geëxporteerde JPG’s. In LR5 zie ik alleen de DNG’s en dus niet de geëxporteerde JPG’s.
  Hoe kan het dat Verkenner beide bestanden toont en LR de JPG’s gewoon niet vindt (“in zelfde map als origineel”)? Zelfs als ik in LR “Pictures” (dus alle foto’s in LR) kies en zoek op het trefwoord van de bedoelde bestanden krijg ik ook uitsluitend de DNG’s!
  Vroeger had ik met deze wijze van exporteren geen problemen: LR toonde naast de DNG’s de geëxporteerde JPG’s. Wat is er (buiten mijn weten) gewijzigd in LR zodat nu de JPG’s niet meer terug te vinden zijn?

  • Laura 18 januari 2016 at 17:29 #

   Geëxporteerde foto’s worden niet automatisch in de Lightroom catalogus geïmporteerd. Gelukkig maar ook, want anders zou dit best verwarrend zijn. Ik wil liever niet een foto verder bewerken vanuit het JPG-bestand, maar altijd het RAW-bestand gebruiken. Maar als jij dit wel perse wilt, dan moet je gewoon de geëxporteerde foto’s opnieuw te importeren of het vinkje hiervoor aanvinken bij de export-dialoog.

 7. Caroline 13 januari 2016 at 15:00 #

  Beste laura,

  Ik loop een beetje vast in lightroom betreft het opslaan van mijn foto’s. ik wil de in lightroom bewerkte foto opslaan in tiff met 100 mb, maar lightroom maakt er grotere bestanden van. (ik wil de uitsnedes bewaren)
  Graag je advies

 8. Evelien 9 december 2015 at 22:04 #

  Hoi Laura, kun je ook foto’s vanuit lightroom exporteren en de foto’s een nummer op volgorde geven?

  • Laura 10 december 2015 at 09:08 #

   Ja hoor, dat kan. Kijk eens bij de optie van ‘bestansnaam’ in het exporterenveld.

 9. Helen 18 september 2015 at 14:27 #

  Beste Laura,

  Wat moet ik dan bij resolutie (dpi) invullen, als ik de foto’s mogelijk wel een keer wil laten afdrukken?
  Ik heb het getal nu standaard op 1000 (pixels per inch) staan.

  Groet,

  Helen

  • Laura 18 september 2015 at 17:04 #

   Helen, als je zelf de lange of korte zijde in pixels aangeeft, dan maakt het niets uit welke getal je invult bij dpi. 10, 1000, 1 miljoen; als je 1000px lange zijde wilt, dan krijg je 1000px lange zijde.

 10. Aly De Jong 24 februari 2014 at 11:05 #

  Dt is duidelijk Laura
  dank!

 11. Joanne 12 februari 2014 at 15:56 #

  Hoi Laura,

  Dank voor deze uitleg. Ik werk sinds kort met LR5 maar begrijp het nog niet helemaal. Ik bewerk een foto en exporteer die als volgt:
  KB = kleiner dan 100
  Kwaliteit = boven de 85
  DPI = 300 (maar ik snap dat het voor een site in feite niet uitmaakt)
  Pixels = 500 (aangegeven formaat voor thumbnails volgens mn site)

  Toch zijn veel foto’s daarna op mijn site niet zo scherp als tijdens de bewerking. Snap jij hoe dat kan?

  Overigens zijn de foto’s ook wat donkerder dan tijdens de bewerking. Enig idee hoe dat kan?
  Veel dank alvast!

  Groet Joanne

 12. Wendy van Veen 28 januari 2014 at 13:16 #

  Hoi Laura Vink,

  heeft die 300 dpi ook geen gevolgen voor het plaatsen van foto's op een website? Ik begreep namelijk dat je dan 72 dpi moest gebruiken, omdat het anders te lang duurt voordat de pagina's worden geladen?

  Groetjes Wendy

  • Laura 30 september 2015 at 11:04 #

   Wendy van Veen Zoals ik al schreef: 300dpi of 72dpi van een foto geeft totaal geen verschil in bestand. En als het bestand niet anders is, dan wordt deze dus hetzelfde op het internet getoond :)

 13. Netty van Oorschot 27 januari 2014 at 13:27 #

  Hallo Laura
  Het is altijd fijn je fotografietips te lezen. Ik steek er altijd weer veel van op. vr gr Netty

 14. Patrick 26 januari 2014 at 16:55 #

  Christien, de waarden die je noemt zijn dots-per-inch waarden, en die zijn niet van belang voor beeldschermen. In een notendop: het is een waarde die een printer of drukmachine aanstuurt in hoeverre deze een kleine (maar fijne) of grote (maar grove) afdruk moet maken.

 15. Martin Admiraal 26 januari 2014 at 14:40 #

  Hallo Laura,
  dit is inderdaad een heldere uitleg. Dank daarvoor, maar als je de bestandsgrootte wilt beperken, dan heeft Lightroom daar ook nog een aparte instelling voor, nl. onder hetzelfde kopje Bestandsinstellingen staat ook de mogelijkheid om de grootte te beperken tot een bepaald maximum.
  Verder is het voor het plaatsen op internet niet nodig (m.i.) om de resolutie op 300 dpi te houden, dat zou ook veel lager kunnen naar bv. 72 dpi.

  vriendelijke groet,
  Martin

  • Laura 30 september 2015 at 11:05 #

   Hoi Martin, het artikel ging over het verkleinen van een foto in afmetingen. Je kunt inderdaad ook enkel beperken op bestandsgrootte, maar als je een foto op het internet gaat zetten, zou ik dat niet aanraden ivm onrechtmatig gebruik van je foto van anderen (Heb ik veel slechte voorbeelden van helaas). Van dat laatste wat je zegt over dpi klopt overigens niets, dit is één van de vele misvatting die hierover bestaat. Probeer maar eens een foto te exporteren naar 1200px met 300dpi of 72dpi. Of desnoods 10.000 dpi. Totaal geen verschil in bestanden want 1200px blijft nou eenmaal 1200px omdat dpi niet uitmaakt bij een beeldscherm, enkel bij printen.

 16. Jan Vernes 26 januari 2014 at 12:35 #

  Dank voor deze heldere uitleg Laura.

 17. Ria de Jong 26 januari 2014 at 09:58 #

  Hoi Laura,

  Ik vind je uitleg helemaal geweldig maar vooral heel duidelijk, ik ben er weer heel blij mee en daarvoor mijn dank naar jou toe.
  Groetjes Ria de Jong

 18. Christien 26 januari 2014 at 10:51 #

  Hoi Laura,
  duidelijk verhaal, maar ik heb toch een vraag.
  Ik heb begrepen dat voor in internetafbeelding een resolutie van 72 of 96 voldoende is. Jij hebt de resolutie op 300 laten staan. Is dat dan toch beter?
  Groeten, Christien

  • Laura 26 januari 2014 at 21:04 #

   Hoi Cristien, de dpi maakt totaal niet uit als je exporteert op een pixelmaat. Het is een soort veelvoorkomende misvatting dat dit 72 zou moet zijn.. maar de dpi is enkel van belang als je gaat printen. Probeer maar eens een foto te exporteren naar 1200px met 300dpi of 72dpi. Of desnoods 10.000 dpi. Totaal geen verschil in bestanden want 1200px blijft nou eenmaal 1200px op je beeldscherm.

Geef een reactie

X