Hoe zet je een witte rand om je foto’s voor Instagram? In dit artikel lees je over vier verschillende manieren. Gebruik Photoshop of Lightroom voor een witte rand om de foto’s of zet een border met Instagram of een andere app.

Instagram begon als een platform met alleen maar vierkante foto’s. Een paar jaar geleden kwam daar verandering in en kon je vanaf dat moment ook liggende en staande foto’s plaatsen. Je gebruikt hiervoor het ratioknopje bij het uploaden: een icoontje met < > linksonderin bij je foto. Lees het artikel over het uploaden van staande of liggende foto’s op Instagram (niet vierkant) voor meer uitleg.

Klik op het ratioknopje links onderin bij de foto.

Klik op het ratio-knopje links onderin bij de foto.

De foto wordt nu in z'n originele uitsnede geplaatst.

Je ziet nu de originele uitsnede weer terug. De lege randen die je erom heen ziet, die worden niet zo geplaatst.

Waarom zou je een witte rand om de foto plaatsen? Of witte zijkanten geven?

Voordat Instagram de verandering van niet-vierkante foto’s doorvoerde, losten veel fotografen dit euvel op door de foto een witte rand of zijkant te geven. Zo kon je toch een staande (portrait) of liggende (landscape) foto plaatsen zonder dat een deel van de foto afgesneden werd.

Nu is dat dus niet meer noodzakelijk, behalve als je tegen de grenzen van verhoudingen aanloopt die Instagram heeft gesteld.  Een verticale foto mag maximaal verhouding 4:5 hebben. Dat betekent dat er van een staande 2:3 foto toch net een stukje afgesneden wordt. Vaak is dat geen probleem, soms toch echt wel vervelend of funest voor je compositie.

Kijk maar eens bij deze foto.

Dit is een foto met verhouding 2:3. Maar op Instagram zou de foto te lang zijn en dus niet helemaal geplaatst worden.

Dit is een foto met verhouding 2:3. Maar op Instagram zou de foto te lang zijn en dus niet helemaal geplaatst worden.

Dit is een nieuwe uitsnede in verhouding 4:5. Maar ik mis hier wel de bovenkant van de huizen.

Dit is een nieuwe uitsnede in de maximale verhouding 4:5. Maar ik mis hier wel de bovenkant van de huizen.

En dit is een andere optie; de bovenkant staat er wel op, maar de onderkant ontbreekt nu.

En dit is een andere optie; de bovenkant staat er wel op, maar de onderkant ontbreekt nu en dat vind ik ook storend.

In dat geval kan een witte rand om de foto een uitkomst bieden. Met de witte zijkant wordt het eindresultaat dan zo:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Maar ook als je een witte rand gewoon mooi vindt, dan moet je dit ook vooral doen. Hieronder staan vier manieren uitgelegd om de witte rand om je foto te plaatsen.

1. Gebruik een speciale app voor de witte rand voor je foto

Er zijn tal van (gratis) apps beschikbaar om een witte rand om je foto te plaatsen. Ik heb even navraag gedaan en de apps die vaak genoemd worden zijn Square Insta Pic, Snapseed, Unfold, Square Ready, Whitagram, Instasize en Photogrid. Wat een keuze he!?

Zelf heb ik Square Insta Pic en Whitagram gebruikt en beide apps werken supersimpel. Je kiest je foto uit de bibliotheek en deze wordt automatisch in een vierkant geplaatst. Aan de zijkant heb je bij een staande foto dus  witte randen en bij een liggende foto witte randen boven en onder. Dit beeld sla je op, om hierna in Instagram zelf te uploaden.

Ik zou zeggen: download de gratis varianten en kijk welke app voor jou het fijnst werkt. Ik vind wel twee punten een nadeel. Allereerst krijg je (zover ik kan zien) altijd een vierkante foto krijgt en niet een foto van bijvoorbeeld 4:5, waarbij er minder witruimte is. (En dus ook minder witruimte in je feed). Daarnaast is dit niet handig als je – net als ik – liever foto’s via de computer op Instagram zet en inplant. Dan moet je toch weer een extra handeling doen op je smartphone.

Staande foto plaatsen in vierkant met de app Square Instapic

Staande foto plaatsen in vierkant met de app Square Instapic

Witte randen van de foto met de app Whiteagram.

Witte randen van de foto met de app Whiteagram.

2. In Photoshop een witte rand maken met canvasgrootte

Een witte zijkant aan de foto geven kan ook gemakkelijk met de functie canvasgrootte in Photoshop. Lees het artikel over het verschil tussen canvasgrootte en afbeeldingsgrootte voor een uitgebreide uitleg en hoe dit werkt.

Hieronder ga ik even een voorbeeld geven om een verticale foto van een witte zijkant te voorzien, zodat er niets van de foto afgesneden wordt als je deze upload naar Instagram. Ik wil de hele foto laten zien, maar zo min mogelijk witte ruimte toevoegen.

Open de foto in Photoshop. Ga naar Afbeelding > Afbeeldingsgrootte. Vul bij de hoogte 1350 in. Als het goed is, staat het ‘linkje’ aan (het icoontje van twee gelinkte schakels) waardoor de breedte in dezelfde verhouding kleiner wordt. Druk op OK.

Afbeeldingsgrootte. Vul 1350 in bij de hoogte van de foto. Zorg dat de breedte automatisch meegeschaald wordt.

Afbeeldingsgrootte. Vul 1350 in bij de hoogte van de foto. Zorg dat de breedte automatisch meegeschaald wordt.

Ga nu naar Afbeelding > Canvasgrootte. Kies als maat Pixels in het dropdownmenu. Zet het vinkje bij Relatief uit. Bij de breedte vul je vervolgens het getal 1080 in. En onderin selecteer je als Kleur canvasuitbreiding Wit (of een andere kleur naar keuze natuurlijk). Klik op OK. Het beeld krijgt nu witte zijkanten.

Canvasgrootte in Photoshop. Maak het totaalbeeld groter en vul dit in met een witte achtergrond.

Canvasgrootte in Photoshop. Maak het totaalbeeld groter en vul dit in met een witte achtergrond.

Dit is het eindresultaat. De foto en witte zijkant hebben nu samen verhouding 4:5 en dus geschikt om te uploaden naar Instagram.

Dit is het eindresultaat. De foto en witte zijkant hebben nu samen verhouding 4:5 en dus geschikt om te uploaden naar Instagram.

Deze foto kun je via je computer uploaden naar Instagram. Als je het rechtstreeks via je telefoon doet, zorg dan wel dat je het ratioknopje indrukt, zoals hierboven uitgelegd.

Waarom 1350 & 1080 pixels vraag je nu misschien af? Omdat dit volgens Instagram zelf het optimale formaat is.

3. In Lightroom werken met een template

Ook in Lightroom Classic CC is het mogelijk om een witte rand om de foto te zetten door slim gebruik te maken van de afdrukmodule (Lightroom CC heeft deze module niet). Omdat ik mijn foto’s in dit programma bewerk, vind ik het handig als het allemaal in één programma doorkan. Ik heb hiervoor drie templates aangemaakt, die kun je hier downloaden.

Selecteer een template bij Gebruikerssjablonen en klik dan de foto aan die je wilt gebruiken in de filmstrip. Het enige wat je hierna nog moet doen is klikken op “Afdr. naar bestand” (anders gezegd: opslaan).

Het eerste template gebruik je om een verticale foto zo groot mogelijk in beeld te zetten, met zo min mogelijk witte rand links en rechts van het beeld. Het eindresultaat is een beeld met verhouding 4:5.

Lightroom template voor staande foto, eindresultaat 4:5

Lightroom template voor staande foto, eindresultaat 4:5

Bij het tweede template krijg je een vierkant beeld. Hierin kun je zowel een staande als liggende foto plaatsen. De foto wordt niet beeldvullend, maar wel passend erin gezet.

Dit template is te gebruiken voor zowel liggende als staande foto’s. Het eindresultaat is een vierkant beeld.

Hetzelfde template, maar nu met een liggende foto.

Hetzelfde template, maar nu met een liggende foto.

Bij de derde template plaats je een panoramafoto of langgerekte foto zo groot mogelijk. Als je een liggende foto plaatst met een verhouding van 3:2, dan krijg je witte ruimte aan de linker- en rechterzijkant.

Dit template is vooral handig als je panoramafoto's wilt plaatsen, maar zo min mogelijk witruimte boven en onder de foto wilt.

Dit template is vooral handig als je panoramafoto’s wilt plaatsen, maar zo min mogelijk witruimte boven en onder de foto wilt.

4. Zet een witte (of andere) rand om de foto in de Instagram app zelf

In de app van Instagram zelf kun je ook een witte rand om de foto zetten. Maar omdat je hier weinig keuze bij hebt en dit geen oplossing is voor staande foto’s, heb ik ‘m als laatste hier gezet.

Klik onderin beeld op het plusje om een foto te posten. Maak of selecteer een foto uit je bibliotheek en klik op volgende. Je krijgt nu het scherm om eventueel een filter over de foto te plaatsen.

Kies een filter (bijvoorbeeld Clarendon) en klik er vervolgens nog een keer op. Je kunt nu de mate van het filter aangeven. Maximaal is 100, helemaal niets is 0. Naast deze balk staat een vierkantje, als je daar op klikt krijgt de foto een dunne witte rand. Deze rand is een beetje off-white, met een lichte structuur van papier. De foto zelf heeft nu ook licht afgeronde hoekjes. De dikte van de rand kan je niet bepalen.

Tik twee keer op het filter Clarendon.

Tik twee keer op het filter Clarendon.

Schuif het balkje van het effect van 100 naar 0 (als je dit effect niet wilt) en zet de border aan door te tikken op het vierkantje. De foto krijgt nu een witte, papierachtige rand.

Schuif het balkje van het effect van 100 naar 0 (als je dit effect niet wilt) en zet de border aan door te tikken op het vierkantje. De foto krijgt nu een witte, papierachtige rand.

Liever een ander soort border? Je krijgt een zwarte rand bij Amaro, en ook bij het filter X-Pro II. Bij Sierra een roze/beige achtige rand, grijs bij Willow, een omlijning met potlood bij Lo-Fi en een zwarte rand met gele getalletjes bij Nashville. Hieronder staan de voorbeelden. Let op: dit zijn dus alleen de randen. Het effect van het filter heb ik naar 0 gezet en die is dus niet zichtbaar. Alleen bij Willow wordt de foto sowieso zwart-wit.

Witte rand om foto's zetten op InstagramZo zet je een staande foto helemaal op instagram, zonder afsnijden

Photoshop uitleg: zo plaats je een witte rand om de foto's

Gratis Lightroom templates voor witte rand om Instagram foto's

zwarte rand om foto's zetten op Instagram

zes verschillende borders/randen voor Instagram foto

Potlood om Instagram foto's

Witte rand om Instagram foto's