Topmenu

10 goede voornemens om jouw fotografie in het nieuwe jaar (verder) te ontwikkelen

Het nieuwe jaar betekent voor velen een moment van goede voornemens. Misschien heb jij ze ook wel? In dit artikel 10 goede voornemens – ter inspiratie – om dit jaar jouw fotografie (verder) te ontwikkelen!

Goede voornemens om jouw fotografie te verbeteren

1. Begin een fotoproject of serie

Het maken van een fotoproject of fotoserie is niet alleen heel erg leuk, het is vaak ook erg leerzaam. Door je bewust bezig te houden met het fotograferen van een specifiek onderwerp of thema, word je als het ware gedwongen om de mogelijkheden hiervan uitgebreid te onderzoeken. Om niet telkens exact dezelfde foto’s te maken ga je letterlijk op een andere manier kijken en variëren in compositie, instellingen, licht, etcetera. En daar leer je dus van!

Het beginnen van een fotoproject is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zoals vaker gebeurd met goede voornemens kan je fotoproject al voor het einde van januari stranden als je niet écht gemotiveerd bent om er mee aan de slag te gaan.

Kies daarom als onderwerp, project of serie iets waar je echt een passie voor hebt of waar je heel blij van wordt. Alleen zo is het goed vol te houden en werk je toe naar een mooi eindresultaat. Kies tegelijkertijd iets wat wel goed toepasbaar is binnen je dagelijks (en ongetwijfeld drukke) leven. Een fotoproject of serie hoeft natuurlijk niet binnen enkele weken af. Zelf werk ik aan een doorlopende serie van waslijnen overal ter wereld.

Wanneer je het lastig vindt om één specifiek onderwerp of thema te kiezen, dan kun je het project ook in een andere vorm gieten door bijvoorbeeld jezelf voor te nemen elke week (of elke dag) een foto te maken. Lees hier meer inspiratie en ideeën met onderwerpen en thema’s voor jouwfotoproject.

Wapperende was Tanzania

2. Probeer eens iets nieuws (en uitdagends)

Een van dé manieren om jouw fotografie te ontwikkelen is door iets nieuws te proberen. Besluit daarom dit jaar eens een type fotografie te doen dat je nog niet eerder hebt gedaan. Fotografeer eens portretten als je normaal landschapfoto’s maakt, fotografeer eens meer natuur als je meestal sportfoto’s schiet, of misschien wil je dit jaar wel proberen om onderwaterfoto’s te maken?

Door met je goede voornemens een onderwerp te kiezen wat je nog niet eerder hebt gefotografeerd en dat tegelijkertijd een uitdaging is, leer je bovendien nieuwe dingen. Deze nieuwe kennis is je vaak breed toepasbaar binnen de fotografie. En zo versterk je dus je fotografisch ontwikkeling.

Vind je het lastig om een nieuw of uitdagend onderwerp te bedenken? Neem jezelf dan bijvoorbeeld voor om elke maand mee te doen met de fotografie challenge. Misschien is het onderwerp van de fotografie challenge van een bepaalde maand niet iets wat je direct aanspreekt, maar juist door nieuwe dingen te proberen of met een andere blik ergens naar te kijken, kun je veel leren en verbreed je je horizon. Of kom je achter een nieuwe passie!

De reden dat ik ooit ben begonnen met het maken van kinderportretten was omdat ik dit als opdracht kreeg vanuit een fotocursus die ik volgde. Ik vond het ontzettend spannend en ook zeker niet gemakkelijk, maar bovenal kwam ik er achter dat ik het fotograferen van kinderen zó leuk vond dat ik er uiteindelijk een aantal jaren mijn werk van maakte! (En dat allemaal door die ene opdracht).

3. Meer foto’s delen / afdrukken / ophangen

Staan jouw foto’s enkel op je computer? Is dat niet jammer? Je foto’s mogen gezien worden! Doe er dus meer mee. Ieder jaar is het één van mijn goede voornemens om meer met m’n foto’s te doen. En dan bedoel ik niet hier op Vink Academy, waar ik de foto’s in een artikel gebruik.

Delen op Instagram

Ik vind bijvoorbeeld dat ik meer foto’s mag delen op Instagram. Ik heb nog zóveel toffe foto’s die ik nog nooit aan iemand heb laten zien. (Hierover schreef ik ook in de terugblik van 2017, terwijl het mijn goede voornemen van dat jaar was. Niet gelukt dus)

Aan de muur

Aan de andere kant is het een voornemen dat mijn beste foto’s niet alleen maar op mijn computer of online moeten blijven. Het is juist zo leuk om je foto’s ook te bewaren als iets tastbaars. Denk hierbij aan een afdruk, een album of een foto voor aan de muur. Op die manier kun je er veel meer van genieten, want je bekijkt jouw foto’s vast niet elke dag op je computer.

Het heeft een aantal jaar geduurd voordat ik een geschikte foto voor boven de bank had. Inmiddels hangt er een mooi Xpozer, die kan ik gemakkelijk wisselen als ik iets anders wil. En ook op andere plekken (de hal, de gang boven) in mijn huis nu grote foto’s, waar ik elke dag nog blij van wordt. Maar fotoalbums.. tja… dat blijft meestal bij een goed voornemen.

4. Geen moment meer missen omdat je nog bezig bent met het zoeken naar de juiste instellingen

Ken je dat? Voor je neus is een prachtig moment of tafereel dat je niet wilt vergeten. Snel pak je je camera erbij om het vast te leggen. Maar hoe zit het nou met die camera-instellingen? Er is weinig licht /  veel beweging / de flitser wil afgaan (maar jij wilt dat niet), noem maar op. Voordat je de juiste instellingen hebt gevonden om een goed belichte en scherpe foto te maken, is het moment allang voorbij. Zo zonde! Maak het komende jaar een einde aan mislukte foto’s en gemiste momenten en zorg dat je altijd snel met de juiste instellingen inspeelt op elke situatie. Hoe? Bijvoorbeeld door middel van het vier-vragen-stappenplan.

5. Verdiepen in nabewerking

Het is een populaire misvatting dat digitale foto’s direct goed uit de camera moeten komen. Uiteraard heb je de juiste instellingen (diafragma, sluitertijd, ISO) nodig voor een scherpe, goed belichte foto. Dat zal ik niet ontkennen. Maar de bewerking maakt in mijn ogen de foto ‘af’. Net als in het analoge ‘tijdperk’, vereist een digitale foto vaak een bepaalde ‘ontwikkeling’, net zoals dat negatieven ontwikkeld werden met bepaalde chemicaliën.

Het bewerken hoeft bovendien ook niet een heel drastisch verschil in de foto te geven. Soms is het versterken van het contrast of het ophalen van de kleuren voldoende. Nabewerking hoeft ook helemaal niet veel tijd te kosten, en hoever je hierin gaat is ook zeker een persoonlijke smaak. Mocht je nog niet bezig zijn met de nabewerking van je foto’s, of vind je dat je hier nog niet genoeg over weet, besluiten dan met je goede voornemens om je daar dit jaar meer in te verdiepen! De twee bekendste nabewerkingsprogramma’s zijn Photoshop en Lightroom.

Tips foto's organiseren en presenteren

6. Organiseer je foto’s op je computer

Is jouw fotoarchief eigenlijk een ongeorganiseerde bende? Maak daar dan een einde aan! Een chaos van de foto’s zorgt ervoor dat je foto’s kwijt kunt raken, maar ook dat je foto’s vergeet of er uiteindelijk niets mee gebeurt.

Begin het nieuwe jaar daarom goed door alle foto’s die je vanaf nu maakt netjes te bewaren en te ordenen in mapjes. Met een duidelijke organisatie van je foto’s wordt het ook makkelijker om aan de slag te gaan met het nabewerken van je foto’s (punt 5) of het beslissen welke foto’s je wilt afdrukken (punt 3). Wanneer je organisatie goed staat en je hebt de smaak te pakken, kun je ook met terugwerkende kracht de foto’s van eerdere jaren gaan organiseren.

7. Meer herinneringen vastleggen

Een valkuil van fotograaf zijn is dat je te kritisch naar je foto’s kijkt. Hoe meer ik leerde over fotografie, des te moeilijker ik het vond om een ‘kiekje’ te maken. Dan besloot ik mijn camera niet te pakken omdat ik het licht in het landschap niet mooi genoeg vond, omdat ik bijvoorbeeld bang was voor teveel ruis door een hoge ISO. Het gevolg was alleen dat ik steeds minder ‘herinneringen’ ging vastleggen, omdat ze niet aan het ‘perfecte plaatje’ voldeden.

Nog steeds vind ik het lastig, maar ik kan steeds beter accepteren dat niet elke foto perfect hoeft te zijn voor de instellingen, compositie, licht, enzovoorts. Sommige foto’s zijn prima als herinnering, en die mogen dan ook prima met een iPhone gemaakt worden! Wat voor mij persoonlijk ook helpt is Instagram Stories.

8. Backupsysteem

Het is de nachtmerrie van iedere fotograaf; het verliezen van je foto’s. Toch blijkt uit onderzoek (link naar bron helaas niet meer beschikbaar) dat 29% (!) van de mensen nooit backup’s maakt en 13% slechts één keer per jaar! En dat terwijl een ongeluk in een klein hoekje zit. Je computer of harde schijf kan (spontaan) crashen, je krijgt een computer virus, je computer wordt gestolen, noem maar op. Denk hierbij trouwens verder dan je computer of laptop. Met meer dan 113 telefoons die wereldwijd per minuut kwijtraken, is het ook verstandig om de foto’s die op je smartphone staan te back-uppen.

Stel jezelf daarom eerlijk de vraag: Heb ik mijn backups echt goed geregeld? Zo niet, zorg dan dat je dit jaar (maar eigenlijk zo snel mogelijk) voor een goed backupsysteem. Het liefst een die regelmatig backups maakt, zonder dat jij hier nog naar om hoeft te kijken.

9. Maximale uit je camera halen

Zeg eens eerlijk? Ken jij alle functies van je camera goed? Weet je precies op welke stand je moet fotograferen, welke lichtmetingsmogelijkheden er bijvoorbeeld zijn of andere handige functies? Als je niet het maximale uit je camera haalt maak je het jezelf misschien onnodig lastiger, of denk je bepaalde foto’s niet te kunnen maken. En daarmee rem je je eigen fotografie ontwikkeling.

Wanneer je echt het maximale uit je camera wilt halen kun je je natuurlijk storten op de saaie handleiding, of door de online fotografie cursus van Vink Academy te volgen.

Online Fotografie Cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Meer leren over je camera-instellingen?

In de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen leer je precies welke instellingen je nodig hebt in welke situatie. Of je nu fotografeert met veel beweging, weinig licht of dat je snel moet reageren, aan het einde van de cursus draai jij je hand er niet meer voor om. 

Meer informatie

10. Meer tijd vrijmaken voor fotografie en/of vaker op pad gaan

Je hebt ongetwijfeld een druk en hectisch leven. Werk, gezin, huishouden, sociale contacten, sport, hobby’s (anders dan fotografie), etcetera. Het kan dan best moeilijk zijn om tijd vrij te maken voor fotografie of een moment te vinden om met je camera op pad te gaan. Maar tijd is wel een heel belangrijke factor als het gaat om het ontwikkelen en verbeteren van je foto’s of wanneer je je bezig wilt houden met één of meerdere bovenstaande voornemens. Is dit voor jou een lastig punt? Lees dan hier de 5 strategieën om meer tijd vrij te maken voor je fotografie. Hoewel fotografie mijn werk is, moet ik mijzelf vaak ook dwingen om met mijn camera op pad te gaan (want: druk). Maar als ik dan eenmaal bezig ben, ben ik zoooo blij dat ik bezig ben. En word ik weer helemaal bij van de resultaten.

Date met je camera

Vertel.. wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar? Deel het in de reacties!

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, , ,

17 reacties op 10 goede voornemens om jouw fotografie in het nieuwe jaar (verder) te ontwikkelen

 1. Rien 19 februari 2016 at 12:05 #

  Heb eindelijk geinvesteerd in een SSD externe harde schijf van 2 Tb.
  Alle foto daarheen geexporteerd in 1 aparte folder en een nieuwe catalogus aangemaakt in Lightroom.
  Nu alles overnieuw geimporteerd in Lightroom nu nog sorteren, corrigeren en exporteren naar individuele mappen, en de orginele gaan dan naar een andere externe drive…
  Ook de catalog en cachefolder nu op de externe HD
  Laat de laptop maar crashen :-)

  • Laura 19 februari 2016 at 14:18 #

   Liever niet natuurlijk, maar vast een fijn idee dat je bestanden dan wel veilig zijn… :)

 2. Frits 2 januari 2016 at 20:11 #

  Mijn voornemen is om, nadat ik van eerder vakantie fotowerk enkele albums heb laten maken, om dit jaar tenminste wekelijks een rondje door het dorp te lopen en te proberen om markante punten in het dorp op een aardige manier in beeld te brengen. Wellicht kan ik dan volgend jaar een album met het materiaal samen stellen. Gewoon voor eigen gebruik.

 3. John Simjouw 6 januari 2015 at 07:47 #

  Top artikel !!!
  Raakt precies alle onderwerpen waar je tegen aanloopt.

 4. Diane Radstake-Wagener 4 januari 2015 at 19:10 #

  Organiseren van de foto's op de computer is mijn leerpunt nu eerst. Loop hopeloos achter met de foto's van kids en gezin. Wat eerst doen, hoe noem je de bestanden en dan…?

  • Laura 25 november 2015 at 10:51 #

   Neem eerst even dit artikel over het bewaren van je foto’s door. Kies een methode hoe jij de mappen gaat noemen en zorg dat je dat vanaf nu volhoudt. Je kunt altijd met terugwerkende kracht het archief op orde brengen. Wat betreft de bestandsnamen: daar hoef je je niet druk om te maken als je de foto’s in Lightroom organiseert. Maar je mag ze natuurlijk wel veranderen. Net wat jij wilt :)

 5. Anneke 4 januari 2015 at 16:46 #

  Ik schrijf mijn foto’s in Lightroom gelijk als dng naar externe schijf en een 2e kopie naar andere externe schijf.
  DNG zou de toekomst worden? Jammer dat 2e kopie in LR dan gewoon NEF blijft.
  Want dit moet je later allemaal om gaan zetten?
  Bewerkingen sla ik eigenlijk niet op, tenzij ik ze ga gebruiken, exporteer ik ze. Maar dan vaak alleen maar in bijv. klein formaat omdat het voor Facebook is. Ben al mijn bewerkingen al eens kwijt geraakt dus zou dit eigenlijk ook willen / moeten doen. Gelukkig vraagt LR zelf regelmatig om een back-up. (in te stellen)

 6. Cootje 4 januari 2015 at 12:03 #

  ik wil ook graag wat meer weten over backuppen en dan voor Apple.

 7. Arendo Schipper 4 januari 2015 at 10:28 #

  Dat doe ik al een paar jaar zo, Laura. En het bevalt mij uitstekend. Omdat mijn voornemens van 2014 – door priveproblemen – niet goed uit de verf gekomen zijn, verleng ik ze met een jaar: lange sluitertijden en op straat. Ook wil ik dit jaar een project afronden: fietsen op straat. Hartstikke leuk om te doen en zo met fotografie bezig te zijn.

 8. Eva 4 januari 2015 at 09:48 #

  Dat waslijnen-project <3 prachtige foto's.

 9. Jantine de Wijs 3 januari 2015 at 16:54 #

  Ik wil ook wel weten hoe ik makkelijker en sneller kan backuppen.

 10. Leo 3 januari 2015 at 11:13 #

  en advies nummer 11: (boeken) lezen over (aspecten van) fotografie

 11. Marieke van Berkel 2 januari 2015 at 16:30 #

  Zeker behoefte aan een artikel over backuppen!

 12. Jeannette Hekman 2 januari 2015 at 16:01 #

  Om nog meer bezig te zijn met fotografie buiten de betaalde fotoshoots om, heb ik mezelf een fotoproject gegeven voor 2015! En het werkt want ik zie weer allemaal nieuwe mogelijkheden!

 13. Babette van Zwetselaar 2 januari 2015 at 15:18 #

  Artikel over back up lijkt me wel wat!

 14. Leofoto Zoet 2 januari 2015 at 13:43 #

  het was erg leerzaam bedankt

Geef een reactie

X