Het nieuwe jaar betekent voor velen een moment van goede voornemens. Misschien heb jij ze ook wel? In dit artikel tien goede voornemens – ter inspiratie – om dit jaar jouw fotografie (verder) te ontwikkelen!

1. Begin een fotoproject of serie

Het maken van een fotoproject of fotoserie is niet alleen erg leuk, het is vaak ook heel leerzaam. Door je bewust bezig te houden met het fotograferen van een specifiek onderwerp of thema, word je als het ware gedwongen om de mogelijkheden hiervan uitgebreid te onderzoeken. Om niet telkens exact dezelfde foto’s te maken ga je op een andere manier kijken en variëren in compositie, instellingen, licht, noem maar op. En daar leer je van!

Het beginnen van een fotoproject is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zoals vaak gebeurd met goede voornemens, kan je fotoproject al voor het einde van januari stranden als je niet écht gemotiveerd bent. Kies daarom een onderwerp, project of serie van iets waar je een passie voor hebt of waar je enorm blij van wordt. Alleen zo is het goed vol te houden en werk je toe naar een mooi eindresultaat. Kies tegelijkertijd wel iets dat goed toepasbaar is binnen je dagelijkse (en ongetwijfeld drukke) leven. Een fotoproject of serie hoeft natuurlijk niet binnen enkele weken af. Zelf werk(te) ik aan een doorlopende serie van waslijnen overal ter wereld.

Wanneer je het lastig vindt om één specifiek onderwerp of thema te kiezen, dan kun je het project ook in een andere vorm gieten. Door bijvoorbeeld jezelf voor te nemen elke week (of elke dag) een foto te maken. Lees hier meer inspiratie en ideeën met onderwerpen en thema’s voor jouw fotoproject.

Wapperende was Tanzania

2. Probeer eens iets nieuws (en uitdagends)

Een van dé manieren om jouw fotografie te ontwikkelen is door iets nieuws te proberen. Besluit daarom dit jaar eens een type fotografie te doen, die je nog niet eerder hebt gedaan. Fotografeer eens portretten als je normaal landschapfoto’s maakt. Of ga eens met je camera de natuur in als je meestal sportfoto’s schiet. Of misschien wil je dit jaar wel proberen om onderwaterfoto’s te maken?

Met dit goede voornemen om iets te fotograferen dat je nog niet eerder hebt gedaan, leer je bovendien nieuwe dingen. Vooral als deze nieuwe vorm van fotografie een uitdaging voor je is. Maar wat zo mooi is: de nieuwe kennis die je opdoet is vaak breed toepasbaar binnen de fotografie. En zo groei je dus als fotograaf.

Vind je het lastig om een nieuw of uitdagend onderwerp te bedenken? Neem jezelf dan bijvoorbeeld voor om elke maand mee te doen met de fotografiechallenge. Misschien is het onderwerp van de fotografiechallenge niet iets dat je direct aanspreekt, maar juist door nieuwe dingen te proberen verbreed je je horizon. Of kom je achter een nieuwe passie!

De reden dat ik ooit ben begonnen met kinderfotografie was omdat ik dit als opdracht kreeg bij een fotocursus die ik toen volgde. Ik vond het ontzettend spannend en ook zeker niet gemakkelijk, maar bovenal kwam ik er achter dat ik het fotograferen van kinderen zó leuk vond dat ik er uiteindelijk een aantal jaren mijn werk van maakte! (En dat allemaal door die ene opdracht).

3. Goed voornemen: meer foto’s delen / afdrukken / ophangen

Staan jouw foto’s enkel op je computer? Is dat niet jammer? Je foto’s mogen gezien worden! Doe er dus meer mee. Ieder jaar is het één van mijn goede voornemens om meer met m’n foto’s te doen. En dan bedoel ik niet hier op Vink Academy, waar ik de foto’s in een artikel gebruik.

In 2017 was het bijvoorbeeld mijn goede voornemen om meer foto’s te delen op Instagram. Ik had nog zóveel toffe foto’s die ik nog nooit aan iemand heb laten zien. (Of het gelukt is, dat lees je inde terugblik van 2017). Een ander goed voornemen was dat mijn beste foto’s vooral niet alleen maar op mijn computer of online moeten blijven. Het is juist zo leuk om je foto’s ook te bewaren als iets tastbaars. Denk hierbij aan een afdruk, een album of een foto voor aan de muur. Op die manier kun je er veel meer van genieten, want je bekijkt jouw foto’s vast niet elke dag op je computer.

Het heeft een aantal jaar geduurd voordat ik een geschikte foto voor boven de bank had. Inmiddels hangt er een mooi Xpozer, die kan ik gemakkelijk wisselen als ik iets anders wil. En ook op andere plekken (de hal, de gang boven) in mijn huis nu grote foto’s, waar ik elke dag nog blij van wordt. Maar fotoalbums.. tja… dat blijft meestal bij een goed voornemen.

4. Geen moment meer missen omdat je nog bezig bent met het zoeken naar de juiste instellingen

Ken je dat? Voor je neus is een prachtig moment of tafereel dat je niet wilt vergeten. Snel pak je je camera erbij om het vast te leggen. Maar hoe zit het nou met die camera-instellingen? Er is weinig licht /  veel beweging / de flitser wil afgaan (maar jij wilt dat niet), noem maar op. Voordat je de juiste instellingen hebt gevonden om een goed belichte en scherpe foto te maken, is het moment allang voorbij. Zo zonde! Maak het komende jaar een einde aan mislukte foto’s en gemiste momenten en zorg dat je altijd snel met de juiste instellingen inspeelt op elke situatie. Hoe? Bijvoorbeeld door middel van het vier-vragen-stappenplan.

5. Verdiepen in nabewerking

Het is een populaire misvatting dat digitale foto’s direct goed uit de camera moeten komen. Uiteraard heb je de juiste instellingen (diafragma, sluitertijd, ISO) nodig voor een scherpe, goed belichte foto. Dat zal ik niet ontkennen. Maar de bewerking maakt in mijn ogen de foto ‘af’. Net als in het analoge ‘tijdperk’ vereist een digitale foto vaak een bepaalde ‘ontwikkeling’, zoals negatieven werd ontwikkeld met bepaalde chemicaliën.

Het bewerken hoeft bovendien ook niet een heel drastisch verschil in de foto te geven. Soms is het versterken van het contrast of het ophalen van de kleuren voldoende. Nabewerking hoeft ook helemaal niet veel tijd te kosten, en hoever je hierin gaat is ook zeker een persoonlijke smaak. Mocht je nog niet bezig zijn met de nabewerking van je foto’s, of vind je dat je hier nog niet genoeg over weet, besluiten dan met je goede voornemens om je daar dit jaar meer in te verdiepen! De twee bekendste fotobewerkingsprogramma’s zijn Photoshop en Lightroom.

Tips foto's organiseren en presenteren

6. Organiseer je foto’s op je computer

Is jouw fotoarchief eigenlijk een ongeorganiseerde bende? Maak daar dan een einde aan! Een chaos van de foto’s zorgt ervoor dat je foto’s kwijt kunt raken, maar ook dat je foto’s vergeet of er uiteindelijk niets mee gebeurt.

Begin het nieuwe jaar daarom goed door alle foto’s die je vanaf nu maakt netjes te bewaren en te ordenen in mapjes. Met een duidelijke organisatie van je foto’s wordt het ook makkelijker om aan de slag te gaan met het nabewerken van je foto’s (punt 5) of het beslissen welke foto’s je wilt afdrukken (punt 3). Wanneer je organisatie goed staat en je hebt de smaak te pakken, kun je ook met terugwerkende kracht de foto’s van eerdere jaren gaan organiseren.

7. Meer herinneringen vastleggen

Een valkuil van fotograaf zijn is dat je te kritisch naar je foto’s kijkt. Hoe meer ik leerde over fotografie, des te moeilijker ik het vond om een ‘kiekje’ te maken. Dan besloot ik mijn camera niet te pakken omdat ik het licht in het landschap niet mooi genoeg vond, omdat ik bijvoorbeeld bang was voor teveel ruis door een hoge ISO. Het gevolg was alleen dat ik steeds minder ‘herinneringen’ ging vastleggen, omdat ze niet aan het ‘perfecte plaatje’ voldeden.

Nog steeds vind ik het lastig, maar ik kan steeds beter accepteren dat niet elke foto perfect hoeft te zijn voor de instellingen, compositie, licht, enzovoorts. Sommige foto’s zijn prima als herinnering, en die mogen dan ook prima met een iPhone gemaakt worden! Wat voor mij persoonlijk ook helpt is Instagram Stories.

8. Back-upsysteem

Het is de nachtmerrie van iedere fotograaf; het verliezen van je foto’s. Toch blijkt uit onderzoek (link naar bron helaas niet meer beschikbaar) dat 29% (!) van de mensen nooit backup’s maakt en 13% slechts één keer per jaar! En dat terwijl een ongeluk in een klein hoekje zit. Je computer of harde schijf kan (spontaan) crashen, je krijgt een computer virus, je computer wordt gestolen, noem maar op. Denk hierbij trouwens verder dan je computer of laptop. Met meer dan 113 telefoons die wereldwijd per minuut kwijtraken, is het ook verstandig om de foto’s die op je smartphone staan te back-uppen.

Stel jezelf daarom eerlijk de vraag: Heb ik mijn backups echt goed geregeld? Zo niet, zorg dan dat je dit jaar (maar eigenlijk zo snel mogelijk) voor een goed backupsysteem. Het liefst een die regelmatig backups maakt, zonder dat jij hier nog naar om hoeft te kijken.

9. Maximale uit je camera halen

Zeg eens eerlijk? Ken jij alle functies van je camera goed? Weet je precies op welke stand je moet fotograferen, welke lichtmetingsmogelijkheden er bijvoorbeeld zijn of andere handige functies? Als je niet het maximale uit je camera haalt maak je het jezelf misschien onnodig lastiger, of denk je bepaalde foto’s niet te kunnen maken. En daarmee rem je je eigen fotografie ontwikkeling.

Wanneer je echt het maximale uit je camera wilt halen kun je je natuurlijk storten op de saaie handleiding, of door de online fotografie cursus van Vink Academy te volgen.

Online Fotografie Cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Meer leren over je camera-instellingen?

In de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen leer je precies welke instellingen je nodig hebt in welke situatie. Of je nu fotografeert met veel beweging, weinig licht of dat je snel moet reageren, aan het einde van de cursus draai jij je hand er niet meer voor om. 

Meer informatie

10. Meer tijd vrijmaken voor fotografie en/of vaker op pad gaan

Je hebt ongetwijfeld een druk en hectisch leven. Werk, gezin, huishouden, sociale contacten, sport, hobby’s (anders dan fotografie), etcetera. Het kan dan best moeilijk zijn om tijd vrij te maken voor fotografie of een moment te vinden om met je camera op pad te gaan. Maar tijd is wel een heel belangrijke factor als het gaat om het ontwikkelen en verbeteren van je foto’s of wanneer je je bezig wilt houden met één of meerdere bovenstaande voornemens. Is dit voor jou een lastig punt? Lees dan hier de 5 strategieën om meer tijd vrij te maken voor je fotografie. Hoewel fotografie mijn werk is, moet ik mijzelf vaak ook dwingen om met mijn camera op pad te gaan (want: druk). Maar als ik dan eenmaal bezig ben, ben ik zoooo blij dat ik bezig ben. En word ik weer helemaal bij van de resultaten.

Zet het in je agenda: de date met je camera

Vertel.. wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar? Deel het in de reacties!

Ontwikkel de fotograaf in jou – goede voornemens voor 2020

Nog betere foto’s maken met goede voornemen

Goede voornemens voor 2020 om betere foto’s te maken

Ontwikkel de fotograaf in jou – goede voornemens voor 2020

Goede voornemens voor 2020 om betere foto’s te maken

Nog betere foto’s maken met goede voornemen

Verbeter jouw fotografie met goede voornemens

Verbeter jouw fotografie met goede voornemens

Verbeter jouw fotografie met goede voornemens