Topmenu

Inspiratie: Fotoserie Wapperende was

Waslijnen, die zijn toch niet interessant om te fotograferen? Ik denk er anders over!

‘Wapperende was’ is een fotoserie waar ik in 2007 mee ben begonnen tijdens een reis door Tanzania. Waarom de waslijnen mijn aandacht trokken weet ik zelfs niet meer precies. Ik gok dat het de combinatie was van kleuren, de locatie en het grote contrast dat de waslijnen hadden met (mijn droger) in Nederland. Een foto met een waslijn zegt immers niet alleen iets over de omgeving, maar ook over de mensen die er wonen en de leefomstandigheden. Omdat ik voor de fotocursus die ik toen volgde een fotoserie moest maken, besloot ik in Tanzania waslijnen te gaan fotograferen, en daar ben ik niet meer mee gestopt.

Hieronder zie je een kleine verzameling waslijnen, tussen 2007 en 2013 gefotografeerd in Tanzania, Italië (Venetië), Madeira, Oostenrijk, Kroatië, Tunesië, Jordanië en Thailand.

Wapperende was Tanzania

Wapperende was Venetie

Wapperende was Oostenrijk

Wapperende was Kroatie

Wapperende was Venetie

Wapperende was Jordanie

Wapperende was Tanzania

Wanneer je bezig bent met een fotoserie rondom een specifiek onderwerp, dan verandert de manier van kijken naar je omgeving. Ineens viel het mij op hoeveel waslijnen er overal hangen. Het is gaaf om te merken dat ik de waslijnen ineens ‘zag’, terwijl ik er daarvoor ook naar keek maar ze me niet opvielen.

Vooral als ik in het buitenland ben, zie ik de meeste waslijnen. Waarschijnlijk vallen ze me dan meer op omdat ik dan al druk bezig ben met het vastleggen van de prachtige bestemmingen waar ik kom. Ik fotografeer niet iedere waslijn; de ene waslijn is simpelweg mooier of minder mooi dan de andere, of soms kan ik er niet goed bij. Maar een prachtige waslijn of eentje op een gave locatie; die móet ik dan gewoon vastleggen he!

Een grappige anekdote: in Oostenrijk reden we met de auto langs een hele mooie waslijn. Mijn eerste reactie was “STOP!”. Mijn vriend schrok zich rot. “Wat is er? Wat gebeurt er? Ben je iets vergeten bij het wegrijden?” “Nee, kijk die waslijn!” antwoordde ik enthousiast. Het werd me niet in dank afgenomen dat ik hem zo had laten schrikken voor een fotootje van een waslijn. ;)

Hoewel het per vakantie wisselt of ik veel of weinig bezig ben met de waslijnen -soms simpelweg omdat niet overal de was buiten hangt- zie ik mijn fotoserie nog niet als ‘af’. Zolang de waslijnen me zullen opvallen, ga ik vrolijk verder met het fotograferen ervan!

Heb jij ook een fotoserie over een specifiek onderwerp, welke je tijdens het reizen telkens verder aanvult? Of ben je er van plan één te beginnen? Deel het in de reacties.

Volg jij mij al op Instagram?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Lees hier lekker verder:

 

11 reacties op Inspiratie: Fotoserie Wapperende was

 1. berri.be 14 januari 2019 at 11:49 #

  Leuk idee om een serie te maken, ik ben bezig met vogels-zonder-kop, verklaar me nader, geen dode vogels maar in een zodanige houding dat de kop verstopt zit…gebeurt vaker dan je zou denken eens je er op let…
  Uw site is inderdaad een zeer interessante bron van inspiratie…

 2. Paul 10 oktober 2017 at 12:33 #

  Gaaf zelf heb ik iets met knotwilgen in elke tijd van het jaar en dan met name die exemplaren die gescheurd of erg vergroeid zijn
  Kom trouwens graag op je site en de informatie die je deelt is super

 3. Anja 5 september 2017 at 23:24 #

  Waslijnen is een leuk onderwerp doe hem ook wel eens op vakantie. Was ik ook doe zijn oude deuren en vind die oude mannen en vrouwen in Griekenland op de scooter ook zo leuk in mijn album.
  Krijg van jou site ook veel inspiratie.
  Dank daar voor.
  Groetjes Anja

 4. Vic 13 februari 2017 at 18:44 #

  Kei leuk gedaan!
  Morgen naar de winkel om de Flow te kopen;

 5. Marc 12 februari 2017 at 14:33 #

  Leuke serie! Ook die van wachtende mannen is mooi! Ik vind het leuk om straatnaambordjes en uithangborden te fotograferen maar ik heb er nog nooit een serie van gemaakt. Wel een leuk idee!

 6. Albert Geven 12 februari 2017 at 14:02 #

  Zo moet ik putdeksels met de naam van de stad erin op de foto zetten.
  Jammer dat er zoveel zonder naam zijn of alleen de naam van de fabrikant erin staat.

 7. Peter Heesen 27 februari 2016 at 10:44 #

  Hahah, zo leuk dit! Ik heb afgelopen vakantie in Griekenland ook een aantal waslijnen gefotografeerd.
  Verder eigenlijk niets mee gedaan, maar vond het gewoon leuk. Afgelopen week loop ik langs een groot vrachtschip met aan dek de was aan de lijn… en ineens dacht ik daar moet ik een serie van maken.
  En nu lees ik toevallig jouw serie over waslijnen. Leuk!
  Overigens moet ik zeggen dat ik met veel plezier jouw site bezoek en uitkijk naar jouw nieuwsbrieven in mijn mailbox.

  Groetjes…

 8. MARIAN 2 januari 2015 at 21:46 #

  Gaaf! In een woord, Ik vind het echt hartstikke leuk!
  Ga er zeker mee aan de slag met deze leuk tip…
  Dank je en ook gelukkig nieuw jaar

 9. Wilhelmien Marti 2 januari 2015 at 14:14 #

  hartstikke leuk de waslijnen, zo ben ik bezig met deuren. Alleen vergeet ik het soms ook weer. Maar ik kan eens beginnen met alle deuren die ik heb al te verzamelen!

 10. Laura 24 april 2014 at 09:48 #

  Oh wat leuk!

 11. Rob van der Pijll 23 april 2014 at 11:50 #

  Leuk is dat hè, zo'n onderwerp wat je eerst eigenlijk niet opvalt en vervolgens je aandacht trekt en blijft trekken.
  Je vraagt naar andere langlopende onderwerpen / series.
  Ik ben in 2007 eigenlijk vanuit het niets begonnen met het fotograferen van 'wachtende mannen'. Inmiddels een aardige en zich nog steeds uitbreidende reeks met foto's van de plekken waar ik vaak op vakantie geweest ben.
  Op zich een simpel en nauwelijks interessant onderwerp maar in een reeks bekeken heeft het in mijn ogen toch ook wel weer wat ;-)
  Hier een verwijzing naar de reeks die ik tot nu toe 'gepubliceerd' heb: http://robvanderpijll.exto.nl/kunstwerken/13377787_Wachtende+mannen.html

Geef een reactie

X