Waslijnen, die zijn toch niet interessant om te fotograferen? Ik denk er anders over!

‘Wapperende was’ is een fotoserie waar ik in 2007 mee ben begonnen tijdens een reis door Tanzania. Waarom de waslijnen mijn aandacht trokken weet ik zelfs niet meer precies. Ik gok dat het de combinatie was van kleuren, de locatie en het grote contrast dat de waslijnen hadden met (mijn droger) in Nederland. Een foto met een waslijn zegt immers niet alleen iets over de omgeving, maar ook over de mensen die er wonen en de leefomstandigheden. Omdat ik voor de fotocursus die ik toen volgde een fotoserie moest maken, besloot ik in Tanzania waslijnen te gaan fotograferen, en daar ben ik niet meer mee gestopt.

Hieronder zie je een kleine verzameling waslijnen, tussen 2007 en 2013 gefotografeerd in Tanzania, Italië (Venetië), Madeira, Oostenrijk, Kroatië, Tunesië, Jordanië en Thailand.

Wapperende was Tanzania

Wapperende was Venetie

Wapperende was Oostenrijk

Wapperende was Kroatie

Wapperende was Venetie

Wapperende was Jordanie

Wapperende was Tanzania

Wanneer je bezig bent met een fotoserie rondom een specifiek onderwerp, dan verandert de manier van kijken naar je omgeving. Ineens viel het mij op hoeveel waslijnen er overal hangen. Het is gaaf om te merken dat ik de waslijnen ineens ‘zag’, terwijl ik er daarvoor ook naar keek maar ze me niet opvielen.

Vooral als ik in het buitenland ben, zie ik de meeste waslijnen. Waarschijnlijk vallen ze me dan meer op omdat ik dan al druk bezig ben met het vastleggen van de prachtige bestemmingen waar ik kom. Ik fotografeer niet iedere waslijn; de ene waslijn is simpelweg mooier of minder mooi dan de andere, of soms kan ik er niet goed bij. Maar een prachtige waslijn of eentje op een gave locatie; die móet ik dan gewoon vastleggen he!

Een grappige anekdote: in Oostenrijk reden we met de auto langs een hele mooie waslijn. Mijn eerste reactie was “STOP!”. Mijn vriend schrok zich rot. “Wat is er? Wat gebeurt er? Ben je iets vergeten bij het wegrijden?” “Nee, kijk die waslijn!” antwoordde ik enthousiast. Het werd me niet in dank afgenomen dat ik hem zo had laten schrikken voor een fotootje van een waslijn. ;)

Hoewel het per vakantie wisselt of ik veel of weinig bezig ben met de waslijnen -soms simpelweg omdat niet overal de was buiten hangt- zie ik mijn fotoserie nog niet als ‘af’. Zolang de waslijnen me zullen opvallen, ga ik vrolijk verder met het fotograferen ervan!

Heb jij ook een fotoserie over een specifiek onderwerp, welke je tijdens het reizen telkens verder aanvult? Of ben je er van plan één te beginnen? Deel het in de reacties.