Topmenu

Waar komt het woord ‘kiekje’ vandaan?

Wanneer een fotograaf zijn uiterste best heeft gedaan voor bijzondere foto’s en creatief aan de slag is geweest met de juiste opstelling van de te fotograferen personen, kun je maar beter niet zeggen dat hij een ‘kiekje’ heeft gemaakt. Hoewel ook de beste fotografen weleens kiekjes maken, is dat over het algemeen niet waar je een fotograaf voor inhuurt.  Kiekjes zijn namelijk meestal nonchalante, uit de losse pols geschoten foto’s. Ik schreef hier eerder al iets over in het artikel Fotografietaal: Jargon, slang en online afkortingen uitgelegd.

Maar waar komt het woord ‘kiekje’ nou eigenlijk vandaan? Anders dan het Engelse woord ‘snapshot’ zegt het woord ‘kiekje’  niet direct iets over fotograferen. De herkomst ligt dus ergens anders, namelijk bij fotograaf Israël Kiek. Nadat Kiek in 1858 begon met fotografie, maakte hij vooral veel portretfoto’s. Maar écht bekend werd hij door het maken van groepsfoto’s van studenten. Keer op keer werd hij in het holst van de nacht uit bed gebeld door groepjes, vaak dronken, studenten die hun fantastische avond op foto wilden vastleggen. Dit werden foto’s met een spontaan karakter en zelfbedachte opstellingen. Zo fotografeerde Kiek studenten in een dakgoot, op een keukentrap of met gekke bekken van dichtbij. Heel anders dus dan de gebruikelijke portretfoto’s die hij overdag maakte. Kiek hield er niet van en maakte de nachtelijke foto’s vaak haastig en met zijn rug naar de studenten toegekeerd. De studenten waren echter gek op de foto’s en sindsdien werd er veel gesproken over de zogenaamde ‘kiekjes’. Toch jammer dat Israel Kiek nooit heeft geweten dat zijn achternaam nu nog steeds zo gebruikt wordt!

Wist je dat het woord Kiekje van de achternaam van Isreal Kiek komt. Deze Nederlandse fotograaf stond bekend om zijn spontane portretfotografie.

(bron)

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

3 reacties op Waar komt het woord ‘kiekje’ vandaan?

 1. nicole 18 februari 2016 at 15:31 #

  Heel leuk om te weten!

 2. Sander 1 oktober 2015 at 09:09 #

  Leuk fotografie weetje. Die kende ik nog niet.
  Leuk en vlot geschreven. Ga zo door.

 3. Tony Gijzel 23 augustus 2015 at 18:44 #

  Ik geniet weer elke keer van alles wat je schrijft, en leer er zeker van.

  ga zo door, prima blogs.

  vriendelijke groet Tony Gijzel, een net beginnende en zeer onwetende fotograaf :)

Geef een reactie

X