Wanneer een fotograaf zijn uiterste best heeft gedaan voor bijzondere foto’s en creatief aan de slag is geweest met de juiste opstelling van de te fotograferen personen, kun je maar beter niet zeggen dat hij een ‘kiekje’ heeft gemaakt. Hoewel ook de beste fotografen weleens kiekjes maken, is dat over het algemeen niet waar je een fotograaf voor inhuurt.  Kiekjes zijn namelijk meestal nonchalante, uit de losse pols geschoten foto’s. Ik schreef hier eerder al iets over in het artikel Fotografietaal: Jargon, slang en online afkortingen uitgelegd.

Maar waar komt het woord ‘kiekje’ nou eigenlijk vandaan? Anders dan het Engelse woord ‘snapshot’ zegt het woord ‘kiekje’  niet direct iets over fotograferen. De herkomst ligt dus ergens anders, namelijk bij fotograaf Israël Kiek. Nadat Kiek in 1858 begon met fotografie, maakte hij vooral veel portretfoto’s. Maar écht bekend werd hij door het maken van groepsfoto’s van studenten. Keer op keer werd hij in het holst van de nacht uit bed gebeld door groepjes, vaak dronken, studenten die hun fantastische avond op foto wilden vastleggen. Dit werden foto’s met een spontaan karakter en zelfbedachte opstellingen. Zo fotografeerde Kiek studenten in een dakgoot, op een keukentrap of met gekke bekken van dichtbij. Heel anders dus dan de gebruikelijke portretfoto’s die hij overdag maakte. Kiek hield er niet van en maakte de nachtelijke foto’s vaak haastig en met zijn rug naar de studenten toegekeerd. De studenten waren echter gek op de foto’s en sindsdien werd er veel gesproken over de zogenaamde ‘kiekjes’. Toch jammer dat Israel Kiek nooit heeft geweten dat zijn achternaam nu nog steeds zo gebruikt wordt!

Wist je dat het woord Kiekje van de achternaam van Isreal Kiek komt. Deze Nederlandse fotograaf stond bekend om zijn spontane portretfotografie.

(bron)