Ik schrijf op deze site graag tips over reisfotografie. Maar ik weet als geen ander dat je echt niet ver weg hoeft om mooie foto’s te maken. Ook in eigen land valt er genoeg te ontdekken. Misschien moet je deze zomer gewoon doorwerken. Misschien ben je wel vrij maar blijf je gewoon thuis. Of misschien wil je gewoon in het weekend op pad en genieten van de zomer. In alle gevallen heb ik op deze pagina een stel fotogenieke ideeën, zodat je deze zomer ook in ons prachtige Nederland mooie foto’s kunt maken.

Toerist in eigen land

Zeg eens eerlijk; hoe vaak ben jij toerist in eigen land? Ben je wel eens bij de Zaanse Schans geweest, de Kinderdijk, Volendam, de Keukenhof of Giethoorn – om maar wat te noemen? Het zijn de plekken die de toeristen plat lopen en waarschijnlijk ook niet voor niets. Ik vond het heerlijk om bootje te varen in Giethoorn en in de lente vind ik het heel leuk om naar de Keukenhof te gaan (alleen aan die laatste tip heb je niet zoveel in de zomer).

Het voordeel van toerist in eigen land is bovendien: je hoeft er lang niet altijd ver voor te reizen én je valt niet op tussen al die andere toeristen met camera, dus je kunt ongegeneerd en druk fotograferen. Nog een voordeel: je hoeft echt niet alle hoogtepunten in één dag te zien. Doe niet de buslading Aziaten na die én Volendam én de Zaanse Schans én de Kinderdijk in één middag bezoeken. Maak er een rustig dagje uit van en geniet van dat wat je ziet. Erger je je aan de andere toeristen? Maak er dan een leuke fotoserie van hoe toeristen de gekste toeren uithalen voor de perfecte selfie ;)

Zonsondergang

Wie houd er nou niet van een mooie zonsondergang? Ga na je werkdag nog lekker even op pad met de camera om de hopelijk mooie zonsondergang vast te leggen. Zoek van te voren een mooie plek uit. Als je aan de kust woont, dan is het strand natuurlijk super. Maar ook een rivier of meertje in de buurt kan ’s avonds spectaculair worden bij een prachtige gekleurde lucht. Zelf hou ik altijd van het fotograferen van een zonsondergang in de buurt van water, omdat dit het moois in de lucht reflecteert. Lees ook de tips voor het fotograferen van een zonsondergang .

Extra tip: combineer dit uitje met een picknick. Maak bijvoorbeeld van te voren wraps klaar of een lekkere maaltijd salade! Neem een kleedje mee, wat te drinken en bij voorkeur ook leuk gezelschap. Als de zonsondergang tegenvalt, dan heb je sowieso wel een mooie avond gehad.

Ben je een echte vroege vogel? Ga dan voor de zonsopkomst. Op een of andere manier heeft die voor mijn gevoel altijd iets meer magie. Soms ook op de foto (bijvoorbeeld door een mistlaag), maar ook door het gevoel omdat je weet dat zoveel mensen nog liggen te slapen.

Veronie bij zonsondergang

Klaprozen + Zonnebloemen

De bloemen die me altijd aan de zomer doen denken zijn klaprozen en zonnebloemen. Klaprozen zie je vaak langs de berm staan, voor een zonnebloemveld moet je waarschijnlijk wat meer zoeken. Maar onmogelijk is het niet. Fotografeer je de bloemen aan het eind van de (werk)dag, dan pak je ook nog eens het gouden uurtje mee waarbij het warme zonlicht de bloemenfoto’s een hele fijne sfeer meegeeft.

De heide kleurt meestal in augustus roze en paars en dat is natuurlijk ook heel fotogeniek. Alleen in 2018 was het een warme zomer en droogde een groot deel van de heide uit. Geen kleuren maar een dorre boel, zo jammer! Hopelijk is de heide deze zomer weer voldoende opgeknapt en kunnen we van de paarse gloed genieten!

 

Ontdek eens een stad die je nog niet kent

Deze valt ook een beetje onder de categorie “Toerist in eigen land”, maar is toch ook wel weer anders. Kies een stad in Nederland die je nog niet goed kent en ga er een dagje met je camera op pad. Zoek van te voren uit wat je allemaal wilt zien (handig bij grote steden) of laat je gewoon verrassen en maak een spontane wandeling.

Ik vind het superleuk om nieuwe steden te ontdekken in Nederland, al doe ik het eerlijk gezegd wel te weinig. Begin dit jaar was ik in Dordrecht en ook al woont mijn schoonfamilie er om de hoek, nog nooit was ik echt in het centrum geweest. Ik was totaal verrast, wat een fijne stad is dit. En ik was er op een koude, grauwe dag in januari. Het moet wel dat het er in de zomer nog leuker en gezelliger is!

Hierbij gelijk een paar suggesties van steden om te ontdekken:

 • Rotterdam – ook wel het New York van Nederland genoemd en met een mooie skyline.
 • Dordrecht – je kunt trouwens ook met de watertaxi van Rotterdam naar Dordrecht.
 • Amersfoort – deze stad verraste me toen ik hier vorig jaar per ongeluk was en besloot er toen ook een meet-up te organiseren
 • Deventer – deze stad kreeg ik ook meerdere keren als tip door!
 • Heusden – leuk vestingstadje
 • Maastricht – gewoon een klassieker en een stad die mij altijd een vakantiegevoel bezorgd
 • Haarlem – en als het lekker weer is kun je daarna ook door naar het strand van bijvoorbeeld Bloemendaal!
 • Thorn (niet voor niets met de bijnaam Het witte stadje) – ik ben hier ook nog niet geweest maar ik denk dat het ook heel fotogeniek is.

Zo’n leuk stadje is Amersfoort

Een dagje dierentuin

Een dagje dierentuin is heel gezellig met je kids of je neefjes en nichtjes. Maar vanuit fotografisch oogpunt is het misschien beter om ze een keertje thuis laten. Zo kun je lekker je eigen plan trekken. Bijvoorbeeld om een uur bij het apenverblijf te zitten. Of de hele middag achter de vlinders aan te zitten, zonder dat je rekening moet houden met plaspauzes, gezeur om een ijsje of peuter-tantrums.

Een paar suggesties:

Twee andere leuke suggesties zijn de Orchideeënhoeve (Luttelgeest, Flevoland) en Tropical Zoo (Kwadamme, Zeeland). Beiden zijn tropische tuinen vol prachtige planten en vlinders die rondfladderen. Met macrofotografie kun je je hier uren vermaken. Maar ook grotere dieren zijn er, zoals reptielen of vogels. In het artikel over vlinders fotograferen staat een overzicht van vlindertuinen in Nederland.

Lori fotograferen

Deze lori fotografeerde ik in ‘De Orchidee Hoeve’ in Luttelgeest. De reflectie in z’n ogen verraadt dat deze vogel in een (grote) kooi zit.

Eilandhoppen

Ibiza, Kreta, Sardinië. Allemaal prachtig, maar dat zijn onze Waddeneilanden ook. En een groot pluspunt: deze eilanden bezoek je ook gemakkelijk voor een dag. Neem bijvoorbeeld ’s ochtends om half 8 de Teso veerpont naar Texel en neem vanaf daar ’s avonds om 20 uur de boot weer terug. Je hebt zo een volle dag de tijd om het moois van dit eiland te ontdekken. Laat daarbij je auto lekker in Den Helder staan, maar neem je eigen fiets mee op de boot. Een stuk goedkoper en je kunt zo makkelijk het eiland ontdekken. Bekijk hier de afvaartijden naar Texel.
Paar tips voor Texel (die ik kreeg van mijn lieve vriendin Sofie):

 • Klim de vuurtoren op
 • Zeehonden kijken bij Ecomare (check van te voren hier de voertijden!)
 • Wandelen door natuurgebied de Slufter
 • Vogels spotten in De Petten of Utopia (neem je telelens mee en check het artikel over vogelfotografie)
 • Bezoek oude dorpjes als Oosterend
 • Strandwandeling

Natuurlijk zijn de andere waddeneilanden ook een leuke optie. Bij mij staan Vlieland en Terschelling nog op het wensenlijstje, want daar hoor ik keer op keer goede verhalen over. En een dagtochtje naar de Marker Wadden lijkt me ook heel leuk, dat tipte Sofie mij laatst ook. Op het hoofdeiland kun je wandelen en heel veel vogels spotten.

Op een zeilschip naar de Markerwadden. Foto: Sofie van der Hijden

Oke, als je op de fiets zit, dan zit je waarschijnlijk niet te wachten op zo’n hoosbui. Maar zeg eerlijk: fotogeniek is het wel he?! Foto: Karsten Würth

Doe een fotosessie met vriend(in)

Misschien heeft je beste vriendin een nieuwe profielfoto voor haar LinkedIn nodig of een setje foto’s voor de Instagram van haar bedrijf. De zomervakantie is dan een mooi moment om een fotosessie in te plannen. Zelfs als je vriendin geen vrije dag heeft, is het ’s avonds nog lang genoeg licht om mooie buitenfoto’s te maken (of op een locatie met veel ramen) Op deze manier kun jij fijn oefenen met portretfotografie en je vriendin is ongetwijfeld blij met de mooie foto’s. Lees ook even het artikel met variatietips voor portretfotografie

Deze knappe dame zat op een stoeprand. Hierdoor kon ik gemakkelijk met een hoger standpunt fotograferen (vogelperspectief)

Een andere optie om een fotosessie te doen met de kinderen van je vriendin/broer/collega/buurvrouw/etc. Als het goed is, zijn die toch vrij in de zomervakantie. Maak er een gezellige ochtend/middag/avond van, waarbij de kids lol trappen en jij ondertussen foto’s maakt. In het artikel over de do’s en don’ts van kinderfotografie vind je meer tips.

50mm is super scherp

Start een fotoproject

Een weekje vakantie, waarbij je gewoon thuis blijft, is ook een mooie gelegenheid om een fotoserie of project op te starten. Misschien heb je al een idee van een specifiek thema of iets anders dat al langer op je wensenlijstje staat. Lees het artikel met 14 tips en ideeën voor een fotoserie.

Vind je een fotoserie starten iets teveel van het goede, maar wil je eigenlijk wel weer het stof van je camera afblazen? Doe dan de 7 days of shooting challenge. Het idee is heel simpel: je móet iedere dag een foto maken. Het maakt niet uit wat je fotografeert, zolang je het maar doet. En juist omdat je iedere dag met fotograferen bezig bent, wordt de drempel om die camera te pakken steeds lager. Bovendien; je hebt vakantie. Dus ‘geen tijd’ is geen excuus ;) Voor een extra stok achter de deur kun je vragen of een vriend of vriendin deze challenge met je mee doet.

Bij deze uitdaging maakt het niet uit WAT je fotografeert, het gaat erom DAT je fotografeert!

Een laatste idee: heb je afgelopen winter toevallig mooie sneeuwfoto’s gemaakt? Bezoek dezelfde plek nog een keer en maak daar nu opnieuw een foto! Het is heel leuk om het verschil te zien. Probeer de foto van toen zo goed mogelijk na te maken, dus let op de lens die je gebruikte, maar ook op de plek waar je stond.

Bezoek een kasteel!

Je hoeft echt niet naar Frankrijk om een stel mooie kastelen te bezoeken. Ook in Nederland zijn er genoeg. Dit voorjaar was ik bij kasteel de Haar in Haarzuilen. En dat was geweldig! We kregen een rondleiding van een hele aardige meneer die levendig over het kasteel vertelde, waarbij we door allerlei vertrekken geleid worden. Echt een aanrader, ook de tuin van het kasteel is fotogeniek.

Ook een aanrader: de kasteeltuinen in Arcen. Van het kasteel kan ik me niet zoveel meer herinneren, maar de tuin was gi-gan-tisch. Inclusief waterval, Japanse tuin en bamboebos. Hier kun je met gemak een paar uurtjes rondwandelen.

Nog een paar suggesties op een rij:

Op deze pagina staat een top 10 van kastelen in Nederland, en hier een overzicht met alle kastelen van Nederland (te bezoeken, maar ook te koop!)

Wandelen door de natuur of bezoek een National Park

Een wandeling in de natuur is in mijn ogen altijd goed, maar als het meer dan dertig graden is, dan heb je denk ik meer zin in ergens een bootje varen dan vijftien kilometer door de natuur hiken. Als je in de zomer op pad gaat én je wilt mooie foto’s maken, dan adviseer ik je ook om of heel vroeg te vertrekken of juist aan het eind van de middag pas te gaan. Het zonlicht is in de zomer erg ‘hard’ en dat is niet optimaal voor landschapsfotografie. Is het een dagje bewolkt of regenachtig? Grote kans dat het dan zelfs fotogenieker is. En eerlijk is eerlijk; het loopt ook wel wat fijner.

Mijn favoriete Nationale Park van Nederland is natuurlijk de Loonse en Drunense Duinen. Parkeer bij Bosch en Duin en loop zo de grote zandvlakte op. Maar je kunt ook mooi wandelen op de Veluwe en Zuid-Kennemerland. Of huur een bootje en vaar door de Biesbosch of de Weerribben!

Loonse en Drunense Duinen

 

Heb jij nog meer tips en fotogenieke uitstapjes? Deel ze in de reacties!

P.s. Lieve zuiderburen; het is niet zo dat ik de Belgische uitstapjes per se buiten beschouwing wilde laten hoor. Maar bij het schrijven kwam ik er achter dat ik gewoon heel weinig concrete tips had voor België, vandaar dat je die hier niet vindt. Maar dat is dus niet omdat ik Belgische lezers wil uitsluiten!