Topmenu

14 ideeën voor een fotoproject of fotoserie

Heb je wel eens gedacht over een fotoproject of fotoserie? Door jezelf als het ware een opdracht te geven daag je jezelf uit, probeer je iets uit wat je anders niet had gefotografeerd en leer je nieuwe dingen. Maarja.. als je hebt besloten om dit te gaan doen: wat zet je dan op de foto? In dit artikel daarom 14x inspiratie voor het starten van een fotoproject of het maken van een fotoserie.

1. Fotoproject met een vast aantal dagen weken of dagen

Populaire fotoprojecten zijn een 52-wekenproject of het 365-dagenproject. In het nieuwe jaar beginnen vele aan hun goede voornemens met een dergelijk fotoproject. Bij de eerste zorg je wekelijks voor een mooie plaat, bij de laatste fotografeer je dagelijks. Bij deze veel gestarte projecten maakt het in principe niet uit wat je fotografeert. Het gaat vooral om de continuïteit. Doordat je dagelijks/wekelijks in de weer bent met de camera, merk je dat je jouw fotografie snel ontwikkelt. En voor je het weet hoort het 365-dagen project bij je dagelijkse routine!

Je hoeft natuurlijk niet persé vast te houden aan deze 52 weken of 365 (overigens is 2016 een schrikkeljaar, dan worden het 366 dagen!). Andere varianten die ik heb gezien zijn 10 dagen, 30 dagen (één maand), 50 dagen (vaak met een 50mm) of 100 dagen. Die laatste zie ik veel op Instragram voorbij komen. Voor suggesties ga je naar de homepage van Instagram en tik je in de zoekbalk bovenin #100daysof (je maakt de zin niet af). Je krijgt vervolgens allerlei suggesties! :)

2. Analoog & Polaroid

Misschien denk je er al tijden aan om eens te experimenteren met analoge of polaroid fotografie. Het fijne van een dergelijk project is dat dit goed af te bakenen is. Je kiest vooraf een x aantal foto’s, bijvoorbeeld drie rolletjes of pakjes polaroid. Doordat je gelimiteerd wordt in het aantal foto’s, denk je waarschijnlijk net iets langer na voordat je op het knopje drukt.

3. Fotoserie gemaakt met één lens

Maak een fotoserie gefotografeerd met één specifieke lens. Het is een goede start als je een objectief net hebt en deze nog moet ‘leren’ kennen. De beperking in lenskeuze maakt je bovendien creatiever. Bij dit soort projecten wordt er vaak gekozen voor een prime-objectief, zoals een 50mm lens. Natuurlijk kun je ook een bijzondere lens kiezen, zoals een lensbaby of fisheye.

Tijdens mijn vakantie op Corfu heb ik enkel gefotografeerd met een Lensbaby-objectief. Een super manier om zo'n speciale lens goed te leren kennen! En ik kwam thuis met letterlijk 'andere' foto's!

Tijdens mijn vakantie op Corfu heb ik enkel gefotografeerd met een Lensbaby-objectief. Een super manier om zo’n speciale lens goed te leren kennen! En ik kwam thuis met letterlijk ‘andere’ foto’s!

4. Kies één onderwerp

Focus je een tijd eens op één specifiek onderwerp. Dit kan iets zijn wat je op straat tegenkomt, zoals fietsen, mooie deuren, waslijnen, etc.

Wapperende was Venetie

Een doorlopend fotoproject van mij: het fotograferen van waslijnen overal ter wereld.

Je kunt natuurlijk ook een voorwerp uitkiezen en deze telkens meenemen om op een andere plaats te fotograferen. Dit deed ik met Ducky op reis.

Ducky ging mee op wereldreis

Ducky ging mee op wereldreis

Mocht je nog geen idee hebben van het onderwerp dat je wilt kiezen voor het project, gebruik dan eens de foto-ideeen generator. Of houd de maandelijkse fotografie challenge aan!

Het kan natuurlijk ook dat je teveel ideeën hebt. En je niet weet waar je moet beginnen met je fotoproject. Als dat het geval is: schrijf al je ideeën op een los briefje. Vouw de briefjes dubbel en stop ze in een pot of bakje. Je trekt dan bijvoorbeeld elke maand een lootje.

5. Kies een thema

Naast een gekozen onderwerp kun je ook een thema of sfeer selecteren. De objecten om te fotograferen zelf staan niet vast. Maar als je het goed aanpakt, passen de foto’s toch bij elkaar. Voorbeelden van thema’s zijn tegenlicht (of nog specifieker: silhouetten), lijnenspel, herfst – uiteraard kies je dit thema niet in het voorjaar -, het blauwe uurtje, etcetera. Andere mogelijkheden zijn dat je een kleur uitkiest  (zoals oranje of geel) of juist alles vanuit een bepaald perspectief (zoals kikkerperspectief) fotografeert.

Idee voor een fotoserie: fotografeer overal bijzonder plafonds!

Idee voor een fotoserie: fotografeer overal bijzondere plafonds!

6. Fotoproject van één plaats

Daag jezelf uit door meerdere keren naar dezelfde plaats te gaan en daar een fotoserie van te maken. Je hoeft er natuurlijk niet direct een vier-seizoen-project van te maken (al is dat wel erg tof!). Probeer elke keer iets nieuws te ontdekken en vast te leggen. Hoe gewoner de plaats die je kiest (zoals je eigen straat), hoe moeilijker het fotoproject in eerste instantie zal zijn. Maar des te meer je er van leert!

In plaats van één plaats kun je ook een vaste route fotograferen. Neem de camera mee tijdens het wandelen met de hond of fotografeer op de route van en naar je werk.

7. Emotie

Fotografeer voor je fotoproject elke dag een geluksmomentje. Iets waar je dankbaar voor bent. Of iets wat je gewoon heel blij maakt. Dat kan variëren van je kinderen, het zonnetje dat schijnt of een bloem die in bloei staat. Kies voor je project iets wat een bepaald gevoel geeft of een emotie opwekt. Het liefst een positieve emotie natuurlijk, want anders wordt je fotoproject snel vervelend!

Ik word blij van: een strak blauwe lucht en een mooie bloem!

Ik word blij van: een strak blauwe lucht en een mooie bloem!

8. Fotoserie met dezelfde techniek

Je creëert ook een eenheid in je foto’s door meerdere foto’s met eenzelfde techniek of instelling te maken. Bijvoorbeeld door panoramafoto’s te maken, HDR of (extreem) lange sluitertijden.

Extreem lange sluitertijd bij de skyline van New York.

Extreem lange sluitertijd bij de skyline van New York.

9. ABC-fotoproject

Fotografeer eens het alfabet. Een ABC-fotoproject (of A-Z fotoproject; net hoe je het wilt noemen) is op verschillende manieren aan te pakken. Fotografeer de letters zelf, of onderwerpen die met een bepaalde letter beginnen. Bij de A fotografeer je dan bijvoorbeeld een appel, aap of achterkant. In plaats van een onderwerp die begint met een bepaalde letter kun je ook voor een actie kiezen, zoals bij achtervolgen of aanstaren.

Het alfabet heeft 26 letters en een jaar 52 weken. Ik zou haast denken beloven dat dat geen toeval is. Een prima tweewekelijks projectje dus!

Foto Idee: Letters & cijfers

10. Fotografeer familie en vrienden

Zeg eens eerlijk: Hoe vaak fotografeer jij je familie of vrienden? Vaak? Of zelden? In het geval van het laatste is een fotoproject starten precies de motivatie die je zoekt om je dierbaren te portretteren. Of je nu kiest voor een geposeerde setting of een kiekje van een spontaan moment: beiden zijn later vaak ontzettend waardevol.

Misschien zit niet iedereen er op te wachten om voor je te poseren. In zo’n geval is het verstandig om een simpele opzet te kiezen. Een vriendin maakt een polaroidfoto van iedereen die bij haar thuis binnen komt. Familie, vrienden, maar ook de kabelmonteur.

11. Fotoserie van onbekenden op straat

Ken je Humans of New York? Het is een van mijn favoriete websites door fotograaf Brandon Stanton. (Ik schreef eerder al eens een blogje over hem). Hij had zichzelf het doel gesteld om 10.000 New Yorkers te portretteren. Dat doel heeft hij inmiddels gehaald. Zijn project wordt door miljoenen over de wereld gevolgd. Wellicht biedt hij je de inspiratie om meer straatfotografie en straatportretten te maken!

Een andere voorbeeld is het werk van fotograaf Jimmy Nelson. Hij reisde de wereld rond om onbekende volkeren en stammen te fotograferen, voordat deze zouden verdwijnen. (In dit blogje lees je over het fotoproject Before They Pass Away van Jimmy)

12. Zelfportretten en selfies

Wie heb je altijd bij je? Juist: jezelf! Het fotograferen van jezelf is misschien een stuk minder eng dan een onbekende fotograferen, maar vaak nog wel een stuk lastiger ;) Je zelfportrettenproject kan op vele manieren uitgevoerd worden. Camera op statief, een selfie met je smartphone of jezelf fotograferen in spiegels en andere ramen. Leef je uit!

Hoevaak zie je mij in deze foto?! :)

Hoevaak zie je mij in deze foto?! :)

13. Maak van je eigen voeten een fotoproject

Een variant hierop is het fotograferen van je voeten en de plaats waar je bent. Het is zelfs zo simpel als het lijkt. Als je hier een tijdje mee bezig bent, dan merk je dat daar waar je staat of zit ook veel zegt over de plekken die je hebt bezocht.

Voetjes op reis

Voetjes op reis

14. Fotograferen én opruimen

Heb jij een huis vol spullen? En wil je het liefst opruimen, maar heb je tegelijkertijd moeite met weggooien. Ik weet dat er sinds onze verhuizing twee jaar geleden nog steeds dozen op zolder staan, die nooit uitgepakt zijn. De spullen heb ik niet nodig, maar weggooien kan ik ook niet zomaar. Het zijn objecten met vooral een emotionele waarde. En vaak is het de herinnering eraan die het weggooien moeilijk maakt. Maarja.. tegelijkertijd wil ik echt niet alles eeuwig bewaren.

Klinkt dit herkenbaar? Dan is een fotoproject misschien wel dé oplossing. Je combineert hierbij fotografie en het opruimen. Alles wat je niet wilt vergeten fotografeer je, voordat je het alsnog wegdoet/weggooit/weggeeft/naar de kringloop brengt. Ik durf te wedden dat het wegdoen met de foto een stuk makkelijker wordt, juist omdat je de herinnering nu met een foto levendig houdt.

Voor ouders is dit trouwens ook een manier om te voorkomen dat je alle knutselwerkjes van je kids blijft verzamelen. Maak een foto van het knutselwerkje (nog leuker: terwijl je zoon of dochter dit vasthoudt). Zet het daarna een tijdje op de plank en vervang het daarna door iets nieuws! :)

Volg jij mij al op Instagram?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Lees hier lekker verder:

 

,

8 reacties op 14 ideeën voor een fotoproject of fotoserie

 1. Omi 31 oktober 2017 at 23:24 #

  Te gek! Allemaal leuke haalbare tips voor (beginnende) fotografen! Ik sla je blog op en ga er mee aan de slag. Bedankt en succes met alles!

  Groetjes uit Hillywood ;)

 2. Gijs Musters 11 september 2017 at 14:47 #

  Ik ga proberen het alfabet project waar je het over hebt te combineren met natuur, planten en bloemen.

  Bedankt voor je tips en ik ga je site verder verkennen.

  Groetjes Gijs

 3. Ingrid Larmoyeur 14 augustus 2017 at 15:08 #

  Nieuwe camera gekocht (Nikon 7100) en wil ‘m beter leren kennen voordat we in najaar naar Myanmar vertrekken. Dus was ik op zoek naar inspiratie voor thema’s en onderwerpen. Geweldig veel leuke ideeën via je blog en generator verzameld! Bedankt! Nu gauw aan de slag…

 4. Laura 14 april 2016 at 17:17 #

  Leuke ideeën! Sowieso leuke blog haha

 5. Edith 9 maart 2016 at 16:11 #

  wauw vooral die van die knutselwerkjes van de kids!! onwijs leuk idee
  Helaas al een doos vol van op zolder staan en dat is nu niet meer zo leuk
  om die in andere leeftijd weer met ze op de foto te zetten.
  Maar zeker vanaf nu mijn langlopende project geworden :)

 6. Sofie 11 januari 2016 at 14:37 #

  Ooh die ‘Ducky op reis’ is een tof idee! Ontzettend schattig ook en tegelijkertijd zo leuk om zo je eigen dingetje vast te leggen in iedere keer een hele andere omgeving. Superleuke tips, ik sla deze op, kan ik vast en zeker goed gebruiken.

 7. Rob 5 januari 2016 at 17:36 #

  Mooie tips zitten hier weer tussen. Heb ik zeker wat aan.

  Wellicht nog een aardige toevoeging: doe een project samen met een paar anderen.

  Zelf ben ik jaren geleden begonnen met een groepje van 10 mij toen (bijna allemaal) onbekende mensen en het al genoemde 50dagen-50mm project. Die mensen reageerden op een oproepje mijnerzijds om samen een project te doen. Dat groepje is vervolgens na ruim 3 jaar nog steeds intact en inmiddels hebben we een 52 weken themaproject (iedere week een ander thema/woord) en een 13 thema’s / 52 weken (4 foto’s/weken) van rondom 1 thema gedaan. En juist deze week starten we met een ABC-project.
  Het leuke van deze kleine groep (een besloten of geheime groep op Facebook) is dat je elkaar inspireert, stimuleert, beter leert kennen en na een paar weken ook gerust kritische opmerkingen kunt geven. Het blijft is deze kleine groep. En 1 maal per jaar komen we uit verschillende delen van het land bijelkaar om samen te fotograferen, lachen, eten en een nieuwe gezamenlijke opdracht bedenken.

  Zelf heb ik net een 365-project afgerond (http://www.robvanderpijll.exto.nl/blog_post/206952370_Opdracht+volbracht+|+365-reeks.html#.VovwRlIkyW5)

  Kortom er is voor ieder wel wat wils.

  Groet
  Rob

 8. marjolijn de Jongh 2 januari 2016 at 23:34 #

  ik heb al eens een soort van alfabet project gedaan 2 jaar geleden: alle letters (en cijfers van 0 tot 9) op briefjes opvouwen in een potje en daar elke week een uittrekken en dan onderwerpen op de foto zetten die met die letter beginnen (of iets dat met een cijfer te maken heeft) en voor nu schiet me ineens terwijl ik de nieuwsbrief lees een nieuw idee binnen: Vandaag is rood…. foto’s met de kleur rood als onderwerp… ik ga kijken of me dat elke dag lukt, een 365 dagen project heb ik nog nooit gedaan :-)

Geef een reactie

X