Topmenu

Bloemen fotograferen: 11 tips

Bloemen zijn vaak een geliefd onderwerp om te fotograferen en daar gaat dit artikel over. Ik geef je verschillende tips voor het fotograferen van bloemen, maar ook informatie over welke objectieven je hiervoor het beste gebruikt en het mogelijke verschil in resultaat!

1. Fotografeer bloemen met een kleine scherptediepte

Bij het fotograferen van bloemen wil je waarschijnlijk dat de aandacht echt naar de bloem of de bloemen gaat. Fotografeer daarom met een kleine scherptediepte, waarbij de wazige achtergrond (of voorgrond) voor meer rust in de foto zorgt.

Scherptediepte bij bloemen fotograferen

Deze bloem zijn gefotografeerd met weinig scherptediepte. Hierdoor krijgt de foto een duidelijke focus en is het beeld rustiger.

Een kleine scherptediepte krijg je onder andere door te fotograferen met een groot diafragma. Maar let op: het diafragma is niet de enige factor die de scherptediepte bepaald.

Kom bijvoorbeeld ook dichterbij de bloemen, zodat de scherpstelafstand kleiner wordt. Hoe dichterbij je komt, hoe kleiner de scherptediepte wordt. Heb je een standaard kitlens, kies dan een zo groot mogelijk diafragma.

Wil je meer weten over scherptediepte en hoe je dit goed voor elkaar krijgt, lees dan het gratis eBook Alles over scherptediepte.

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 33 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

Een kleine scherptediepte zorgt vaak voor meer focus en rust in de foto, maar dit is natuurlijk niet altijd zo. Fotografeer je een bloemenveld, dan kun je deze bijvoorbeeld ook prima fotograferen met een grote scherptediepte. Omdat het bloemenveld meer neigt naar een landschap, werkt dit vaak prima.

Weinig scherptediepte is geen vereiste bij het fotograferen van bloemen, bijvoorbeeld als het om een bloemenveld gaat.

Bloemenveld fotograferen

Het bloemenveld is gefotografeerd met veel scherptediepte; alles van voor tot achteren is scherp

2. Verschillende objectieven zorgen voor verschillende soorten foto’s

Met welke lens fotografeer je bloemen het best? Daar is niet één antwoord op te geven. Bloemen zijn met allerlei verschillende objectieven te fotograferen, maar je bereikt niet met elk objectief hetzelfde effect. Vooral als het gaat om de scherptediepte.

Wil je een bloemenveldje fotograferen zoals een landschap, dan zijn veel lenzen geschikt. Wil je één of enkele bloemen fotograferen en daarbij een weinig scherptediepte hebben, dan kan dit meestal al met een standaard kitlens (18-55) als je deze (maximaal) inzoomt en dichterbij komt, en wanneer de achtergrond op enige afstand van de bloemen is.

Een 50mm 1.8 is voor het fotograferen van één of enkele bloemen wellicht een betere keuze, omdat door het grotere diafragma de achtergrond sneller wazig is. Het is ook een optie om de bloemen juist te fotograferen met een telezoom objectief, bijvoorbeeld met een 70-300 lens, waarbij je veel inzoomt om het effect van een wazige achtergrond te bereiken.

Macrofotografie

Wanneer je vooral de details van de bloem wilt fotograferen dan zul je al snel een macro-objectief nodig hebben. Wat deze onderscheid van een telelens, is dat je bij een macrolens van heel dichtbij nog op de bloem kan scherpstellen. Soms nog op slechts enkele centimeters van de bloem af! Dit zorgt er voor dat de details dus groot in beeld komen.

Bij een macro-objectief ben je bij het fotograferen van details vaak zelfs zo dichtbij, dat een diafragma van f/8 of kleiner nodig is om te zorgen dat de scherptediepte juist niet té klein wordt.

Bij de keuze in objectieven is het dus vooral belangrijk niet te verwachten dat je met elke lens hetzelfde resultaat krijgt en dat je soms andere instellingen moet kiezen. Door de beperkingen van elk objectief in gedachten te houden, voorkom je hopelijk frustraties en teleurstellingen.

Bloemen van bovenaf fotograferen

Door het standpunt en het groothoekobjectief is alles op de foto scherp. Dit maakt de foto druk en onrustig. (24-70mm @ 24mm f/4.5)

Bloemen fotograferen

Door in te zoomen en een lager standpunt te kiezen, wordt de foto nu al iets rustiger. (24-70mm @ 70mm f/4.5)

Bloemenfoto met insect macro

Met een macro-objectief komen de bloemen groter in beeld en wordt de scherptediepte ook kleiner (105mm f/4.5)

Insect bij bloemenfoto's

Omdat je met een macro-objectief van heel dicht bij kan fotograferen, worden zelfs de kleinste details zichtbaar. Zoals dit insect van slechts een paar millimeter groot.

3. Handmatig scherpstellen

Wanneer je fotografeert met een kleine scherptediepte, dan is het belangrijk dat jij precies aangeeft waar je op wilt scherpstellen. Dit doe je door het scherpstelpunt te verplaatsen. Zou je dit overlaten aan de camera, dan komt de focus misschien wel op het verkeerde punt komen te liggen.

Wanneer je erg dichtbij bent met een macro-objectief, omdat je bijvoorbeeld de stuifmeeldraden van een bloem wilt fotograferen, dan is het voor je camera vaak lastig om scherp te stellen op basis van het geselecteerde scherpstelpunt. Gebruik in dat geval de manuele focus en draai de focusring van voor naar achteren om te bepalen waar jij de scherpte op wilt leggen!

Scherpte bij bloemenfoto's

In deze foto ligt de scherpte net iets teveel naar voren, waardoor het gele binnenste van de bloem onscherp is.

Scherpte bij bloemenfoto's

De focus is hier enkele millimeters verplaats, waardoor de scherpte nu wel klopt.

4. Houd de sluitertijd goed in de gaten tijdens bloemen fotografie

Bij het fotograferen met een macro-objectief, of wanneer je veel ingezoomd bent, is het extra belangrijk om de camera goed stil te houden. Doordat het beeld wordt vergroot door de lens, is elke beweging van het objectief sneller zichtbaar. Een minimale beweging kan daarbij zorgen voor een onscherpe foto. Houd de sluitertijd daarom altijd goed in de gaten en fotografeer zo nodig met een statief. De meeste statieven hebben echter een minimale hoogte (bijvoorbeeld 30cm) en de kans is groot dat dit te hoog is bij het fotograferen van kleine bloemen. Een alternatief is dan een rijstzak, of een gorillapod ‘bolletjes’statief. Heb je geen statief mee? Verhoog dan de ISO waarde om te voorkomen dat de sluitertijd te lang wordt.

Statief bij het fotograferen van bloemen

Het is afhankelijk van het statief hoe laag je bij de grond kan fotograferen. Een standaard statief kan in zijn laagste stand toch nog te hoog zijn voor het fotograferen van de bloemen

Bolletjesstatief bij bloemenfoto's maken

Een zogenaamd bolletjesstatief is dan een goed alternatief.

5. Laat het bloemenveld voller lijken door je standpunt en inzoomen

Wil je een bloemenveldje voller laten lijken? Fotografeer dan de bloemen van een afstand met een flink ingezoomde lens. Door het zoomen lijken de bloemen dichterbij elkaar te staan dan wanneer je deze van dichtbij zou fotograferen met een groothoeklens. Een soort optisch bedrog als gevolg van het inzoomen!

Bloemenveld fotograferen

Deze foto werd gemaakt met een groothoekobjectief. Door het hoge standpunt zit er veel ruimte tussen de bloemen. (24-70mm @ 24mm)

Bloemenveld fotograferen

Met een lager standpunt ziet het bloemenveld er al een stukje voller uit (24-70mm @ 24mm)

Bloemenveld fotograferen

Hier heb ik ingezoomd op het bloemenveld. De bloemen lijken zo een stuk dichter op elkaar te staan.

6. Wees creatief met je standpunt.

Vaak zul je op een bloem ‘neerkijken’, maar dat betekent niet dat dit ook altijd het beste standpunt is voor de foto. Ga op zoek naar een mooie compositie door bijvoorbeeld ook eens door je knieën te gaan en te zien hoe de foto eruit ziet als je de bloem fotografeert vanaf dezelfde hoogte, of juist iets eronder of daarboven. Dit kan een groot verschil maken in de foto, ook omdat de achtergrond hierdoor vaak anders is.

Of fotografeer bijvoorbeeld eens bloemen vanuit kikkerperspectief, waarbij je dus omhoog tegen de bloemen op kijkt. Hoe hoger de bloemen zijn, hoe gemakkelijker dit natuurlijk gaat (zoals bij zonnebloemen). Maar ook bij lage bloemen kun je dit, als je zelf ook plat op de grond gaat liggen! Neem eventueel een matje of vuilniszak mee zodat je kleding niet te vies wordt als je op de grond gaat liggen.

Kikkerperspectief bloemfoto

Varieer ook eens in standpunt bij het fotograferen van bloemen. Deze foto maakte ik met een kikkerperspectief, zodat de blauwe lucht de achtergrond werd.

Standpunt bloemfoto's maken

Door het lagere standpunt is bij deze foto ook de binnenkant van de bloem deels zichtbaar. Dit detail mis je als je teveel van boven fotografeert.

7. Let op de achtergrond en vermijd storende elementen

Let tijdens het fotograferen van de bloem ook altijd goed op de achtergrond en eventuele andere bloemen. Zijn er elementen in de foto die de aandacht wegtrekken van het onderwerp? Haal bijvoorbeeld verdorde blaadjes of storende grassprietjes weg om meer rust in de foto te creëren. Maak het natuurlijk niet te gek en verstoor de natuur niet teveel. Let ook op of er geen aarde of andere vuiltjes op de bloem zitten. Vooral bij macrofotografie is dit vaak storend, omdat deze vuiltjes dan duidelijk zichtbaar op de foto staan. Door even te blazen (eventueel met een speciaal blaasbalgje) is het vaak al weg en dit scheelt je tijd in de bewerking.

Bloemfoto maken

De dorre bloem bovenin verstoort het beeld.

Tuinieren bij bloemfoto's

Door een klein beetje ‘tuinieren’ en de dorre bloem weg te halen, krijgt de foto meer rust.

8. Speel met licht!

Speel met licht, ook als je bloemen fotograferen gaat. Staat een bloem in de schaduw, dan krijg je een hele andere sfeer dan wanneer de bloem in de zon staat. Tegenlicht van een laagstaande zon (bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of laat in de middag tijdens het gouden uurtje) kan de ook foto een extra warme sfeer geven.

De positie van het licht maakt soms een groot verschil in de sfeer in de foto. Deze foto's van een stel krokussen zijn gemaakt met tegenlicht, waarbij de zon bijna onder ging.

De positie van het licht maakt soms een groot verschil in de sfeer in de foto. Deze foto’s van een stel krokussen zijn gemaakt met tegenlicht, waarbij de zon bijna onder ging.

Lensflare bij bloemenfoto's

Wanneer de zon recht in de lens geeft, geeft dit vaak lensflare. Het verschil tussen deze foto en de foto hierbij is slechts een paar millimeter kanteling van de camera. Deze foto heeft een veel warmere sfeer hierdoor.

Het gouden uurtje werkt vaak goed bij landschapsfoto’s, maar ook bij het fotograferen van bloemen. Het tijdstip van de dag is dus erg bepalend voor de sfeer.

Het geel van de zonnebloemen steekt mooi af tegen de blauwe lucht

Het geel van de zonnebloemen steekt mooi af tegen de blauwe lucht

Zonnebloem fotograferen in Frankrijk

Tegenlicht aan het einde van de dag geeft de foto een heel andere sfeer.

9. Bloemen & druppels: een mooie combinatie

Bloemen en waterdruppels kunnen een hele mooie combinatie vormen! Bij het fotograferen met een macro objectief vallen de druppels daarbij nog meer op.

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Tulpen na een regenbui in de Keukenhof.

Macro-foto van bloem met druppels

Macro-foto van bloem met druppels

Als tegenlicht gecombineerd wordt met dauwdruppels op de bloemen, geeft dat bij een kleine scherptediepte een extra sprankelend effect door de bokeh rondjes die dan ontstaan.

10. Oplossing tegen de wind bij bloemenfotografie

De wind is snel een spelbreker bij het fotograferen van bloemen. Als het waait is het voor de camera lastig te focussen vanwege de beweging die veroorzaakt word door de wind, vooral als je de bloem van dichtbij wilt fotograferen. Het is dan een optie om de steel of de bloem zelf vast te houden in de ene hand – waarbij je die dus stil houdt – en te fotograferen met de andere hand. Zoomen of manuele focus is hierbij wel een stuk lastiger natuurlijk.

Bloemen fotograferen als het waait

Ik hield de blauwe druifjes vast bij het steeltje tijdens het fotograferen

Blauwe druifjes

Bij de macrofoto van de blauwe druifjes zie je mijn hand niet meer. Maar hierdoor voorkwam ik wel dat de bloeme bewogen werd door de wind.

11. Rode bloemen fotograferen is lastig!

Rood is de lastigste kleur voor je camera om vast te leggen, deze kleur is het snelste overbelicht. Vooral felrode bloemen zoals rode tulpen of klaprozen geven nog wel eens problemen. Het rood lijkt dan op de foto helemaal dicht te lopen. Belicht de foto eventueel iets onder om de belangrijke kleurinformatie nog te behouden door het histogram goed in de gaten te houden.

Rode bloem fotograferen

De kleur rood is het snelste overbelicht. Voorkom overbelichting door het histogram in de gaten te houden, zodat de kleur niet dicht loopt.

Volg jij mij al op Instagram?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Lees hier lekker verder:

 

, , , , , ,

41 reacties op Bloemen fotograferen: 11 tips

 1. marij 28 juni 2017 at 16:00 #

  Ik maak graag macro’s van de bloemen in mijn tuin en niet alleen de kleur rood vind ik moeilijk, maar ook paars en blauw, heb je daar dezelde tip voor: iets onderbelichten?

 2. Theo Reijnders 17 juli 2016 at 11:14 #

  Dank voor je duidelijke uitleg!!

 3. Rien v Wanrooij 15 juli 2016 at 14:00 #

  Hoi Laura,
  gisteren je boek gekocht, zo heb ik het fotograferen ook geleerd.
  Eerste keer naar zo’n avond geweest
  Vele herkenbare dingen kwamen voorbij, en een leerzaam boek.
  Zie mijn websites: zeldenrustgeffen.nl en Geffen het dorp tussen de twee molens…
  De vele herkenbaregroetjes Rien

 4. Dies ter Avest 23 april 2016 at 11:44 #

  Dank je wel voor je tips. Ik heb een andere vraag. Mijn man schildert graag de natuur. Als hij foto’s van zijn schilderijen maakt komen de kleuren niet overeen met wat je ziet. bij het afdrukken. Op de computer bewerkt hij ze en ze zien er dan goed uit. Wat doet hij fout? Wat raadt je hem aan?

 5. Simone Hiensch 18 april 2016 at 19:50 #

  Lara, ik heb nog geen macrolens. Wat kan je mij adviseren voor de aanschaf van een macrolens?

  • Laura 19 april 2016 at 07:52 #

   Een goede fotowinkel kan je het beste adviseren denk ik! :) Die kan advies geven op basis van de body, je wensen, wat je graag macro wilt fotograferen en welk budget je hebt.

  • Theo Hamoen 17 juli 2016 at 10:56 #

   Mag ik je een tip geven?
   Een 90 of 105 mm macro objectief is ook heel mooi als portretlens te gebruiken!
   Een 60 mm macro is duidelijk goedkoper dan een (bijv.) 150 mm, maar de verhouding 1:1 op je sensor blijft gelijk. Het voordeel van een 150 mm is dat je verder van je onderwerp af kan blijven. Vooral bij insecten is dat fijn (ze vliegen minder snel weg). Jammer genoeg (maar begrijpelijk) zijn deze 150 mm objectieven veel duurder dan (bijv) een 90 mm. Fotografeer je alleen bloemen, dan hoef je niet zo’n grote
   aan te schaffen. Of…………..koop een set tussenringen (voor 100 euro heb je al een leuke set van 3) en kun je daar met je huidige objectief mee stoeien.

 6. osten georges 24 maart 2016 at 17:34 #

  Hallo
  Het was weer intersant,en met mooie vb.
  Grt.
  osten

 7. Engel Kromhout van der Meer 24 maart 2016 at 08:41 #

  Hoi Laura,

  Leuke blog, wat ik ook wel eens doe is met een plantenspuit water op de bloemen nevelen.
  Zo krijg je een mooi “ochtend” effect.

 8. Jan 23 maart 2016 at 21:55 #

  Hallo Laura
  Had vorige week een paar bloemen op de foto gezet, en vroeg mij af waarom ze niet scherp genoeg waren. Nou dan moet ik na dit te hebben gelezen de natuur maar weer in.
  Prima uitleg dankje

 9. Johan Hennige 23 maart 2016 at 21:40 #

  Ik was al heel lang een fervente liefhebber van bloemen(macro)fotografie. Bloemen zijn van een vergankelijke schoonheid die gewoon vastgelegd moeten worden. Jou verhandeling hier over deze materie hier, maakt me duidelijk dat ik nog heel lang niet uitgeleerd ben. Heb het een (lang) poosje niet meer gedaan, maar door je artikel ben ik uit de ¨slaap¨geschud, thank U very mucho Laura..

 10. Ilse 23 maart 2016 at 20:45 #

  Mooie foto’s!! Met dit soort foto’s merk ik toch wel dat mijn 2 kunstknieen me aardig dwarsbomen! Hurken en even snel liggen is er niet meer bij! Dus maar anders creatief worden!

  • Laura 23 maart 2016 at 21:53 #

   Ik kan me voorstellen dat je knieën je minder flexibel maken. Misschien helpt een camera meer kantelbaarschermpje met LiveView je?

  • jo@nnes 27 maart 2016 at 18:26 #

   Een hoekzoeker kan ook helpen,ik heb mij er een aangeschaft,wellicht zijn geld meer dan waard.

 11. Nicole 22 september 2015 at 12:16 #

  Beste Laura,

  Leuk om te lezen hoe je de bloemen buiten fotografeert. Ik ben benieuwd naar tips hoe je dat in de studio doet of fotografeer je alleen buiten?

  gr Nicole

  • Laura 22 september 2015 at 12:48 #

   Ik fotografeer bloemen eigenlijk alleen buiten, simpelweg omdat ik niet veel met studiofotografie heb. De aanpak in een studio is overigens niet veel anders hoor. Het verschil zit ‘em erin dat je in een studio zelf het licht moet instellen. Je hebt dan meer controle over het licht (ik kan buiten het licht niet feller/zachter maken), maar tegelijkertijd is het wel de kunst om het natuurlijk te laten ogen.

 12. MoniqueZ 27 augustus 2015 at 07:55 #

  Heldere uitleg en de foto zijn erg mooi!
  Fotografeer graag bloemen en kan deze tips gebruiken.
  Dit is de eerste blog die ik van je lees, ga snel verder lezen

  Bedankt Laura!

 13. Gijs Musters 7 mei 2015 at 17:15 #

  Hallo Laura,

  Leuke website en erg leuk geschreven! Ik had het ook erg leuk gevonden als je bij elke foto had gezet wat de F waarde, sluitertijd en mm je hebt gebruikt zoals je dat ook bij punt 2 hebt gedaan. Dat kunnen we er nog meer van leren :)

  Groetjes Gijs

  • Laura 16 oktober 2015 at 10:31 #

   Sorry Gijs, dat zal niet gebeuren. Het is al ontzettend veel werk om een artikel te schrijven en de foto’s er bij te vinden. Bovendien: als ik een foto maak met f/8 op ISO 200 en 1/125s met een 105mm macro, dan is de kans klein dat jij écht dezelfde instellingen gebruikt bij een andere foto, omdat de omstandigheden qua licht niet zomaar gelijk zullen zijn. Wil je leren welke instellingen je kiest passend bij de situatie die je voor je hebt, dan adviseer ik je de online fotografie cursus.

 14. Jan Peeters 17 juni 2014 at 20:23 #

  Vanmiddag alle bloemen in mijn kleine tuin gefotografeerd. Jou artikel sluit goed aan bij mijn stijl van fotograferen en ben niet bang om nog bij te leren.
  bedankt voor je nuttige tips.

 15. Ilse van Gemert 16 april 2014 at 18:15 #

  Goeie tips!! Leuk, ik ga ze morgen meteen uitproberen!

 16. Louis Schutter 10 april 2014 at 08:50 #

  mooi artikel ! volgende week woensdag staat een rit naar de Bollenvelden gepland, hopen op prachtig weer, misschien wat mist in de morgen voor extra sfeer. Reflectieschermen, tussenringen en plantenspuit mee hahaha

 17. Lieuwkje Vlasma 10 april 2014 at 08:25 #

  Laura, dank je wel voor je heldere artikel en mooie foto's ter illustratie! Ik ga je artikel delen!

 18. Marion Verhaaf 9 april 2014 at 19:20 #

  En onbewust deed ik het al op de juiste manier!

 19. Leofoto Zoet 9 april 2014 at 18:27 #

  heel erg bedankt en goed leerzaam.super
  gr leen

 20. Téjo NP Ligtvoet 9 april 2014 at 15:26 #

  Geweldig goeie tips, thnks. Kan weer aan het experimenteren.
  GROETL.

 21. Ludo Van den Sande 9 april 2014 at 13:49 #

  Bedankt voor deze interessante tips en de deskundige uitleg

 22. Aad van den Berg 9 april 2014 at 12:21 #

  voor een amateur zoals ik, zeer leerzaam

 23. Jan de Jong 9 april 2014 at 12:15 #

  Bedankt weer voor de heldere uitleg. Super leerzaam!!!

 24. Marion Verhaaf 9 april 2014 at 10:34 #

  zo maar even uitproberen met de bloemetjes van de Japanse Esdoorn!

 25. Marjan Versluis 9 april 2014 at 10:09 #

  nuttige tips dank je wel

 26. Cees Rog 9 april 2014 at 10:07 #

  Toevallig ben ik bezig met bloemen fotograferen,Laura je komt op het juiste moment.Bedankt

 27. Rob Gipman 9 april 2014 at 10:37 #

  Leuk artikel en de 50mm kan het prima, maar ook met een tilt-shift (DIY) sigma 24mm super-wide II heb je macro en tilt ineen.

 28. Irene 8 april 2014 at 22:22 #

  Laura, dank je wel voor je fijne uitleg.
  Er blijft nog veel te leren.

 29. Deswarte Jean-Pierre 8 april 2014 at 19:46 #

  Bedankt Laura voor de zeer duidelijke uitleg.Heb al veel opgestoken aan site

 30. René Schepers 8 april 2014 at 12:40 #

  Heb precies nog veel te leren :-)

 31. Andre Snijder 8 april 2014 at 12:47 #

  Bedankt, hier heb ik weer info om mee te oefenen.

 32. Jac Rieken 8 april 2014 at 11:04 #

  Bedankt

 33. Hannie 8 april 2014 at 11:46 #

  Lieve Laura bedankt ik heb hier erg veel aan. Geweldig.

 34. Nellie Nellie 8 april 2014 at 09:02 #

  leuk geschreven

 35. Mieke Schuwirth 8 april 2014 at 08:06 #

  Dank je wel voor deze fijne uitleg. Ben er steeds heel blij mee.

Geef een reactie

X