Topmenu

Bloemen fotograferen: 11 tips

Bloemen zijn vaak een geliefd onderwerp om te fotograferen en daarom heb ik hier een uitgebreid artikel voor je. De tips voor het fotograferen van bloemen zijn voor tulpen, rozen, gerbera’s, zonnebloemen en ontelbaar veel andere bloemsoorten. Lees over de camera-instellingen, welke objectieven je het beste kan gebruiken, hoe je speelt met het standpunt en meer.

1. Fotografeer bloemen met weinig scherptediepte

Bij het fotograferen van bloemen wil je waarschijnlijk dat de aandacht echt naar de bloem of de bloemen gaat. Fotografeer daarom met weinig scherptediepte, waarbij de wazige achtergrond (of voorgrond) voor meer rust in het beeld zorgt.

Scherptediepte bij bloemen fotograferen

Deze bloemen zijn gefotografeerd met een kleine scherptediepte. Hierdoor krijgt de foto een duidelijke focus en is het beeld rustiger.

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Door de scherptediepte gaat je aandacht naar de rij met scherpe tulpen.

Amaryllis fotograferen

Deze foto van een amaryllis heeft heel weinig scherptediepte; daarom is alleen de stamper scherp.

Weinig scherptediepte krijg je onder andere door te fotograferen met een groot diafragma. Maar let op: het diafragma is niet de enige factor die de scherptediepte bepaalt. Maak bijvoorbeeld ook de scherpstelafstand kleiner. Hoe dichterbij je komt, hoe kleiner de scherptediepte wordt. Wil je meer weten over scherptediepte en hoe je dit goed voor elkaar krijgt, lees dan het gratis eBook Alles over scherptediepte.

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

De wazige achtergrond door de kleine scherptediepte zorgt in de foto’s hierboven voor meer rust en focus, maar uiteraard is dit niet bij iedere bloemenfoto. Fotografeer je een veld vol bloemen, dan mag je deze ook fotograferen met veel scherptediepte. Deze foto is dan meer een landschapsfoto en alles scherp in beeld werkt prima.

Bloemenveld fotograferen

Het bloemenveld is gefotografeerd met veel scherptediepte; alles van voor tot achteren is scherp.

2. Verschillende objectieven zorgen voor verschillende soorten foto’s

Met welke lens fotografeer je bloemen het best? Daar is niet één antwoord op te geven. Bloemen zijn met allerlei verschillende objectieven te fotograferen, maar je bereikt niet met elke lens hetzelfde effect. Vooral als het gaat om de scherptediepte. Wil je een bloemenveldje fotograferen zoals een landschap, dat kan eigenlijk wel met elke lens. Wil je één of enkele bloemen fotograferen en daarbij weinig scherptediepte in beeld? Dat lukt meestal zelfs met een standaard kitlens (18-55) als je deze maximaal inzoomt, het grootste diafragma kiest en dichterbij komt, mits de achtergrond op enige afstand van de bloemen is.

Een 50mm 1.8 is voor het fotograferen van één of enkele bloemen waarschijnlijk wel een betere keuze, omdat door het grotere diafragma de achtergrond sneller wazig is. Het is ook een optie om de bloemen juist te fotograferen met een telezoom objectief, bijvoorbeeld met een 70-300 lens, waarbij je veel inzoomt om het effect van een wazige achtergrond te bereiken.

Macrofotografie

Wanneer je vooral de details van de bloem wilt vastleggen, dan heb je waarschijnlijk een macro-objectief nodig. Wat een macrolens onderscheid van een telelens, is dat je bij een macro-objectief van heel dichtbij nog op de bloem kan scherpstellen. Soms zelfs op slechts enkele centimeters van de bloem af! Dit zorgt ervoor dat de details dus groot in beeld komen.

Bij een macro-objectief ben je bij het fotograferen van details vaak zelfs zo dichtbij, dat een diafragma van f/8 of kleiner nodig is om te zorgen dat de scherptediepte juist niet té klein wordt.

Bij de keuze in objectieven is het dus vooral belangrijk om rekening te houden met het effect dat je voor ogen hebt. Verwacht niet dat je met elke lens hetzelfde resultaat krijgt en dat je soms andere instellingen moet kiezen. Door de beperkingen van elk objectief in gedachten te houden, voorkom je hopelijk frustraties en teleurstellingen.

Bloemen van bovenaf fotograferen

Door het standpunt en het groothoekobjectief is alles op de foto scherp. Dit maakt de foto druk en onrustig. (24-70mm @ 24mm f/4.5)

Bloemen fotograferen

Door in te zoomen en een lager standpunt te kiezen, wordt de foto nu al iets rustiger. (24-70mm @ 70mm f/4.5)

Bloemenfoto met insect macro

Met een macro-objectief komen de bloemen groter in beeld en wordt de scherptediepte ook kleiner (105mm f/4.5)

Insect bij bloemenfoto's

Omdat je met een macro-objectief van heel dichtbij kan fotograferen, worden zelfs de kleinste details zichtbaar. Zoals dit insect van slechts een paar millimeter groot.

3. Handmatig scherpstellen

Wanneer je fotografeert met erg weinig scherptediepte, dan is het belangrijk dat jij precies aangeeft waarop je wilt scherpstellen. Dit doe je door het scherpstelpunt te verplaatsen. Als je dit aan de camera overlaat, dan komt de focus misschien wel op het verkeerde punt te liggen. Vooral als je erg dichtbij bent met een macro-objectief – omdat je bijvoorbeeld de stuifmeeldraden van een bloem wilt fotograferen – dan is het voor je camera vaak lastig om scherp te stellen op basis van het geselecteerde scherpstelpunt. Gebruik in dat geval de manuele focus en draai de focusring van voor naar achteren om te bepalen waar jij de scherpte wilt leggen!

Scherpte bij bloemenfoto's

In deze foto ligt de scherpte net iets teveel naar voren, waardoor het gele binnenste van de bloem onscherp is.

Scherpte bij bloemenfoto's

De focus is hier enkele millimeters verplaatst, waardoor de scherpte nu wel klopt.


Gebruik de slider om het verschil te zien. Ook voor deze bloem moest de focus heel specifiek gekozen worden.

4. Houd de sluitertijd goed in de gaten tijdens bloemen fotografie

Het is belangrijk om de camera goed stil te houden als je fotografeert met een macro-objectief, of als je veel ingezoomd hebt. Doordat het beeld wordt vergroot door de lens is een kleine beweging van het objectief sneller zichtbaar. Een minimale beweging kan zelfs resulteren in een onscherpe foto. Houd de sluitertijd daarom altijd goed in de gaten en fotografeer zo nodig met een statief. De meeste statieven hebben alleen een minimale hoogte (bijvoorbeeld 30cm) en het is goed mogelijk dat dit te hoog is bij het fotograferen van kleine bloemen. Een alternatief is dan een rijstzak of een (gorillapod) bolletjesstatief. Heb je geen statief mee? Verhoog dan de ISO-waarde om te voorkomen dat de sluitertijd te lang wordt.

Statief bij het fotograferen van bloemen

Het is afhankelijk van het statief hoe laag je bij de grond kan fotograferen. Een standaard statief kan in de laagste stand toch nog te hoog zijn voor het fotograferen van de bloemen

Bolletjesstatief bij bloemenfoto's maken

Een zogenaamd bolletjesstatief is dan een goed alternatief.

5. Laat het bloemenveld voller lijken door je standpunt en inzoomen

Wil je een bloemenveld voller laten lijken? Fotografeer de bloemen van een afstand en zoom met de lens goed in. Door het zoomen lijken de bloemen dichter bij elkaar te staan dan wanneer je deze van dichtbij zou fotograferen met een groothoeklens. Een soort optisch bedrog dus.

Bloemenveld fotograferen

Deze foto werd gemaakt met een groothoekobjectief. Door het hoge standpunt zit er veel ruimte tussen de bloemen. (24-70mm @ 24mm)

Bloemenveld fotograferen

Met een lager standpunt ziet het bloemenveld er al een stukje voller uit (24-70mm @ 24mm)

Bloemenveld fotograferen

Hier heb ik verder ingezoomd op het bloemenveld. De bloemen lijken zo een stuk dichter op elkaar te staan.

Bloemenveld vlakbij de Keukenhof

Fotografeer je een groot en lang bloemenveld? Hier was geen zoom-objectief nodig om het veld vol te laten lijken.

6. Wees creatief met je standpunt

Vaak zul je op een bloem ‘neerkijken’, maar dat is niet altijd het beste standpunt voor de foto. Ga op zoek naar een mooie compositie door bijvoorbeeld eens door je knieën te gaan. Hoe ziet de foto eruit als je de bloem fotografeert vanaf dezelfde hoogte, of juist iets eronder of daarboven? Dit kan een groot verschil maken in de foto, ook omdat de achtergrond hierdoor anders wordt.

Of fotografeer bijvoorbeeld eens bloemen vanuit kikkerperspectief, waarbij je dus tegen de bloemen op kijkt. Hoe hoger de bloemen zijn, hoe gemakkelijker dit gaat – zoals bij zonnebloemen. Maar ook bij lage bloemen is dit vaak mogelijk als je zelf plat op de grond ligt. Neem eventueel een matje of vuilniszak mee zodat je kleding niet te vies wordt als de grond nat of modderig is.

Kikkerperspectief bloemfoto

Varieer ook eens in standpunt bij het fotograferen van bloemen. Deze foto maakte ik met een kikkerperspectief, zodat de blauwe lucht de achtergrond werd.

Standpunt bloemfoto's maken

Door het lagere standpunt is bij deze foto ook de binnenkant van de bloem deels zichtbaar. Dit detail mis je als je teveel van boven fotografeert.

Laag standpunt zodat de gele tulpen mooi afsteken tegen de blauwe lucht.

Door het lage standpunt steken de gele tulpen mooi af tegen de blauwe lucht.

Deze distelbloem werd recht van boven gefotografeerd. Door de kleine scherptediepte geeft dit een tof beeld.

Deze distelbloem werd recht van boven gefotografeerd. Door de kleine scherptediepte geeft dit een tof beeld.

7. Let op de achtergrond en vermijd storende elementen

Let tijdens het fotograferen van de bloem ook altijd goed op de achtergrond en eventuele andere bloemen. Zijn er elementen in de foto die de aandacht wegtrekken van het onderwerp? Haal bijvoorbeeld verdorde blaadjes of storende grassprietjes weg om meer rust in de foto te creëren. Maak het alleen niet te gek en verstoor de natuur niet teveel. Let ook op of er geen aarde of andere vuiltjes op de bloem zitten. Vooral bij macrofotografie is dit snel storend, omdat deze vuiltjes dan duidelijk zichtbaar zijn. Door even te blazen (eventueel met een speciaal blaasbalgje) haal je het weg. Dit scheelt je tijd met het bewerken van de foto.

Bloemfoto maken

De dorre bloem bovenin verstoort het beeld.

Tuinieren bij bloemfoto's

Door een klein beetje ‘tuinieren’ en de dorre bloem weg te halen, krijgt de foto meer rust.

8. Speel met licht!

Speel met licht, ook als je bloemen gaat fotograferen. Staat een bloem in de schaduw, dan krijg je een hele andere sfeer dan wanneer de bloem in de zon staat. Tegenlicht van een laagstaande zon kan de foto ook een extra warme sfeer geven. Het gouden uurtje werkt vaak goed bij landschapsfoto’s, maar ook bij het fotograferen van bloemen.

De positie van het licht maakt soms een groot verschil in de sfeer in de foto. Deze foto's van een stel krokussen zijn gemaakt met tegenlicht, waarbij de zon bijna onder ging.

De positie van het licht maakt soms een groot verschil in de sfeer in de foto. Deze foto’s van een stel krokussen zijn gemaakt met tegenlicht, waarbij de zon bijna onder ging.

Lensflare bij bloemenfoto's

Wanneer de zon recht in de lens schijnt, geeft dit vaak lensflare. Het verschil tussen deze foto en de foto hierboven is slechts een paar millimeter kanteling van de camera. Deze foto heeft een veel warmere sfeer.

Het geel van de zonnebloemen steekt mooi af tegen de blauwe lucht

Deze foto is ’s middags gemaakt. Het geel van de zonnebloemen steekt mooi af tegen de blauwe lucht

Zonnebloem fotograferen in Frankrijk

Tegenlicht aan het einde van de dag geeft de foto een heel andere sfeer.

Bewolkte middag. De kleuren van de klaprozen is hierdoor intens omdat je geen harde schaduwen in beeld hebt.

Dit was op een bewolkte middag. De kleur van de klaprozen is intens omdat je geen harde schaduwen in beeld hebt.

Deze foto met tegenlicht aan het einde van de dag heeft weer een heel andere sfeer.

Deze foto van de klaprozen met tegenlicht aan het einde van de dag is warmer. Ook is er door het tegenlicht meer diepte in de foto gekomen.

9. Bloemen & druppels: een mooie combinatie

Bloemen en waterdruppels vormen een hele mooie combinatie! Bij het fotograferen met een macro-objectief vallen de druppels nog meer op.

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Tulpen na een regenbui in de Keukenhof.

Macro-foto van bloem met druppels

Macro-foto van een tulp met druppels.

Speel met de scherpte en kijk of je de druppels ook mooi scherp op de foto krijgt.

Speel met de focus en kijk of je de druppels ook mooi scherp op de foto krijgt.

Als tegenlicht gecombineerd wordt met dauwdruppels op de bloemen, geeft dat bij weinig scherptediepte een extra sprankelend effect door de bokehrondjes die dan ontstaan.

10. Oplossing tegen de wind bij bloemenfotografie

De wind is snel een spelbreker bij het fotograferen van bloemen. Als het waait is het voor de camera lastig te focussen door de beweging van de bloemen door de wind. Vooral als de bloem die je wilt fotograferen dichtbij staat. Een simpele oplossing is dan om de steel of de bloem zelf vast te houden in de ene hand en te fotograferen met je andere hand. Zoomen of de manuele focus gebruiken is wel een stuk lastiger als je maar met één hand fotografeert.

Bloemen fotograferen als het waait

Ik hield de blauwe druifjes vast bij het steeltje tijdens het fotograferen

Blauwe druifjes

Bij de macrofoto van de blauwe druifjes zie je mijn hand niet meer. Maar hierdoor voorkwam ik wel dat de bloem bewoog door de wind.

11. Rode bloemen fotograferen is lastig!

Rood is de lastigste kleur voor je camera om vast te leggen: deze kleur is het snelst overbelicht. Vooral felrode bloemen zoals rode tulpen of klaprozen geven nog wel eens problemen. Het rood lijkt dan op de foto helemaal dicht te lopen. Belicht de foto eventueel iets onder om de belangrijke kleurinformatie nog te behouden en houd ook het histogram goed in de gaten.

Rode bloem fotograferen

De kleur rood is het snelste overbelicht. Voorkom overbelichting door het histogram in de gaten te houden, zodat de kleur niet dichtloopt.

11 tips voor bloemen fotograferenFotografietips voor zonnebloemen

11 tips voor bloemen fotograferen

Fotografietips voor bloemen

11 tips voor bloemen fotograferen

Fotografietips voor bloemen

11 tips voor bloemen fotograferen

Fotografietips voor bloemen

11 tips voor tulpen fotograferen

Fotografietips voor bloemen

11 tips voor bloemen fotograferen

Fotografietips voor bloemen

11 tips voor bloemen fotograferen

Fotografietips voor bloemen

11 tips voor bloemen fotograferen

Fotografietips voor bloemen

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, , , , , , ,

41 reacties op Bloemen fotograferen: 11 tips

 1. marij 28 juni 2017 at 16:00 #

  Ik maak graag macro’s van de bloemen in mijn tuin en niet alleen de kleur rood vind ik moeilijk, maar ook paars en blauw, heb je daar dezelde tip voor: iets onderbelichten?

 2. Theo Reijnders 17 juli 2016 at 11:14 #

  Dank voor je duidelijke uitleg!!

 3. Rien v Wanrooij 15 juli 2016 at 14:00 #

  Hoi Laura,
  gisteren je boek gekocht, zo heb ik het fotograferen ook geleerd.
  Eerste keer naar zo’n avond geweest
  Vele herkenbare dingen kwamen voorbij, en een leerzaam boek.
  Zie mijn websites: zeldenrustgeffen.nl en Geffen het dorp tussen de twee molens…
  De vele herkenbaregroetjes Rien

 4. Dies ter Avest 23 april 2016 at 11:44 #

  Dank je wel voor je tips. Ik heb een andere vraag. Mijn man schildert graag de natuur. Als hij foto’s van zijn schilderijen maakt komen de kleuren niet overeen met wat je ziet. bij het afdrukken. Op de computer bewerkt hij ze en ze zien er dan goed uit. Wat doet hij fout? Wat raadt je hem aan?

 5. Simone Hiensch 18 april 2016 at 19:50 #

  Lara, ik heb nog geen macrolens. Wat kan je mij adviseren voor de aanschaf van een macrolens?

  • Laura 19 april 2016 at 07:52 #

   Een goede fotowinkel kan je het beste adviseren denk ik! :) Die kan advies geven op basis van de body, je wensen, wat je graag macro wilt fotograferen en welk budget je hebt.

  • Theo Hamoen 17 juli 2016 at 10:56 #

   Mag ik je een tip geven?
   Een 90 of 105 mm macro objectief is ook heel mooi als portretlens te gebruiken!
   Een 60 mm macro is duidelijk goedkoper dan een (bijv.) 150 mm, maar de verhouding 1:1 op je sensor blijft gelijk. Het voordeel van een 150 mm is dat je verder van je onderwerp af kan blijven. Vooral bij insecten is dat fijn (ze vliegen minder snel weg). Jammer genoeg (maar begrijpelijk) zijn deze 150 mm objectieven veel duurder dan (bijv) een 90 mm. Fotografeer je alleen bloemen, dan hoef je niet zo’n grote
   aan te schaffen. Of…………..koop een set tussenringen (voor 100 euro heb je al een leuke set van 3) en kun je daar met je huidige objectief mee stoeien.

 6. osten georges 24 maart 2016 at 17:34 #

  Hallo
  Het was weer intersant,en met mooie vb.
  Grt.
  osten

 7. Engel Kromhout van der Meer 24 maart 2016 at 08:41 #

  Hoi Laura,

  Leuke blog, wat ik ook wel eens doe is met een plantenspuit water op de bloemen nevelen.
  Zo krijg je een mooi “ochtend” effect.

 8. Jan 23 maart 2016 at 21:55 #

  Hallo Laura
  Had vorige week een paar bloemen op de foto gezet, en vroeg mij af waarom ze niet scherp genoeg waren. Nou dan moet ik na dit te hebben gelezen de natuur maar weer in.
  Prima uitleg dankje

 9. Johan Hennige 23 maart 2016 at 21:40 #

  Ik was al heel lang een fervente liefhebber van bloemen(macro)fotografie. Bloemen zijn van een vergankelijke schoonheid die gewoon vastgelegd moeten worden. Jou verhandeling hier over deze materie hier, maakt me duidelijk dat ik nog heel lang niet uitgeleerd ben. Heb het een (lang) poosje niet meer gedaan, maar door je artikel ben ik uit de ¨slaap¨geschud, thank U very mucho Laura..

 10. Ilse 23 maart 2016 at 20:45 #

  Mooie foto’s!! Met dit soort foto’s merk ik toch wel dat mijn 2 kunstknieen me aardig dwarsbomen! Hurken en even snel liggen is er niet meer bij! Dus maar anders creatief worden!

  • Laura 23 maart 2016 at 21:53 #

   Ik kan me voorstellen dat je knieën je minder flexibel maken. Misschien helpt een camera meer kantelbaarschermpje met LiveView je?

  • jo@nnes 27 maart 2016 at 18:26 #

   Een hoekzoeker kan ook helpen,ik heb mij er een aangeschaft,wellicht zijn geld meer dan waard.

 11. Nicole 22 september 2015 at 12:16 #

  Beste Laura,

  Leuk om te lezen hoe je de bloemen buiten fotografeert. Ik ben benieuwd naar tips hoe je dat in de studio doet of fotografeer je alleen buiten?

  gr Nicole

  • Laura 22 september 2015 at 12:48 #

   Ik fotografeer bloemen eigenlijk alleen buiten, simpelweg omdat ik niet veel met studiofotografie heb. De aanpak in een studio is overigens niet veel anders hoor. Het verschil zit ‘em erin dat je in een studio zelf het licht moet instellen. Je hebt dan meer controle over het licht (ik kan buiten het licht niet feller/zachter maken), maar tegelijkertijd is het wel de kunst om het natuurlijk te laten ogen.

 12. MoniqueZ 27 augustus 2015 at 07:55 #

  Heldere uitleg en de foto zijn erg mooi!
  Fotografeer graag bloemen en kan deze tips gebruiken.
  Dit is de eerste blog die ik van je lees, ga snel verder lezen

  Bedankt Laura!

 13. Gijs Musters 7 mei 2015 at 17:15 #

  Hallo Laura,

  Leuke website en erg leuk geschreven! Ik had het ook erg leuk gevonden als je bij elke foto had gezet wat de F waarde, sluitertijd en mm je hebt gebruikt zoals je dat ook bij punt 2 hebt gedaan. Dat kunnen we er nog meer van leren :)

  Groetjes Gijs

  • Laura 16 oktober 2015 at 10:31 #

   Sorry Gijs, dat zal niet gebeuren. Het is al ontzettend veel werk om een artikel te schrijven en de foto’s er bij te vinden. Bovendien: als ik een foto maak met f/8 op ISO 200 en 1/125s met een 105mm macro, dan is de kans klein dat jij écht dezelfde instellingen gebruikt bij een andere foto, omdat de omstandigheden qua licht niet zomaar gelijk zullen zijn. Wil je leren welke instellingen je kiest passend bij de situatie die je voor je hebt, dan adviseer ik je de online fotografie cursus.

 14. Jan Peeters 17 juni 2014 at 20:23 #

  Vanmiddag alle bloemen in mijn kleine tuin gefotografeerd. Jou artikel sluit goed aan bij mijn stijl van fotograferen en ben niet bang om nog bij te leren.
  bedankt voor je nuttige tips.

 15. Ilse van Gemert 16 april 2014 at 18:15 #

  Goeie tips!! Leuk, ik ga ze morgen meteen uitproberen!

 16. Louis Schutter 10 april 2014 at 08:50 #

  mooi artikel ! volgende week woensdag staat een rit naar de Bollenvelden gepland, hopen op prachtig weer, misschien wat mist in de morgen voor extra sfeer. Reflectieschermen, tussenringen en plantenspuit mee hahaha

 17. Lieuwkje Vlasma 10 april 2014 at 08:25 #

  Laura, dank je wel voor je heldere artikel en mooie foto's ter illustratie! Ik ga je artikel delen!

 18. Marion Verhaaf 9 april 2014 at 19:20 #

  En onbewust deed ik het al op de juiste manier!

 19. Leofoto Zoet 9 april 2014 at 18:27 #

  heel erg bedankt en goed leerzaam.super
  gr leen

 20. Téjo NP Ligtvoet 9 april 2014 at 15:26 #

  Geweldig goeie tips, thnks. Kan weer aan het experimenteren.
  GROETL.

 21. Ludo Van den Sande 9 april 2014 at 13:49 #

  Bedankt voor deze interessante tips en de deskundige uitleg

 22. Aad van den Berg 9 april 2014 at 12:21 #

  voor een amateur zoals ik, zeer leerzaam

 23. Jan de Jong 9 april 2014 at 12:15 #

  Bedankt weer voor de heldere uitleg. Super leerzaam!!!

 24. Marion Verhaaf 9 april 2014 at 10:34 #

  zo maar even uitproberen met de bloemetjes van de Japanse Esdoorn!

 25. Marjan Versluis 9 april 2014 at 10:09 #

  nuttige tips dank je wel

 26. Cees Rog 9 april 2014 at 10:07 #

  Toevallig ben ik bezig met bloemen fotograferen,Laura je komt op het juiste moment.Bedankt

 27. Rob Gipman 9 april 2014 at 10:37 #

  Leuk artikel en de 50mm kan het prima, maar ook met een tilt-shift (DIY) sigma 24mm super-wide II heb je macro en tilt ineen.

 28. Irene 8 april 2014 at 22:22 #

  Laura, dank je wel voor je fijne uitleg.
  Er blijft nog veel te leren.

 29. Deswarte Jean-Pierre 8 april 2014 at 19:46 #

  Bedankt Laura voor de zeer duidelijke uitleg.Heb al veel opgestoken aan site

 30. René Schepers 8 april 2014 at 12:40 #

  Heb precies nog veel te leren :-)

 31. Andre Snijder 8 april 2014 at 12:47 #

  Bedankt, hier heb ik weer info om mee te oefenen.

 32. Jac Rieken 8 april 2014 at 11:04 #

  Bedankt

 33. Hannie 8 april 2014 at 11:46 #

  Lieve Laura bedankt ik heb hier erg veel aan. Geweldig.

 34. Nellie Nellie 8 april 2014 at 09:02 #

  leuk geschreven

 35. Mieke Schuwirth 8 april 2014 at 08:06 #

  Dank je wel voor deze fijne uitleg. Ben er steeds heel blij mee.

Geef een reactie

X