Bloemen zijn vaak een geliefd onderwerp om te fotograferen en daarom heb ik hier een uitgebreid artikel voor je. De tips voor het fotograferen van bloemen zijn voor tulpen, rozen, gerbera’s, klaprozen, zonnebloemen en ontelbaar veel andere bloemsoorten. Lees over de camera-instellingen, welke objectieven je het beste kan gebruiken, hoe je speelt met het standpunt en meer.
1. Fotografeer bloemen met weinig scherptediepte
Bij het fotograferen van bloemen wil je waarschijnlijk dat de aandacht echt naar de bloem of de bloemen gaat. Fotografeer daarom met weinig scherptediepte, waarbij de wazige achtergrond (of voorgrond) voor meer rust in het beeld zorgt.
Weinig scherptediepte krijg je onder andere door te fotograferen met een groot diafragma. Maar let op: het diafragma is niet de enige factor die de scherptediepte bepaalt. Maak bijvoorbeeld ook de scherpstelafstand kleiner. Hoe dichterbij je komt, hoe kleiner de scherptediepte wordt. Wil je meer weten over scherptediepte en hoe je dit goed voor elkaar krijgt, lees dan het gratis eBook Alles over scherptediepte.
Gratis eBook: Alles over Scherptediepte
Meld je net als 27 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.
De wazige achtergrond door de kleine scherptediepte zorgt in de foto’s hierboven voor meer rust en focus, maar uiteraard is dit niet bij iedere bloemenfoto. Fotografeer je een veld vol bloemen, dan mag je deze ook fotograferen met veel scherptediepte. Deze foto is dan meer een landschapsfoto en alles scherp in beeld werkt prima.
gratis webinar
Masterclass: Reflecties in beeld
Ontdek nieuwe invalshoeken en leer hoe je weerkaatsing en
spiegeling gebruikt voor foto’s met een boeiende compositie
2. Verschillende objectieven zorgen voor verschillende soorten foto’s
Met welke lens fotografeer je bloemen het best? Daar is niet één antwoord op te geven. Bloemen zijn met allerlei verschillende objectieven te fotograferen, maar je bereikt niet met elke lens hetzelfde effect. Vooral als het gaat om de scherptediepte. Wil je een bloemenveldje fotograferen zoals een landschap, dat kan eigenlijk wel met elke lens. Wil je één of enkele bloemen fotograferen en daarbij weinig scherptediepte in beeld? Dat lukt meestal zelfs met een standaard kitlens (18-55) als je deze maximaal inzoomt, het grootste diafragma kiest en dichterbij komt, mits de achtergrond op enige afstand van de bloemen is.
Een 50mm 1.8 is voor het fotograferen van één of enkele bloemen waarschijnlijk wel een betere keuze, omdat door het grotere diafragma de achtergrond sneller wazig is. Het is ook een optie om de bloemen juist te fotograferen met een telezoom objectief, bijvoorbeeld met een 70-300 lens, waarbij je veel inzoomt om het effect van een wazige achtergrond te bereiken.
Macrofotografie
Wanneer je vooral de details van de bloem wilt vastleggen, dan heb je waarschijnlijk een macro-objectief nodig. Wat een macrolens onderscheid van een telelens, is dat je bij een macro-objectief van heel dichtbij nog op de bloem kan scherpstellen. Soms zelfs op slechts enkele centimeters van de bloem af! Dit zorgt ervoor dat de details dus groot in beeld komen.
Bij een macro-objectief ben je bij het fotograferen van details vaak zelfs zo dichtbij, dat een diafragma van f/8 of kleiner nodig is om te zorgen dat de scherptediepte juist niet té klein wordt.
Bij de keuze in objectieven is het dus vooral belangrijk om rekening te houden met het effect dat je voor ogen hebt. Verwacht niet dat je met elke lens hetzelfde resultaat krijgt en dat je soms andere instellingen moet kiezen. Door de beperkingen van elk objectief in gedachten te houden, voorkom je hopelijk frustraties en teleurstellingen.
3. Handmatig scherpstellen
Wanneer je fotografeert met erg weinig scherptediepte, dan is het belangrijk dat jij precies aangeeft waarop je wilt scherpstellen. Dit doe je door het scherpstelpunt te verplaatsen. Als je dit aan de camera overlaat, dan komt de focus misschien wel op het verkeerde punt te liggen. Vooral als je erg dichtbij bent met een macro-objectief – omdat je bijvoorbeeld de stuifmeeldraden van een bloem wilt fotograferen – dan is het voor je camera vaak lastig om scherp te stellen op basis van het geselecteerde scherpstelpunt. Gebruik in dat geval de manuele focus en draai de focusring van voor naar achteren om te bepalen waar jij de scherpte wilt leggen!
4. Houd de sluitertijd goed in de gaten tijdens bloemen fotografie
Het is belangrijk om de camera goed stil te houden als je fotografeert met een macro-objectief, of als je veel ingezoomd hebt. Doordat het beeld wordt vergroot door de lens is een kleine beweging van het objectief sneller zichtbaar. Een minimale beweging kan zelfs resulteren in een onscherpe foto. Houd de sluitertijd daarom altijd goed in de gaten en fotografeer zo nodig met een statief. De meeste statieven hebben alleen een minimale hoogte (bijvoorbeeld 30cm) en het is goed mogelijk dat dit te hoog is bij het fotograferen van kleine bloemen. Een alternatief is dan een rijstzak of een (gorillapod) bolletjesstatief. Heb je geen statief mee? Verhoog dan de ISO-waarde om te voorkomen dat de sluitertijd te lang wordt.
5. Laat het bloemenveld voller lijken door je standpunt en inzoomen
Wil je een bloemenveld voller laten lijken? Fotografeer de bloemen van een afstand en zoom met de lens goed in. Door het zoomen lijken de bloemen dichter bij elkaar te staan dan wanneer je deze van dichtbij zou fotograferen met een groothoeklens. Een soort optisch bedrog dus.
6. Wees creatief met je standpunt
Vaak zul je op een bloem ‘neerkijken’, maar dat is niet altijd het beste standpunt voor de foto. Ga op zoek naar een mooie compositie door bijvoorbeeld eens door je knieën te gaan. Hoe ziet de foto eruit als je de bloem fotografeert vanaf dezelfde hoogte, of juist iets eronder of daarboven? Dit kan een groot verschil maken in de foto, ook omdat de achtergrond hierdoor anders wordt.
Of fotografeer bijvoorbeeld eens bloemen vanuit kikkerperspectief, waarbij je dus tegen de bloemen op kijkt. Hoe hoger de bloemen zijn, hoe gemakkelijker dit gaat – zoals bij zonnebloemen. Maar ook bij lage bloemen is dit vaak mogelijk als je zelf plat op de grond ligt. Neem eventueel een matje of vuilniszak mee zodat je kleding niet te vies wordt als de grond nat of modderig is.
7. Let op de achtergrond en vermijd storende elementen
Let tijdens het fotograferen van de bloem ook altijd goed op de achtergrond en eventuele andere bloemen. Zijn er elementen