Topmenu

Het verhaal achter de foto: Big Blue Eyes

Is het een alien? Is het een eng insect? Nee, dit wezen met de ‘big blue eyes’ is gewoon een mooie vlinder. In dit artikel vertel ik je het verhaal achter deze foto, inclusief een klein geheim over de foto.

De vlinder met big blue eyes

Het verhaal achter de foto

De foto is in 2009 gemaakt in vlindertuin de Berkenhof (Nu onder de naam Tropical Zoo in Kwadendamme, Zeeland). Deze vlindertuin is een uit de hand gelopen hobby van eigenaar Johan en hij stelt sinds 1997 zijn kas met een grote diversiteit aan tropische planten, reptielen en vlinders open voor het publiek.

Het klimaat in de grote kas is erg warm en vochtig. Bij binnenkomst had dit direct invloed op de fotoapparatuur. Het verschil in temperatuur was te groot en het glas van het objectief besloeg. Wanneer dit gebeurt is de beste methode om simpelweg geduld te hebben en je camera aan de temperatuur ‘te laten wennen’, zodat de condens vanzelf verdwijnt. Ga je het glas proberen schoon te wrijven dan zal deze niet veel later toch weer opnieuw beslaan (omdat er nog steeds een temperatuur verschil is). Als je dit bovendien niet zorgvuldig doet heb je kans op krassen en beschadiging van het frontglas.

De foto maakte ik met een macrolens. Eén van de eigenschappen van een macro-objectief is dat deze een kleine minimale scherpstelafstand heeft. Je kunt zo heel dicht bij je onderwerp komen. Samen met de vergroting van het objectief gaf mij dit de mogelijkheid om de vlinder beeldvullend op de foto te zetten. De details zoals de voelsprinten, maar ook de haartjes op het lijf van de vlinder, zijn zo goed zichtbaar.

Het was deze middag voor het eerst dat ik uitgebreid vlinders fotografeerde. Het herinnerde me er aan hoe belangrijk het is dat je je instellingen en scherpstelpunten goed beheerst, want voor je het weet zijn de vlinders alweer weggevlogen. Ik denk dat deze vlinder echter ‘moe’ was, want ze bleef meer dan drie minuten (ik heb het opgezocht in de tijden van mijn foto’s) roerloos op het blad zitten en dat gaf mij uitgebreid de tijd om deze foto te maken.

Compositie & scherptediepte van de foto

Allereerst koos ik er bewust voor om de vlinder frontaal te fotograferen en in het midden te plaatsen. Juist dit ongewone standpunt en deze strakke symmetrische compositie maakt deze foto in mijn ogen zo speciaal!

Door een kleine scherptediepte in de foto zou de achtergrond wazig worden in de foto (in dit geval een gele muur) en de structuur niet meer te zien zijn.Tegelijkertijd wilde ik ook niet een té kleine scherptediepte, want het is dan heel lastig om uit de hand te fotograferen én een scherpe foto te krijgen.

Zoals beschreven in mijn eBook ‘Alles over scherptediepte’ is niet alleen het diafragma maar ook de brandpuntsafstand en scherpstelafstand van belangrijke invloed op de scherptediepte. Omdat ik dichtbij en met een redelijk lange brandpuntsafstand fotografeerde koos ik voor een iets kleiner diafragma f/5.6 en zette het scherpstelpunt op de ogen. De scherptediepte was nog steeds slechts enkele millimeters: de voelsprieten staan op dezelfde afstand van de lens als de ogen en zijn daarom ook scherp, maar de voorste pootjes vallen alweer buiten het scherptediepte gebied en werden waziger.

Bewerking van de foto

Een geheim van deze foto is dat de foto eigenlijk op z’n kop gemaakt is en (iets meer dan) 180 graden is gedraaid! De vlinder hing onderste boven aan een blad en als je heel goed kijkt kun je dit ook op de foto terug zien. De ogen van de vlinder zijn donkerder aan de bovenkant dan aan de onderkant. Omdat licht (vrijwel) altijd van bovenaf komt, verraadt dit eigenlijk dat de foto gedraaid is.

Bij het bewerken van de foto in Lightroom is hij (naast het draaien) een klein beetje uitgesneden met vaste beeldverhouding zodat de vlinder exact in het midden stond. Het contrast is verhoogd en de verzadiging van de kleuren is nog wat sterker gemaakt. Op de originele foto zie je aan de linkerkant van het beeld nog de rand van een groen blad op de achtergrond. Met de gehele achtergrond zo geel stoorde deze wazige vlek mij en daarom is de groene vlek met de clone-tool weggehaald. Tenslotte heb ik, om het ‘geheim’ van de ondersteboven foto iets te verhullen, de bovenkant van de ogen bovendien iets minder donker gemaakt door deze met het penseelgereedschap op te lichten.

Onbewerkte foto van de vlinder

Onbewerkt – SOOC (Straight out of camera)

Bewerkte foto van de vlinder (eindresultaat)

Bewerkt.

De uitgevoerde bewerkingen in Lightroom:

 • 180 graden gedraaid
 • Croppen & kleine kanteling
 • Meer contrast
 • Meer verzadiging
 • Wegklonen van het groene blad op de achtergrond
 • Oplichten van de bovenkant van de ogen

Een paar kleine aanpassingen geven toch wel een groot verschil, vind je ook niet?

Vlinders fotograferen

Wil jij ook graag oefenen met het fotograferen van vlinders? Dan is een bezoekje aan een van de paar vlindertuinen in Nederland zeker de moeite waard! Fotografeer je liever vlinders ‘in het wild’? Ga dan ’s ochtends vroeg op pad! Vlinders moeten na een frisse nacht namelijk eerst nog opwarmen door de zon/omgevingstemperatuur voordat ze kunnen vliegen. Dit kan jou de tijd geven om (net als ik) uitgebreid je ‘model’ te fotograferen.

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, ,

18 reacties op Het verhaal achter de foto: Big Blue Eyes

 1. Rianne van der Waals 21 januari 2014 at 22:41 #

  Heb lekker even rond gekeken op je website, prachtig allemaal!
  En heel veel te leren ook :-)

 2. Hugo Deneweth 8 augustus 2012 at 12:01 #

  Prachtig werk en vooral een boeiend artikel!

 3. Anja Noorlander 18 juni 2012 at 19:57 #

  Erg mooi, ik ga ook zeker een kijkje in de lightroom nemen!

 4. Tineke 10 juni 2012 at 10:36 #

  Leuk artikel Laura,

  Nog een tip, als je veel met temperatuurverschillen te maken krijgt, zoals in een vlindertuin, kun je je camera met aangekoppelde lens het beste in een goed afgesloten plastic zak, ( zijn te koop met rits en al) laten acclimatiseren. De condensdruppels blijven aan de buitenkant van de zak en komen niet op je camera terecht.

 5. Nathalie Peeters 10 mei 2012 at 22:20 #

  Dank je voor je verhaal Laura! Het nodigt echt uit om met het fototoestel op pad te gaan. Nu alleen nog mooi weer en vlinders hè….

 6. Margot 10 mei 2012 at 18:38 #

  Een mooie en volledige uitleg weer bij een mooie foto. Leuk om te lezen!

 7. Vanhoorne Roger 10 mei 2012 at 18:21 #

  zeer mooie foto en een leerrijke uitleg
  succes verder met de fotografie

  vriendelijk groet Roger

 8. Hans van Dam 10 mei 2012 at 13:04 #

  Mooi! Juist ook het standpunt. Lekker smal ;-)

 9. Mireille Droste 10 mei 2012 at 11:56 #

  mooi!

 10. Marry Fermont 10 mei 2012 at 09:52 #

  We zijn niet anders gewend: leerzaam en leuk artikel weer Laura!

 11. Eelko Tuurenhout 10 mei 2012 at 09:09 #

  Een hele mooie foto Laura.

 12. Ludo Van Den Sande 10 mei 2012 at 08:34 #

  Proficiat met deze prachtige foto’s en uiteraard zoals steeds met de goede uitleg succes verder

 13. Herma Mulder 10 mei 2012 at 08:31 #

  Erg gaaf, deze foto! Ik heb zelf ook eens deze compositie gehanteerd, maar de ogen van deze vlinder met de achtergrond erbij, maakt het een fris geheel. Supermooi gelukt.

  Groet Herma

 14. Ronny Petitjean 10 mei 2012 at 07:56 #

  Knap… Scherptepunt en DOF perfect gekozen!

 15. Rob van Keulen 10 mei 2012 at 07:11 #

  Mooie foto Laura en een goede en duidelijke uitleg.

 16. Didier Bunkens 10 mei 2012 at 06:59 #

  Knap!

 17. Leona Zwaenepoel 10 mei 2012 at 06:58 #

  speciale foto

 18. Peter Rozé 10 mei 2012 at 06:27 #

  zeer mooi

Geef een reactie

X