Is het een alien? Is het een eng insect? Nee, dit wezen met de ‘big blue eyes’ is gewoon een mooie vlinder. In dit artikel vertel ik je het verhaal achter deze foto, inclusief een klein geheim over de foto.

De vlinder met big blue eyes

Het verhaal achter de foto

De foto is in 2009 gemaakt in vlindertuin Tropical Zoo in Kwadendamme (Zeeland). Deze vlindertuin is een uit de hand gelopen hobby van eigenaar Johan en hij stelt sinds 1997 zijn kas met een grote diversiteit aan tropische planten, reptielen en vlinders open voor het publiek.

Het klimaat in de grote kas is erg warm en vochtig. Bij binnenkomst had dit direct invloed op de fotoapparatuur. Het verschil in temperatuur was te groot en het glas van het objectief besloeg. Wanneer dit gebeurt is de beste methode om simpelweg geduld te hebben en je camera aan de temperatuur ’te laten wennen’, zodat de condens vanzelf verdwijnt. Ga je het glas proberen schoon te wrijven dan zal deze niet veel later toch weer opnieuw beslaan (omdat er nog steeds een temperatuur verschil is). Als je dit bovendien niet zorgvuldig doet heb je kans op krassen en beschadiging van het frontglas.

De foto maakte ik met een macrolens. Eén van de eigenschappen van een macro-objectief is dat deze een kleine minimale scherpstelafstand heeft. Je kunt zo heel dicht bij je onderwerp komen. Samen met de vergroting van het objectief gaf mij dit de mogelijkheid om de vlinder beeldvullend op de foto te zetten. De details zoals de voelsprinten, maar ook de haartjes op het lijf van de vlinder, zijn zo goed zichtbaar.

Het was deze middag voor het eerst dat ik uitgebreid vlinders fotografeerde. Het herinnerde me er aan hoe belangrijk het is dat je je instellingen en scherpstelpunten goed beheerst, want voor je het weet zijn de vlinders alweer weggevlogen. Ik denk dat deze vlinder echter ‘moe’ was, want ze bleef meer dan drie minuten (ik heb het opgezocht in de tijden van mijn foto’s) roerloos op het blad zitten en dat gaf mij uitgebreid de tijd om deze foto te maken.

Compositie & scherptediepte van de foto

Allereerst koos ik er bewust voor om de vlinder frontaal te fotograferen en in het midden te plaatsen. Juist dit ongewone standpunt en deze strakke symmetrische compositie maakt deze foto in mijn ogen zo speciaal!

Door een kleine scherptediepte in de foto zou de achtergrond wazig worden in de foto (in dit geval een gele muur) en de structuur niet meer te zien zijn.Tegelijkertijd wilde ik ook niet een té kleine scherptediepte, want het is dan heel lastig om uit de hand te fotograferen én een scherpe foto te krijgen.

Zoals beschreven in mijn eBook ‘Alles over scherptediepte’ is niet alleen het diafragma maar ook de brandpuntsafstand en scherpstelafstand van belangrijke invloed op de scherptediepte. Omdat ik dichtbij en met een redelijk lange brandpuntsafstand fotografeerde koos ik voor een iets kleiner diafragma f/5.6 en zette het scherpstelpunt op de ogen. De scherptediepte was nog steeds slechts enkele millimeters: de voelsprieten staan op dezelfde afstand van de lens als de ogen en zijn daarom ook scherp, maar de voorste pootjes vallen alweer buiten het scherptediepte gebied en werden waziger.

(Meer weten over vlinderfotografie? Lees dan vooral het uitgebreide artikel over het fotograferen van vlinders)

Bewerking van de foto

Een geheim van deze foto is dat de foto eigenlijk op z’n kop gemaakt is en (iets meer dan) 180 graden is gedraaid! De vlinder hing onderste boven aan een blad en als je heel goed kijkt kun je dit ook op de foto terug zien. De ogen van de vlinder zijn donkerder aan de bovenkant dan aan de onderkant. Omdat licht (vrijwel) altijd van bovenaf komt, verraadt dit eigenlijk dat de foto gedraaid is.

Bij het bewerken van de foto in Lightroom is hij (naast het draaien) een klein beetje uitgesneden met vaste beeldverhouding zodat de vlinder exact in het midden stond. Het contrast is verhoogd en de verzadiging van de kleuren is nog wat sterker gemaakt. Op de originele foto zie je aan de linkerkant van het beeld nog de rand van een groen blad op de achtergrond. Met de gehele achtergrond zo geel stoorde deze wazige vlek mij en daarom is de groene vlek met de clone-tool weggehaald. Tenslotte heb ik, om het ‘geheim’ van de ondersteboven foto iets te verhullen, de bovenkant van de ogen bovendien iets minder donker gemaakt door deze met het penseelgereedschap op te lichten.

Onbewerkte foto van de vlinder

Onbewerkt – SOOC (Straight out of camera)

Bewerkte foto van de vlinder (eindresultaat)

Bewerkt.

De uitgevoerde bewerkingen in Lightroom:

  • 180 graden gedraaid
  • Croppen & kleine kanteling
  • Meer contrast
  • Meer verzadiging
  • Wegklonen van het groene blad op de achtergrond
  • Oplichten van de bovenkant van de ogen

Een paar kleine aanpassingen geven toch wel een groot verschil, vind je ook niet?

Vlinders fotograferen

Wil jij ook graag oefenen met het fotograferen van vlinders? Meer tips staan in het artikel over vlinderfotografie. In dat artikel staat ook een lijst met vlindertuinen in Nederland.