Is het een alien? Is het een eng insect? Nee, dit wezen met de ‘big blue eyes’ is gewoon een mooie vlinder. In dit artikel vertel ik je het verhaal achter deze foto, inclusief een klein geheim over de foto.
Het verhaal achter de foto
De foto is in 2009 gemaakt in vlindertuin Tropical Zoo in Kwadendamme (Zeeland). Deze vlindertuin is een uit de hand gelopen hobby van eigenaar Johan en hij stelt sinds 1997 zijn kas met een grote diversiteit aan tropische planten, reptielen en vlinders open voor het publiek.
Het klimaat in de grote kas is erg warm en vochtig. Bij binnenkomst had dit direct invloed op de fotoapparatuur. Het verschil in temperatuur was te groot en het glas van het objectief besloeg. Wanneer dit gebeurt is de beste methode om simpelweg geduld te hebben en je camera aan de temperatuur ‘te laten wennen’, zodat de condens vanzelf verdwijnt. Ga je het glas proberen schoon te wrijven dan zal deze niet veel later toch weer opnieuw beslaan (omdat er nog steeds een temperatuur verschil is). Als je dit bovendien niet zorgvuldig doet heb je kans op krassen en beschadiging van het frontglas.
De foto maakte ik met een macrolens. Eén van de eigenschappen van een macro-objectief is dat deze een kleine minimale scherpstelafstand heeft. Je kunt zo heel dicht bij je onderwerp komen. Samen met de vergroting van het objectief gaf mij dit de mogelijkheid om de vlinder beeldvullend op de foto te zetten. De details zoals de voelsprinten, maar ook de haartjes op het lijf van de vlinder, zijn zo goed zichtbaar.
Het was deze middag voor het eerst dat ik uitgebreid vlinders fotografeerde. Het herinnerde me er aan hoe belangrijk het is dat je je instellingen en scherpstelpunten goed beheerst, want voor je het weet zijn de vlinders alweer weggevlogen. Ik denk dat deze vlinder echter ‘moe’ was, want ze bleef meer dan drie minuten (ik heb het opgezocht in de tijden van mijn foto’s) roerloos op het blad zitten en dat gaf mij uitgebreid de tijd om deze foto te maken.
Compositie & scherptediepte van de foto
Allereerst koos ik er bewust voor om de vlinder frontaal te fotograferen en in het midden te plaatsen. Juist dit ongewone standpunt en deze strakke symmetrische compositie maakt deze foto in mijn ogen zo speciaal!
Door een kleine scherptediepte in de foto zou de achtergrond wazig worden in de foto (in dit geval een gele muur) en de structuur niet meer te zien zijn.Tegelijkertijd wilde ik ook niet een té kleine scherptediepte, want het is dan heel lastig om uit de hand te fotograferen én een scherpe foto te krijgen.
Zoals beschreven in mijn eBook ‘Alles over scherptediepte’ is niet alleen het diafragma maar ook de brandpuntsafstand en scherpstelafstand van belangrijke invloed op de scherptediepte. Omdat ik dichtbij en met een redelijk lange brandpuntsafstand fotografeerde koos ik voor een iets kleiner diafragma f/5.6 en zette het scherpstelpunt op de ogen. De scherptediepte was nog steeds slechts enkele millimeters: de voelsprieten staan op dezelfde afstand van de lens als de ogen en zijn daarom ook scherp, maar de voorste pootjes vallen alweer buiten het scherptediepte gebied en werden waziger.
(Meer weten over vlinderfotografie? Lees dan vooral het uitgebreide artikel over het fotograferen van vlinders)
Bewerking van de foto
Een geheim van deze foto is dat de foto eigenlijk op z’n kop gemaakt is en (iets meer dan) 180 graden is gedraaid! De vlinder hing onderste boven aan een blad en als je heel goed kijkt kun je dit ook op de foto terug zien. De ogen van de vlinder zijn donkerder aan de bovenkant dan aan de onderkant. Omdat licht (vrijwel) altijd van bovenaf komt, verraadt dit eigenlijk dat de foto gedraaid is.
Bij het bewerken van de foto in Lightroom is hij (naast het draaien) een klein beetje uitgesneden met vaste beeldverhouding zodat de vlinder exact in het midden stond. Het contrast is verhoogd en de verzadiging van de kleuren is nog wat sterker gemaakt. Op de originele foto zie je aan de linkerkant van het beeld nog de rand van een groen blad op de achtergrond. Met de gehele achtergrond zo geel stoorde deze wazige vlek mij en daarom is de groene vlek met de clone-tool weggehaald. Tenslotte heb ik, om het ‘geheim’ van de ondersteboven foto iets te verhullen, de bovenkant van de ogen bovendien iets minder donker gemaakt door deze met het penseelgereedschap op te lichten.
De uitgevoerde bewerkingen in Lightroom:
- 180 graden gedraaid
- Croppen & kleine kanteling
- Meer contrast
- Meer verzadiging
- Wegklonen van het groene blad op de achtergrond
- Oplichten van de bovenkant van de ogen
Een paar kleine aanpassingen geven toch wel een groot verschil, vind je ook niet?
Vlinders fotograferen
Wil jij ook graag oefenen met het fotograferen van vlinders? Meer tips staan in het artikel over vlinderfotografie. In dat artikel staat ook een lijst met vlindertuinen in Nederland.
wat voor soort lens raad je aan om in een vlindertuin te gaan shooten? Ik heb geen macrolens! Enkel een zoomlens 55-250mm, de canon kitlens en de 50mm lens. Ik zou denken de zoomlens dan maar??
Heb lekker even rond gekeken op je website, prachtig allemaal!
En heel veel te leren ook :-)
Prachtig werk en vooral een boeiend artikel!
Erg mooi, ik ga ook zeker een kijkje in de lightroom nemen!
Leuk artikel Laura,
Nog een tip, als je veel met temperatuurverschillen te maken krijgt, zoals in een vlindertuin, kun je je camera met aangekoppelde lens het beste in een goed afgesloten plastic zak, ( zijn te koop met rits en al) laten acclimatiseren. De condensdruppels blijven aan de buitenkant van de zak en komen niet op je camera terecht.
Dank je voor je verhaal Laura! Het nodigt echt uit om met het fototoestel op pad te gaan. Nu alleen nog mooi weer en vlinders hè….
Een mooie en volledige uitleg weer bij een mooie foto. Leuk om te lezen!
zeer mooie foto en een leerrijke uitleg
succes verder met de fotografie
vriendelijk groet Roger
Mooi! Juist ook het standpunt. Lekker smal ;-)
mooi!
We zijn niet anders gewend: leerzaam en leuk artikel weer Laura!
Een hele mooie foto Laura.
Proficiat met deze prachtige foto’s en uiteraard zoals steeds met de goede uitleg succes verder
Erg gaaf, deze foto! Ik heb zelf ook eens deze compositie gehanteerd, maar de ogen van deze vlinder met de achtergrond erbij, maakt het een fris geheel. Supermooi gelukt.
Groet Herma
Knap… Scherptepunt en DOF perfect gekozen!
Mooie foto Laura en een goede en duidelijke uitleg.
Knap!
speciale foto
zeer mooi