Als het heeft gesneeuwd ziet de wereld er anders uit. Ik ben dol op een winterwonderland met een vers laagje sneeuw. Maar hoe krijg je de sneeuw mooi wit op de foto? En waar moet je allemaal op letten? In dit artikel lees je de tips voor het fotograferen in de sneeuw.

Bospaadje met dennebomen in de sneeuw

Sommige foto’s in dit artikel maakte ik in het magische Lapland, maar deze foto is een (zeldzaam) winterwonderland in Nederland :)

1. Witbalans bij sneeuwfoto’s

Iedereen weet dat sneeuw wit is, maar je camera denkt daar soms helaas toch anders over. Sneeuwfoto’s worden al snel erg blauw, vooral op een bewolkte dag, in de schaduw of tijdens de schemering. Pas je witbalans daarom tijdens het fotograferen aan naar een warme kleurtemperatuur. Schaduw is vaak de ‘warmste’ witbalansinstelling op je camera. Wie in RAW fotografeert kan naderhand de witbalans gemakkelijk en zonder kwaliteitsverlies aanpassen.

Witbalans bij sneeuwfoto's: te blauw

Deze foto werd gemaakt tijdens de schemering in Lapland. De automatische witbalansinstelling maakte de foto veel te blauw.

Witbalans gecorrigeerd bij sneeuwfoto

In Lightroom is de witbalans gecorrigeerd. De blauwe kleurzweem is verdwenen. (De belichting is gelijk gebleven)

Overigens is het niet zo dat een blauwige foto per definitie fout is. Soms wil je het blauw juist in de foto laten om de kou te benadrukken, zoals in het voorbeeld hieronder. Lees meer over de invloed van kleuren op de sfeer in het artikel over kleurpsychologie bij foto’s.

 

2. Sneeuw fotograferen: controleer de instellingen met het histogram

Naast een verkeerde kleurweergave is de kans groot dat de sneeuw de lichtmeting in de war heeft gebracht en dat je foto te donker is geworden. Maar ja.. je wilt geen grijze sneeuw toch? Kies je camera-instelling bij sneeuw daarom zo dat je de foto iets meer belicht. Deze belichting controleer je het beste aan de hand van het histogram. Een foto met veel wit (sneeuw) heeft in het histogram een piek/berg aan de rechterkant.

(Weet je niet hoe je een goed belichte foto krijgt? Volg dan de online fotografiecursus! )

De sneeuwfoto werd te donker

De lichtmeting raakte van slag. De foto werd te donker.

Belichting bij fotograferen in de sneeuw

Kies de instellingen zo dat er meer licht op de sensor valt. De belichting is nu beter; er is een piek aan de rechterkant (wit) van het histogram.

Fotografeer je in de sneeuw met tegenlicht? Ook dan is het belangrijk om de belichting goed te controleren aan de hand van het histogram.

Sneeuw fotograferen met tegenlicht? Ook dan is het belangrijk om de belichting goed te controleren aan de hand van het histogram.

Sneeuw én een lichte (bewolkte) lucht? Het kan dan een uitdaging zijn om de belichting de foto goed te krijgen.

3. Het beste moment: vroeg op pad

Sneeuw fotograferen doe ik het liefst als deze net is gevallen. Het vormt een prachtige witten deken over de wereld. Het voordeel van versgevallen sneeuw is dat er nog geen (of weinig) voetstappen, autobanden of andere sporen te zien zijn. Dus is het net gestopt met sneeuwen? Of is het nog ’s ochtends vroeg? Ga dan direct met je camera op pad. Let natuurlijk op dat je zelf niet door je eigen compositie loopt.

Sneeuw fotograferen in de ochtend

Ik fotografeerde het berglandschap met het eerste licht dat er op scheen. De sneeuw licht mooi op de takken en de sneeuw is nog zacht. Het enige spoor in de sneeuw is waarschijnlijk van een hert geweest.

In Nederland is de sneeuw vaak ook weer zo verdwenen. Als het wel blijft liggen, wordt het vaak een vieze drap. Onthoud dit goed en gebruik het als extra motivatie om gelijk op pad te gaan!

Bos in de verse sneeuw

Om 11 uur ’s ochtends begon het met sneeuwen. Drie uur later maakte ik deze foto.

Bospad met sneeuw

Verse sneeuw! De bomen worden al wit, maar op het pad blijft de sneeuw nog niet liggen. Een zelfportret van mij en JJ.

Dezelfde plek, maar nu 24 uur later, nadat er ’s nachts nog meer sneeuw was gevallen. De voetstappen verraden dat ik niet de eerste was deze ochtend.

Als het zonnetje gaat schijnen, verdwijnt de sneeuw natuurlijk nog sneller. Sneeuw die bleef plakken aan takken of een dun laagje vormt, zie je bijna smelten. Het voordeel van smeltende of ijzige sneeuw is wel dat deze vaak extra glinstering in je foto geeft.

Door te fotograferen met weinig scherptediepte zijn de glinsteringen van de sneeuw hier kleine bokehbollen op de achtergrond geworden.

De sneeuw op de sprietjes is bijna gesmolten. Ga op een zonnige dag er daarom op tijd uit!

De sneeuw op de sprietjes is bijna gesmolten. Ga op een zonnige dag er daarom op tijd uit!

Het rijp aan de bomen is hier al aan het smelten. Met een beetje wind waait er een hoop naar beneden, waardoor het ook lijkt alsof het sneeuwt.

Het rijp aan de bomen is hier al aan het smelten. Met een beetje wind waait er een hoop naar beneden, waardoor het ook lijkt alsof het sneeuwt (het beste te zien aan de linkerkant van de foto).

Als het bovenste laagje sneeuw begint te smelten en het zonnetje schijnt, dan glinstert de sneeuw extra!

Als het bovenste laagje sneeuw begint te smelten en het zonnetje schijnt, glinstert de sneeuw extra!

4. Zonnekap

Ben je aan het fotograferen tijdens een sneeuwbui? Zet dan de zonnekap op de voorkant van je objectief. Je gebrukt deze niet tegen de zon, maar de zonnekap verkleint de kans dat er sneeuwvlokken op de voorkant van de lens komen.

Er kwamen hier dikke sneeuwvlokken omlaag dwarrelen. Een zonnekap houdt de voorkant van je objectief droog/droger.

Twee bomen die gespiegeld lijken, gefotografeerd tijdens een sneeuwbui

Het fotograferen tijdens een sneeuwbui kan een bijzonder effect aan de foto toevoegen.

Weg door het bos terwijl het sneeuwt

Doordat de foto gemaakt werd terwijl het sneeuwde, lijkt het pad in het niets te verdwijnen.

5. Op zoek naar contrast

Een sneeuwlandschap op een bewolkte dag bevat soms wel heel erg veel wit. Het kan dan voor de kijker lastig zijn om te zien wat je met de foto wilt laten zien. Ga dan op zoek naar contrasten; een verschil in kleur of verschil in helderheid. Om dit te illustreren zie je hieronder drie foto’s van een stel (weliswaar verschillende) besneeuwde bomen. Bij de eerste foto staan de bomen dicht bij elkaar en steken ze af tegen een lucht die net zo wit is al de sneeuw. Je mist duidelijke vormen en een contrast. Bij de foto’s eronder is dit al een stuk beter; de bomen steken af tegen een andere kleur lucht. Ze staan daardoor meer los en de foto oogt rustiger.

De lucht is net zo wit als de sneeuw en omdat de bomen dicht bij elkaar staan, oogt de foto wat rommelig.

De lucht is net zo wit als de sneeuw en omdat de bomen dicht bij elkaar staan, oogt de foto wat rommelig.

De bomen steken beter af tegen de licht blauwe lucht. Ook staan de bomen meer los, wat de foto rustiger maakt.

De bomen steken beter af tegen de licht blauwe lucht. Ook staan de bomen meer los, wat de foto rustiger maakt.

Een blauwe lucht is niet de enige kleur die contrast biedt in de foto. Deze gekleurde lucht bij zonsopkomst geeft ook voldoende contrast en voorkomt dat de foto te plat wordt.

Een blauwe lucht is niet de enige kleur die contrast biedt in de foto. Deze gekleurde lucht bij zonsopkomst geeft ook voldoende contrast en voorkomt dat de foto te plat wordt.

Berijpte bomen met silhouetten van boomstammen

De boomstammen steken hier mooi af tegen de berijpte takken. De compositie is heel bewust gekozen zodat de boomstammen mooi over het beeld verdeeld zijn.

Laan met bomen in de sneeuw.

De niet-besneeuwde kant van de bomen en het sneeuwvrije pad geven de foto veel contrast.

Zwart-wit foto van bomen in het bos

Een foto met veel contrast door de verschillende typen bomen aan weerszijde van het bad. Door de foto te bewerken naar zwart-wit werd het contrast verhoogt.

Uiteraard is een verschil in contrast ook te zoeken in de kleuren van het onderwerp dat je fotografeert.

Man en vrouw in rode jassen loopt door besneeuwd landschap

Een echtpaar wandelt door de verse sneeuw. Door hun rode jassen vallen ze goed op in het witte landschap.

Bomen met rijp op de takken en nog wat oranje herfstbladeren

Sneeuw, berijpte bomen en hier en daar nog wat oranje herfstbladeren: een prachtige combinatie!

6. Sneeuw en blauwe lucht

Een klassieke favoriet: sneeuw fotograferen gecombineerd met een blauwe lucht. Misschien net als een clichévakantiefoto, maar stiekem kan ik er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Het doet me denken aan de jaarlijkse wintersport en de fijne tijd met familie. Zelfs als de sneeuwfoto met blauwe lucht gemaakt is in Nederland. Bovendien zijn de omstandigheden net iets prettiger als je in de sneeuw fotografeert met een blauwe lucht, in plaats van tijdens een sneeuwstorm. (Lees hier meer tips voor het fotograferen van de wintersport.)

Cliché (wintersport) foto: blauwe lucht met sneeuwlandschap

Cliché (wintersport) foto: blauwe lucht met sneeuwlandschap

De bomen aan de zijkant en de taken bovenin vormen een subtiel kader om het landschap

De bomen aan de zijkant en de takken bovenin vormen een subtiel kader om het landschap

De besneeuwde takken steken mooi af tegen de blauwe lucht tijdens het blauwe uurtje.

De besneeuwde takken steken mooi af tegen de blauwe lucht tijdens het blauwe uurtje.

Het enige wat voor mij persoonlijk een sneeuwfoto met een blauwe lucht overtreft is een sneeuw fotograferen met de lucht van een zonsondergang of zonsopkomst. ;)

Een zonsopkomst in Lapland. De sneeuw is nog vers en de enige voetsporen zijn die ik zelf achter laat.

Een zonsopkomst in Lapland. De sneeuw is nog vers en de enige voetsporen zijn die ik zelf achter laat om deze foto’s te maken. Uiteraard let ik daarbij goed op waar ik loop om die voetstappen niet in beeld te krijgen.

7. Vergeet de details niet bij het fotograferen in de sneeuw

Een mooi laagje sneeuw op de planten, rijp aan de takken van de bomen, ijsbloemen op het raam. Sneeuw komt vaak met prachtige details. Kijk daarom niet alleen naar het sneeuwlandschap, maar zoek ook de kleinere details op. Lees ook het artikel over het fotograferen van ijs (ijskristallen, rijp, ijshaar, ijspegels, etc) hierover.

Rijp aan de takken

De rijp aan de takken is meestal snel verdwenen.

Ijspegels aan het dak in Lapland

Ijspegels aan het dak in Lapland

Ijskristallen op het raam

Ijskristallen op het raam

Hulsttakken bedekt met sneeuw

Hulsttakken bedekt met een laagje sneeuw. Daar krijg je een beetje een kerstmis-gevoel van toch?

Verse sneeuw op de dennentakken.

Verse sneeuw op de dennentakken.

8. Speel in de sneeuw!

Kind of volwassen; de sneeuw nodigt een hoop mensen uit om er in te spelen. Maak een sneeuwpop, houdt een sneeuwballengevecht, bouw een iglo of roetsj met een slee een heuveltje af! Dit plezier leg je vast met een leuke foto.

Sneeuwplezier

3-2-1… JA! Een goede timing leverde deze foto op :)

Sleetje rijden in de sneeuw

Sleetje rijden in de sneeuw, altijd leuk!

9. Bereid je goed voor op de koude omstandigheden

Je camera is niet zo dol op kou. Vooral de batterij kan er slecht tegen: deze verliest snel zijn capaciteit. Het is natuurlijk zonde als de batterij leeg is terwijl jij in een prachtig winterwonderland staat. Neem daarom een reservebatterij mee. Lees ook de andere tips voor het fotograferen in (extreme) kou en bereid je goed voor.

Bos in de sneeuw en in de mist

Een besneeuwd bos + mist is ook een geweldige combinatie.

 

Online Fotografie Cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Meer leren over je camera-instellingen?

In de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen leer je precies welke instellingen je nodig hebt in welke situatie. Of je nu fotografeert met veel beweging, weinig licht of dat je snel moet reageren, aan het einde van de cursus draai jij je hand er niet meer voor om. 

Meer informatie

Hi, ik ben Laura Vink.

Ik weet: iedereen kan mooiere foto’s leren maken.
Met Vink Academy help ik jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen

Meer lezen over fotografie maar niet vanaf een beeldscherm?
Ik heb ook twee boeken geschreven:

Geen mislukte foto’s meer maken, maar de baas worden over je camera?

Hi, ik ben Laura.

Ik weet: iedereen kan mooiere foto’s leren maken.
Met Vink Academy help ik jou om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen

Meer lezen over fotografie maar niet vanaf een beeldscherm?
Ik heb ook twee boeken geschreven:

Geen mislukte foto’s meer maken, maar de baas worden over je camera?

Hi, ik ben Laura.

Ik weet: iedereen kan mooiere foto’s leren maken.
Met Vink Academy help ik jou om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen

Meer lezen over fotografie maar niet vanaf een beeldscherm?
Ik heb ook twee boeken geschreven:

Geen mislukte foto’s meer maken, maar de baas worden over je camera?

12 reacties

 1. Plony Bos 1 februari 2019 om 10:42- Antwoorden

  Het zou goed geweest zijn als je erbij vermeld zou hebben of je moet onderbelichten of overbelichten bij sneeuw.

  • Laura 1 februari 2019 om 10:59- Antwoorden

   Zie tip 2 Plony. Wat er nodig is in jouw situatie controleer je aan de hand van het histogram.

 2. Ellen Vink 17 december 2018 om 11:05- Antwoorden

  Hallo Laura, ik heb een vraag. Met Sinterklaas heb ik een Lensbal gekregen, ik ben er heel blij mee, maar om scherp te fotograveren heb ik nog problemen mee. Heb jij tips?

  vriendelijk groet

  Ellen

 3. Maaike 3 maart 2018 om 09:30- Antwoorden

  Hele fijne tips! Heb net een nieuwe camera en hier is gisteravond/vannacht wat sneeuw gevallen, dus ga zo naar buiten. Ik dacht al snel Lapland te herkennen in jou foto’s zonder dat ik het eerst nog had gelezen. Want ben nog maar net terug van Lapland :), had alleen toen nog niet mijn camera.

 4. Janneke 24 februari 2018 om 16:49- Antwoorden

  Onlangs heb ik een Canon Eos d camera gekocht, waar ik heel blij mee ben. Wel vind ik het nog lastig de juiste instellingen te vinden. Bijvoorbeeld. Wanneer ik wil fotograferen op een ijsbaan in de buitenlucht, uitgaande van een mooi winterzonnetje… Kan iemand mij hierin adviseren? Welke stand kan ik hierover het beste gebruiken?en ISO?
  Alvast bedankt

  • Laura 24 februari 2018 om 20:59- Antwoorden

   Welke instellingen je nodig hebt hangt echt heel erg af van de omstandigheden. Hierover leer je precies in de online curusus.

 5. Kees Verwaard 10 december 2017 om 20:58- Antwoorden

  Vanmorgen wat foto’s gemaakt toen het nog sneeuwde.Een serie foto’s van het zelfde onderwerp maar met verschillende sluitertijden tussen 1/10 en 1/500 sec. Om te zien wat het effect is op de sneeuwvlokken. Hoe lager hoe langer de strepen. Sneller dan 1/160 sec dan kreeg ik vlokken. Nog sneller dan zie je op korte afstand nog beweging en hoe verder weg meer “bevroren” vlokken wat ook een leuk effect geeft. Exacte tijden geven kan niet want niet alleen de afstand maar ook de snelheid waarmee de vlokken vallen geeft een verschil. Leuk om eens uit te proberen.

 6. Johan 11 februari 2017 om 22:37- Antwoorden

  Vandaag een paar van de tips gebruikt. Verrassend hoe een paar kleine instellingen de foto’s zoveel mooier kunnen maken

 7. W.Bosman 10 februari 2017 om 16:54- Antwoorden

  Bedankt voor je mooi foto’s met uitleg.
  En nu maar wachten op sneeuw.

  HG Walter

 8. Bjorn van der Neut 14 januari 2017 om 08:56- Antwoorden

  Haha ik had de eend op de eerste foto helemaal niet gezien totdat jij mij erop wees even verder op in je artikel :-)
  Thanks voor de tips nu nog even wachten tot het hier gaat sneeuwen!

 9. Hannie 13 januari 2017 om 09:55- Antwoorden

  Dank je wel de geweldige info nu nog sneeuw in Heeze is nog steeds niks van sneeuw alleen maar regen?

 10. Jan Engelkes 7 januari 2016 om 17:29- Antwoorden

  het onderwerp fotograferen met sneeuw: daar heb ik even tijd voor genomen. Goede hints.
  daar steek je weer wat van op.

Geef een reactie