Topmenu

Vuurwerk fotograferen: 15 tips

Het einde van het jaar wordt traditiegetrouw gevierd met veel vuurwerk. In dit artikel lees je 15 tips voor vuurwerk te fotograferen en daarmee het jaar fantastisch af te sluiten! Maar deze tips gebruik je natuurlijk ook als je een vuurwerkshow gaat fotograferen, zoals het vuurwerkfestival dat ieder jaar half augustus georganiseerd wordt op het strand van Scheveningen.

1. Goede voorbereiding en juist positie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zoek op tijd een goede plek uit om het vuurwerk te gaan fotograferen en probeer daarbij in te schatten waar het vuurwerk komt. Zorg dat er geen storende objecten voor je staan die het zicht op het vuurwerk kunnen belemmeren. Vaak kun je dit voorkomen door een hoger standpunt te kiezen (vogelperspectief, zoals vanuit een flatgebouw), als dat mogelijk natuurlijk.

Vuurwerkshow op Waikiki Beach, Oahu, Hawaii

Hawaii, 2015

Zoek een goede plaats uit voor het vuurwerk begint. Vermijd grote en storende objecten die het zicht belemmeren. De voorgrond hoeft natuurlijk ook niet helemaal leeg te zijn. De silhouetten die je hier ziet voegen juist iets toe aan het beeld.

Vuurwerkfestival Scheveningen, 2013. Zoek een goede plaats uit voor het vuurwerk begint. Vermijd grote en storende objecten die het zicht belemmeren. De voorgrond hoeft natuurlijk ook niet helemaal leeg te zijn. De silhouetten die je hier ziet voegen juist iets toe aan het beeld.

Vuurwerkfestival Scheveningen 2018. Het is er steeds drukker, maar wel gezellig druk hoor!

Vuurwerkfestival Scheveningen 2018. Ongeveer dezelfde plek als in 2013 (zie foto hierboven), maar het was nu wel echt een stuk drukker. Wel gezellig druk hoor!

Bij het vuurwerkfestival in Scheveningen is het de laatste jaren steeds drukker op het strand. Vergelijk de foto’s hierboven uit 2013 en 2018 maar eens met elkaar. Ik zat ongeveer op dezelfde afstand tot de branding. Zorg daarom wel dat je op tijd op het strand bent om een goede plek uit te zoeken. Het vuurwerk wordt afgeschoten vanaf een planton in zee. Beide keren zat ik bewust vóór de palen op het strand met de verschillende figuren (zoals het meisje met strikjes, als herkenningspunt). Die wilde ik niet op de foto. Neem trouwens ook een jas mee, want ’s avonds koelt het snel af. En een kleedje of handdoek om op te zitten is ook handig.

Bij de vuurwerkshow in Scheveningen besloot ik dat ik de laatste show wilde fotograferen vanaf een ander standpunt. Om de pier van Scheveningen in beeld te krijgen fotografeerde ik op een flinke afstand. De kleine mensen onder de pier gever de hoogte van het vuurwerkwerk goed weer.

Bij de vuurwerkshow in Scheveningen besloot ik dat ik de laatste show wilde fotograferen vanaf een ander standpunt. Om de pier van Scheveningen in beeld te krijgen fotografeerde ik op een flinke afstand. De kleine mensen onder de pier gever de hoogte van het vuurwerkwerk goed weer.

Vuurwerkfestival Schevening 2019: 9-10, 16-17 augustus. Klik hier voor de website met meer informatie.

2. Experimenteer met de sluitertijd

Tijdens het fotograferen van vuurwerk heb je niets aan de automatische stand van je camera, omdat de camera die situatie niet snapt. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je zelf voor vuurwerkfotografie de instellingen verandert op je camera.

Online Fotografie Cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Leren welke instellingen je nodig hebt in welke situatie?

Dat is precies wat je leert in de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 

Meer informatie

Zet de camera bijvoorbeeld op de sluitertijdvoorkeursstand, zodat je goed kunt variëren met de sluitertijd. Een langere sluitertijd geeft een vuurwerkpijl meer ‘slierten’ en lichtstrepen. De sluitertijd hoeft niet heel lang te zijn, tussen 1/10 en 2 of 3 seconden is vaak al voldoende, zolang je afdrukt op het moment dat deze ontploft (en niet als deze nog omhoog geschoten wordt).

Het hangt natuurlijk wel af van hoeveel vuurwerk er achter elkaar afgestoken wordt. Hoe meer vuurwerk tegelijkertijd, des te korter je de sluitertijd wilt houden, omdat het anders één grote lichtvlek wordt op de foto. Wordt er minder vuurwerk tegelijkertijd afgestoken, dan kun je de sluitertijd langer maken, om toch verschillende pijlen samen op één foto vast te leggen.

Het is vaak een kwestie van oefening en ervaring om de juiste instellingen te vinden. Deze foto maakte ik met een sluitertijd van 1/3s.

Het is vaak een kwestie van oefening en ervaring om de juiste instellingen te vinden. Deze foto maakte ik met een sluitertijd van 1/3s.

Sluitertijd 0.8s

Sluitertijd 0.8s

Sluitertijd 1.6s

Sluitertijd 1.6s

Bij deze foto is de sluitertijd ook 1.6s. Het vuurwerk werd nu snel(ler) achter elkaar de lucht in geknald. In het midden is de foto daarom overbelicht. Een iets kortere sluitertijd was nu beter geweest, maar bij de foto’s hiervoor (zie hierboven) was deze sluitertijd wel goed. Je ziet het: bij vuurwerkfotografie is het erg belangrijk om te blijven experimenteren.

3. Zet de camera op statief

Fotografeer met de camera op een statief, om bewegingsonscherpte van jou als fotograaf te voorkomen. Een sluitertijd onder 1/60 van een seconde wordt in de regel als grens genomen om met statief te fotograferen. Door met een statief te fotograferen, voorkom je bewegingsonscherpte van de omgeving.

Zonder statief krijg je bij een lange sluitertijd bewogen foto's

Zonder statief krijg je bij een lange sluitertijd bewogen foto’s

Wil je vuurwerk fotograferen zonder statief?

Zorg dan voor een sluitertijd rond de 1/60 seconden of korter. Of kijk of je je camera ergens op kan zetten, om alsnog de stevigheid van een statief te krijgen. Een keer ging ik naar het vuurwerkfestival in Scheveningen en had ik wel mijn statief mee, maar niet het statiefplaatje. Het dingetje waarmee je de camera op het statief zet dus. Aiiii…

Het kan een echte nachtmerrie voor een fotograaf zijn om iets belangrijks te vergeten, maar in deze situatie kon ik het gelukkig prima oplossen. Op het strand maakte ik een heuveltje van het zand. Daarop legde ik mijn cameratas en hierop plaats ik de camera. Zo kon ik toch nog fotograferen tot een sluitertijd van ongeveer een halve seconde.

4. Fotografeer met bulb modus bij vuurwerkfotografie

In plaats van een vaste sluitertijd in te stellen, kun je ook fotograferen in de BULB-modus. Bij de meeste camera’s vind je deze modus door de sluitertijd naar 30 seconden te draaien, en dan nog een stapje verder te gaan. De bulb-modus betekent dat de sluiter open staat zolang de ontspanknop ingedrukt blijft. Houd je de knop dus 1 seconde in, dan wordt de sluitertijd 1 seconde. Houd je de knop 4 seconden is, dan is de sluitertijd 4 seconden.

Het voordeel van deze methode is dat je zelf goed kunt timen wanneer je wilt stoppen met het belichten van de sensor, op basis van wat je op dat moment ziet. Elk vuurwerk is weer anders, en heeft dus andere instellingen en timing nodig.

Experimenteer met de instellingen bij verschillende soorten vuurwerk. Deze foto: 0.4s

Experimenteer met de instellingen bij verschillende soorten vuurwerk. Deze foto: 0.4s

Sluitertijd: 1.6s

Sluitertijd: 1.6s

5. Gebruik een afstandsbediening

Het nadeel van de bulbmodus is dat je de knop heel de tijd ingedrukt moet houden. Hierdoor beweegt de camera soms toch een beetje. Met een afstandsbediening voorkom je dit. Lees ook over de andere situaties waarin een afstandsbediening of draadontspanner handig is om te gebruiken bij het fotograferen.

Tips voor het fotograferen van vuurwerk

Online Fotografie Cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Leren welke instellingen je nodig hebt in welke situatie?

Dat is precies wat je leert in de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 

Meer informatie

6. Houd ISO laag

Houd de ISO-waarde bij het fotograferen van vuurwerk laag. Het licht dat de vuurwerkpijlen geven is best fel, waardoor dit goed zichtbaar wordt op de foto. En voor het effect van de slierten en lichtstrepen is het ook niet altijd nodig om de ISO-waarde te verhogen.

Een hogere ISO betekent meer ruis betekenen. Vanwege de werking van de sensor, wordt ruis altijd het eerst zichtbaar in de donkere delen van de foto. En laat bij vuurwerkfotografie in de regel juist een groot deel van de foto donker zijn.

7. Handmatig scherpstellen bij het fotograferen van vuurwerk

Soms heeft je camera moeite met het scherpstellen op het vuurwerk. Zet in dat geval de autofocus uit en stap over op manuele scherpstelling.

Wanneer je camera moeite heeft met scherpstellen, is het vaak beter om over te schakelen naar manuele focus.

Wanneer de camera moeite heeft met scherpstellen wordt het vuurwerk onduidelijk. Het is dan vaak beter om over te schakelen naar manuele focus.

Sluitertijd: 1s

Sluitertijd: 1s

8. Creatief effect door het spelen met de focus

Als je tijdens het fotograferen de focus veranderd door aan de scherpstelring te draain, zijn er leuke resultaten te behalen. Aan het einde van de sliert of bij vallende vuurpijlen krijg je dan een soort bokeh-effect

De uiteinde van de vuurwerkslierten werden bokeh-bolletjes door de onscherpe focus.

De uiteinde van de vuurwerkslierten werden bokeh-bolletjes door de onscherpe focus.

De foto heeft een extra sprankeling gekregen door de bokeh aan de onderkant.

De foto heeft een extra sprankeling gekregen door de bokeh aan de onderkant.

9. Vuurwerk fotografen tijdens het blauwe uurtje

Is het een heldere avond? Fotografeer dan vuurwerk tijdens het blauwe uurtje. Dit is het uur nadat de zon onder is gegaan. Door vroeg in het blauwe uurtje te fotograferen (net na zonsondergang dus), krijg je in plaats van een pikzwarte lucht een felblauwe lucht.

Tijdens het vuurwerkfestival in Scheveningen kun je bij de eerste show het blauwe uurtje nog wel meepakken. Deze eerste vuurwerkshow begint ongeveer een half uur tot drie kwartier na zonsondergang. Als het een onbewolkte lucht is, dan zie je de blauwe kleur het best.

Tijdens het vuurwerkfestival in Scheveningen kun je bij de eerste show het blauwe uurtje nog wel meepakken. Deze eerste vuurwerkshow begint ongeveer een half uur tot drie kwartier na zonsondergang. Als het een onbewolkte lucht is, dan zie je de blauwe kleur het best.

Tijdens het blauwe uurtje heeft de lucht een mooie felblauwe kleur.

Tijdens het blauwe uurtje heeft de lucht een mooie felblauwe kleur.

10. Gebruik een groothoek bij vuurwerkfotografie

Gebruik tijdens het fotograferen liever iets meer met een groothoeklens dan dat je meer inzoomt. Het is vaak lastig om te voorspellen waar het vuurwerk gaat komen. Je kunt daarom beter iets teveel in beeld zetten en dit waar nodig later croppen. Het is zonde als de vuurwerk pijl bijvoorbeeld hoger of lager komt en hij de ontploffing er daarom niet (helemaal) opstaat.

Vuurwerkfestival

Achteraf heb ik de foto gecropt tot de volgende compositie.

Achteraf heb ik de foto gecropt tot de volgende compositie.

11. Kruitdampen van het vuurwerken kunnen een storende mist geven

De beste vuurwerk foto’s maak je meestal aan het begin. Hoe meer vuurwerk er wordt afgestoken, hoe meer kruitdampen er in de lucht hangen, vooral als er weinig wind staat. Deze kruitdampen zie je terug als een soort mist. Het nieuwe vuurwerk verlicht deze mist, waardoor er witte vlekken ontstaan en de lichtstrepen minder duidelijk zijn.

Wanneer er veel vuurwerkachter elkaar afgestoken wordt en er staat weinig wind, dan blijven de kruitdampen hangen.

Wanneer er veel vuurwerk achter elkaar afgestoken wordt en er staat weinig wind, dan blijven de kruitdampen hangen. Omdat de kruitdampen verlicht worden door het vuurwerk, is dit vaak storend in de foto.

Dit waren de eerste knallen van de vuurwerkshow. Het grootste voordeel; er zijn dan nog geen kruitdampen.

Dit waren de eerste knallen van de vuurwerkshow. Het grootste voordeel; er zijn dan nog geen kruitdampen.

Aan het eind van de vuurwerkshow wordt er meestal een echte finale de lucht in geknald. En omdat het 't einde van de show is, hangt er vaak wel wat kruitdampen in de lucht. Kies dan geen sluitertijd van enkele seconden. Waarschijnlijk heb je dan teveel vuurwerk in beeld, maar valt daardoor ook de wolken van de kruitdampen nog teveel op tussen de lichtstrepen.

Aan het eind van de vuurwerkshow wordt er meestal een echte finale de lucht in geknald. En omdat het ’t einde van de show is, hangt er vaak wel wat kruitdampen in de lucht. Kies dan geen sluitertijd van enkele seconden. Waarschijnlijk heb je dan teveel vuurwerk in beeld, maar valt daardoor ook de wolken van de kruitdampen nog teveel op tussen de lichtstrepen.

12. Denk aan je veiligheid

Veiligheid staat altijd voorop. Het is ongetwijfeld heel tof om een vuurwerkpijl van dichtbij te fotograferen, maar het kan heel gevaarlijk zijn. Neem altijd ruime afstand tot de plek waar het vuurwerk wordt afgestoken. Doordat je door de lens kijkt, zie je niet goed wat er om je heen gebeurd. In het geval dat een vuurwerkpijl omvalt, heb je dit misschien te laat door – met alle gevolgen van dien. Zelf afsteken én fotograferen is daarom ook niet aan te raden.

BIj het jaarlijkse vuurwerkfestival in Schevening (altijd in augustus) wordt het vuurwerk afgestoken vanaf plantons op het water. Iedereen heeft daardoor een veilige afstand.

Bij het jaarlijkse vuurwerkfestival in Schevening (altijd in augustus) wordt het vuurwerk afgestoken vanaf boten of drijvende platueas. Op deze manier heeft iedereen altijd een veilige afstand.

13. Zet de ruisonderdrukking uit

Maak bij het vuurwerk meerdere foto’s achter elkaar willen maken. De momenten duren immers maar kort. Zorg daarom ook dat de ruisonderdrukking voor lange sluitertijden uit staat. Wanneer ruisonderdrukking aanstaat wordt er, nadat een foto is gemaakt, door je camera direct nog een foto gemaakt. Deze wordt door je camera vergeleken met de eerste foto, om dode pixels en ruis te minimaliseren. Dit heb je bij vuurwerkfotografie meestal niet nodig. Plus het belemmert dus dat je veel foto’s achter elkaar kan maken. En dat brengt me op het volgende punt…

14. Maak veel foto’s!

Timing is vaak ontzettend belangrijk bij het fotograferen in de avond en de nacht, en dus ook bij vuurwerkfotografie. Het lastige aan vuurwerk is dat je meestal niet weet wat voor soort vuurwerk het is, hoe lang de lichtstrepen zijn en of er nog meer vuurwerk achter aan komt. Daarom is de belangrijkste tip misschien wel: probeer, experimenteer en maak veel foto’s! Maar vergeet vooral ook niet te genieten!

"Bij

Maak veel foto's, maar geniet ook van het moois wat je ziet!

Maak veel foto’s, maar geniet ook van het moois wat je ziet.

Dit zijn vaak mooie vuurwerkpijlen om te fotograferen.

Dit zijn vaak mooie vuurwerkpijlen om te fotograferen door de slierten.

Bedenk ook; niet ieder vuurwerk is geschikt om goed te fotograferen. Bij onderstaande foto was het vuurwerk echt prachtig; het viel als een soort magische slierten omlaag. Maar op de foto leverde dit geen mooi resultaat op.

Dit vuurwerk was prachtig om te zien, maar dit komt niet goed over op de foto. Daarom is het zo belangrijk om te blijven genieten van wat je ziet!

Ieder vuurwerk is weer anders. En omdat je ook niet weet wát er voor vuurwerk komt, blijft het moeilijk om hierop in te spelen. Daarom: maak sowieso heel veel foto’s!

15. Bewerk je foto’s

Het is aan te raden om je vuurwerkfoto’s naderhand in Lightroom of Photoshop te verbeteren. Er is vooral nog veel te verbeteren als je in RAW hebt gefotografeerd. Door de hooglichten te verlagen breng je maak nog wat kleur terug in de vuurwerkslierten. En een verhoogd contrast of meer zwarten maken de kruitdampen iets minder duidelijk.

De onbewerkte fotoDe bewerking van de RAW-foto in Lightroom was o.a. Contrast +66, Hooglichten -76, Witte tinten -27, Zwarte Tinten -27. De kleuren van het vuurwerk zijn nu een stuk beter zichtbaar op de foto.

De bewerking van de RAW-foto in Lightroom was o.a. Contrast +66, Hooglichten -76, Witte tinten -27, Zwarte Tinten -27. De kleuren van het vuurwerk nu een stuk beter zichtbaar op de foto.

Ook de functie nevel verwijderen kan erg handig zijn om de kruitdampen te verminderen in de foto.

Nevel verwijderen bij vuurwerk met Dehaze in Lightroom of Photoshop

Wanneer ga jij het vuurwerk fotograferen? Met oud-en-nieuw? In Scheveningen? Of ergens anders?

Online Fotografie Cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Meer leren over je camera-instellingen?

In de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen leer je precies welke instellingen je nodig hebt in welke situatie. Of je nu fotografeert met veel beweging, weinig licht of dat je snel moet reageren, aan het einde van de cursus draai jij je hand er niet meer voor om. 

Meer informatie

Volg jij mij al op Instagram?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Lees hier lekker verder:

 

, , , , , , , ,

38 reacties op Vuurwerk fotograferen: 15 tips

 1. Tom Smulders 16 augustus 2018 at 07:59 #

  Mooie foto’s met een duidelijke adviezen. Nog een klein vraagje welk diafragma 5,6 ?

  • Laura 16 augustus 2018 at 12:18 #

   Het diafragma verschilt per situatie. Als je meer wilt weten over het instellen van je camera en alle instelling, kijk dan eens naar mijn online fotocursus.

 2. Chrit Dreessen 31 december 2017 at 14:04 #

  Bedankt voor de tips. Mijn geheugen is weer opgefrist. Ga vanavond (Oud op nieuw) fotograferen.

 3. Arno Braamhorst 30 december 2017 at 18:13 #

  Laura,

  kleine aanvullende tip: Schakel de VR uit als je met statief foto’s maakt.

  Fijne jaarwisseling en een voorspoedig 2018

 4. Marc 6 september 2017 at 10:50 #

  Hoi Laura,

  Ik heb je vuurwerk adviezen nog eens gelezen. Ik wil binnenkort Den Bosch Maritiem gaan “doen”.
  Ander vraagje: Betekenen die bewegende witte hoekjes in de foto’s nog iets.

  • Laura 6 september 2017 at 12:22 #

   Dat is gewoon een stijlelementje van de website, die je hier overal op de site tegenkomt. ;)

  • Francis 30 december 2017 at 13:01 #

   Hey Laura ,
   ja , morgen ga ik vuurwerk gaan fotograferen en nogmaals bedankt voor de goede tips om vuurwerk te fotograferen.
   Ik heb ze allemaal genoteerd.
   Dank bij voorbaat en een gelukkig en gezond 2018 toegewenst.
   Groetjes ,
   Francis

 5. R. Verhoog 13 augustus 2017 at 18:29 #

  Super tips! Dank je wel!
  Binnenkort ga ik bij een groot duits vuurwerk evenement foto’s maken vanaf een berg met een drone (DJI Mavic Pro). Het betreft het middelgebergte bij de Rijn/Moezel. Mijn doel is niet alleen het vuurwerk vast te leggen maar ook de verlichte steden.
  De camera instellingen werken hetzelfde als bij een DSLR. Handmatig, 100 iso, sluitertijd mee spelen maar zou vuurwerk boven de bergen uitkomen? Je moet denken ongeveer een 100 a 200 meter van de omringende bergen.
  Hoe zou jij het aanpakken? Wat zou je adviseren als hoogte voor de drone?

  • Laura 13 augustus 2017 at 19:29 #

   Mijn advies zou zijn: ga op de berg staan en pak je camera (op statief), maar geen drone. Ik heb er zelf nog amper mee geëxperimenteerd, maar een lange sluitertijd is niet handig voor een drone; helemaal als het waait is dit niet te doen. Bovendien ben je ook erg beperkt met je beeldhoek, ik kan me voorstellen dat je juist meer zoom nodig hebt in die situatie.

   • R. Verhoog 7 september 2017 at 22:41 #

    Dank je Laura! Ik ga een geschikte berg van tevoren opzoeken.
    De Mavic Pro heeft een dubbele compas en de GPS (glonass) kan hem zeer stabiel houden in de tripod mode in de lucht. Ik heb foto’s gezien van 4 – 6 seconden sluitertijd en een perfecte scherpte in de nacht.
    Ik heb besloten beide te doen dus zowel drone als opnamens met mijn Sony systeemcamera met APS-C sensor. Laat de beste maar winnen lijkt mij. De Mavic kan lang in de lucht hangen (25min) zodat ik beide aandacht kan geven. De nacht der Tausend Feuer (Rhein in Flammen) bij Oberwesel is erg bekend en wordt jaarlijks door 100.000’en mensen bezocht. Ik ben benieuwd!

 6. Yvonne 31 december 2016 at 20:13 #

  Super handige tips! Hoop dat het mij gaat lukken dit jaar!

 7. Karen de Geus 19 augustus 2016 at 08:00 #

  Hi Laura, wat een tips om te fotograferen! Het bokeh effect is ook echt weer een out of the box dingetje. Ik houd van dat creatieve en niet geijkte. Je geeft aan dat je aan de scherpstelling moet draaien in manuele stand. Maar dan kan de camera gaan bewegen terwijl je met een statief werkt? Of is dat verwaarloosbaar?

  • Laura 19 augustus 2016 at 08:04 #

   Als jij rustig draait aan de focusring met je camera op statief, dan hoeft je camera daar echt niet van te bewegen hoor. Hij moet natuurlijk wel een beetje stevig staan!

 8. Karin 31 december 2015 at 16:23 #

  Zojuist jouw tips nogmaals gelezen. Nu maar hopen dat het vanavond ook gaat lukken om een goede foto te maken.

 9. ferdinand 30 december 2015 at 14:31 #

  wat ben je toch een lieverd!!! een heel prettige jaarwisseling laura!!

  • Ton Alting 15 augustus 2018 at 19:52 #

   Dit beaam ik.

 10. Henk Kroon 31 december 2014 at 14:27 #

  Thanks! Ook voor alle andere tips dit jaar. Een gezegend en gezond 2015!

 11. Bjorn 13 februari 2014 at 19:37 #

  Hoi Laura,

  Ik vind je site erg mooi en informatief.

  Heb je dit al eens gezien? Spelen met focussen terwijl de vuurpijl klapt.

  Bizarre uitwerking:

  http://www.flickr.com/photos/daveyjphoto/9741206893/

  Zijn niet mijn foto’s hoor.

 12. Hennelies Hof 2 januari 2014 at 18:01 #

  Dank je wel voor je leerzame tips

 13. Vincent D 2 januari 2014 at 08:21 #

  Hallo Laura, Ik ben al een tijdje fan van je mails en tips. Hartelijk dank, en succes gewenst in 2014!

 14. Thea Zonnenberg 31 december 2013 at 17:04 #

  Bedankt voor alle goede tips van dit jaar.
  En goede uitleg voor het spetterende vuurwerk van wat ons te wachten staat.
  Ik wens ook iedereen een heeeeel goed en gezond 2014, met enorm veel fotoplezier.

 15. Ton Kessels 30 december 2013 at 18:34 #

  Bedankt voor je heldere uitleg. Ik wens voor het jaar iedereen het beste en veel fotogenieke momenten toe.

 16. Maya Urbiztondo 29 december 2013 at 11:04 #

  Heel hartelijk dank voor de tips Laura! De laatste tijd breng mijn man en ik het Oud en Nieuw samen thuis door. (de kids vieren het bij hun vrienden) Nu ik jouw bericht las heb ik weer zin om naar buiten te gaan tijdens de jaarwisseling niet alleen om het vuurwerk te bewonderen maar ook om foto’s te maken. Met jouw tips zal het zeker lukken. :) Nogmaals hartelijk dank voor jouw goedheid! Ik wens jou en allemaal een schitterend 2014!

 17. Linda Hartmann 28 december 2013 at 08:36 #

  Bedankt voor de wederom heldere uitleg. Wens je een geweldig 2014 met nog heel veel mooie fotomomenten!

 18. Lia van Hamont 27 december 2013 at 13:57 #

  soms ben ik te laat, nu ga ik proberen, om er iets moois van te maken. fijne jaarwisseling, en een mooi 2014, met veel plezier, met het maken van foto’s

 19. Rob Christen 27 december 2013 at 12:56 #

  Bedankt voor de heldere uitleg en een goed 2014.

 20. Igor Goudriaan 27 december 2013 at 10:39 #

  Bedankt voor de vele tips en mooie artikelen die je hebt geplaatst, hoop nog veel van je te zien in 2014 fijne dagen en een mooi nieuw jaar.

 21. Ton Arbouw 27 december 2013 at 09:38 #

  Dank voor de tips, ga ze zeker gebruiken. En voor een ieder een fijn gezond en fotografisch 2014
  ton.

 22. martin nortier 27 december 2013 at 08:34 #

  Bedankt voor de tips en nog een goed fotojaar in 2014

 23. Peter Thiecke 27 december 2013 at 06:53 #

  HEEL ERG BEDANKT HIER HEB IK ECHT WAT AAN ,WENS EEN IEDER EEN GEZEGEND 2014

 24. Eric Vink 26 december 2013 at 23:57 #

  Dank je wel weer, voor je heldere uitleg Laura.
  Ik wens iedereen een goed en gezond 2014 toe met veel fotoplezier.

 25. Nico Steenbergen 26 december 2013 at 21:30 #

  Oke, thanks. Ga ik dat ook doen. Prettige jaarwisseling en vooral veel foto's maken.

 26. Alie Haas 26 december 2013 at 19:54 #

  HEEL ERG BEDANKT HIER HEB IK ECHT WAT AAN ,WENS EEN IEDER EEN GEZEGEND 2014

 27. Nico Steenbergen 26 december 2013 at 19:19 #

  Leuke tips, ik ga ze zeker gebruiken. Wel nog een vraagje; Wat doe je met de witbalans? Op auto laten staan of aanpassen?

  • Laura 30 september 2015 at 11:07 #

   Ik heb de witbalans op auto laten staan, maar later in de nabewerking wel bij sommige foto’s deze nog wat aangepast.

 28. Jef Vandoorne 26 december 2013 at 17:04 #

  Dank je wel voor deze actuele leerrijke tips. Zal er zeker gebruik van maken

 29. Haegeman Roland 26 december 2013 at 16:35 #

  Een zeer Leerrijke uitleg

 30. Jac Verhaeren 26 december 2013 at 16:32 #

  Goeie tips, ik ga ze gebruiken

Geef een reactie

X