Het einde van het jaar wordt traditiegetrouw gevierd met veel vuurwerk. In dit artikel lees je 15 tips voor vuurwerk te fotograferen en daarmee het jaar fantastisch af te sluiten! Maar deze tips gebruik je natuurlijk ook als je een vuurwerkshow gaat fotograferen, zoals het vuurwerkfestival dat ieder jaar half augustus georganiseerd wordt op het strand van Scheveningen.

1. Goede voorbereiding en juist positie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zoek op tijd een goede plek uit om het vuurwerk te gaan fotograferen en probeer daarbij in te schatten waar het vuurwerk komt. Zorg dat er geen storende objecten voor je staan die het zicht op het vuurwerk kunnen belemmeren. Vaak kun je dit voorkomen door een hoger standpunt te kiezen (vogelperspectief, zoals vanuit een flatgebouw), als dat mogelijk natuurlijk.

Vuurwerkshow op Waikiki Beach, Oahu, Hawaii

Hawaii, 2015

Zoek een goede plaats uit voor het vuurwerk begint. Vermijd grote en storende objecten die het zicht belemmeren. De voorgrond hoeft natuurlijk ook niet helemaal leeg te zijn. De silhouetten die je hier ziet voegen juist iets toe aan het beeld.

Vuurwerkfestival Scheveningen, 2013. Zoek een goede plaats uit voor het vuurwerk begint. Vermijd grote en storende objecten die het zicht belemmeren. De voorgrond hoeft natuurlijk ook niet helemaal leeg te zijn. De silhouetten die je hier ziet voegen juist iets toe aan het beeld.

Vuurwerkfestival Scheveningen 2018. Het is er steeds drukker, maar wel gezellig druk hoor!

Vuurwerkfestival Scheveningen 2018. Ongeveer dezelfde plek als in 2013 (zie foto hierboven), maar het was nu wel echt een stuk drukker. Wel gezellig druk hoor!

Bij het vuurwerkfestival in Scheveningen is het de laatste jaren steeds drukker op het strand. Vergelijk de foto’s hierboven uit 2013 en 2018 maar eens met elkaar. Ik zat ongeveer op dezelfde afstand tot de branding. Zorg daarom wel dat je op tijd op het strand bent om een goede plek uit te zoeken. Het vuurwerk wordt afgeschoten vanaf een planton in zee. Beide keren zat ik bewust vóór de palen op het strand met de verschillende figuren (zoals het meisje met strikjes, als herkenningspunt). Die wilde ik niet op de foto. Neem trouwens ook een jas mee, want ’s avonds koelt het snel af. En een kleedje of handdoek om op te zitten is ook handig.

Bij de vuurwerkshow in Scheveningen besloot ik dat ik de laatste show wilde fotograferen vanaf een ander standpunt. Om de pier van Scheveningen in beeld te krijgen fotografeerde ik op een flinke afstand. De kleine mensen onder de pier gever de hoogte van het vuurwerkwerk goed weer.

Bij de vuurwerkshow in Scheveningen besloot ik dat ik de laatste show wilde fotograferen vanaf een ander standpunt. Om de pier van Scheveningen in beeld te krijgen fotografeerde ik op een flinke afstand. De kleine mensen onder de pier gever de hoogte van het vuurwerkwerk goed weer.

Vuurwerkfestival Schevening 2019: 9-10, 16-17 augustus. Klik hier voor de website met meer informatie.

2. Experimenteer met de sluitertijd

Tijdens het fotograferen van vuurwerk heb je niets aan de automatische stand van je camera, omdat de camera die situatie niet snapt. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je zelf voor vuurwerkfotografie de instellingen verandert op je camera.

Online Fotografie Cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Leren welke instellingen je nodig hebt in welke situatie?

Dat is precies wat je leert in de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. De cursus is trouwens COMPLEET VERNIEUWD en nu te bestellen met een toffe actie!

Meer informatie

Zet de camera bijvoorbeeld op de sluitertijdvoorkeursstand, zodat je goed kunt variëren met de sluitertijd. Een langere sluitertijd geeft een vuurwerkpijl meer ‘slierten’ en lichtstrepen. De sluitertijd hoeft niet heel lang te zijn, tussen 1/10 en 2 of 3 seconden is vaak al voldoende, zolang je afdrukt op het moment dat deze ontploft (en niet als deze nog omhoog geschoten wordt).

Het hangt natuurlijk wel af van hoeveel vuurwerk er achter elkaar afgestoken wordt. Hoe meer vuurwerk tegelijkertijd, des te korter je de sluitertijd wilt houden, omdat het anders één grote lichtvlek wordt op de foto. Wordt er minder vuurwerk tegelijkertijd afgestoken, dan kun je de sluitertijd langer maken, om toch verschillende pijlen samen op één foto vast te leggen.

Het is vaak een kwestie van oefening en ervaring om de juiste instellingen te vinden. Deze foto maakte ik met een sluitertijd van 1/3s.

Het is vaak een kwestie van oefening en ervaring om de juiste instellingen te vinden. Deze foto maakte ik met een sluitertijd van 1/3s.

Sluitertijd 0.8s

Sluitertijd 0.8s

Sluitertijd 1.6s

Sluitertijd 1.6s

Bij deze foto is de sluitertijd ook 1.6s. Het vuurwerk werd nu snel(ler) achter elkaar de lucht in geknald. In het midden is de foto daarom overbelicht. Een iets kortere sluitertijd was nu beter geweest, maar bij de foto’s hiervoor (zie hierboven) was deze sluitertijd wel goed. Je ziet het: bij vuurwerkfotografie is het erg belangrijk om te blijven experimenteren.

3. Zet de camera op statief

Fotografeer met de camera op een statief, om bewegingsonscherpte van jou als fotograaf te voorkomen. Een sluitertijd onder 1/60 van een seconde wordt in de regel als grens genomen om met statief te fotograferen. Door met een statief te fotograferen, voorkom je bewegingsonscherpte van de omgeving.

Zonder statief krijg je bij een lange sluitertijd bewogen foto's

Zonder statief krijg je bij een lange sluitertijd bewogen foto’s

Wil je vuurwerk fotograferen zonder statief?

Zorg dan voor een sluitertijd rond de 1/60 seconden of korter. Of kijk of je je camera ergens op kan zetten, om alsnog de stevigheid van een statief te krijgen. Een keer ging ik naar het vuurwerkfestival in Scheveningen en had ik wel mijn statief mee, maar niet het statiefplaatje. Het dingetje waarmee je de camera op het statief zet dus. Aiiii…

Het kan een echte nachtmerrie voor een fotograaf zijn om iets belangrijks te vergeten, maar in deze situatie kon ik het gelukkig prima oplossen. Op het strand maakte ik een heuveltje van het zand. Daarop legde ik mijn cameratas en hierop plaats ik de camera. Zo kon ik toch nog fotograferen tot een sluitertijd van ongeveer een halve seconde.

4. Fotografeer met bulb modus bij vuurwerkfotografie

In plaats van een vaste sluitertijd in te stellen, kun je ook fotograferen in de BULB-modus. Bij de meeste camera’s vind je deze modus door de sluitertijd naar 30 seconden te draaien, en dan nog een stapje verder te gaan. De bulb-modus betekent dat de sluiter open staat zolang de ontspanknop ingedrukt blijft. Houd je de knop dus 1 seconde in, dan wordt de sluitertijd 1 seconde. Houd je de knop 4 seconden is, dan is de sluitertijd 4 seconden.

Het voordeel van deze methode is dat je zelf goed kunt timen wanneer je wilt stoppen met het belichten van de sensor, op basis van wat je op dat moment ziet. Elk vuurwerk is weer anders, en heeft dus andere instellingen en timing nodig.

Experimenteer met de instellingen bij verschillende soorten vuurwerk. Deze foto: 0.4s

Experimenteer met de instellingen bij verschillende soorten vuurwerk. Deze foto: 0.4s