In zowel Lightroom als Camera RAW in Photoshop heb je de functie Nevel verwijderen. Wat de functie doet, spreekt waarschijnlijk voor zich: je vermindert een ‘waas’ in een foto. In het Engels heet deze functie Dehaze. Maar… de functie is niet alleen maar handig als het mistig is. In dit artikel laat ik je 16 verschillende situaties zien wanneer de Nevel verwijderen / Dehaze goed van pas komt.
Voordat ik de voorbeelden ga laten zien, eerst even de informatie waar je de functie vindt in Lightroom en in Photoshop.
Nevel verwijderen / Dehaze in Lightroom
Lightroom Classic – In de ontwikkelmodule van Lightroom Classic vind je Nevel verwijderen bij het Standaard onder het subkopje Presentie. Nevel verwijderen staat daar in het rijtje onder Textuur en Helderheid, boven Levendigheid en Verzadiging.
Lightroom CC – Op de computer en op je smartphone vind je Nevel verwijderen on het tab Effecten.

Klik op je smartphone eerst op het icoontje van Effecten.
Nevel verwijderen / Dehaze in Photoshop
Camera-RAW
Open je RAW-foto in het programma Photoshop CC. Onder het tabje Effecten vind je het schuifje voor Nevel verwijderen.
Photoshop Elements
Werk jij met Photoshop Elements? Ga dan naar Verbeteren > Nevel verwijderen. Je hebt in dat geval niet één maar twee schuifjes; Nevelreductie en Gevoeligheid. Deze functies zijn dus niet exact hetzelfde als het Nevel verwijderen in Camera RAW. Hoe het resultaat verschilt durf ik niet te zeggen, omdat ik zelf niet met Elements werk.
Voorbeelden met Nevel verwijderen / Dehaze
De functie werkt heel eenvoudig. Standaard staat het schuifje op 0. Helemaal naar rechts (+100) geeft een maximaal effect, terwijl naar links (-100) juist meer nevel toevoegt. Niet moeilijk, toch?
Dan komen hier de verschillende toepassingen om ‘m te gebruiken. Gebruik de vergelijkingsslider om het verschil te zien tussen de foto’s. De foto’s zijn op dezelfde manier bewerkt met als ENIGE verschil dat bij de linkerfoto de functie Nevel verwijderen niet is gebruikt en bij de andere wel.
Per foto staat op welke waarde het schuifje stond. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’ voor het getal van nevel verwijderen, dit doe je vooral op gevoel. Wel moet je oppassen dat je het niet ’te ver’ gebruikt, waardoor de foto er erg onnatuurlijk uit komt te zien. Ook wordt een foto te blauw wanneer je het schuifje te ver trekt.
1. Mist
Natuurlijk begin ik met mist. Wil je de mist fotograferen maar de waas/nevel iets minder sterk in beeld? Dan gebruik je achteraf de functie nevel verwijderen om met name objecten in de verte iets beter zichtbaar te maken. De vraag is natuurlijk of je dit bij elke mistfoto wilt doen, want juist de mist geeft de foto vaak zijn mystiek!


Sequoia National Park, Verenigde Staten
Je kunt ook de mist juist versterken in de foto. Het zal zeker niet in iedere situatie passen of natuurlijk ogen, maar misschien geeft het de foto nét dat sfeertje waar je naar op zoek bent.


2. Vanuit het vliegtuig
Heb je een stoeltje bij het raam en mooi uitzicht om vanuit het vliegtuig te fotograferen? Top! Helaas hebben deze foto’s door de grote hoogte al snel een waasje over zich heen. Met Nevel verwijderen wordt dit direct een stuk minder.




Ergens boven de Verenigde Staten.
3. Tegenlicht
Fotografeer je met tegenlicht, dan kun je een soort waas in beeld krijgen als gevolg van lensflare. Zelf houd ik wel van dat effect (het heeft iets romantisch), maar soms is het ook te sterk aanwezig en wil je dat de foto wat minder ‘zacht’ is.




Wat een verschil he?!
4. In de bergen
Herken je dit? Sta je op de top van de berg, of zoom je in naar een berghelling aan de overkant, zit er zo’n waasje voor! Gelukkig lost je dit op. Lees in een ander artikel meer tips voor het fotograferen van berglandschappen.


5. Sterren & Melkweg
Met de functie Nevel verwijderen laat je de sterren sprankelen en springt de melkweg er nog sterker uit. Verwacht natuurlijk geen wonderen, het moet vanzelfsprekend al een mooie sterrenhemel zijn als je ‘m fotografeert. (Meer weten over het fotograferen van sterren? Dat lees je in mijn boek Reisfotografie!)


Een prachtige sterrenhemel tijdens een maanloze nacht in Nieuw-Zeeland.
6. Sneeuw
Tijdens een flinke sneeuwbui maak je objecten in de verte iets beter zichtbaar door de functie nevel verwijderen. (Lees meer tips voor het fotograferen in de sneeuw)


7. Vuurwerk
Wanneer er meerdere vuurpijlen achter elkaar afgestoken worden, krijg je bij het fotograferen van vuurwerk vaak last van de kruitdampen in beeld. Met het schuifje naar maximaal wordt de lucht weer donkerder en valt de rook tussen het vuurwerk minder op.


8. Stoom / Geothermische activiteit
Eigenlijk maakt het niet uit of de stoom van een fluitketel komt of dat je op reis geothermische activiteit tegen komt. Hoe dikker de stoomwolken, hoe lastiger het is om nog goed door het landschap te kijken.


“Hell’s Gate, Rotarua, Nieuw-Zeeland”


Stoom dat opstijgt vanuit en gifgroen vulkaanmeer. White Island, Nieuw Zeeland.
9. Golven
Hieronder zie je twee foto’s van golven en ‘opspattend schuim’. De beweging is bevroren door te fotograferen met een korte sluitertijd. De details van het schuim in de golf worden duidelijker door de fotobewerking.




10. Waterval
Bij het fotograferen van een waterval is er vaak sprake van een lichte nevel (waterdamp) in de lucht. Sta je op een afstandje, dan lijkt de foto minder scherp. Maar ook bij een detailopname van een waterval, gemaakt met een lange sluitertijd, kan een klein beetje dehaze de foto verbeteren. De foot ziet er zo scherper uit.




Waterval gefotografeerd met een sluitertijd van 2s. Hierdoor krijgt het water een zachte melkachtige uitstraling.
Meer dan 400 pagina’s vol tips!
Het boek Reisfotografie is het dikste Nederlandstalige boek over reisfotografie.
11. Structuren & texturen
Het kan erg lastig zijn om een structuur of textuur goed zichtbaar te maken op de foto. Nu heeft Lightroom Classic voor Textuur ook een apart schuifje, maar alsnog gebruik vaak de combinatie met Nevel Verwijderen.


Uitgedroogde grond vol barsten.


De ‘golven’ in het zand op de voorgrond zijn nu duidelijker zichtbaar, maar ook de ‘structuur’ van de wolken is duidelijker geworden.


12. Stof
Hangt er veel stof in de lucht? Dan krijg je ook een waas in je foto. In deze straat in Myanmar stonden honderden beelden te wachten om geslepen, gevormd of gepolijst te worden. Alles in de straat was bedekt met een dun laagje wit poeder. En bij het fotograferen was dit dus ook duidelijk te zien. Bij deze foto vraag ik me wel af of ik ‘m beter vind worden door de dehaze (ik vind het ook wel iets hebben) maar het illustreert wel de situatie. In plaats van het stof door dit soort werkzaamheden kan het ook zijn dat er stof in de lucht hangt doordat er een auto over een landweggetje rijdt of iemand zijn tapijt aan het uitkloppen is.


De tekening op de muur en de textuur ervan zijn nu duidelijker.
13. Fotograferen in de regen
Vooral als je fotografeert met een lange brandpuntsafstand, krijg je tijdens een regenbui snel waas over de foto. (Lees ook de tips om je camera tegen de regen te beschermen)


Door de regenbui hangt er een nevel boven de gletsjer. De berg erachter is daardoor minder duidelijk in beeld. Maar ook de tekening in het ijs komt daardoor minder goed over.
14. Rook
Een vrouw in haar keukenhut in Myanmar. Door de rook wat minder te maken zie je haar gezicht ietsje beter.


15. Druppelfoto’s
Oké, de kans dat je kokende modder tegenkomt is in Nederland klein. In IJsland maakte ik onderstaande foto. Door de dehaze werd de vorm van de ‘druppels’ duidelijker. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat deze functie prima werkt bij andere druppelfoto’s.


Kokende modder in IJsland.
16. Zwart-wit foto
Heb je een foto omgezet naar zwart-wit? Dan geef je met Nevel verwijderen vaak flink wat extra ‘pit’. Dat past natuurlijk niet bij elke foto, maar probeer het zeker eens uit!


New York baby!


Nevel verwijderen of contrast/zwarte tinten/helderheid?
Ja maar Laura, die effecten kun je toch ook met andere functies voor elkaar krijgen?
Klopt. Een combinatie van wat verhoogd contrast, de zwarte tinten verlagen of meer helderheid (let op: die term slaat nergens op!) geeft vaak eenzelfde of vergelijkbaar effect. Een beetje van het één, een snufje van het ander. Er zijn bij het bewerken van je foto’s sowieso meer wegen die naar Rome leiden. Wat ik alleen hoop te laten zien met dit artikel is dat de functie nevel verwijderen niet alleen maar gebruikt moet worden voor het verminderen van een nevel, maar in feite een stuk krachtiger is!
En zeg nou zelf.. het is toch veel makkelijker dat je maar één schuifje hoeft te gebruiken dan dat je een unieke combinatie van drie of meer functies moet vinden? ;) Maar zoals bij alles geldt ook: pas op dat je niet overdrijft en de foto heel onnatuurlijk maakt.
Heb jij nog een situatie waarin de functie nevel verwijderen heel handig bleek te zijn? Deel het dan in de reacties!
Inderdaad geeft deze functie voor mij onverwachts heel positieve resultaten in situaties waarin ik dat niet eerder had verwacht.
Bedankt voor je info Laura, ik gebruik het schijfje bijna nooit maar ga het nu bij een aantal vakantiefoto’s uitproberen. Het is eenvoudiger dan de drie andere schuifjes die je beschrijft en die ik meestal gebruik.
Groet,
Karin
Hoi Laura,
net mijn photoshop geupedated en nu wil ik in de raw converter de fx mist verwijderaar gebruiken en weg is hij………nu staat er iets van korrel toevoegen.
Heb je enig idee hoe ik bij mist verwijderen kom? Waar hij nu zit?
Groetjes Brigitte van Orden
Ah! Dan is de functie ook daar inmiddels verplaatst, net zoals in Lightroom. Waarschijnlijk staat-ie nu ook onder Helderheid!
Hallo Laura,
Helpt het ook met ruis verminderen?
De waas die er met RAW zou zijn?
Groetjes Riet Vente
Ruis geeft geen waas, maar meer een korrel. (En is in RAW en JPG hetzelfde trouwens) Daarvoor is een andere functie in LR!
Oh wat een super tip! IK geniet van je tips op facebook en je boek reisfotografie heb ik verslonden!! Thanks. groetjes
Hi,
Klopt het dat deze functie ook niet aanwezig is in photoshop CS6?
Groetjes Sylvia
Dat klopt Sylvia. Deze functie bestond nog niet toen Adobe met Photoshop CS6 kwam en zit om die reden ook niet in Camera RAW. Alleen bij PS CC krijg je de nieuwste functies erbij.
Ik heb er nog een ontdekt! :D Toen ik foto’s van mijn vissen in de vijver bekeek en de Dehaze inzette werd de reflectie van het water een stuk minder waardoor de vissen veel beter zichtbaar werden…
Top Laura, dank je wel voor deze tip, ik denk dat ik dit zeer regelmatig ga gebruiken en zeker niet alleen voor mistige foto’s! :D
Ah super om te weten Sonja! Maar de mooiste oplossing in z’n situatie is natuurlijk een polarisatiefilter, dan werk je de reflectie echt weg.
Interessant stukje Laura!
Wilde het gelijk gaan uitproberen in Photoshop Elements….ja jammer;
Ik werk met PS Elements 8 en het kan pas vanaf Elements 14 !
Klopt, de functie is inderdaad pas vanaf Photoshop Elements 14 te vinden.