In zowel Lightroom als Camera RAW in Photoshop heb je de functie Nevel verwijderen. Wat de functie doet, spreekt waarschijnlijk voor zich: je vermindert een ‘waas’ in een foto. In het Engelse heet deze functie Dehaze. Maar… de functie is niet alleen maar handig als het mistig is. In dit artikel laat ik je 16 verschillende situaties zien wanneer de Nevel verwijderen / Dehaze goed van pas komt.

Voordat ik de voorbeelden ga laten zien, eerst even de informatie waar je de functie vindt in Lightroom en in Photoshop.

Nevel verwijderen / Dehaze in Lightroom

Voorheen vond je het schuifje voor Nevel Verwijderen in de Ontwikkelmodule onder het tabje Effecten. Maar omdat het zo vaak gebruikt werd in combinatie met de functie Helderheid (een term die voor geen meter klopt trouwens!), heeft Adobe het schuifje verplaatst. Hij staat bij de nieuwste versies van Lightroom daarom onder Standaard > Presentatie.

Het schuifje staat standaard op nul. Ga je naar rechts met het schuifje (maximaal +100) dan verminder je de nevel. Ga je naar links (maximaal -100) dan versterk je de nevel.

Staat het bij jou nog onder effecten? Met een Lightroom update naar de nieuwe versie zal het schuifje vanzelf van plaats veranderen.

Nevel verwijderen staat in Lightroom onder het tabje Effecten in de ontwikkelmodule

Nevel verwijderen in Lightroom 6

Werk jij met Lightroom 6? Dan staat er geen Nevel verwijderen in het programma, ook niet als je update naar de nieuwste versie (zoals LR 6.2). Alleen bij Lightroom CC krijg je de functie te zien. Dit heeft denk ik met twee dingen te maken. Het eerste is dat Adobe waarschijnlijk het liefst heeft dat je overstapt op de abonnementsversie. (Lees ook: Lightroom kopen of huren?). Het tweede is – volgens Adobe zelf – dat er volgens de Amerikaanse wet geen nieuwe functionaliteiten mogen toegevoegd worden met een gratis update. Anders gezegd; nevel verwijderen / dehaze zat niet in LR6.0 en mag daarom ook niet in LR6.1 zitten. Gelukkig is er een truc om met behulp van presets alsnog de functie te gebruiken, die hier staat uitgelegd.

Lightroom 5 of eerder

Werk je nog met Lightroom 5 of een eerdere versie? Dan moet je sowieso upgraden naar Lightroom 6 voor deze functionaliteit.

Nevel verwijderen / Dehaze in Photoshop

Nevel verwijderen staat onder het tabje FX (Effecten) in Camera RAW in PhotoshopCamera-RAW

Open je RAW-foto in het programma Photoshop CC en ga naar het tabje FX. Bovenaan vind je het schuifje voor Nevel verwijderen. Ook hier is de startpositie op nul en kun je van de -100 (nevel versterken) naar +100 (nevel verwijderen).

Photoshop Elements

Werk jij met Photoshop Elements? Ga dan naar Verbeteren > Nevel verwijderen. Je hebt in dat geval niet één maar twee schuifjes; Nevelreductie en Gevoeligheid. Deze functies zijn dus niet exact hetzelfde als het Nevel verwijderen in Camera RAW. Hoe het resultaat verschilt durf ik niet te zeggen, omdat ik zelf niet met Elements werk.

Voorbeelden met Nevel verwijderen / Dehaze

Goed, de functie werkt gemakkelijk, toch? Dan komen hier de verschillende toepassingen om ‘m te gebruiken. Gebruik de vergelijkingsslider om het verschil te zien tussen de foto’s. De foto’s zijn op dezelfde manier bewerkt met als ENIGE verschil dat bij de linkerfoto de functie Nevel verwijderen niet is gebruikt en bij de andere wel.

Per foto staat op welke waarde het schuifje stond. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’ voor het getal van nevel verwijderen, dit doe je vooral op gevoel. Wel moet je oppassen dat je het niet ’te ver’ gebruikt, waardoor de foto er erg onnatuurlijk uit komt te zien. Ook wordt een foto te blauw wanneer je het schuifje te ver trekt.

1. Mist

Natuurlijk begin ik met mist. Wil je de mist fotograferen maar de waas/nevel iets minder sterk in beeld? Dan gebruik je achteraf de functie nevel verwijderen om met name objecten in de verte iets beter zichtbaar te maken. De vraag is natuurlijk of je dit bij elke mistfoto wilt doen, want juist de mist geeft de foto vaak zijn mystiek!

Nevel verwijderen in Lightroom en PhotoshopNevel verwijderen in Lightroom en Photoshop

Sequoia National Park, Verenigde Staten

Je kunt ook de mist juist versterken in de foto. Het zal zeker niet in iedere situatie passen of natuurlijk ogen, maar misschien geeft het de foto nét dat sfeertje waar je naar op zoek bent.

Mist versterken met Nevel verwijderen Mist versterken met Nevel verwijderen

2. Vanuit het vliegtuig

Heb je een stoeltje bij het raam en mooi uitzicht om vanuit het vliegtuig te fotograferen? Top! Helaas hebben deze foto’s door de grote hoogte al snel een waasje over zich heen. Met Nevel verwijderen wordt dit direct een stuk minder.

Nevel verwijderen: vanuit het vliegtuig fotograferen Nevel verwijderen: vanuit het vliegtuig fotograferen
Nevel verwijderen: vanuit het vliegtuig fotograferen Nevel verwijderen: vanuit het vliegtuig fotograferen

Ergens boven de Verenigde Staten.

3. Tegenlicht

Fotografeer je met tegenlicht, dan kun je een soort waas in beeld krijgen als gevolg van lensflare. Zelf houd ik wel van dat effect (het heeft iets romantisch), maar soms is het ook te sterk aanwezig en wil je dat de foto wat minder ‘zacht’ is.

Nevel verwijderen bij tegenlicht Nevel verwijderen bij tegenlicht (JJ)
Nevel verwijderen in Lightroom en Photoshop bij tegenlicht Nevel verwijderen in Lightroom en Photoshop bij tegenlicht

Wat een verschil he?!

4. In de bergen

Herken je dit? Sta je op de top van de berg, of zoom je in naar een berghelling aan de overkant, zit er zo’n waasje voor! Gelukkig lost je dit op in Lightroom. Lees in een ander artikel meer tips voor het fotograferen van berglandschappen.

5. Sterren & Melkweg

Met de functie Nevel verwijderen laat je de sterren sprankelen en springt de melkweg er nog sterker uit. Verwacht natuurlijk geen wonderen, het moet vanzelfsprekend al een mooie sterrenhemel zijn als je ‘m fotografeert. (Meer weten over het fotograferen van sterren? Dat lees je in mijn boek Reisfotografie!)

Dehaze voor betere sterrenfoto's en de melkweg Dehaze voor betere sterrenfoto's en de melkweg

Een prachtige sterrenhemel tijdens een maanloze nacht in Nieuw-Zeeland.

6. Sneeuw

Tijdens een flinke sneeuwbui maak je objecten in de verte iets beter zichtbaar door de functie nevel verwijderen. (Lees meer tips voor het fotograferen in de sneeuw)

Dehaze bij sneeuwfoto'sDehaze bij sneeuwfoto's

7. Vuurwerk

Wanneer er meerdere vuurpijlen achter elkaar afgestoken worden, kun je bij het fotograferen van vuurwerk last krijgen van de kruitdampen in beeld. Met het schuifje naar maximaal werd de lucht weer donkerder en viel de rook tussen het vuurwerk minder op.

Nevel verwijderen bij vuurwerk met Dehaze in Lightroom of Photoshop

8. Stoom / Geothermische activiteit

Eigenlijk maakt het niet uit of de stoom van een fluitketel komt of dat je op reis geothermische activiteit tegen komt. Hoe dikker de stoomwolken, hoe lastiger het is om nog goed door het landschap te kijken.

Nevel verwijderen in Lightroom en Photoshop bij geothermische activiteit in Nieuw-Zeeland Nevel verwijderen in Lightroom en Photoshop bij geothermische activiteit in Nieuw-Zeeland

“Hell’s Gate, Rotarua, Nieuw-Zeeland”

Nevel verwijderen bij stoom Nevel verwijderen bij stoom

Stoom dat opstijgt vanuit en gifgroen vulkaanmeer. White Island, Nieuw Zeeland.

9. Golven

Hieronder zie je twee foto’s van golven en ‘opspattend schuim’. De beweging is bevroren door te fotograferen met een korte sluitertijd

De details van het schuim in de golf worden duidelijker door de fotobewerking.

Structuur van de golven beter zichtbaar door dehazeStructuur van de golven beter zichtbaar door dehaze
Nevel verwijderen in schuim en opspattend water