Wil je het melkachtige effect vastleggen van stromend water met een lange sluitertijd? Met je iPhone kun je dit effect heel makkelijk vastleggen. Geen statief vereist en zelfs geen aparte app. In dit artikel leer je het supersimpele trucje van de lange sluitertijd op een iPhone.


1. Zet de Live optie aan

Open de standaard foto app op je iPhone. Rechtsboven in beeld staat een icoontje van drie cirkeltjes in elkaar (de buitenste cirkel bestaat uit een stippellijntje). Als er een streep door de cirkels staat, staat de Live-functie uit. Door erop te tikken, activeer je de Live functie.

Live-functie op iPhone

De Live-functie staat nu aan op deze iPhone (iPhone 11, IOS 15.6)

2. Maak de foto

Maak nu de foto van het stromende water. Een waterval, een kolkende rivier, een golf die op het strand knalt, een kabbelend beekje. Opties genoeg.

Zoals eerder gezegd heb je geen statief nodig, maar probeer je camera wel goed stil te houden. Kies het kader eventueel iets breder dan het uiteindelijke beeld dat je wilt vastleggen, want de foto wordt bij dit effect (vaak) automatisch wat bijgesneden.

Waterval: Dit is de foto gemaakt met Live-functie aan.

Dit is de foto gemaakt met Live-functie aan.

3. Open de gemaakte foto en kies Lange belichting op je iPhone

Open de gemaakte foto. Linksboven zie je nu de tekst Live staan. Als je daarop tikt, verschijnt er een menu. Je kiest nu de optie Lange belichting.

Selecteer Lange belichting (lange sluitertijd) op je iPhone door op Live te tikken als je de foto bekijkt

Bij het bekijken van de gemaakte foto tik je linksboven in beeld op Live. Vervolgens kies je in het menu ‘Lange belichting’.

Je iPhone moet dan heel even nadenken, maar binnen enkele seconden verschijnt – tadaaaa – de foto waarbij het stromende water een melkachtig-effect heeft gekregen. Net zoals je dat zou krijgen als je een lange sluitertijd zou instellen op je camera.

Supersimpel en supersnel!

Het eindresultaat: een foto waarbij het effect van de lange sluitertijd is gesimuleerd.

Het eindresultaat: een foto waarbij het effect van de lange sluitertijd is gesimuleerd. Het water is hierbij helemaal ‘zacht’ geworden, je ziet geen losse druppels meer. De iPhone heeft de foto wel iets gecropped ten opzichte van de originele foto.

Hoe werkt de ‘lange sluitertijd’ op je iPhone?

Nu vraag je je misschien af hoe dit trucje werkt. Heel simpel: de Live-functie op een iPhone maakt in feite een filmpje van drie seconden. Zo’n video bestaat weer uit allemaal losse beelden en daaruit kun jij dan eventueel het beste moment kiezen van de foto. Handig als iemand net niet kijkt of z’n ogen dicht heeft.

Zodra je de optie Lange belichting selecteert, combineert de iPhone zoveel mogelijk beelden van de drie seconden tot één beeld. Alles wat stilstaat houdt-ie gelijk, maar bewegende delen laat-ie in elkaar overvloeien.

Overal waar het water in het echt ‘wit’ wordt, wordt het in de foto dus ook wit. Je ziet dat goed bij de foto hieronder. Daar waar het water omhoog geduwd wordt door de rotsen (en dus schuimt), krijg je op de foto het zachte, melkachtige effect.

iPhone foto: het water is bevroreniPhone foto: foto met lange sluitertijd gesimuleerd

(Ik heb de originele foto iets gecropped, zodat hij dezelfde uitsnede heeft als de foto met de lange sluitertijd)

Nadeel lange sluitertijd iPhone: minder scherpe foto’s

Het voordeel van deze truc is dat je je niet hoeft bezig te houden met camera-instellingen. Ook hoef je geen (zware) camera of statief mee te zeulen.

Er is alleen wel een nadeel: de kwaliteit van de foto vermindert zodra je de lange belichting optie gebruikt. Dat valt op het scherm van je smartphone niet direct op, maar wel als je de foto op je computer bekijkt. Misschien zag je het al bij het voorbeeld hierboven.

Kijk nog eens goed naar de foto’s hieronder en hierboven. Gebruik de vergelijkingsslider en let op de scherpte van de stilstaande onderwerpen. Zie je dat bij de foto’s waar de lange sluitertijd gesimuleerd werd, de foto overal onscherper is? Ik heb nog enkele testen gedaan waarbij de iPhone wel op een statief stond, maar ook dan worden de details van stilstaande onderwerpen net iets minder scherp.

Waterval gefotografeerd met iPhone - geen speciaal effect Waterval gefotografeerd met de iPhone, lange sluitertijd-effect

 

Is het erg dat de foto’s wat minder scherp zijn? Niet als je de foto’s alleen wilt delen op je social media of (klein) wilt afdrukken. Of gewoon digitaal als herinnering bewaard. Ik zou deze functie alleen niet gebruiken bij een foto die je groter dan A4 wilt afdrukken. Dus niet paginavullend in je vakantiealbum en zeker ook niet groot aan de muur.

Echt versus nep

En nu ik toch over de details aan het zeuren ben: afhankelijk van de foto die je maakt, kun je soms ook zien dat het effect niet ‘echt’ is, maar digitaal geknutseld is. Hieronder zie je twee keer een (extreme) uitsnede van de eerder getoonde rivier.

Eerst de uitsnede van de foto die ik maakte met mijn spiegelreflexcamera, die ik maakte met een sluitertijd van 3 seconden. En als tweede beeld de iPhone-foto met gesimuleerde lange sluitertijd. Kun jij het verschil tussen de echte en neppe ‘lange sluitertijd’ zien? (Er is eveneens een verschil in resolutie bij deze twee foto’s, maar die laten we hier even buiten beschouwing.)

3 seconden sluitertijd bij Nikon D780Lange sluitertijd bij iPhone

Het water vormt bij de spiegelreflexcamera een vloeiende witte lijn, maar bij de iPhone-foto zijn er als het ware ‘hapjes’ uit de witte strepen van het stromende water. Als je goed kijkt zie je dat er een soort patroon in is ontstaan. Dit komt omdat de iPhone-foto opgebouwd wordt uit losse beelden. In feite is niet de gehele drie seconden vastgelegd, maar telkens stukjes daarvan.

Nu ben ik bij dit voorbeeld wel een vreselijke pixelpeeper. Als je nu denkt “Laura, zeur niet zo!” dan geef ik je zelfs groot gelijk. ;)

Begrijp me alsjeblief niet verkeerd. Mijn boodschap is ook niet dat je deze iPhone-functie niet moet gebruiken (integendeel!). Maar ik wil wel dat je (ook) weet wat de beperkingen zijn. Het is een leuk trucje, meer niet.

Extra tip over Live-functie op iPhone: zet het ook weer uit

Als laatste wil ik je adviseren om de Live-functie na het maken van de ‘lange sluitertijd’-foto weer uit te zetten. Het bewaren van de fotovideo van 3 seconden neemt meer geheugen in beslag dan een losse foto. Alle Live-foto’s geven wel een leuk effect als je op je telefoon door je foto’s swipet. Je ziet dan alle foto’s even kort bewegen, wat ik vind lijken op de foto’s in Harry Potter. Maar het is zonde als je telefoon straks niet voldoende geheugen meer heeft of dat je je iCloud moet upgraden.

Ik heb geen iPhone, hoe kan ik dit lange sluitertijd-effect op een Android smartphone?

De Live-optie zit (zover ik weet) niet op Android telefoons. Wel kun je de lange sluitertijd gemakkelijk simuleren op je Android-smartphone met Slow Shutter and Motion Camera. Daarnaast zijn er tal van andere apps om de manuele instellingen te bepalen bij het fotograferen met je smartphone, zodat je de sluitertijd zelf kunt kiezen.