Hoe maak je mooie foto’s van je hond of kat? Met welk licht fotografeer je je favoriete huisdier het best? Welke instellingen heb je nodig voor hondenfotografie en waar moet je rekening mee houden bij kattenfotografie? In dit artikel, boordevol fotografietips voor het fotograferen van honden en katten, lees je het allemaal! (Mijn eigen hond JJ heeft natuurlijk een hoofdrol gescoord in dit artikel)

1. Binnen of buiten?

Eén van de eerste keuzes die je maakt bij het fotograferen van honden en katten is; ga je naar buiten of blijf je binnen? De keuze is afhankelijk van het licht (buiten is er vaak meer licht dan binnen), maar ook hoeveel je van de omgeving wilt laten zien. Met een hond ga je waarschijnlijk ook eerder naar buiten dan met je kat. Zeker als jouw kat niet gewend is om naar buiten te gaan, kan je huisdier zich in een onbekende of drukke omgeving angstig of onzeker voelen. En dat helpt natuurlijk niet bij het fotograferen. In dat geval is het beter om binnen te blijven en thuis de mooiste plekken op te zoeken.

Is een kat niet gewend om naar buiten te gaan? Blijf dan vooral binnen als je foto's gaat maken en zoek de mooiste plekken in huis op.

Is een kat niet gewend om naar buiten te gaan? Blijf dan vooral binnen als je foto’s gaat maken en zoek de mooiste plekken in huis op.

Buiten is er vaak meer licht dan binnen, dat maakt het fotograferen makkelijker. Ook is er meer bewegingsruimte en kan je hond lekker rennen en spelen.

Buiten is er vaak meer licht dan binnen, dat maakt het fotograferen makkelijker. Ook is er meer bewegingsruimte en kan je hond lekker rennen en spelen.

2. Fotografeer met zacht licht

Het beste licht om je hond of kat te fotograferen is zacht, natuurlijk licht. Buiten heb je dat op een bewolkte dag, binnen vind je dat in de buurt van het raam. Zonlicht geeft overdag hard licht met vaak storende schaduwen. Hierdoor zie je de ogen niet goed of wordt de belichting lastiger als je een huisdier met zwarte of witte vacht fotografeert. Zwarte honden of zwarte katten worden bij het verkeerde licht vaak een zwarte vlek op de foto, maar dat hoeft niet. Vergelijk de foto’s hieronder maar eens met zonlicht en zacht licht bij bewolking of in de schaduw.

Hard zonlicht midden op de dag is niet handig bij het fotograferen van een hond of kat. De witte vacht raakt bijvoorbeeld overbelicht.

Hard zonlicht midden op de dag. De witte vacht van Australische herder Jazz is overbelicht en de ogen zijn niet goed te zien door de schaduw.

Zacht natuurlijk licht zoals hier bij de zon achter de wolken werkt beter voor de hondenfoto

De zon is hier achter de wolken. Het zachte licht werkt bij dit hondenportret veel beter.

Door lange haren en schaduw zie je de ogen van de zwarte labradoodle hond niet goed op de foto

Labradoodle Bertie heeft redelijk lange haren bij z’n ogen. Door de zon en de haren is zijn oog rechts in de schaduw en amper te zien.

Met zacht daglicht zoals hier in de schaduw is de foto van de zwarte hond veel beter gelukt.

Het fotograferen van een zwarte hond is een stuk makkelijker met zacht licht. (En hetzelfde geldt natuurlijk voor een zwarte kat). Deze foto maakten we in de schaduw, zijn zwarte vacht is hierdoor gelijk belicht. Dit, samen met de lichtjes in z’n ogen, maakt de uitdrukking veel duidelijker.

Mag ik dan nooit met zonlicht fotograferen?

Natuurlijk is zonlicht niet per definitie fout. Tegenlicht kan bij het fotograferen van je huisdier ook erg mooi zijn. En wat dacht je van het warme zonlicht tijdens het gouden uurtje?

JJ poseert in het graanveld in Frankrijk. Het licht geeft een mooie warme sfeer (gouden uurtje) aan de foto.

Dit is JJ, onze Beauceron. JJ poseert in het graanveld in Frankrijk. Het licht geeft een mooie warme sfeer (gouden uurtje) aan de foto.

Een van mijn lievelingsfoto's van JJ. Ze kijkt zo blij <3. Daarnaast is er prachtige licht van de (bijna) ondergaande zon.

Een van mijn lievelingsfoto’s van JJ. Ze kijkt zo blij <3. Daarnaast is er prachtig tegenlicht van de (bijna) ondergaande zon.

Fotografeer je je huisdier binnen? Kijk dan in welke ruimte er veel licht is. Deze foto maakte ik in de slaapkamer. Aan de linkerkant is een groot raam, waar mooi zacht licht doorheen kwam.

Fotografeer je je huisdier binnen? Kijk dan in welke ruimte of kamer er veel licht is. Deze foto maakte ik in de slaapkamer. Aan de linkerkant is een groot raam, waar mooi zacht licht doorheen kwam.

Vermijd grote verschillen in licht

Of je nu buiten of binnen fotografeert, vermijd sowieso grote verschillen in licht. Dat is te lastig voor je camera. Zo wil je bijvoorbeeld liever geen zwarte hond fotograferen in de sneeuw (Of je hond wordt een zwarte vlek of de sneeuw heeft geen detail meer) . En ook geen kat die half in de zon zit, half in de schaduw. Je camera raakt hier behoorlijk van in de war en de foto wordt snel over- of onderbelicht.

Deze belichting, waarbij de kat half in de zon licht en deels in de schaduw, is heel lastig voor je camera. De vacht van de kitten is nu daarom veel te licht.

Het lijf van de kat ligt in de zon, de kop niet. De kop is goed belicht, maar de vacht van het lijf is hierdoor te licht. Het grote contrast is te lastig voor de camera.

Foto van kat op blauwe bank

Op dezelfde bank gefotografeerd, maar nu zonder groot contrast.

Nog mee contrast! JJ staat in de schaduw, maar het water erachter krijgt zonlicht. JJ verandert hierdoor in een zwarte vlek.

Nog mee contrast! JJ staat in de schaduw, maar het water erachter krijgt zonlicht. JJ verandert hierdoor in een zwarte vlek; het contrast is voor de camera te groot.

Studiofotografie

Natuurlijk kun je ook kunstlicht gebruiken bij het fotograferen van honden en katten, zoals in een studio. In de studio heb je volledige controle over het licht, maar hoogstwaarschijnlijk is dit wel een onbekende plek voor het huisdier. Bovendien moet je hond of kat ook nog eens op de juiste plek blijven zitten of liggen, want anders staat het licht niet meer goed. Dat vraagt nog meer van het huisdier én van jouw geduld. Als je net begint met het fotograferen van huisdieren, dan adviseer ik je daarom ook niet te beginnen met een studio-opstelling. Maar als je meer ervaren bent, kan dit zeker ook hele gave resultaten opleveren.

Studiofotografie honden en katten

In de studio? Dat kan! Deze foto maakte ik overigens gewoon in huis, met het raam als grote “softbox”.

3. Focus op de uitdrukkingen

Net zoals mensen, hebben katten en honden ook een grote verscheidenheid aan gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Je ziet echt het verschil of een kat tevreden ligt te snoezen of angstig is. Of dat een hond blij is of juist agressief. Focus je bij hondenfotografie en kattenfotografie daarom ook op die gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Dat geeft de foto een emotie of een verhaal. Soms zit de emotie in een kleine verandering in ogen, oren (naar voren, opzij of naar achter?) of bek. Gebruik de sliders hieronder maar om te zien wat het effect is van zo’n kleine verandering.

Foto straatkat met gesloten ogenFoto van straatkat met mooie groen ogen, gefotografeerd in Athene Griekenland

Ik kan zelf niet kiezen; welke van de twee foto’s vind jij leuker? Met ogen open of gesloten?

Hondenportret LucaHondenportret Luca

De houding van de oren maakt een groot verschil in de uitdrukking van deze Ducktoller.

Kat geeft knipoog aan de camera

Hihi, een knipoog

Kattenfotografie in huis: fotografietips en inspiratie

Puppy wordt net wakker onder de bank

Oh baas, moet ik echt wakker worden? Ik lig hier zo lekker!

Is het je trouwens wel eens opgevallen dat honden meer lijken te lachen op het moment dat ze hijgen? Het kan een goede reden zijn om eerst even een balletje te gooien voordat je jouw hond op de foto zet. ;)

Focus je aandacht op de gezichtsuitdrukken van een hond of katAls honden hijgen, dan lijken ze meer te lachen.

Honden die hijgen lijken vaak te lachen.

4. Scherpstellen op de ogen

Stel scherp op de ogen als je een portretfoto of close-up foto van je huisdier maakt. Hierin is dierenfotografie dus niet anders dan portretfotografie. Lees in het artikel over het scherpstellen op de ogen en waarom je beter niet kunt herkaderen.

Scherpstellen op de ogen bij het fotograferen van honden en katten

Net als bij portretfotografie: scherpstellen op de ogen bij honden en katten.

Scherpstellen op de ogen

Oke, oke. Soms wil je hier misschien juist toch van afwijken. Zolang het maar bewust scherpgesteld is op de neus! :)

Natuurlijk mag je ook schersptellen op de neus, zolang dit maar bewust is en je het niet erg vind dat de ogen eventueel onscherp zijn.

Natuurlijk mag je ook scherpstellen op de neus, zolang dit maar bewust is en je het niet erg vindt dat de ogen eventueel onscherp zijn.

Scherpstellen op neus hond

5. Huisdierenfotografie: groot diafragma voor wazige achtergrond

Kies een groot diafragma voor een close-upfoto met weinig scherptediepte. Je krijgt zo een wazige achtergrond in de foto en de aandacht gaat volledig naar je huisdier.

Fotografeer je een hond recht van voren en stel je scherp op de neus, let er dan wel op dat de neus bij weinig scherptediepte onscherp wordt. Misschien geldt niet voor een bulldog of mopshondje of andere rassen met een korte snuit. Maar bij de meeste honden staat de neus een stuk verder naar voren en wordt die bij een te kleine scherptediepte wazig. De vraag is natuurlijk of je het vervelend vindt, zelf denk ik dat dit prima kan. Maar heb je het liever niet, maak dan de scherptediepte groter of fotografeer de hond vanuit een andere hoek.

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 40 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

6. Ogen en licht

Ogen zijn belangrijk voor de gezichtsuitdrukking en emotie van je huisdier. Hierboven zag je al dat als de ogen in de schaduw vallen, dit niet zo mooi is. Het liefst wil je dat er een ‘lichtje’ in de ogen zit. Dat lichtje krijg je als je hond of kat naar een raam kijkt, naar de lucht of gewoon tegen de zon in (de ogen zijn dan dus niet in de schaduw). Als wij mensen tegen de zon in kijken, knijpen we met onze ogen, maar honden en katten hoeven dit niet. Handig!

De lucht op deze bewolkte dag geeft een mooi lichtje in JJ's ogen.

De lucht op deze bewolkte dag geeft een mooi lichtje in JJ’s ogen.

De zon staat zo dat JJ's ogen precies in de schaduw vallen. Haar ogen spreken niet.

De zon staat zo dat JJ’s ogen precies in de schaduw vallen. Haar ogen spreken niet.

Zwarte hond met mooi meer op de achtergrond en glinstering in de ogen van het zonlicht

JJ kijkt richting de zon. Het harde zonlicht is nog steeds niet ideaal voor de foto, maar omdat ze recht in de zon kijkt, heb je tenminste wel een glinstering in haar ogen.

Bij katten zie je duidelijk de grootte van de pupil veranderen. Bij veel licht is het een dun streepje, bij weinig licht wordt het een grote, ronde pupil. Dat laatste vind ik vaak iets schattigs en liefs hebben. Door juist te fotograferen in een iets donkere omgeving, zoek je dit bewust op. Maar let op; bij minder licht moet je ook een aanpassing maken met je camera-instellingen met bijvoorbeeld een hogere ISO-waarde.

Omdat ik deze foto 's avonds maakte, had de kat veel grotere pupillen dan overdag.

Omdat ik deze foto ’s avonds maakte, had de kat veel grotere pupillen dan overdag.

Omdat in de speeltunnel minder licht is, heeft de kat grotere pupillen.

Het hoeft echt niet heel donker te zijn voor grotere pupillen. Hier in de speeltunnel was ook al een stuk minder licht.