Hoe maak je mooie foto’s van je hond of kat? Met welk licht fotografeer je je favoriete huisdier het best? Welke instellingen heb je nodig voor hondenfotografie en waar moet je rekening mee houden bij kattenfotografie? In dit artikel, boordevol fotografietips voor het fotograferen van honden en katten, lees je het allemaal! (Mijn eigen hond JJ heeft natuurlijk een hoofdrol gescoord in dit artikel)

1. Binnen of buiten?

Eén van de eerste keuzes die je maakt bij het fotograferen van honden en katten is; ga je naar buiten of blijf je binnen? De keuze is afhankelijk van het licht (buiten is er vaak meer licht dan binnen), maar ook hoeveel je van de omgeving wilt laten zien. Met een hond ga je waarschijnlijk ook eerder naar buiten dan met je kat. Zeker als jouw kat niet gewend is om naar buiten te gaan, kan je huisdier zich in een onbekende of drukke omgeving angstig of onzeker voelen. En dat helpt natuurlijk niet bij het fotograferen. In dat geval is het beter om binnen te blijven en thuis de mooiste plekken op te zoeken.

Is een kat niet gewend om naar buiten te gaan? Blijf dan vooral binnen als je foto's gaat maken en zoek de mooiste plekken in huis op.

Is een kat niet gewend om naar buiten te gaan? Blijf dan vooral binnen als je foto’s gaat maken en zoek de mooiste plekken in huis op.

Buiten is er vaak meer licht dan binnen, dat maakt het fotograferen makkelijker. Ook is er meer bewegingsruimte en kan je hond lekker rennen en spelen.

Buiten is er vaak meer licht dan binnen, dat maakt het fotograferen makkelijker. Ook is er meer bewegingsruimte en kan je hond lekker rennen en spelen.

2. Fotografeer met zacht licht

Het beste licht om je hond of kat te fotograferen is zacht, natuurlijk licht. Buiten heb je dat op een bewolkte dag, binnen vind je dat in de buurt van het raam. Zonlicht geeft overdag hard licht met vaak storende schaduwen. Hierdoor zie je de ogen niet goed of wordt de belichting lastiger als je een huisdier met zwarte of witte vacht fotografeert. Zwarte honden of zwarte katten worden bij het verkeerde licht vaak een zwarte vlek op de foto, maar dat hoeft niet. Vergelijk de foto’s hieronder maar eens met zonlicht en zacht licht bij bewolking of in de schaduw.

Hard zonlicht midden op de dag is niet handig bij het fotograferen van een hond of kat. De witte vacht raakt bijvoorbeeld overbelicht.

Hard zonlicht midden op de dag. De witte vacht van Australische herder Jazz is overbelicht en de ogen zijn niet goed te zien door de schaduw.

Zacht natuurlijk licht zoals hier bij de zon achter de wolken werkt beter voor de hondenfoto

De zon is hier achter de wolken. Het zachte licht werkt bij dit hondenportret veel beter.

Door lange haren en schaduw zie je de ogen van de zwarte labradoodle hond niet goed op de foto

Labradoodle Bertie heeft redelijk lange haren bij z’n ogen. Door de zon en de haren is zijn oog rechts in de schaduw en amper te zien.

Met zacht daglicht zoals hier in de schaduw is de foto van de zwarte hond veel beter gelukt.

Het fotograferen van een zwarte hond is een stuk makkelijker met zacht licht. (En hetzelfde geldt natuurlijk voor een zwarte kat). Deze foto maakten we in de schaduw, zijn zwarte vacht is hierdoor gelijk belicht. Dit, samen met de lichtjes in z’n ogen, maakt de uitdrukking veel duidelijker.

Mag ik dan nooit met zonlicht fotograferen?

Natuurlijk is zonlicht niet per definitie fout. Tegenlicht kan bij het fotograferen van je huisdier ook erg mooi zijn. En wat dacht je van het warme zonlicht tijdens het gouden uurtje?

JJ poseert in het graanveld in Frankrijk. Het licht geeft een mooie warme sfeer (gouden uurtje) aan de foto.

Dit is JJ, onze Beauceron. JJ poseert in het graanveld in Frankrijk. Het licht geeft een mooie warme sfeer (gouden uurtje) aan de foto.

Een van mijn lievelingsfoto's van JJ. Ze kijkt zo blij <3. Daarnaast is er prachtige licht van de (bijna) ondergaande zon.

Een van mijn lievelingsfoto’s van JJ. Ze kijkt zo blij <3. Daarnaast is er prachtig tegenlicht van de (bijna) ondergaande zon.

Fotografeer je je huisdier binnen? Kijk dan in welke ruimte er veel licht is. Deze foto maakte ik in de slaapkamer. Aan de linkerkant is een groot raam, waar mooi zacht licht doorheen kwam.

Fotografeer je je huisdier binnen? Kijk dan in welke ruimte of kamer er veel licht is. Deze foto maakte ik in de slaapkamer. Aan de linkerkant is een groot raam, waar mooi zacht licht doorheen kwam.

Vermijd grote verschillen in licht

Of je nu buiten of binnen fotografeert, vermijd sowieso grote verschillen in licht. Dat is te lastig voor je camera. Zo wil je bijvoorbeeld liever geen zwarte hond fotograferen in de sneeuw (Of je hond wordt een zwarte vlek of de sneeuw heeft geen detail meer) . En ook geen kat die half in de zon zit, half in de schaduw. Je camera raakt hier behoorlijk van in de war en de foto wordt snel over- of onderbelicht.

Deze belichting, waarbij de kat half in de zon licht en deels in de schaduw, is heel lastig voor je camera. De vacht van de kitten is nu daarom veel te licht.

Het lijf van de kat ligt in de zon, de kop niet. De kop is goed belicht, maar de vacht van het lijf is hierdoor te licht. Het grote contrast is te lastig voor de camera.