Foto’s in je kerstboom? Waarom ook niet! In deze DIY vertel ik hoe je deze houten kersthangers met foto’s knutselt.

Kerstballen met foto's in de boom

Benodigdheden voor deze DIY:

  • Vormen van MDF of hout
  • Fotoafdrukken
  • Snijmat & mesje (of schaar of pons)
  • Lintjes of touwtjes
  • (Hout)Lijm
  • Eventueel: verf, glitterspray, glitterlijm, belletjes.
Verzamel de benodigdheden voor het knutselen

Verzamel de benodigdheden voor het knutselen

Stap 1. Kerstbalvormen maken of bestellen

De kersthangers maakte ik door de foto’s op vormen van hout of MDF te plakken. Ga gerust aan de slag met een figuurzaag als je dat leuk vindt. Ik koos voor de gemakkelijke weg en bestelde voor een paar euro de vormen kant-en-klaar. Hier bestelde ik tien grote kerstballen met een formaat van 11x14cm. Deze kerstballen zijn best zwaar en groot, dus bestel deze niet als je maar een klein kerstboompje hebt. Een stevige spar of nepkerstboom is aan te bevelen. In dezelfde webshop heb je ook nog een stervorm of een hartje. (Het setje van de verschillende vormen die ik in deze DIY gebruikte kan ik helaas niet meer vinden.) Wil je de kerstballen nog kleiner of een ander formaat? Dan kun je ook hier terecht.

Liever decoratie voor Pasen? Deze bollen staan natuurlijk ook leuk in een Paastak. Hier bestel je in plaats van de houten kerstballen de vorm van een ei.

Stap 2. Foto’s selecteren

Selecteer de foto’s die je in de kerstboom wilt hangen. Kies willekeurig een aantal favoriete foto’s of bedenk een thema. De foto’s kunnen bijvoorbeeld kerst of winter gerelateerd zijn. Of een bepaalde kleur hebben, zodat deze goed passen bij de rest van de kerstversiering.

Je kunt ook kiezen voor foto’s van de de mensen (of dieren) van wie je houdt (past denk ik ook goed bij de feestdagen). Selecteer foto’s van de mooiste momenten van het afgelopen jaar.  Of foto’s van de plekken waar je graag ooit nog een keer naar toe wilt. Kies wat je leuk vindt, er is geen goed of fout. Ook een idee: kies de foto’s samen uit met je kinderen en maak er een knutselmiddagje van in de kerstvakantie!

Onthoud bij het maken van de selectie dat je twee keer zoveel foto’s nodig hebt als het aantal kerstballen als je de voor- en achterkant wilt beplakken. Zelf koos ik voor foto’s in twee ‘kleurenthema’s. Aan de ene kant koos ik voor foto’s met veel roze- en paarstinten. En op de andere kant een foto met meer blauwtinten. Zo heb je in feite twee ‘setjes’ van kerstballen!

Nadat je de selectie hebt gemaakt print je de foto’s of bestel je ze bij jouw favoriete afdrukcentrale. De formaten van de kerstballen varieerden van 7 centimeter hoog tot 14 centimeter hoog. De foto’s bestelde ik daarom op 10x15cm en 13x18cm. Ik koos voor mat, omdat ik dat mooier vind, maar glansfoto’s kan natuurlijk ook. Of kies juist voor een speciaal effect voor bijvoorbeeld een ‘pearl’ (parelmoer) afdruk.

Stap 3. Verven/sprayen

De grote kerstballen hebben aan de bovenkant een soort ‘hoedje’. Omdat ik deze niet zo mooi vond in MDF ging ik aan de slag met een zilverspray. Dat paste perfect bij de rest van de kleuren mijn kerstboom. Maar ‘gewoon’ verven mag natuurlijk ook. Het gaat natuurlijk voornamelijk om de zijkant, dus spray goed om de rand heen. Het randje is is weliswaar maar dun, maakt een mooie zijkant de kerstbal straks echt af.

Aan de slag met zilverspray. (Als je nu denkt: Huh, Laura, spray je gewoon je bureau vol?!" Nee, het was toevallig een witte kartonnen ondergrond die ik hiervoor gebruikte ;)

Aan de slag met zilverspray. (Als je nu denkt: Huh, Laura, spray je gewoon je bureau vol?!” Nee, het was toevallig een witte kartonnen ondergrond die ik hiervoor gebruikte ;)

Stap 4. Foto’s op maat maken & opplakken

Tijd om de foto’s op maat te maken. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Trek bijvoorbeeld een lijn om de vorm op de achterkant van de foto en knip deze uit. Wel netjes knippen hoor; je wilt niet dat de foto te krap is.

Toen ik een paar jaar geleden (heel) veel kerstballen maakte als verrassing voor mijn klanten en familie werkte ik met een cirkelpons. De kerstbalvorm had ik op maat besteld (hier) met een diameter van exact 5cm. Dit was hetzelfde formaat als de pons en binnen een paar tellen had ik dus de foto ‘uitgeknipt’.

Omdat ik verschillende vormen heb, ga ik dit keer aan de slag met een snijplank en een snijmesje. Ik plak aan één kant de foto met houtlijm vast. Hierna snij ik de foto met een mesje netjes uit. Nadat de lijm goed gedroogd is en de foto vast zit, doe ik hetzelfde de andere kant.

Uitsnijden van de foto met een mesje

Uitsnijden van de foto met een mesje

Is het een kerstbal met een gaatje erin? Prik dit gaatje door voordat je de andere kant van het MDF beplakt!

Is het een kerstbal met een gaatje erin? Prik dit gaatje door voordat je de andere kant van het MDF beplakt!

Bij de kerstballen met een ‘hoedje’ is de werkwijze iets anders. Eerst maak ik een snede aan de bovenkant van de ronding van de kerstbal, zodat de foto mooi rond doorloopt. Dit spleetje plaats ik dan precies aan de bovenkant, zodat ik de rest van de foto kan wegsnijden als de lijm gedroogd is.