Foto’s in je kerstboom? Waarom ook niet! In deze DIY vertel ik hoe je deze houten kersthangers met foto’s knutselt.

Kerstballen met foto's in de boom

Benodigdheden voor deze DIY:

  • Vormen van MDF of hout
  • Fotoafdrukken
  • Snijmat & mesje (of schaar of pons)
  • Lintjes of touwtjes
  • (Hout)Lijm
  • Eventueel: verf, glitterspray, glitterlijm, belletjes.
Verzamel de benodigdheden voor het knutselen

Verzamel de benodigdheden voor het knutselen

Stap 1. Kerstbalvormen maken of bestellen

De kersthangers maakte ik door de foto’s op vormen van hout of MDF te plakken. Ga gerust aan de slag met een figuurzaag als je dat leuk vindt. Ik koos voor de gemakkelijke weg en bestelde voor een paar euro de vormen kant-en-klaar. Hier bestelde ik tien grote kerstballen met een formaat van 11x14cm. Deze kerstballen zijn best zwaar en groot, dus bestel deze niet als je maar een klein kerstboompje hebt. Een stevige spar of nepkerstboom is aan te bevelen. In dezelfde webshop heb je ook nog een stervorm of een hartje. (Het setje van de verschillende vormen die ik in deze DIY gebruikte kan ik helaas niet meer vinden.) Wil je de kerstballen nog kleiner of een ander formaat? Dan kun je ook hier terecht.

Liever decoratie voor Pasen? Deze bollen staan natuurlijk ook leuk in een Paastak. Hier bestel je in plaats van de houten kerstballen de vorm van een ei.

Stap 2. Foto’s selecteren

Selecteer de foto’s die je in de kerstboom wilt hangen. Kies willekeurig een aantal favoriete foto’s of bedenk een thema. De foto’s kunnen bijvoorbeeld kerst of winter gerelateerd zijn. Of een bepaalde kleur hebben, zodat deze goed passen bij de rest van de kerstversiering.

Je kunt ook kiezen voor foto’s van de de mensen (of dieren) van wie je houdt (past denk ik ook goed bij de feestdagen). Selecteer foto’s van de mooiste momenten van het afgelopen jaar.  Of foto’s van de plekken waar je graag ooit nog een keer naar toe wilt. Kies wat je leuk vindt, er is geen goed of fout. Ook een idee: kies de foto’s samen uit met je kinderen en maak er een knutselmiddagje van in de kerstvakantie!

Onthoud bij het maken van de selectie dat je twee keer zoveel foto’s nodig hebt als het aantal kerstballen als je de voor- en achterkant wilt beplakken. Zelf koos ik voor foto’s in twee ‘kleurenthema’s. Aan de ene kant koos ik voor foto’s met veel roze- en paarstinten. En op de andere kant een foto met meer blauwtinten. Zo heb je in feite twee ‘setjes’ van kerstballen!

Nadat je de selectie hebt gemaakt print je de foto’s of bestel je ze bij jouw favoriete afdrukcentrale. De formaten van de kerstballen varieerden van 7 centimeter hoog tot 14 centimeter hoog. De foto’s bestelde ik daarom op 10x15cm en 13x18cm. Ik koos voor mat, omdat ik dat mooier vind, maar glansfoto’s kan natuurlijk ook. Of kies juist voor een speciaal effect voor bijvoorbeeld een ‘pearl’ (parelmoer) afdruk.

Stap 3. Verven/sprayen

De grote kerstballen hebben aan de bovenkant een soort ‘hoedje’. Omdat ik deze niet zo mooi vond in MDF ging ik aan de slag met een zilverspray. Dat paste perfect bij de rest van de kleuren mijn kerstboom. Maar ‘gewoon’ verven mag natuurlijk ook. Het gaat natuurlijk voornamelijk om de zijkant, dus spray goed om de rand heen. Het randje is is weliswaar maar dun, maakt een mooie zijkant de kerstbal straks echt af.

Aan de slag met zilverspray. (Als je nu denkt: Huh, Laura, spray je gewoon je bureau vol?!" Nee, het was toevallig een witte kartonnen ondergrond die ik hiervoor gebruikte ;)

Aan de slag met zilverspray. (Als je nu denkt: Huh, Laura, spray je gewoon je bureau vol?!” Nee, het was toevallig een witte kartonnen ondergrond die ik hiervoor gebruikte ;)

Stap 4. Foto’s op maat maken & opplakken

Tijd om de foto’s op maat te maken. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Trek bijvoorbeeld een lijn om de vorm op de achterkant van de foto en knip deze uit. Wel netjes knippen hoor; je wilt niet dat de foto te krap is.

Toen ik een paar jaar geleden (heel) veel kerstballen maakte als verrassing voor mijn klanten en familie werkte ik met een cirkelpons. De kerstbalvorm had ik op maat besteld (hier) met een diameter van exact 5cm. Dit was hetzelfde formaat als de pons en binnen een paar tellen had ik dus de foto ‘uitgeknipt’.

Omdat ik verschillende vormen heb, ga ik dit keer aan de slag met een snijplank en een snijmesje. Ik plak aan één kant de foto met houtlijm vast. Hierna snij ik de foto met een mesje netjes uit. Nadat de lijm goed gedroogd is en de foto vast zit, doe ik hetzelfde de andere kant.

Uitsnijden van de foto met een mesje

Uitsnijden van de foto met een mesje

Is het een kerstbal met een gaatje erin? Prik dit gaatje door voordat je de andere kant van het MDF beplakt!

Is het een kerstbal met een gaatje erin? Prik dit gaatje door voordat je de andere kant van het MDF beplakt!

Bij de kerstballen met een ‘hoedje’ is de werkwijze iets anders. Eerst maak ik een snede aan de bovenkant van de ronding van de kerstbal, zodat de foto mooi rond doorloopt. Dit spleetje plaats ik dan precies aan de bovenkant, zodat ik de rest van de foto kan wegsnijden als de lijm gedroogd is.

Op de plaats die de 'bovenkant' gaat worden van de kerstbal, maak ik nu eerst een dunne snede.

Op de plaats die de ‘bovenkant’ gaat worden van de kerstbal, maak ik nu eerst een dunne snede.

Smeer de lijm op de kerstbal. Verspreid de lijm goed tot het randje, zodat de foto goed blijft zitten.

Smeer de lijm op de kerstbal. Verspreid de lijm goed tot het randje, zodat de foto goed blijft zitten.

Wanneer het een vormpje zonder ‘hoedje’ is, maar wel met een gaatje, vergeet dan niet om het gaatje voorzichtig door te prikken voordat je de andere kant beplakt.

Ik plak de foto op de kerstbal. De lijm is eerst nog droog, dus je kunt deze goed op z'n plek schuiven. Het helpt om de foto en de kerstbal even tegen het licht aan te houden en te controleren of deze precies goed zit.

Ik plak de foto op de kerstbal. De lijm is eerst nog nat, dus je kunt de foto goed op z’n plek schuiven. De snede zit dus aan de bovenkant bij het hoedje. Het helpt om de foto en de kerstbal even tegen het licht aan te houden en te controleren of deze precies goed zit.

Uitsnijden van de foto

Als de lijm opgedroogd is, ga je met een mesje voorzichtig langs de rand en snijd je de foto uit.

Beplak hierna de andere kant van de kerstbal en snijd deze foto ook uit.

Beplak hierna de andere kant van de kerstbal en snijd deze foto ook uit.

Houd het mesje niet te schuin langs het randje, anders snijdt je in de kerstbal zelf. Als je netjes werkt, kun je zo de ronde kerstbal eruit halen.

Houd het mesje niet te schuin langs het randje, anders snijdt je in de kerstbal zelf. Als je netjes werkt, kun je zo de ronde kerstbal eruit halen.

Stap 5. Lintje of touwtje

De volgende stap is om een lintje of touwtje door het gaatje te halen. Deze knipte ik eerst allemaal op maat, zodat de kerstballen op dezelfde hoogte hangen. Voor een extra feestelijk tintje hing ik aan hetzelfde lintje een aantal belletjes.

Knip de lintjes eerst netjes op maat.

Knip de lintjes eerst netjes op maat.

Een aantal kerstballen versierde ik met een paar belletjes aan het lintje

Een aantal kerstballen versierde ik met een paar belletjes aan het lintje

De kerstballen aan de lintjes. Voor deze zijde gebruikte ik veel foto's met blauwtinten...

De kersthangers aan de lintjes. Voor deze zijde gebruikte ik veel foto’s met blauwtinten…

... en de andere kant van de kerstballen zijn juist meer rood/roze/paars gekleurd!

… en de andere kant van de kerstballen zijn juist meer rood/roze/paars gekleurd!

Stap 6. Extra glitters (optioneel)

Wil je de foto’s verder versieren? Leef je dan gerust uit met glitters! :) Ik gebruikte deze glitterpennen om een glitterrandje om de foto te tekenen. De lijm droogde transparant op, waardoor je deze niet ziet. Om de hele foto extra sprankeling te geven gebruikte ik een glitterspray. Belangrijk: test de glitterpennen of -spray wel van te voren even uit op een andere foto. Het is zonde als je de lijm toch ziet of de kleuren verlopen door de spray zelf.

Met een glitterpen maakte ik een glitterrandje. De lijm droogt transparant op en zie je daarna dus niet meer.

Met een glitterpen maakte ik een glitterrandje. De lijm droogt transparant op en zie je daarna dus niet meer.

kerstballen-met-fotos-knutselen-glitterspray

Heel de foto laten sprankelen? Gebruik dan glitterspray. Test deze wel van te voren even voordat je de kerstballen bespuit. Het is zonde van je knutselwerk als deze niet mooi opdroogt op de foto’s.

Stap 7. Hang de kerstballen in de boom (of geef ze cadeau)

De kerstballen zijn klaar om in te boom te hangen. Net zoals met andere kerstversiering is het beter als de kerstbal niet tegen een lampje aan hangt. Bij LED-lampjes is het geen probleem, maar de ‘ouderwetse’ lampjes worden nog wel eens warm. Trots op het resultaat? Lees hier de tips voor het fotograferen van je kerstboom als je jouw knutselwerk wilt vastleggen.

Unieke kerstballen DIY

Zelf kerstballen met foto's maken

De kerstballen zijn natuurlijk ook hele leuke cadeautjes. Mijn oma heeft de kerstballen die ik voor haar maakte het hele jaar door hangen. Werk je als fotograaf? Geef je klanten van het afgelopen jaar dan één of twee kerstballen cadeau. Op basis van de reacties die ik kreeg van mijn klanten vonden ze dit hartstikke leuk. Het is daarnaast een goede marketingmethode; je klanten zullen elk jaar bij het opzetten van de kerstboom weer aan je denken. Bovendien is het gemakkelijk te maken en met de post te versturen.

Veel knutselplezier!

(Wil je meer knutselen? Kijk dan ook eens naar de DIY waxinelichthouder met je eigen foto’s).